Jump to content

amatør

Members
 • Posts

  6,916
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Everything posted by amatør

 1. Nå er solid en falsk venn. Det heter massiv.
 2. Jeg tror på deg @Torf
 3. Vi har norske ord for dette. direkteavtrekk og trykkpunktsavtrekk.
 4. Strengt tatt kalles det rustbrunering, selv om fargen kan bli litt blåaktig. Ordet blånering, var i følge noen eldre verktøymakere jeg har møtt, kun overflatebehandling av messing.
 5. Mange produsenter av kikkertsikter legger ut målsatte tegninger på nettet. Derimot har jeg ikke sett tegninger av gevær. Har man tegninger er det en smal sak å finne riktige montasjer. Nå er vel snart tegninger umoderne, så snart finner vi vel CAD-modeller.
 6. Det beste er å kunne koke hele delen i vann, og børste bort alt løst etterpå med en messingbørste.
 7. Der har du jo den tredje grunnen til å ikke bytte de to siktene du har i kun én.
 8. Det hadde ikke jeg gjort. Dumt å bruke penger på noe som er dårligere enn det du har i dag. Har du noen gang sammenliknet hvor god samling du greier med Z6´en på 6x og VX5´en på 15x ?
 9. Jeg tror absolutt det kan gå. Leupold er flinke til å oppgi dimensjoner. Mål på den kikkerten du har hvor langt det er fra bak på okularet, og frem til bakre base. Pass på at du tenker på om siktene har forskjellig øyeavstand. https://www.leupold.com/vx-6hd-2-12x42-cds-zl2-illum-firedot-duplex-riflescope
 10. Det enkle svaret er ja. Hva er drømmesiktet? Men det er fortsatt ikke slik at hvilket som helst sikte blir lett å montere. Man må velge både sikte og montasje samtidig. Før du kjøper sikte, må du enten ha det for å prøve (og måle) eller du må finne en målsatt tegning som denne: (dette er en Schmidt & Bender 2,5-10x40 Det som skaper utfordringer er om justeringshuset kommer i veien for bakre base, og om man finner en passe montasje foran. Om du velger et sikte med skinne, blir det aldri problem med bakre base. Det finnes løsninger med ringer til bakre base som er forlenget, men ofte blir det et kompromiss med ønske om å montere siktet lavt. Når det gjelder fremre montasje, så må den enten være en ring rundt mellomrøret, eller rundt objektivrøret. Til objektivet får du kjøpt ringer i alle dimensjoner. http://www.huntandguns.bg/images/products/eaw--hebelschwenkmontage--cz,-brno_916503743_large.jpg Ringen kan av åpenbare grunner ikke være rundt den koniske delen. Så for å montere et sikte hvor basen kommer rett under det koniske partiet, må ringen ha forlengelse. Brosjyre fra EAW om ombygging av hake- til svingmontasje: http://www.st.uk.com/wp-content/uploads/PDF/npVP_EAW-SEM-SM.pdf Selv om du ønsker stor forstørrelse, så ville jeg ha valgt et kompakt lett sikte med så liten objektivdiameter som mulig. Dessverre er det mange av de fineste kompakte siktene gått ut av produksjon.
 11. Det er bare flerløpsvåpen hvor kravet er bare 3 skudd. Skal man skyte opp med kipplauf, enkeltskuddsrifle er kravet 5 skudd.
 12. Både Zeiss og Swarovski sin, du nevner er like over 300 mm lange. Dvs 20 mm for lange for drillingen det her er snakk om.
 13. Selv om jeg har lånt den på biblioteket mange ganger, og den er tilgjengelig på nettet, kjøpte jeg meg en brukt, jeg også.
 14. Ikke tro du finner noe du blir skikkelig fornøyd med, om det skal fungere til alt.
 15. Som du har erfart, vil egentlig hvilken som helst montasje repetere ganske godt, om man demonterer, og så monterer igjen på samme måte. Dvs om man tørker av kontaktflatene slik at det ikke kommer noen partikler, og skrur til like hardt. Det siste er spesielt viktig om det er spenninger i kikkertrøret når den er montert. På '70 tallet var jo de fleste jaktrifler gamle Mausere. Disse kan man jo kalle håndlaget, sammenliknet med dagens CNC-produserte låskasser. Det var ingen selvfølgelighet at de senteraksene til de krumme flatene til fremre og bakre låskassebro, begge pekte i samme retning, og kun hadde avvik i høyde. I tillegg var jo kassene boret og gjenget av børsemakerene bare med en primitiv jigg. Så om man monterte en klakk foran, og en bak, var det direkte usannsynlig at disse var på linje. Uten å slipe til ringene ville det da alltid bli spenn i røret. Grunnen til at svingmontasje den gangen var av en helt annen klasse, er at de er bygget for å kompensere for skeive klakker. Fremre ring, hadde frihet til å rotere den ene veien, i selve svingbasen, og tolerere litt feil i vinkel og høyde, tilsvarene elevasjonen til kanoner, den andre veien. ( De to skruene som fester fremre ring på bildet) Bakre ring, var ofte festet med bare én skrue, slik at de også kunne fritt stille seg inn i vinkel. Under bakre ring på bildet sitter ett avstandsstykke, som lett tilpasses av børsemakeren. Skrur man sammen dette riktig, vil man få siktet helt uten spenninger.
 16. Ja, om montasjen er montert riktig.
 17. Dette er min anbefaling. for prisen av en Zeiss V8 2,8-20x56 får man to topp brukte sikter pluss svingmontasje. Om man er så uheldig å skade det ene siktet, har man det andre ferdig innskutt som backup. Har man bare ett, som skal fungere til alt, hjelper ikke den beste garantiordning deg i å ha ett fungerende sikte dagen etter.
 18. Her er noen som er flinke: https://noblex-germany.com/images/fileadmin/content/a_noblex_bilder/NOBLEX_ZFR_TechnData.pdf
 19. Bildene ble lagt til før kammeret byttet system, noen av bildene er nok disse: https://www.kammeret.no/profile/29110-jørgen/content/?type=gallery_image
 20. Om du tenker på de vanligste svingmontasjene så er svaret nei.
 21. «Yoke» heter åk på norsk, om det finnes noen fler en meg, som bryr seg.. 😄
 22. Noen millimeter fra eller til, betyr ikke så mye. Siktielinja er jo allerede 3mm for høy siden siktet har 36mm mellomrør; om man sammenlikner med 30mm
×
×
 • Create New...