Jump to content

Truls

Members
  • Posts

    2,836
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Truls

  1. Rovdyrekspert mener det er viktig å følge med nå... http://www.aftenposten.no/norge/Ekspert-Denne-ulven-er-det-viktig-a-folge-med-pa-621116b.html
  2. http://www.aftenposten.no/norge/Ekspert-Denne-ulven-er-det-viktig-a-folge-med-pa-621116b.html
  3. Hvilken skarp pistol- eller revolverammo kan se sånn ut?
  4. Er dette en tomhylse fra en startpistol, altså en løskruttpatron, eller kan det være hylse av skarp ammunisjon? ... får visst ikke lastet opp bildet. Men det ligger inne i galleriet her på kammeret, klikk på linken: http://www.kammeret.no/bilder/displayimage.php?album=lastup&cat=-20&pos=0 Fikset bildelinken din.. hansen deluxe
  5. Truls

    Sauer 8

    Jeg har litt kjennskap til mod. 8. Har jakta med 8-ern i 40 år. Har nå hagle nummer to, etter at den første ble stjålet. Min erfaring tilsier at dette er haglenes Brøyt, de tåler ALT. Begge mine er produsert i Øst-Tyskland, og er faktisk i stor grad håndlaget. Da jeg kjøpte min siste u butikken på 80-tallet, var den så trang i ledd og hengsler at jeg trodde det var noe galt. Men børsemakeren fortalte at de er sånn. hensikten er at delene skulle slites til perfekt tilpassing. Det er de nå. Null slark, perfekt funksjon. Enkel, dønn solid mekanisme. Og god å skyte med. Til og treverket er av høyere kvalitet enn de flste andre standardbørser leveres med. Du kan ikke gjøre mange feil med denne.
  6. Jeg har ikke svaret på det du spør om, men jeg har svaret på det du kanskje burde spurt om. Hvis du har planer om å skyte utenfor en skytebane, og har grunneiers tillatelse, ordner du resten på samme måte kompisene og jeg har gjort det i alle år. Vi ringer politiet og varsler om at vi skal skyte, angir sted og tidspunkt, så har det alltid vært greit. Selvsagt forutsatt at det foregår på et skjermet sted i trygge omgivelser.
  7. Ble litt interessert nå. Astro-en min hr begynt å fuske, og vurderer Alpha. Jeg er litt skeptisk til berøringsskjerm, men går ut fra at jeg får det til etter et par års trening. Strømutfordringen på håndenheten ser jeg ikke som noe problem, men jeg lurer på en ting: Hvordan er kapasiteten på halsbåndet? Varer det like lenge som Astro-båndet?
  8. Må si det er artig å se at det for en gangs skyld ikke er slik at folk her inne rakker ned på hverandre fordi andre gjør noe dumt eller ulovlig. Nå rakker vi jaggu ned på hverandre fordi noen rakker ned på noen andre fordi de gjør noe dumt eller ulovlig.
  9. Om løpene ligger over eller ved siden av hverandre, har ikke noe å si for våpenets treffsikkerhet å gjøre i hvert fall. Det har imidlertid tilpassingen av våpenet til skytteren å gjøre. Jeg har lært at den eneste forskjellen i konstruksjonen, er at sideligger er en enklere konstruksjon. Hvis det stemmer, er det vel også riktig at alt som kan gjøres enklere gir mindre trøbbel. Det koker ned til at det viktigste er at børsa passer deg og at du liker børsa.
  10. Ser ut til at det ikke er lodding mellom bly og mantel.
  11. Det er nok en som vil ha moltemyrene for seg selv. Litt tidlig på året, kanskje. Men molteplukkere kan jo være veldig aggressive.
  12. OK. Hvis man skal være snusfornuftig er kanskje 300 Weatherby Magnum litt Ferrari. Fordi du er nødt til å lade selv hvis du skal skyte mye. Og fordi kaliberet ikke er like utbredt og enkelt å få tak i som standardpatroner som 6,5x55, 308 og 30-06. Men det er jo alltid greit å ha marginene på sin side. Tilbake til snusfornuften: Jeg er enig med dem som anbefaler 30-06. Det er den kraftigste patronene av de tre standardene. 308 er også en veldig bra patron. For all del, det er 6,5 også. Men hvis du skal jakte elg kan den bli litt marginal. Om jeg skulle begynt på nytt i dag, ville jeg kjøpt et systemvåpen som Sauer 404 eller Mauser M03, og kjøpt to løp: 6,5x55 og 9,3x62. Hvis jeg derimot av en eller annen årsak måtte bestemme meg for kun én patron til alt, ville jeg gått for 30-06.
  13. Beklager at jeg rota til tråden din. Det var bare for moro skyld. Men parallaksejusteringsutfordringer vet jeg ikke en døyt om. Håper du finner ut av det, det er mange flinke folk her.
  14. 300 weatherby magnum. I ei presis børse. Du får ikke noe mer allround enn det. Spør amerikanerne. Nå blir jeg garantert sablet ned av folk som ikke liker magnumkalibre, folk som ikke liker amerikanske kalibre og folk som ikke liker annet enn standardkalibre. Men om du skjærer bort alt det der, så er 300 wbymag et fantastisk kaliber. Superpresist, superflatt, superkraftig. Men du trenger superkuler. Og hvis du skal skyte litt, trenger du ladeutstyr også. For kjøpeammo er superdyrt.
  15. Bakdeler - he, he. Jeg har aldri sett en bakdel med parallaksejustering. Men jeg skal jaggu sjekke det ut, for med en parallaksejustering på konas bakdel er det kanskje håp om en litt skarpere ende enn den noe uoversiktlige enden som er der i dag. Artig språk. Det heter jo fordel, så da er det jo naturlig med en bakdel også. Men det blir altså riktigere å kalle det en ulempe.
  16. Jeg var på Villmarksmessa på Lillestrøm for noen år siden. Der var det en av utstillerne som hadde noen gromme klær av vadmel. Grå trøyer, bukser og jakker med lærbesetninger. Noen som vet hvem det kan ha vært for en kar eller hva det kan ha vært for et firma? EDIT: Fant det selv: Edvardson http://www.edvardson.se/om-edvardson.htmlhttp://www.edvardson.se/om-edvardson.html
  17. Norrøna Recon Pack Syncroflex! Ingen over, ingen ved siden. Punktum.
  18. Bortsett fra at så godt som alle Härkila-klær er for mørke i fargen til å være god kamuflasje.
  19. Det fikk meg til å gå inn og se på jakka. Kunne sikkert vært mye bra å bruke penger på, men det håpløst rasistiske vareutvalget ga meg lyst til å stenge hele butikken. Makan!
  20. Viltloven kan si hva den vil. Det er ikke skyteleders ansvar å lære jegerne viltloven. tussehaugen mente antagelig at treningsskyting på løpende pappelg kan gi forståelsen av hvor vanskelig det er å plassere gode skudd på løpende vilt, uansett om viltet er innenfor 40 eller 100 meter.
  21. Jeg synes ikke forslaget til tussehaugen er så veldig tussete. Han (eller hun) ytrer jo bare hvordan han (eller hun) synes verden burde ha vært. Men storviltprøven er altså ment for at alle storviltjegere skal prøves for å se at utstyret fungerer tilfredsstillende før de slipper ut med skarpe våpen i norsk utmark. Likevel - om de 30 treningsskuddene hadde omfattet noen skudd på løpende elg, tror jeg nok det kunne sørget for et par færre skadeskytinger i løpet av sesongen etterpå. Fordi mange ville latt være å slenge av gårde et skudd etter dyr som løper forbi posten. Fordi de med en runde på en løpende pappelg før jakta ville vært relativt sikre på at de neppe ville komme til å treffe dødelig uansett. tussehaugen har ikke sagt at prøven bør være på løpende, men at noen av de 30 før burde vært det. Jeg er enig, det burde de. Men jeg forstår jo at det neppe lar seg gjennomføre. Likevel ville det vært fint om så mange som mulig vil forsøke å få det til.
  22. Altså - du spør meg om jeg kan tenke meg "et verre samfunn enn et hvor følelser vinner over fornuften". I den konteksten du stiller det spørsmålet i, må jeg nesten spørre deg om du virkelig mener at tvangsetableringen av ulv i Norge IKKE er basert på følelser? Hva skulle det ellers være? Et behov for å bevare en flik av en finskrussisk bestand som har økt i så stor grad at ekspanderingen har kommet helt hit? Der regionale myndigheter i bestandens kjerneområde i Russland gjør sitt beste for å redusere bestanden med å felle 1000 individer i uka. Det virker som du forsøker å selge inn en virkelighetsoppfatning der motstanden mot tvangsetablering av ulv er styrt av irrasjonelle følelser, mens du selv er styrt av noe du fremstiller som verdige prinsipper. Hvilke prinsipper er det du sikter til? Du skriver at du er for ulv. Det er et ryddig standpunkt. Jeg har mer problemer med mitt, for jeg er hverken for eller mot ulv. Det jeg er motstander av er løgn og bakvaskelse. Og grunnen til at jeg gidder å bruke tid på dette, er at jeg lar meg engsjere når folk krever at deres medmennesker skal finne seg i populistiske avgjørelser som er basert på tøys. Denne debatten har helt fra starten av vært en informasjonskrig, der premissleverandørene har bragt usannheter inn i den offentlige debatten. Folk som brenner for en sak, har selvsagt lett for å bruke de midler de kan finne. Det er forståelig, det er nesten tillatelig. Men slikt blir som regel avkledd av historien, og det har også skjedd i denne debatten. Det er ikke snakk om norsk ulv, slik det ble påstått av forskere og forkjempere i begynnelsen. Den er ikke kritisk truet, slik det ble hevdet senere. Den er nok heller ikke blitt utplassert, slik andre har påstått. I stedet har den vandret inn på egne labber. Og hva viser det? Jo, selvsagt at bestanden vokser såpass raskt i omfang at yngre individer søker seg ut i nye områder for å etablere seg i periferien av kjerneområdet. Dette er basiskunnskap for alle bestander. Nok om det. Jeg er altså heller ikke motstander av ulven som art, men jeg er ikke dermed tilhenger av å tvangsetablere den på bekostning av folk som forsøker å leve et meningsfullt liv andre steder enn i byene.
  23. Selvsagt er jeg klar over at livet ikke er risikofritt. Jeg er til og med klar over at alle skal dø til slutt. Men jeg vil ha meg frabedt at andre skal ha rett til å forlange at jeg skal stå stille og svi for ethvert populistisk påfunn som bare rammer andre enn dem selv. Eller når du sier at du velger ulv fremfor farlig avfall, så betyr ikke det at jeg gjør det samme valget. Jeg snur på flisa, og sier at livet er jo ikke risikofritt. Noe skal vi jo dø av. Så da velger jeg avfallet. Og mens jeg venter på at det kanskje kverker meg, får jeg i det minste lov til å leve livet mitt mens jeg har det, og fylle det med glede og løshundjakt uten å få det ødelagt av ulv som river ihjel hundene mine. Jeg sier som Jim Morrison. "I wanna have my kicks before the whole shithouse goes up in flames!"
×
×
  • Create New...