Jump to content

Jibrag

Members
  • Posts

    3,608
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    8

Everything posted by Jibrag

  1. Gammel tråd, men læll - De ser like interessant ut når en finner uekspanderte kuler i rådyr En kamerat prøvde disse i år, men de stabiliserte tydeligvis ikke godt nok i hans børse. Fant igjen kuler i to dyr. Mulig de var akkurat "på vippen" så det gikk greit i øvrige. 123gn-versjonen (som jeg brukte) gir helt annet resultat, veldig fornøyd med den..
  2. Bare for å avklare, for meg som ikke har vært helt våken på dette feltet en stund, og som sitter her og klør meg i hodet over hvilken retning samfunnet beveger seg i... Min Marlin mod 60 salongrifle er nå forbudt å omsette (men jeg kan fortsatt eie drapsmaskina sjøl?) pga at den har rørmagasin med kapasitet >10 skudd? Og han kompisen som søkte om å kjøpe tilsvarende fra en annen kamerat, har fått et gyldig avslag på sin søknad slik at han ikke kan erverve denne til å plukke kråker fra fjøstaket?
  3. Det verste er at det faktisk finnes folk i Norge med høyere utdanning som tror dette har en effekt på kriminaliteten.
  4. Jeg synes at når man signerer en artikkel eller et leserinnlegg med en tittel, bør det kunne stilles større krav til faglig innhold. Jeg skumma kjapt gjennom denne en dag tidligere her, og det er jo føleri på sitt verste. Joda, han klarer helt sikkert å finne tilfeller der conibear-type feller ikke har fungert som de skal, men det er i hovedsak brukerfeil. Nå vet jeg ikke hvilken opplæring som gis i fellefangst ifb med jegerprøven nå, men i den verdenen jeg lever får vi kurs og pålegg tredd nedover ørene jevnlig - og jeg er ikke fremmed for tanken om at man kunne hatt en egen sertifiseringsordning/kursing for fangstmenn, ut over det som gis i opplæring i jegerprøven. Og skal jegerstanden selv gå inn for dette? Tja, hvorfor ikke? De fleste av oss er vel enige i at fellefangst krever litt mer kunnskap enn bare å klare å trampe på spennjernet på fella? Og jeg tror forsåvidt ikke det hadde vært så dumt med tilbakevirkende kraft heller, jeg hadde gjerne stilt opp på et fellekurs og fått meg ei oppdatering. Hvis kursleder var dyktig og fornuftig. Her om dagen arrangerte vi "temakveld avlivning" for bønder gjennom lokal nortura-krets. Faktisk 20 oppmøtte, sikkert en del som bare møtte opp for kaffe og kake, men selv jeg som stort sett har bodd i fjøset og skogen de siste 25 åra syntes det var helt kurant å få en oppfriskning fra en sprek MT-representant som gjennomgikk regelverk og diverse, og en nødslakter som demonstrerte (og lot oss prøve) boltepistol. "Vi trenger det ikke" sier noen. "Vi har ikke vondt av det", sier jeg. Og som sagt - kaffe og kaker blir aldri feil.
  5. Alternativt, ring Mattilsynet. De har mye kompetanse på dette (og er rett instans, strengt tatt) Hadde en elg med veldig opphovnet milt som jeg skulle feltkontrollere, lå litt småjævlig til (lavlandet, men i et plantefelt så vi måtte hogge oss vei noen hundre meter). Jeg ville ikke godkjenne den uten å ha noe backup på avgjørelsen. Ringte til det lokale MT og de stilte opp og kom ut og kikka på elgen i felt. Ble godkjent.
  6. Jeg har jobbet litt i en sånn butikk fram til for ca et år siden, som har gått motsatt vei og importert tungsten-ammo fra Finland (AmmoX) som sist jeg sjekka ble solgt til den pene prisen 89 kr pr smell - og som selger rimelig godt av disse varene. Fordi det er bedre enn bly. Mye bedre. Faktisk heftig mye bedre.
  7. Gå for Lapua Mega, du. Jeg har prøvd litt forskjellig på litt forskjellig vilt, men havner alltid tilbake på Mega. Egentlig en latterlig gammeldags konstruksjon som etter alle teorier ikke burde fungere spesielt godt, men til tross for dette gir den stort sett meget god presisjon og forholdsvis lav restvekt, og god effekt i viltet. Og prisen er så hyggelig at en ikke trenger å spekulere i å dyppe helmantelkuler i hobbyfarge før oppskytinga eller annet sånt tull.
  8. Bra det kommer noe som supplerer studier basert på de kulene som av en eller annen grunn ikke gikk gjennom viltet. Jeg får hive meg rundt og lade opp en sverm med 123gn Fox Hunter (som du kan legge til på lista di, hvis du tar med den kulevekta) og sette 8x57'n i skapet i høst.
  9. Da kan samfunnet puste ut i forvisselse om at alvorlig kriminalitet er forhindret
  10. Mener Helgesen på Røra lager tennstifter sjøl istedet for å kjøpe "hyllevare", men er litt usikker på kapasiteten hans for tida - tror han har tatt seg annet arbeid, i tillegg til at han har tatt over heimgården. Trodde egentlig det var standarden hos de fleste børsemakere, at de heller dreier tennstifter enn å kjøpe dem...
  11. Jibrag

    Brno rifle

    601 er jo ei sånn børse du må bli vant til, ettersom sikringen går "feil vei". Jeg også starta med en sånn, helt standard ZKK601 i 308 win, med en Norsk Jaktoptik 6x42 på toppen med et grovt trådkors. Skjøt en del elg og rådyr med den, og etter den ble bedda gikk den jo som en stråle også. Har så langt i jegerkarriæren skutt 1 stk hjort, den falt for den rifla når jeg tenker meg om... Så egentlig er det hjortebørsa mi... Har den i skapet enda, registrert på fatter'n så jeg har ikke sett behovet for å selge den. Ei rimelig grei bruksrifle i 308win er jo aldri feil å finne, sånn i verste fall. Hvis begge R93'ene skulle gå i stykker midt i jakta og jeg ikke gidder å drasse rundt på Mauser 2000'n i 35 whelen på 5 kg, liksom... Litt buffer må man kunne tillate seg.
  12. Hvis du kan ta fra Trøndelag, er Vilteksperten (Stod like nord for Steinkjer) og Livilt (Lierne) store på oppkjøp av vilt, og begge slakter også mye (tam)rein.
  13. Men tror du det blir bedre eller dårligere enn dagens løsning når det jaktes storvilt med f.eks Norma elite, Partizan SP og tilsvarende konstruksjoner? Hvis et blyforbud er det som skal til for å få bort sånt fra elgskogen, er jeg egentlig tilbøyelig til å være for et forbud. Selv om jeg definitivt ikke synes et forbud "smaker godt", jeg vil mer enn gjerne ha valgmuligheten til å bruke gode(!) blykuler.
  14. Mye fornuftig som er skrevet her, men så er det også en del unntak som det er vanskelig å sette seg inn i uten å ha litt mer inngående kunnskap. Det er jo faktisk en del våpen som i dag selges brukt for like mye eller mer enn de gikk for som nyvåpen. Rett og slett fordi det er "tidløs kvalitet" og fordi krona blir mindre og mindre verdt. Generelt sett gjelder dette eldre våpen fra anerkjente produsenter, eldre Sako rifler er vel kanskje det beste eksemplet. Jeg hadde heller betalt 150% av nypris på en 70-80-talls Sako, enn 75% av nypris på en mer "moderne" konstruksjon. (Jeg bladde litt i et jakt&fiske-blad fra 1983 på nb.no, ser at det da solgtes A.Zoli kombi for 5895,- og Marocchi O/U hagle for 1990,-. Neppe noe problem å oppnå minst samme pris for et velholdt eksemplar i dag, brukt.) Så tror jeg forsåvidt også det er lettere å "bli lurt" på brukt optikk, spesielt når en beveger seg bort fra de mest anerkjente merkene. Det er jo mye optikk som har meget gode spesifikasjoner, men som reelt sett er verdt lite på bruktmarkedet. Så er det forsåvidt også verdt å merke seg at det er utrolig sjelden å finne bruktvåpen som (iflg selger) har gått mer enn 150 skudd......... Det tryggeste er nok enten å kjøpe fra forhandler (mye bra brukt i innbytte hos en del forhandlere) eller å være veldig spesifikk på hva en ønsker å kjøpe, sette seg inn i det våpenet med ulike spesifikasjoner, og helst da noe som er såpass standard at det faktisk finnes flere våpen av samme type å sammenligne pris på. Det samme gjelder også optikk.
  15. Ja har gode erfaringer med disse i både 8x57 og 6.5x55 de siste par-tre sesongene. Strengt tatt bare funnet igjen ei kule fra 8x57'n, halvannenåring skutt skrått forfra, kula hadde tatt bogbein på vei inn og satt under skinnet bak motsatt bog. Godt fornøyd med den soppen. Har fått veldig lite utras etter jeg gikk over til Fox, men det kan jo være tilfeldigheter. På fire sesonger kan det vel være snakk om 15 elg kanskje, muligens noen mer.
  16. Svenskene var vel rimelig tydelige på at forrige store lisensjakt i Sverige handlet om å ta ut de "mest innavlede" revirene, for å frigjøre plass til etablering for F1/F2 individer. Som det jo tross alt er en del av etterhvert. Kanskje kunne man rett og slett gå inn i revir der alfaparet er nært beslektet og ta ut f.eks hannen på et "gunstig" tidspunkt på året (høst/tidlig vinter). Erfaringene viser jo at å få inn en ny beiler gjerne ikke tar mange ukene. Kjønnsdrifta er sterk...
  17. En kan vel spørre seg om det i hele tatt er behov for et bestandsmål for bjørn. Den "norske" bestanden er uansett hvordan en velger å tolke dette, en "utkant" av den svenske bestanden. Strengt tatt tre-fire utkanter (sør/midt-nord/nordøst), der en stor andel av den "norske" bestanden vaser frem og tilbake over grensa. Vi har jo egentlig ikke noen egen forvaltning av bjørn, selv om vi er flinke til å late som om vi har det. Veldig godt illustrert i bestandsregistreringer de siste åra sett opp mot store uttak på svensk side av grensa. Både ifb med ordinær lisensjakt, og ifb med felling på vårsnø i reindistriktene på svensk side. Kanskje hadde det vært nok med en ren soneforvaltning. Altså at man tillater lisensjakt (og skadefellinger) utenfor forvaltningssonen, og har åpning for skadeuttak på spesielle individer innenfor sonen. Uten noe fokus på antall. I allefall "inntil videre".
  18. Det er ikke så lenge siden for min del.
  19. Som i sportsbutikkene har nok matbutikkene stor fortjeneste på enkelte produkter og liten fortjeneste på andre. I tillegg tar matvarebutikkene (kjedene) ut fortjeneste i flere ledd, da de eier både grossist- og distribusjonsledd, eiendom, markedsføring osv. På stadig flere produkter eier jo også kjedene hele verdikjeden selv, fra varen produseres til den selges. Bl.a bakevarer der kjedene snart produserer alt selv i egne bakerier. Så selv om kjøpmannen har liten fortjeneste, kan prispåslaget fra varen kjøpes inn fra leverandør til grossistlager til du legger den i handlekurven, være betydelig større.
  20. Tror jeg heller ville valgt ei motorsag til sistnevnte... (og ja, den var så ferdigscora at jeg hadde overhode ingen mulighet til å la den gå)
  21. Alle nettbutikker sliter med dette. Man har egentlig et valg om man enten vil legge våpen og ammo på nettbutikk, eller om man vil være synlig på facebook/google. Med en gang en begynner å legge ut "våpenrelaterte" produkter begynner varsellampene hos de nevnte å blinke, og selv om man fortsatt er på nett får man ikke benytte seg av facebook annonser, man blir rangert dårligere på googlesøk osv. osv. Vi dreiv og triksa oss rundt dette, men det ble verre og verre (eks at det ikke ligger våpen/ammo på "framsida" og en må klikke via via for å komme til den produktkategorien). Å få dårlig rangering hos google kan utgjøre mye for en nettbutikk, husker ikke eksakte tall nå men mener vi lå på over 70-80% av trafikken som kom inn via google søk når jeg var aktiv på dette. Og det var til tross for at vi var aktive på sosiale medier og kjørte nyhetsbrev. Kanskje lett å tenke seg at mange kunder går inn på nettbutikk via lagret lenke (bokmerke) eller at de taster inn webadressen, men det utgjør ekstremt liten andel av trafikken. Når i tillegg våpen og ammo har relativt lav inntjening og utgjør mindre av volumet enn "alt det andre" er det lett å skjønne hvorfor nettsider som har et vidt sortiment "ofrer" denne produktgruppen for å lykkes bedre med alt det andre. Bedriftsøkonomisk er det egentlig en "no-brainer".
  22. ....og gjerne med responsen "E DE KORT EILLER LANG DU HI?!?" Joda kjenner igjen den... Og en kan kanskje ikke klandre folk som har minimal interesse for dette heller, for det er jo for p... ofte det som står i våpenkortet også... Det har blitt bedre da. Men jeg tror nok fortsatt at det er oppgaver som er viktigere i jegerstanden enn å forby blykuler.
  23. Bedre enn hva? Det er jo betimelig å spørre seg hva en sammenligner med - det brukes jo "mye rart" av blyholdig ammunisjon på jakt, men vi (jeg også) opplever det som mest naturlig å sammenligne homogene kulekonstruksjoner med premium blykuler. En påstand kan jo være at dersom det skulle komme et forbud mot blyammunisjon på jakt, ville den gjennomsnittlige kvaliteten på jaktkulene gå betraktelig opp. Rett og slett fordi en fikk bort kulekonstruksjoner som er direkte dårlige, og også kulekonstruksjoner som strengt tatt ikke er egnet til jakt overhode men som brukes til storviltjakt i dag fordi de er billige og fordi "det var det de solgte på oppskytinga". Jeg har opplevd at folk har pakka fullt magasinet med Barnaul SP og satt seg på stolsekken. Og nei, jeg er ikke enig i at det bør innføres et forbud mot blykuler på jakt. Selv om jeg p.t bruker homogene kuler i begge mine rifler.
  24. Dette er vel egentlig bare smådetaljer som egentlig er uvesentlige. Det vesentlige er at man har vurdert restvekt kun for kuler som har stoppet i vilt, altså de kulene som har fått størst påkjenning/tapt mest energi, og basert seg på at denne restvekta gjelder for alle kuler som skytes i vilt. Så har man tatt dette blytapet og ganget opp med gjennomsnittig antall skudd pr vilt, og konkludert med at alt bly som tapes fra kulene ender opp i rent kjøtt. Hvis en snur på forfatterens konklusjoner vil altså innvoller og skuddskadd kjøtt som fjernes fra skrotten være helt fritt for bly. I neste omgang har Arnemo også skrevet om blyforgiftning av åtseletere som får i seg bly fra innvoller som ligger igjen i skogen. Det samme blyet som i første artikkelen havnet 100% i kjøttet har da havnet i innvollene. Joda, jeg ser det påstås man kan skrive et brev til redaktøren. Undersøkelsene og artiklene ble først publisert i 2010. Det er 12 år siden. I løpet av de 12 årene har jeg iflg resultatene i undersøkelsen fått i meg så mye bly at jeg uansett ikke vil bli tatt seriøst.
×
×
  • Create New...