Jump to content

Jegerlærling

Members
 • Content Count

  127
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

19 Good

Recent Profile Visitors

342 profile views
 1. Mennesker er brutale, mot andre arter og mot hverandre. Uansett, jakt i seg selv er ikke negativt, om man etterstreber human avlivning. Tar man for eksempel ikke ut rådyr, vil populasjonen ekspandere ytterligere. Dette vil føre til matmangel, flere påkjørsler etc. Å etisk sett, er det vel mye bedre å skyte ett dyr som har levd hele sitt liv i frihet, enn å kjøpe fabrikkslaktede dyr på butikken? Flesteparten av de dyrene, har stått hele sitt liv i trange båser, kun for å bli mat. Vi trenger forvaltning av populasjoner. Litt synd at vi ikke er like flinke som rovdyrene til å ta ut de svakeste å skadde først og fremst.
 2. Aldri faktisk. Men når sant skal sies, har jeg ikke vært på annet enn rådyrjakt. Så her tenkte jeg logisk, ikke utfra egen erfaring. Er åpen for at erfaring trumfer MIN logiske tenkning. 😇
 3. Det burde si seg selv, at å ta ut varslerne (kråkefugler )vil småvilt, deriblant rype, være mer utsatt for predasjon. At kråkene også varsler om menneskelige jegere, øker jo bare utfordringen og jevner ut oddsene bittelitt. Men selvsagt vil flere byttedyr overle naturlig predasjon, ved at de har naturlige varslere.
 4. Hva skal til for å få tillatelse til ett slikt våpen? Det går vel under karabin? På søknadskjema, må man krysse av for om "våpenet er av type maskingevær, karabin eller maskinpistol (herunder også våpen med halvautomatisk utførelse)" Jeg tolker dette som om det er strengere å erverve en karabin, men en 30-06 jaktrifle? Selv om det er samme ammunisjon i de ombygde mauserne. De originale er vel i 7,92×57, mot ombygde er i 7,62×51? Utover dette, flott initiativ og tråd. Beklager avsporingen, men måtte bare spørre.
 5. Og på direkte forespørsel fra forhandler til Schou, så var svaret nå, juni-juli. Dere andre som skyter naturlig links, hva er deres erfaringer med right hand våpen? Prøvde selv en salong, sittende uten anlegg. Å hver gang jeg tok ladegrep , mistet jeg fokus med siktet, å måte "lete" etter blinken gjennom kikkerten igjen. Knotete og ikke bra ved et eventuelt oppfølgingsskudd mot levende mål, f.eks en rype.
 6. I følge Schou og tikka.no så er tikka tx1 mtr left hand på vei nå på vårparten.
 7. Leste en undersøkelse om at kråkefugler ble skutt på feil grunnlag. De blir jo ofte oppfattet som "sladrehanker". Undersøkelsen viste derimot en motsatt effekt. Kråker og Ravn varsler selvsagt også andre byttedyr for rovdyr. Så der man lykkes med å ta ut mye kråkefugler, ble andre arter som ryper og annet småvilt, kraftig desimert av naturlige fiender. Det var rett å slett ikke nok varslere. De så mye mindre bestand av ryper og annet småvilt der det var større uttak av kråkefugler. Har ikke funnet igjen rapporten,, men den hete noe ala misforstått jakt eller uttak. En stor andel av de som ble skutt, var heller ikke lokale fugler, men kråke å Ravn fra Finnland og Russland på vandring.
 8. En fullformat Trevor, som det er limet lær på. Bare å Google sharpening og stropping. Beklager den sene responsen
 9. Jegerlærling

  Cz 457

  Tusen takk. Men den er kappet 😔. Må søke først igjen også. Edit: Går søknad nr 2 raskere, siden jeg allerede har en salongrifle? Blir nok å selge Browningen om jeg får tak i en cz eller tikka tx1 mtr. Men høyest på ønskelisten er 457 med trekolbe. Synes det ser penest ut. Og minst 520 mm løp.
 10. Hva slags lær er best til stropping da, om man vil lage seg en stroppefjøl selv?
 11. Jegerlærling

  Cz 457

  Omtrent overalt jeg leser, sies det at cz'n er overlegen på presisjon sett i forhold til prisklassen. Omtrent på nivå med den dyrere sakoen. Utfordringen er selvsagt at jeg skyter links, å at 452 LH er blitt vanskeligere å få tak i.
 12. Hei. Fikk som tidligere skrevet, mail fra en Milan Trkulja fra https://www.czub.cz i august 19. Der lovet han 457 left hand i løpet av 2020. Men da jeg nylig spurte cz-usa om det samme, hadde de ikke fått noen signaler om at noe slikt var på gang. Så vet ikke hva jeg skal tro. Endte opp med en Browning t bolt .22 lr left hand. Nydelig å skyte med en rettrekker, men er for kort med sitt 42 cm løp og altfor lett etter min smak. Må si jeg angrer som en hund på at jeg ikke kjøpte en 452 fra en her på forumet. Valgte å høre på medlemmer fra min lokale njff forening, som ikke kjente til kikkerten og hadde et par andre argumenter mot. Hadde jeg vist det jeg vet nå, etter å ha skutt mer med salong, hadde jeg kjøpt cz'n. Uansett, er det noen linksskyttere som skyter høyre hånd modell, som kan si noe om de verste ulempene, om jeg går for en vanlig 457, premium, american eller lux? Hva med å beholde fokus på stående skyting, når men slipper fremste hånd for å lade f.eks? Er vel ikke noe stort problem, liggende med tofot muligens, men ser for meg utfordringer uten anlegg.
 13. Jegerlærling

  Knivstål FAQ

  Tusen takk. Du har helt rett. Sekundær egg på Øyo og full Scandic på Helle. Fikk Helle Utøy for under halv pris, men synes den er bittelite for liten, både blad og skaft. Men den utstikkende tangen er flott til tennstål og "feathering"
 14. Jegerlærling

  Knivstål FAQ

  Hei igjen Metallurgen og andre kjennere. De har en tveegget " double Cut hunting knife" på biltema til underkant av 200 kr. Forstår at dette ikke er høy kvalitet. Stålet er 5cr 15mov. Hva betyr det og kan det brukes til annet enn å trene på skjerping eller bryning på våtsten? Å hva med work Sharp båndslipere til dyrere kniver, vil jeg risikere å ødelegge herdingen om stålet blir for varmt? Tenker på modellen under Ken Onion Edition. Har en jaktkniv fra Helle og en fra Øya. Førstnevnte i trelags laminat og den andre i 420 eller 440 c
 15. Som oftest er det Amerikanere og Canadiere bak slike kopifabrikker. Noen ganger kommer kopiene på markedet før originalen. Leder tankene mot at det er folk med tette bindinger til originalproduktene. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare kniver, men det meste som er å få kjøpt made in China. Fällkniven er dog svensk. Men tviler ikke på at det finnes svensker som gjør det samme. Endog finnes det knivmakere og urmakere som selger sine sekunda varer som umerkede produkter. Så å skylde utelukkende på Kinesere blir litt feil i mine øyne.
×
×
 • Create New...