Jump to content

vingemutteren

Members
 • Content Count

  6,939
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

5 Neutral

About vingemutteren

 • Birthday 05/05/1970

Recent Profile Visitors

1,097 profile views
 1. Tviler ikke, kan forklare hvorfor jeg av og til får en svakt blå lapp ut av rene piper. Men når all mantel er ute. Og pusselapper/propper blir svarte av kruttslam, og en pusser til alt er gullendt rent. Og en ser tambak/mantel begynne å skinne i pipa igjen. Tviler jeg på at det er kobberbøsta noen pusselapper/propper før som er grunn til mørkeblå lapper/propper. Når en så får svarte lapper igjen og igjen etter ny fjerning av mantel, tror jeg mest på at Kongsberg Mauseren knapt har vert pusset på de 58 årene før jeg fikk den (Kun brukt til jakt). Er kanskje slik løpa blir om en kun drar gjennom en olje lapp og aldri pusser?
 2. Tunede revolvere må normalt ha Federal tenhetter for å fungere pålitelig, da de er tunet for myk tennhette. Når det gjelder skruen for hanefjæra, er det tre skoler. Original; Helt inn. Tunet 1; Justert til passe funksjon og locktite. Tunet 2; Skrudd helt inn og slipt ned til passe funksjon. Ofte er hanefjæra byttet til svakere fjær (Jeg foretrekker heller nedslakket original fjær og Tunet1 eller 2). Rebound spring byttes til den svakeste som gir sikker funksjon (Normalt 11-13lb med Federal tunet hanefjær 15-16lb for original hanefjær justering), obs. Funksjon testes med 5sk hurtigserie på 6 sek, da først vet du om du får sikker reset når det går unna. Vill du ha den original, skru helt inn og bytt rebound spring (Kjøp ett wolf kit med 11-16lb fjærer). Om du ønsker en mellomting, skru inn til sikker funksjon på amoen du bruker og bruk locktite. Uansett må rebound rengjøres, smøres og få tilpasset fjær. Med litt trening (Og helst egnet verktøy) gjør du dette lett selv, søk på YouTube for video instruksjoner.
 3. Kommer mye an på avtrekk og avtrekker det der, original avtrekkeren på min Bushmaster var så fryktelig at jeg ga opp og byttet (Minst 4 stopp før det smalt). Selv om jeg (Når jeg trener) skyter i området 345-347 m/6.5 og 247-250 m/22lr (kl1 DFS), har jeg aldri skutt noe bedre med AR enn det AndersR viser på bilde ovenfor (Gjelder både 16" og 20" løp).
 4. 1. Om flammedemperen har en rettningsbestemt sideport (Som normalt peker rett opp), kan den brukes til å "klokke" rekylimpulsen. DVS. At man vrir porten litt til siden for å motvirke eventuelt sidekast når pipa løfter seg i rekylen. 2. NMM149 kom akkurat med pus puss i info. Jeg har opplevd å måtte gjenta puss, pusseskum og puss 7 ganger før pipa var ren (Eldre Mauser).
 5. Litt påfyll i gammel tråd. Med 22lr adapter i min AR, sprer den som ei hagle (Både med 16" og 20" løp). På 15m skal jeg være glad om jeg treffer svarten på DFS skiva med 5sk. Federal Champion 36gr HV (Cooper plated) bulk, har så langt fungert best og gitt akseptable samlinger til bruk i mini Rifle. Cci std kan til nød brukes (samme samling, men gir fett jeg ikke ønsker i mag og løp/gassystem. Samtidig er Federal Champion utrolig dårlig både i Saueren (ikke uventet) men også i 10/22n. 22lr går ikke godt i de større 223 løpa. AR med 22lr løp, samler etter sigende omtrent som en 10/22.
 6. Fusion bruker fungere greit for de fleste, men tydeligvis liker ikke rifla hennes 165gr Fusion. Jaktmatch i 308w har så vidt jeg husker 150gr kule. Fusion leveres vel med 150gr, 165gr og 180gr kuler i 308w. Spørs om dere burde prøve Fusion i 150gr også, eventuelt i 180gr å se hvordan det går. P.s. Ser nå du alt har fått svar.
 7. Om en ikke kan/ønsker å skru det fast, kan en jo alltids vekte ned skapet med innvendig lodd. Som nevnt tidligere i tråden, festing må gjøres iht. Produsentens anvisning (Alle skap blir typegodkjent slik de blir testet). Dette medfører også at om en borer hull for festeskruer, og produsent ikke har typegodkjent skapet med hull akkurat der en borer. Er ikke skapet godkjent lenger (Om dette er ett reelt problem er en annen sak, men det er nå det FG nemda i sin tid fortalte meg).
 8. om man ettermonterer den nye kinnstøtte mekanismen til 200str (Den alle nye rifler leveres med nå), kan man shimse mye opp før en ikke klarer å senke kinnstøtta nok til å få ut sluttstykket.
 9. Noen som vet hvilket årstall 200str ble levert med "Nye" Busk diopter? Og om der er noen grunn til å ønske seg det ene eller andre diopteret på 200str?
 10. Ingen erfaring med Howa (Men det har plenty andre), Ruger GSR i 308w har jeg selv samt at en kammerat kjøpte maken samtidig, så den er det litt enklere å uttale seg om. I korte trekk er GSR en spesial utgave av Ruger M77, altså en mauser type mekanisme med kontrollert mating. Pluss: God balanse, snerten rifle, lett, kontrollert mating, ok avtrekk (Min og kompisen sin er ihvertfall helt ok). Åpne sikter (Ghost ring) og flere muligheter til montasje av optisk sikte (Inkludert originale Ruger ringer om man tar av baksiktet), Den har montert flammedemper som kan byttes ut (Ferdig gjenget med tomme gjenger for demper etc.). 3, 5 og 10sk magasin tilgjengelig. Kolben er forlengbar med plast shims (Medfølger), Veldig pålitlig mekanisme. Den laminerte stokken ser bra ut (Pepper). Passe agresive nettskjeringer i forskjefte og pistolgrep (Sitter godt i hånden uten å irritere). 3 posisjons sikring. Plastmagasinene fungerer godt. Minus: Kun frontmontert demper kan brukes om man ikke vil ta av forsikte (Forsikte er satt fast med en "roll pin"), Baksiktet må tas av (Skrudd fast) for å montere kikkertsikte på vanlig sted, 3sk magasin stikker ut 1,5cm under underbeslag. Magasin utløser er mer beregnet for hurtig magasin bytte enn å sikre at magasinet ikke løses ut ved en feil (Men har etter flere år ikke klart å løse ut magasin ved uhell, så det er kanskje ikke noe problem). Det ser litt rart ut med mange forlengerplater på kolben (Jeg er 191cm og har 3 ekstra forlengerplater på kolben). Liten og i utgangspunktet ikke utbyttbar kule på hevarm. 10sk stål magasin er ikke like bra som plastmagasinene (Mine 10sk stål magasin er så godt som ubrukt, 10sk og 3sk plast er de som blir brukt). Kort pipe, så det smeller godt uten demper. Ruger GSR er i korte trekk en spesialisert modell, og egner seg dermed mindre godt til customisering. Egen bruk: Min er i hovedsak ett konkurranse våpen i IPSC Manual 10 / Manual open klassen, og fungerer greit til dette. Men er også bakckup våpen for Hjortejakt (Derav 3sk magasinet). Hadde jakt vert primær formålet for min GSR, ville jeg ha tatt av for og baksikte og satt på en lett demper. Status: Om jeg hadde måtte selge unna for å få mer plass i våpenskap (Skjer ikke, kjøper heller flere våpenskap ), er min Ruger GSR ikke av de første som blir solgt. Men.... Den hadde ikke blitt kjøpt inn om den først og fremst skulle brukes til jakt, da hadde jeg heller sett nærmere på Howa sine modeller (P.g.a. Magasin løsning og alle lego delene til Howa).
 11. Skjønnsrommet i våpenlov og våpenforskrift er i motsetning til mange andre lover svært lite, dette fordi forskrift og rundskriv i svært stor grad detaljstyrer. Enhver forvaltningspraksis må alltid hjemles i lov med foreskrift osv. For våpenloven er dette rommet lite. Likevel klarer en mengde forvaltningsansatte å blande inn egne "Synsinger", som ikke kan forklares med skjønnsrommet i våpenloven. Realiteten er at den enkelte politimester i svært stor grad kan styre sine forvaltningsansatte som han/hun ønsker. Dessverre er det ofte en holdning blant politimestrene, at man skal strekke seg langt for å unngå å godkjenne våpensøknader. Direkte intern kritikk for for mange godkjente våpensøknader er ikke ett ukjent fenomen, som ikke har noe med forvaltningspraksis eller våpenlov å gjøre. Kun politiske ønsker fra den enkelte politimester sitt kontor. Som eksempel, kan det nevnes at minst en politimester ikke ville ansette en person med stor kompetanse på våpenloven, og skyting som hobby. Dette med begrunnelse av at det da vil bli innvilget for mange våpensøknader. (Vedkommende fikk ordre om å trekke sin søknad) I stedet ble det ansatt en ung sivil kvinne, med minimumskompetanse om forvaltnig/våpenforvaltning. Når en vet at behandling av våpensøknader de fleste steder kun opptar 1-2 dager i uka, blir det fort mye rot og mange avslag. Dette medfører at enkelte våpenkontor er helt fantastiske, og andre er helt umulige. Derfor ønsker jeg at der burde vert ett profesjonelt våpenkontor for hele landet som kun jobber med våpensøknader, og at politiet kun jobbet med vandelsattester. Når det er sagt, de fleste våpensøknader som får avslag. Skyldes feil i dokumentasjon fra søkers side.
 12. Jeg ble engang fortalt om rådyr og revejakt med dempet contender i 375m, som senere ble byttet til 44m løp da 44m viste seg å være bedre egnet. Mener det ble brukt hulspiss patroner med glimrende resultat på mye rart. Det er noen år siden jeg ble fortalt om dette, og mitt inntrykk var at 44m var å foretrekke fremfor 357m som var for marginal. P.s. nå har ikke jeg skutt med 44m i rifle, men jeg skøyt storviltprøva stående med min 6.5" 629 for noen år siden. Kan ikke være vanskeligere med en rifle i 44m. Lader en selv er det ett allsidig kaliber på fornuftige hold.Om det er egnet på fugl og hare vet jeg ikke.
 13. Erfaring tilsier at opplysning og forsøk på opplæring av ansatte uten våpen interesse i norsk forvaltning, ikke fungerer. Man skulle tro at flere påklagde saker der POD gir søker medhold, medfører endring i forvaltningspraksis. Men dengang ei. Uansett....8x68S har erfart det samme som undertegnede, saklig argumentasjon, saklig klage. Og under ingen omstendighet person karikastika som t.d inkompent saksbehandler (Selv om vedkommende faktisk er inkompetent), i klage eller annen korrespondanse. Er regel nr 1, for å få gjort noe. Å gjøre som de sier er som oftest enklere enn å gjøre ting riktig, og garantert mye raskere. P.s. Forvaltningspraksis går ikke foran lov og forskrift.
 14. Dette var interessant, har nå skummet gjennom forskriften og ser at der er gjort endringer. Den viktigste er at det ikke lenger gis tillatelse for oppbevaring til privatpersoner, og at det ikke er bare og bare for virksomheter heller. Oppbevaring av inntill 50kg røyksvakt krutt ligger til kommunen (I praksis Brannvesenet) å innvilge, men dette gjelder kun for virksomheter. Det mest interessante er at det nå fremstår som om privatpersoners tillatelse til erverv, er lik tillatelse til oppbevaring. Og at dette ligger under politiet å godkjenne. Søknad om erverv og oppbevaring av mer enn 5kg røyksvakt krutt, 10k tennhetter osv. Skal altså forelegges lokalt politikontor. Av erfaring (Gamle regler), blir man fort henvist videre til kommunens brannsjef. Enten for en uttale om sikkerhet og oppbevaring, eller for godkjenning. I dag ville jeg bedt brannsjefen om en skriftlig uttale om anbefaling til hvordan han/hun ønsker mengden oppbevart, og tatt med denne som vedlegg til søknad til politiet.
×
×
 • Create New...