Jump to content

Jegermeistern

Members
 • Posts

  7,087
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  59

Jegermeistern last won the day on August 12

Jegermeistern had the most liked content!

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Jegermeistern's Achievements

GrandMaster

GrandMaster (15/17)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • 10 years in Rare
 • Very Popular Rare
 • Conversation Starter

Recent Badges

1.9k

Reputation

 1. Betalingsmur. Som er det pressen skal tjene penger på. I dette (og mange andre) tilfellet sier nettadressen tilstrekkelig til at vi oppfatter poenget. Men det bør poengteres, når man linker til betalingssider. I en annen betalingsartikke (i Nationen) sies at jakta er utvidet til 7. oktober. Fortsatt "skitt jakt", til dere som er "på viddene"!
 2. Vær klar over at den nye våpenloven ikke tillater at en låner våpen, uten at en har våpenkort på tilsvarende våpen fra før. Og dersom du skal låne/leie våpen, må du jo ha FG-godkjent våpenskap (for et enkelt våpen, i praksis fastboltet, eller over 150 kg). Du kan få tillatelse fra politiet til å låne våpen uten våpenkort. Men det må søkes om, og kommer i den vanlige køen for våpentillatelser, som dessverre flere steder varer et halvt år eller mer. Disse bestemmelsene er ikke til hinder for bruk av lagsvåpen under vanlige trenings- og konkurranseforhold i lagene ("under tilsyn").
 3. Ved vanlig rifleskyting er det venstre øreklokke som får mest skuddsmell, ja. Men av og til hekter høyre øreklokke seg opp i kinnstøtten, eller kommer borti våpnet på annet vis, slik at det blir en liten glipp, som lyden kan komme gjennom. Jeg er derfor mest nøye med øreproppen på høyre øre.
 4. Her er et eksempel på at den gigantiske utbyggingen av bymessige strøk med digre villaer med torvtak ikke bare er til skade for viltet, men også for husdyr på beite: https://www.nrk.no/innlandet/beitekonflikt-pa-kvamsfjellet-gjorde-at-kommunen-matte-arrangere-fredsmote-1.15654229 Hvordan harmonerer "hyttefelt-pandemien" med det stadig uttrykte ønsket om å få mer av matproduksjonen fra utmarksbeite, tro?
 5. Overskrifta til tråden (skrevet av en viss DNT-hater her på forumet) er kanskje litt misvisende, for DNT sliter ikke mer enn andre i/etter koronaen. Den nye, ubetjente (ikke "høyfjellshotell" dette, nei) hytta ved Okstindan setter stadig besøksrekord: https://www.nrk.no/nordland/rabothytta-i-hemnes-pa-helgeland-med-rekordar-1.15653115 Dette er i et område som er lite beferdet, og lite brukt. Problemene med "slitasje" på naturen er verre i andre områder. Og som nevnt før i tråden, andre aktører enn DNT er også aktive her. Jeg har tidligere nevnt "Monsen"-programmer, som gjør at hordevis av folk med mangelfull kjennskap til, og respekt for naturen, vrimler ut i terrenget. Og selvfølgelig "Trynebok-" og Instagram-kulturen, der man MÅ ha bilde av seg på utvalgte steder. Forvaltningen er også mangelfull, skriver denne forskeren. Det kan jo se ut som om "hainn Stat" mener dette ordner seg sjøl: https://www.nrk.no/ytring/nasjonalparkene-vare-odelegges-1.15647947
 6. Du trenger ikke være langt til havs, du kan være langt inne i en fjord, hvis det er minst 2 kilometer fri sjø i alle retninger, på "langfredags spring lavvann", må vi anta:
 7. Velkommen til forumet, @kelnernpagol1! Som flere har nevnt, vanlige friluftsklær, eller avdankede militæreffekter, er godt nok under vanlige forhold. I regn må man selvfølgelig ha noe som holder regnet ute, og skal man gå mye (rypejakt-reinsjakt), må man ha godt fottøy. Den nye våpenloven m/forskrifter er ei innstramming i reglene for lån av våpen. Dvs., når du skal ha våpenet med deg heim (da må du jo ha våpenskap). Men vi som har opptil mange våpen, kan låne dem ut til folk, når det skjer under oppsyn. Dette begrepet er ikke definert, men DFS tolkter det hvertfall til at skytterlag og skyttere kan låne ut våpen, til bruk under organisert trening og konkurranser. Jeg vil anta at hvis noen kommer til meg, og vil bli med på en jakttur, kan vedkommende få låne ei av mine hagler, hvis vi går sammen som "skytterlinje". Jeg drister meg også til å mene at man kan låne ei rifle, når man skal sitte på en elgpost, med definerte skytevinkler/skyteavstander (tilsvarende "opplæringsjakt"). Men da må man jo ha avlagt skyteprøve med våpenet først. Den Mauser M18-rifla viser at du kan få et våpen til under 10 store. Her er ei anne fullgod rifle ("gammel-mævvser" i bunnen, ja, men duger i masse år): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=231969207 Her er ei OK rifle, til OK pris (uten lyddemper): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=126044671 Her er et våpen (uten lyddemper, ser det ut til) i et litt uvanlig kaliber, men med "die-sett" (for heimelading, vi har en egen tråd om "faddere" for nye heimeladere), våpen i andre kalibre enn "de 3 store" (6,5x55, 308 W og 30-06) går for latterlig lave priser: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=122814233 Hvor i landet bor du? Det er sannsynlig at det er "kammer"-ater i nærheten! Og kontakt nærmeste aktive skytterlag (DFS), for rifleskyting, eller NJFF-lag, for hagleinstruksjon. Edit.: Det er sikkert mulig å få felt en elg, hjort eller rein med ei rifle til kr. 1.000,- også! (men jeg ville nok spart til jeg hadde råd til ei om var litt bedre!): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=231884267 Edit II: Hvis det er riflejakt du ender opp med, vil jeg tro at du gjør som mange av oss har gjort før: Kjøper først det aller nødvendigste, og rimeligste. Og hvis du kommer til å drive med reinsjakt, eller jakt på halstarrige rådyr eller hjorter morgen og kveld, går nok ikke pengene til moteriktige tex-klær av dyreste merker, eller overprisede rifler (jeg skrev ikke "Blaser", men - ). Da vil du, etterhvert som du får noen kroner til overs, bytte til bedre optikk (hånd- og riflekikkert, og evt avstandsmåler (Leica!)). Bruktmarkedet kan være en liten "gullgruve" for sånt.
 8. Med litt kreativ bruk av Photoshop må det da vel gå an å få lagt inn litt norske fjell på bildet, og så, sånn rent tilfeldig, la bildet tilflyte div. norske organisasjoner, med teksten "41 ulv skutt under sauesankinga i Østerdalen"?
 9. Dette blir "anekdotisk bevis", og ikke noe "fagfellevurdert forskning", men - : Går jeg vanlig tur, får jeg ofte opp fugl. Går jeg på riflejakt, får jeg ALLTID opp masse fugl. Går jeg derimot på tur med hagla, er jeg heldig, hvis jeg skulle få se en gråtrost. Jeg TROR dette beror en stor del på "erindringsforskyvning", eller man er opptatt av å oppnå formålet med turen. Slik at en orrfugl på en trimtur, blir noe uvanlig, som man husker. Og at 0 fugl på en "fuglejakt-dag" blir noe en husker ekstra godt.
 10. Innimellom alle de dystre nyhetene for "Dyrene i Afrika, og alt de har å gjøre" (Egner), kommer det da, av og til, gode nyheter: Neshorn tar ikke skade av å fraktes opp-ned: https://www.nrk.no/urix/forskning-pa-opp-ned-neshorn-vant-alternativ-nobelpris-1.15644531 Godt nytt, også for våre hjemlige helikopter-flygende tamulver.
 11. Det er fei! ref. lov om jakt og fangst… Du mener altså at når noen overdrar en eiendom, en gjenstand, eller en rettighet til noen andre, beholder de likevel fortsatt denne rettigheten, med henvisning til § 27 i Viltloven? Det ville jo vært kjekt, hvis du kunne fått gjennomført at det var slik. Da kunne jeg selge jaktretten til eiendommen min et uendelig antall ganger, og så delte vi pengene! Hjorteviltforskriften, som @Sølvrev henviser, sier hvordan det skal være: Når det gjelder slike problemer som TS tar opp, gjelder dette: Og som jeg skrev i forrige innlegg -
 12. Hva mener du med "er i samme vald med? Og her kom et svar fra @Olemann, som heller ikke forstår begrerpet VALD, ser jeg. Rundt i landet er det en salig jungel av "helt vanlige" merkverdige påfunn når det gjelder storviltjakt. Den/de som har fått tildelt fellingstillatelse (-r) fra (inter-) kommunal viltmyndighet, er et VALD. Valdet kan være en eiendom, eller flere eiendommer, som er gått sammen, som oftest for å komme over det kommunale minstearealet. I tilfellet flere eiendommer, bør disse ha inngått en avtale om jaktutøvelsen. Dessverre kommer det stadig spørsmål fra områder der det ikke er noen slik avtale, eller det er en muntlig avtale, inngått av forlengst avdøde oldeforeldre. Innen valdet kan det være flere jaktfelt, eller det vi i dagligtale kaller jaktlag. Disse kan ha, men trenger ikke å ha, grenser mot hverandre, som følger noen eiendomsgrenser. Hvis VALDET er en sammenslutning av flere eiendommer, med en felles bestandsplan (bestandsplanlag), har den enkelte grunneier overlatt sin jaktrett til bestandsplanlaget. Bestandsplanlaget har (eller bør ha) et styre, valgt av jaktrettshaverne. Bestandslaget fordeler fellingstillatelsene tilbake til et eller flere jaktfelt ("lag"). Har dere bestandsplanlag, har ikke den enkelte grunneier lenger retten til å bestemme f.eks. hvem som skal jakte, og ikke, på det enkelte jaktfelt (eller sin eiendom). Dette er sak for styret i bestandsplanlaget. "Indrejustis" på jaktfeltene er vanligvis kommunens viltmyndighet uvedkommende. Dette er slikt som bestandsplanlaget har med i sin søknad, når de søker om godkjenning for bestandsplanen.
 13. Nationens kommentator Hans Baardsgård (småbruker og skogeier fra Selbu) kommenterer bruk og misbruk av betegnelsene "viltsmak" og "viltkjøtt", og andre bevisste feilmerkinger og -betegnelser på matvarer: https://www.nationen.no/motkultur/kommentar/spinnvilt-fra-nortura/ Jeg synes dette føyer seg inn i trenden med å merke grønnsakstuinger som veganer-"pølse", -"burger" etc. Og man skal ikke bare skylde på ondsinnede produsenter, i dette tilfellet har faktisk "kunden" IKKE rett, når vedkommende, ganske bevisst, vil la seg lure. Jeg tok dette opp med min mor, for ca. 40 år siden, hun hadde kjøpt hermetikk-bokser med noe som ble kalt "bogskinke". Jeg påpekte at hun, som var en kløpper i å tilberede kjøtt fra heile slakt, burde vite at bogen og skinka var i to forskjellige ender på dyret. Akkurat som skuldra og rævva på oss mennesker. Jeg kalte dette produktet for "skulder-rævv". Hvis jeg hadde valgt litt en litt mer diplomatisk ordbruk, kunne jeg kanskje fått jobb i markedsavdelinga hos konsernet med det merkverdige navnesammensuriet "NORTURA".
 14. LITT sakralt? Det er Johannes, 14. kap., 29. vers. (Men vi har jo ikke lov til å diskutere religion, eller opprinnelsen til ei viss bok med masse forskjellige (plenty sex og vold!) historier, så da så - ).
 15. Hvorvidt noen/mange/de fleste i politiet bruker ordet "kaliber", når de formelt sett skulle brukt ordet "patronkonstruksjon", er vel kanskje ikke så interessant? Essensen i denne bestemmelsen må vel være at politiet lenge har "tilskyndet" at man skal ha færrest mulig låskasser, men til gjengjeld kunne ha flere piper til samme kasse. Hvorvidt dette gjøres ved "systemvåpen", "muffe", eller kreativ bruk av skrustikke og rørtang, er vel ganske underordnet. Og da har @amatør den (forhåpentligvis) logiske løsningen: Hvis noen som har et våpen i 308 W skulle ønske ei pipe i 358 W og ei i 243 W, kan altså ikke politiet nekte dette (hvis ikke origianlpipa er sveiset eller presst fast, hvertfall), og da blir det bare anstaltmakeri å ha en søknadsprosess (men den skaffer kanskje grunker i statskassa?). Da må det holde med den operasjonen som i alle tilfelle må gjøres, den som selger/tilpasser pipa, sender melding til våpenkontoret, som utsteder våpenkort.
×
×
 • Create New...