Jump to content

Mauser-Tråden (For alle Mauser-folk)


9,3x62 SL

Recommended Posts

Jeg skal sitte stille i båten, som har bl.a en konstruksjon fra 1894 i skapet, men at M98 er så forb... fantastisk har jeg veldig vanskelig for å skjønne. Igjen - en Tikka M55 eller noe som helst som ligner er bedre, billigere, og tryggere for bruker.. med mindre slark, lang slagtid, dårlig avtrekk, en veldig lite stiv kasse, og knoting med tilpassing av ca alt er noe en syns er kjempegøy og kjempefint..

 

Ole

Link to comment
Share on other sites

Jeg har både en lang-Krag og en modernisert Marlin 1894 i skapet, så at gamle ting er moro er jeg med på, men å bruke et desidert dårligst mulig utgangspunkt for et bruksvåpen har jeg vondt for å forstå er så gøy. Spesielt når du bruker en haug penger som kunne vært brukt på andre ting.

Men Mausergjengen må gjerne forklare hva en M98 gjør som ikke en M55 eller M70 gjør - med M70en er jo tulleargumentet om kontrollert mating borte også ;) 

 

Ole

  • Dont like 1
Link to comment
Share on other sites

Kan ikke bare folk få like hva de vil da? Om det er M98, Blaser, Sauer, Ruger, Remington, Winchester, S&L eller hva uten å dyttet det i trynet at det er dårlige våpen og at de er teite som bruker penger på de? Trodde dette var "Mauser-Tråden for alle mauser-folk" og ikke "la oss hakke på mauser folket og fortelle hvor mye bedre det var om de brukte en Sauer?"

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Ei tohi varjata said:

Jeg har både en lang-Krag og en modernisert Marlin 1894 i skapet, så at gamle ting er moro er jeg med på, men å bruke et desidert dårligst mulig utgangspunkt for et bruksvåpen har jeg vondt for å forstå er så gøy. Spesielt når du bruker en haug penger som kunne vært brukt på andre ting.

Men Mausergjengen må gjerne forklare hva en M98 gjør som ikke en M55 eller M70 gjør - med M70en er jo tulleargumentet om kontrollert mating borte også ;) 

 

Ole

Hva er det en m55 eller m70 gjør som ikke mauser gjør? Skal man ha prosjektbørse er rem 700 sa, tikka t3 eller kasser med samme footprint det eneste fornuftige valget.

Link to comment
Share on other sites

Denne tråden trenger litt mauserglede etter gammelt. Denne børsa begynte sitt liv som mange andre mausere, med hakekors og styggedom stemplet inn i seg. Senere fikk den et HÆR-nummer stempla inn. Enda senere ble det nytt, langt og tungt løp og DFS-stokk. Legenden sier at den ble håndplukka av min onkel, en gammel skytterlagsnestor, fordi han mente å kunne lukte en knakende god pipe og en bra låskasse. Hvor mye sannhet som er i det er vanskelig å si men enkelte historier er finest når man ikke graver for mye i de.
image.png.ced58d5e5c95b11e2e49df3c3c175594.png

Slik ser børsa ut i dag.

 

Jeg fikk den i hende for omlag 10 år siden og etter en stund bestemte jeg at det var på tide å gå drastisk til verks. Den ble sendt til Rafdal som gjorde pipa gode 15cm kortere samtidig som det ble dreid ned til jaktpipetykkelse og gjenga for demper. HighTech stokk og timney-avtrekk kom også på plass. Så ble børsa med på jakt. Mine første storvilt ble felt med denne og etterhvert ble det en del av de.

image.png.3e3b47672d8f503ab7ba9863a0574f25.png

 

Jeg har alltid visst at det var bra presisjon i pipa men som årene går blir jeg mer og mer imponert. Etterhvert nærmer jeg meg å kunne utnytte presisjonspotensialet og det viser seg gang på gang at den leverer. I år har den fått enda mere stash. Forskjeftet har fått et lite hull, inni der limte jeg fast et festeadapter for Spartan Prohunt bipod. Genialt og stabilt selv om det nesten ikke veier noe som helst. Både kort og lang. Levert av en skytebanekollega som liker salamandre. Anbefales!
image.png.8b8eb23b66876daa6cba95d19ef46a9b.png

 

I dag ble børsa litt mer topptung. Siden den går så bra så fikk den V8 på toppen. Det var den jeg hadde som hadde utvendig høydetårn. Så da var det å skyte inn. Prikk på 100, 5 klikk på 170 og 9 klikk på 200 med 180gr Fusion, .308win. 
Her er to skudd på 200m etter å ha klikka ned til 100 og opp igjen. Det berømte reinsdyrhodet fra en annen tråd ville hatt problemer - om det var en blink.  

image.png.b0f4531b76a82fb5b63d058e5a3b721f.png

 

Har dette vært vel anvendt tid og penger? Alt summert opp - helt sikkert ikke. Men det gir eierglede likevel. Og selv om det er mangler, skavanker og minuser som moderne børser ikke har så er det litt kjekt å legge seg ned på banen med en sminket gris og vite at den leverer så til de grader i det som teller. Å være god å skyte med, å treffe det den siktes mot og gi glede. Så får det heller være at det av og til har vært en kronglete vei frem til målet. Det har nok ikke vært børsa sin feil.

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Sikker på at ikke timney låser et vippestykke, og ikke bare avtrekkeren?

 

uansett det er ingen sikring som egentlig sikrer tennstempelet, men det sikrer hanestykket. De sikringene som sikrer både avtrekkeren og et vippestykke, som er mellom hanestykket og selve avtrekket, er så godt som like sikre som flaggsikring. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja, den delen.

 

Da har du en god sikring. Alle avtrekk har ett sted hvor det er såvidt inngrep mellom to deler. I et Orginalt M98 avtrekk, er dette mellom hanestykket og avtrekkerhaken. Med ett slikt avtrekk, må sikringen låse hanestykket. 

 

I bl.a timneyavtrekkeq ditt, er dette "lille" inngrepet inne i avtrekket, mellom vippestykket og avtrekkerhaken, så da er egentlig nok å bare låse vippestykket. Inngrepet mellom vippestykket og hanestykket er i dette tilfelle mye mer enn i mausers standardavtrekk, og sansynligheten for at det glipper der er mikroskopisk. Når sikringen også låser avtrekkeren, dvs dobbeltvirkende, kompenserer det etter min mening den fordelen flaggsikringen har

 

Man er ett steg nærmere tennstempelet med M70 og mausers flaggsikring, men siden avtrekkeren ikke er låst, kan skuddet gå av når man tar av sikringen. Sjansen for dette er mye mindre med den sikringen du har.

 

Men, uansett sikring, om selve tennstempelet brekker, går skuddet. For å unngå denne muligheten må man ha nedspenner.

 

Må ta med dagens formaning, bare uladde våpen er helt sikre.

Edited by amatør
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hepp! Det var meg ifra forrige side med feil på demper/gjenging. Det ble konstatert skeivhet i demperen. Fikk en ny, eneste med 15x1 de hadde, en A-Tec H2. Ut å prøve seg på ny, å børsa går som en laser! 9,3x62 må være veldig fine mtp. presisjon! Skøyt inn grovt på 50m med Jaktmatch, etterjusterte litt med et par skudd på 100m. Deretter gikk Lapua Mega i kammeret, å børsa ble jaktklar etter 6 skudd. Storfornøyd med resultatet! :)

IMG_1690.JPG

Link to comment
Share on other sites

Hei! 

Noen her som har Mauser m18? Jeg mottok min i går, men det ble ganske kjapt funnet ut at sluttstykket har et "problem". Hvis man henter ammo fra magasinet, og fører sluttstykket helt vanlig rett inn så stopper den før den når den vanlige stoppen, og man må bruke makt og teknikk for å få låst den ned. Hvis man ikke gjør alt i en hard og fin bevegelse fra start. Akkurat som om hylsa er for lang, men det er ikke tilfellet.

 

Jeg ringte børsemaker og forklarte problemet, og han ble ganske overrasket da han gikk i hylla for å prøve på de andre M18'ene han hadde liggende. Samme problemet. Jeg dro til en annen børsemaker i området her for å se, og han hadde samme problemet i et annet kaliber.

Merkelig at dem sikkert har solgt 1000 av disse nå, men jeg har aldri funnet noe om dette på internett før jeg gjorde kjøpet, så det fikk meg jo til å tenke at problemet løser seg selv når man fyrer av en serie eller tre. (våpenet er ikke avfyrt enda)

 

Børsemaker som leverte våpenet trodde det var den lille tappen helt fremst i sluttstykket som skal låse hylsa, mens butikken her i området trodde det var p.g.a de to steinharde ejektorfjørene som måtte slites ut litt og han anbefalte å bare skyte med det og se om det blir bedre. 

Hvis man plasserer ammoen manuelt på skrå inn på sluttstykket i kammeret, og fører bolten inn så låser bolten fint og har ingen problemer. Men henter den fra magasinet så får den ikke plassert hylsa korrekt og man må dermed bruke makt og teknikk.

 

Andre med samme problem?

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, 350RM said:

Er vel et mate fra magasin problem og du har alt løst problemet ved hurtig sluttstykke gange/ladegrep? Kaliber, patron og kule er jo veldig viktig å vite noe om.

 

Det er vel ikke meninga hylsa skal sette seg fast i sluttstykket før du er i siste innspurt, altså på tur ned med armen?. Han henter opp fra magasinet fint, men hylsa er treg inn i sluttstykket akkurat i slutten vil jeg si. "Problemet" er ikke løst ved hurtig ladegrep, man bruker bare mere makt/energi på å få låst sluttstykket. Jeg er redd dette skal slite/skade noe over tid. Kaliber er 6,5x55, og har prøvd alt fra klikkpatron til 4 forskjellige jaktammoer. Butikken her med en .308 hadde akkurat samme problemet, da han prøvde en klikkpatron i butikken.

 

1 hour ago, vavlo said:

Kanskje polere framsiden av utdrager slik at den glir litt lettere over og ned i rilla. Virker som det er røff finish på denne modellen. 

 

Du mener den lille flipflappen på tuppen av sluttstykket, som kan dras til side og skal holde hylsa på plass?

 

1 hour ago, vavlo said:

Er vel mer snakk om en irriterende «finesse» enn en feil tipper jeg. Rimelige, masseproduserte våpen har gjerne noen slike. 

 

 

Ja, det virker sånn iom. at børsemakeren og butikken her oppe hadde rifler med samme problemet. Derfor jeg var interessert i å høre om det var flere eiere her inne som har opplevd samme greia, og eventuelt om det ble bedre etter noen runder på skytebanen.

 

Tanken er å gå på jakt straks, så jeg hadde lite lyst å sende sluttstykket sørover. Tar sikkert 14 dager før jeg får det i retur, men ordner det ikke seg ila. noen runder så blir jeg pent nødt. 

Syns det er meget underlig at dette ikke er kommet opp til flere m18 eiere, da virker som et ganske vanlig "problem". 

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ikke M18, men dette er da godt kjent og hyppig beskrevet i omtaler av modellen. Må gi sluttstykket en skikkelig dytt for å få det i lås, sånn er det bare. M18 er simpelthen ikke konstruert for å ha glatte ladegrep med fingertuppene, det må litt fart og kraft til. Antakelig mer en vanesak som krever tilvenning enn et reelt problem.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Da har jeg sett igjen Mauseren jeg muligens får overta. Har ikke sett den på rundt 30 år, og mente det var en 37 mod. Tror nok jeg husket feil. Den er eldre. Står "1920 wafenhfabrik 

mauser a.-g.

oberdorf a/n

1917" Alt i store bokstaver da. På siden et 4sifret nummer. Over "magasinet" står det Gew 98. Og den er i 7,92 eller 8x57 om dere vil. Om den kommer i mine hender, tenker jeg ikke gjøre noe med den. Må hvertfall prøveskyte først(etter at kyndige personer har gått gjennom tilstand som ser utmerket ut). Var vel 16-17 år da jeg skjøt med den, og husker den dro godt. Husker ikke detaljer men traff blink på 200 meters militær skytebane med manuell markør i grop. Hva er det vi har her? Er dette m98 mekanismen f.eks? Alle opplysninger verdsettes høyt. Bilde vil komme etterhvert.

Edited by Jegerlærling
Skriveleif
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Det er en M98 gevær, lang utgave, fra første verdenskrig og siden omstemplet for ny tjeneste i 1920.

Hvis resten av rifla er intakt er straffen for ombygging av denne rifla evig fortapelse i kokende tjærebad..

Kan du legge ut et bilde av hele rifla slik at vi har bevis? 8)

Edited by Torf
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Saken er at ombygging av gamle mausere er ren idioti. La de gamle sliterne være i freg. Vil du ha noe som skyter bra kjøper du deg en ny rifle. En gammel mauser blir aldri noe annet en en gammel mauser uansett hva du gjør med den. Har heldigvis ikke oversikt over hvor mange titals tusen jeg hat brukt på gamle mausere uten at noen av dem har blitt gull. Utgangspunktet er faktisk for dårlig sammenlignet med moderne mekanismer.

 

  

Link to comment
Share on other sites

Kjøpte en ombygd Mauser M98 fra Aaserud import i Drammen i 1989, den er fortsatt med på elgjakt, men den ble levert med jaktstokk med monte Carlo skinnstøtte, fast kikkert, nytt løp og avtrekk, så er vel bare låsekassa og sluttstykke som er orginalt Mauser.  Er veldig fornøyd med den :-)  mener den koster 5990.-

Edited by Rs.1600
Link to comment
Share on other sites

On 11/28/2020 at 4:03 PM, Torf said:

Det er en M98 gevær, lang utgave, fra første verdenskrig og siden omstemplet for ny tjeneste i 1920.

Hvis resten av rifla er intakt er straffen for ombygging av denne rifla evig fortapelse i kokende tjærebad..

Kan du legge ut et bilde av hele rifla slik at vi har bevis? 8)

Tusen takk. Den er helt original og kommer ikke til å bli gjort noe med om den blir min. Han snakker om å kvitte seg med våpnene sine i løpet av et år, maks to. Helsen og alderen innhenter han. Har desverre ikke bilder av hele riflen, men skal få skaffet det, snaue to timer i bil. Står S/42k, noe som vist nok betyr at den ble modernisert med nye sikter før ww2. Noen som vet hva disse 3 merkene betyr? Hvilket land?

Den er nummerlik på alle deler, også stokken. Er stemplet 7,90 og står S lengre fremme, men er 7.92 ammunisjon den bruker. Vil aldri forsøke å gjøre den til noe moderne. Hadde vært gøy å få vite mer om historien. Han som fikk tak i den etter krigen er vandret for lenge siden, vet at han var i hjemmeværnet. Så riflen må ha unngått omgjøring til 30.06 på et vis, heldigvis. 

Edit: Er et sent 5xxx ,nære 5700 serienummer. Er en såkalt langmauser ja. Endel lengre en min kamerats 1942 modell i 30.06

20201129_132346.jpg

Edited by Jegerlærling
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 10/17/2020 at 11:55 AM, mikyras said:

Hei! 

Noen her som har Mauser m18? Jeg mottok min i går, men det ble ganske kjapt funnet ut at sluttstykket har et "problem". Hvis man henter ammo fra magasinet, og fører sluttstykket helt vanlig rett inn så stopper den før den når den vanlige stoppen, og man må bruke makt og teknikk for å få låst den ned. Hvis man ikke gjør alt i en hard og fin bevegelse fra start. Akkurat som om hylsa er for lang, men det er ikke tilfellet.

 

Jeg ringte børsemaker og forklarte problemet, og han ble ganske overrasket da han gikk i hylla for å prøve på de andre M18'ene han hadde liggende. Samme problemet. Jeg dro til en annen børsemaker i området her for å se, og han hadde samme problemet i et annet kaliber.

Merkelig at dem sikkert har solgt 1000 av disse nå, men jeg har aldri funnet noe om dette på internett før jeg gjorde kjøpet, så det fikk meg jo til å tenke at problemet løser seg selv når man fyrer av en serie eller tre. (våpenet er ikke avfyrt enda)

 

Børsemaker som leverte våpenet trodde det var den lille tappen helt fremst i sluttstykket som skal låse hylsa, mens butikken her i området trodde det var p.g.a de to steinharde ejektorfjørene som måtte slites ut litt og han anbefalte å bare skyte med det og se om det blir bedre. 

Hvis man plasserer ammoen manuelt på skrå inn på sluttstykket i kammeret, og fører bolten inn så låser bolten fint og har ingen problemer. Men henter den fra magasinet så får den ikke plassert hylsa korrekt og man må dermed bruke makt og teknikk.

 

Andre med samme problem?

 

 

Jeg har samme utfordring. Kjøpte M18 i forrige uke og da jeg skulle teste rifla første gang var sluttstykke veldig tungt å få inn. Måtte dytte ekstra hardt for å få det i lås. Nå har jeg bare skutt 5 ganger med børsa, så det er mulig det går seg til etterhvert. Hvis ikke må jeg ta en prat med forhandleren for å finne en løsning. 

 

Har du funnet løsning på dette? 

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ikke Mauser M18 selv, men jeg møtte en på skytebanen som hadde dette problemet.

  • Patroner som legges inn enkelthvis, utenom magasinet gikk greit
  • Med patroner som mates fra magasinet, var det mateproblemer med annenhvert skudd og alltid annenhvert skudd. Det var synlige merker i hylseskulderen når han repeterte ut patronen uten å skyte

Han brukte kun fabrikkammunisjon. Når han etterhvert fikk byttet til fabrikkammunisjon som var ca. 3 millimeter kortere, fungerte alt bra.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...