Jump to content

Arrowmaker

Members
 • Content Count

  1,048
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

11 Good

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Det er utrolig mange stilige detaljer på Gørringen sin rifle også. Kvartsikring allerede og Greenersikring m.m.
 2. Takker for enda en interessant artikkel om Mauser M98. Jeg har en bemerkning til den sivilbygde riflen i 8x57 som forfatteren antar at forskjeftet har blitt kappet ned fra en helstokk. Jeg mener å huske at 3/4 lange forskjefter var en egen Sør-Afrikansk stil? Langt tilbake i hukommelsen lurer jeg på om det var en bruker her inne som hadde eller bygde seg en slik?
 3. Riktig utført, nei. Modifikasjonen er på fremsiden av utdrageren. Det eneste problemet jeg kan se er at utdrageren blir tvunget utover og over hylsekragen. Hvor mange ganger den kan gjøre det for den eventuelt ryker vet jeg ikke, men jeg har heller ikke hørt om at den har gjort det ved slik modifikasjon.
 4. Når det ikke finnes reelle gode argumenter mot M98 som jaktrifle, beveger tråden seg over i alternative argumenter og provokasjoner De fleste rifler leveres jo med en bruksanvisning om virkemåte. Det skal mye til at en hjemmeværnsmauser har det, men derimot finnes det utallige mennesker rundt om på skytebaner som kjenner M98 systemet. At en har unngått å vite at M98 er konstruert for å mate kun fra magasinet er nesten utrolig . At en heller ikke vet at kun et mindre mekanisk inngrep tillater å lade fra toppen og rett i kammeret er nesten like utrolig hvis dette er et reelt behov ved konkurranseskyting.
 5. En mulig løsning kunne jo være å skyte ut det meste av revirdannende ulv ved grensen, la de utvandrende løpe spissrot vestover for å lære dem en sunn frykt for mennesker, og la de etablere revir der de selv fant det for best
 6. Nå er jeg ingen ekspert på ulvens utbredelse, men at det meste av ulven befinner seg i ulvesona har vel mye med å gjøre at svenskene har størst konsentrasjon av ulv rett over grensa? Og svenskeulven utvandrer vestover. Da ulven en gang var en del av naturmangfoldet var jo utbredelsesområdet mer jevnt fordelt. Nå blir jo ulv utenfor sona skutt (etter lang og treg behandling) så etablering av nye revir blir jo vanskelig med dagens politikk.
 7. Jeg er ikke uenig med deg jeg heller , men mener at det blir uredelig å snakke om viktigheten av naturmangfold, det begrepet mener jeg også innebærer naturlig spredning etter ulvens forgodtbefinnende. Det vi ser i dag er et politisk styrt "naturmangfold" tredd ned over ørene på folk med alt det innebærer av ødelagt livskvalitet og tap av inntekt for veldig mange folk.
 8. For det første synes jeg det nærmest er utrolig i det, i hovedsak sosialdemokratiske Norge, at kun en liten del av befolkningen får ta del i problemene og gledene ved å opprett ei ulvesone. Hvorfor er ulven det eneste rovdyret som skal forvaltes innen en geografisk sone? Det hevdes jo at ulven er en del av naturmangfoldet, og da ville en jo tro at naturmangfoldet skulle gjelde over hele landet? Ellers må vel ulvesona karakteriseres som et reservat. Om ulv vil ta menneske kommer vi nok til å diskutere helt til den gjør det. Jeg går jo ut fra at myndighetene mener det skal være ulv i sonen til sola slokner. Matfatet til ulven krymper for hvert år. Hva kan skje når bufe ikke lenger blir sluppet på beite og hjorteviltstammen er oppspist? Hva gjør ulven da?
 9. Husker det var mye prat rundt om kring i forbindelse med dette ja Var ikke mye av problemene rundt det selvkonstruerte boksmagasinet og at magasinlåsen hadde en tendens til å bli utløst i tide og utide? Jeg hørte her om dagen at NM149 nå gikk for alvorlige summer. Om dette var et isolert tilfelle av optimisme vet jeg ikke eller om det er gjengs pris.
 10. @ Kuli. Du er flink til å flytte målstolpen. Men ok, diskusjonen dreier seg altså om en Hv M98 med billig ettermarkedstokk, omsmidd hevarm, påmontert kvartsikring og en billig kikkert type Tasco. Enig? Har du noen formening om hvor mange tusen elg, rein, hjort og rådyr som har blitt skutt med en slik rifle? Når dyret er felt og eieren fornøyd, er det da godt nok etter din mening? Du mener det er for dårlig, men da snakker du jo om personlige preferanser og ikke objektive tekniske egenskaper ved systemet M98, og det blir da heller ingen ting annet enn dine personlige meninger. @seawolf. Jeg er enig i at en diskusjon uten et konkret emne er ufruktbart og kun vil gå på personlige preferanser. Slik jeg oppfattet diskusjonen i begynnelsen dreide det seg mer om konstruksjon og mekaniske egenskaper til M98 systemet. Det har blitt stilt konkrete spørsmål om hva som objektivt setter moderne konstruksjoner foran M98 til å være ei "brukbar jaktrifle" uten at jeg kan se at noen har kommet med et overbevisende svar på det. I stedet blir diskusjonen vridd over på subjektive vurderinger og grad av ombygning hvilket har lite med saken å gjøre etter mitt syn.
 11. Hvem som forstår hva eller ikke, kan kanskje også diskuteres En i utgangspunktet vel fungerende HV M98, fungerer vel like bra til sitt bruk som en som har blitt ombygd og customisert. Det arbeidet handler jo i all hovedsak om kosmetikk og ellers brukerens personlige preferanser. Svjv ble jo M98 også brukt som skarpskytter rifle i Ww2. Her fungerte den jo også helt greit, men til Norsk jakt blir den altså for dårlig??
 12. Vi mangler fremdeles rasjonelle argumenter på hva som gjør moderne riflekonstruksjoner bedre egnet som jaktvåpen enn M98. At allerede innebygde egenskaper blir optimalisert hos Rafdal eller Vågsland endrer jo ikke konstruksjonen til Paul Mauser. Blir det ikke skiftet ut løp, avtrekk, magasinløsninger osv i andre mekanismer også? Det er vel grei skuring at folk liker andre rifler bedre enn M98 til jakt, men er det ikke bare å si det da, istedenfor å komme med alle mulige fantasifulle argumenter for å snakke ned M98 systemet?
 13. Nå ryddes det aktivt i siteringer som ikke følger reglene. Nagant 762 Nei. Trådtittelen er- Er mauser 98 en bra jaktrifle? Du må lese mer enn bare trådtittel . Bort sett fra det, har du noen ide om hvor mange tusen skogsfugl det har trillet ned fra topp ved hjelp av Krag og M98 med åpne sikter?
 14. Nå kommer du med denne ærligheten din igjen. Jeg har vokst opp på landet og bor på landet. Jeg har frekventert 5-6 skytebaner og sett haugevis av M98 av ymse kvalitet (utseendemessig). Jeg har sett, kanskje en eller to ganger at sluttstykket har måtte bli slått opp med et vedtre pga for friske ladninger. Men jeg har ikke sett eller hørt om en våpenspregning i mitt nærområde. At det har skjedd er jeg klar over. Dette sier meg at en M98 er sikker nok og god nok til formålet. Jeg er selvfølgelig klar over at det finnes sterkere mekanismer der ute, men personlig har jeg ikke bruk for dem av sikkerhetsmessig hensyn. M67 brukte en analogi med biler. Uten at det er direkte sammenlignbart ( da måtte vi jo risikert å bli skutt på) så er jo noen biler sikrere enn andre. Hvis vi konsekvent skulle etterleve det med størst mulig sikkerhetsmargin måtte jo alle kjøre rundt i Hummer. Og det gjør vi jo ikke, og uten å miste nattesøvn over det . Ser at @Kammerherren var før ute med omtrent samme argumentasjon. Hugsamt det
 15. Vi holder oss til elgjakt. I mitt hode er ei rifle konstruert for å kunne sende ut et prosjektil og treffe et mål og uten at mekanismen går i lufta ved bruk av standard ammunisjon. Disse kravene oppfyller en M98. Hva er poenget med at det skal være bedre en godt nok? Det må du nesten forklare for meg. Vi har allerede vært innom større sikkerhetsmarginer, men som jeg har hevdet, de trenger jeg ikke da M98 er sterk nok.
×
×
 • Create New...