Jump to content

Jibrag

Members
 • Content Count

  3,236
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by Jibrag

 1. Enhver kan bli skeptisk pga formuleringene og forklaringene som benyttes, men for min del er jeg ganske overbevist om at en kan få en "sjokkeffekt" (selv om dette neppe er korrekt medisinsk terminologi!) ved treff i vilt. Det eksisterer en del slow-motion filmer av vilt som treffes i vitale deler og som i påfølgende millisekunder blir oppblåst som en ballong (for å sette det på spissen) til trykket utjevnes ved at kula passerer ut på motsatt side. At et slikt "sjokk" kan få viltet til å gå på trynet og miste bevissthet i noen sekunder (nok til at blodtrykksfallet blir såpass at det ikke kommer seg på beina igjen) synes i allefall ikke å være usannsynlig. Offtopic i forhold til tråden, men alt for morsomt tema å kverulere over til at jeg klarer å holde fingrene unna tastaturet.
 2. Det er forsåvidt en helt grei mening, og jeg er personlig ikke uenig om det var kikkert til meg personlig (jeg har en R2 1.7-10 og har den sjelden stående på forstørrelse over 3, uansett hva jeg jakter). MEN dette handler faktisk også om personlige preferanser. En kamerat av meg, som nok jakter litt mer enn gjennomsnittet, har konsekvent kikkerten stående på 8-12x forstørrelse. Han jakter rimelig likt meg, veldig sjelden det er noe avstand, veldig ofte "kloss hold", stort sett jakt med hund. Jeg klarer ikke å fatte og begripe hvordan han klarer å få med seg hva som skjer i kikkerten med såpass til forstørrelse, men... ting har en tendens til å dø i hans perifere omkrets. Har hørt han har blitt konfrontert med dette flere ganger "Sjer duittj bærre hår da???" -Jo, da må de jo bli træff da.... Jeg MISTENKER at han har en godt utviklet evne til å "se med begge øyne åpne", altså at han sikter med høyre øye og får synsfelt med det venstre, men som sagt... jeg ville helt klart ha stemt på moviken's utsagn hadde det ikke vært for 25 jaktsesonger med han fjotten som alltid skrur opp på maks.
 3. Det er det ikke, her er lenke til hele forskriften: https://lovdata.no/forskrift/2016-07-11-913
 4. Nei, så lenge man kun siterer f.eks ingress og lenker til nyhetssaken vil ikke dette påvirkes overhode. Det man derimot ikke kan gjøre (og det har vel også vært litt "dodgy" fra før av) er å f.eks kopiere ut hele artikler fra nettaviser - gjerne nettaviser bak betalingsmur - og legge ut hele teksten.
 5. Oppgitt bc for 170gn naturalis i .30 er 0.354, eksakt det samme som for Norma oryx 180gn i samme kaliber. Elendig? Tja, verken spesielt bra eller dårlig ville jeg heller sagt. For å sammenligne med noe annet har 180gn Fox bc på .405. (Dette gjelder selvsagt den nye naturaliskula, ikke den gamle butte som er utgått.)
 6. Du må ha grunneiers tillatelse - mange almenninger utsteder egne rovviltkort, på grunneierlag må du sannsynligvis kjøpe et vanlig småviltkort, og til frittstående grunneiere holder det med et "okay" på telefon. Pr nå er det mindre enn en mnd igjen av jakttida på mår, så det er kanskje mink som er mest aktuelt. Til nybegynner ville jeg vel egentlig ha anbefalt feller der du ikke er avhengig av god innbygging for å fangste selektivt. Jeg liker Aasebø-fella veldig godt sjøl, men den må settes opp rett så den ikke kan ta annet vilt enn det du er ute etter (f.eks mink eller mår), altså bygges inn i en cubby eller henges såpass høyt i et tre at f.eks en rev eller hund ikke kommer til fella. Det gjelder strengt tatt alle feller. Men i så måte er kanskje syningfella enklere, spesielt den til mink ettersom den har påmontert et plastrør som gjør det vanskelig for annet vilt å komme til. Conibear-fellene er kanskje "mest utfordrende" ettersom du egentlig bare har en løs slagmekanisme med utløser, så de må settes opp rett for å fungere riktig. Det er overhode ingen heksekunst, men som sagt, det finnes enklere løsninger for nybegynneren. Men de er selvsagt forholdsvis rimelige i innkjøp, og lette å få med seg om en skal gå noen avstand. Aasebø er forsåvidt også enklere i forhold til oppsett, mindre sjans for at det blir noe krøll. Jeg bruker å reipe de fast mot en trelegg ca så høyt opp som jeg rekker, og henge granbar over. Funker som snus. Kun honning som åte, så blir det mindre sjans for at andre predatorer oppsøker fella.
 7. Helt kurant det der til både mink og mår.
 8. Det var ei rimelig rakrygga ei som styrte kornmottaket på Steinkjer en høst, der det er to sjakter for å tippe korn. En kveld det stod på som verst og fullt i gubber som stod i kø inne på mottaket var ene sjakta stengt. En stressa rogalending braut seg fram inne på mottaket og ropte til hun bak disken "Si mæ, bruge du ikkje begge hållan"
 9. Da vil du sannsynligvis få en form for svar fra veterinæren. Og det er jo ingen garanti for at det er noe alvorlig. Hender jeg er stiv og støl etter lange jaktdager jeg også, men ingen som har foreslått avlivning av den grunn. PS: Har sjukmeldt russerstøver liggende på stua i dag, av den idiotiske årsaken: fiskekrok i labben.
 10. Frambein, bakbein...? Ser han stiv og støl ut, eller sår på poter/klofester? Slikker han på potene eller noe annet sted, har du prøvd å klemme/kjenne på beina for å se om han ynker seg når du tar på/klemmer et spesielt sted? Enig i at et veterinærbesøk er en logisk slutning, men alltid greit å ha en viss formening om hvor han skal begynne før du drar dit.
 11. Kahles er vel eid av Swarowski? Mens (det er sagt at) Meopta produserte linser til Zeiss for Conquest-serien. Om det samme gjelder Terra har jeg overhode ingen aning om. Ellers er det vel ingen sterke koblinger mellom de "store og mellomstore" i optikkmarkedet, som det absolutt er innenfor våpen.
 12. Dumt av oss på bøgda å latterliggjøre sånt, her er det jo virkelig et potensiale. Jeg meide ned 5500kbm i fjorhøst, en slik kubbe tilsvarer vel knapt en liter så her snakker vi merverdi, hadde jeg fått solgt alt som "doftkubbe" snakker vi om litt i overkant av en mrd. Minus driftskostnader... Forøvrig leser jeg ut fra artikkelen at dette nok er et reklamestunt, og min ytterste beundring til påfunnet...
 13. Alt kan jo tydeligvis forebygges med forbud, så kan vi ikke bare forby folk å stikke hverandre med kniv? Hvorfor gjøre det vanskelig og behandle symptomene istedet for selve handlingen?
 14. ....men 15 år etter når du fortsatt sitter i sofan med dama du traff samme kvelden, så innser du at det kanskje var en grei investering... Har vel nevnt dette før, men nok en gang.... For snart 15 år siden gikk jeg rundt med to helt bastante meninger. 1: aldri blaser. 2: aldri 6.5x55 på elgjakt. For å bevise at jeg hadde rett kjøpte jeg en blaser i nevnte kaliber. Nå, 15 år etter, hender det jeg er inni våpenskapet og tørker støv av de øvrige pensjonistene... (Jeg har riktignok i ettertid investert i ei ekstrapipe - og en ekstra kasse - til elgjakta, men det er en annen og mye lengre historie).
 15. Mest fornuftig å lage seg en eller annen liten boks med en del hull i, legge en bomullsdott inni og dryppe noen dråper i bomullen. Henger opp denne i samme tre som fella. Har bl.a brukt disse små runde boksene som filmruller kom i, og likeledes "inner-egget" i kinderegg. CWD-prøveglass burde være kurant størrelse. Kan også stikke et hull i bunnen og tre snor gjennom, knyte bomullsdotten i snora, og dra bomullen inni, da blir hele bunnen åpen men du slipper at luktestoffet vaskes bort av regn. Som det tydeligvis er mye av nå på vinteren.
 16. NINA påstår altså at de har DNA-materiale fra alle døde ulver i Norge siden 1800-tallet, men akkurat denne har de destruert alle vevsprøver av? De kan jo ikke klage over konspirasjonsteorier når de er så dyktige til å skape grobunn for dem...?
 17. Både ulovlig jakt på ulv og ulovlig utsetting av ulv er miljøkriminalitet, og her gjelder nok ikke prinsippet om at "two wrongs make one right". Spørsmålet er vel heller om lovlig, "regulert" utsetting av ulv ville forbedre genetisk status såpass mye at en kunne redusere bestandsmål for skandinavia betraktelig, og om dette faktisk kunne vært et sterkt konfliktreduserende tiltak. Det kunne også åpne for et helt annet forvaltningsregime. Man hadde ikke hatt behov for DNA-undersøkelser og heller ikke behov for vurdering om et evt uttak truet stammens overlevelse - da man kunne ta inn nye dyr hvis det begynte å knipe om... Utfordringen er vel som ellers, polariseringen av debatten."Motstanderne" i saken ville vært livredd for å åpne for å ta inn nye individer, da de vet at den andre siden ønsker "ubegrenset vekst" mens "forkjemperne" ville vært livredd for tiltak som gjør uttak av ulv enklere, da de vet den andre siden helst hadde sett 0 ulv...
 18. Tror nok ikke man nødvendigvis trenger å forberede popcorn-skåla riktig enda, har vel begrenset tro på teorien, men tanken streifet meg med det samme - hva om... Bare debatten i etterkant hadde jo hatt betydelig underholdningsverdi...
 19. Han er dømt...? Han vil slippe straff... Han har en dyktig advokat... som faktisk gjør jobben sin.
 20. Nja, at svenske miljømyndigheter hadde slike planer var vel veldig godt kjent - at de faktisk hadde anskaffet ulvene til prosjektet skal jeg ikke si jeg var klar over, men det er ikke spesielt overraskende. Såvidt jeg kan huske ble dette prosjektet avblåst sånn omtrent på vei ut trappa, uten at jeg husker eksakt hvorfor. Men planene var jo godt kjent for 4-5 år tilbake(?). Stod mye om det i diverse aviser. Her er vel den offisielle rapporten om dette
 21. Det motbevises vel bare at akkurat disse ulvene ikke er søsken... Akkurat den teorien kommer vel strengt tatt bare fra en person... Og da er det hans teori som tilbakevises.
 22. Spreke utsagn fra danske miljømyndigheter (min utheving): "Det är danska TV-midtvest som tagit upp rapporten där danska vargforskare kommit fram till att de danska vargarna är upp emot en fjärdedel hund. Den danska Miljöstyrelsen menar dock att inblandningen av hund i vargstammen går väldigt långt tillbaka och att en fjärdedel hund räknas som renrasig varg i Europa, rapporterar TV-midtvest." Denne synes jeg egentlig reiste ganske mange spørsmål... Som f.eks hvis danske forskere klarer å påvise 1/4 hundegener i viltlevende ulv (og man må vel forutsette at norsk og dansk ulv har omtrent samme utspring?) og dette regnes som helt vanlig blant europeisk ulv, hvorfor påstår norske og svenske forskere at ulven er 100% renraset ulv...?
 23. Så langt, gamle påstander. Men skulle advokaten klare å bevise dette, er det en rimelig interessant situasjon. Både forvaltningsmessig, men også fordi vi får en frikjennelse der den frikjente sitter igjen med en bonus på 100.000... (dusør utlovt for bevis om utsetting). Jeg har vel fortsatt mine ganske sterke tvil om dette kommer til å føre til noe som helst.
 24. Fikk en gang se et pris"tilbud" på ei sånn ei, Franzoi KB-1 TI Carbon. Altså ei enkeltskudds kipplauf i titan med karbon-stokk. Med ekstrapipe. Nå har jeg fortrengt prisene, men... den hører kanskje med i vurderingen om "den ultimate lettvektsriflen".
 25. Kona: "Nå legger du ut den børsa på Finn så vi får råd til ny sofa!!!!" Mannen: "Åkeeeei..."
×
×
 • Create New...