villreinjegeren Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 http://www.matportalen.no/uonskedestoff ... elserisiko" target="_blank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cameron Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Latterlig..Har ikke politikere og byråkrater annet å finne på enn å tre nye idiotiske regler og forbud ned over oss,så er det et verre pottitland enn jeg trodde!Mulig man får litt tung avføring,men det er vel og største problemet.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SSamiK Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Vel, selv om ikke du bryr deg om det er gift i maten er det mange andre som bryr seg og ønsker undersøkelsen velkommen. Greit å få avkreftet eller bekreftet om viltkjøtt skutt med bly er farlig en gang for alle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xesray Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Kan ikkje tenke meg at dette kan verre en risiko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Hvis dere hadde giddet å lese så mye som de første 4 linjene av saken: Vilt skutt med blyammunisjon har av og til vist seg å inneholde høyere nivåer av bly enn ønskelig. Man vet ikke om det er helsefarlig. Derfor har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) gitt Nasjonalt folkehelseinstitutt i oppdrag å undersøke om inntak av viltkjøtt har sammenheng med blynivåene i blodet. Så hadde dere sett at det man skal er å finne ut om dette er ett problem. Men det er vel mye morsommere å lalle ivei på noe om pottittland og byråkrater. Savner noen inlegg om kaffelatte og byfolk, men det kommer vel snart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
federal79 Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Sikkert kaffelatte byfolk som har funnet ut at dette skal de finne ut av.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 "Vi har relativt lite kunnskap om de generelle nivåene av bly i blod hos personer i Norge", heter det i meldingen på Matportalen. Hvorfor starter de da med jegere? Og hvorfor er det ikke noen referansegruppe, med lik kjønns- og aldersfordeling, av folk som ikke spiser viltkjøtt? Forresten har man en del data på blynivå hos personer i Norge - og ingenting tyder på at jegere har høyere nivå enn andre, snarere tvert i mot. Og de undersøkelsene som er gjort, har vist at man er svært langt under noen som helst faregrense. Undersøkelser av viltspisere i andre land, først og fremst USA, har heller ikke vist noen som helst overeksponering for bly. Men jeg blir ikke forbauset om resultatet av at man finner "noe" bly i blodet til jegere (venteligvis 1/10-del av farenivået) blir at uvitende journalister lager sensasjonsoppslag om at de som spiser viltkjøtt, blir forgiftet. Finansdep. foreslår avgift på blyammo, og DN foreslår forbud. Og INGEN foreslår å gjøre en tilsvarende undersøkelse for ikke-viltspisere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frontier Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Det kan då umuleg vere blodet dei skal sjekke??? Blynivået i blodet vil jo gå rett i veret dersom ein får i seg blyfragment gjennom viltkjøt. Like sikkert som at nivået går raskt ned igjen etter 1-3 dagar, det viser fleire utanlandske og velkjende studiar på emnet, utført på gris. Det avgjerande er vel om ein kan spore forhøga blyverdiar i organ, vev, ledd, muskulatur, hår osb, bly som ikkje blir skilt ut igjen av kroppen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cameron Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 En eller annen tullebukk som sikkert aldrig har tatt i et våpen,vil forby bly i kuler til jakt!Derfor min frustrasjon..er lei av dresskledde kontorfolk skal bestemme hva jeg lader mine våpen med!Slik var det med blyhagl og,massevis med skadeskytinger pga av slike bedrevitere..Det er feilen til Nordmenn at vi godtar alt(ikke jeg da)vi må tørre å protestere litt om vi skal få beholde hobbyen vår i det hele tatt!Andre land ville aldrig godtatt slik vås!Å påstå at en liten 180gr Oryx kule som går gjennom en Elg vil gjøre kjøttet farlig å spise er latterlig!Selv i enorme mengder!En ny Svensk undersøkelse viser det samme. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aimin Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 (edited) hei. ulf qvafort ved totalforsvarets forskningsinstitut har gjennført en mindre undersøkelse av mennesker som dagligt jobber på prosjektilavdelingen på norma precision. Av 10 stykker er 6 jeger. personalet på avdelingengjennomgår undersøkelser for å avdekke bly i blodet to ganger i året. og materialet går tilbake til 2009. Tallene viser att jegerene har i snitt 0,57 umol i blodet mens ikke jegerne har 0,71 umol i blodet. (sitert bladet jakt 2/2012) å stiller da spørsmål er det virkeligt så farligt å spise en bit med bly som går den naturlige veien. Men selvfølgeligg her på berget får dei sikkert andre resultater slik att dei kan forby det meste av bly Edited April 16, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villreinjegeren Posted April 16, 2012 Author Share Posted April 16, 2012 JA hva dere vet.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goatboy Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Aner meg at dette er rapporten Omega jobber med, og jeg så at du hadde tatt bildet villreinjegern. Kjenner du til noen resultater så langt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bamrud Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Det er på tide å finne ut om det virkelig er helseskadelig å svelge litt bly som eventuelt ligger i kjøttdeigen fra viltkjøtt, en gang for alle. Så en slik undersøkelse ser i alle fall jeg velkommen. Btw. Fin kule Hallgeir. I denne kunne vi nesten ha undersøkt kjøttinnholdet i blyet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vingemutteren Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Problemet er reelt, og da snakker jeg ikke om bly men om forskningsteknikk. Skal slike undersøkelser ha noen som helst relevans, må de innkludere referanse grupper. Viss ikke er det kun ett å si, og det er Bestilt, kjøpt og betalt. Forskning som går inn på slikt som dette, er ikke verdt papiret man tørker seg i ræva med, uten at bakgrunnsmaterialet er med. Spørsmålet er ikke om man blir blyforgiftet av å spise vilt kjøtt, men hva er det normale bly nivået hos Nordmenn (og da ikke blod, men ben/hår nivå som forteller om akumuleringen av miljøgifter). Samtidig bør man teste for alle kjente miljøgifter, slik at disse også kommer med i undersøkelsen. Så kan man trekke ut sær grupper og teste disse, som først da kan vurderes opp mot befolkningen som helhet. Det er tall jeg gjerne vill se, men som av en eller annen grunn virker lite interessant å få frem. Hvorfor det egentlig? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schultz_30-06 Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Du som står bak dette hallgeir? i allefall fotoet av kule Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villreinjegeren Posted April 16, 2012 Author Share Posted April 16, 2012 Jeg er ikke med i denne undersøkelsen, men bildet er mitt forøvrig ei 180 grs Rhino kule som jeg plukket ut av en gnu. har flere kuler liggende som jeg ikke har fotografert Tror denne undersøkelsen er i ferd med å starte i samarbeid med NJFF og mattilsynet, skal egentlig bli interessant å se resultatet når det foreligger, bruker man homogene kuler så er jo problemet med bly borte er det ikke? Myndighetene har sagt at alt bly skal væære vekke innen 2020, så da får vi vel se da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villreinjegeren Posted April 16, 2012 Author Share Posted April 16, 2012 Det er på tide å finne ut om det virkelig er helseskadelig å svelge litt bly som eventuelt ligger i kjøttdeigen fra viltkjøtt, en gang for alle.Så en slik undersøkelse ser i alle fall jeg velkommen. Btw. Fin kule Hallgeir. I denne kunne vi nesten ha undersøkt kjøttinnholdet i blyet. Slik er Rhinokulene hver gang, ei suveren kule, men prisen er ublu, her er det ikke mye vekttap mener og husle at den veide 177 grs ekspandert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schultz_30-06 Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Vil tru at dette berre vil vanskeleg gjere salg av viltkjøt, og ikkje kjøt til privat bruk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villreinjegeren Posted April 16, 2012 Author Share Posted April 16, 2012 Så galt er det vel ikke (prøver ikke å være naiv) Men kanskje det er tilstrekkelig at vi skjærer ut 2 kg istedet for å skarpe vekk 1/2 kilo med blodtrash, jeg skal gladelig skjære vekk mere kjøtt fra skuddsåret for å kunne levere topp kvalitet elgkjøtt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bamrud Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Vil tru at dette berre vil vanskeleg gjere salg av viltkjøt, og ikkje kjøt til privat brukDet ble i alle fall virkningen av skremselpropagandaen NINA drev med for et par år siden.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schultz_30-06 Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Får inderlig ikkje håpe at dei jegerane som er med i undersøkinga bedriver med kulestøping Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fosse Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Eller skyting på innebane... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rausheim Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 I bunn og grunn er den undersøkelsen bare noe vås. Hvor mange år har egentlig blyammo vært brukt på jakt, 150-200 år? Jeg som styrer rundt med både våpen og ammo stort sett hver dag, samt skyter minst 2 ganger i uka og er nok heller ikke nøye med blyrestene på hendene og sånt. Eneste tegn på litt over gjennomsnittet fra den jevne nordmann, er litt misfarging på neglene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adhoc Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 +1 til vingemuttern´s innlegg! Hva med å få opp kulevekta og ned med hastigheten, da ville ikke varminteffekten på kulene være så stor. Tror nok våre forfedre ikke fikk så mye bly i seg. Kula til høyere har mistet 3 grains etter en tur gjennom sandblanda myr,ekspansjonen er det ikke noe å si på.Kaliber 0,535. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M67 Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 samt skyter minst 2 ganger i uka og er nok heller ikke nøye med blyrestene på hendene og sånt. Jepp, nå skjønner vi det Eneste tegn på litt over gjennomsnittet fra den jevne nordmann, er litt misfarging på neglene. Det er det DU tror... Les deg opp på symptomer på blyforgiftning K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rausheim Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Hmmmm... noe jeg burde undersøke videre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M67 Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Denne er fin: "kronisk lavgradig opptak av uorganisk bly fører til hjerneskade bedømt etter nevropsykologiske tester" - nå siterer jeg som fanden leser bibelen, men les linken under. Blyforgiftning er ikke tull, det er vel dokumentert for de som måtte tvile på det. Med virkning på barn og voksne, konsentrasjoner, forskjellig inntak, alt mulig. En oppsummering http://snl.no/.sml_artikkel/blyforgiftning K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vingemutteren Posted April 16, 2012 Share Posted April 16, 2012 Selvfølgelig er blyforgiftning en reell mulighet, Bly tas jo lett opp i kroppen. Vel og merke når det er i andre former enn fast (spesielt som gassform er det lett å få i seg). Derfor forsøker jeg å vaske hendene før jeg tar meg til annsiktet/spiser noe på trening (innendørs), samt passer på at avtrekksvifter er påslått etc. Jeg er mye mer opptatt av den reelle risikoen jeg utsetter meg for angående blyforgiftning på innendørs skytebaner, enn av eventuelle rester av metallisk bly i viltkjøtt. Som forøvrig bør være ett minimum om man har gjort jobben sin (der er det nok reelt å stille spørsmål om alle er like flinke), og det med hva som er god jobb er jeg interesert i å få vite mer om. D.v.s. hvor mye som bør taes bort rundt skudd hullet etc. Og ikke kvasi forskning som ikke svarer på ett eneste spørsmål, og attpåtil ikke engang bruker metoder som er verd papiret det er trykket på. (Tenker da på fjorårets skremsels propaganda, som vel ikke engang spesifiserte hva slags bly type/r de fant). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Blyforgiftning gir nok noe mer enn misfarging av neglene. Vi opplever her på kammeret at mange blir tung å "snakke" med og at de lærer langsomt. Nå er det ikke sikkert at det skyldes blyforgiftning, og det er ikke sikkert at blyforgiftning kommer gjennom viltkjøtt selv om det stammer fra ammunisjon. Undersøkelsen i seg selv er ikke bortkastet, men den gir bare en liten bit av totalbildet. For å trekke en gyldig konklusjon må hele puslespillet legges på plass. Noen momenter er: Hvordan dannes blyfragmenter i viltet. Hvordan fordeles blyfragmentene i dyret Hvordan er størrelsesfodeling på fragmenter fra ulike ammunisjonstyper Hvilke ammunisjonstyper gir blyfragmenter Er det kaliberforskjeller Hvordan løses blyfragmenter under fordøyelesprosessen, og hvordan taes bly opp i kroppen. Hvordan reagerer kroppen på blyet, hva lagres og hva skilles ut Hva er normalverdien for personer som ikke driver jakt og skyting Hva er spredningen av normalverdier. Er det geografiske forskjeller på normalverdier Er det kjønnsforskjeller Dette er noen momenter, det finnes flere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villreinjegeren Posted April 17, 2012 Author Share Posted April 17, 2012 I norge er det nok mye bly i viltkjøttet. Det kommer nok av Gjennomsnittsjegeren skal spare penger på kuler, og kjøper følgelig den billigste dritten som finnes, disse kulene avgir alt de har av bly i dyrekroppen, så dette går nok mot blyforbud også, det som da er tragisk er at alle disse som kjøper billig ammo, må begynne å kjøpe noe dyrere ammo, det gjør vel sitt igjen til at de slutter å jakte Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rausheim Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Denne er fin: "kronisk lavgradig opptak av uorganisk bly fører til hjerneskade bedømt etter nevropsykologiske tester" - nå siterer jeg som fanden leser bibelen, men les linken under. Kan det forklare havesyken min? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nhd Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Til trådstarter. Det er det en vil prøve å finne ut med denne undersøkelsen. Det er kun positivt at ting blir undersøkt. Da øker vår kunnskap. Vi får vente i spenning på resultatene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 For å trekke en gyldig konklusjon må hele puslespillet legges på plass. Noen momenter er: - - - - - - Dette er noen momenter, det finnes flere. Et moment som må tas med, er hvordan kjøttet blir behandlet, brukt, tilberedt og servert. I hvor stor grad blir blyfragmenter skilt ut i produksjonen/tilberedningen? Jeg bruker alt kjøtt i nærheten av kulehullet til maling. Jeg skjærer kjøttet i tynne skiver, radialt ut fra kulehullet, og skyller kjøttet flere ganger i rikelig med vann, både for å få bort blodrester, og evt. bly. Når jeg er ferdig med å skylle kjøttet, ligger det ofte noen små blyfragmenter på bunnen av baljen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jibrag Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Vi får vente i spenning på resultatene. Samtidig kan en jo spørre seg om hva en finner ut ved kun å kontrollere en gruppe mennesker på denne måten. Satt her om dagen og leste på en annen forskningsrapport, som riktignok går på en helt annen problemstilling og et helt annet grunnstoff. I dette tilfellet opptak av kobber hos sau (som er viktig fordi sauen kan få kobberforgiftning, men må også ha en viss mengde kobber). Der var det tatt prøver av flere dyr i samme besetning, flere besetninger i samme område, fra en rekke utvalgte områder i landet. Innenfor samme besetninger fant man variasjoner fra 9-160 mikrogram/gram i en besetning, fra 120-600 i en annen. Begge i samme geografiske region. Relevansen av dette i forhold til blyproblematikken er at det viser hvilke store forskjeller en kan få mellom forholdsvis like organismer, selv om en burde forvente at de to ble utsatt for bortimot like miljøfaktorer. Og dette er noe en må ha med seg når et resultat av en "blymåling av jegere" foreligger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arrowmaker Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Bare en strøtanke, jeg antar at du kan få sjekket blynivå hos fastlegen. Hva hvis alle her inne som spiser viltkjøtt ba om en test og så kunne resultatett samles og publiseres her i regi av NOIS for eks.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villreinjegeren Posted April 17, 2012 Author Share Posted April 17, 2012 Tror man skal se dette i ett større perspektiv en bare å måle om man har mye eller lite, dette er sikkert tenkt i en nasjonal sammenheng og vinklet imot kosthold og slike ting Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nhd Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 @Jibrag: Du har rett i at alle forskningsresultater skal leses med skepsis, og metoden skal vurderes nøye. Tross dette kan jeg ikke se noe negativt ved en ny undersøkelse. Det verste som kan skje er at den ikke tilfører oss noen ny kunnskap. Verre er det ikke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arrowmaker Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Tror man skal se dette i ett større perspektiv en bare å måle om man har mye eller lite, dette er sikkert tenkt i en nasjonal sammenheng og vinklet imot kosthold og slike ting Det var mest ment som en oppfordring til viltspisende medlemmer å få bekreftet sitt eget blyinnhold. Men hvis resultatene ble samlet her inne kunne det jo gi en interessant oversikt selv om det ikke ville være vitenskapelig holdbart. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjur Dale Posted July 26, 2012 Share Posted July 26, 2012 Livsmedelsverket genomför kostundersökningaren Livsmaten med några års mellanrum. Det preliminära resultatet från fjolårets undersökning visar att många alla svenskar har en för hög blyhalt i blodet. Sjå lenkja: http://www.jagareforbundet.se/svenskjak ... t-1.30375/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jibrag Posted July 26, 2012 Share Posted July 26, 2012 @Jibrag: Du har rett i at alle forskningsresultater skal leses med skepsis, og metoden skal vurderes nøye. Tross dette kan jeg ikke se noe negativt ved en ny undersøkelse. Det verste som kan skje er at den ikke tilfører oss noen ny kunnskap. Verre er det ikke. Tja, det er jo alltids grupperinger som vet å bruke undersøkelser til å fremme sine egne synspunkter, og klarer å vri resultater til sin fordel. Se f.eks den nylige undersøkelsen "The Global Food Index" hvor Norge ble rangert som nr 3 totalt sett, og som nr 14 ut fra innhold av sporstoffer i maten. Dette ut fra en rangering blant 105 nasjoner. I media har dette blitt fremstilt under overskrifter som "Usunn mat" osv... Så en ting er forskningsresultater, en annen ting er hvordan de blir brukt. Vi må vel bare innse at folk flest ikke leser forskningsresultater, mens journalister leser dem for å finne de mest fengende sakene å skrive om. Og da er det ikke alltid at det er subjektive fremstillinger som ender opp i samfunnsdebatten... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Varj Posted July 26, 2012 Share Posted July 26, 2012 Det blir litt dumt når folk prøver å vinkle det til noe negativt at man sjekker ut om noe er farlig, og kommer med råd for hvordan man kan unngå det. Her er jo et kjempeeksempel, man terper på å bruke litt dyrere ammo samt skjære av rundt sårkanalen. Problem solved. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Kanskje ikke helt det resultatet "Noen" hadde ventet? Nå foreligger blodprøveresultatene, og de viser at ingen av jegerne som deltok i undersøkelsen, hadde blynivå i blodet som kan være helseskadelig, skriver Folkehelseinstituttet til de som deltok. http://www.tk.no/nyheter/article6351977.ece Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schultz_30-06 Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 De framholder ellers at det er mange faktorer som kan forklare variasjoner i blynivået hos deltakerne, både alder, kjønn, type viltkjøtt de spiser og egenproduksjon av ammunisjon. tja. kva har egenprodusert ammunisjon med saken og gjere? ein får kaupt ferdigrulla homogene kuler og. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noraf Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Tja, er vel litt damp fra smeltinga, hvis den er så egenprodusert ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Varj Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Kanskje ikke helt det resultatet "Noen" hadde ventet? Hvem er "noen" her? Det var en god ide å teste, og kjempeflott resultat for alle, da det viser at jegere flest ikke slurver i slaktejobben. Så får man heller vurdere kildematerialet, hvor vidt de som slurver ville ønsket å melde seg frivillige. Skepsis er grunnpillaren i forskning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Kanskje ikke helt det resultatet "Noen" hadde ventet? Hvem er "noen" her?Det var en god ide å teste, og kjempeflott resultat for alle, - . Skepsis er grunnpillaren i forskning. Neida, Varj, det var nok de "spøkelsene" som var på hjortejakt i Tingvoll, som trakk ut blyet med en "bly-magnet", et røverkjøp fra siste alternativ-messe! Hvem "noen" er (i tillegg til kunnskapsløse journalister, som kolporterer det aller meste)? Jeg vil driste meg til å svare - de som bare veier nanogram bly, og som, på tross av at dette er påpekt masse ganger, ikke ser på i hvilken form blyforbindelsene forekommer. De av oss som ikke sov oss gjennom absolutt alle kjemitimene, har påpekt at bly som var tilsatt bensin, hadde legio muligheter til å inngå i forskjellige salter, under de trykk- og temperaturforhold det ble utsatt for i en eksplosjonsmotor. Disse saltene, som ble pustet inn av enhver som befant seg i nærheten av vei eller gate i flere ti-år, hadde mange ganger større mulighet til å gå inn i metabolismen enn metallisk bly, sjøl om dette ble utsatt for magesyre. Derfor vil sannsynligvis enhver ung jeger ha mindre bly i kroppen*/blodet, enn oss middelaldrende, som ufrivillig lagret bly i flere tiår. * Blyforbindelser lagres i fettvev og knokler, og frigis, hvis fettvevet inngår i metabolismen. Derfor kan morsmelk inneholde bly, og stoffet, på den måten, bli overført fra generasjon til generasjon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Varj Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Er nok ingen tvil om det, all blydiskusjon ift ammunisjon drukner om man sammenligner med galskapen det var med blybensin. Med god ventilasjon på bane, bortskjæring av kjøtt rett rundt såret istedenfor kjøttdeig, og vasking av hender før mat om man bedriver mye skyting, så tror jeg det er et ikke-problem. Er man veldig redd fungerer selvsagt homogen ammunisjon, men bruker man kvalitetsammunisjon av typen bonded spiller det nok minimal rolle. Men det er aldri dumt å dokumentere ting likevel, så slipper man gjetting. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 I siste nummer av Shooting and Conservation (magasinet til The British Association for Shooting and Conservation, BASC) er det en artikkel om blyinnhold i mat. Der fremgår bla at EFSA (European Food Safety Authority) har foretatt undersøkelser og det viser seg at poteter har vesentlig større blyinnhold enn viltkjøtt. Viltkjøtt er faktis nederst på lista som presenteres, med vann fra springen, kornblandinger og poteter på topp. Verdiene står ikke i oversikten. Artikkelen tar for seg forskningsresultataer som WWT (The Wildfowl and Wetland Trust) har presentert og som ved nærmere ettersyn viste seg å inneholde mye suspekt materiale. Bla. var såkalt "post mortem" av tusenvis av britiske andefugler foretatt over en 40 års periode, mens blyforbudet kun har vært i effekt de siste 10 årene. Alikevel presenter WWT resultatene uten å ta hensyn til dette fakta. De politiske partiene i UK har svart på forespørsel fra BASC og ingen av de har forbud av blyammunisjon på sin agenda. Et tankekors da mengden bly britiske jegere etterlater seg i naturen nok er vesentlig større enn her i Norge, og sannsynligvis fordelt på et vesentlig mindre areal. Det norske "føre var" prinsippet kan i enkelte sammenhenger oppleves noe hysterisk, og uten grunnleggende vitenskapelig eller logisk fundament, særlig i denne saken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M67 Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 tja. kva har egenprodusert ammunisjon med saken og gjere? ein får kaupt ferdigrulla homogene kuler og. Hjemmeladere er utsatt for bly bla. gjennom støvet fra tomhylser - da det er bly i tennhettene. Veldig lite, men i form av løselige salter. Man skal være oppmerksom på det, og det er en langt mer sannsynlig blykilde enn viltkjøtt - en annen troverdig og dokumentert blykilde hos skyttere er blydamp fra skyting med eksponert bly i basen. Dette er selvsagt verre innendørs, med dårlig ventilasjon osv.. K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frank_oyvind Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Det blir litt dumt når folk prøver å vinkle det til noe negativt at man sjekker ut om noe er farlig, og kommer med råd for hvordan man kan unngå det.Her er jo et kjempeeksempel, man terper på å bruke litt dyrere ammo samt skjære av rundt sårkanalen. Problem solved. 1. Dette er sjekket ut mange ganger før. 2. Det gjøres ofte på et svært uvitenskapelig grunnlag, slik at "resultatene" fra en slik undersøkelse ofter er akkurat hva man ønsker at den skal være. 3. Som småviltjeger har jeg gomlet blyhagl i snart 4 tiår, uten å ha fohøyede blyverdier (OG aktiv hjemmelader OG skyter inne med openpistol) Slike "undersøkelser" er kjempeeksempler på at man skal være kritiske til slike "undersøkelser" Og så kan vi jo diskutere et direkte relatert eksempel. Forbudet mot blyhagl. Er det basert på gode vitenskapelige undersøkelser? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.