Jump to content

Vargen

Members
 • Content Count

  1,368
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Vargen last won the day on November 9

Vargen had the most liked content!

Community Reputation

83 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Halvveis offtopic, men jeg har en .45 pistol med rustpitret løp. Den mantler naturlig nok som f når jeg skyter vanlige mantlede kuler, blir synlig kobberfarge etter tre skudd. Så kom jeg til å prøve noen slappe hjemmeladninger med Berry's kobberpletterte hulbase blykuler. Disse er myke og har et veldig tynt lag kobber som er kjemisk bundet til blyet. Skjøt bare 5-6 skudd fordi det viste seg at ladningen var for slapp til å veksle, det ble flere klikk og forkilinger per magasin fordi det ikke var nok rekyl til å kaste ut tomhylsa. Overraskelsen var stor da jeg skulle pusse etterpå- de kobberpletterte kulene hadde fjernet alle mantelrester etter de ca 50 skudd vanlig helmantel jeg hadde skutt først. Ikke et spor av kobber eller bly igjen i løpet, bare grått kruttslam som forsvant etter to pusselapper med olje. Dersom denne effekten er repeterbar, så vet jeg hva jeg gjør med denne pistolen framover ..
 2. Jeg formulerte meg litt upresist, man kan og bør svare skriftlig på forhåndsvarselet innen den tidsfrist som ble gitt. Dersom det så fattes et vedtak, kan man klage på dette. Politidistriktet kan så velge å enten gi medhold i klagen, eller sende den videre til POD. Der gis enten medhold eller vedtaket opprettholdes. Det er ytterst sjelden at POD gir medhold i klager. Om våpnene skulle bli endelig inndratt, så bør du forsøke å finne noen du kan stole på som kan søke om å overta våpnene (kan være vanskelig pga jaktvåpengarderobe). Når det er gått noen år kan du søke om å få "kjøpe" dem tilbake igjen. Dersom du ikke selv finner en kjøper kan politiet selge våpnene til høystbydende, eller destruere dersom de er uten verdi eller viser seg vanskelig å få solgt.
 3. Dette henger ikke sammen. Beviskravet i straffesaker er veldig høyt, man henlegger ofte saker hvor man mener vedkommende er skyldig men ikke kan bevise det ut over enhver rimelig og fornuftig tvil. Tilbakekall av våpen er ikke en straffesak, men et forvaltningsmessig vedtak som ikke krever like gode bevis som en straffesak. I forvaltningen holder det at man har rimelig grunn til å tvile på at du er skikket til å ha våpen. Jeg regner med at du klaget på forhåndsvarselet, innen klagefristen? Hva står i det endelige vedtaket i forvaltningssaken egentlig? Og har du eventuelt klaget på dette til POD?
 4. Jeg tror politiet rutinemessig informerer søkere om at modellen snart kan bli forbudt. Hvis det står mini 14 på en godkjent søknad så bare selg mens du kan!
 5. Når vi er inne på HK stæsj... Jeg trenger en rekylfjær til AG3/G3/HK91 men finner ingen som vil selge til Norge. Jeg skal ikke bruke fjæra på en HK men kappe den til rett lengde og bruke den i en Winchester modell 1910, som tilfeldigvis har samme diameter og trådtykkelse på fjæra bare med litt færre viklinger. Fikk tak i ei MP5- fjær, den passer men har for tynn fjærtråd og er derfor alt for myk. Fikk også tak i Winchester 1907 fjær, den har stiv nok tråd men er for kort... Brukt og utslitt fjær er lite vits, poenget er å kunne bytte ut ei utslitt fjær med en som er helt ny og til å stole på. Hvem kan levere deler til gamle G3 og dens varianter? Jeg skjønner jo at det kan være eksportbegrensninger på deler til militære våpen, men om en selger er villig til å klippe av en tomme eller så i ene enden så kan han jo eksportere noe som ikke lenger passer en G3.
 6. Hehe, det høres ganske typisk ut ja. Forsvaret har alltid hatt en greie med det der, snora fulgte med Glocken fordi Forsvaret insisterte og ikke fordi Gaston Glock tenkte at snor var spesielt kjekt å ha. Det har seg nemlig slik at soldater har en egen evne til å miste utstyr i skog og mark, og en pistol på avveie er liksom litt verre enn om du mister feltflaska. Sistnevnte kan du skrive TS på, men om du sier til troppssjef at du har mistet en Glock på øvelse så er det stor sannsynlighet for at hele avdelingen må gå manngard og lete i stedet for helgeperm... Bruk av fangsnor på Glock var påbudt i min tid i alle fall, og gamle reglementer for M1914 sier at det samme gjaldt denne. Alltid snor i felt. At dette er upraktisk som f og henger seg opp i alt mulig bryr man seg mindre om enn risikoen for å miste pistolen. Det er jo slik med pistol at den som regel bæres "handsfree" i hylster, av personell som har andre hovedvåpen eller andre oppgaver som gjør at de ikke har våpenet i hendene hele tiden. Dermed kan man ha gått langt før man oppdager at ikke pistolen sitter i hylsteret lengre.
 7. Det funker utmerket for å ikke miste det magasinet som står i våpenet, men hvordan hekter du innpå det neste magasinet? Snora går som tidligere nevnt til skuldra, ikke til magasintaska.
 8. @Lille Arne, det var interessant og plausibelt. Jeg var ikke klar over at rembøylen på magasinet var der i de opprinnelige tegningene eller at US Army brukte slike i begynnelsen. I og med at Norge fikk tak i tegninger via Browning i Belgia og ikke direkte fra Colt eller amerikanske myndigheter, så er det sannsynlig at oppdateringen fra 1915 ikke var kommet med. Endringen til å kutte rembøylen gikk nok i det amerikanske militære forsyningssporet, ikke internt hos Browning i Belgia som ikke produserte disse selv men formentlig satt på et eldre sett tegninger. Vi fikk jo heller ikke den senere A1 oppdateringen men fortsatte med originalt 1911-design helt til andre verdenskrig. Så da lander vi på at man sjelden eller aldri brukte fangsnor på magasiner, at det neppe fantes noen egen snor eller opplegg for å klipse magasinet innpå pistolens fangsnor, og at man i det hele tatt ikke hadde noe standardisert opplegg for dette? Bilder i gamle reglementer viser som sagt litt ymse. Så kan man jo lure på hvorfor man fortsatte å sette rembøyler på alle magasinene helt til slutten hvis ingen brukte dem...
 9. Bioolje herder over tid ja, og en del av det dyre luriumet som selges er nettopp ulike matoljer med eller uten tilsetningsstoffer. Ikke noe å satse på, takke meg til petroleumsprodukter.
 10. Det stemmer sikkert, men de første reglementene for M1914 inneholder blant annet skyteprogram fra hesteryggen. Dragonene brukte nok hest under rekognosering i situasjoner hvor de kunne støte på fienden, og i alle fall offiserene skulle i henhold til reglementet trene på pistolskyting i galopp.
 11. Ja, nettopp. Men hvordan og hvor festet man fangreim/fangsnor til magasinene? Ei snor i pistolen pluss fire snører til magasinene, alle opp til skuldra til enhver tid, framstår for meg som noe upraktisk med mye som kan hekte seg opp i ting. Når det jeg finner av bilder ikke viser en slik spaghetti av snører må man ha brukt utstyret på en annen måte. Kan de ekstra magasinene ha hatt snører sammenrullet nedi magasintaskene og festet der, så snora ikke er i veien før man tar ut det enkelte magasin? Er det plass til magasin pluss snor i en norsk magasintaske? Eller satset man på klips/karabinkrok som hukes innpå det magasinet man har i våpenet, og ingen snor på de i beltet? Kavaleriet red vel i full galopp forbi målet og så ut av rekkevidde, så kanskje de satset på at man ikke behøvde mer enn ett magasinbytte om gangen før man hadde tid til å stoppe og omorganisere snører osv før neste angrep?
 12. Jeg startet med å printe oppgraderingsdeler ja, jeg ser på det sånn at de har holdt prisen nede ved å ikke inkludere en del ting du enkelt kan printe selv. En "filament guide" som styrer filamentet i litt større bue fra spolen inn til ekstruderen kan være en fordel så det ikke blir for mye knekk på tråden, og en spoleholder med kulelager kan minimere friksjon så det mater jevnere. Videre har jeg printet noen deler for å holde ledningene litt mere ryddig, og en liten skuff til småting som passer fint i ramma under maskinen der det ellers er et ubrukelig tomrom. Og deksel til baksiden av displayet, så det ikke er åpent rett inn på elektronikken. Ingenting av dette er strengt tatt nødvendig, men noe skal man jo printe for å lære seg ting i begynnelsen uansett. Jeg plukket også fra hverandre ramma og shimset den opp så alt er montert rettvinklet og i vater, samt printet justerbare beltestrammere for å være sikker på at ikke beltene som styrer x og y aksene er for slakke. Som tilbehør får man kjøpt sensorer for automatisk kalibrering av print bed, og for automatisk pausing av print hvis det går tomt for filament. Jeg lagde en filament sensor selv og klarer meg foreløpig uten "auto levelling".
 13. Jeg er ingen ekspert, men har en Ender 3 Pro og har eksperimentert såpass at jeg vet omtrent hva jeg ikke vet hvis du skjønner... Det høres ut som du ikke har erfaring med 3D print fra før? Du ramser opp materialer som krever høy temperatur og er utfordrende å få til å printe i høy kvalitet. "Alt" kan printe helt greit i PLA mens for ABS og nylon må du ha "hot end" som tåler høyere temperatur. Disse "all metal hot ends" kan være dårligere egnet til å printe PLA og PETG, alt ettersom. For å tåle høy temperatur kan man ikke ha en lavfriksjons teflonslange inni den varme delen, og det er en grunn til at man helst vil ha denne teflonbiten der når man printer på lavere temperatur. Alt er et kompromiss, jeg tror ingen printere er perfekte til alt. Lyspunktet er at alt kan modifiseres og oppgraderes, man kan starte med en rimelig sak fra Creality f.eks. og vinne litt erfaring med PLA og PETG, så kjøpe noen mere fancy deler og kanskje endre firmware littegrann for å kunne printe på høyere temperatur. Å ha tett kabinett rundt trengs vel bare for ABS og muligens noen andre høytemperatur materialer. Jeg har ikke prøvd selv, men ser andre rapporterer om alskens problem ved bruk av kabinett og PETG. Noen materialer må nemlig ha relativt rask kjøling, og inni et tett kabinett kan det bli for varmt.
 14. Takk, jeg har lest den og et eldre reglement som ligger ute på nett. Det er ofte slike detaljer om hvordan gamle våpen og utstyr ble brukt som forsvinner, fordi man der og da så på det som selvfølgeligheter og derfor ikke beskrev det i noe skriftlig. Så står vi her hundre år seinere, og vet ikke hva som egentlig var tanken bak konstruksjonsdetaljer som øye for fangsnor på magasiner. @Skjøttarstuggun, Er med på at hurtig magasinbytte på pistol ikke er så viktig for infanteriet, men 1914 var blant annet ment for kavaleriet og det er en grunn til at de leverte ut så mange ekstra magasiner. Fire stk per pistol, ett skulle stå i våpenet og tre i beltet. Man så helt klart for seg at våpenet skulle brukes i strid i situasjoner hvor magasinbytte ble nødvendig, om dette var realistisk er en annen sak.
 15. Jeg har en sliten men skytbar M1914 og begynte å fundere på hvordan man egentlig brukte disse i hin hårde dage. Den detaljen jeg ikke finner i gamle reglementer er fangsnora, der er som kjent feste for snor både på pistolen og på magasinet i motsetning til amerikansk Colt. Gamle reglementer sier at man alltid skal bruke snor i felt, men der gis ingen detaljer om hvordan snora så ut (krok for feste i enden?) eller om/hvordan man brukte snor på magasinet. De fleste bildene hvor man kan se snor så synes en enkelt snor festet rundt skulderen, ett eneste bilde har jeg funnet der man ser to snorer hvor begge er festet i skulder. Jeg antar at dette da er en snor til magasin og en til pistolen, men hva da med reservemagasinene? Og hvor vanlig var det med snor i magasinet, når reglementene stort sett bare viser en enkelt snor? Eventuelt så kan jeg se for meg at man kan bruke en snor til våpenet, og så klipse innpå en kortere snor fra magasinet til fangsnora. Ved magasinbytte vil da det tomme magasinet bli hengende og dingle fra fangsnora som er festet i våpenet. Noen som kan fortelle hvordan man egentlig bar og brukte Kongsberg Colt med tilbehør i felt, herunder fangsnor?
×
×
 • Create New...