Jump to content

Jibrag

Members
 • Content Count

  3,482
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Jibrag last won the day on June 7 2019

Jibrag had the most liked content!

Community Reputation

477 Excellent

Recent Profile Visitors

2,260 profile views
 1. Første elgen jeg skjøt på løper enda, det var på 90-tallet. Men sånn litt mer seriøst - rådyrgeit med inngang like bak bog og utgang like bak bogbein, utgangshull ca 5x3 cm stort. Skjøt fra ca 80m og var 100% på treffet så jeg lot bare bikkja være løs og rusla opp for å finne dyret. Skritta ikke opp men jeg har film av at jeg skyter og går etter dyret (og til slutt peileren på hunden). Minst 300m. Mulig det er plassen som er "ganna" for noen år tidligere husker jeg det ble påskutt ei elgkvige på eksakt samme plass, den rasa også ut noe tilsvarende og lå dau ikke langt fra der jeg fant rådyrgeita. Men generelt sett tenker jeg kanskje ikke så mye på disse utrasene, ettersom 99.9% av hjorteviltjakta mi foregår med laushund så som regel rusler vi bare bort til hunden og finner dyret...
 2. Har tilsvarende på veggen her, en brukbar elgokse. Påskutt med to bom og ett lavt i småtarmene av en postskytter. Ettersøkshunden de hadde kontrakt med klarte ikke å skille ut sporet fra mye annen elg i området, men løshunden min fant elgen og stilte den opp. Kanskje et av de bedre jaktminnene jeg har, i første rekke på grunn av hunden og den jobben den gjorde. Noen vil vel sikkert tolke det dit at jeg ikke unnet skytteren trofeet, men for meg føltes det mer riktig at den ble med hunden hjem, enn en postskytter som egentlig hadde gjort det meste feil og hadde flaks i det at han ikke ble (i allefall moralsk) ansvarlig for at en elg ble gående og surne bort i flere dager. Hva som var tilfelle i den saken som nevnes i denne tråden, har jeg egentlig ikke gjort meg opp noen større mening om, men jeg synes det høres litt snodig ut at han som gikk inn og avliva dyret mener dette er et trofe han kan ha glede av. Og så kan man jo også spørre seg om hvorfor ikke jaktleder kan skjære gjennom og avgjøre. Hadde det vært en slik smålig krangel i mitt jaktlag tror jeg at jeg hadde kjørt på Skarnsundbrua og dumpa hjortehodet ned på 400m.
 3. Jibrag

  Fraktpriser

  Noen (sannsynligvis de fleste) "subsidierer" frakt i nettbutikken, andre tar fullpris. Den "enkleste" løsningen som du beskriver, er fast frakt uansett hva man kjøper. Da blir det dyr frakt på de som kjøper smånips, og billig frakt på de som kjøper større greier. Den "superavanserte" løsningen er at alle produkter registreres med volumvekt, og at webshop beregner fraktpris ut fra samlet volumvekt og fraktsone. 220,- ink mva er faktisk ikke så langt unna reell pris for en gjennomsnittlig pakke som sendes med full sporing hos Posten. Og norsk prisnivå på frakt er vanvittig i forhold til en del andre steder, har vært borti tilfeller med utenlandske kunder/leverandører der vi har spart enormt på at mottaker har bestilt returfrakt fra Norge med sin fraktleverandør, kontra at vi bestiller frakt i Norge.
 4. Det er viktig at grov og alvorlig kriminalitet etterforskes, oppklares og straffes hardt. En salongrifle er jo dødelig på flere kilometers avstand må vite. Det groveste i denne saken er vel at journalisten har brukt uttrykket "tenkt til å...". Og hva "til" gjør i denne setningen har jeg overhode ingen formening om, og det må jo minst kvalifisere til en bot på 10.000. Om ikke mer. Yrkesforbud hadde vel vært mer passende. Vi kan vel egentlig konkludere med at vi må prise oss lykkelig over at vi bor i et land der en slik sak både havner i rettsystemet (der den ikke har noe å gjøre) og i avisene. I USA skjer det 42 mord pr dag. En norsk journalists våte drøm. Regner med at ironien er rimelig selvforklarende.
 5. Lykke til med den! Er mange år siden gamle bondenisser ble tvunget over på elektronisk søknad om produksjonstilskudd, men fortsatt sitter politiet og taster inn søknadsdata fra våpensøknader med gjennomslagspapir. Føler kanskje ikke at modernisering av våpenlovgivning er det som ligger lengst fremme...
 6. Jibrag

  Demper til 6,5x55

  M15x1 eller M14x1 er mest brukt, fordel med x1 gjenger foran x1.5 (fingjenger) fordi de stort sett sitter bedre. Oftere at en demper på x1.5-gjenger skrur seg av pipa. Har Stalon på en av mine piper, godt fornøyd med denne - er vel fortsatt den demperen som bygger mest av volumet innover på pipa, dvs at en ikke trenger å kappe like mye for å beholde balansen i børsa. Ellers tror jeg nok at forskjellen mellom de anerkjente demper-merkene i standard-størrelse (f.eks Hausken, A-Tec og Stalon) er mest kosmetisk og litt på tekniske løsninger (f.eks Svemko som har titan "innmat" som er utskiftbar slik at en kan bruke samme demper på flere kaliber ved å bytte "innmaten" i demperen). Å støtte lokal børsemaker er en god løsning.
 7. Du får jo krympa med ei vanlig kuleisetterdie, men ikke en "factory crimp" som i ei crimp-die. Prosessen er beskrevet i ladebibelen, jeg gjorde dette på noen av de første ladningene jeg lada for maaange år siden. Men konkluderte vel etterhvert at det ikke var nødvendig - og sleit også på hylsene.
 8. Antar at 9 av 10 telefoner de får på våpenkontoret er "hvordan går det med søknaden min". Jeg har vanskelig for å se hvordan behandlingstiden for våpensøknader skal gå ned ved at saksbehandlerne sitter og svarer på slike spørsmål. Men som jeg har sagt gjentatte ganger - hadde politiet fått i stand et elektronisk system så saksbehandlerne ikke måtte sitte i timesvis og TASTE over opplysninger fra papirsøknad til elektronisk, hadde nok saksbehandlingstida gått ned dramatisk. Det enkleste når man har spørsmål til våpenkontoret, er å sende en mail. Da kan saksbehandler besvare denne når det er ledig tid, og man har svaret svart på hvitt. Mye enklere.
 9. En kjenning av meg banker i vei dobbeltsmell med ammox i en gammel sideligger uten å blunke... Det eneste stedet det gjør vondt, sier han, er på brukskontoen...
 10. Denne? Har den på lager på jobb i allefall. Har ikke prøvd den.
 11. Slå av skrivesperren på minnekortet (evt prøv et annet minnekort). Regner med du bruker BMC config
 12. Carbonlight ligger til 39' veil nå, etter prisoppgangen så prisforskjellen er strengt tatt bare 5000 i veilpris (uten å regne på kronekursen, riktignok). Men det begynner å bli mye for ei "vanlig boltrifle"... Har forsåvidt veldig sansen for 101, en av de desidert bedre riflene jeg har skutt med (det var en vanlig classic xt med kolbeforhøyer).
 13. Jibrag

  Homogene kuler

  Det er godt mulig, men i den praktiske verden skjer det såpass ofte at vilt klapper sammen som en mjølsekk av treff som verken har truffet sentralnervesystem eller bein av betydning, noe som tilsier at det er andre ting enn bare den mekaniske skaden som innvirker - fra tid til annen.
 14. Jibrag

  Homogene kuler

  Er vel debattert 100.000 ganger, men jeg har forstått dette som at det trykket kula lager "i motorrommet" gjør at blodtrykket i hjernen blir så høyt at det slår viltet bevisstløst. I prinsippet det samme som når man gir hjertemassasje, man pumper blodet rundt i kroppen. Eller hvis man henger seg opp etter beina, så kjenner man jo etter en tid at blodtrykket i spekulatoren (bare pga gravitasjonskreftene) blir større enn hva som er behagelig. Husker ganske tydelig en gang jeg skjøt rådyr med 222 og V-Max (og var rimelig bevisst hva jeg holdt på med, så det var skudd bak bogen som gjaldt) med ei rifle som hadde en BR-Reflex T8 påmontert. Dvs null rekyl. Kunne tydelig se at rådyret dobla seg i størrelse i smellen. Det er jo en solid form for hjertemassasje, og for min del som lekmann er det i allefall ikke helt utenkelig at blodtrykket i diverse ekstremiteter økte betydelig over det behagelige i en brøkdel av et sekund. Om uttrykket "hydrostatisk sjokk" er korrekt har jeg ingen formening om. Men at det skjer noe i den retning i enkelte situasjoner mener jeg definitivt det er dekning for.
 15. Ja har skutt alt av elg og det meste av rådyr med denne de siste 2 sesongene i 8x57JS. Veldig godt fornøyd med skuddtegn, ser ut til å gi raskere og "renere" utblødning enn blykulene jeg er vant til. Har også inntrykk av at dette gir mindre blodskutt kjøtt. Ser ut til å være rimelig lettekspanderende. Ikke noen vitenskapelige målinger, bare mine egne betraktninger.
×
×
 • Create New...