Jump to content

amatør

Members
 • Content Count

  6,703
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

amatør last won the day on December 6 2020

amatør had the most liked content!

Community Reputation

587 Excellent

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Du skal være glad for at det sikte som står på, er ca 30 cm langt. Det betyr at det finnes mange sikter som er passe lange. Moderne sikter har typisk 1 cm lengre øyeavtand, så 29 cm er passe for ett nytt sikte. Mange gamle drillinger fra den tiden hadde fast 4x, som typisk da var 25 cm lange.
 2. Jeg grublet engang over hvorfor det er firefots hakemontasje som har blitt en slags standard. Det finnes eksempler på både tre og to. Plutselig kom jeg på at det er fire av den grunn at man skulle ha det amerikanerene kaller "see through". Derfor er slike gamle montasjer nesten alltid høye.
 3. Ta et sikte du har, og plasser øyet vesentlig nærmere enn normalt, og se hva du ser.
 4. Eller til og konstant forhold mellom innvendig og utvendig diameter. Om man holder dette forholdet konstant, kan røret bære det samme trykket.
 5. Men den har vel en armlengdes øyeavstand?
 6. Det er riktig oversettelse for bruk med kanoner, i begrepet tårnkanon. Men justeringsratt er nok bedre ord på norsk. Ville kanskje blitt litt komisk om noen oversatte fra ratt til steeringwheel tilbake til engelsk. De siste tårnkanonene kystartilleriet fikk, som ble utfaset omtrent rett etter at dem var ferdige, var ett mange etasjer høyt "tårn". Bare det at tårnet ble sprengt ned i fjellet.
 7. Ratt til å stille siktepunktet med som ikke er dekket av et lokk. Vet ikke om det er et spesielt godt norsk ord, men kanskje bare en dårlig oversettelse av engelsk "turret"
 8. Litt tungt med en skipskanon. (kan ikke forkorte Creedmore med samme som centimeter. )
 9. 8x57R360 er en lavtrykkspatron, så det er sannsynligvis ikke mulig.
 10. Har lest igjennom, og kan ikke se at jeg påstår at rekyl fra kruttgassene kun kommer før projektilet har forlatt munningen, men jeg finner at jeg har skrevet dette: Dette er feil. Bruker man Wikipedia sine 1,25 - 1,75 kommer mellom 2/5 og 2/7 før kula har forlatt løpet. Er det under halvparten er det langt fra nesten alt.
 11. Ja, god Jul! Nei, dette har jeg aldri påstått. Kan du vise hvor jeg har gjort det? Om gjennomsnittshastigheten til gassene har dobbel hastighet til kula, er jeg enig i dette. Jeg har ingen empiriske data, men du har skrevet at man kan regne 25% av impulsen i gassen. Om da ladningen er 150grain kule og 50grain krutt, dvs 25% av massen i kruttet og 75% av massen i kula, så er det ikke samsvar mellom påstandene om at 25% av rekylimpulsen haver i gassen og at gjennomsnittshastigheten er det dobbelte av kulehastigheten. Stemmer dette, er gjennomsnittshast
 12. Jeg har da ikke skrevet at gassen får halve hastigheten til kula? Det er hva som er cirka riktig fart til gassen, rett før kula forlater løpet. Gassen får fart også etter at kula har forlatt løpet. Mye av impulsen i gassen, (både den impulsen den fikk før kula kom ut og den etter) kan snues via et tilnærmet elastisk støt og rette strømmen med en komponent bakover, slik at man kan overføre en bremseimpuls til våpenet. Hadde det vært et perfekt elastisk støt av all masse som ble rettet rett bakover, hadde man fått en bremseimpuls som er det dobbelte av impulsen til gassen. Slik virker en rekylbr
 13. Nei, kruttgassene får så godt som all impuls inne i løpet. Men en del av impulsen får kruttgassene etter at kula har forlatt løpet.
 14. Om 1500 m/s er gjennomsnittshastigheten til gassen etter at kula har gått ut, og gjennomsnittshastigheten før kula har forlatt løpet, så får gassen 2/3 av impulsen etter at den har forlatt løpet, og 1/3 før. så i så fall er bidraget dobbelt, ikke tre ganger. Men, som du skriver er det enkleste å måle er impulsen til geværet og impulsen til kula, etter at all kruttgass er ute. Differansen er det som må havne i gassen. Men du har skrevet at inntil 25% av impulsen havner i gassen, og jeg ser at det ikke er unormalt med en kruttladning som veier en tredjedel av kula. Dvs 25
×
×
 • Create New...