Jump to content

vavlo

Members
 • Content Count

  3,013
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

vavlo last won the day on January 18

vavlo had the most liked content!

Community Reputation

471 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hmm. Det var da voldsomt til reaksjon på en liten tilleggskommentar.
 2. Hmm. Samme fart enten løpet er 42 eller 55 cm. «Works like magic!»
 3. Demper på jaktvåpen, er vel noe en primært nytter for å spare hundens hørsel, når en driver jakt nede i bygda, har nattoptikk med 4 cm øyeavstand, eller vil unngå å miste nattsyn av munningsglimt. De som dropper hørselvern fordi de bruker demper kan nok gå på en smell, bokstavlig talt. Bruk av demper er heller ikke uten ulemper.
 4. Også greit om man ikke fra før kan å ta vare på dyret etter skuddet.
 5. vavlo

  Bekymringsverdig?

  Radbrekking av ordtak og munnhell, bevisst eller ikke, er vel nesten for nasjonalsport å regne. Så forresten denne i kjøledisken hos OBS i dag. Om det er ironisk ment eller om det faktisk må til for at den oppvoksende generasjon skal forstå hva pakken inneholder, ja si det.
 6. Nå var ikke mitt innlegg ment som en oppfordring til å velge billigst mulig kule. De fleste av oss som er over gjennomsnittet interessert i dette velger nok gjerne ei kule med "bedre" egenskaper. Selv har jeg ladet med Geco Plus og AB for årets jakt, men skulle ikke hatt betenkeligheter med å lade med Alaska, Vulcan, Mega, Interlock, Game King osv, om det var det som var tilgjengelig.
 7. Spissformulert, men mener analogien har et snev av relevans. Om man ønsker forskjellige rifler, kamret for vidt forskjellige patroner, med forskjellige egenskaper til forskjellige formål, kan nok det være lettere å oppnå om man ikke er bundet til et våpen som er laget, også for å fungere med de groveste patronene.
 8. Ei kule som flyr godt velger man vel som nevnt ikke fremst for å få en "flatere" kulebane, men for at den skal ha høyere hastighet der ute et sted. Lek litt med en balistikkalkulator så ser man at forskjellen begynner å bli betydelig allerede ved 300 m, mellom ei butt kule og ei som flyr godt, gitt samme utgangshastighet. En bonus er selvsagt at vindavdrift blir redusert. Nå er jo dette av mer akademisk intreresse om en holder skuddavstander innen jegerprøvebokas anbefalinger. Spørsmål rundt valg av kule skaper gjerne stort engasjement og mange sprikende synspunkter på "hva som gjelder". Greia er egntlig at det ikke har særlig betydning. Om du velger ei konvensjonell blykule, som feks Hornady Interlock til ca en femmer pr stk og skyter en elg i vitalt område så dør den. Klarer du ikke å treffe der du skal, så har ikke navnet på kula så mye å si fra eller til. Har vært med på elgjakt i 35 år nå og har ikke telling på antall elgfall. Ikke en gang har ei kule som har truffet noenlunde der den skal feilet i å felle elgen, selv om mange er felt med konvensjonelle kuler fra forskjellige patroner, dog ingen med mindre kaliber enn.30. Det hender nok at kuler svikter, men det er så sjelden at det forekommer meg å være bortkastet tid å legge mye arbeid i et slikt valg. De få tilfelle jeg har fått første eller andrehånds kjennskap til, er med 6,5 mm.
 9. Nja, dette har vel vært diskutert opp og ned vegger ved flere anledninger. Jeg vil nok i utgangspunktet fortrekke ett sett kombinasjonsnøkler fremfor skiftenøkkel.
 10. Om du lader selv, hvorfor ikke 200 gr?
 11. Om man skal bruke "ei kule til alt" bør vel valget baseres på det viltet som setter størst krav til kula. Om en ønsker det beste fra begge verdener, og ikke har blyfobi, kan jo Partition vurderes.
 12. Jeg kan se et par gode argumenter for systemvåpen. Det ene er at det er begrensning på antall jaktvåpen en får everve. Det det andre er om en skal jakte i utlandet på vidt forskjellige vilt på samme reise og det er behov for vidt forskjellige patroner til jakta.
 13. Har flere produkter fra Helsport, inklusive fjellduk og poncho. Synes kvalitet og funksjon generelt er ok. Selv bruker jeg nesten utelukkende ponchoen fra Helsport til postering, da den er lett og tar lite plass i sekken. (Never leave home without it in Trøndelag) Noe som jeg synes teller endel når den skal bæres mer enn den brukes. Stoffet er ikke lydløst, men den brukes gjerne under slike værforhold at det ikke har så stor betydning. Fjellduken er mer telt der en kan ta med seg sekken "inn", og er slik sett mer egnet til heldagspostering. Isolerte produkter er selvsagt varmere, men er også betydelig mer voluminøse og tyngre og krever tilgang til bedre tørkemuligheter mellom slagene. Har en isolert Jervenduk som omtrent aldri blir med på post, men er brukt endel som overtrekkspose til soveposen.
 14. Erfaringsmessig vil MD prøve å stikke kjepper i hjulene når det gjelder både metoder og utstyr. Det ser man ikke minst når det gjelder jakt på de store rovdyra. Det synes åpenbart bedre at SNO "jakter" på disse vha helikopter, snøscooter osv enn at jegere får rammer som kunne gjort jakta mer effektiv. Forstå det den som vil. De prøvde jo også å få stanset bøjakt på natta, men fikk heldigvis tommelen ned i rettssystemet. Nå har jo svenskene tillatt nattsikter ved jakt på villsvin, da disse begynner å utgjøre et betydelig problem, og behovet for effektivisering av jakta synes å være påtrengende. Dog med begrensning til åteplasser eller på andre åpne plasser, der det er oversiktlig nok til å ha kontroll på omgivelsene. Synes å være en fornuftig tilnærming da det er rimelig ugreit å ha god kontroll på både avstander, bakgrunn, vegetasjon og sikker sektor om en ikke har fått sjekket ut dette på forhånd i dagslys. Hjortebestanden er vel allerede på et slikt nivå en del steder at behovet for en effektivisering er tilstede. Slik sett burde det finnes gode argumenter for å tillate nattsikter, iaf i en viss utstrekning.
 15. Det er vel mer uvanlig at de ikke bryr seg om annet enn elg og hjort. Vanligvis ikke i den grad at det går ut over primæroppgaven. Har mange ganger vært ut for at bikkja stuper inn i en einerbusk eller noe kratt, og av og til kommer den ut igjen med fugl i kjeften, tydelig fornøyd med seg selv.
×
×
 • Create New...