Jump to content

vavlo

Members
 • Posts

  3,767
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Everything posted by vavlo

 1. vavlo

  Tikka T3

  Det er gjerne slik at hastighetstapet øker på jo kortere løpet blir. I siste DWJ var det en artikkel rundt kapping av pipe, fra 60 til 40 cm, og bruk av blyfri ammo i 30-06. Det ble testet flere typer fabrikkammo og gjennomsnitlig hastighetstap pr cm kapp lå på 4,5 m/s. Fø ble det satt (utfra fabrikantenes angivelser som ligger i området rundt 600 m/s) en minste anslagshastighet for sikker ekspansjon på 650 m/s. Det medfører at maksimal skyteavstand med 40 cm pipe, for sikker ekspansjon for det meste havnet i området rundt 150 m.
 2. Hei, og velkommen på kammeret! Du har postet i en gammel tråd på langholdskammeret. Det finnes et eget kammer for lading av ammunisjon. Uansett, det finnes masse verifiserte (trykkskutte) tilgjengelige data fra komponentprodusenter som VV og Norma med flere på nettet, samt div ladebøker og apper. Jeg vil anbefale å ta utgangspunkt i disse fremfor å bruke private "godladninger". https://www.vihtavuori.com/wp-content/uploads/2021/02/Vihtavuori_Reloading_Guide_2021_ENG_ROW_www.pdf https://www.norma-ammunition.com/sv-se/laddata
 3. Lov og forskriftstekst er, når det gjelder transport, endret endel ifm siste revisjon av loven. Så langt jeg kan se står det ikke annet enn at våpen skal være skjult og ikke lett tilgjengelig, samt at ammunisjon skal være anbragt separat fra våpenet.
 4. Det er jo ikke slik at det ikke kan fraktes våpen i et lite kjøretøy som feks en toseter sportsbil uten særlig bagasjerom, ATV eller MC for den del, men våpenet må pakkes på en slik måte at det ikke er lett tilgjengelig, feks i futteral el koffert.
 5. vavlo

  Sakoklubben

  QD ring mounts er vel ikke å få kjøpt?
 6. Garantert. Begge er storselgere. Begge fungerer ok. Hva en velger er mest en smakssak. Ser Browning- importøren får en del kritikk for å være uryddig ifm med reklamasjoner (om man nå skulle være så uheldig).
 7. vavlo

  Sakoklubben

  Så vidt jeg kan se er de nye en helt annen konstruksjon, der basene blir stående igjen når siktet tas av. På de gamle fulgte basene med. Ang svingmontasjer synes jeg slike har en tendens til å bli unødvendig høye, selv om basene ikke nødvendigvis bygger mye. Min erfaring er også (med ERA) er at de ikke gir bedre repeterbarhet enn feks originale Optilock. Heller litt andre veien.
 8. Dette er vanlig på brekkvåpen med noen form for kileformet låseinngrep. Ville vært mer bekymret om toppleveren smatt helt over på senter.
 9. Formelt gjelder vel ikke det rundskrivet lenger, men praksisen fortsetter kan hende.
 10. Jeg har erfart kun en situasjon der boltstoppen på T3 er til "besvær", og det er når jeg enkeltkamrer lange patroner i .300 Winmag og av noen anledning må tømme våpen for uskutt patron. Da må jeg deaktivere boltstoppen for å få sluttstykket langt nok tilbake til at patronen vipper ut.
 11. Støy og skrål trenger muligens ikke være en ulempe når fuglen trykker godt. Nå er det lenge siden jeg jaktet fugl aktivt, men man får gjort mange observasjoner under storviltjakta. Man kan "vasse" i fugl ei helg. Helga etter er samme terreng tilsynelatende tomt. Om den faktisk har fløyet eller trykker bedre må man vel ha hund for å finne ut av. Å smyge seg stille inn på en elgpost å oppleve at skogsfugl bakser ut fra nærmeste kjerr noen meter unna, etter at jeg har vært på posten både et kvarter og mer har jeg opplevd flere ganger. Om man bare smyger seg forbi nevnte kjerr behøver slett ikke fuglen ta ut.
 12. vavlo

  Sakoklubben

  Interessant. Den nye typen QR?
 13. En av de mindre lure ideer jeg har hørt om på en stund. Dra sluttstykket litt for langt tilbake i ladegrepet så blir det fippel og foppel i "kampens hete" for å få avgårde et oppfølgingsskudd. Er vel en grunn til at absolutt alle boltrifler er utstyrt med en slik.
 14. Sk hjemmekontor er vel den dårligste løsningen for ansatte uten trygg faglig kompetanse.
 15. https://www.forbrukerradet.no/klageguide/ Jeg vil påstå at over nevnte presisjon er en vesentlig mangel ved varen. Nå er det vel en generell oppfatning at de fleste slike halvautomatiske rifler jevnt over ikke leverer presisjon på linje med boltrifler, der flere merker leveres med presisjonsgaranti på 1 MOA. Uansett bør en kunne forvente adskillig bedre enn 4 MOA+ med minst en eller et par- tre ammunisjonstyper. Jeg ville umiddelbart oppfattet dårligere enn "snusboksen" (2 MOA) med et nytt våpen som reklamasjonsgrunnlag. Merk at du bør forsikre deg om at feilen ligger i våpenet, slik at du ikke ender opp med å betale regninga for en klage selv. Sjekk montasjer og optikk. Puss? Prøv gjerne ammo/ kuler, i et par forskjellige vekter, som er kjent for å gå godt i de fleste våpen, feks Norma Oryx, Sierra GK. Få en jaktkompis eller skytter til å skyte med våpenet for å få verifisert at skytter er utelukket. Om det drar seg til en sak må du regne med å innhente faguttalelse fra børsemaker eller annen kyndig. Importører/ produsenter som ikke står bak sine produkter er fryktelig irriterende. Har selv "kjørt" reklamasjon på rifle (Tikka) som ikke svarte til forventning (presisjon). Det var rimelig smertefritt da både forhandler og importør opptrådte eksemplarisk. Hadde også en reklamasjonssak på et sett piggdekk av merke Michelin der dekkene nok så umiddelbart spyttet ut mange av piggene, uten å komme noen vei. Det dekkmerket kommer iaf ikke på noen av mine kjøretøy og jeg passer også på å fortelle det til "resten av verden" ved anledning.
 16. Å stille på jakt eller slakting med møkkete verktøy er ikke annet enn sledrian uansett type verktøy. Kokvarmt springvann, vaskemiddel og børste er det som gjelder
 17. Det er nok der "problemet" sitter. Brorparten er vel verken skyttere eller jegere, og har derfor ikke noe forhold til eller "naturlig" kompetanse på våpen. Da skal det ikke mye til før det tekniske framstår som rimelig kryptisk.
 18. Det å kjøpe inn deler til et prosjekt som etterhvert tar en annen retning eller ikke blir noe av er vel ikke så uvanlig. Da ender en av og til opp med både ubrukte eller knapt brukte deler.
 19. Finnes nok mange myter rundt jakta som lever i beste velgående.
 20. Blodslått er vel også et uttrykk som er brukt om fenomenet med blodinntregning i hinner i musklene. Om en bruker ei kule som holder sammen og ikke treffer bein som skaper mye splintring utgjør ikke selve sårkanalen noen omfattende kjøttskade, dvs blodspreng inne i selve kjøttet. Dette er ikke noen eksakt vitenskap da tilsynelatende lik skuddplassering og skuddreaksjon med identiske projektiler i tilnærmet samme hastighet, kan gi svært forskjellig utbredelse av blod i hinner. Kombinasjonen høy hastighet (og lettekspanderende kule) tenderer å gi mer blodslag. Jeg ville anta pga en større temporær sårkanal. Jeg hører at jegere som bruker grovkalibrede rifler, type .40 kaliber og opp, med tunge,"trege" projektiler rapportere om "pene" slakt.
 21. Siden TS tilsynelatende er grunneier selv er han vel selv nærmest til å skulle kjenne til hvilke regler som gjelder på det valdet/ jaktfeltet han selv jakter på.
 22. Har brukt x56 HTen på en Lite i mange år nå. Hten er et for størrelsen på objektivet et lett sikte med sine 570 g. Et "do all" sikte. Jeg ville iaf ikke bytta ut det med noe mindre for å spare noen gram. Ville heller vurdert en noe lettere demper fra feks F&D eller Hausken.
 23. Det vanlige rundt i Trøndelag når det gjelder elgjakt (og hjorten følger gjerne med på lasset) er som Jegermeistern beskriver. Når det gjelder rådyr er praksis litt begge deler.
 24. Nja, hvor i landet er dette vanlig praksis, og hvordan fordeles dyrene ( evt inntekten) når en gjør det på denne måten. Noen vil jo ihht areal ha feks 0,7 dyr, en annen 3,2 osv
×
×
 • Create New...