Jump to content

Torf

Members
 • Content Count

  2,826
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Torf last won the day on March 5

Torf had the most liked content!

Community Reputation

387 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. 60gr Nosler Partition og 50gr Barnes skyter fint i 1-12". Disse kulene fikser alt som 223 er lovlig til i Norge. M67: Jeg har aldri skiftet ei pipe med 1-14"/1-12" i 222 og 223 som har gått mindre enn 8000 skudd.
 2. Nesten ubrukt Rem700 i 223, en eldre modell med HS Precision skjefte, 1-12" løp og Zeiss Classic 2,5-10x50. Disse pleier å skyte fint med billig 55gr ammo. Kjempefin "pakke" for en nybegynner hos Våpensmia. Løp og kjøp: https://www.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=129746915
 3. Torf

  Nytt løp til sw 586

  Rafdal Våpen lager nye piper til revolvere.
 4. 2min? Det er ikke mye tid under ildkommando. På viltmål er det typisk ca 1 time totalt under ildkommando i løpet av en dag, 100 tellende skudd + prøveskudd, fordelt på 4 serier. I tillegg pleier de aller fleste å tørrtrene en serie sammen med skytteren som skyter før seg på lista slik at aktiv tid på standplass er ca 2 timer.
 5. Hvis betalingsvilje er hovedparameteren for prissetting skal det bli spennende å se hva de skal ha for en Blaser R8-variant Jeg skal ikke ha..
 6. Torf

  8x60S Magnum

  Jeg hadde en orginal FN M98 i 8x60s med flott "moderne" rett klassisk skjefe, oppslagssikter og snellertavtrekk. Kjøpte den på 80-tallet av en misjonær som hadde den til selvforsvar i Afrika. Solgte den videre etter noen år til en bekjent som dessverre kamret den om til 8x68. Han har den fortsatt og han angrer dypt på omkamringen.
 7. 3% av skyttere har kansje reelt behov for 1-8" i 223. 97% får best resultat med 1-12" For meg er det en gåte at ikke leverandørene standardiserer på det som er best for Ola Dunk. At noen 1-7"/1-8" skyter bra med 55gr mg-ammo er som regel noen unntak som bekrefter regelen. Det er absolutt best sjanse for at mg-ammoen går best i 1-12" I gamledager, før 1-8" kjøret, var 223 en av patronene som statistisk gikk best med fabrikkpatroner i urørte rifler sammen med 222 og 6,5x55. Slik er det ikke lenger.
 8. Det kommer an på hvilket 80-talls miljø man var i. Jeg synes ikke teknologien har beveget seg mange cm og på noen områder har det gått baklengs. På 80-tallet kunne man feks tegne sit eget retikkel, sende det i brevpost til Schmidt&Bender eller Pecar og få kikkerten i posten etter et par måneder. Tiil Pecar kunne man bare bestille ekstra retikler og skru dem på selv. Både Zeiss og S&B kunne leveres med forskjellige typer kulefallskompensatorer. Hertel&Reuss hadde en glimrende 4-16x56 FFP med targettårn, 1cm klikk, zerostop og retikkel på bestilling. På riflefronten er det heller ikke mye idag som er bedre enn datidens Shilen DGA eller Wichita for å ta noe amerikansk. Tikka T3 er skremmende lik Shilen DGA. Fiberskjefter har ikke endret seg stort annet enn i utforming i forhild til datidens fiberskjefter fra MPI, Brown og McMillan. Fordelen med 80-tallet var at flesteparten hadde vært i militæret og fått noe våpenopplæring. Idag vet ikke halvparten av nye pistolskyttere at man må ta ladegrep på ei boltrifle mellom hvert skudd. Jeg fleiper ikke.
 9. 30kg er mildest talt over the top. Han var ikke klar over det selv før det ble målt. Noen tegn hadde han. Han brakk bla skjeftet på luftgeværet sitt under skyting
 10. Kikket på videoen fra Snipershide. Den har jo omvendt logikk. Jo lettere ei rifle er jo hardere må man presse for å få jevn presisjon. Hva blir kontrollen i en 300wm Barrett Fieldcraft hvis man presser 2,5kg i skulderen? Det flyr jo alle veier. Prøv med den rifla ei 5 skudds gruppe fra 5 forskjellige stillinger med logikken til SH..
 11. Det grepet er håpløst. Tommelen må flyttes til rett bak sluttstykket og rifla klemmes fast med et fast, ganske hardt, grep mellom tommel og lang/ring/lillefinger med "frittflytende" peke/avtrekksfinger
 12. Tommel opp teknikken, slik den ser ut på Jet chassiet og Annie Fortner skiskyttere, har vært brukt på viltmålrifler siden slutten av 60-tallet. Viltmålriflene har som regel tommelhull og spor for tommel opp i skjeftet. 95% av skytterne bruker tommel opp på 22lr riflene.
 13. En ting som nesten aldri blir nevnt i skyting er hvor hardt pistolgrepshånda trekker rifla inn i skulderen for å unngå forskjell i rekylopptak og det viktigste; få kontroll på avtrekket som en funksjon av hele dynamikken i avtrekksøyeblikket i en tidsbegrenset dynamisk/bevegelig skuddsituasjon. Det finske landslaget i løpende viltmål har alltid brukt forskjellig teknologi for å få best resultat. En dings de har benyttet er en trykkmåler for å måle hvor hardt forskjellige skyttere trekker rifla inn i skulderen. Svaret var ganske ekstremt. En av verdens aller beste skyttere trakk luftgeværet og salongrifla inn i skulderen med 30kg. De fleste toppskytterne lå rundt 10kg. For å sette tall på skyteferdighetene til disse skytterne i perspektiv. Sett 30 skudd 22lr innenfor 6cm på 50m stående med lang arm på ei skive som beveger seg med 4m/s med visningstid på 2,5sek og start med kolben på hofta. Det er ikke lov å løfte før man ser skiva. De har altså ca 1,5sek på å se målet i kikkerten, sikte og skyte før skiva forsvinner. Siktepunktet er ca 60cm foran tieren med std 22lr. 15 år gamle Espen Nordsveen gjorde nesten dette under NM i 2018. Han skjøt 297 på hurtig, altså 27 skudd innenfor 6cm + 3 9'ere. Bare prøv og gjør dette på ei stillestående vendeskive med visningstid på 2,5sek med kolben på hofta som utgangsstilling. For å få til dette må man innøve avtrekksteknikker som man har nytte av i all skyting og som etter min mening er bedre tilpasset jakt enn feks matchskytingstekninkker Disse grunnleggende egenskapene med å trekke rifla inn i skulderen gjelder all skyting med litt dynamikk hvor det er litt bevegelse i våpenet før avfyring feks ved skyting på flere mål eller bevegelige mål. Man blir også mindre avhengig av underlaget, feks trykk i tofoten. Ei rifle som ikke blir presset inn i skulderen med hånda har kun sin egen egenvekt til "stabilisering". Presser man rifla inn i skulderen legger man på "mange kilo" masse i rifla. Da legger man til ekstra stabilitet i tillegg til det de fleste gjør når de "legger trykk" på tofoten. Har man bare trykk på tofot som referanse har man et problem på skudd uten tofot. Som regel får man da et annet treffpunkt. Denne forskjellen i treffpunkt kan selvfølgelig utliknes med vekt i rifla men vil alltid være der. Bare se på Thomas Haugland. Han skyter bare med tofot under trykk fordi han ikke har opparbeidet en nullreferanse for alle stillinger. For å få til det må man starte med å trekke rifla "hardt" inn i skulderen hvis ikke rifla skal veie et tonn.
 14. Gode avtrekk er vel en kombinasjon av gode avtrekk og hodet..
 15. Jeg synes egentlig optikkracet er litt tullete. Hvor mange minutter ligger 30k kikkertene foran feks en 3-12x56 Zeiss Classic i skumringen i september/oktober? Har man ButlerCreek på 30k kikkerten, og ikke kan hurtigjustere -2 for nærsynt nattsyn, er det 20k rett i toalettet sammenliknet med nevnte Zeiss Classic uten B/C. Alt selvfølgelig forutsatt at man har korrigert for synsfeil med perfekt tilpassede kontaktlinser. Briller er fyfy. Enda mer tullete er lovgivningen når man nå ser det nye termiske kikkertsiktet til Pulsar, Thermion. Dette siktet ser helt "sivilt" ut, har vel VHS/BETA oppløsning og slår alikevel 30k kikkertene ned i støvlene i skumring og mørke. Til hurtigmontasjene på en Blaser er vel Pulsaren perfekt, lovlig eller ikke lovlig.. Jeg er nok litt sprø for jeg forstår ikke heller hvorfor biler trenger svindyre hovedlys når man kan bruke 50 kroners lanterner og elektronisk nattsynsutstyr istedet. Det funket beviselig bedre enn lyskastere i kullmørke under gulfkrigen så da virker det sikkert på E6 også i en tilpasset utgave
×
×
 • Create New...