Jump to content

Per-S

Members
 • Content Count

  4,161
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  31

Per-S last won the day on January 16

Per-S had the most liked content!

Community Reputation

993 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Dersom kikkertsiktet med ringene kan beveges i lengdeaksen før du strammer festeskruene er det viktig å skyve kikkertsiktet så langt frem at den stopper mot "endebegrensingen" (fant ikke bedre ord i farten). Det gjelder både om det er en tapp eller en tverrbolt som i picatinny/weaver montasje.
 2. Per-S

  KRAG - samletråd

  De har en lang kon spikerlignende del i ene enden, den er hamret inn i stokken. Det er lett å bøye fjæren om du bender enden rett ut. Prøv å beveg den sidelengs, så kan du muligens løsne den. Prøv også et tynt skrujern eller metallstykke inn under fjæren for å presse bakre del ut av stokken.
 3. Våpenkoffert av god kvalitet er absolutt salgbar, men jeg ville funnet en fornuftig verdi på kofferten og prøvd å selge den sammen med ett av våpnene.
 4. Haglen kan selges, men må registreres av ny eier. Kikkertsiktene bør du også ta bilder av og legge her. De kan ha verdi på høyde med våpnene. Se på BRNO riflen i 30-06 om det er et diopter nedfelt i bakre kikkertfeste, det øker verdien.
 5. Verdivurdering fra bilder er vanskelig, men grovtips er som følger: Win haglen kan være det som kalles lovlig uregistrert, men har liten verdi. 500? Brno .22 er et godt våpen, rundt 2000, avhengig av tilstand. Brno 30-06 kurant våpen avhengig av tilstand, type og modell men 3000-4000. Krag Kongsberg er en bane krag, har liten omsetningsverd, 500-1000 om du i det hele tatt får solgt den. Mauser ser ut som om den er bygd opp til jaktfelt, vanskelig å få solgt. Muligens 2000. Under forutsetning av at de er i normal tilstand. Bedre bilder og kontroll av mekanikk er nødvendig for å gi bedre estimater. Her ble jeg slått på målstreken, men vi har vel omtrent samme oppfatning.
 6. Jaja, hver sin smak, jeg ser fellestrekk mellom Lee Enfield og russiske billighagler, det er som å håndtere en jernbaneskinne. Blaser derimot har god ergonometri, de jeg har prøvd har gitt gode resultater på skiven også med raske skudd fra stående stilling. Noen våpen er slik at de faller på plass umiddelbart og jeg kan skyte raskt fra alle stillinger og treffe godt. Dette har Blaser fått til, det er en av de positive sidene med Blaser. Det blir interessant å få vite hva som var feilen, om det er en tilfeldig feil eller en designfeil som vil dukke opp flere ganger.
 7. Lee Enfield har et godt rykte når det gjelder å tåle mye sand og dritt før det slutter å virke, men jeg ville ikke valgt det som jaktvåpen av den grunn. Det finnes referanser fra tyske kilder at en av årsakene til at MG 42 ble lagd for å erstatte MG34 var at den var litt for følsom for sand på grunn av førsteklasses arbeid og fine tilpasninger. Om det er sant vet jeg ikke. Det jeg vet er at for meg er det et sted midt i mellom der våpenet tåler nok sand, snø og annet dritt til at jeg er fornøyd og uten at det har toleranser, håndteringsegenskaper og utseende som Lee Enfield. Et våpen skal se pent ut, fungere på min jakt og gi meg eierglede. Da er jeg fornøyd og andre kan mene hva de vil.
 8. Er det et 8 tall som du leser som 3 tall så kan det forklare dette.
 9. Det er et stort problem med Blaser, og det skyldes ikke våpenet. Når noen nevner Blaser blir det en polarisering som gjør at en saklig diskusjon om fordeler og ulemper er umulig. Enten hevdes det at det er ubrukbart eller at det er guds gave til skyttere. Sannheten er vel noe midt i mellom. Men ta det med ro, nyvinninger har alltid blitt kritisert. Da vi fikk bakladevåpen og patronvåpen var det mange som mente at det var ubrukbart. Magasinrifler førte bare til overforbruk av ammunisjon. Jeg er ikke av dem som bøyer meg tre ganger om dagen i retning Blaserfabrikken. Men våpen derfra har mange interessante løsninger. Låsingen gir oftest svært god presisjon. Løpsskifte er enkelt. Negative forhold er mange smådeler, elendig magasin/avtrekksløsning. For meg som er oppvokst med Krag og Mauser sitter "hevarmen" på feil sted i R8, bedre plassert på R93. En løsning med R8 utstyrt med løse magasiner som på Sauer 200 og litt omplassering av "hevarm" ville gjort den mye mer attraktiv for meg (selv om garderobeplassen ikke gir meg muligheter).
 10. Trådstarter har et poeng. Dersom kruttet har lik sammensetning, likt energiinnhold og like sammensetninger på forbrenningsgassene vil det kruttet som brenner raskest gi høyest utgangshastighet. Grunnen er at det kruttet vil omsettes til gass raskere og dermed gi et høyere trykk som virker på projektilet over samme distanse. Så lenge ingen av forbrenningsproduktene blir borte, vil ikke trykket med raskere krutt på noe sted i løpet være lavere enn for det langsomste kruttet. Men det vil være høyere helt frem til det punkt alt krutt er omsatt til gass. På grunn av raskere forbrenning vil temperaturen på kruttgassene bli høyere i starten, og det gir også høyere trykk. Dersom tallene i ladetabellen er korrekt må det derfor være noe ulikheter mellom de to lottene.
 11. En periode ble det brukt hylser med hull midt i ambolten for Berdan hetter. Sett innenfra er det kun et senterhull å se.
 12. Er prosjektet dødt? Er det ingen som har ferdigstilt knivene? Jeg vet at ting tar tid, men det hadde vært fint å se hva andre har fått til med disse bladene. Jeg kjøpte to blad og har nettop gjort ferdig nr to. Jeg liker å finne materialer til skaft som har tilknytning til min jakt, en form for trofe. Til første kammerkniven brukte jeg elggevir i skaftet. Det ble elgtema også på neste. Jeg tok med et leggbein fra en elgokse og noen klauver fra elgjakten. Leggbeinet fikk jeg kokt og det ble fint skaftmateriale. Klauen ble for bløt, og jeg fant en bite av bøffelhorn som jeg brukte som holk. For mange år siden tok jeg med en bit jerntre fra Afrika, det ble en fin tradisjonell tollekniv, mørkt men vanskelig å se tegningene i skaftet. Treet er så tungt at de søkker i vann. Bildene får fortelle resten!
×
×
 • Create New...