Jump to content

Per-S

Members
 • Content Count

  4,654
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  44

Per-S last won the day on September 16

Per-S had the most liked content!

Community Reputation

1,331 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. White spirit er mineralolje, den kan inneholde oljer med så høyt kokepunkt at det blir en oljefilm tilbake på hylsen. Det gir høyere belastning på våpenet og kan gi dårligere presisjon. Rødsprit fordamper fullstendig og er trygt. Vannbasert industrivask i varmt vann med tørking i stekeovn eller på kokeplate går raskt og gir godt resultat. Det er fare for misfarging men hylsene blir rene. Hylsene tåler godt varme opptil 200 grader.
 2. Nå har jeg to som jeg bruker på afrikarifler, de er av god tysk kvalitet og motlysegenskapene er bedre enn det meste. Har kunnet se brukbart i motlysforhold som de fleste kikkertsikter ikke takler.
 3. Karl Kaps har noen sikter som ser bra ut og har lang øyeavstand, tror jeg har lagt ut bilder av siktet på en mauser i 416 Rigby en gang. Kan prøve å få tatt et nytt bilde om du ikke finner det med søkefunksjonen. Søk på Karl Kaps og magnum mauser i 416 Rigby.
 4. Det er dette som er det viktigste argumentet for tyngre og grovere kuler, på rene sideskudd gjennom begge lunger dør dyret raskt med alle kuler som ekspanderer godt. Med litt feil vinkel på dyret eller et marginalt treff vil en grovere og tyngre kule gjøre mye mer skade og dyret vil legge seg tidligere. Med tunge kuler blir det også oftest et godt utgangshull med mye blod. Det gjør det lettere å spore et dyr som går et stykke. Litt grovere skyts er derfor en god forsikring og kan ofte spare jegerne for et tidkrevende ettersøk. Jeg anbefaler 30-06 fordi den håndterer de tyngste og lengste
 5. Tyske styrker i Norge under .2 verdenskrig var bevæpnet med erobrede Nederlandske og også muligens Rumenske våpen i dette kaliberet. Jeg tror disse patronene var populære fordi kulene kunne tas ut og brukes i 6,5 Krag, derfor finnes de hor ihuga hjemmeladere. Ofte finnes de i klips for Nederlandske våpen.
 6. Helt klart, men poenget er at det ikke er et kvalitetsstempel at 6,5 har blitt brukt mest. Med de definisjonene for skadeskyting som er foreslått (fluktstrekning) tror jeg en statistikk over kaliber og kulevekt vil vise at mange dyr med gode skudd fra 6,5 vil bli definert som skadeskyting selv om dyret ligger dødt etter utras. Vi er godt utenfor trådstarters spørsmål, men jeg vil anbefale en brukt 30-06 som våpen. De er ofte billige, treningsammunisjon koster omtrent det samme som 6,5x55 og det finnes kulevekter fra 110 gr til 220 gr. Da har man en fleksibilitet som få andre patroner kan
 7. En venn av meg som har gått svært mange ettersøk fikk en gang servert argumentet om 6,5 og flest elgfall. Svaret hans var at det har vært skadeskutt flere elger med 6,5 enn med noe annet kaliber. Elg er et stort dyr og det er uomtvistelig at grovere og tyngre kuler er mer effektive. Da er det underlig at vi på et forum for jegere og skyttere ikke klarer å innse at 6,5 er marginalt for store elger. Særlig om vi også skal bruke lette homogene kuler som har dårligere ekspansjon og lager mindre skader i dyret. Dyret dør ikke før det har fått tilstrekkelig skade på vitale områder
 8. Jeg tror ikke det finnes forkrommede piper som er egnet til presisjonsskyting. Det er nesten umulig å få lik tykkelse på krombelegget gjennom hele løpet. Krombelegget kan også løsne, og da er "løpet kjørt". Forkrommede løp brukes i helautomatiske våpen fordi det blir mindre utbrenning da krombelegget tåler mer varme enn stål. Russerne er vel de som er best på forkromming. Jeg tror trådstarter egentlig mener rustfrie løp. De har mange fordeler, og er presisjonsmessig jevngode med vanlig stål.
 9. Prøv med en magnet om kulene har stålkjerne eller stålmantel. Komprimering av krutt er oftest uproblematisk om kulen har samme motstand i overgangskonus, men med helt andre kuletyper kan det bli problemer.
 10. Hornady lager også, men det er "Solids" for bruk på farlig vilt. Jeg generaliserte i mitt innlegg da det er få som ønsker å skyte stålmantel i sine egne våpen. Jeg vet ikke hvilke typer Geco enda leverer med stålmantel, men antar det er få.
 11. Det er gamle kuler fra før det ble vanlig å bruke tambakmantel. Mantelen på disse er av nikkelplettert stål. Jeg ville ikke benyttet dem i våpen som er verdt å ta vare på. Slitasjen blir større enn med nyere kuler. Nå er det ikke så veldig uvanlig med nikkelplettert stålmantel, RWS brukte det langt ut på 80 tallet. Norma Alaska hadde slik mantel når de opparbeidet sitt gode rykte. Det er kun en del militærammunisjon der dette brukes mye nå. Alle sivile kuleprodusenter bruker en tambaklegering, enten 90/10 kobber/sink eller også med lite granne tinn.
 12. Jeg har vanskelig med å forstå denne baksnakkingen av mausere. Det er enkle pålitelige og nesten uslitelige våpen. Løpsskifte koster det samme som for andre våpen, det samme med gjenging og demper. Kikkertsiktet, avtrekk og ny stokk har også samme pris uansett hvilke våpen det skal brukes på. Eneste forskjell er om du må smi om hevarm, ellers koster deler og arbeid mye det samme uansett hvilke låskasse du starter med. Husk på at dyret du skyter på driter i hvilket våpen du bruker, og kulene fra mauseren er like dødelige som for de dyreste luksusvåpen.
 13. Det er du som jeger som er ansvarlig for at skuddene du avgir er dødelige for viltet. Elgen bryr seg lite om hvilken vei kulen kom gjennom hjerte/lunger eller andre vitale organer. Men du reiser et prinsipielt spørsmål som kan være viktig fremover. Når dyret ikke ligger på stedet er det noen byråkrater som definerer det som skadeskyting om dyret beveger seg mer enn xx m fra skuddstedet. Om skuddet er perfekt, og dyret finnes dødt er det likevel skadeskyting om det har beveget seg lengre enn disse xx meter. Da har du skadeskutt, og hvordan skal det behandles? De eneste skudd som allti
 14. Da er man sikker på at man ikke blir kritisert og dømt av Kammerets bedrevitere. Utfordringen er å få et smakfullt måltid ut av bildet. Det blir nok mye saus som er løsningen. Det er et ordtak som passer: En kan ikke lage omelett uten å knuse egg.
 15. Dette forekommer men er ikke direkte vanlig. En liten stein på betong gulvet eller en skarp kant er nok. Militær ammunisjon har ofte hardere hetter og der er det skjeldent.
×
×
 • Create New...