Jump to content

vavlo

Members
 • Content Count

  3,339
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

vavlo last won the day on April 14

vavlo had the most liked content!

Community Reputation

581 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Problemer tårner seg opp over alt. Når tilværelsen blir for innholdsløs og man ikke har egne saker å passe, kan man jo passe andres. Et resultat av livets uutholdelige letthet. (Referert til åpninginnlegget)
 2. Synes å erindre en publisert "test" av standard vs magnumhetter i en hel rekke forskjellige patroner og krutt. Konklusjonen var at det ikke gjorde særlig (signifikant målbar) forskjell før hylsevolum var opp på nivå med feks .300 Win Mag og med tregere kruttyper. Har vel samme erfaring selv. Gjør ingen forskjell i sk normalpatroner. Men som antydet over, det er ikke god praksis å endre komponenter i ladninger på maksnivå uten videre, uansett patron.
 3. https://www.njff.no/jakt/Documents/Regler for jaktskyting NJFF 2020 -2024.pdf Her er regelverket for NJFF jaktfeltskyting. (Andre arrangører kan ha andre regler.) Der vil du også finne regler for størrelse på treffområde på skivene. Kort fortalt vil størrelsen på området for innertreff bestemme hvor langt ut figuren kan plasseres. Det som gjelder er at maksimal avstand fram til skiva kan være 700 ggr diameter på innertreffområde ved stående skyting, 1000 ggr ved sittende og 1200 ggr ved liggende. Klarer du å samle alle skudd innenfor får du full pott. Yttertreffområde vil variere med figur. Om du trener på 100m DFS skive tilsvarer dette cirka, poengverdi minst 8,5 på stående m lang arm, minst 9,2 sittende eller knestående og minst 9,5 liggende uten reim eller støtte, for å være sikret full pott. Figurer vil ikke alltid settes opp på maksimalt tillatt avstand, så da blir det(skal det bli) rimeligvis enklere. Aberet når en faktisk kommer ut i feltløypa kan være dårlige lysforhold eller slitne figurer som kan gjøre det verre å finne et klart definert innertreffområde, spesielt om en skyter i jegerklasse og kan bruke max 12ggr forstørrelse i siktet. Merk også at ved finaleskyting kan over nevnte avstander økes med opptil 20%. Edit: Velkommen på Kammeret forresten!
 4. vavlo

  Bukkejakta 2020

  Fantastisk fin morgen i Trøndelag også. Fikk med meg den beste biten da jeg faktisk fikk lokka inn dyr, men det gikk rundt i tetta hele tiden. Fikk været av meg til slutt, så da gikk det som det måtte gå. Man skal ikke lykkes alt for jevnt om det skal være noe stas.
 5. Ville gått for 06en. .300 magnum i en Tikka lite kjennes kanskje (vel) godt i skuldra, og som nevnt, den blir ikke akkurat tam før det blir størrelse på demperen. Skal man få skutt litt med .300en "må" man i tillegg lade selv, om en ikke skal bli ruinert. Den gir noe mer mening om en skal drive å lempe tunge kuler på hold som er bortenfor det de fleste av oss vil vurdere som forsvarlige på jakt, og da helst i tyngre rifler. En annen sak er at T3- magasinene ikke vil ta mer enn 85 mm lange patroner. Blir et irritasjonsmoment med enkeltskuddsrifle om en skal lade tunge kuler og utnytte hylsevolumet. Dessuten er løpslevetiden til .300en sikkert under halvparten av den til 06en. Jakter selv med en Tactical i .300 ( kjøpt fort og galt før våpengarderoben trådte i kraft), men i dag hadde jeg nok heller valgt en 06 og fått den brotsjet opp til AI. For all del, morro med greier som river skinnet av pølsa, og har man lyst så hvorfor ikke. Ville selv gått for ei rifle med med noe mer tyngde enn Litemodellen samt mulighet for å lade lengre patroner fra magasinet om jeg skulle valgt en .300 i dag.
 6. Mange av oss har nok et ambivalent forhold til villsvin i norsk natur. På den ene siden er det et vilt som er interessant på flere vis. Sky og vanskelig å jage, men samtidig spennende og utfordrende. Høy reproduksjon gir gode og varierte jaktmuligheter store deler av året. Og så er det selvsagt god og økologisk mat. Nedsiden er jo selvsagt at de gir betydelige skader på innmark, er potensielle bærere av alvorlig sykdom, som trikiner og pest, og vil forårsake enda flere viltulykker i trafikken. Den naturlige utbredelsen avhenger fremst av behovet for eldelløvskog og begrenset varighet av vinterfrost for tilstrekkelig mattilgang, så det vil uansett bare være de mer kystnære deler av Sørnorge som vil kunne huse en villsvinstamme.
 7. Fort å gæli inn i Ballistic AE med 4 cm siktehøyde, 790-800 m/s. Med alle forbehold.
 8. Lyddempere som går i oppløsning er både utrivelig og potensielt skadelig for både utstyr og skytter/ medskyttere. Ville ikke satsa på annet enn kvalitet.
 9. DEVAs hovedargument for Ikke å trykke nye opplag av deres ladebok nr 5 (tyskernes ladebibel), da det drøyde lenge med den siste utgaven, var at de hadde funnet at endel kruttsorter hadde endret egenskaper såpass over tid at de ikke ville utgi gamle data på nytt. Dette har nok ikke særlig praktisk betydning hvis en følger standard prodesdyre for utarbeidelse av ladninger, men utgiver ville vel ta høyde for den utålmodige delen av publikum. Med dagens regime med stadig strengere regler for hvilke kjemikalier og stoffer som kan anvendes i krutt må en kanskje regne med at vi får krutt med noe endrede egenskaper, og at andre vil forsvinne. (Det har vi vel sett allerede) Vil produsentene endre sine data i takt med det, eller vil de komme med nye betegnelser på produktene? Når det er sagt, om noen har 5te utgaven av DEVA liggende å slenge uten å brukes så kan jeg gjerne ta over den.
 10. Har vel muligens også sammenheng med at kruttets egenskaper er noe forskjellig i dag fra det var for en mannsalder siden. Man bør vel søke å bruke data fra siste versjon av ladetabeller om en bruker nyprodusert krutt. Jeg har VV- tabeller fra 80 tallet liggende, men ser ingen grunn til å bruke disse, like lite som jeg bruker data fra eldre versjoner av Ladeboken om det finnes i den siste.
 11. vavlo

  Sako s20 levering

  Hm. Ser fancy ut disse beddeblokkene, men fremdeles er det ikke noe som stiver opp treverket rundt låskasseboltene. Ville ikke ei tradisjonell søylebedding vært vel så bra?
 12. vavlo

  Rådyrfett

  Skulle få spredd talget bra da, tenker nå jeg.
 13. Nå var ikke mitt innlegg over myntet på verken TS eller andre, men mer som en generell betraktning. Om man feks frekventerer diverse jakt og våpenrelaterte grupper på nettet (feks FB), så skinner det ofte godt gjennom, både på spørsmål og på svar, at det er alvorlige hull i basiskunnskap hos endel som beskjeftiger seg med nevnte emne. Underholdende, tja. Betenkelig, ja.
 14. vavlo

  Bukkejakta 2020

  Samme rundt her. Banene er åpne som vanlig for trening/ obligatoriske og skyteprøve. Det er faktisk bedre plass nå en i tidligere år, da det nok er en god del som «benytter seg av anledningen» til verken å trene eller sjekke innskytinga.
 15. Det er rimeligvis forskjellige veier fram mot ferdig patron/ ladning, og hvor mye arbeid en vil legge i å finne "Godladninga". Man kan gjøre det enkelt ved å finne ei ladning midt på treet i ladetabellen, skyte og konstatere at det er bra nok til formålet, og så fortsette med den, eller man kan legge mer arbeid i det med stiger og kronografering for evt. å finne tilnærmet makslading og/ eller best presisjon. Ingen av delene er feil. Greia er vel helst at enkelte mener de ikke trenger å tilegne seg en viss grunnkunnskap om "faget" før de setter i gang. Fart er gøy, så da er det vel ingen grunn til å gå for noe annet enn tabellens maksladning for ei kulevekt, eller kanskje til og med litt over, da det jo alltid er litt å "gå på", eller så går man ut og spør på FB om ei godladning til den patronen man skal lade, og går da uten omvei for et hvilket som helst forslag. Mulig det er noe med generell holdning til ting som ligger i tiden, som smitter over. "Lettvint" trumfer det meste. Instruksjoner er noe en tar frem som en siste utvei om ting ikke fungerer. Når man kan lese i dagspressen at strykprosenten for teoriprøven til førerkort for bil, som jo ikke akkurat er rakettforskning, ligger oppe på 70- tallet i enkelt distrikt, så er det sannsynligvis ikke fordi at dagens unge har blitt så himla dumme, men holdningen er gjerne at det meste kan fikses uten at de skal trenge å legge noe tid eller arbeid i det.
×
×
 • Create New...