Jump to content

Jegermeistern

Members
 • Content Count

  6,285
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  40

Jegermeistern last won the day on January 22

Jegermeistern had the most liked content!

Community Reputation

1,330 Excellent

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Nei, rev er ikke et verb! Men jeg har alltid hagla med når jeg er på seiltur, for å kunne ta rev i seilene!
 2. Kaliber 4, i signalpistol-sammenheng, er vel det samme som de 26,5 mm signalpistolene man i sin tid brukte i Forsvaret? Ikke de mest velegnede til skjult bæring, så vidt jeg husker, men, som @bardp skriver, de inngir nok en viss respekt, når de bringes inn i argumentasjonen i forbindelse med en pågående diskusjon om gjengenes grenselinjer for den lokale dop-handelen. Men hvis disse sikkert prektige ungdommene skal ruste opp med et anstendig kaliber, bør de jo også ha våpen som harmonerer med kaliberet. Det vil jo bli skikkelig stil over det "fargerike fellesskapet", hvis våpen som disse inngår i grunnutrustningen:
 3. Når dere diskuterer forhold som ikke har det minste å gjøre med "outingen" av lisensjegere: Husk at "sperregrensen" bare gjelder for fordelingen av de såkalte "utjevningsmandatene". Valgdistriktene er de gamle (unntatt Bergen!) fylkene, og det er stemmene som ikke får mandat i det enkelte valgdistriktet som konkurrerer om "utjevningsmandater". For øvrig: At et eller flere "store" partier må ha med noen "små" på laget, for å karre seg over halvparten av delegatene i parlamentet, er på ingen måte noe særnorsk fenomen. Se på Storbritannia i forrige periode, eller se på Israel, der de ultra-ortodokse har minst like stor makt som KrF og Vesle-Høyre. De som fortsatt måtte være interessert, kan jo studere regjeringskonstellasjonene i Italia etter 2. VK.
 4. Hvor legger du lista for "går an å skyte", når ikke 18. plass av 251 skyttere i V55 på Landsskytterstevnet, "Stor standardpremie", og feltfinale er bra nok? (Edit.: Dessuten skjøt han et treff mer enn kona (skytterprinsesse 1987), så han slapp å ta oppvasken den dagen!).
 5. Jegermeistern

  Leica PRS

  Jeg er ikke ute for å kverulere! Jeg påpeker bare at dette ser ut til å være en framifrå kikkert! Det eneste som får meg fra å knuse sparegrisen med en gang, er at en tilsvarende kikkert i f.eks. 2,5 - 15 kan være vel så godt egnet til mitt "kombi"-bruk, bl.a. pga. større synsfelt, og at den kanskje vil bli litt lettere. Hvis det kommer noe slikt, er fristelsen STOOOOOR - !!!!!
 6. Jegermeistern

  Leica PRS

  Ehhhhhh - - "Equipped with 6x zoom, a magnification range of 5x to 30x, and three different reticles in the first focal plane – specially designed for long-range shooting and hunting – the PRS 5-30x56 i is the long-range specialist among Leica riflescopes".
 7. Jegermeistern

  Leica PRS

  Joda, sikter X 56 mm, med mye innstillings-greier, stort zoom-område, og tilhørende 34 mm diameter, blir jo ikke noe førstevalg for ei lettvektsrifle. Prisen, derimot, er virkelig imponerende, eller helst innbydende, hvertfall hvis alle delene kommer fra Wetzlar.
 8. Jegermeistern

  Leica PRS

  De av oss som har tilbragt et 4-sifret antall timer med å glane i binokular eller mikroskop, har stor respekt for optikk merket "Leitz, Wetzlar" (men kommer alle delene derfra, tro?). For de som ikke er fullblods "langhold"-utøvere, men som vil ha et sikte til kombinasjonsbruk (feltskyting DFS kikkertklasse, jakt, litt "koseskyting" på lengre avstander), kunne kanskje et sikte med halvparten så stor forstørrelse (2 - 12, eller 2,5 - 15) vært mer interessant (kommer kanskje?). Vekta, 1030 gram, er hvertfall imponerende nok. Et litt lettere sikte hadde kanskje vært mer egnet for det nevnte bruksområdet "jakt"?
 9. Det går fint å skyte grovfelt med utlagt sikte også, hvis en har sånn noenlunde greie på hva en holder på med. Jeg finner skytterkamerat Willy som nr. 18 på 30-skudden i V55 på siste LS: https://www.dfs.no/aktuelt-na/resultater/?search=True&registered=&type=Felt&region=&year=2019&includeLocal=False&querystring=Landsskytterstevnet&eventId=183488&class=V55 Men dette bør altså ikke være aktuelt for "nye" skyttere.
 10. "Ble ikke skutt V-rein av meg" heller i 2019, av den enkle grunn at jeg, som vanlig, ikke var blant de som ble uttrukket til jaktkort. Med et seint LS på Elverum, kan det faktisk passe godt med reinsjakt i "rette" tida. Må prøve å få kort på privatvald, eller utnytte "kjennskap og vennskap" maksimalt, så kanskje er jeg et-eller-annet sted i fjellet i slutten av august.
 11. Velkommen til forumet, @bjarneo! Vær bare klar over dette: Jo enklere spørsmål du stiller, jo mer kompliserte svar får du! Og jo lenger ut på viddene roter "svarerne" seg: Helt normale svar på "kammeret", altså!!! Det er mange veteranskyttere som bruker "utlagt" sikte. Men de har skutt etpar mannsaldere "rechts", før svikt i synet på høyre-øyet tvang dem til å sikte med venstre øye, mens skytestilling, ladegrep etc. var innøvd i "rett" skytestilling (gjelder kanskje også "links"-skyttere, som må sikte med høyre øye, sjøl om jeg aldri har sett det). Det går greit, unntatt på grovfelt, som @IvarU skriver. Men for deg, som "relativt fersk" skytter, er links-skyting løsningen. Både utvalg og priser på links-våpen er heldigvis blitt ganske brukbart (på brukt-markedet går links-våpen til lavere priser enn tilsvarende "rett"-våpen). Når det gjelder skyteopplæring etc, skrev @M67 alt som er verdt å nevne på dette stadiet, 11 innlegg lenger oppe (før han og andre rotet seg ut på vidotta!!!).
 12. Er det noen som vil ha det LITT mer komplisert, kanskje? (Eller: "Hvorfor gjøre det enkelt, når det kan gjøres militært?"). Liggendeblinken i skiskyting (50 meter) er egentlig 40 mm i diameter(110 mm for stående)! Den er det, på pappskiver, der man bruker 5,6 mm tolk. Dvs., grensa for "blink" er (40/2 + 5,6/2) 22,8 mm fra sentrum av blinken for sentrum av kula. I mekaniske sjølanvisere har man prøvd å kopiere dette, ved at "hullet" for liggende 4,5 mm i diameter/ 22,5 mm i radius (og 11,5 mm i diameter for stående). Dette er fordi man regner med at hvis "halve" kula (egentlig 2,5/5,56-deler) treffer i treffområdet, vil sjølanviseren gi utslag (noen typer skiver gjør det, andre ikke, vi har jo sett nærbilder av anvisere som beveger seg litt, men som så "ombestemmer" seg igjen, ved kanttreff). Hvis vi bruker 40 mm som "rett" blink på 50 meter, blir det 12 mm diameter, 6 mm radius, på 15 meter, for sentrum av kula. Trekker vi fra tolke-radien, 2,8 mm, er vi nede i 3,2 mm. Blinken har radius 1 mm, hver ring 4,5 mm. Dvs., 9-er går fra 5,5 mm til 1,0 mm fra sentrum, hver ti-del av nieren er da 0,45 mm. 3,2 mm ut = blinkradius (1 mm) + ((3,2 mm - 1 mm)/0,45 = ca 5 verdier ute i 9-eren, dvs. ca 9,5. For ståendeblinken gir samme utregning det som @M67 skriver, en "god" 7,2-er (noen av oss skyter, ikke så sjelden, svært "gode" 9,9-ere!!!). De av oss som er så gamle at vi skjøt skiskyting med grovkaliber på 150 meter, vet at den "opprinnelige" skiskytterblinken var 12,5 cm for liggende (og 25 cm for "yttertreffet"), og 35 cm for stående (45 cm for "yttertreffet"). Ved å regne om til 100 eller 200 meter kan vi, grovt sett, se bort fra kulediameteren, og får da at treff liggende blir ca 9,6 på 100-meter, og 9,3 på 200 meter. Ikke så store krav, kanskje, på bane, med skytterdress, og god skytetid? Prøv det samme, med kondomdress, snø på matta, konkurrenter i fri utfoldelse på begge sider, og puls i 180!
 13. Før @amatør skriver det - du mener vel "5 gangers FORSTØRRELSE"? (Ja, jeg vet mange mener dette er "pirk", men vi er, tross alt, et fagforum). "5 X zoom" i form av 1 - 5 gangers forstørrelse duger veldig godt på jakt, sjøl om holdene blir korte! Dette med å bruke "langholdsrigger" til jakt, har jeg nettopp kommentert i en annen tråd: https://www.kammeret.no/topic/88681-bygge-str-eller-kjøpe-feks-savage-110ba-eller-noe-annet-brukt/?do=findComment&comment=1301650
 14. Den ligger som Pdf (pedofil-fil?) på dfs.no.. Jeg var akkurat inne, for å sjekke skyteprogrammet for "Kikkertklassen" på 15-meter. Og i den oppdaterte utgaven står det akkurat like mye om dette, som i den trykte utgaven "2019-2020". Nemlig akkurat ingenting. Jeg ANTAR "Kikkertklassen" skyter som klasse 1, alt liggende, og 25-skudd tellende. Omgang er frivillig, og teller ikke for premieringen.
 15. Du vil lage mat slik de (kanskje) laget den, her i landet, på 800-tallet. Du har, som mange andre, en forutsetning om at folka i den tida brukte "lokale" ressurser. Nå er det gjort undersøkelser av matrester fra håndverkerbefolkninga i Oslo rundt år 1200 - 1300, og der er det mye for forbauser: https://www.nrk.no/viten/middelalderskomakeren-lagde-gourmetmat-1.14806729 Dette er altså noen hundre år etter din utpekte tid. Men handel og herjing sto på sitt høyeste på 800-tallet. Fra ferdene sine tok vikinger med seg slaver/ektefeller, bl.a. fra rundt elvene i Frankriket, og disse hadde jo kjennskap til mat og matvarer fra sitt hjemland. Vikinger som "fikk smaken" på fremmede krydder, kunne jo ta med seg noe heim. Og det var arabiske handelsfolk i Birka på 800-tallet, kanskje var krydder blant handelsvarene (det var en av araberne som skrev: "Nordboerne er grisete. De vasker seg ikke før de spiser, eller etter at de har hatt seg kvinnfolk"!).
×
×
 • Create New...