Jump to content

Umbo

Members
 • Content count

  105
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Umbo last won the day on August 9

Umbo had the most liked content!

Community Reputation

133 Excellent

Recent Profile Visitors

886 profile views
 1. Umbo

  Bukkejakta 2018

  Morgendagen blir i likhet med skogsfuglpremieren i Sverige 25 august en dag som er litt tyngre enn vanlig på kontoret. Spesielt siden jeg ikke fikk min vanlige forsesongtur til Polen i år. Da kan jeg sitte der som et annet nek, kikke ut av vinduet på lier og åser hvor det ikke finnes så mye som en rådyrfjert engang og tenke på alle dere som har fine timer på jakt. Og innimellom arbeidet og trøstekaffien tikker det inn bilder både her og der av fine og fjonge bukker. Jaja, den drukner ei som henges skal. Senere i høst blir det min tur. Skitt jakt alle sammen! Jeg gleder meg på deres vegne.
 2. Umbo

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  Da tenker jeg vi er inne på at det finnes våpen og så finnes det våpen. Min mistanke er at Sauer 200STR, andre rifler, hagler og håndvåpen i lovlig privat eie ikke akkurat er overrepresentert blant de våpen den gjengse politimann bør bekymre seg for i det daglige. Kanskje bør de se ting fra et annet perspektiv? Alle som tilbringer noe tid i DFS lærer seg våpenbehandling, disiplin og våpenrespekt. Min egen DFS-'karriere' sluttet for 30 år siden. Men det jeg lærte der som en liten pode sitter i ryggmargen den dag i dag. Man kan mene mye om DFS, og NJFF for den saks skyld. Men jeg tror disse to organisasjonene og alle de aktive medlemmene der gjør et utrolig viktig arbeid i samfunnet. Et arbeid for å øke forståelse for privat våpeneie og kunnskap om fornuftig våpenbruk. Det være seg til rekreasjons og konkurranseskyting eller til høsting av naturressurser.
 3. Umbo

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  Men hvorfor i all verden skulle tilfeldige kampsport-folk mene noe som helst om hva en DFS-skytter bruker fritiden sin på? Og skal det på noe som helst vis bære ekstra tyngde til argumentet at det er din omgangskrets av kampsport-folk og politifolk som mener dette? For min del bærer det like mye vekt som om det var en tilfeldig golfspiller som mente det. For all del, alle kan mene noe om berettigelsen av statsstøtte både til DFS-skyting og til kampsport. Men å gå derfra til å si at en stor del av medlemmene i DFS burde finne seg noe annet fornuftig å gjøre på er et tankemessig kvantesprang uten særlig logisk fundament. Noen vil også finne det underlig at mennesker som har som hobby å trene på teknikker som kan brukes til å skade andre mennesker mener at en stor del av DFS-skyttere driver med ufornuftige ting
 4. Umbo

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  Jeg tror nok at den jevne DFS-skytter driter en lang marsj i hva tilfeldige politifolk og mennesker i kampsport-miljøer mener om de. Og det gjør DFS-skytterne i tilfelle helt rett i
 5. Umbo

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  Dugnad, ja. Jeg har drevet med jakt, skyting og fuglehunder i 30 år og vært aktiv på haglebaner, i fuglehundklubber og nå i det siste på riflebane. Før familien ble større enn en mann og to hunder var det grei skuring og mye dugnad. Etterpå har det og gått bra, fordi jeg har vært svært heldig med hun som deler på jobben i heimen. Hun har sine ting og jeg har mine. Vi sørger for å gi hverandre tiden til det. Men alle har det kanskje ikke slik og jeg har stor forståelse for de som ikke kan eller vil engasjere seg så mye. Det kan skyldes tidsklemme, ressurser eller rett og slett personlighet. Alle er forskjellige. På vår skytebane kaller vi disse for kundene våre. De betaler for seg og gir på den måten inntekter og omsetning til klubben. Vår jobb er å gi de en god og sikker opplevelse slik at de kommer tilbake. Og slik at noen av de på sikt kanskje har lyst til å være med på å dra lasset. Og så er det jo kjekt, møte nye mennesker, slå av en liten prat, hjelpe de som trenger det, til og med lære noe nytt av et menneske du ikke har møtt før. Det er klart man av og til rister litt på hodet og svelger ned noen gloser. Men det er for min del unntaksvis. De fleste mennesker er på sin egen mer eller mindre rare måte riktig så trivelige. Og så hjelper det på dugnadsånden de gangene det butter imot hvis vi føler vi blir verdsatt. Fra kunder, fra de vi jobber sammen med, fra laget eller foreningen. Og hvis vi oppnår goder selvsagt. Som utvidet tilgang på skytebane, gratis trening, fortrinnsrett ved kjøp av fiskekort/jaktkort i laget. Eller rett og slett det å være en del av et nettverk, et fellesskap. Ellers er kommentaren fra journalisten grei nok den selv om man kan ane litt mangel på kunnskap om hva som rører seg i andre store skytedisipliner i Norge. Enhver er jo sitt eget nærmest og han skriver jo tross alt om DFS og LS. Vi bør passe oss for å bli så lettkrenkede at vi legger leseforståelsen helt vekk
 6. Umbo

  Skytebanen...

  Alle skytebaner lever sitt eget liv, med det mener jeg at det kanskje er små forskjeller her og der på hvordan man gjennomfører skytingen og hvordan kommunikasjonen på standplass foregår selv om basisreglene for våpenhåndtering alltid vil være de samme. Jeg er junior skytebaneslusk på en NJFF-bane vestpå der det er mye skyting og her er hva jeg liker å se fra en som kommer for første gang (vi har inngang/påmelding på standplass).: Hørselvern på, børsa i futteral eller med pipa til værs. Sluttstykket helst ute av børsa. Si hei til standplassleder. Vink han/hun bort til deg. Fortell at du er ny og spør hvordan de ønsker du skal forholde deg på denne skytebanen. Lytt til standplassleder og følg instruksjonene. Spør heller en gang for mye enn en gang for lite. Og en siste ting å tenke på er dette. Vi som traver rundt der på banen er genuint interessert i å gi alle en god opplevelse og best mulig oppfølging. Men samtidig skal vi forholde oss til mennesker vi kanskje aldri har sett før. Vi jobber i et støyende miljø. Og konsekvensene ved å overse en feilhandling kan være svært store. Hvis vi av og til er litt kontante i beskjeder og tilrop er det i 99% av tilfellene ikke vondt ment og ikke noe en bør ta seg nær av.
 7. Likevel tenker jeg det er noe ugreit å la arvesynden diktere nåtiden. Det er tross alt snart 25 år siden apartheid opphørte. Det kommer til en tid hvor man må snu ryggen til det vonde i fortiden og se fremover. Delvis til fullstendig utryddelse eller utdrivelse av folkeslag eller etniske/kulturelle grupper som strategi er forøvrig ikke ukjent i Europa de siste hundre årene. Likevel ville vi ikke hatt så lett for å akseptere at etterkommerene av de som drev med slikt skulle straffes på grunn av foreldrenes og besteforeldrenes synder. Og hvis vi ser litt nøkternt på det har kanskje ikke mange av de som nå krever eiendom så veldig mye større historisk tilknytning til områdene vi snakker om enn de som sitter på eiendom. Selvsagt kan man se på bakgrunn og mene at de av afrikansk ætt per definisjon har retter i ethvert afrikansk land som de av europeisk ætt ikke har. Men Afrika er et stort kontinent. Og det med sær-rettigheter basert på ætt, ikke nasjonalitet, er jo ellers noe vi her hjemme rynker litt på nesen av.
 8. Representantene for de store organisasjonene kan nok ikke beskyldes for å være proaktive i forhold til hva de kommuniserer til sine medlemmer og til hva de spør medlemsmassen om. For vel så mye som det er vår jobb som medlemmer å spørre og kreve er det deres jobb som representanter å aktivt lodde stemningen hos medlemsmassen. Hvilke behov og ønsker vi har, det er noe de har et ansvar for å finne ut av. Det ansvaret følger posisjonen de selv har oppsøkt. Nei, det er nok ikke ment å være en lukket og hemmelig prosess. Men det er nå noe der likevel. Noe som for de av oss som ikke er tett på prosessen har føltes som en slags berøringsangst, unnvikenhet, holdning om at en bør gå litt stille i dørene og prate med de rette folkene bak lukkede dører så det ikke blir så altfor gale til slutt. Jeg savner noen som med tyngde, presisjon og saklighet kan gi noen klare meldinger inn i prosessen og fremfor alt ut i mediene. Meldinger om hvor lite farlig privat våpeneie er i Norge og hvor mye det betyr for flere hundre tusen av oss nordmenn. Klare og udiskutable fakta som legger premissene for diskusjonen videre. Samt litt flere henvisninger til hvilken betydelig medlemsmasse de uttaler seg på vegne av. Jeg skulle rett og slett ønske at de tok diskusjonen litt mer ut i det offentlige rom. Ja, det kan være risikabelt med en slik innfallsvinkel, men vi jegere og skyttere har fortsatt en høy standing blant andre nordmenn. Den bør vi både holde varm og benytte oss av. Da må vi synes og høres.
 9. Jeg er aktivt medlem av en organisasjon med over hundre tusen medlemmer, som da drar inn noe nær hundre tusen tusenlapper i årlig medlemskontingent. Der er jeg i den prosessen. Jeg tenker det virkelig er på tide at NJFF og DFS drar til med noen storstilte informasjons/reklamekampanjer om hva vi jegere og skyttere egentlig er og hva vi driver med. Ja, jeg vet at dette blir sett på som 'sidrumpede' organisasjoner som driver med harajakt, sauerseksogenhalv, jegerprøve og rare fiskeformer. Men de er store og tunge. Og mange av oss er medlemmer der. Kanskje bør vi begynne å kreve noe for de pengene vi betaler årlig som NJFF og DFS medlemmer? For alle dugnadstimene vi legger ned? Kanskje er der på tide at vi som aktive medlemmer krever at lederne hos de store aktørene tør å ta et prinsippielt standpunkt i favør av lovlydige og kompetente våpeneiere? Og fronte dette i møte med våre motstandere? For de finnes. Det vet vi. Jeg tror NJFFog DFS kan ha en tildels betydelig kjøttvekt, både organisatorisk og politisk. De må bare bestemme seg for å bruke den. Og da må de innse at denne langsomme kvelningen vi ser nå til slutt kan ramme deres kjerneaktiviteter også.
 10. I første omgang er dette en klok tilnærming. Disse to tingene må på plass i forbindelse med det nært forestående forskriftsarbeidet. Men i arbeidet med å forberede oss på mulige fremtidige forskrifter og rundskriv bør vi jegere og skyttere innta en mye mer offensiv posisjon. Våre største organisasjoner må fokusere på dette. De er så store at de kan drivve reellt opinionsutdannende aktiviteter. Og de kan påvirke våre politikere. Det er på tide å bli litt mer fremoverlent. En tydelig posisjonering fra foreninger som har en lang historie knyttet opp mot både arbeiderbevegelsen og folkeforsvaret, hundretusener av medlemmer samt en stor sympatibase i samfunnet kan nok hjelpe oss jegere og skyttere noe mer enn en millimeter.
 11. Det ble sagt en gang at 'med lov skal landet byggjast, ikkje med ulov øydast'. Dersom man har et liberalt sinnelag slik som jeg har kan man lett se på reguleringer som fratar MorganKane muligheten til å lufte halvautomaten på gåsejakt som en 'ulov'. Poenget er at lover, forskrifter og rundskrivspresiseringer av disse må ha en forankring i a) et reelt problem som må håndteres og/eller b) en forståelse fra de informerte og berørte borgerene om at loven er hensiktsmessig. Hvis ikke er det en ulov. Noe som skader mer enn det gagner. Når det gjelder punkt a) kan man i det norske samfunnet nesten se bort fra det. Privat eie av våpen med spesielle egenskaper er ikke et problem som må løses. Svært lite kriminalitet begås av privateide og spesielle våpen. Enda mindre kriminalitet begås med slike våpen av de som faktisk er tiltrodd å eie de. Punkt b) er straks mer interessant. Det griper inn i forholdet mellom de informerte våpeneierene og det mer uinformerte samfunnet. Vi to vet at det ikke er problematisk med halvautomatvåpen i privat eie. Jeg tror faktisk det ville gått helt fint med helautomatiske våpen også, gitt det strenge regimet for eie av slike sportsvåpen i Norge i dag. Men per i dag er det en grei nok avveining at helautovåpen ikke er tillatt i privat eie. Og for å virkelig provosere noen forstår jeg at mini-14 ryker til. Det har blitt et symbolvåpen. Jeg tror de fleste av oss informerte kan akseptere det til slutt, selv om det ikke er rasjonelt begrunnet. Politikk er følelser og statsministeren vil gjerne være den som forbyr Breivik-våpenet. Ja, hun er så enkel. Det er delvis fordi det uinformerte samfunnet er så enkelt i sin tankegang. Men med punkt b) i mente tror jeg jeger og sportsskytterorganisasjonene skal vokte seg vel for å stå der med lua i hånden og takke for at vi fortsatt får lov til å skyte. Vi må akseptere enkelte reguleringer men vi må ikke bli for ettergivende. Det er krefter i samfunnet som virkelig ikke forstår oss, som er ute etter oss og som vil glefse oss i strupen ved det minste tegn på svakhet. Det kommer til et punkt der vi faktisk må stå opp for noe. Jeg tror vi er nær det punktet nå. Der de tunge organisasjonene som NJFF og DFS må trå til og fronte informasjonskampanjer overfor den uinformerte offentligheten samt legge press på politikerene på vegne av de hundretusener av jegere og skyttere i Norge. Da holder det ikke å si at man er lite kreativ hvis man sutrer over å bli fratatt muligheten til å jakte gås med halvauto. For meg er det en tilnærming lik den til frosken som sitter i ei gryte som langsomt blir varmere og varmere. Ser man på utviklingen i Norge og i mange land i Europa er vi våpeneiere som frosken i gryta. Hvis vi ikke hopper ut nå kan det gå oss ille. Jeg liker føre var prinsippet. Vi bør tenke føre var nå og gjøre en innsats for å hoppe ut av gryta. Etter snar er alltid for seint
 12. Umbo

  Samletråd 7x64 Brenneke

  Høsten og jakta nærmer seg! I år ble det ikke sjans til den tidlige bukke og grisejakta så abstinensen etter lukta av en avfyrt 7x64 som henger i morgendisen et sted i Polen er som en tung sekk på skuldrene mine. Snart! Litt abstinens kan kureres på bane så i går skjøt jeg meg nesten tom Da er det bra at Jakt&Friluft har inne 170gr Geco Plus til småpene 18.90/skuddet. Greit for oss som ikke lader selv Jeg har etterhvert felt endel dyr med denne patronen og den virker. Fine slakt lager den ofte også. Jeg bruker denne til nesten alt av jakt. Det er kun på ren drivjakt jeg finner frem en pakke med panserbrytere fra RWS.
 13. Umbo

  Avstander ved jakt i Norge

  Jeg prøver egentlig å ikke synse så alt for mye for da blir jeg bare trist og lei når jeg ser hva som ellers synses rundt meg. Men når jeg synser så synes jeg ofte at vi alle er forskjellige og at det i størst mulig grad må være opp til hver og en av oss hva vi faktisk gjør i gitte situasjoner. Jeg synes ikke dette forumet skal ta avstand fra noe som helst, jeg. Jeg synes derimot at de som har ulike meninger skal kunne komme med de, helst med gode begrunnelser, og så kan saker drøftes. Når det gjelder dette med anbefalte maksimale skuddavstander, så er de akkurat det - en anbefaling. Et minste felles multiplum tilpasset 30+5+5-jegeren om man vil si det litt stygt. Et greit utgangspunkt for den ferske jeger og skytter. Så etterhvert som man kanskje får mer erfaring og blir tryggere som jeger og skytter kan det hende at enkelte vil skyte på lengre, til og med vesentlig lengre hold under jakt. Og det synes jeg er helt greit så lenge man har kunnskapen og erfaringen til det, og har et gjennomtenkt forhold til hva man gjør. Skal man derimot konkretisere hva som er maksimal forsvarlig skyteavstand og sette dette tallet til (jegerprøvebok + x) kommer man fort opp i det jeg faktisk tror ville ført til økt skadeskyting. Grunn: det ville muligens blitt felt færre dyr på de skikkelig lange holdene men der er jo uansett skadeskytningsfrekvensen lav. Men det ville kanskje blitt skutt flere skudd på dyr opp mot max avstand ihht lov av mennesker som slett ikke burde gjøre det. Jegere som ellers ville holdt igjen på den skrantne hjortekolla på 180m tenker kanskje da at 'ja dette er jo innenfor loven'. Og alle er jo gode nok til å gjøre lovlige ting? Eller? Og så smeller det - og ettersøkspatruljen må på tur
 14. Umbo

  Våpenskap.. for 8 våpen?

  Jeg har et slikt et. Franz Jäger 8/16. Ganske nyinnkjøpt. Tre hagler og tre rifler + et luftgevær har akkurat sånn passe plass der. Når det en gang kommer en drilling inn der blir det ihvertfall ikke mer plass enn det må være. Du får ikke plass til mer enn 8 våpen hvis du er glad i børsene dine. Ellers er jeg godt fornøyd. Det gamle våpenskapet brukes til ammunisjon.
 15. Jeg tror det er en politisk realitet som kan være grei å ha i bakhodet her. Ruger Mini-14 skulle vekk. Enkelt og greit. Statsministeren har lagt betydelig politisk prestisje ned i å få det til å skje. Hun sa det vel ved innledningen av komiteens arbeid? Utøya-våpenet skulle vekk. Regjeringens representanter i Justiskomiteen har nok bare gjort akkurat som Solberg har instruert dem om. Logikk spiller ingen rolle da. Og om nødvendig skaper man sin egen 'logikk' - vel vitende om at den er salgbar til massene. Men jeg tror det bare er å innse det. Mini-14 skal forbys og inndras. Det kommer til å skje. Så er det et spørsmål om hvordan det kommer til å skje. Jeg tror at et eventuelt lovdilemma basert på konfrontasjoner og vurderinger som militært opphav eller ikke, automatpotensiale eller ikke, særskilt farlighet eller ikke sammenlignet med andre halvautomater og så videre ville blitt løst på en brutal måte. Rett og slett ved, om nødvendig, å forby alt ihop. Jeg tror statsministeren kapabel til å drive gjennom et generelt forbud mot halvautomatiske jaktvåpen i forskriften, slik at garand, BAR, Sauer 303, 10/22, hele sulamitten, forsvinner. Så stor tror jeg viljen hennes er til å få akkurat Mini-14 bort. Det er muligens en pinglete holdning men jeg ville vurdert slaget om Mini-14 som tapt. Og heller fokusert på muligheten til å påvirke det å få kompensasjon ved innlevering, at det ikke blir helt ulevelige regler for sportsskyttere og sørge for at ingen andre halvautomatiske jaktvåpen ryker til.
×