Jump to content

vavlo

Members
 • Content Count

  3,211
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

vavlo last won the day on January 18 2019

vavlo had the most liked content!

Community Reputation

521 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. vavlo

  Bukkejakta 2020

  Ser ikke ut til at den svelter i hjel umiddelbart nei.
 2. Nja. Hvor mye maksimalt arbeidstrykk henger sammen med hastighet, fra våpen til våpen ( les ladetabeller, simulatorer og aktuelle piper) med en identisk patron, er vel ikke gitt å svare på, men hastighet er nok en indikator innen visse rammer. Kammermål, friflukt, kuleskråning, løpsdimensjoner og finish som skiller, er det jeg kan komme på i farten. Kunne vært interessant å vite omtrent hvor mye de forskjellige faktorer veier.
 3. Som en generell erfaring ( man kan vel noen gang se unntak som bekrefter regelen) fra jakt på kløvvilt er pri 1 vær, så vær og vær som nr 2 og 3. Deretter lyd, så bevegelse, så synlighet. Som M 67 skriver, så er det å skaffe avstand til viltet en stor fordel, da vær ikke blir like kritisk og mer «romstering» kan tolereres. Forutsetter selvsagt at sikre skudd kan avgis på aktuelle hold.
 4. Vel, dyr som blir jakta på er vanligvis særdeles vare for lukt mener nå jeg å erfare. Typisk stivner brøkdelen av et sekund, så rakettfart. Stopper gjerne kort en gang eller to med ræva til, innen synshold for å sjekke om de blir forfulgt. Bevegelse trigger oppmerksomhet, men ikke nødvendigvis flukt. Har mange ganger opplevd rådyr som går rundt meg for å finne ut hva jeg er for noe. Men når de får været, da...Nå har vi også rådyr rundt husene, der de ikke bli jaktet på, så der har de et rimelig avslappet forhold til mennesker og lukt.
 5. Synes ikke det fremstår som spesielt brukervennlig å ha et parameter som faktisk kan måles av bruker, men ikke skal endres, da det er en konstant. Bare jeg som ikke forstår dette helt kanskje?
 6. vavlo

  8x57 til krag

  Nå kjenner jeg ikke til PPU, mulig de har bra hylser. Uansett er det jo mulig å kjøpe nye hylser fra feks Norma til en overkommelig pris. Hvorvidt en ladning holder krav til anslagsenergi lar seg vel rimelig greit kontrollere om en kronograferer og mater inn data i en ballistikkapp.
 7. Listepris på det stoffet der nærmer seg vel 100 kr pr kg, så om en ikke har mulighet til få gode rabatter på plater, så er vel ikke prisen så verst.
 8. Stemmer det. Sk danskavtrekk finnes også der ute.
 9. Nå var grunnen til at jeg skrev moderne i anførselstegn at Cip angir MAP for 30-06 til 4050 bar. Kunne vel like gjerne nevnt . 308 som er oppgitt til 4150 bar. Nyere kreasjoner og endel magnumer ligger vel i området 4300-4400 bar. Man får kanskje regne med at hylser som er beregnet på slike trykk er noe kraftigere dimensjonert i hodeområdet, så det gjelder vel å følge med ekstra når en lader seg oppover forbi trykkstandarden for disse oldingene.
 10. Er vel skrevet mye om dette allrede. Her feks https://www.kammeret.no/topic/86572-65x55-vs-65-creedmoor-fyr-løs/ Mitt inntrykk. Økonomi, x55 soleklart. Anslagsenergi, x55 også klart om ladet til "moderne" (30-06) trykknivå. Presisjon er vel mer avhengig av andre faktorer enn hva patronen heter. 6mm er vel blitt mer populær pga kombinasjon av god yttrebalistikk og lav rekyl. Utgangshastighet vil alltid kunne bli høyere med ei kule i større kaliber, med samme vekt i identiske patroner.
 11. Gode sikter, men liker ikke retikkelet. Her synes jeg Zeiss har gjort det bedre, da en ikke har behov for lyspunktet før det begynner å bli skikkelig skumt.
 12. Hm. Ser ikke helt hva lufttrykk har å si for trykk og utgangshastighet. QL har ingen parameter for dette i sin simulator. Kan det være noen småkryp i programmet? Fø gir QL 3813 bar og 800 m/s med de data du har brukt. (Kruttemperatur 1C)
 13. vavlo

  Zeiss v8

  Innafor.
 14. vavlo

  Zeiss v8

  Ser iaf mange, også av toppskytterne, som bruker denne til jaktfelt. Store sikter veier, men Zeiss er vel ikke av de verste i så måte. Ja, de mangler noe kantskarphet. Hvorfor det er slik, vet jeg ikke. Er dette ofret for bedre ytelser på andre områder? De er iaf blant de beste når det gjelder skumringsegenskaper.
 15. Når har iaf Tyskland tillatt en av de småtassene til sivilt bruk( husker ikke hvilken i farten), så etterhvert vil det finnes et utvalg av egnet ammo / komponenter for sivil bruk. Er det da noen åpenbar grunn til at den da burde være forbudt? Ulovlige prosjektiler eller ammo burde ikke være noe argument. Det finnes jo også til feks .223 og .308.
×
×
 • Create New...