Jump to content

Varj

Members
  • Posts

    2,058
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Varj

  1. Bump-fire stokken er vel eneste direkte ulovlige han bedriver på youtube kontoen sin, så får man heller diskutere hva som er taktisk lurt å dele med verden av moroskyting.
  2. Hagl mister fart veldig raskt, så en slik økning i hastighet gir deg relativt mange flere meter effektiv rekkevidde. (Og gjør det enklere å treffe godt.) Man kan selvsagt også kompensere med større haglstørrelse eller tyngre materiale, men hastighet blir aldri feil. De myke haglmaterialene bør ikke tvinges opp i alt for høye hastigheter, da det gir dårlige treffbilder. Harde hagl derimot, kan gi gode treffbilder også ved skikkelig høye hastigheter.
  3. Tror du forveksler mediaoppslag med politisk påvirkning, det er altså ikke det samme.
  4. Om du bommer med et par-tre cm på hjertet / midten av lungene, så dreper du fortsatt dyret effektivt. Om du bommer et par-tre cm på hjernen, så skyter du brått bort kjeven, og dyret blir et ekstremt vanskelig ettersøkstilfelle og pines i evigheter. Så det er heller andre enn rådyret som mangler hjerne...
  5. Sikker på at de du har brukt før ikke også er US størrelse? Det har blitt standard å benytte US, lenge siden jeg så noen med "Norsk str".
  6. Der har du nok årsaken.Stålhagel skal vel ikke skytes i trangere borring en halv. Om haglene er grove, så stemmer det du sier, men leirduehagl gir ikke slike problemer. CIP standarden sier:
  7. Når den er blandet med herderen, så herder den (duh) ganske raskt, og blir hard tvers igjennom.
  8. Det der er en svært interessant problemstilling, som jeg selve tenkte endel på da jeg dro med meg løs 1+1 pinne på jakt i sverige. Selv konkluderte jeg med at det ikke ville føre til problemer, da jeg ikke har svensk lisens, og ikke er bundet til dens vilkår. Samtidig som jeg opprettholder jakt-begrensningen som er satt. Men jeg er ikke jurist, så det hadde vært fint å få det sjekket skikkelig.
  9. Blir jo vanskelig å bevise. I statene får man kjøpt hagl med forskjellige farger, slik at du enkelt kan se hvilke fugler du selv har truffet.
  10. Du hoppet glatt over tekstlinjen rett under, hvor jeg svart på hvitt (eller kanskje svart på blågrått) skriver at jeg ikke vet nok om kapasiteten på nevnte kaliber til å uttale meg, og det da er ganske åpenbart at jeg ikke kritiserer trådstarter. Jeg kritiserte dog argumentet om at det "ikke kunne være trostehagle, siden man hadde skutt noe større med det", derav henvisningen til salongrifle som elefantrifle. Altså en kritikk av et argument, ikke en sak. Nei, men det betyr ikke at man må se spøkelser på høylys dag.
  11. At noen har skutt elefant med 22lr gjør ikke salongrifle til elefantrifle. Nå vet jeg ikke hvor mange hagl i f.eks størrelse US 3 du får i en kal28, og hva slags hastighet man får med 24g nyttevekt, så skal ikke uttale meg om hvor egnet det er.
  12. De fleste bra jaktradioer støtter vel pilot-toner, så kan du ha 32(?) forskjellige grupper på samme kanal, selv om det nødvendigvis kan bli kollisjoner.
  13. Det er klart, om man aldri har hørt om overbore, lengde på konovergang, lengde på choke, osv, så ser det veldig enkelt ut. Selv om vi hadde latet som at like hagler skyter helt likt (hint: de gjør ikke alltid det), så skulle jeg likt å se den selgeren som hadde testet all ammo i alle haglevarianter, i alle konfigurasjoner. Tipper han hadde vært 2-300 år? Når det er sagt, så kommer man et stykke med generell kunnskap, men i en industri som allerede er presset på inntjening, så er det begrenset hva man har råd til å ansette.
  14. I norge får du kun tak i haglene du finner på www.browning.eu, altså kun sporting utgaven av syntetiske cynergy. Det er selvsagt mulig å importere fra statene, men det blir sikkert veldig mye dyrere.
  15. Varj

    Ruger/Howa

    Tja, enkelte vil sette pris på at rugeren har kontrollert mating.
  16. Poenget mitt er ikke at alternative hagl trenger mer testing, for det stemmer ikke. Men at de kan oppføre seg anderledes enn hva man er vandt med. Det er til dels store forskjeller på blyammunisjon også, når det gjelder hastighet og spredning, så jeg ser ikke helt at den skal være så voldsomt mye mer uniform enn alternative hagl. Like mye testing, eller til nød googling er nødvendig. Jeg er forøvrig enig i at bly er en god allrounder, både når det gjelder egenskaper og pris. Jeg er også enig i at gevinsten over annet enn våtmark er av nær symbolsk art. Men jeg er ikke enig i svartmalingen av alternativene, det er som regel best å holde seg til fakta.
  17. Enkelte omtaler alt som "gode treff" så lenge de ser fuglen røre på seg eller den løsner noen fjær. Men det er selvsagt ikke alltid tilfelle. Når fuglen stikker av, så aner du ikke hvor mange hagl som faktisk traff. Og om du ikke har testet på papp, så har du ikke en gang en vag formening av hvor mange som skal treffe ved perfekt treff på gitt hold. Når man gjerne endrer hastighet, størrelse og spredning, så krever det litt egeninnsats før man bare skylder på ammunisjon. Test den der den bør testes, i kontrollerte forsøk på våte aviser og pappskiver, ikke på dyr hvor det er tonnevis med feilkilder. Men det er så klart langt mindre jobb å drite i alt dette, og heller slutte seg til gnålekoret.
  18. Nå er selvsagt spørsmålet i denne tråden noe tabloid, og ingen av alternativene utpeker seg som sannferdige. Men blydebatten er generelt en farse. Det finnes noen gode argumenter for å gjenninføre blyhagl. Det finnes noen få gode argumenter for å la være. Det finnes en HAUG med elendige argumenter for å gjenninføre blyhagl. Det finnes en HAUG med elendige argumenter for å la være. Problemet er at det er de to sistnevnte kategoriene det velvillig plukkes fanesaker fra hos begge parter, og da blir debatten bare fordummende og idiotisk. Men ja, takket være mennesklig psykologi, er det svært utbredt å skylde på ammunisjonen heller enn egne ferdigheter i skuddøyeblikket. Noe som igjen både forsterker og forsterkes av den gruppementaliteten som allerede eksisterer.
  19. Nesten all ammunisjonen nevnt i denne tråden fungerer i hagla di. jmf http://www.shotguns.se/html/steel_proof.html 12/70 stål skal holde 740 bar, og til due er det så små hagl at det ikke er noen fare for at de ikke lar seg komprimere ut av løpet, og skader dette.
  20. Hva er dette for noe stråmannsvrøvl? Jeg tror ikke blyhagl er skadelig (andre steder enn våtmark), og jeg mener bly er en noe billigere allrounder. Men alt tøvet om at bly er best, og hvordan alt annet suger, er rett og slett feilaktig pisspreik som gjentas i det uendelige. Om vi ser bort fra tøysealternativer som tinn og sink, så er alle miljømaterialene bra til sin bruk. Stål er billigst og bra til lettskutt vilt eller moderate hold, tungsten-matrix er identisk som bly til huleboervåpen eller for å spare tenner/sag/rikosjettfare, hardere og tyngre tungsten-varianter er overlegent bly på alt som har med drep å gjøre. Vismuth/bishmut av nyere dato er også bra, og gjerne litt rimeligere enn tungsten-matrix. Men det stemmer at man må justere haglestørrelsen noe (større for stål, mindre for tungsten), samt revurdere choke, men det bør da være overkommelig. Ellers ser jeg fram til bismuth vs feltjakke på 30m testen, hvis man står for det man sier da.
  21. Nå er ikke jeg en stor rypejeger, men forskjellen i krav til ammunisjon mellom sent og tidlig handler vel mer om avstanden man kommer til rypa? Og hva er greia med å kalle de som er uenige med deg for "laptopjegere"? Jeg tror ikke jeg overdriver veldig om jeg hevder at Jørund Lie er en av norges mest kunnskapsrike når det kommer til ammunisjon, og han skriver i nyeste Jakt om hvor tåpelig det er at folk tillegger bly magiske egenskaper. Alternative hagl fungerer, om skytteren treffer. Så får man heller flire litt mens man observerer de psykologiske fenomenene som gjør at folk skylder på haglmaterialet, glemmer at de bommet mye før også, eller rett og slett har glemt å friske opp ferdighetene.
  22. Eley har dårlig rykte pga elendig vismuth ammunisjon rett etter 2005, men den du får i butikken nå er betraktelig bedre.
  23. Leirdueammo er problemfritt, men om du vil være på den sikre siden, bruk halv choke eller større. Vismuth/tungsten-matrix er problemfritt. De tyngste wolfram-ladningene ville jeg selv unngått, men stål i åpen choke og ikke alt for stor haglstørrelse ville jeg dristet meg til å bruke.
  24. Michael Yardley (hagle-guru) anbefaler at man heller bytter side (rechts-links) etter dominant øye (uavhengig av om man er høyrehendt/venstrehendt), enn å bruke diverse andre teknikker. Det føles ekstremt klønete, men lar seg visst trenes opp mye raskere enn man tror.
×
×
  • Create New...