Jump to content

nhd

Members
 • Content count

  2,677
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  5

nhd last won the day on May 13

nhd had the most liked content!

Community Reputation

231 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. nhd

  Lukketidens betydning

  I baneskyting (presisjon mot svært små mål) er det av stor betydning. Det ble blant annet nevnt som en av de store fremskritt da en i DFS gikk fra Krag/Mauser til Sauer 200 STR. Jo lengre "lukketid" (tror slagtid brukes i Norge) jo mer har du mulighet for å bevege rifla fra du trekker av til kula har forlatt løpet. For Sauer 200 STR er slagtiden 2,4 millisekunder. Jakt er så mye. Jakt på en fugl som sitter 200 meter borte eller elgen som står med bredsida til på 70 meter? For å klare Storviltprøven bør slagtid være uten betydning.
 2. nhd

  Tips til ny pistol for bruk i militærfelt

  @hipshot: Funksjon og estetikk er ikke alltid sammenfallende. Jeg er enig i at 107 år siden er meget pene. Blant de peneste våpen, og klart penere enn GT9. Men når jeg skyter stevner, er det kun en ting som teller for meg: Hvilket våpen gir meg flest poeng? Da prioriterer jeg funksjon totalt foran estetikk. Jeg har hatt både STI og Pardini, og jeg er ikke i tvil. Pardinien ligger langt foran. Jeg synes ikke matchvåpen i .22 eller .32 er særlig pene heller, men jeg bruker de nettopp fordi de gir meg flest mulige poeng.
 3. nhd

  Tips til ny pistol for bruk i militærfelt

  Det er ikke erfaringen fra Trøndelag. Jeg har hatt min siden 2007, og den er like hel. Det samme er kameratenes. Presisjonen er det heller ikke noe problem med. I dag ble DM i militærfelt for Midt-Norge vunnet med Pardini GT9.
 4. nhd

  Tips til ny pistol for bruk i militærfelt

  Hvorfor ikke kjøpe den beste, Pardini GT, og skyte innertreff rett fra kassa uten å gå uendelige runder hos børsemaker først slik du må med 107 år siden?
 5. nhd

  Pussing og vedlikehold

  Her finnes det et utall av ulike anbefalinger. Jeg kan fortelle hvordan jeg selv gjør det på amatørvis uten å påstå at det er bedre enn det andre gjør med rifler som ikke er .22LR. Snarest mulig etter hver tur på banen drar jeg gjennom med pussestokk med en godt fuktet pussepropp. Jeg bruker Brunox kjøpt hos Skytterlinken. Når jeg kommer hjem, drar jeg på nytt gjennom litt olje på en pussepropp. Deretter fukter jeg en bronsebørste godt med olje og drar gjennom 4-5 ganger. Ikke "snu" inne i løpet, men dra den helt gjennom før du drar den andre veien. Så pusser jeg med propper til de er nesten hvite. (Husk å føre antall skudd inn på et exel-ark). Hvis det er flere dager til neste bruk, tar jeg på et tynt lag olje. Tørrpuss før neste skyting. Med denne løsningen synes jeg ikke det bygger seg opp mantelavsetninger i løpet, og jeg lar det gå 1000-1200 skudd før jeg bruker mantelfjerner etter den prosedyren jeg beskrev over. Jeg bruker J&B Bore Bright, og det finnes sikkert mange andre som er like gode. Deler løpet i tre. Tar 20 runder på bakre tredjedel, 12 på midtre og 6 på fremre. Rengjør deretter som beskrevet i innledningen. Pusser kammeret med egnet børste og pusselapp med rødsprit eller aceton. Når jeg jakter, blir det dessverre ganske få skudd per tur. Da blir det enkel prosedyre med olje. Bronsebørste en gang i året. Oljefilm også utenpå for å hindre rust.
 6. nhd

  X-esse Short som spesielpistol

  tiders har i prinsippet rett i sin advarsel. Erfaringen er at de er strenge dersom en søker på flere våpen, men knapt har aktivitet i approberte stevner. Nøkkelen er aktivitet. Da er politiet langt mer vennlig innstilt.
 7. nhd

  Riflepakke i 223?

  Både Howa og Tikka er utmerkede og trygge valg.
 8. Akkurat, det er det som er poenget. Etter at en lenge har diskutert hva som er "magnum", er det nå vedtatt og gjelder fra 2019. Magnum defineres ut fra faktor. Dvs at en i revolverfelt må ha en faktor under kravet for magnum 1 på 190.
 9. Jeg antar at dette er en .44Magnum. Du må huske at du også må få den til å skyte ok med en faktor som er lavere enn grensen for magnum 1 når du skal bruke den i vanlig revolverfelt.
 10. Min spesialrevolver S&W i .38 går best med 105gr swc i feltløypa. At det er mulig å korrigere så svært stort avvik med kulevekt og ladning har jeg ingen tro på. Fil forsiktet, eller enda bedre - kjøp LPA.
 11. Alle forskrifter blir forfattet i "byråkratiet" av saksbehandlere, vanligvis jurister. Det er ikke noe spesielt for POD eller forskrifter om våpen. Så blir de lagt frem for departementet, sendt ut på høring og til slutt vedtatt. Bak enhver lov vedtatt i Stortinget, ligger en eller annen intensjon. Forskriften skal konkretisere og utdype intensjonen i loven. En forskrift som har en helt annen "retning" enn loven vil bli forkastet. Den vil også bli sett på som en provokasjon av lovgiverne, og en forkastet forskrift er et betydelig nederlag for forfatterne som de lite gjerne vil ha på seg. Det er i hvert fall ikke cv-byggende.
 12. @pondoro: Sist jeg linket til et leksikon, fikk jeg en tommel ned. Enkelte vil tydeligvis ikke få sine meninger korrigert av fakta. Jeg linker imidlertid igjen. Forskrifter skal ha hjemmel i lov, ikke stride mot andre lover, og den vedtas ikke av POD, men av Kongen i statsråd eller av et departement. "En forskrift er en rettslig bindende regulering som må ha hjemmel i lov. Forskrifter gis som regel av Kongen i statsråd, et departement eller et kommunestyre eller fylkesting, alt etter hva den aktuelle lovhjemmelen bestemmer. Forskrifter må ha hjemmel i gyldig lov, og kan i likhet med lover ikke gis tilbakevirkende kraft. Forskriften må holde seg innenfor lovhjemmelen, og må ikke være i strid med andre lover; i så fall vil den ikke kunne gjøres gjeldende. I tillegg må forskriften kunngjøres for å ha rettslig virkning." https://jusleksikon.no/wiki/Forskrift Jeg er ikke det minste redd for Glocken min
 13. nhd

  Spørsmål kaliber for 200 str

  Jeg synes denne artikkelen er meget god. Skrevet av en som virkelig kan skyte og med en spennende konklusjon: http://demigodllc.com/articles/6.5-shootout-260-6.5x47-6.5-creedmoor/
 14. nhd

  Spørsmål kaliber for 200 str

  Skytterlinken svarte meg i fjor at det ville koste ca 6000 å "bygge om" til 6mmBR inkl forsikte montert.
 15. nhd

  Metall silutt klubb i Trøndelag ?

  Verdal SSL
×