Jump to content

Jibrag

Members
 • Content Count

  3,414
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Jibrag last won the day on June 7 2019

Jibrag had the most liked content!

Community Reputation

422 Excellent

Recent Profile Visitors

2,019 profile views
 1. På 155gn Mega og 139gn Scenar i relativt standard ladninger fra Vihtavuori, innskutt på 180m, er kulefall på 250m hhv 20.6 cm og 15.9 cm, og på avstander ut til dette er det i praksis (på hjortevilt) "sikt midt i". Mega'n blir kanskje "høy nok" på 100m (7cm) men det skiller ikke mer enn 1.6 cm "ned" til Scenar. Og dette er jo tross alt to relativt ulike kuler. Oisann, ja nå ser jeg at jeg i farta brukte startladninga til Vihtavuori... Den praktiske forskjellen i kulebane - til normal jaktutøvelse - er fantastisk liten for stort sett alle standardkalibre med standard ladninger...
 2. Njæ, hvis en bruker "ekte" tungsten med egenvekt 18.3g/cm3 kan en strengt tatt gå opp i hold, holder jo betydelig bedre på både fart og følgelig energioverføring. Men man må begynne å tenke på ballistikken. På 50-60 meter begynner de å ha droppa noen cm i forhold til siktelinja. Største utfordringa er vel strengt tatt prisen...
 3. Eneste ulempen jeg har opplevd er at jeg stort sett jakter med folk som bruker Zeiss og Swaro (og jobber i jaktsjappe som selger begge deler - og også Meopta), så jeg får en del skjeve blikk for å bruke en såpass "billig" kikkert. Men jeg har enda ikke funnet noen spesielt god grunn til å "oppgradere" til noe dyrere. Har vel hørt enkelte kommentere at de synes "dotten" i det belyste retikkelet til Meopta er i største laget. Jeg har vel egentlig sagt at jeg ikke er enig, helt enkelt. For min del er den passe stor, men det er vel smak og behag - og så mener jeg de endra størrelsa på "dotten" på de nyere modellene, til en mindre.
 4. Fordelen er egentlig ikke noe annet enn at den blir mindre, og du kan i praksis ha lavere montasje. Jeg har aldri hatt behov for større lysåpning enn 42 og har den kikkerten du nevner på den børsa jeg jakter mest med. Er veldig godt fornøyd med denne, både til vanlig dagbruk og i skumring. Større enn 10x har jeg aldri hatt særlig bruk for, jeg har som regel kikkerten på et sted mellom 2-4 og veldig sjelden noe mer, men det er greit å ha muligheten. Vurderte en tilsvarende 1-6 for å ha på andre pipa.
 5. Ta et par harer i samme slengen. Haren er ett av de dyrene der bestanden (offisielt) øker dess flere man skyter. De senere årene har vi jegere vært så dårlige til å skyte hare, at bestanden (offisielt) har gått ned, og haren ble i siste revisjon av rødlista flyttet fra LC (Least Concern) til NT (Nær truet) Så dess flere vi skyter, dess mer går (offisielt) bestanden opp.
 6. Det er vel sikkert bare å drømme om å få våpenprodusenter til å lage ei 6.5-pipe med 1:7...? Hadde sikkert vært et (om enn for lite til å forsvare produksjonen, sikkert) marked for det om det dumper ned et blyforbud. Om det hadde løst problemet, vet jeg ærlig talt ikke. Bare en tanke.
 7. Hvor avansert tenkte du å teste? Jeg synes det hadde vært interessant å ha med noen "for lette" homogenkuler i en sånn test, for å se hvordan de funker i forhold til blykuler i "rett" vekt. Forsåvidt også "tunge nok" homogenkuler hadde vært interessant.
 8. Min oppfatning er at "alt" av dempere i mellomprisklassen (da snakker vi 2500-3500?) demper "omtrent like mye", innenfor sin "klasse" (diameter og lengde). Forskjellene ligger først og fremst i design, delvis i materialvalg (men egentlig i liten grad) og om de er mer eller mindre teleskopiske, eller frontmonterte. Jeg tenker i første rekke på de merkene jeg har mest erfaring med, Stalon, Hausken, Atec, men det er mulig det er flere som passer i denne beskrivelsen. Hvis en går ned et hakk har jeg inntrykk av at man ikke mister så mye demping, men at det går mer på holdbarhet og finish - og hvis man går opp et hakk kan man vinne litt i demping, og også i holdbarhet/finish.
 9. Hvis du skal "matche" noe og selge som "pakkeløsning" ville jeg ha prøvd å finne hvilken kikkert som passer til hhv Brno .22 og CZ 30-06, og selge kofferten med en av disse. Det er sannsynligvis disse som mest trolig kan selges til noen som vil ha et rimelig bruksvåpen uten å gjøre noen tilpasninger selv, mens de to andre riflene har en tendens til å bli solgt til folk som ønsker å bygge om/lage et prosjekt av det. Hvis kikkertringer/skinnemontasjer står på siktene, skal det egentlig være selvforklarende hva som passer på hva, ser ut til at mauseren har ei Leupold-skinne der fremre ring skal ha en "tapp" som går ned i sporet fremst på skinna, og bakre ring har en fot som passer mellom to større skruer på bakre del av skinna. Cz550 har 19mm skinnemontasje, og ofte kommer disse med en stor kladas av ei skinnemontasje som det er bare å skyve inn på sporet og tighte med settskruer på skinna. Brno salongrifler har også et "eget" skinnesystem, er det 11mm? I allefall ikke likt weaver, men samme som på Sauer 200 STR. Merk også at en eldre kikkert ikke nødvendigvis drar opp prisen på våpenet med mer enn noen hundrelapper på bruktmarkedet, men gjør det enklere å selge våpenet. Fordi du da "treffer" både de som ønsker å kjøpe våpenet, hive kikkerten og kjøpe en ny kikkert - og de som klarer seg med en gammel bruktkikkert. Men hvis det er "rett" kikkert, kan den som antydet av flere være verdt like mye som våpnene, og i enkelte tilfeller også mer enn våpnene.
 10. Dette blir selvsagt veldig grovt, og det er til tider mulig å finne kjøpere som ser større verdi i slike våpen, men dette er egentlig "den klassiske dødsbo lista". Jobbet for en tid tilbake for våpenforhandler som tok inn bruktvåpen for videresalg, og det meste av dette er sånt som har en tendens til å bli stående og støve ned i en krok. Hadde jeg fått inn dette på den tia, ville jeg sannsynligvis ha bydd 2-3000 for å ta dette inn til butikken. Brno .22 - 1500 til 2000 Cz550 - 2500-3500 Kongsberg 6.5x55 1000-1500 Mauser 6.5x55 - 1000-2000 Winchester mod 37 - 500 Sistnevnte er ei hagle, den kan godt være lovlig uregistrert (kjøpt før 1990) men er reg.pliktig ved salg. Når det med verdien er sagt, er strengt tatt alt dette solide bruksvåpen som stort sett har større bruksverdi enn salgsverdi. Prisene forutsetter forøvrig at våpnene er i normal bruksstand, det kan teoretisk være ting som trekker verdien ned til skrapverdi (men det er sjeldnere å se på slike våpen), f.eks gravrust i kammer/pipe osv.
 11. Tror definitivt du har fått mye våpen for pengene... Kongsberg Lakelander er pr nå det eneste som står på autosøk hos meg på Finn. Men det må være den "rette"...
 12. Fikk i allefall beskjed fra de jeg reiste med at det "gikk greit" med demper, men man kunne tydelig se at jaktleder ikke likte det og man fikk i allefall ingen fordeler når man stilte med demper. Så vi ble "sterkt anbefalt" av turleder om å droppe demperen, om ikke annet så for stemninga sin del. Og jeg er helt enig med chiefen sin kommentar, og det handler jo også litt om respekt for stedet og folka en drar til.
 13. Du har vel strengt tatt valget mellom 1: stallsette hunden, 2: slippe der det er mest sjans for å få harelos og akseptere at det kan bli en og annen rådyrlos, eller 3: drite i søk og slippe på spor. Jeg har vanskelig for å tro at man får en bedre hund av å ha den i hundegården, og også vanskelig for å tro at en rådyrlos på nyåret er til stor skade for verken hund eller rådyr. Så jeg ville ha oppsøkt det terrenget der sjansen er størst for å få los på hare, og sett hva som skjer. Rådyra har forsenka drektighet, så kjeene begynner ikke å vokse særlig før utover seinvinteren uansett. Og hunden har neppe vondt av å jage rådyr.
 14. Jibrag

  Hva skal jeg velge?

  Klassisk "smak-og-behag" valg. Begge er bra rifler, jeg ville vel holdt tikkaen et hakk foran remington'en. Fordelen med tikkaen er uttagbart magasin og sikring som låser sluttstykket. At Remingtonrifla er i synt/rustfri utgave skal strengt tatt bety at den skal være mer holdbar/vedlikeholdsfri, men av det jeg har sett av M55'er har disse såpass god blånering og bra finish på stokkene at det neppe er noen stor forskjell i praksis. Når tikkaen er billigere pluss at den er gjenget og demper følger med i prisen (og du uansett tenker å skifte kikkert), må jeg vel si jeg heller sterkt mot tikkaen...
 15. Er det noen juridisk årsak til at dette ikke kan reguleres gjennom lokale politivedtekter for de kommuner der det er et problem?
×
×
 • Create New...