Jump to content

Vargen

Members
 • Content Count

  1,342
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

61 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Noen få av dem er verdt mere, men hvis det står Husqvarna på den så er nok verdien som antydet lav. Har den original sleide eller den forsterkede som svenskene kom med etter krigen?
 2. Det er dessverre vanlig å gjemme nøkler på et "lurt sted", som gjerne er innenfor armlengdes avstand fra skapet. Jeg får relativt ofte oppdrag med å inndra eller beslaglegge våpen fra folk som av ulike grunner ikke er til å stole på lengre. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har funnet nøkkelen innenfor to meters avstand fra våpenskapet. Hvis jeg klarer å finne nøkkelen, så klarer en tyv det også...
 3. Det ble vel sagt at han var kjent for politiet fra før, så da hadde han neppe registrerte våpen.... At det ikke offentliggjøres statistikk på dette skyldes nok ganske enkelt at det ikke finnes noen slik statistikk. Politiet har statistikk på mye rart, men alt tallmaterialet baserer seg på hva det enkelte forhold er kodet som i datasystemet. "Bæring av våpen på offentlig sted" svarer til en kode, "uforsiktig omgang med skytevåpen" en annen kode. Datasystemet er gammelt, og der finnes ingen koder for hvorvidt våpenet som ble brukt var lovlig eller ikke. Når det ikke finnes en slik kode, så har man heller ingen enkel mulighet til å hente ut tallmateriale for statistikk. Skal man finne disse tallene, så må man manuelt gå gjennom alle aktuelle saker og føre statistikken på gamlemåten.
 4. Er det en vanlig o-ring eller noe mere spesielt? Hvis det er en o-ring så er sannsynligheten stor for at du finner på Biltema. Jeg kjøpte et sett med slike gummiringer i ulike størrelser der for noen år siden og får stadig vekk bruk for pakninger til ett eller annet. Lekk hageslangekobling? Ny o-ring. Lekk oljefyllingsplugg på dreiebenken? O-ring. Morken pakning i lommelykta? O-ring. Kjøp et sett som har den størrelsen du trenger, og så har du pakninger til alskens småreparasjoner i årevis.
 5. Jepp, å putte jyplinger som kanskje fremdeles er unge nok til å lære seg folkeskikk inn i fengsel sammen med voksne som aldri lærte det har vist seg å være en dårlig ide. Blir ikke folk av sånt.
 6. Er det for mye forlangt at stortingsrepresentanter kan lese hva som faktisk står i våpenforskriften før de ramser opp innhold fra den? Nå synes jeg personlig at karambit er en ubrukelig knivkonstruksjon, men den er slett ikke ramset opp som spesifikt forbudt i forskriften. Hvorfor skriver de slike lett påviselige usannheter i et offisielt dokument? Og hvordan har de tenkt å definere machete slik at det ikke blir forbud mot samekniver?
 7. Enig med Vaquero, disse riflene tar tid å venne seg til. Leverevolution er den kjøpeammoen som har gått best i min 1886, det er neppe ammunisjonskvalitet som er problemet. At varmgang gir treffpunktsforandring på mange bøylerifler er vel ingen overraskelse, pipa er ikke akkurat frittliggende. Jeg sliter med mirage så jeg ikke ser skiva før treffpunktet flytter seg nevneverdig, så jeg pleier å ha med to rifler på banen. Lar den ene kjøle seg ned mens jeg skyter med den andre, da blir tiden utnyttet uten varmgangsproblem.
 8. Jeg skulle til å si noe av det samme, mulig dette er gamle leidangsvåpen? I gammel tid var bøndene pålagt å ha våpen til landets forsvar i tilfelle krig. På riktig gamle gårder kan man derfor finne slike "beredskapslagre", spyd var vel noe av det rimeligste som tilfredsstilte kravene til våpenplikt.
 9. Kan også være et praktisk hensyn, så en ikke trenger enda høyere montasje enn det som er vanlig med moderne stjernekikkertsikter...
 10. Vargen

  Sten gun

  Oi! Min morfar var flymekanikerlærling på Kjeller, historien er ikke helt lik men nesten... Han fikk utlevert en Kongsberg Colt ved å stille seg i feil kø da tyskerne kom, han fikk først offisersutstyr og gikk så bort i køen for menige så han fikk en Krag i tillegg. Var i luftvernet da Kjeller ble bombet og var med på felttoget nordover. Hva som til slutt skjedde med pistolen hans vet jeg ikke, men mulig svenskene tok den da han ble evakuert med Tiger Moth etter å ha pådratt seg alvorlig lungebetennelse. Han også kom tilbake og fikk jobb på Kjeller for okkupantene, på oppdrag fra Milorg så han kunne rapportere om antall fly tyskerne hadde i kampdyktig stand osv.
 11. Dersom røret har større innerdiameter enn linsas diameter, så behøver ikke røret i seg selv være konisk. Enklere å masseprodusere sylindriske rør som er litt større enn linsa, enn å produsere koniske rør. Så lenge synsvinkelen ut fra linsas ytterdiameter går klar av røret blir det ikke vignettering. Om dette løses vha konisk rør eller sylindrisk med større diameter enn linsa er optisk sett det samme men produksjonsteknisk forskjellig.
 12. Vargen

  Sten gun

  Dingsen på munningen er etterkrigs, det er nok et HV-våpen som høyst sannsynlig er forsvarets eie. Med mindre det finnes papirer på den da... Eneste mulighet til å beholde sånne skarpt er vel om en kan dokumentere at en er arving i rett linje til noen som brukte våpenet i betydningsfulle kamphandlinger under krigen...
 13. Svaret vises på skiva. Enten er presisjonen ok eller så er den ikke. Jeg har brukt factory crimp på noen forskjellige kalibre, den setter merke i mantlede kuler også. Om det er bra eller dårlig er vanskelig å si, det sitter i alle fall fast!
 14. Du kan sammenligne hvor dyp lomma er, men det sier ingen ting om hvordan hetta var satt i utgangspunktet. Ikke på klikkpatronen der tennstempelet kan ha skjøvet hetta framover hvis den ikke var satt helt til bunns, og ikke på skutt hylse hvor hette og hylse har beveget seg under avfyring. Har du noen uskutte patroner fra samme lot? Variasjon i settedybde der vil kunne si noe. Unormalt dyp hettelomme ville være et interessant funn, og vil kunne forklare klikk. Som Jegermeistern skriver kan tennhetta skyves framover av tennstempelet, dette medfører at noe av energien fra slagfjæra brukes til å flytte hele hetta i stedet for å deformere bunn av hetta til den settes av.
 15. Du kan ikke sammenligne hvor dypt hetta sitter på klikk og avfyrt tomhylse, fordi trykket fra avfyring alltid presser hetta så langt bak som den kan komme mot sluttstykket. De kan ha hatt tennhetta eksakt like dypt i utgangspunktet og likevel se forskjellig ut når den ene har gått av og den andre ikke. Sammenligning av hvordan hetta sitter på klikk og en ikke avfyrt patron har kanskje mere for seg. For å gå litt mer i detalj om hva som skjer med tennhetta under avfyring: Det er (nesten) alltid et ørlite rom for bevegelse i kammeret, oftest benevnt headspace eller patronspill på godt norsk. Dersom patronen passet helt eksakt i kammeret uten noe rom for slark så ville det vært stor risiko for forkiling, derfor skal kammeret være bittelitt større enn patronen. Dette medfører at patron og tennhette har litt plass å bevege seg på under avfyring. Først dytter tennstempelet tennhetta og dermed patronen framover. Tennhetta går av og utvikler veldig høyt trykk inni tennhettelomma, trykket stiger initielt raskere enn gassen kan passere gjennom den trange tennkanalen inn mot kruttladningen. Det høye trykket presser tennhetta hardt bakover mot støtbunnen på sluttstykket, og presser samtidig patronhylsa framover fordi det virker på det arealet i bunn av hettelomma som ikke er hull til tennkanal. Et lite øyeblikk før kruttladningen tar ordentlig fyr stikker derfor tennhetta litt ut av hylsa, hvor mye kommer an på hvor romt kammeret er i lengderetning. Så begynner kruttet å utvikle høyt trykk, samtidig som trykket i hettelomma avtar noe. Trykket virker nå framover på kula og bakover på hylsebunnen. Hylsa trykkes bakover inntil den stopper mot støtbunnen. Tennhetta ligger jo allerede an mot støtbunnen, så den står stille mens hylsa sklir bakover med det resultat at hetta dyttes inn i hylsa igjen inntil bunn av hetta flukter helt med hylsebunnen. Tennhetter settes normalt litt dypere enn hylsebunnen. Av dette skjønner vi at en raskt kan se av tennhetta om den har gått av eller ikke- hvis hetta har gått av men patronen klikket pga tett tennkanal eller manglende krutt, så skal tennhetta stikke ut bittelitt i forhold til hylsebunnen. Hvis hetta ikke har gått av, så er den litt dypere enn hylsebunnen.
×
×
 • Create New...