Jump to content

Umbo

Members
 • Posts

  224
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Umbo last won the day on June 20

Umbo had the most liked content!

Recent Profile Visitors

1,886 profile views

Umbo's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/17)

 • Reacting Well Rare
 • Very Popular Rare
 • Dedicated Rare
 • First Post
 • Collaborator

Recent Badges

363

Reputation

 1. Lov å spørre om hvorfor det aldri blir med på jakt? Den er rett og slett altfor svær og tung for meg. Når jeg setter jakt-stokken på den børsa Kahlesen ellers brukes på blir balansen i våpenet forferdelig med den på toppen. Retikkelet (Mil-4) har for mange bjeller og fløyter innebygd til at det er hensiktsmessig slik jeg jakter. For mange ting å se på og tenke på. Jeg trenger heller ikke FFP, hvis det blir såpass hold at jeg må tenke på å bruke høydejusteringen har jeg allerede målt ut avstand med kikkert. Hvis jeg i tillegg til å justere for høyde må begynne å holde/justere seriøst for vind så blir det for mye for meg. Jeg er ikke godt nok trent til å gjøre slikt på jakt. Men det virker som et slikt sikte kan være nyttig for deg slik du trener. Og da tror jeg nok du kommer til å bli godt fornøyd med Kahles. Hvis du søker litt rundt på forumet finner du sikkert mange tråder som diskuterer optikk til denslags bruk.
 2. Min forståelse av moderate hold er 0-150m. Men hvis skuddholdene strekker seg fra 100m og oppover er det lettere å forstå de som ser på kikkerter med startforstørrelse 5x. Men da kan de risikere å sitte igjen med et realt handicap dersom de får et dyr foran seg på 30m hold eller dersom dyret kommer løpende skadeskutt fra naboposten. Man bør vel også være en ganske habil skytter for å ha glede av det som skjer mellom 15x og 25x i en kikkert, med mindre man ligger murt fast på en standplass. Et lett justerbart lyspunkt i retikkelet er forøvrig gull for mine øyne. Selvsagt forutsatt at det er en bra kikkert med et klart definert lyspunkt. Og så kan det jo slåes av Jeg har forøvrig en Kahles K624i. Knallgodt kikkertsikte. Men det blir aldri med ut på jakt. Burde egentlig solgt det.
 3. Jo, det var noe slikt. Jeg husker at jeg som ung slyngel satt og studerte sjøkart for å lete etter slike smutthull i de lokale fjordene. Men det kokte stort sett ut i kålen, var bare måse å finne på slike steder uansett. Og de voksne i heimen hadde til slutt begrenset tålmodighet med mine 'viltgryter' laget av Toro-mix og ungmåser ispedd en og annen siland. Men steike - det var fine tider. Spenningen når man som syttenåring kommer hjem fra skolen en senhøsts ettermiddag, løper opp i stua for å sjekke om det er tegn til ender i vikene utover. De mange resultatløse smygene og de sjeldne suksessene sitter spikret i hodet. Savner ungdommens råskap og glede over små ting enkelte ganger.
 4. Hvis det er en drilling i kaliber 18-18-6,5x57R kan jeg ikke se hvordan denne tråden kan fortsette uten opptil flere bilder av vidunderet. For å skrive noe til temaet - var det ikke slik at man kan jakte fra båt med motor om man er 2 km utaskjærs? Langt til havs altså...
 5. Tror det er ganske vanlig. Alle hagler jeg har eid eller brukt har vært slik. Hvis hagla ellers er bra ville jeg ikke bekymra meg over dette.
 6. Jeg har Freyr&Devik 149. Så liten at jeg er redd for å rote den bort i jakkelomma. Likevel gjør den en overraskende god jobb med lyd og rekyl i en relativt standard 308-børse.
 7. Og den presisjonen kan være ganske god. Låskassen er M98 av ukjent alder men fra før krigen. Dette er også skutt på elektronikk, med litt diffus definisjon av senter. Når jeg skyter på klistrelapper og gjør det jeg skal på rett måte skjer ikke noe annet enn at klistrelappen blir litt hullete. Bildet lyver kanskje litt for denne børsa har en gang i tida fått matchløp i 7,62x51 som senere er dreid ned samtidig som Rafdal har fiksa jaktstokk, stramma opp låskassen og montert nytt avtrekk. Så den kosta meg nok mer enn en fancy T3, men mye mindre enn en Blaser. Jeg vil si at det faktisk er en del eierglede i denne gamle slarkepurka også. Jeg er tredje ledd i familien som eier den, selv om den har forandret litt utseende etter at jeg fikk klørne i den. Den kan stå i skapet en måned og når jeg plukker den ut og tar den på banen leverer den konsekvent innertier på førsteskudd. Godt å ha i bakhodet når man skal ut på jakt. Jeg eier også en moderne tysk rettrekker som er litt mer labil i så måte. For all del, den leverer tiere på førsteskudd. Men ikke så konsekvent og imponerende som slarkepurka. Men nå skal gammelmauseren få kjørt seg. Har nettopp vært over fjellet en tur til Vestfossen for å hente meg helt ny rifle. Den har jeg visse forhåpninger til og det virker lovende så langt. Men her snakker vi nesten om Blaser-priser. For håndlagd norsk custom...
 8. Mange elgslakt og hjorteslakt blir videresolgt. Og da er det regler for behandling av slaktet. Går det an å formulere noe rundt den økonomiske gevinsten rundt bruk av prosjektiler uten bly? Det at man kan 'spise helt inn til kulehullet' satt opp mot reglene for bortskjæring av kjøtt rundt sårkanalen når skutt med blyholdige prosjektiler.
 9. For oss vanlige jegere er disse diskusjonene imponerende, men også til en viss grad avskrekkende lesning. Man kan på den ene side få inntrykk av at sol, måne og syv planeter må stå på linje dersom man skal felle et hjortevilt med lett kobberkule og diameter under 7mm. Da selvsagt rett fra siden og i bogmuskelen like under skulderleddet. For skyter man gjennom bein går prosjektilet muligens i fillebiter og setter man et kjøttspareskudd vil det ikke ekspandere fordi lungevevet ikke gir tilstrekkelig motstand til at en får tilstrekkelig ekspansjon. Tilsvarende kan man ende opp med et inntrykk av prosjektiler med blykjerne som noe både helsefarlig og antikvarisk. Som vil skade våre kropper når vi spiser vilt, omtrent som om man inhalerte eksos fra en gammel Volvo 240 fyrt på 98 super fra syttitallet. Og som, hvis de ikke fragmenterer slik at bly finnes fra dyrets navle til nakke, lager enten gedigne kratre tvers gjennom dyret, delaminerer ved første kontakt med bein eller stanser ut et hull på gode 6,5mm om man bruker hardt prosjektil og for lav fart. Nå overdriver jeg selvsagt, men disse ekspert-rådene og kranglene gjør det sannelig ikke enklere for oss vanlige dødelige å gjøre kvalifiserte prosjektilvalg. Og heller ikke å sende avgårde skudd som man føler seg trygge på vil gjøre ønsket jobb i dyret med ulike typer prosjektiler. Jeg tviler ikke et øyeblikk på de respektive eksperters fagkompetanse innenfor sine spesialfelt men det blir muligens litt for teoretisk? Eller litt for anvendt? Og det å sette opp lovmessige sammenhenger for noe såpass uforutsigbart som et prosjektils virkning i en dyrekropp er heller ikke en rett frem etter nesa-greie, ihvertfall ikke for meg som forlot fysikken etter 10 vekttall for å satse på olje og gass. Nå skyter ikke jeg med 6,5x55 eller lignenede selv for øyeblikket. Men om jeg gjorde det ville jeg vært mest interessert i kunnskap om hvordan en kunne få prosjektilet frem til dyret med de beste forutsetninger for å gjøre den jobben prosjektilet er designet for der. Da tenker jeg på prosjektildesign, stabilitet, ladning/hastighet, pipelengde og andre faktorer som avgjør om det aktuelle prosjektilet gjør en god jobb fra innslag i dyret til en forhåpentligvis rask avblødning og død. Det er der vi jegere kan gjøre bevisste valg. Så hva kreves? Kan man definere noen tommelfingerregler for dette gjeldende for f eks Naturalis, TTSX, Oryx, A-Frame. Rett og slett definere hvilke kriterier som må oppfylles for hvert enkelt prosjektil slik at det kan vise frem i dyrekroppen hva designerene ønsket da de lagde prosjektilet?
 10. @Olesøn Ja, det kan vi trygt si at han gjorde. Hadde ellers en oppskyting til i går med brytevåpen. Tikka 512S. Der ble det skutt 3 skudd i helt vanlig oppskytingsrutine. Kjekt å se noe annet enn boltrifler og blasere. Men han med Krieghoffen var så godt i gang at jeg ikke ville stoppe han i serien. Det skulle jeg selvsagt gjort, for det viste seg nemlig at han var tom for skudd når han var ferdig😐. Så ingen sjanse for meg til å prøve Krieghoffen. Kanskje like greit for lommeboka, jeg har kjent på et stadig voksende og totalt ufornuftig drilling-behov over noe tid nå. Og dette var det perfekte oppsettet, 16-16-7x57R.
 11. Jeg hadde en morsom oppskyting i dag. En kar kom med en Krieghoff Trump drilling med 7x57R i rifleløpet, frittliggende pipe. Han ville skyte litt stående på simlefiguren, så han rigga seg til og begynte å sende avgårde S&B jaktskudd, bare for å trene og kose seg. Jeg begynte å følge litt mer nøye med når han konsistent satt skuddene innenfor. Den siste serien på fem skudd satt innenfor en litt stor snusboks og dønn i senter på simla. Da klappa jeg han på skuldra og spurte om han hadde skutt opp med denne børsa før? Nei, var svaret. Vel, nå har du ihvertfall skutt opp, sa jeg til han. Og så fiksa vi papirene på den børsa også. Han var litt overraska over mangelen på formalia rundt 'manndomsprøven' men jeg synes min samvittighet er ren. Skytes fem skudd i serie stående så bra som han gjorde, så kvitterer jeg ut oppskyting uten å stusse.
 12. @Castor Du får ta turen til Bergen neste gang. Vi fikser selvsagt både cash og papirkvittering, frivillig kammerflagg og kaffe for menn med hår på tunga. Det ser vi på som kundeservice og høflighet, slik det skal være. Alt forhåpentligvis servert med så god stemning at du får lyst til å skyte opp samme børse flere ganger. Når det er sagt så skriver du selv ordet formålstjenlig i teksten over. Som jeger, standplassleder og skyteprøvekontrollør setter jeg pris på alt som gjør livet enklere. Jegerdokumentasjons-appen, kontrollør-appen og smart elektronisk betaling gjør virkelig livet enklere for oss på skytebanen når vi har vakt. Det å avstemme omsetning etter treningens slutt der noe var cash, noe gikk på kort-terminal, noe var trening, noe var ammunisjon og noe var oppskyting og få hele galskapen inn i et regneark som gjorde kassereren glad var et mareritt. Nå kjører vi alt på betalingsløsning (iZettle). Hvis noen kommer med cash eller vipps ordner vi det som regel slik at vi drar kortet for de, så gir de oss penger i hånda eller vippser til oss. Eventuelt ordner skytekompiser det seg imellom. Kjapp sjekk at ammunisjonsbeholdning stemmer med solgte enheter, rydde og stenge ned banen for så å rusle hjem. Proffene tar seg av regnskapet og pengeflyten. Ren velstand for en enkel standplassleder. For et rotehue som meg er jegerdokumentasjons-appen genial. Da har jeg alltid all dokumentasjon med meg. Slipper å tenke på om jegeravgiftskort og oppskytingspapirer ligger i den ene eller andre sekken når jeg fyker ut av døra en etttermiddag. Skal jeg så langt vekk at jeg planlegger for å gå tom for strøm på telefonen skriver jeg bare ut en papirkopi.
 13. Tett skog, og da antar jeg relativt korte skuddhold? Hvis du da tenker på jakt etter flygende, løpende eller hoppende vilt som skal spises etterpå ville jeg ikke valgt trange choker. En annen ting er at en hagle med skamkappede piper fort kan bli litt 'rar' og ubalansert i svingen og føre til flere bomskudd når noe letter foran deg. Beklager, vet det ikke var dette du spurte om. Og du har sikkert gode grunner for dine ønsker, de kan du kanskje fortelle om så jeg kan lære noe nytt. Men jeg måtte bare lire av meg dette 😉
 14. Kontrollørappen har en funksjon hvor det er mulig å overstyre kravet om 30 registrerte treningsskudd i jegerdokumentasjonsappen. Funksjonen dukker opp etter at kontrolløren har scannet jegerens QR-kode. Jeg bruker denne funksjonen under oppskytinger nå, dersom jegeren ‘mangler’ 30 dokumenterte skudd. Både dolumentasjonsappen og kontrollørappen fungerer offline. Ting synkroniseres ved første anledning. Men da må du ha lagt inn våpen ved hjelp av bankID på forhånd.
 15. Slik du forstår teksten, er det faktisk slik at de som i dag eier en mini-14 ikke må levere den inn? Det blir bare umulig å omsette de som jaktvåpen? Og en som sender inn søknad på halvautomatisk jaktvåpen vil ikke få innvilget søknad på mini-14 fra nå av?
×
×
 • Create New...