Jump to content
Adventspatronquizen 2018 er i gang Read more... ×

Jegermeistern

Members
 • Content Count

  5,385
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  22

Jegermeistern last won the day on November 25

Jegermeistern had the most liked content!

Community Reputation

791 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jegermeistern

  Nybegynner vil lade 308 Winchester

  Ja, den finnes, og forklaringen er pipesvingningene. Kula begynner sin luftferd (ytre-ballistikk) i det øyeblikket den forlater munningen, og i den retningen munningen peker akkurat da. Når pipa blir utsatt for såpass store krefter som fra forbrenningen av kruttladningen, vil den settes i mer eller mindre bevegelse. Denne bevegelsen blir, grovt sett, omtrent som når man svinger en fiskestang. Hvis kula forlater munningen i det "fiskestanga" er i størst fart, "midt på" i svingesyklusen, kan en liten endring av "påkjenningen", eller tidspunktet kula forlater løpet, gi store utslag. Hvis derimot pipa er i "enden" av svingebevegelsen, vil slike variasjoner gi mindre utslag. Piper som er korte og tykke gir vanligvis mindre slike variasjoner. Derfor har gjerne konkurransepiper stor diameter. Slanke jaktpiper har vanligvis større spredning. Når man kapper ei pipe for dempermontering, blir jo pipa tykkere i forhold til lengden, og man får vanligvis bedre presisjon, også uten demperen. Jeg skrev en artikkel om dette i "Våpenjournalen" nr. 1/1996, skal se om jeg kan få skannet den, og lagt den ut.
 2. Jegermeistern

  M98 låskasse - Mayfair Engineering

  Straffen for slikt bør være dypping i tjære, og rulling i fjær!
 3. Jegermeistern

  Dagens annonse på finn.no

  En trøst for de som må innom et "lokalt våpenkontor", er at i disse dager kan det være aktuelt med en ny søknad, vedlagt en gavepakning med en vel forarbeidet remedie av Aurum og en spesiell versjon av Carbon. Det resulterer som oftest i innvilget søknad.
 4. Jegermeistern

  Ingen helsemessige grunner til å spise kjøtt

  Når det gjelder de som av "nyreligiøse" årsaker bare vil ete gress, kan det være vanskelig å vite hva som er årsak og virkning. Man kan ha berettiget mistanke om at hjerneaktiviteten var nedsatt, eller hvertfall ganske ensidig, før virkningen av den mangelfulle kosten inntraff. Barneofringer er også kjent fra diverse andre primitive religioner.
 5. Vi er da ikke så verst på kostnadseffektivitet her i landet heller, da. 20.000 kroner til Siv for at man har en fallkniv i lomma, eller 18.000 kroner for at en skjæreunge fikk knekt nakken i ei rottefelle, i stedet for å bli overkjørt av en bil, viser at forretningstalentet i aller høyeste grad er til stede i rettssystemet!
 6. Jegermeistern

  Dagens annonse på finn.no

  En helt ordinær "Finn"-annonse, med andre ord.
 7. Vedkommende hevder at h*n hadde kjøpt ammoen, via Finn.no?? Ut fra de uklare bildene ser det jo ut til å være mange typer ammo, også sivile, så umulig er det vel ikke? Og så var det "uskyldspresumpsjonen", da. Når våpenet omtales som "deaktivert", ikke som "delvis deaktivert", er det vel ikke brukende, og i tilfelle er det vel bare ca. 10 kg skrapjern? Hvis det er straffbart å inneha slikt, må jeg snarest rydde garasjen for gamle bogesager, stålfelger og jekken fra 1967-folkevogna. Det store spørsmålet er vel hva vedkommende skulle med all denne ammoen. For meg ligner denne saken på en del andre saker vi har diskutert, der folk har fått en slags "raptus", og ikke klarte å slutte med å samle på "dingser", når de først var i gang. For hva skulle vel fyren med all denne ammoen (og tomhylsene?)? Hvis han hadde økonomiske motiver, og drev salg, burde vel det kommet fram i dommen? Han var vel heller ikke særlig aktiv skytter, i så tilfelle ville kanskje kameratene spurt han ut om hvor han kjøpte ammo/ladekomponenter? Og hvis det var lagring for "survival", når UFO-ene eller kommunistene/Illuminati/frimurerne hadde tatt makten, var vel neppe dette kottet under trappa et velegnet sted?
 8. Jegermeistern

  Dagens annonse på finn.no

  Er det også en bransje der man praktiserer "permanent bevæpning"? Og hvordan er våpenbehandlingen, og antall utilsiktede avfyringer, i den "bransjen", i forhold til i politiet?
 9. Jegermeistern

  Politiet skal kontakte 2000 våpeneiere i Troms?

  Du traff nesten blink med navnet. Noen av oss var med i en slik organisasjon for en del år siden. Organisasjonen eksisterer visstnok fortsatt. Dessverre trodde noen av tillitsfolka i den organisasjonen at de befant seg i et stort land lenger i vest.
 10. Jegermeistern

  Nybegynner vil lade 308 Winchester

  "Hylsetrimming" gjør jeg på en svært enkel måte, beskrevet i dette innlegget: https://www.kammeret.no/topic/82575-soting-i-200str/?do=findComment&comment=1232979 Dersom man lader mer eksotiske kalibre enn jeg gjør (jeg lader ikke verre trivialiteter enn 9,3x62, 308 NM, 7 mm RM, 222 Rem og 22-250), må man selvfølgelig måle og evt. trimme til korrekt lengde. Med kalibre som "de 3 store" er det, etter min mening, bortkastet tid.
 11. Jegermeistern

  Pris eldre Sako

  Hvis du forter deg, kan du få en tilsvarende for 1900 danske + auksjonssalær hos lauritz.com: https://www.lauritz.com/no/auksjon/sako-riffel-kal-270/i5170083/ Problemet er å få våpna sendt fra Danmark, men hvis man kan legge en julehandlertur dit, kan jo den saken ordnes.
 12. Jegermeistern

  Går det til helvete..??

  Her er en som "setter skapet på plass": https://www.nrk.no/ytring/en-flau-affaere-1.14324300 Jeg er litt uenig med Vågslid i at dette området er "trangt farvann", etter Regel 9. Hvis man mener det, burde det også vært opprettet trafikkseparasjonssystem der (Regel 10). Stureterminalens aktsomhetsområde burde jo vært utvidet til midtfjords. Det ville, uansett, ikke hjulpet her, når "W 313" heller ikke tok hensyn til at de trodde de var i aktsomhetsområdet.
 13. Jegermeistern

  Presisjon. Finnes det en norm?

  Dette så ganske interessant ut, men av erfaring vet jeg at jeg ikke helt fordøyer statistikk og litt sammensatt matematikk når klokka viser mer 1800 om kvelden - må nok utsette finlesningen til i morgen! I riktig gamle dager hadde man en ganske effektiv metode for å finne presisjon. Ikke våpenets, først og fremst, men skytterens: For vel 100 år siden var det vanlig med skiver av tre, med påmalt blink. Det står ei slik 2-meters skive for 400 meter på Tverråsen skytebane, Mære skytterlag. Man "klistret" disse skivene ved å stikke treplugger i kulehullene, og skjære dem av helt inntil skiva. Ammunisjon var dyrt, da som nå, og de færreste hadde eget gevær, årsmeldingene til skytterlaga viser gjerne "28 skyttere og 3 rifler". Kanskje hadde ikke skytterne råd til mer enn 5 skudd hver heller. Prøveskudd hadde men slett ikke råd til. Hva gjorde man da, for å finne den beste skytteren? Jo, skytterne skjøt sine 5 skudd etter tur, og etter at man hadde plugget kulehullene, men før man kuttet av trepluggen, la man en hyssing rundt alle pluggene, og kuttet den over en plugg. Den skytteren som hadde den korteste tråden, var dagens vinner! @Olesøn: Kanskje en øvelse til neste års Kammersmell?
 14. Jegermeistern

  Mauser mod 1908

  Du kan jo få mene akkurat hva du vil! 800 elefanter kan da ikke ta feil! https://en.wikipedia.org/wiki/W._D._M._Bell Jeg har en "1908/34", den har fått det enda mer ukurante kaliberet 308 NM. På nettet finner jeg at de vanlige 1908 ble produsert fram til krigsutbruddet i 1914, for det brasilianske forsvaret. 1908/34 ble tydeligvis bare (?) produsert i Brno, og ble levert til det brasilianske politiet, kanskje i 1934??. Er det noen av dere som sitter på en komplett Mauser-historikk, og kan fortelle litt mer om denne modellen og produksjonen?
 15. Jegermeistern

  Omforming av .30-06 til .35 Whelen

  Vi har jo en annen tråd gående, der man åpner 308 W til 358 W: https://www.kammeret.no/topic/84614-fra-308-til-358-hylseomforming/ Der beskriver jeg at jeg åpnet 308 W til 9,3 uten problemer, med et 9,3x62 die-sett. Et annet "må-bare-prøve"-prosjekt jeg ikke kunne motstå, var å åpne 7 mm Rem Mag til 308 Norma mag. Ingen problemer med det heller.
×