Jump to content

Jibrag

Members
 • Content Count

  3,307
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by Jibrag

 1. Vet ikke om jeg vil... Sauer 101 med den sorte "myke" plaststokken og justerbar kolbekam overgår veldig mye annet jeg har skutt med. God balanse, godt grep, knall avtrekk, sikringen er god når en blir vant til den. Og jeg har prøvd litt av hvert gjennom arbeid. Selger ikke Sauer nå, så er ikke så redd for å si det.... Mulig mavsern er tilsvarende, de er vel skitt ut av samme rævhølet for å si det på godt trøndersk..
 2. En elg er egentlig en fantastisk stor blink, selv om beina går... Og spesielt, som det ble sagt i innlegget du svarte på, om avstanden er under 100m. Det er jo bare å bestemme seg...
 3. Ut fra dette leser jeg at det er noen som tenker avtrekksteknikk når de skyter på vilt under vanlig jakt?
 4. Selve prøven er strengt tatt ikke relevant for noen annen skuddsituasjon enn der du har et større hjortevilt stående i ro på 100m. Sånn sett kunne prøven like godt vært avholdt på rundskive. Men bakgrunnen er vel å sørge for at kombinasjonen våpen (inkl. optikk) og skytter klarer et minstekrav av treffsikkerhet i en optimal situasjon. Av mine tresifra fellinger av hjortevilt har jeg neppe hatt mer enn 1-2 skuddsituasjoner som er sammenlignbare med reinsskiva liggende på 100m. Men som @Skjøttarstuggun sier så er det nok av de som TRENGER å få en påminnelse om at de bør trene mer, eller investere i utstyr som er litt bedre. Og da snakker jeg ikke om å bytte ut en gammel skjeiv Tasco med en Swarowski, men tenker kanskje først og fremst på han på naboskiva som opplevde at kikkerten hoppet av montasjene fordi han "trodde" at alle kikkertringer var kompatible med alle skinner. Det var bare å skru litt hardere...
 5. Mulig de kontrollregna og fant ut at dette ble i overkant. Vi er ca 200.000 som løser jegeravgift årlig, dvs at gjennomsnittsjegeren da skyter 40 blyhaglesmeller årlig (basert på 220 tonn delt på 28g ladning = knapt 8 mill hagleskudd) Føler jeg jakter en del over gjennomsnittet, men 40 hagleskudd er det sjelden jeg rekker å brenne av på en sesong. Men helt sikkert noen (miljøsvin!!!) som klarer mer enn det dobbelte også da. I tillegg viser vel offentlig statistikk at årlig import av blyhagl er ca 40 tonn årlig, så hvor de fant de resterende 180 tonnene er jo litt betenkelig.
 6. De scanner chippen som er innlagt i våpenet ditt, og informasjon om våpennummer fra det digitale våpenregisteret kobles direkte opp mot ditt digitale jegeravgiftskort... Nei fanken det stemmer ikke - jeg drømte jeg var i 2019. Du må få det skrevet ned for hånd på en lapp.
 7. Helt sikkert ingen dum plan, har viltkamera på mine åter enda etter vinteren, og har sett at det har vært en oppgang i aktiviteten den siste tida. Hvor politisk korrekt dette er vet jeg ikke, men årsaken er nok at det er mange høydrektige tisper som spiser for flere enn seg sjøl for tida...
 8. Det er nå ikke SÅ uvanlig at et grunneierlag eller en enkeltgrunneier krever at man kjøper et småviltkort (noen steder også et eget rovviltkort) som man trenger for å dokumentere at man har grunneiers tillatelse til å jakte. Som regel for en symbolsk sum for et årskort (hundrelapp(er)). Jeg betaler i allefall mye heller noen hundringser for å jakte rev, enn tusenlapper for å vasse rundt i vilttomme rypefjell... Hvis grunneier i tillegg har tilrettelagt med tårn og ferdige åter, så er det da helt innafor å kreve noen kroner av de som vil prøve seg?
 9. Da har jeg en kandidat her: https://www.ostlendingen.no/debatt/rovdyr/politikk/lier-hansen-og-troverdighet/o/5-69-750389 "Høgskolen i Hedmark, Evenstad har sammen med Sveriges Landbruksuniversitet satt i gang prosjektet «Grensevilt». Prosjektets hovedmål er å legge et solid grunnlag for en bedre grenseoverskridene, inkluderende, konfliktreduserende flerartsforvaltning av elg og rovvilt i barskogen i indre Skandinavia, på tvers av riksgrensen og sør for det samiske tamreinområdet." Norsk representant i styret: Konfliktdemperen Stein Lier-Hansen. Hva blir det neste? Mullah Krekar som likestillingsminister?
 10. Såfremt man ikke jakter over grensa, nei. Jeg skal ikke påstå at jeg vet, men det har i allefall blitt sagt at blålapp på svenskegrensa er et problem. Altså rimelig begrenset omfang. Men om det ikke er et storproblem er det i allefall en sterk indikasjon på at systemet på langt nær er så "strømlinjeformet" som det burde være. Og som jeg har sagt (rimelig mange ganger) før, er vi nå i 2019 og det finnes elektroniske system for det meste. Jegeravgiftskortet blir vel elektronisk f.o.m i år?
 11. ..og nå er det vel også slik at man ikke trenger noen nasjonal bestandsovervåkning for å åpne for jakt (åpen jakt, lisensjakt, kvotejakt) i enkeltområder. Beveren forvaltes jo lokalt - det er fortsatt store områder der det tidligere var bever, der beveren ikke har kommet tilbake, samtidig som det jaktes på bever i vassdrag (jakt åpnes riktignok kommunevis) med fast bestand. Forøvrig også ganske symptomatisk at hver gang noen ytrer et ønske om å regulere en bestand av et eller annet fredet, er alltid motargumentene basert på at man har til hensikt å fjerne/utrydde arten fra det aktuelle området.
 12. Tror nok det handler mer om vilje (til å prioritere) enn evne. Stor bunke, få saksbehandlere. Mye kaffe? Neida, den siste er vel på kanten, har ingen grunn til å tro at det ikke er dyktige saksbehandlere som gjør jobben sin - men det er vel mye som tyder på at de enten brukes til for mange oppgaver, eller at det rett og slett er for få av dem.
 13. De får jo skadefelling på et begrenset antall dyr. Og totalfredet... det er vel ingen grunn til at det ikke skulle kunne åpnes for jakt på oter dersom bestanden blir tallrik nok, og da begrenset til de områdene den klarer seg best? Det er jo ikke noe evighetsperspektiv på ei slik fredning. Nevnte ærfugl er jo også fredet nordpå, men jaktbar i Oslofjord-området. Bestanden har man tydeligvis liten oversikt over, iflg NINA.
 14. Ligger ute som opptak, starter 13.07 https://radio.nrk.no/direkte/p1 Mink-argumentet til han fra Sabima ble rimelig greit avfeid
 15. Oppgitt V0 er 450 m/s
 16. Kommer finsk hagleammo på det norske markedet etterhvert, som etter sigende har god effekt på 2 x normalt haglehold (og vel så det). Bildet er av testskive på 60m med to haglesmeller, 75cm sirkel. Ligger en del snutter på Youtube med revefellinger på avstander som ville fått diverse godt voksne jegerprøveinstruktører til å rive seg i håret de en gang hadde. Skal testes...(før praktisk bruk). Men hvis dette funker kommer det nok en del kombier og drillinger på Finn...
 17. Jibrag

  Viltkamera

  For eldre kamera gjelder som hovedregel at MMS går via 2G, mail via 3G. Dvs at mailfunksjonen glipper når 3G-nettet forsvinner. Nyere kamera bruker 4G-nettet, men hvis dette er tilfelle vil det sannsynligvis være et av salgsargumentene til kameraet og være opplyst. Så hvis ikke annet er oppgitt ville jeg forutsette at kameraet kun vil fungere med MMS når 3G stenges.
 18. Men...Jeg skjønner at hvis ikke ATV'n klarer å dra pulken tom til hjorten, klarer den vel neppe å dra hjorten på pulk tilbake. Men du snakker nå om å dra dyr manuelt i terreng der ingen skulle tru osv? For da skjønner jeg det med presenningen bedre.
 19. Det meste er vel sagt, men... Dro frem en elg over noen myrdrag med 1cm snø i fjor i november, da med en ATV 4x4 med belter. Største problemet vi hadde da var å finne igjen spora vi kjørte inn når vi skulle tilbake igjen, satte så lite spor at vi måtte nesten gå foran og lete... Var riktignok i mørket i fullstendig ukjent terreng (slyngeljakt på Staten). Fantastisk fremkommelighet på disse, men som flere har sagt blir de mindre smidige. Bruker også pulk til å dra fram elg, fantastisk lettvint kontra f.eks store tunge hengere (bl.a for å få det med seg...) og blir mindre drit på skrotten. Har selv gått over fra 850 til 450, synes ikke jeg hadde noe igjen for de ekstra kubikkene, blir for lett til å utnytte den ekstra krafta. 450 kbm til å dra og 400 kbm til å sprute myr og gjørme oppå elgen. Trodde jeg skulle savne de ekstra kubikkene, men etter å ha kjørt materiallass til et hytteprosjekt i sommer opp en særdeles bratt bakke med særdeles stort lass, må jeg si at jeg er storfornøyd.
 20. Tja, nå er ikke jeg noen stor bruker av sosiale medier, men jeg ser jo at det opereres med brukerstyrt sensur (dvs at du må velge å vise bilde/film) på en del media som legges ut. Og det er vel automatiske filter som velger hva som skal "sensureres". Nå er jeg som sagt ikke noen hyppig bruker av disse mediene, men jeg snubla i allefall over et innlegg i ei lukka gruppe med bilde av ei ku med børframfall, som da altså visstnok var for grovt til å vise frem (i ei gruppe for bønder, som formodentlig har sett dette før...) uten at hver enkelt måtte velge å vise bildet. Jeg har forsåvidt egentlig mer forståelse for det når det brukes automatiske filter, da disse neppe kan skille mellom blodige bilder av folk - og tilsvarende av dyr. Men ja, vi er egentlig langt på vei "der". Og "samfunnets" (eller enkeltpersoners?) oppfatning av slikt fikk vi vel bra illustrert i en del av reaksjonene ifb med en lokal barnehages besøk på reinslakting.
 21. "Aviser" som Dagbladet lever vel av å skape "sterke inntrykk" av ting som egenlig ikke er spesielt oppsiktsvekkende. Jeg ser de to påfølgende nyhetssakene på framsida til Dagbladet er at Trump har juksa i golf, og rike russer pisser på penger.
 22. Dagen i dag er vel riktig dag å starte med minst to kopper kaffe (og to klyper salt)
 23. Har vært på et selskap (jeg begynner å lure på om det var en konfirmasjon...) der det ble servert varierte drikkevarer. Velkomstdrink, cognac til kaffen og litt ymse som stod frem utover kvelden. Mener jeg husker en meget lite godt utført "Baileys"... På lukta kunne en helt klart kjenne at samtlige hadde et felles opphav, fra en eller annen dunk. Dog, ispedd diverse essenser osv. Stemningen blant de lokale var upåklagelig, for min del som hadde ungdomsskolens utskeiielser i bakhodet (der det kun var en type drikke som var tilgjengelig...) var jeg nok litt mer... tilbakeholden, kan man vel si... For å bidra med noe litt mindre GGG så må jeg stemme frem et helt vanlig hverdagslig (om det er politisk korrekt å si...) øl. Min smakssans foretrekker lyst øl. I den grad det er et bidrag
 24. Utmarksressurser er en ting, men vi har jo også innmarksressurser som egner seg dårlig til mye annet enn å dyrke fôr til drøvtyggere - og forsåvidt også fôr til enmagede dyr (les:bygg). Som flere har poengtert, vi må klare å ha to tanker i hodet samtidig. Hvis vi kutter denne produksjonen, legger vi i praksis store deler av innmarksarealene brakk, og jeg er i allefall ikke i tvil om at dyrkamark er en ressurs vi bør ta vare på for framtida. Om vi nå ikke blir kokt levende av temperaturøkninger, eller frosset ut av at golfstrømmen bestemmer seg for å gå i motsatt retning, kan det jo være greit å finne noe småtterier å tygge på. Storfekjøtt kan forsåvidt godt produseres i stor grad på utmarksbeite og halm som et biprodukt fra kornproduksjon. Ressursmessig genialt spør du meg.
×
×
 • Create New...