v-max Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 har tenkt å gå på sopp tur...(er ikke vant med å plukke sopp)...hvilken sopp er best/verst på smak...fant en guide,men dårlige biler.....http://media.aftenposten.no/mm/ntb/FLA00092-sopp_v3.swf er det noen sopptyper jeg ikke bør plukke?untatt fluesoppen....er ikke så god på dette... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oldmann Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Det er mye farlig sopp, prisen en betaler for å spise giftig sopp er total nyresvikt. Dialyse resten av livet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Gjør som meg, hold deg til kantareler Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Covi Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Det første du må gjøre er å skaffe deg en soppbok, ja nesten som ladeboken. Så lærer du deg deg de mest kjente typene, kantarell, steinsopp, piggsopp, blekksopp osv. Aldri smak på sopp som ikke er varmebehandlet, og er du usikker på typen så kaster du den. Det var nettopp en som mistet livet pga han trodde han hadde funnen ten sjampingjong, men det var en liten hvit fluesopp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
v-max Posted September 20, 2009 Author Share Posted September 20, 2009 oi oi! ....tror jeg holder meg til kantarell og campingen på butikken! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sako_35 Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 helt enig med v-max, trygt, kjapt og billig... Sako_35 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kvernga Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 traktkantarell!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
220swift Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 steinsopp,mandelkremle,piggsopp,blekksopp(ikke grå!!).Har akkurat spist soppsuppe av overnevnte,nyyyyydelig! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evert Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Fleinsopp! (for de som ikke skjønner en spøk: jeg kødder!) hadde et utsøkt kveldsmåltid på smørstekt kantarell, potetmos og vossakorv for noen uker siden på en lang og ensom skogsvandring... om du skaffer deg basiskunnskap er kantarell, traktkantarell og steinsopp temmelig sikre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipheron Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 De sikreste soppene utseendemessig som steinsopp, kantarell, traktkantarell, piggsopp og matriske er greie og plukke. Av disse er nok matriske og kantarell favorittene Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilatad Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Jeg har holdt meg til kantarell, men iår fant jeg fåresopp og må si jeg er positivt overasket over hvor god den var på smak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fat_dog86 Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Ikke det at jeg er noen erfaren sopplukker, men blir ofte fortalt hva det er jeg har fått på matbordet.... Kantarall får jeg ikke meg selv til å synes er godt. Den er sur og rar. Steinsopp er greit godt nok det. Men den beste jeg vet å ha smakt er egentlig champingiongen man kjøper fersk på butikken!! Trygt er det, og kvaliteten evig bra nok om en velger med omhu hvilke en putter i posen. Så for meg blir liksom sopplukking noe mer bortkasta tid! Slo ei skulder ut av ledd på sopptur en gang, mens jeg egentlig skulle vært på andejakt, og etter det har jeg også opparbeidet meg et enormt hat mot sopplukking. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mappy Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Fåresoppen er sterkt undervurdert. Den har nydelig smak og blir gul og fin etter steking i panna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xprez Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Jeg leste "hvilken sopp liker kvinnfolket"..... Syns selvplukket kantarell er nydelig! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Har funnet disse: Hvordan tar jeg best vare på de når de ikke skal brukes med en gang? Fryses hele? Stekes og fryses? Tørkes? De er nå renset og skylt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiko Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Ha de i tørr og varm panne, og stek til vannet fosser ut og er fordampet. Deretter fryser du de Vi sanker mest kantarell og piggsopp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skogsmann Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 foruten kantarell så blir sort trompetsopp plukket mye. Nydelig matsopp og kan ikke ta feil (eller, noen klarer jo selvfølgelig det også). Hittil plukket 4kg sopp på tre turer Det er MYE sopp i skogen i år. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Kid Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 (edited) Har funnet disse: Hvordan tar jeg best vare på de når de ikke skal brukes med en gang? Fryses hele? Stekes og fryses? Tørkes? De er nå renset og skylt. har du tenkt og spise de der?? Ja, da skjønner jeg at jeg ikke har greie på sopp... Kjøper sjampinjong på butikken jeg.. hehe sikkert gode de der også, men jeg syntes de så dødsgifige ut Edited August 14, 2011 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malle Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 sikkert gode de der også, men jeg syntes de så dødsgifige ut :lol: Ser ut som lys piggsopp i mine øyne. Nydelig sopp og alt annet enn giftig. Jeg har registrert at det har kommet godt med traktkantareller her jeg bor, så i løpet av uken har de forhåpentligvis nådd rett størrelse. Det ser også ut til å bli et godt år for ekte kantarell. Jeg pleier å plukke noen kilo som jeg forveller og fryser. Digg å ta frem når man skal servere vilt, eller bare for å lage et par ostesmørbrød til suppe. Edit: når jeg forstørret bildet så det ut som om du hadde funnet et par kantareller av real størrelse også. Fin fangst ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Skal være kantareller alt det der mener jeg, ingen med pigger under, kun forgreininger på undersiden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OveR Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Jeg plukker kantarell, piggsopp, traktkantarell, steinsopp, svart trompetsopp og de riskene jeg er trygg på. Svart trompetsopp er den beste, men ofte er det dessverre langt mellom dem. Men man kan finne dem samme sted fra år til år. GPS er smart... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malle Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Skal være kantareller alt det der mener jeg, ingen med pigger under, kun forgreininger på undersiden. Hmmm... jeg synes så tydelig at den største oppe til venstre hadde pigger og var gulhvit på farge. Den skilte seg litt ut fra den røde med hvite prikker nede til høyre . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plukkfisk Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Hmmmm. Jeg liker sopp veldig godt, men har ikke turt å bevege meg utenfor hyllene på ica. Jeg kunne veldig godt tenke meg å plukke selv, men helst uten å drepe familien. Noen som har et bra tips til litteratur eller andre kilder? Sent from my HTC Desire using Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goatboy Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Beklager dårlig mobilbilde... Ferdig renset ble det 36 liter Kun kantarell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Hmmm... jeg synes så tydelig at den største oppe til venstre hadde pigger og var gulhvit på farge. Den skilte seg litt ut fra den røde med hvite prikker nede til høyre . Dårlig mobilbilde Goatboy: det var en fin fangst. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RWA Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Plukker bare kantareller, god smak og en lett gjenkjennelig sopp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swede Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Jeg plukker kantarell, piggsopp, traktkantarell, steinsopp, svart trompetsopp og de riskene jeg er trygg på. Svart trompetsopp er den beste, men ofte er det dessverre langt mellom dem. Men man kan finne dem samme sted fra år til år. GPS er smart... Hittade 4 liter svart trumpet utanför Oslo idag! Helt enig i att det är den bästa! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malle Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Siden jeg ikke har fått plukket noe i år, så jukser jeg litt med et bilde av litt av det som ble plukket i fjor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sharpshooter Posted August 14, 2011 Share Posted August 14, 2011 Dagens fangst med Kantareller i Trøndelag John-A Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Plukker mest traktkantarell, matriske, fåresopp og unge hvite røyksopper. Masse godt man kan sanke i naturen, og jeg ser at Taiko bruker samme metode som meg når det gjelder behandling/oppbevaring. Ett tips her: http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/08/pasta-med-kantareller.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipheron Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Her går det for det meste i kantareller og steinsopp med litt piggsopp, matriske og traktkantarell innimellom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
subbe Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Kantarellen er nydelig til vilt, men såpass smaksrik at jeg er forsiktig med den slik at jeg ikke "dreper" retten med for mye. Får en litt vassen look etter tilberedning, men bevares, nydelig sopp. Piggsopp er bra, men litt tam smak, minner muligens litt om schampingjåongz? Rødskrubb er undervurdert. Godt stekt i smør og mye salt og pepper er nam. Også til vilt, spesielt om man synes kantarellen er for krydrete. Steinsopp. Ingen over, ingen ved siden av. Sikkert fordi jeg synes den er vanskelig å finne og derfor blir mer eksklusiv. Eller rett og slett den litt nøttete smaken er en fest på tunga? God konsistens og ser bra ut på tallerkenen er heller intet minus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadob Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Plukket noen kantareller bak huset i går, og krydret de med div. som lå i skuffen, og la de deretter i en kyllingmarinade som jeg hadde kjøpt på Bunnpris for x antall mdr. siden , og stekte de i dag. Hellet over tykk fløtesaus - og syntes at middagen var fullendt Øvrige familiemedlemmer ville ikke smake - men det gjør de heller ikke når jeg lager til hjort, rådyr, gås, laks m.m. heller . First Price - foretrekkes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
villdyret Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Matprat.no anbefales. Her finnes mange gode retter med sopp også! Som f.eks. http://www.matprat.no/sunn/sunne-oppskrifter/sunne-oppskrifter-god-samvittighet/sopp-i-form/ Shadob: Dårlig gjort å ikke smake på maten du lager! Utakk er verdens lønn.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted August 19, 2011 Share Posted August 19, 2011 Rimsopp er knallgod. Sautér raskt i glovarm panne med litt kvit peppar og smør, og ferdig. Folk brukar ikkje plukka den av di at den har ring på stilken, og den kan stå i mengder i kvitmosen innover på furumoene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camelot Posted August 20, 2011 Share Posted August 20, 2011 Traktkantarell er favoritten! Steinsopp, piggsopp, vanlig kantarell, Rødskrubb, Ospeskrubb og Furuskrubb er også knallgode. Blekksopp, fåresopp og matriske har jeg igrunn ikke smakt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slemmo Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Disse har jeg i hagen fra ca nå og litt utover høsten, det popper opp nye ganske regelmessig. Jeg er veldig skeptisk til sopp-plukking, men dette må vel være matriske? Når jeg brekker av en bit er det orange saft inni som også setter seg på fingrene. Dette var en annen en jeg fant i hagen akkurat nå, men det aner jeg ikke hva er for noe, så den får nok stå i fred. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VestlandsJeger Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Har ikkje so god peiling, so eg helde meg til kantarell. (Plus at eg bruka mykje fersk "sjamm-pinng-jång" frå butikken). Syns det er mykje og god smak av kantarellen. Har prøvd diverse måtar å forvelle den på, utan at eg har blitt heilt klok på kva som er "best". Ein kan forvelle i steikepanne eller i kjele på svak varme, tørke i sola, tørke i steikovn osv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joggen Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Er som Vestlandsjeger, ikke noen ekspert og held meg til kantarell. Er litt redd for å ende opp med noen giftige, og kantarell er det jo mest av rundt om i terrenget mitt. Da blir kantarellen enten stekt eller tørka og frosset ned, storsett til bruk i viltsausen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 (edited) Det er helt riktig det ja Edited June 3, 2012 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CatLikeFox Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Slemmo: Er matriske ja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Det går på det trygge, kantarell, steinsopp, piggsopp og traktkantarell. Alle er nydelig ved siden av vilt.Var på reinsjakt på Kvikne et år, da flomma det over med traktkantarell. Bra når man har lite mat igjen ellers Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ilatad Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Ble en liten sopptur i helga Var litt seint ute, mye av soppen var dårlig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ørret Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Går i den jeg er trygg på, ekte kantarell. Kom over noen som jeg rasket med meg når jeg var på revejakt. Skal bli godt inntil skogsfugl hvis jeg får det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bob lee swagger Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 fåresopp og smørsopp er knall gode på brødskiva etter en lang dag i skauen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camelot Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Jeg får frysninger av at folk på død og liv skal ha taranteller o.l. på alt av mat, finnes jo ikke godt. det blir som med fisk, det er ikke nødvendig og spise i fredstid... Så du syns sopp og fisk smaker vondt ??? hum.. jaja. Bra alle ikke har lik smak. Da hadde det blitt ensformig utvalg i butikkhyller Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Truls Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Taranteller smaker sikkert ikke særlig godt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camelot Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Taranteller smaker sikkert ikke særlig godt. Haha ser det nå. Taranteller ja. Er ikke sikkert di er så ille... Sprøstekt med litt salt og pepper. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mullins Posted August 22, 2011 Share Posted August 22, 2011 Jeg kan for lite om sopp til å plukke det selv forsløpig så kjøper det vanlige i butikken. Går helst på tørka sopp Steinsopp og litt kantarell og annet. Men tørka sopp syns jeg er bra da den er veldig bra i kraft, og risotto , suppe osv. Ta en mengde sopp i en mengde lunka vann og la det stå ei stund og trekke og det er en utrolig god kraft som en får da . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spirella Posted August 30, 2011 Share Posted August 30, 2011 Vær forsiktig når en plukker traktkantarell. Om de vokser i klynger sørge for å plukke en og en. Spiss giftslørsopp har en tendens å forvikle seg innimellom og denne kan være dødelig. Lett å ta feil og har man først fårr den i kurven, må hele kastes. En liten bit kan være nok til full nyresvikt. http://no.wikipedia.org/wiki/Spiss_giftslørsopp Men traktkantarellen er helt fortreffelig, og i år blir det laget en ny vending av denne: Kantarellchutney 2,4 kg traktkantareller (150 g tørket sopp) 2 middels store løk 3 revne gulrøtter 25 steinfrie svisker 1-2 ss rosepepper eller tørkede rognebær 1-2 ss hvitpepper 1-2 krm cayenne 2-3 ss fersk ingefær 1-2 pk. kanelstenger 2-3 ss fersk revet pepperrot 2-3 ts salt Lake: 1,2 liter vann 0,45 liter eddik 12% 1,6 liter farin 12% eddik lages slik: 1 del 35 % eddikessens blandes med 3,7 deler vann Soppen renses og kokes noen minutter. Hell av kokevannet. (Tørket sopp legges i en liter vann og varmes opp, kokes noen minutter - kast vannet). Klem ut vann av soppen og del den grovt. Kok opp laken under omrøring til den blir klar og seig. Løken skjæres i små biter. Pepperrot og ingefær rives. Sopp, svisker, løk og det øvrige has i laken. Kokes 1,5 timer på svak varme til en seig konsistens. Helles på varme, rene glass. Lagres kjølig. Holdbarhet minst ett år. Godt som tilbehør til vilt, stek, skarpe oster osv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.