Jump to content

Jegermeistern

Members
 • Content Count

  6,396
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  43

Jegermeistern last won the day on May 28

Jegermeistern had the most liked content!

Community Reputation

1,399 Excellent

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tiltredes! Sjøl om moderatorene har stengt 2 "Kritisk tenkning"-tråder, vil noen av oss fortsatt motarbeide overtro, myter, og "urban legends". En av de mest seiglivete i denne kategorien er at noen kalibre er bedre til å skyte gjennom kvist og kvast enn andre. Dette skrev jeg en del om i en annen tråd - les, lær, og slutt med pi**preiket om "kalibre til å skyte gjennom kvist": https://www.kammeret.no/topic/84891-blaser-kombi-og-dobbeltrifle/?do=findComment&comment=1260702
 2. Jeg tror det var jeg som introduserte begrepet "plastbøtte-skjefte" her inne. Det omhandlet et "Butler Creek"-skjefte til Mauser 98, kjøpt fra Jaktdepotet (eller var det fra Jakt & Friluft?). Ikke all verdens til presisjonsskyting, men min gamle Erma-produserte M/98 i 9,3x62 trives godt i det, og er det våpenet jeg vil velge, hvis jeg skal ut i isbjørn-land, eller andre steder der det er dyr som mener en så mager fyr som meg egner seg som middag.
 3. Kriterier? Spøker du? Som utskremt HV-soldat "rekvirerer" man selvfølgelig det man trenger, med makt hvis nødvendig, i en slik situasjon uten å spørre noen. Som vanlig (!) drar jeg diskusjonen litt ut på viddene - men: Under den store NATO-øvelsen i 1979 var Zanzibarland HV utskremt i rollen som Forsvarets mer eller mindre anonyme "FI". På slutten av øvelsen skulle "Nato" vinne, og det skulle gjennomføres en stor landgang (a la Normandie) på stranda ved Tøtdal (der det er spikertelt-campingplass nå, for lokalkjente). Til denne seansen var det snekret opp ei diger "ærestribune", der general Kong Olav hadde hedersplassen, sammen med Forsvarsminister, Forsvarssjef, ambassadører fra Nato-land, og et solid knippe generaler. 1 km fra Tøtdal går Fv 766 forbi et bratt berg, like i sjøkanten. Det er, i praksis, eneste vei innover til Sjøåsen, og videre til Namsos og Steinkjer. Min skytterkamerat Bjørn var "pi-sjef" i HV-13101. Han brukte sin lokalkunnskap: På Sjøåsen hadde Vegvesenet et dynamittlager, med flere tonn dynamitt. Gårdbrukerne der omkring hadde traktorer, med solide vogner. Han "rekvirerte" hele greia, og beskrev, i detalj, hvordan han sprengte vekk 70 meter av veien, der berget gikk rett i sjøen. Stridsdommerne måtte bare godta dette. Nærmeste skip med elementer til så lang bru befant seg langt ute i Norskehavet. Så kom landgangen, men etter kort tid var stranda, og gårdene, på Tøtdal fylt opp av soldater og materiell, som ikke kom seg videre, og ute i fjorden lå mengder av skip med mer soldater og utstyr. Kong Olav og resten av notablitetene kunne bare bivåne at hele den spektakulære operasjonen gikk rett i dass. Det tok 12 timer før man fikk montert bro over "den utsprengte" veistubben.
 4. Se hvordan mauseren til @kjella er beddet rundt skjefteskruene. Får mauseren din litt epoxy eller stålplast der (husk slippmiddel/dekk til skruehull), skal den samle hvertfall til 9-eren, hvis det ikke er noe annet fundamentalt galt. Omfattende børsemakerarbeide, og utskifting av deler, blir fort et "spikersuppe-prosjekt". Det bør man hvertfall ikke starte på, før man har fått konstatert at låskassa er OK.
 5. Ikke bare det, jeg synes disse forslagene er et såpass stort brudd med vanlig organisasjonsfrihet, fastslått bl.a. i menneskerettserklæringer, at det nærmer seg "land vi ikke liker å sammenligne oss med". "Nytt forbund" kan jo, for eksempel, gjelde den skyteforma her: https://www.kammeret.no/topic/9727-palma-match-er-det-noensinne-norske-lag-som-deltar/ Spørsmålet blir jo: Hvordan skal man komme dithen at man har "alt på stell", uten først å ha en egen, godkjent organisasjon til å forestå organisering av lag, oppsett av terminlister, avholding av stevner etc, slik de foreslåtte kravene legger opp til? Dette må da bli en "Catch 22", eller " - høna og egget"-situasjon?
 6. De små tubene med Gunslick er fine å ha i feltveska, til man kommer på Stang- og stuper-skytingen på slutten av feltrunden på LS. Til alt annet bruk gjør - akkurat samme nytte. Boksen med "Shell Retinax HDM2" har visst vart siden 1984. Biltema har forresten smurningen i en hendig tube: https://www.biltema.no/bilpleie/smoremiddel/fett/molybdendisulfidfett-mos2-2000017182
 7. Vi har vært innom temaet lading av Selleri & Gulrot-hylser, og Partisan-hylser, i riflekalibre som 6,5 x 55. Min erfaring med disse hylsene til rifle er at tennhette-hullet er boret/dreid/formet slik at det ikke er noen avrunding av kanten. Annenhver hette havarerer derfor, før de entrer hullet. Hvis man brotsjer av kanten på tennhettehullet litt med hylsehals-brotsjen, blir ikke S&B-hylsene særlig annerledes enn hylser fra andre fabrikanter..
 8. "Alt henger sammen med alt", vet du! Vi har jo diskutert temaene om klima, moteriktig naturvern og tilhørende matvalg etc, blant annet i denne tråden: https://www.kammeret.no/topic/87369-anti-jakt-aktivister/ Noen av oss må kanskje sitte litt på fingrene, og la være å la denne tråden bli alt for aktivistisk. Men norsk vilt, og tradisjonelt norsk utmarksbeite, kommer altså mye ut på det samme. Og vi som prøver å klare oss mest mulig med ville og (halv-) tamme dyr, fugler, fisk og bær fra norsk natur, kan hvertfall påstå, med noenlunde god samvittighet, at vi er en del av løsningen, ikke en del av problemet.
 9. Og mens vi, som stort sett klarer oss med det vi henter fra naturen, skriver om det, kan vi jo tenke litt på "den gemene hop", som er avhengig av å kjøpe maten gjennom de store kjedene. Da er plutselig sjølforsyning, bruk av norske ressurser, vitaminer, mineraler, umettede fettsyrer, og "sjølgående" kjøttproduksjon glemt, til fordel for industrikjøtt og soya-produkter, import fra motsatt side av kloden, og produksjoner som bruker 400 ganger mer antibiotika enn norske beitedyr: https://www.nationen.no/motkultur/kommentar/jakten-pa-grillsauen/ Jeg har heldigvis fortsatt en bra stor elgnakke i fryseren.
 10. Er det voksføre eller klisterføre på potetene dine nå, Bård? 😀 Jeg har kanskje skrevet det før, men kan gjenta: Det eneste "kjøtt" jeg kjøper, er leverpostei. Når jeg har lever fra kalv eller ungdyr, blir det heimelaget postei, til den må det jo flesk, spekk eller bacon (jeg bruker "kystbacon"). Av og til blir det en bit kystbacon, som passer sammen med noen egg på teltturen. Vi har noen tråder der folk har skrevet om "Sous vide"-steking (eller rettere sagt, koking). Dette er en enkel og temmlig idiotsikker måte (jeg har faktisk ikke klart å mislykkes enda - ?!?) å tilberede kjøtt på. Slikt kjøtt av elg, hjort eller rådyr har alltid fått høylydte lovsanger fra de som har fått det servert. Jeg skal prøve å legge ut noen bilder fra mine eskapader i den lei. Tiltredes! Jeg har tidligere sagt hvor heldig jeg var, som fikk bygdeslakteren som jaktlagssjef da jeg begynte på elgjakt.
 11. Eller kanskje ikke? https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/turist-pa-ville-veier-_-bilen-endte-i-skiloypa-1.14909719
 12. http://antibabbel.no/stramannsargumentasjon/ "Stråmannsargumentasjon - å argumenterer mot et synspunkt som motparten ikke har".
 13. Der fikk jeg trukket dere opp til en skikkelig diskusjon, ser jeg! Som "myk mann" og for likestilling, forbauser det meg stadig at de som er mest "kjønnsrolle-orientert" og mot at menn skal gjøre "kvinnfolkarbeid" er - unge kvinner! " - sikkert basert på empiri - ". Ja, og i andre sammenhenger her på forumet trumfer empiri det meste av teori og ønsketenkning. Jeg har skutt for 4 forskjellige skytterlag de siste 10 åra. Og i alle laga har det vært automatikk i "kjønnsfordelinga", når man skulle fordele oppgavene under stevner. En forsiktig antydning fra undertegnede om å bytte litt på, blir kontant avvist, særlig av kvinnene! Og det har ingenting å gjøre med skyteferdigheter. Ei av de som har vært ivrigst på å jage mannfolka ut av kjøkkenet, er bedre til å skyte enn de fleste av oss kan drømme om å bli. Matserveringa kunne gitt noen etterlengtede kroner i lagskassene, og jeg kan ikke se hvilken smittefare som ligger i det. Hvordan det går med alkoholserveringa diverse steder denne gangen, gjestår å se. Et norsk ordspråk sier noe om at noe går ut, når noe annet går inn.
 14. Vi må altså ta med vår egen kaffe og vaffel på skytterstevnene, sjøl om vi sitter ute på gressbakken og spiser, med god avstand. Kaffe som er kokt av skytterlagenes mer eller mindre aktive damer, og serveres i engangskrus - "de' er fa'li, de'!" Mens man åpner opp igjen ølbulene i Tiggerstaden - - - - ?!? Hvis noen etterlyser samsvar og konsekvens i korona-tiltakene, har man kanskje et ørlite poeng?
 15. For snart 39 år siden, på LS i Bodø, kjøpte jeg en stor pakning "Acraglas". Dette var noe søl, man måtte lage "demning" med modeller-leire, for at ikke massen skulle renne bort (joda, man kunne vente til massen var varm, og reaksjonen godt i gang, men da hadde man 32,4 sekund å gjøre det på, før alt var stein). Rett etterpå kom "Acraglas Gel" - men da satt jeg med masse av det gamle mølet. Jeg fant fort ut at det var enklere å gjøre som før, bruke Araldit. Med en god porsjon glassfiber, og en liten knivsodd brun skokrem for å få samme farge som nøttetreskjeftene, ble det perfekte beddinger, som er like fine og teite over 30 år etterpå. Når noen kommer til meg, og spør om råd for ei rifle som "ikke går", eller er "utskutt", bruker jeg å legge en klatt vanlig stålplast under kassen, og se hva som skjer da. Som oftest viser det seg at våpna (også gamle M/98-travere) kan samle langt ned mot det berømte "bueminuttet" (2,9 cm/100 m), sjøl etter en slik temmelig lemfelding "beddejobb". Det aller meste er mye bedre enn ei låskasse som ligger og skrangler i skjeftet. Nå har jeg faktisk bestilt "Acraglas Gel", etter et godt tilbud fra Brownells, men de får ikke sendt det, pga. korona-situasjonen.
×
×
 • Create New...