Jump to content

Umbo

Members
 • Posts

  213
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

Umbo last won the day on April 21

Umbo had the most liked content!

Recent Profile Visitors

1,777 profile views

Umbo's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/17)

 • Dedicated Rare
 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

340

Reputation

 1. @Castor Du får ta turen til Bergen neste gang. Vi fikser selvsagt både cash og papirkvittering, frivillig kammerflagg og kaffe for menn med hår på tunga. Det ser vi på som kundeservice og høflighet, slik det skal være. Alt forhåpentligvis servert med så god stemning at du får lyst til å skyte opp samme børse flere ganger. Når det er sagt så skriver du selv ordet formålstjenlig i teksten over. Som jeger, standplassleder og skyteprøvekontrollør setter jeg pris på alt som gjør livet enklere. Jegerdokumentasjons-appen, kontrollør-appen og smart elektronisk betaling gjør virkelig livet enklere for oss på skytebanen når vi har vakt. Det å avstemme omsetning etter treningens slutt der noe var cash, noe gikk på kort-terminal, noe var trening, noe var ammunisjon og noe var oppskyting og få hele galskapen inn i et regneark som gjorde kassereren glad var et mareritt. Nå kjører vi alt på betalingsløsning (iZettle). Hvis noen kommer med cash eller vipps ordner vi det som regel slik at vi drar kortet for de, så gir de oss penger i hånda eller vippser til oss. Eventuelt ordner skytekompiser det seg imellom. Kjapp sjekk at ammunisjonsbeholdning stemmer med solgte enheter, rydde og stenge ned banen for så å rusle hjem. Proffene tar seg av regnskapet og pengeflyten. Ren velstand for en enkel standplassleder. For et rotehue som meg er jegerdokumentasjons-appen genial. Da har jeg alltid all dokumentasjon med meg. Slipper å tenke på om jegeravgiftskort og oppskytingspapirer ligger i den ene eller andre sekken når jeg fyker ut av døra en etttermiddag. Skal jeg så langt vekk at jeg planlegger for å gå tom for strøm på telefonen skriver jeg bare ut en papirkopi.
 2. Tett skog, og da antar jeg relativt korte skuddhold? Hvis du da tenker på jakt etter flygende, løpende eller hoppende vilt som skal spises etterpå ville jeg ikke valgt trange choker. En annen ting er at en hagle med skamkappede piper fort kan bli litt 'rar' og ubalansert i svingen og føre til flere bomskudd når noe letter foran deg. Beklager, vet det ikke var dette du spurte om. Og du har sikkert gode grunner for dine ønsker, de kan du kanskje fortelle om så jeg kan lære noe nytt. Men jeg måtte bare lire av meg dette 😉
 3. Kontrollørappen har en funksjon hvor det er mulig å overstyre kravet om 30 registrerte treningsskudd i jegerdokumentasjonsappen. Funksjonen dukker opp etter at kontrolløren har scannet jegerens QR-kode. Jeg bruker denne funksjonen under oppskytinger nå, dersom jegeren ‘mangler’ 30 dokumenterte skudd. Både dolumentasjonsappen og kontrollørappen fungerer offline. Ting synkroniseres ved første anledning. Men da må du ha lagt inn våpen ved hjelp av bankID på forhånd.
 4. Slik du forstår teksten, er det faktisk slik at de som i dag eier en mini-14 ikke må levere den inn? Det blir bare umulig å omsette de som jaktvåpen? Og en som sender inn søknad på halvautomatisk jaktvåpen vil ikke få innvilget søknad på mini-14 fra nå av?
 5. Det har jeg aldri tenkt over. Men jeg ble nysgjerrig og sjekka mot NSF/ISSF-regler (side 7). Nesten det samme der, ammunisjon brukt under konkurranse kan ikke være over 24g haglvekt, med unntak av trap/dobbelt-trap nasjonalt (28g). Men det bør ikke være noe problem å trene med tyngre ladninger for en jeger som bare vil skyte litt. Blir dyrt da, hvis man vil trene mye. Og jeg tror blyhagl er helt ut, ihvertfall på NJFF-baner.
 6. @Olesøn For NJFF-baner er dette regulert gjennom Regler for jaktskyting NJFF, kapittel 8.
 7. Det er slik det skal være! Vi er godt i gang på 'min' bane også. Nå kjører vi jegertrening fire ganger i uka (NJFF-bane). Jeg har hatt et par vakter de siste ukene og da har det vært relativt stille, kanskje fordi jeg har hatt vakt på godværsdager. Men vi har da fått geleidet noen ivrige skyttere gjennom treningsskudd og manndomsprøve. Appen fungerer og gjør livet mye lettere for alle. Har til og med skutt opp den riflede delen av mitt eget våpenskap. Jeg har et stevnemøte med ortopedisk avdeling på Haukeland Sykehus på fredag etter en komplisert skulderskade på skytesiden og ville bare ha alt slikt i boks før de eventuelt velger å finne kniven frem. For å følge tradisjonen om å klage på hvor lett manndomsprøven er skjøt jeg den ene børsa opp via en av treningsøvelsene mine. Dobbeltskudd. Første skudd sittende. Rask repetering og andre skudd stående. samme sekvens på skudd 3 og 4, samt 5 og 6. Det gikk bra. Men det vi skytebane-nerder må huske er at pulsen min synker når jeg kommer på banen. Da er jeg hjemme. Borte fra verdens mas og kjas. Det er zen. Mange av våre kunder har det ikke slik. Jeg hadde det heller ikke slik når jeg som gammel haglemann på ganske OK nivå begynte å gå på riflebanen for snart 10 år siden. Til alle dere andre standplassledere der ute - tenk på det når kundene strømmer på i år.
 8. @JegerEd Hvis du først og fremst ønsker en trivelig familiehund og har fuglejakt som bigesjeft kunne muligens en korthåret vorsteher være noe å tenke på? Vorstehere er ofte 'mye' hund, de kan bli store. Men en smekker korthårstispe behøver ikke bli så svær. Stabile og stødige hunder som er familievennlige og kan trekke far, mor, pulk eller unger på ski. Ellers er det selvsagt mulig å gå for det edleste der ute, pointer. Jeg har sett en del pointere og eid noen. Som regel dønn stabile hunder med godt lynne, barnevennlige, ganske myke i hus og fremfor alt lettlærte. De tingene jeg må lære gordonsetteren min hvert år lærte jeg pointeren en gang - så kunne han det. Settere fra de riktige linjene er forøvrig bedre enn sitt litt vimsete rykte. Men gordon- og irsksetterhanner kan være litt bøse og brautende overfor andre hunder. Og med irsk og engelsk er det alltid en risiko for å ende opp med en stortgående jaktidiot hvis eieren ikke er på hugget når hunden våkner som jakthund. Bretons er også fine hunder. De jeg har sett og eid har vært gode jakthunder. Mye av de samme karaktertrekkene som settere men kanskje ikke så vimsete. Noen bretonhanner kan være litt bøs. Veldig praktisk størrelse! Det er lettere å få en breton inn i bilen sammen med tre unger, 5 par med ski og fullt utstyr enn det er med en stor vorsteh. Uansett - lykke til med valget. Dere har god tid til å se på hunder fra ulike raser og snakke med folk som kjenner rasene. Godt utgangspunkt.
 9. Hei, har ikke så mye å bidra med for her har lading blitt nedprioritert litt i det siste. Men ladningen din til AB 140gr er bortimot identisk med en jeg har funnet god presisjon med. 53,5gr N160, patronlengde 83,8mm. Ga 840-850m/s gjennom 55cm pipe. Fin virkning i vilt også, dog bare brukt på 5 dådyr, en hjort og et par rever. Kontant lyseslukker og ganske pene slakt, på avstander fra 30-150m.
 10. @Mix, det var da voldsomt? Litt av greia er vel kanskje at de som tar seg tid til å forklare og som faktisk kan forklare noe med både tyngde og integritet er farget av egne erfaringer. Hvis jeg leser råd fra en som lader 10-20000 skudd i året og selv kanskje skal lade opp mot 1000 så er det metoden jeg er ute etter. Rutiner, ting som er viktig å passe på, ting som erfaringsmessig kanskje ikke er så viktig. Slike saker. Om vedkommende samtidig beskriver sin mastodontpresse med doble roterende kjølsvin og ladekapasitet på tusener i timen betyr ikke det nødvendigvis at jeg flyr avgårde til dealeren min og kjøper likt oppsett. En av de store fordelene med å søke råd på Kammeret er at de som kommer med råd ikke slipper unna med bullshit. Feil og unøyaktigheter blir påpekt. Enkelte ganger i relativt tydelige vendinger. Det betyr at de av oss som leser og leter etter råd og kunnskap kan finne endel gull, hvis vi bare klarer å filtrere litt av det vi leser. Etterhvert lærer vi oss hvem som har noe å fare med. Jeg har for eksempel blitt en vesentlig bedre skytter bare av å lese endel av M67 sine innlegg om skyting og deretter gå ut for å øve på det samme. Hvis jeg noensinne får rydda meg frem igjen til ladebenken innerst i boden som er drukna i barnas sportsutstyr, hundegreier, telt, pulk og fandens oldemor vil M67 sine innlegg om lading være noe av det første jeg setter meg ned for å finlese. Og det skal han ha takk for - på forhånd!
 11. Vest politidistrikt: søknad levert 15 jan. Godkjent 12 mars. Akkurat åtte uker. Da er det bare å håpe at børsemakeren i Vestfossen snart får en pakke fra USA som han kan putte pipe og låskasse oppi. Det blir stas!
 12. I mine velmaktsdager som rugdejeger med bretons og pointere som fikk rugden til å trykke som murstein pleide jeg å skyte rugden i halsen. Hunden spiste hodet og jeg tok en praktisk pakke med meg hjem. Nå jakter jeg med gordonsetter... Spøk til side - @FJelldal1 Du må vel sannsynliggjøre et særskilt behov eller noe i den ordlyden hvis du ikke vil vente på åttevåpensgarderoben. Vanskelig å uttale seg om hvor lett det er å få gjennomslag for særskilte behov. Et alternativ kunne være å søke på hagle for konkurranseskyting? Det er mange steder ikke så langt å reise til nærmeste trapstevne. Og det er problemfritt å bruke konkurransevåpen på jakt. Et alternativ er muligens å 'omregistrere' en rifle til konkurranseformål, jaktfelt eller DFS jegerklasse? Og så søke på hagle som sjette våpen i jaktvåpengarderoben. Selv solgte jeg nettopp en rifle i .308win for å rydde plass i jaktvåpengarderoben til en annen rifle i .308win.
 13. @BaconErGodtNamNamNAm Jeg vil ikke si det er off topic. Den beste måten å håndtere vådeskudd på er å forhindre de. Og det viktigste vi kan gjøre for å forhindre vådeskudd på skytebanen er at alle som er der sier fra hvis de opplever noe som er usikkert. Å bli sveipet av et løp faller definitivt inn i den kategorien. Som Erna Solberg ville sagt, så er jeg litt nazi på våpenhåndtering på standplass. Men samtidig, som en med de røde vestene på, klikker jeg ikke nødvendigvis i vinkel med en gang med mindre forseelsen er skikkelig grov. Noen trenger en tydelig beskjed fordi de slurver, andre trenger mer en vennlig opplæring fordi de ikke vet bedre. Noen må strykes medhårs fordi de er der med avkommet som ser på de som superhelter, selv om de er 30+5+5 skyttere. Men beskjed får de alle sammen. Og to feil godtas ikke. Det er mulig det er mitt elskelige og overtalende vesen som gjør det men hittil har jeg ikke måtte sende noen vekk fra skytebanen. De fleste tar hintet. Til dere skyttere der ute som ser noe ubehagelig på skytebanen men av ulike grunner ikke ønsker å ta tak i det selv. Si fra til oss med skyteledervestene på. Det er vår jobb å sørge for at skytebanen er et trygt sted, men vi får ikke alltid med oss absolutt alt som skjer.
 14. Det er et hardt liv for rådyrene når de utvikler teknikker for gjentatte ganger å å riste av seg ørn! Det er vel etterhvert ganske godt kjent at kongeørn kan ta både rev, hund, rådyr og reinsdyr hvis forholdene ligger til rette for det. Det burde ikke overraske noen om en drever ble slått og drept av ørn. Rådyr tar de iallefall, som du har sett. For noen år siden var jeg i Polen på blanda jakt. Fasan på dagtid og smyg etter dådyr morgen og kveld. Den siste dagen ble jeg invitert med på en falkonerprøve. Fascinerende opplegg, høytidelige seremonier med hornblåsing og taler før partiene gikk ut i terrenget. Jeg ble med ett parti ut i et terreng jeg har jaktet endel fasan og rådyr i. Fikk til og med holde en velvoksen hønsehauk. Det var fjærkreet sitt skal jeg si! Jeg tapte den stirrekonkurransen med god margin. Jakten foregår ved bruk av hund og fugl. Hunden søker og tar stand, fasanen reises og rovfuglen slippes. Det gikk mest i glenter og hønsehauk på mitt parti. Så noen storfalker på oppropet men dessverre ingen av de ute i terrenget med meg. Hundene var så som så til å finne fugl men når de fant fugl var rovfuglene nådeløse! Jeg gikk og prata litt med lederen av valdet jeg jakta på, han var kjentmann på partiet. Det eneste han syntes var dumt var at ingen stilte med ørn denne gangen. For noe av det mest imponerende han visste om var når en god ørn slo rådyr. Inn bak fra siden, to klør rett inn i nakken og rådyrene var oftere enn ikke døde før de traff bakken. Rovfugl i sitt rette element er virkelig fascinerende skapninger. Og uten tvil farlige nok for våre litt mindre firbeinte venner!
 15. @BrassicaGratulerer med ny børse! Men noe vesentlig mangler her, hvor er bildene? Ifølge internet har Jakt&Friluft akkurat disse patronene på lager. Men det er ikke billig. Jaktdespoten har også endel 8x57IRS for salg.
×
×
 • Create New...