Jump to content

Per-S

Members
 • Content Count

  4,012
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  24

Per-S last won the day on September 23

Per-S had the most liked content!

Community Reputation

842 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Å legge ned Reitgjerdet var nok ikke smart, men ikke fordi noen med forbindelser i det store huset i enden av Karl Johan har et behov. Det finnes mange andre som bør prioriteres for å få plass. Vi har noen i et like stor hus lengre nede i gata som fremdeles hyller Stalin, Mao og Pol Pot. I tillegg forherliger de nå en viss Madura som har bidratt ti å kjøre et annet rikt land i grøften. Det er selvfølgelig en sammensvergelse og har ingenting med at det politiske systemet alle de nevnte herrer sverger til har spilt falitt alle steder det har blitt prøvd. Når jeg ser meg rundt i verden og vurderer de sittende presidenter er jeg glad vi har noen stabile beboere i det store huset i enden av Karl Johansgate. Alternativet med presidenter som i USA, Russland, Brasil og en mengde andre land virker svært så lite fristende. Det viser seg at de folkevalgte presidentene er mer opptatt av egen vinning enn folkets beste.
 2. Start med et godt kjørnemerke. Bor så pilothull med en mindre bor, 3-4 mm. Så borer du opp til endelig hullstørrelse. Bruk moderat borhastighet og bruk olje som kjøle og smøremiddel på boren.
 3. Kongsberg produserte noen dobbelløpere som har stor samlerverdi, rollingblokkhaglene er ikke på langt nær så ettertraktet.
 4. Fra et par hundre til 10 000- ++.
 5. Er du sikker? Jeg er i tvil, rask rotasjon kan gi mer avvik i yaw vinkel som kan gi mer avvik selv om kulen tar seg bedre inn igjen uten å kulbutere. En kort kule har mindre treghetsmoment mot vridning enn en lengre kule med samme vekt og rotasjonshastighet. På den andre siden vil angrepsvinkelen for påvirkningen komme lengre fra tyngdepunktet med en spiss kule som også få større påvirkning fra luftpresset ved en viss yaw vinkel enn en butt kule.
 6. Teoretisk vil en butt rundneset kule gi mindre avvik enn en spiss kule når de treffer strå eller kvist. I praksis vil treff i kornstrå kunne gi avvik nok til å bomme på dyret. Eneste unntak er om strået er svært nær dyret. Så den praktiske forskjellen på jakt er null.
 7. Du må jage hardere, elgoksen bør opp i 800 m/s.
 8. Samme teknikk med hulspiss og svakhetssoner er i bruk på blyholdige kuler, det er ikke spesielt for monolittiske. Så lenge bly har lavere flytgrense vil blyholdige kuler ekspandere lettere bedre og ved lavere hastighet. Selvfølgelig gitt noenlunde lik utforming. Med blyholdige kuler er det også letter å styre ekspansjonen, f.eks Swift A-frame. Når det gjelder flikene og bøying av disse så er det den største svakheten med monolittiske kuler. Kobberlegeringene som brukes har en begrensing på hvor mye de kan bøyes før de brekker løs, og det begrenser bruksområdet. Skal de ekspandere lett vil de ofte svikte på kort hold, og er de for solide svikter de på langt hold. Det blyets unike metallurgiske egenskaper som gjør det så egnet til kulemateriale og som gjør at kulene fungerer over et stort hastighetsområde. Jeg er enig i at vi har en positiv utvikling på monolittiske kuler, men vi er ikke i mål. Blykuler forbedres selv etter over 100 års bruk, monolittiske jaktkuler har blitt prøvd siden 1930 tallet med varierende resultat og vi får se på hvordan utviklingen går videre.
 9. Uansett personlige meninger så er ekspansjon av en kule avhengig av stagnasjonstrykket mot spissen og flytgrensen for metallet. Bly og blylegeringer har langt lavere flytgrense enn kobberlegeringer og det gjør at blyholdige kuler ekspanderer lettere, raskere og ved lavere hastighet enn kobberbaserte monolittiske kuler. Når en god loddet kule har over 90 % restvekt er det så optimalt en kan få det for en jaktkule. Erfaringene til de som utryddet rein i Nordfjella er også entydig på at de monolittiske kulene som var brukt gav dårlig effekt. Effekten av en kule er i hovedsak styrt av impuls/massefart. Anslagsenergi er ikke et representativt mål for effekten. Når da kobberbaserte kuler blir lettere, og må ha høyere hastighet for å ekspandere blir det dårligere jaktkuler om en ikke kompenserer ved å gå opp i kaliber.
 10. Noen av mine venner var på elgjakt i fjor. De skjøt ei elgku og ble særdeles overasket da de oppdaget at kua hadde et lungeskudd fra tidligere, det var minst en dag gammelt, og var et OK lungeskudd. Tilsynelatende plaget det ikke kua. Jeg har også opplevd at elg og hjort har fått nær perfekte skudd men likevel har gått kilometervis før de har lagt seg. En dårlig kule som treffer bogbeinet kan splintres totalt og ikke penetrere inn i lungene, eller den blir liggende som en femkrone på bogfjøla. Det er sikkert ikke bare meg som kjenner til slike episoder. For meg er det helt åpenbart at en god kule gir sikrere felling enn en uegnet kule og vi skylder dyrene å spandere de ekstra kronene som en god kule koster. At kjøtt blir ødelagt når dyret går lenge før det legger seg er en ting, men det blir alltid noen som ikke blir funnet ved ettersøk, og det er mye verre.
 11. Du merker nok ikke noen forskjell om du har et godt treff, har du dårlig treff ville jeg stolt mer på Trophy Bonded. Du vil også kunne finne forskjell når du skal slakte og partere, men du må ha 15-20 dyr med hver av kulene før du har noe statistikk som er verdt noe.
 12. Bondstrike er en uprøvd kule, å satse på den ville jeg ikke gjort. Høy BC ser jeg mer som en ulempe enn en fordel fordi høy BC betyr en spiss kule med langt ogivalparti, det er det motsatte av det gode jaktkuler trenger. Spisse kuler har tendens til å skifte retning i dyret, og ekspanderer ofte dårligere. En teoretisk fordel er det ved jakt på meget lange hold, hold vi ikke engang tenker på under norsk jakt. De som tror BC gir store fordeler kan beregne forskjell på kulefall for en Norma Alaska og bondstrike på 300 m. Det er drøyt hold i skogen. Det som er viktig er å kjenne kulebanen og kunne treffe med våpenet ditt.
 13. Det var vel Oscar Wilde som sa at han kunne motstå alt utenom fristelser. Det er bare å følge sine lyster - kjøp.
 14. Dersom Accubond mister 30 % av vekten har du for mye blyfragmenter på videvanke. En god kule i 30-06 bør miste mindre enn 10%. Tapt vekt er tapt penetrasjon og mindre ekspandert diameter, altså dårligere effekt. Min erfaring med Woodleigh er den samme som bobby, stor diameter og meget høy restvekt. Jeg har ikke funnet mange av dem, kun noen skudd på skadde dyr der de er skutt diagonalt. I 30-06 er det ingen ulempe å bruke 200 eller 220 gr kuler, de gir ofte vesentlig mer skuddtegn på elg uten at kulebanen er noe problem på vanlige jakthold.
 15. Knusningsskader på grunn av det amerikanerne kaller "temporary cavity" har jeg sett svært mange av, men statistikken min over gjenfunnet kule er dårlig, det er eksepsjonelt sjelden jeg finner igjen kuler, de lager utgangshull og er tapt. Jeg har noen få som er på skadde dyr der de er skutt på langs, da er det ikke alltid gjennomskyting. Jeg har funnet en del avrevne "vinger" fra homogene kuler. Men dette er avhengig av patron, jeg bruker 340 Wby, og den er brutal med kulene på korte hold. Det er bra at du har gode erfaringer, det viser at produsentene begynner å få kontroll på produksjonsprosessen for å lage homogene kuler. Hvilke kule og hastighet er det du bruker?
×
×
 • Create New...