Jump to content

Jegermeistern

Members
 • Content count

  4,726
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  14

Jegermeistern last won the day on March 16

Jegermeistern had the most liked content!

Community Reputation

402 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jegermeistern

  Lette fjellsko.

  Den ser flott ut, ja. Men den er jo ikke "ekstremt lett". 540 g i str. 8 tilsvarer vel over 600 g i str. 10 - 10,5, og da er man vel midt i mellom f.eks. Alfa Bever og "høy-joggskoene" på 400 g.
 2. Jegermeistern

  Homogene storviltkuler til 9.3x62

  Jeg kan jo forsøke å svare på hva slags vannkanner som vanligvis brukes, etter at Telenor sluttet med kataloger: Spylervæske-kanner, de får du i kubikkmeter-masse på nærmeste bensinstasjon. Hva som stopper kula? Kanne nr. 2, 3, 14 eller ørtiåtte, alt etter kaliber, kulekvalitet og hastighet. Sett kannene etter hverandre. Vær imidlertid klar over at kula kan vinkle, og sørg for sikker bakgrunn, i tilfelle rottefelle.
 3. Jegermeistern

  Store Rovdyr.

  - og det har jeg også, dvs. jeg har sagt, og skrevet, at ca. 90 % av ungulvene må dø før de når reproduksjonsbar alder, hvis bestanden skal holde seg konstant. Tallet går kanskje noe ned, når bestanden vokser, og byttedyrbestandene (tamme og ville) blir såpass desimert at noen av tispene ikke klarer å komme i godt nok hold til å få fram valper, men det vil uansett dreie seg om størstedelen av valpene. I dag har jo ulvene samme løsningen som nybyggerne i Ville Vesten - det er alltid grønt land lenger vest ( - og ulvene og ulvevennene, som nybyggerne, gir beng i de som holder til der fra før!). Og dit går de, og det kan de trygt gjøre, med mindre de dreper et tresifret antall husdyr, og er dumme, late og mette nok til å holde seg på samme stedet, til det, om sider, blir gitt et fellingsvedtak. Den reelle situasjonen i dag er at det er "ulvesone" så langt som ulvene til enhver tid gidder å gå. Og den opprinnelige sona er, som @Jibrag skriver, blitt et reservat, der reguleringen av bestanden i høyden sørger for at det ikke blir store revirkamper mellom gruppene. Når man ser på hvor den skandinaviske ulven holder til, burde reguleringen på norsk side vært såre enkel: La ulven få herje i "reservatet", og ta det den gidder av vilt, hunder, søppel og en og annen skoleunge (beitedyr er det slutt med der). For de folka som (fortsatt er så dumme at de) holder til i "reservatet", blir jo dette ingen endring fra den faktiske situasjonen i dag. Og når overskuddet i bestanden må vandre ut, sørvest - vest- eller nordover, så er de fredløse, tvert de krysser grensa til reservatet (Glomma er praktisk), og kan felles som "svartelistet" vilt av enhver, året rundt. Men en slik forvaltning kan vi antakelig se langt etter. Om ikke for annet, så fordi den vil kreve et vesentlig mindre antall miljøbyråkrater.
 4. Jegermeistern

  Bayer

  - og likevel foretrekker de fleste pils!!! ( - trodde denne hørte heime i "Matkammeret", jeg - ).
 5. Jegermeistern

  Store Rovdyr.

  Eller 13, for å holde oss til det offisielle (minimums-?) tallet. Merkverdig, forresten, at antall ulvekull varierer i takt med sporingsforholdene?!? Kanskje Meteorologisk Institutt bør legge merke til parringsaktiviteten i ulvegruppene, den forteller hvordan snøforholdene blir neste vinter?
 6. Jegermeistern

  Hvordan ryker en Krag Jørgensen?

  Utdragersporet, og den dårlige støtten rundt hylsebunnen, er forskjellen på Krag-Jørgensen og moderne konstruksjoner. Låsflatene er store nok, og sluttstykket er solid nok, det viser all skytingen med olje/vann på patronene. Utdragersporet er samtidig en "sikkerhet", ved at våpenet "knekker" der, og mesteparten av trykk og splinter går oppover. Skytteren berger som oftest bedre enn ved våpenspregning ved andre konstruksjoner. Standplasstak og de som måtte stå rundt skytteren ved liggende skyting, kan det gå verre med. På grunn av det jeg nevnte over, er nok ikke Krag noe førstevalg, hvis det kan bli aktuelt å skyte fra hofta. Det er plass til en liten, nusselig, moderne utdrager på Krag-sluttstykket. Og da kunne man kuttet ut ekstraktorsporet i låskasseringen, og hatt heil ring rundt patronbunnen. Da ville den vært på høyde med andre våpen. Men hva tror du "Geværkommissionen" ville sagt til en slik puslete utdrager? Vær klar over at grunnen til at mange kragere ble bygd om til .22 LR, var at børsemakere ikke fant det forsvarlig å sette ny 6,5-pipe på dem. En tilbakeføring til 6,5 krever derfor ekstra nøye inspeksjon av kassen. "Andy" skrev: "For å unngå misforståelse med innlegget mitt lengere opp. Det var han jeg snakket med som ikke har skutt siden. Han som hadde uhellet omkom". Litt vanskelig å være ulykkeskommisjon for noe som skjedde for 60+ år siden, på så få opplysninger. Men en grunn til dødsulykke kan være at sluttstykket ble projektil bakover. Som nevnt skjer slikt sjelden ved Krag (og de fleste andre våpen, unnatt et som vi ikke kan nevne!). Men det kan skje, hvis man får avfyring av patron, før sluttstykket er lukket. Og det kan man få til å hende med en Krag, hvis man holder avtrekkeren inne, eller at avtrekkeren ikke har returnert fram, eller at det er noe galt (justering til "superlett" avtrekk) eller brudd i avtrekkersystemet.
 7. Jegermeistern

  .300 Win Mag Vith N-150

  Naturlovene er noe herk - men det er dessverre lite man kan gjøre med dem. Amen! Og du får mer hastighet av et "magnum"-kaliber enn av "standard"-kalibre (f.eks. 308 Win), uansett pipelengde. Med heftig munningsblåst, eller kort levetid på demperen som bonus, hvis du korter ned pipa på magnumvåpenet. Men hvis planen er heftig overtrykk, eller en spektakulær våpensprengning, er denne oppskriften utmerket! Igjen - i den virkelige verden (og det er der man befinner seg, når man driver heimeladning) kommer man ikke utenom naturlovene. De som måtte tvile på det, bør lese vår utmerkede tråd "Kritisk tenkning" under OT. Og de som likevel måtte ha sans for det som foregår på "Alternativmesser", vil jeg innstendig oppfordre om å holde seg langt unna aktiviteter som heimeladning, dykking eller fallskjermhopping.
 8. Jegermeistern

  Store Rovdyr.

  Det er dette "Nationen" kommenterer på lederplass i dag: Jakta representerer ingen "trusslel mot bestanden", når bestanden går opp, tross i jakt. En domsslutning på noe slikt, ville overgått dommeren fra Wessels "Smeden og bageren". http://www.nationen.no/leder/demokratisk-seier/ I innlegget mitt lenger opppe er det link til artikkelen med den pateitiske kommentaren fra nytilsatt gråtekone i WWF (etter søster Jensen), Bård Vegard Solhjell, som sutrer over at ulvebestanden er så truet, når den øker. Mener virkelig den tidligere miljøvernministeren fra SV at vi skulle hatt 27 ulv til, alstå over 140 ulv, nå? Og, følgelig, 50 % flere hvert år framover? Det er heller ikke alle som skjønner hva Stortingets "bestandmål" er for noe. For eksempel "Klassekampens" journalist (NB!), som skriver: "Med åtte ulvekull i helnorske revir og fem i grenserevir ble det nasjonale bestandsmålet for ulv bestemt av Stortinget oppnådd med god margin denne vinteren". NEI, "Klassekampen", bestandsmålet er det bommet totalt på, det er overskredet med henholdsvis 5 "helnorske", og 7 - 9 "totale" kull (eller 167 og 117 - 225 %, om man vil). Man ville vært nærmere bestandsmålet, hvis det ikke var født et eneste kull (hhv. 3 "helnorske" og 4 - 6 "totale" kull unna målet). Ellers er artikkelen av Marit Arnstad nesten et år gammel, men like aktuell. Og nå sitter altså en "verneminister" fra Vesle-Høyre i MD, og skal ta seg av den stadig økende bestanden av ulv, i tillegg til at jervebestanden fortsatt er over bestandsmålet. Edit.: Meldinga i "Klassekampen" er fra NTB, det er der de ikke skjønner rovviltforliket.
 9. Jegermeistern

  .300 Win Mag Vith N-150

  På et magnumkaliber mister man ca. 5 m/s for hver cm man kutter pipa. Jeg drasser rundt med 63 cm pipe på 308 NM'en. Kan nok ønske meg lavere vekt, eller bedre balanse, ganske ofte. Men jeg har, tross alt, kjøpt NM'en for å få magnum-hastighet, og da blir det vel til at jeg kutter pipa på et av de andre våpnene, hvis jeg vil ha noe hendig. 9,3x62-mauseren, med 60 cm pipe, står, bokstavelig talt, laglig til for hogg. Da blir x62'en i realiteten en 9,3x57, men alt vilt på fastland i Norge dauer av den også. Men uansett pipelengde får man mest fart med et krutt tilpasset hylsevolumet.
 10. Jegermeistern

  Smørefett

  Og, man kommer seg raskere ned i horisontal stilling: Det kan skje, også i sammenhenger der det ikke er snakk om beksømstøvler og Wibramsåler. Det var visst ikke så mye Gore-Tex heller på dette evenementet. Likevel var det noen som "kom i horisontal stilling" - men vedkommende falt dessverre ikke for meg: https://www.dagbladet.no/kjendis/her-gar-det-galt-for-victorias-secret-modellen-ming-xi/68901398
 11. Jegermeistern

  schultz og larsen thunder vs sauer str

  Jeg kjenner ikke til den spesifikke S&L-modellen, men den er sikkert OK. Men Sauer STR 200 er altså godkjent (og utviklet) for bruk i DFS konkurranse. Skulle du ha, eller noengang få, lyst til å bedrive denslags, har du altså våpenet for det (med originalt skjefte, til annen bruk enn Jegerklassen). Og sjøl om STR 200 har vært i salg i snart 30 år, er etterspørselen, og bruktprisene, forsatt høye. Faktisk så høye at det ikke er verdt bryet å se etter brukte våpen. Det betyr at kjøper du STR først, og siden ombestemmer deg, og vil ha S&L, får du omtrent igjen det du ga for rifla. Går du motsatt vei, stiller S&L i samme klasse som andre "alminnelige" våpen, og du er heldig, hvis du får solgt et nesten ubrukt eksemplar for 2/3 av kjøpesummen.
 12. Jegermeistern

  Dagens annonse på finn.no

  NEIIII!!!! "Selg for det dobbelte av kost" er punkt 4 (eventuelt annet nummer, i andre kategorier på Finn). Punktet før, i dette tilfellet punkt 3, lyder: "Finn en idiot uten peiling på prisnivået, og med vesentlig mer penger enn vett".
 13. Jegermeistern

  Orming av hagle

  Ormen skal SKYTES gjennom løpet! Og bruk en velvoksen hoggorm (hunnene er størst). Dvs., pysekalibre som .577 Tyrannosaurus blir i minste laget. Jeg har prøvd en annen versjon av orming, funket, til en viss grad, det også: https://www.kammeret.no/topic/60933-65x55-vs-3006-til-storviltjakt/?do=findComment&comment=962712
 14. Jegermeistern

  Store Rovdyr.

  Jeg viste til en kommentar i "Nationen" om jussen rundt rovvilt, rødlisting, "norsk", "skandinavisk" eller "finsk-russisk" rovdyr m.m. lenger oppe: Nå har det falt dom i (den hittil siste) saken fra WWF om ulv. Og tingretten er klar i sin domsslutning: http://www.nationen.no/landbruk/staten-vant-ulverettsaken/ Hvilket selvfølgelig ikke hindrer WWF og deres likesinnede i å anke denne saken, og anlegge nye saker. 450.000 i saksomkostninger er jo småpenger for slike organisasjoner. De mottar jo det mangedobbelte fra den staten de til stadighet anlegger saker mot (og taper). Og så litt fra Stormberg også, selvfølgelig!
 15. Jegermeistern

  .300 Win Mag Vith N-150

  Hei, @75x7 , og velkommen til landets beste forum for jakt og skyting! Som @Sunnmøring skriver, N-150 er et krutt som ikke egner seg til "magnum" ("stort hylsevolum i forhold til høl") - patroner. Unntatt kanskje de minste, som 22-250. Du må nok kjøpe et saktebrennende krutt. Hvor saktebrennende avhenger av kulevekt, skal du ha 200 grs eller mer, må du ha et temmelig tregt krutt. Sjøl lader jeg 300 WM og "tvillingen" 308 NM, 7 mm RM og 6,5x55 med 10 grams kuler med Skytterkontorets RP-15-krutt. Det kruttet tilsvarer omtrent Norma MRP, men er rimeligere i innkjøp (alt krutt er dyrt!). Se tråden om "Skytterlagskrutt". Dette kruttet varierer litt i brennhastighet fra lot til lot (det er grunnen til at det er rimelig), som oftest er RP-15 litt tregere enn MRP, krever 2-3 grs mer for å gi samme trykk/fart. Starter du med minimumsladninger for MRP, er du på den sikre sida, og har mer enn nok fart. Edit.: Og hvis du ikke har lest denne tråden, gjør det, og ta kontakt med noen i nærheten av deg: https://www.kammeret.no/topic/32644-fadderordning-lokal-hjelp-til-nye-hjemmeladere/
×