Jump to content

Jibrag

Members
 • Content Count

  3,363
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Jibrag last won the day on June 7

Jibrag had the most liked content!

Community Reputation

369 Excellent

Recent Profile Visitors

1,801 profile views
 1. Det enkle svaret på spørsmålet er nei, men som det blir sagt her viser det som finnes av forskning at ei normal, voksen elgku stort sett føder tvillinger. Sannsynligvis er elgen lik alle andre dyr dvs at dersom den mister kalven(e) vil den raskere komme både i brunst og i hold, og følgelig vil sjansen være større for tvillinger året etter. Men ettersom jakta i hovedsak foregår i brunstoppkjøring/tidlig i brunsten, vil det antakelig ha lite å si for brunstutvikling om kalven(e) felles, og heller ikke kuas hold i forhold til eggløsning/befruktning. Henger meg litt på tankene til Jegermeistern - de fleste steder er den største utfordringa å få ut nok elg og høy nok fellingsprosent, og da er det dumt å innføre alskens regelverk som gjør at elgjegerne må sitte å se på at kvota går forbi post.
 2. Det kommer jo helt an på hva du legger i "betydelig". Mulig denne er sitert tidligere men utregninger av Odd Magne Harstad ved NMBU tilsier at kjøttfri mandag (i ett år) tilsvarer ca samme klimagassutslipp som en biltur til hytta (ca 25 mil). Og også han har prestert å "glemme" det faktum at kjøttfri mandag ikke betyr matfri mandag - og at man faktisk uansett kommer til å spise noe som fører med seg klimagassutslipp, om enn i mindre grad enn rødt kjøtt. Så i realiteten kommer du kanskje ikke frem til hytta engang. Og nok en gang: Bilkjøring tilfører systemet karbon fra fossile kilder, mens kjøttet sirkulerer karbon som allerede er der. Så "betydelig" er vel litt ut fra hva en velger å tro på. Jeg ville heller ha sagt "ubetydelig".
 3. Jeg har ikke klart å finne ut annet enn at tallene det opereres med for utslipp pr kg storfekjøtt, er bruttotall. Altså mengden CO2, NOx og CH4 som slippes ut fra kyr/storfehold, helt enkelt. Aldri har jeg sett noen utregning på dette, men jeg regner med at tallet blir seende litt annerledes ut dersom man ser på nettotallene. Som blant annet inkluderer at en bonde må konservere ca 3 tonn fôrtørrstoff pr dyr for å fôre dem over vinteren - hvorav hoveddelen er karbon, og når våren kommer er det meste omdannet til møkk som også inneholder mest karbon. Og utpå våren blir dette tilført jorda som næring/gjødsel - mens dyra slippes på beiter som iflg nye studier er 3-4 ganger mer effektive i å binde karbon enn skog. Alt dette er karbon fra det naturlige kretsløpet, og alt karbon som er bundet opp i organiske forbindelser (som f.eks gras eller frau) er karbon som ikke er i lufta og øker konsentrasjonen av klimagasser. Og neste poeng er at til tross for at dette er en helt naturlig del av karbonets kretsløp, sammenlignes disse utslippene over en lav sko med utslipp fra fossile kilder - som er netto tilførsel av karbon inn i "systemet". Et tredje poeng er at norsk utvinning av fossilt brensel på sokkelen hver dag drar opp gass og råolje tilsvarende et CO2-utslipp på 800.000 tonn. Dette er stort sett hele grunnlaget for det velferdssamfunnet vi lever i, og realiteten er at dersom man tror på klimaforandringer og virkelig vil gjøre noe med det, er det i den enden man burde begynne. Og det tror jeg det er særdeles få nordmenn som vil rote borti, for jeg mistenker vi trives godt med tingenes tilstand, selv om vi er gode til å klage. Og alt dette sett under ett, gjør at jeg har litt begrenset trua på kjøttfri mandag...
 4. Hvis en forutsetter at ulykkesfuglen ikke har prøvd seg på et oppfølgningsskudd etter lårskuddet, må en vel konkludere med at det er samme skudd som har gått inn i lår og ut bak - mest trolig. Og det trenger vel ikke være annet enn at han har satt fra seg usikret våpen mot en trelegg og at våpenet har velta mot han og gått av.
 5. Helt enig. Men i mine øyne er det desidert mest ryddige at man skiller 100% mellom grunneier- og jegerrollen. Grunneierlaget leier ut jakta til et jaktlag. Grunneierlaget har regler om hvordan jakta skal leies ut, til hvilken pris, og hvordan oppgjøret skal gjøres mellom grunneierne. Jaktlaget leier jakta, betaler for denne, og har sine interne regler uavhengig av hvem som eier hva, en jeger er en jeger. Er du med i jaktlaget og bidrar har du rett på din andel av kjøttet uansett hvilket etternavn du har, men du må betale for kjøttet. Er du da grunneier og har rett på en større andel av grunneierpotten enn hva du tar ut i kjøtt, vil du få igjen mer penger fra grunneierlaget, enn du betaler for kjøtt. F.eks hvis du eier 2% av jaktområdet og tar ut 10% av kjøttet, må du betale 5 ganger mer for kjøttet enn hva du får i oppgjør for jakta. Det største stridstemaet da er gjerne hvor høy prisen skal være...
 6. I mine øyne er det mest ryddige at dere skiller mellom grunneierrollen og jegerrollen. Jaktfeltet leier ut jakta til jaktlaget, og jaktlaget betaler en fastsatt sum (pr felte dyr, pr felte kilo eller pr løyve - alt etter hva som passer best) til grunneierlaget. To adskilte kontoer. Da kan jaktlaget fortsette å dele kjøttutbytte som det passer etter jaktinnsats og antall jegere, mens jaktfeltet utbetaler utbytte til grunneierne etter areal. Om jaktfeltet ønsker å ha en "egen økonomi" og ha midler til å dekke utgifter osv. (f.eks gjerdehold som du nevner) vil også dette være utgifter som tas etter areal, ettersom alle grunneiere har rett på andel etter sitt areal. Du skal jo normalt sett bli beskatta for det antall dyr som felles på din jaktrett, så det er sånn sett rimelig naturlig at du også får utbytte for disse.
 7. Er dette med SMS-control funksjonen påslått? Har du testet FTP-sending med dette kameraet? Høres fiffig ut.
 8. Satte opp 3 stk Brecom CM4000 her om dagen, det var i allefall en hyggelig overraskelse. Så litt futuristisk ut med brede, lange antenner, og oppsettet var ikke mer avansert enn å få slått av pinkode på simkortet, smette i simkort og minnekort og taste inn telefonnumrene på menyen. Og sette i batterier. Resten ordna kameraet selv.
 9. Har også ei rifle (pipe egentlig, R93 i 6.5) som skyter høl-i-høl på ca 100m med hhv 95gn V-Max, 123gn Podium/S&B Trainer og 156gn Mega. Skulle jeg begynne å lempe blykladaser på betydelig lengre avstand, er jeg som regel i stand til å huske hvilken av de tre jeg har lada opp børsa med, og kompensere for dette. Ikke at det er spesielt aktuelt, er veldig sjelden det er behov for min del å prøve noe stunt på over 150m. Og i de tilfeller det har vært aktuelt, har stort sett resultatet vært gitt på forhånd. Men det er jo morsomt med en smell da. Men dette er jo som flere (eller alle?) har sagt, noe en bare må sjekke med eget våpen, og forholde seg til de treffpunkt en har i det aktuelle våpenet. For min del er det ikke så aktuelt å jakte med annet enn 156gn MEGA med denne, så for min del er den åpenbare fordelen at jeg slipper å skyte inn mellom trening og jakt. Og det er forsåvidt praktisk, men ikke noe en nødvendigvis bør forvente.
 10. Grunnen til at du vurderer R8x foran en brukt R93 er at du skal ha nytt våpen?
 11. Jibrag

  NORTH Fork kuler

  Husker de svenskene, de solgte jo også ferdiglada ammo som var produsert på en bitteliten "ammofabrikk". Ikke overraska om det var ei manuellpresse de satt og tjona på med. Men de valgte å droppe businessen og prioritere jakta i stedet Møtte en av dem på veikanten oppe ved Åre en gang og fikk overlevert en kasse med NorthFork kuler og diverse jeg skulle ha med over til ABC Fritid. Via tollen, selvsagt.
 12. Ser ut som om ting begynner å gå raskere, fikk en importsøknad på fox bullets stempla på dagen nå. Sist gang tok det drøyt 2 mnd.
 13. Dette tror jeg er sterkt overdrevne tall. Har kjørt for maskinlag i en del år nå, og i år har vi hatt to uhell med rådyrkje, derfor har vi også snakket litt om dette internt. Vi har konkludert med at de to som gikk i slåmaskina i år er første tilfelle på flere år, og vi slår et par tusen mål med gras hvert år. Og dette er i et område med veldig bra tetthet av rådyr, og veldig typisk "kulturlandskaps-terreng".
 14. Tolka heller ikke @DoctoRoy sitt innlegg slik at han anklaga noen for noe, men jeg mistenker sjøl at hvis noen hadde kjøpt en eiendom på det jaktfeltet jeg er medlem (ca 19.000 daa med ca 30 grunneiere, store og små) og det første vedkommende gjorde var å melde seg ut fra jaktfeltet og holde jakta for seg sjøl - da hadde vi nok følt vi hadde et visst grunnlag for å karakterisere vedkommende som grinebiter. Selv om det ikke nødvendigvis trenger å være en rett karakteristikk. Handler litt om hvilken måte en forholder seg til naboene på, egentlig. Selv om jeg åpenbart ser at for enkelte vil det være rett å melde seg ut, på tross av de store fordelene som stort sett alle har av et godt samarbeid om jaktressursene. Så er det selvsagt enkelte steder at slike samarbeid ikke fungerer spesielt godt, i allefall for de som er minst (eller de som ikke roper høyest...) og i slike tilfeller kan det jo være greit å bruke utmelding som et "argument"...
 15. Det kom en offisiell greie på fb nå https://www.facebook.com/events/2303613883088285/
×
×
 • Create New...