Jump to content

Ei tohi varjata

Moderators
 • Content Count

  4,478
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  23

Ei tohi varjata last won the day on October 15

Ei tohi varjata had the most liked content!

Community Reputation

595 Excellent

About Ei tohi varjata

Recent Profile Visitors

2,197 profile views
 1. Ei tohi varjata

  Mini 14 PAR

  Kunne vært AR med justerbar gassblokk også, var det jeg trodde du mente. Det finnes plenty av AR-kasser med ladehendel plassert på siden også (britene elsker jo slike), men problemene med primærutdragning blir en ikke kvitt (til en viss grad) før en bygger om sluttstykkebærer til å bevege seg fritt bakover før den begynner snu sluttstykkehodet.
 2. Ei tohi varjata

  Mini 14 PAR

  Hadde det vært superenkelt å "fikse" en Mini til å være bedre egnet som rettrekker ville nettopp britene ha gjort det for 20 år siden, der borte springer mange rundt med ymse rettrekkere, hvorav mange er nettopp Mini-14, fordi de er billige.. Jeg klarer helt ærlig talt ikke å se poenget i en Mini-rettrekker, det finnes så mange våpen som har både bedre avtrekk, egenpresisjon, kolber, muligheter for å feste optikk skikkelig, driftsikre (og rimelige...) magasiner, og egenpresisjon... Hvilke rifler snakker du om? Min AR misliker enkelte typer ammo, f.eks. hardt ladd NATO, og disse er verre å få ut enn pyseladd Fiocchi. Simpelthen fordi AR har null primærutdraging, og når sluttstykket er låst virker ladehendelen umiddelbart på sluttstykkebæreren (det er ingen slingringsmonn fra man tar i hendelen til sluttstykket begynner å bevege seg, i motsetning til en AK). Det er ren fakta at selvlademekanismer hvor ladehendelen virker direkte på opplåsing vil være treigere å åpne enn de hvor man har avstand til å bygge opp moment for å overføre momentet nettopp til rotasjon. Men igjen, hvis det var noen vidunderkur man kunne utsette en Mini for slik at det ble lettere, ville det vært gjort med alle Miniene i England for lengst.. På AK går sluttstykkebærer et stykke bakover før den begynner å rotere sluttstykkehodet. Sånn sett er jo den bedre egna som rettrekker enn AR og Mini. I tillegg har både 7,62x39 og 5,45x39,5 en mer konisk hylse enn 223/5,56
 3. Ei tohi varjata

  Mini 14 PAR

  Ettertrykk? Hylsa kleber uansett virkemåte, det må den gjøre, hvis ikke får du et mye høyere trykk mot støtbunn på sluttstykke/sleide/ramme. På halvauto vil trykket mot støtbunn og/eller sluttstykkebærers bevegelse (avhenger av type lås/halvstiv lås) "røske" hylsa med bakover. Det oppnår du ikke på en rettrekker-ombygd Mini eller AR. Hele bevegelsen for å løsne hylsen fra kammerveggene må du da selv gjøre uten særlig hjelp fra en kamoverflate. Se f.eks. hvordan hevarmen på M98 roterer sluttstykket bak og ut av lås. På Mini går hendelen direkte bakover og du må dra hardt nok til å få sluttstykket til å begynne roterer. Det er ganske likt på AR og AK også. Juridisk er det ikke verre enn at du kontakter våpenkontor og spør hva som må til for å få den omregistrert som manuelt repetervåpen. Jeg brukte i overkant av 6mnd og litt for mange tusen på samme prosess og sitter igjen med en følelse av at jeg kunne brukt både tid og penger litt mer fornuftig...
 4. Ei tohi varjata

  Mini 14 PAR

  Og når du fjerner gassen vil du ikke ha samme hjelp til å få ut hylsa. Som jeg har forklart 3 ganger allerede.. 🙄 Det er noe annet når våpenet er designet som rettrekker fra fabrikk. Da vil det være kontaktflater i sluttstykket og kassen som mer effektivt bruker energi på å få sluttstykket (og hylsa) bakover.
 5. Ei tohi varjata

  Mini 14 PAR

  "Ikke noe problem" og "ikke noe problem"; min erfaring tilsier at med mindre rifla er lagd for å være rettrekker, vil en få problemer med utdrag.
 6. Ei tohi varjata

  Mini 14 PAR

  Nå er det jo en viss forskjell på å skyte skarp ammo og drivpatroner, spesielt når en skal skyte en del av gangen. En ettermiddag på banen med rettrekker-FAL og NM60 høres ikke gøy ut.
 7. Ei tohi varjata

  Mini 14 PAR

  Mini-14 (i likhet med M1 Garand, M1 Carbine, M14/M1A, AR-15, AK, FN FAL) avhenger i stor grad av trykk og moment under veksling for jevn og sikker utdraging av hylsen i kammeret. Rettrekker-Mini, i likhet med AR, blir fort keitete, da du må bruke mye makt for å få hylsa til å slippe kammeret og bli med bak. På ei "skarp" slik vil sluttstykkets moment på vei bakover dra den med seg men uten denne kraften blir det hånda di som drar i ladehendelen/forskjeftet som skal ta all denne energien. Det finnes enkelte våpen som er OK som rettrekker, men Garand-lås (dvs Garand, Carbine, M14/M1A, Mini-14/30), AR, FAL, seg jeg enkelt ikke vitsen med, spesielt på førstnevnte bytter du bort så-som-så halvautoveksling mot så-som-så manuell veksling, uten at presisjonen automatisk blir noe som helst bedre.
 8. Ei tohi varjata

  Dagens annonse på finn.no

  Tror dere sør i fylket har det betraktelig verre enn oss i nord.
 9. Ei tohi varjata

  Dagens annonse på finn.no

  Det stemmer i alle fall ikke i mitt distrikt, og jeg hører til samme Humlegård-vasallstat som han med den plomberte M3en (SVPD).. hva som skjer om 3 år med ny forskrift er jo uansett "langt" frem i tid, så hvis folk begynner å plombere alt de har nå er de jaggu raske på avtrekkeren. Jeg har sagt det før og sier det gjerne igjen, de klovnene som plomberer Kongsberg-Colter, Krag, "norske" Mausere, o.l. burde vært straffeforfulgt for overlagt grov skjending av norsk nasjonalhistorie. De aktuelle børsemakerne som utfører den kriminelle handlingen bør bli tiltalt som medvirker.
 10. Ei tohi varjata

  Dagens annonse på finn.no

  Han der selger mye som aldri burde vært plombert. At det finnes børsemakere som villig plomberer sjeldne og uerstattelige våpen er mer enn hva jeg kan forstå, den tusenlappen (eller mindre..) de tok i plombering på den tida den ble plombert er jo piss i havet ift. markedsverdien og historisk verdi på et slikt våpen.
 11. Ei tohi varjata

  Dagens annonse på finn.no

  Jeg klikka også innpå den der. Ser ikke uuuut!!
 12. Ei tohi varjata

  Lage magasinsperre

  Ingen regler på slike. Du kan bruke en plaststav, trepinne (bambuspinne f.eks.) eller et rør. Så lenge du kan lade maks én patron i magasinet med sperren montert er det innafor
 13. Ei tohi varjata

  Boltkule med vandring.

  Skikkelig moro når en tar ivrig ladegrep på AR15/HK416, glipper den sleipe ladehendelen og får knyttneven i kjeven..
 14. Ei tohi varjata

  Boltkule med vandring.

  K31 har jo det du tenker på Men joa. Tenker du rotasjonsmessig eller at den står loddrett hele tiden? Kunne jo gått med et kuleledd inni..
×