Jump to content

Jegermeistern

Members
 • Content Count

  5,134
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  19

Jegermeistern last won the day on September 24

Jegermeistern had the most liked content!

Community Reputation

654 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jegermeistern

  Lite elgkalv

  Du må presisere hvor i landet du har jakta, nord - sør, kyst - lavt - høyt, nær urbane strøk, landbruksstrøk, "bestandsskog", villmark o.l., ellers kan man snakke forbi hverandre.
 2. Jegermeistern

  Norrøna Kvinnherad jakke, erfaringer

  Det er en hel tråd om denne modellen på "Utstyr" allerede:
 3. Jegermeistern

  Elefantbestanden eksploderer i Afrika..

  Ny artikkel om giraff-jakt. Denne viser hva som skjer med de som reiser til andre land, og betaler store summer, for å utføre jakt som er lovlig på de kantene: https://www.dagbladet.no/nyheter/mister-jobben-etter-disse-bildene---jeg-sliter-med-a-forsta/70328409 Så vet dere det, dere som planlegger Afrika-jakt: Like godt å si opp jobben, først som sist!
 4. Jegermeistern

  Salg av kjøtt

  "Økologi - læren om samspillet mellom levende organismer, og mellom levende organismer, og deres fysisk-kjemiske miljø".
 5. Jegermeistern

  .358 Win-tråden

  Hvorfor blir det dårlig? Et "vanlig" kalibreringsdie, enten den er justert for heilpressing, eller skrudd en runde eller to ut, for halspressing, arbeider slik: Først entrer kalibreringsringen/-kula, halsen er da så rom at kula vanligvis går inn uten særlig motsatnd. Så presses hetta ut, og så klemmes hylsa (kanskje litt ved halspressing) og halsen sammen, og helt på slutten settes skuldra tilbake, ved heilpressing. Så drar man herligheita opp igjen, og da skjer ingenting, før kalibreringskula dras gjennom halsen, og utvider den til "kulehold"-dimensjon. Altså akkurat det samme som ble gjort, da jeg utvidet halsen på 308 W-patronen. Da jeg satte i kula, møtte den "normal" motstand i den utvidete halsen på 308 W-patronen, og den sitter nå akkurat like godt som kuler på de øvrige patronene jeg lader.
 6. Jegermeistern

  .358 Win-tråden

  For ei hylse som er skutt i et 358 Win-kammer, får man ikke klemt sammen halsen, nei, uten å kutte vel en cm av dia. Men med min 9,3x62-die var det ikke noe problem å utvide halsen på 308 W-hylsa til .366. Heller ikke å sette kula. Det gikk faktisk såpass greit, at det ikke vil være særlig mye arbeid å spare på å kalibrere skutte 358-hylser i et vanlig die-sett for kaliberet. Jeg tar da forbehold om at man har "ubegrenset" 308 W S&B tilgjengelig. Selvfølgelig får man da feil bunnstempel, men en slik patron vil uansett ikke kamre i et 308 W-kammer. Når/hvis noen lager en "9,3-08", bør vel skuldra settes noen tidels mm fram, for å unngå kamring i 358 W, på samme måte som 280 Rem ikke går i 270 W-kammer.
 7. Jegermeistern

  .358 Win-tråden

  - og det gjør jeg også! Men jeg har lurt litt på om det skal være så stort problem med hylser til 358 Win (og 338 Fed), når det er bøttevis av 308 W-hylser på enhver DFS-bane etter skyteprøvene? Noen skrev at Selleri & Gulrot-hylsene skulle være bedre egnet til omforming enn Norma. Jeg fant fram en S&B 308 W fra "skrap"-bøtta, og satte i gang. Etter som jeg rimeligvis ikke har .358-dier, fikk hylsa en omgang med expander-knappen i et 9,3x62-sett (fra Lyman? Ikke fabrikkmerke, og lappen på eska er borte), som har en meget velegnet knapp. Det gikk uten særlige problemer, og jeg fikk ei flott 9,3-08-hylse (forresten omtalt i andre tråder tidligere, f.eks. https://www.kammeret.no/topic/73093-308win-til-358win/?do=findComment&comment=1136693 ) Da jeg var kommet så langt, var fristelsen uimotståelig til å se hvordan dette kaliberet kan se ut med kule. Kuleisetterdien til 9,3x62 ble skrudd ca. en cm ned, og jeg fant fram ei 12,8 g kule, beregnet på 9,2x72 og lignende patroner. Det var 0 problemer å sette kula ned til krymperilla, og jeg satt med en 9,3-08, med ei kort jakt (??) kule, fornuftig nok uten hette og krutt. Skal se om jeg får tatt et bilde av kreasjonen, og lagt ut. Jeg har jo, som kanskje kjent, IKKE diesett til min utmerkede 308 NM. Jeg halspresser, og setter kuler, med diesettet til 300 Win Mag. Jeg vil tro at det ikke kan være store problemer å lage en 358 Win-patron, hvis man f.eks. har et diesett i 35 Whelen.
 8. Jegermeistern

  Beste kaliber - blyfri ammunisjon

  Så lenge de norske reglene tviholder på minimumsvekt 9 gram, er 6,5 absolutt i grenselandet. 7 mm og opp er vel OK. Sjøl har jeg brukt Barnes-X i 150 grs i 30-06, og 250 grs i 9,3x62, og dyrene døde, for det meste i smellen. Jeg holder jo på at man skal skyte "opp og fram", det gir ofte splinter eller hverfrall trykk mot ryggrad. Selvfølgelig gjennomskyting. Når det gjelder rådyr, mener jeg å huske at jeg kan underby @nhd, der er nok n=0 med homogene kuler, det samme gjelder rein. Men små elgkalver sa oftest takk for seg, uten å spørre om grunnstoffene i kulene. På elg- og hjortejakt, der medianavstandene visstnok skal være under 60 meter, burde man kanskje prøve med grove kalibre, og heller lette og butte kuler? Da burde det vel bli akseptabelt "høl", sjøl med moderat ekspansjon? Hvis man har til hensikt å skyte dyr på "unevnelige" avstander, bør man nok holde seg til kuler med bly. Skal man oppnå tilstrekkelig BC, blir homogene kuler ("blyanter"?) så lange at det kan gi problemer med stabilisering, friflukt etc. Og selvfølgelig ekspansjon, hvis kula kommer ned i "rusle"-hastighet, men der er vel heller ikke gode "premium"-kuler som A-Frame feilfrie? Grunnen til at jeg gikk over fra BX til A-Frame og Oryx, var, som jeg har nevnt før, at de første BX la igjen forskrekkelig mye kobber i løpet. Dette er, etter som mange av dere skriver, forbedret mye nå. Drepeevnen var formidabel nok!
 9. Jegermeistern

  "Veganer"-mat - godt alternativ?

  Det er lønnsomt å innta offer-rollen, som mange fra et bestemt politisk parti er eksperter i, det er en sikker oppskrift på å avvise enhver kritikk. Veganerne er blitt "mobbet", for sitt forsøk på å endre barnesanger: https://www.nrk.no/finnmark/veganere-opplever-mye-hat_-_-tror-kanskje-jeg-har-blitt-immun-1.14249409 Mobbing, trusler og personangrep er slett ikke greit. Men kanskje nettopp "veganerne" bør gå litt i seg sjøl? Vi som går på jakt, er jo etterhvert blitt vant til at veganere, da gjerne som Tordenskjolds soldater i en eller flere "dyrevenn-organisasjoner", sier og skriver at "det skulle vært gjort med dere, som dere gjør med ulven/elgen/skjæra". Men kanskje er graden av "ufinhet" for hetsing og trusler avhengig av at man tilhører en "moterikig" og "trendy" gruppe?
 10. Jegermeistern

  Stolsekk

  Jeg snublet over en gammel tråd om temaet: https://www.kammeret.no/topic/81034-stolsekk-sammenleggbar-stol-sitteunderlag-eller-liggeunderlag/ I 3. innlegg skrives det: "Stolsekker er bare noe skrammel". De jeg har sett (aldri prøvd i terreng) ser slik ut, ja.
 11. Jegermeistern

  Allround jaktrifle.. Mauser M18..?

  Kjøper du denne, følger GRS-skjeftet med. Godt kjøp, etter mine begreper: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=131687195
 12. Jegermeistern

  Bygge rifle i .500 Jeffery eller .505 Gibbs..

  Det må vel være en alvorlig svikt i logikken hos disse POD-folka, når de krever at det skal være mulig å skyte opp med våpenet for norsk jakt, samtidig som de mener at kaliberet er "for stort" for norsk vilt? Slike våpen er jo beregnet på jakt i utlandet, og der kreves ikke norsk oppskyting (du kan jo leie våpen, hos de fleste jaktarrangører). Og det er ingen begrensninger på kalibre for skyting på privat eiendom.
 13. Jegermeistern

  Bygge rifle i .500 Jeffery eller .505 Gibbs..

  Det er ikke alle som forstår Martin Niemøller, Wintel. https://no.wikipedia.org/wiki/Likegyldighet
 14. Jegermeistern

  Bygge rifle i .500 Jeffery eller .505 Gibbs..

  Nei, og det er ingen motsetning her. Men siden det gjelder JAKT-kalibre, er det naturlig at det er NJFF som fører saken for sine medlemmer, ikke DFS, SWS eller andre. Problemet er, som påpekt ørten ganger før i denne og andre tråder, at våpensaker avgjøres etter dagsform, barometerstand, og høyvekta i Moss. Om det skyldes ond vilje, eller udugelighet (Hanlon's Razor er aktuell, ja!) er forholdsvis uinteressant, men at dette kan pågå, år etter år, sjøl om feilene blir påpekt (også av Høgsta Domstoln, når det gjelder i nabolandet), er et varsel om at de som har det utøvende voldsmonopolet, ikke tar rettsstatsprinsipper på alvor. Nå arbeider POD med forskrifter til ny våpenlov. Jeg tror ikke det gir særlig høye odds, hvis man satser på at disse forskriftene blir like uklare og til dels selvmotsigende som de nåværende, og gir forvaltningen tilnærmet frie tøyler til hvilke som helst vedtak. Og at forskriftene blir sendt ut på høring første uka av fellesferien 2021, med svarfrist før skytterne er kommet tilbake fra Landsskytterstevnet. Nettopp derfor kan en "fillesak", som (den bevisste! Ellers Hanlon's Razor!) feiltolkningen av "12,7", gi POD m/underliggende herligheter en "smekk på lanken", og en beskjed om at politiets organer har MINST samme plikt til å etterleve rettsstatsprinsipper som enhver annen. Edit.: Siden jeg har nevnt "Hanlon's Razor" to ganger: Den lyder slik: " Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity ".
 15. Jegermeistern

  Bygge rifle i .500 Jeffery eller .505 Gibbs..

  Det er jo helt mulig, og slett ikke ulogisk, å snu litt på spørsmålet ditt: Hva blir så forskrekkelig mye verre og farligere for den offentlige velferd og sikkerhet, hvis man åpner 460 WM fra .458- kuler, til å ta .510-kuler, dvs. kaliber 500 A-Square? Du har jo, så vidt jeg har opfattet her på forumet, våpen i kaliber 308 W. Blir den en fare for samfunnssikkerheten, hvis den blir åpnet til 338 Fed eller 358 Win? Og, i tilfelle, burde du forbedre vår alles trygghet, med å bytte pipe til 7mm-08 eller 260 Rem.? (Ja, jeg vet dette høres ut som reinspikka idioti, og uhemmet kverulering. Men det er altså på dette nivået POD opererer, visstnok (?) med støtte fra et politisk flertall. Nesten så jeg kan vurdere å bruke ordet "formynderstaten" -!)
×