Jump to content

vingemutteren

Members
 • Content Count

  6,932
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

4 Neutral

About vingemutteren

 • Birthday 05/05/1970

Recent Profile Visitors

1,002 profile views
 1. om man ettermonterer den nye kinnstøtte mekanismen til 200str (Den alle nye rifler leveres med nå), kan man shimse mye opp før en ikke klarer å senke kinnstøtta nok til å få ut sluttstykket.
 2. Noen som vet hvilket årstall 200str ble levert med "Nye" Busk diopter? Og om der er noen grunn til å ønske seg det ene eller andre diopteret på 200str?
 3. Ingen erfaring med Howa (Men det har plenty andre), Ruger GSR i 308w har jeg selv samt at en kammerat kjøpte maken samtidig, så den er det litt enklere å uttale seg om. I korte trekk er GSR en spesial utgave av Ruger M77, altså en mauser type mekanisme med kontrollert mating. Pluss: God balanse, snerten rifle, lett, kontrollert mating, ok avtrekk (Min og kompisen sin er ihvertfall helt ok). Åpne sikter (Ghost ring) og flere muligheter til montasje av optisk sikte (Inkludert originale Ruger ringer om man tar av baksiktet), Den har montert flammedemper som kan byttes ut (Ferdig gjenget med tomme gjenger for demper etc.). 3, 5 og 10sk magasin tilgjengelig. Kolben er forlengbar med plast shims (Medfølger), Veldig pålitlig mekanisme. Den laminerte stokken ser bra ut (Pepper). Passe agresive nettskjeringer i forskjefte og pistolgrep (Sitter godt i hånden uten å irritere). 3 posisjons sikring. Plastmagasinene fungerer godt. Minus: Kun frontmontert demper kan brukes om man ikke vil ta av forsikte (Forsikte er satt fast med en "roll pin"), Baksiktet må tas av (Skrudd fast) for å montere kikkertsikte på vanlig sted, 3sk magasin stikker ut 1,5cm under underbeslag. Magasin utløser er mer beregnet for hurtig magasin bytte enn å sikre at magasinet ikke løses ut ved en feil (Men har etter flere år ikke klart å løse ut magasin ved uhell, så det er kanskje ikke noe problem). Det ser litt rart ut med mange forlengerplater på kolben (Jeg er 191cm og har 3 ekstra forlengerplater på kolben). Liten og i utgangspunktet ikke utbyttbar kule på hevarm. 10sk stål magasin er ikke like bra som plastmagasinene (Mine 10sk stål magasin er så godt som ubrukt, 10sk og 3sk plast er de som blir brukt). Kort pipe, så det smeller godt uten demper. Ruger GSR er i korte trekk en spesialisert modell, og egner seg dermed mindre godt til customisering. Egen bruk: Min er i hovedsak ett konkurranse våpen i IPSC Manual 10 / Manual open klassen, og fungerer greit til dette. Men er også bakckup våpen for Hjortejakt (Derav 3sk magasinet). Hadde jakt vert primær formålet for min GSR, ville jeg ha tatt av for og baksikte og satt på en lett demper. Status: Om jeg hadde måtte selge unna for å få mer plass i våpenskap (Skjer ikke, kjøper heller flere våpenskap ), er min Ruger GSR ikke av de første som blir solgt. Men.... Den hadde ikke blitt kjøpt inn om den først og fremst skulle brukes til jakt, da hadde jeg heller sett nærmere på Howa sine modeller (P.g.a. Magasin løsning og alle lego delene til Howa).
 4. Skjønnsrommet i våpenlov og våpenforskrift er i motsetning til mange andre lover svært lite, dette fordi forskrift og rundskriv i svært stor grad detaljstyrer. Enhver forvaltningspraksis må alltid hjemles i lov med foreskrift osv. For våpenloven er dette rommet lite. Likevel klarer en mengde forvaltningsansatte å blande inn egne "Synsinger", som ikke kan forklares med skjønnsrommet i våpenloven. Realiteten er at den enkelte politimester i svært stor grad kan styre sine forvaltningsansatte som han/hun ønsker. Dessverre er det ofte en holdning blant politimestrene, at man skal strekke seg langt for å unngå å godkjenne våpensøknader. Direkte intern kritikk for for mange godkjente våpensøknader er ikke ett ukjent fenomen, som ikke har noe med forvaltningspraksis eller våpenlov å gjøre. Kun politiske ønsker fra den enkelte politimester sitt kontor. Som eksempel, kan det nevnes at minst en politimester ikke ville ansette en person med stor kompetanse på våpenloven, og skyting som hobby. Dette med begrunnelse av at det da vil bli innvilget for mange våpensøknader. (Vedkommende fikk ordre om å trekke sin søknad) I stedet ble det ansatt en ung sivil kvinne, med minimumskompetanse om forvaltnig/våpenforvaltning. Når en vet at behandling av våpensøknader de fleste steder kun opptar 1-2 dager i uka, blir det fort mye rot og mange avslag. Dette medfører at enkelte våpenkontor er helt fantastiske, og andre er helt umulige. Derfor ønsker jeg at der burde vert ett profesjonelt våpenkontor for hele landet som kun jobber med våpensøknader, og at politiet kun jobbet med vandelsattester. Når det er sagt, de fleste våpensøknader som får avslag. Skyldes feil i dokumentasjon fra søkers side.
 5. Jeg ble engang fortalt om rådyr og revejakt med dempet contender i 375m, som senere ble byttet til 44m løp da 44m viste seg å være bedre egnet. Mener det ble brukt hulspiss patroner med glimrende resultat på mye rart. Det er noen år siden jeg ble fortalt om dette, og mitt inntrykk var at 44m var å foretrekke fremfor 357m som var for marginal. P.s. nå har ikke jeg skutt med 44m i rifle, men jeg skøyt storviltprøva stående med min 6.5" 629 for noen år siden. Kan ikke være vanskeligere med en rifle i 44m. Lader en selv er det ett allsidig kaliber på fornuftige hold.Om det er egnet på fugl og hare vet jeg ikke.
 6. Erfaring tilsier at opplysning og forsøk på opplæring av ansatte uten våpen interesse i norsk forvaltning, ikke fungerer. Man skulle tro at flere påklagde saker der POD gir søker medhold, medfører endring i forvaltningspraksis. Men dengang ei. Uansett....8x68S har erfart det samme som undertegnede, saklig argumentasjon, saklig klage. Og under ingen omstendighet person karikastika som t.d inkompent saksbehandler (Selv om vedkommende faktisk er inkompetent), i klage eller annen korrespondanse. Er regel nr 1, for å få gjort noe. Å gjøre som de sier er som oftest enklere enn å gjøre ting riktig, og garantert mye raskere. P.s. Forvaltningspraksis går ikke foran lov og forskrift.
 7. Dette var interessant, har nå skummet gjennom forskriften og ser at der er gjort endringer. Den viktigste er at det ikke lenger gis tillatelse for oppbevaring til privatpersoner, og at det ikke er bare og bare for virksomheter heller. Oppbevaring av inntill 50kg røyksvakt krutt ligger til kommunen (I praksis Brannvesenet) å innvilge, men dette gjelder kun for virksomheter. Det mest interessante er at det nå fremstår som om privatpersoners tillatelse til erverv, er lik tillatelse til oppbevaring. Og at dette ligger under politiet å godkjenne. Søknad om erverv og oppbevaring av mer enn 5kg røyksvakt krutt, 10k tennhetter osv. Skal altså forelegges lokalt politikontor. Av erfaring (Gamle regler), blir man fort henvist videre til kommunens brannsjef. Enten for en uttale om sikkerhet og oppbevaring, eller for godkjenning. I dag ville jeg bedt brannsjefen om en skriftlig uttale om anbefaling til hvordan han/hun ønsker mengden oppbevart, og tatt med denne som vedlegg til søknad til politiet.
 8. Da har jeg hatt rifla i hendene igjen. 1. Hukommelse er noe dritt, manglende hukommelse er enda verre... Må bare beklage at jeg har oppgitt feil info om låsekassa. 2. Rifla er bygd på militær kasse. Den har tommel utsparing og klips spor, og C ring. Magasin follower er slipt ned slik at den ikke låser sluttstykket ved tomt magasin. 3. Våpennr både på fremre låsekasse ring og løp. Begge venstre side og mer eller mindre på linje med hverandre. Med noen stempel/prøvemerkinger over våpennr på løpet. 4. Sluttsykket er veldig slarkete i bakre stilling, men strammes opp på vei frem. Blir helt uten slark når de kommer helt frem (Ikke lukket). Jeg synes sluttsykket egentlig oppfattes som lite "slarkete" til å være mauser. 5. Jeg synes sidesikringen ser ettermontert ut. (Har bilde av den og framenden av stokken som jeg skal prøve å få lagt ut). Merke fortsatt ikke funnet, men kassa har ikke vert ute av stokken enda. Vi har diskutert trappingen av løpet, og det er delte meninger på om dette er ett militært løp som er tilpasset eller ei. Våpenet er i hvertfall bygd opp som en lett jaktmauser, og ble kjøpt "Nytt" i Drammen på ca 1980.
 9. Tja, jeg og en kompis har vær vår Ruger GSR (Ruger Gunsite Scout Rifle) i 308w. Dette er en litt spesiell versjon av M77. (Bruker mellom annet AICS type magasin). Hendig Laminat stokk, og veldig god avtrekker. Vi liker disse godt, så jeg ville definitivt tatt en titt på M77 modellene om jeg var i markede for en Ruger jaktrifle. (Våre blir brukt til IPSC Manual Action).
 10. Har ikke fått sett mer på mauseren, men fikk bekreftet at den har "C ring" (Kun brutt på høyre side for utdrager). Hvilke produsenter og i hvilket tidsrom brukte to uttak i stedet for ett til utdrager? Originalt militært løp? Tviler sterkt siden det trapper ned til nokså tynt såpass tidlig og ikke så langt i forhold til vanlige Mauser løp. Den er i en jaktstokk og har ikke noe feste for overtre mellom løp og låsekasse. Men løpet ser noe spesielt ut. (Skal se om der er råd å få bilder av stokk og løp etterhvert). Forøvrig er baksiktet skrudd fast på ett vanlig påloddet feste på løpet (Vanlig for jakt våpen). Slarkete sluttstykke? "Alle" mausere har slarkete sluttstykk. ,-) Noe slarkete var det nok siden jeg reagerte på det, noe mer slarkete enn min Ruger Gunsite Scout Rifle vil jeg si sånn i ettertid. Avtrekket er ett tosteg med mye kryp.
 11. Takk for svar. Våpenkortet sier kun Mauser. Mener bestemt at der ikke er tommel utsparing og klips spor, sivil låsekasse. Der er kun våpennummer på venstre side av låsekasse/løp. Må se etter nøyaktig plassering av nr. Våpen kjøpt nytt ca 1980. Synes løpet er litt spesielt med sine nedtrappinger. Sluttstykket ligger klint inn til kolben, og er ikke smidd om. Jakt sluttstykke. Avtrekket har langt opptak, og mye kryp (Men er nokså rent). Skal også se etter spor for ekstraktor på en eller begge sider. Det var forresten nytt for meg, hva indikerer spor på en side? St Barbara er ukjent for meg? Spansk produsert med støpte låsekasser? Min Kongsberg m59 har klips spor, tommel uttak og ringen inne i låsekassa er brutt på kun høyre side (C ring). Men den var vel opprinnelig en K98?
 12. Trodde aldri jeg skulle stille spørmål på ett mauser forum, slikt har jeg jo ikke. Eller.... Min Ruger 308wGSR er jo en Mauser type mekanisme, og Min sivile Kongsberg Modell 1959 (Jepp 1959 stemplet på) i cal 3006 og med original diopter er jo definitivt en ekte Mauser. Og jeg har jo skutt opp med en M96 i 6.5x55 fra 1911 i mange år..... Ja ja, så er det bare å komme ut av skapet. Jepp har Mauser jeg og. Så til saken. jeg prøvde en rifle med mauser utdrager og flaggsikring + sidesikring i dag. Rifla var solgt ny omtrent 1980.Kaliber 308w. For meg så den igrunnen ut som en typisk mauser M98 mekanisme, men der finnes ikke produsent eller modell navn synlig på våpenet. Forskjeftet har en litt merkelig avsluttning, det smalner av til litt trekantet fasong, og har en "kul" ned med oppsving etter fremre reimfeste. Skjeftet er smekkert, og børsa er lett og definitivt beregnet til å bæres mye. Sluttstykkearmen er orignal nedadvent og pipa er nokså kort (Anslått til ca 55cm på øyemål), samt at den er nedtrappet i flere nedtrappinger (Minst tre). Rifla er lett og hendig med litt montecarlo stuk. Definitiv stokket etter de åpne siktene, der bakre sikte er fast (Skrudd fast med en skru, ser biligt ut da det er formet som en liten L) fremre korn så ut til å ha justerbar stolpe. Jeg tenkte litt på Parker Hale, men de har så vidt jeg vet det produsentnavnet lett synlig. Alternativt en svenske, men vet ikke Trappet kort pipe (Nokså tynn i siste nedtrapping), smekker jaktstokk, både flagg og sidesikring. Ikke produsent navn synlig over stokk (Kan ligge under fremre kikkert base). Merket meg og at bakre kikkertbase er shimset opp med ett rimelig tykt kobbershims. Men tror det har mer med at basene en ulike enn noe annet. Ringer det en bjelle hos noen?
 13. 1. Den rifla skyter 22lr, og da er amo ikke noe tema. Du bruker 22lr basta. 2. Bruk propper eller hørselsværn, så er din hørsel fullstendig sikret når du skyter. 3. Skyter du sub amo i den, er det uansett tvilsomt om andre kommer til å klage på smell med den rifla du tenker på. Så til noe helt annet: I følge egen erfaring (Hva nå den er verdt?), vil jeg anbefale trådstarter å se etter en brukt CZ452 Varmint. Begrunnelse: Stokken er noe kraftigere og dermed litt med lik en vanlig rifle. I tillegg til å ha litt lenger avstand fra skulder til avtrekker (Min har ihvertfall det). Løpet er tykkere enn vanlig, og rifla oppleves dermed som mer stabil og voksen. Den bruker 5/10sk magasin, noe som er kjekt når en skal trene på oppfølgings skudd. I tillegg er den normalt nokså presis. Og ikke minst den burde være noenlunde rimelig i forhold til hva en får. Men det er klart, den koster mer enn 650kr. Angående demper på 22l våpen. Løpslengde har svært mye å si, de gamle Brno riflene med lange løp var nokså stille med vanlig amo, og veldig stille med sub amo. Kortere løp smeller mer (Gjelder i prinsipp alle våpen). Jeg anbefaler normalt lyddemper på en 22lr rifle, med begrunnelsen at en ikke plager naboene (Hva de ikke vet har de ikke vondt av). Med sub amo utendørs og uten reflekterende flater klarer jeg meg normalt fint uten hørselsværn med demper og sub amo. Men anbefaler å bruke en form for hørselsværn ved all skyting. (Do as I say osv. ). Virkelig, jeg er nemlig hørselsskadet etter mye hagleskyting. En kan fort bli lurt når en skyter ute, ett skudd er stille med ett lite piff. Og så går en nærmere en reflekterende flate, og neste skudd nærmest skraller i øret i forhold til det første. (Det kinkige med skuddsmell, er at en aldri vet hvilket som gir en tinnitus osv.) På innendørs med reflekterende vegger, bør en alltid bruke hørselsværn. Ps! De fleste fjærdrevne luftgevær støyer mer enn en lyddempet 22lr (Spesielt ved øret), og metall målene plinger høyt (Spesielt innendørs). Jeg anbefaler å bruke hørselsværn når en skyter luftgevær/pistol. Lykke til, all skyting er god skyting. Mye skyting er bedre enn lite skyting.
 14. Visvas. Det eneste en må passe på, er at skapet man kjøper over disk står på gjeldende liste. Og det er selgers ansvar. (Godkjenning av våpenskap har utløpsdato), Det er ikke lov å selge våpen som våpenskap over disk etter at utløpsfrist er gått ut. (Det betyr ikke at våpen solgt før frist ikke er godkjent, man skiller mellom omsettingsfrist og godkjenning). Ett hvert våpenskap solgt innenfor omsettingsfrist er godkjent, intil man bestemmer at alle våpenskap godkjent etter en gitt prøve norm. Ikke lenger er godkjent. Dagens norm blir nok stående noen år, og jeg tviler på om at skap i sirkulasjon som godkjent etter siste 2 normene. No engang vil miste godkjenningen. Da skal det skje drastiske nye krav I våpenloven.
×
×
 • Create New...