Jump to content

RWA

Members
 • Content Count

  624
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About RWA

 • Birthday 08/04/1969

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tatt ut av en sammenheng, så setter M67 bort fokus på hjemmeladeren og brukte tennhetter. Fokuset som jeg brukte var på støping av blykuler og metallet bly, og ikke varianter av organiske blyforbindelser. Metallet bly avgir avgasser under smelte- og støpeprosess, og de avgassene kan man puste inn. Disse avgassene er tildels giftige og over tid vil man kunne få en viss mengde organiske blyforbindelser i seg. Støv fra tennhetter kan inneholde organiske blyforbindelser, og som man vet kan dette pustes inn. Men dette har ikke noe med metallet bly å gjøre. Metallet bly blir av metallurger fremstilt som et av de mest stabile metallene i det periodiske systemet. Man kan jo spekulere på hvorfor. Tetraetylbly er bly i en organisk forbindelse, og har ikke noe med metallet bly å gjøre - det er viktig at man ser forskjellene på metallisk bly og bly i organiske forbindelser. Av metallisk bly er det kun små mengder som kan omdannes til biotilgjengelig bly i normal temperatur, og spiser man det så vil man av ett gram (1 gram) kunne få i seg 0,02 mikrogram organisk bly - det er dermed ikke sagt at man gjør det. Man får faktisk mer biotilgjengelig bly i seg ved å drikke vann og spise vanlig mat. Blykuler er ikke farlige i seg selv - overhode ikke - les hva som står - støpeprosess... Metallet bly er ikke farlig - jfr. det jeg skrev over. Når det gjelder sammenligningen mellom metallet bly og IQ så er det ikke noe dokumentasjon på dette - utover det som finns om organisk bly i slik forskersammenheng. Og selv her så er ikke denne problematikken konkluderende, men man vet at det er skadelig. Siden blytilsetninger i bensin ble forbudt, så er nivåene på bly i organiske forbindelser idag mye lavere enn det var på -80 tallet i friluft. Så den tiden vi vokste opp med all forurensing det var av bly i organiske forbindelser, så skulle man jo tro at man var for dumme til å klare både skolegang og å knyte skoene sine slik enkelte fremstiller det i media "idag". Men det virker som om vi har klart oss godt. Konklusjonen må være at man bør skille på metallisk bly, og bly i organiske forbindelser - herunder biotilgjengelig bly fra ionisert bly, bly i salter og blygasser fra bl.a. støpeprosesser. Bly som er i salter er vannløselige, og er et organisk bly. Derfor vil man finne dette lett omskrevet i det meste i naturen, fra vann og grønnsaker til kornprodukter. Det vil finnes i brus og leskedrikker, men det vil ikke finnes i destillerte drikker. Så cognac kan man innta med god samvittighet - for de som liker det.
 2. Det er flere "feil" med den undersøkelsen som FHI gjorde mtp blyinnhold i blod. Det er trukket frem at de som lader selv er mer utsatte - noe som er uforstående når man ser på det som brukes av kuler mm og at disse kjøpes ferdig med mantel. Men hvis man er hjemmelader og støper egne blykuler, har et elendig avtrekk i det lille kottet man støper dem - da er man utsatt for blydamp som inneholder biotilgjengelig bly. Dette vil man da puste inn. Men så vil jeg tilføye at jeg ikke tror det er noen som sitter med støpeutstyr på et lite kott å støper kuler. En annen sak som er viktig er at metallet bly ikke er spesielt farlig å få i seg. Tidligere forskning viser ikke forskjell på metallet bly og biotilgjengelig bly, og dette må rettes på opp mot myndigheter og beslutningstakere. Dette er vi på god vei til å få til. Vkm sin rapport er basert på blodprøver, og de andre antagelsene som står der angående IQ hos barn osv. er bare antagelser og tomme ord. Det er forsket for lite på dette, og resultatene som er kommet frem er ikke konkluderende på det området. Det sier VKM også, men enkelte bruker dette som skremsel i media - bl.a. personer i ledende stillinger som har med barn å gjøre har skrevet under på et innlegg om dette. Dette er svært betenkelig og viser dårlig dømmekraft for noe som ikke er konkluderende. Vi får bare håpe at det i tiden fremover kommer mer korrekte fremstillinger av problematikken, og at saken får ei korrekt fremstilling og at diskusjonen blir faktabasert.
 3. Bruker for det meste propper i ørene. Proppene er av den aktive typen fra Hørsellaben. Les her om dem: http://www.jegernes.no/index.php/medlemssiden
 4. Godt å høre Knut Erik. Stå på og gi oss ei god opplæring om langhold i denne superbe tråden Grattis
 5. RWA

  NJFF android app

  De tjente ikke noe på å ha en gratis app, så derfor er den borte. Dette er noe jeg har hørt, men også observert på samme måte som deg Erlend.
 6. Det er mange momenter å tenke på, og vil si at du takler dette på rett måte Knut. Regner med at du har en egen plan på det, så regner med det er på trygg grunn. Dette er sikkert noe som kommer til å bli mer diskutert i fremtiden, og det vil sikkert bli både for og imot argumenter fra flere hold. Men til syvende og sist så er det en selv som har retten på sin "side" i de avgjørelser en tar. Og at noen med din erfaring fra skyting sier meg at dette er gjennomtenkt og "diskutert" med en selv. Det er der diskusjonen må tas Lykke til videre med jakta
 7. Hei. Er det noen som har noen bilder av en jervebås og gaupe/revebås under bygging og ferdig produkt. Skal bruke det på hjemmeside, så jeg trenger bilder. En beskrivelse om hvordan man setter den sammen hadde også vært fint. Den som bidrar vil bli kreditert på hjemmesiden for bidraget. Håper noen kan hjelpe. Ta kontakt på PM eller e-post.
 8. Den var jo skikkelig flott Grattis
 9. Hei folkens. Sidene er oppdaterte og har fått ny layout - gå inn å ta en kikk!
 10. Hei folkens. Sidene er oppdaterte, og det er kommet mer stoff på dem. Gå inn å ta en kikk
 11. På jaktfelt skal det vel brukes rifle godkjent for jakt - er vel en god regel. Løpendeelg er ikke med i grenene for jaktfelt, men elgbaneskyting - noe som er noe helt annet enn jaktfelt. På elgbaneskyting må jaktrifle med godkjent storviltkaliber benyttes - på alle skiver og skytestillinger. Var en som møtte opp med en .223, og han fikk ikke delta med den. Så fastskive elg og løpende elg er vel minste kaliber 6,5.
 12. Hvis du går inn på hjemmesida mi, så finner du en kalkulator for å finne ut akkurat det - på siden "Nedlastninger".
 13. En skikkelig fulltreffer. Berga du litt kjøtt til grillen?
 14. Dette blir "fryktelig" spennende Nå er det bare å håpe at hjorten "timer og tilrettelegger" for ei god jakt
×
×
 • Create New...