Jump to content

Oppsyn på reinsjakt og regler


Gaggball

Recommended Posts

Hadde endelig klart å komme meg på reinsjakt, da jeg manglet trofe av en bukk på veggen min. Målet var å skyte en medaljebukk. Ja, jeg er trofejeger, og har ingen problemer med å innrømme det!

 

Vi, eller jeg kom etterhvert opp i en situasjon som jeg ønsker deres synspunkt på. Vil også legge til at alt av papirer etc var iorden. Slik at det er ikke noe tema!

 

Vi hadde stillt innpå en flokk, hvor jeg etterhvert skjøt en fin bukk på snaut 100 meter og denne gikk ned i smellen. Det er ikke noe gullbukk (iflg kompis & oppsynsmann), men en god sølvbukk og jeg er fornøyd med den, da det var en utrolig fin jaktsituasjon.

 

En fra oppsynet hadde ligget å sett på oss og kom da ned til oss, hvor han gjorde jobben sin og fant alt iorden mht mine papirer. Vi tok en kopp kaffe sammen og pratet om løst og fast omkring jakt.

 

Mitt spørsmål:

Når jeg har kjøpt et kort på et reinsdyr, jakter og feller dyret. Så er dyret mitt!

Hva jeg gjør med dyret er min sak og ingen andres!?

 

Satt på spissen: Om jeg maler opp alt sammen til kjøttdeig, om jeg selger kjøttet for 10,-kg, eller 200,-kg... Om jeg gir det bort til naboen eller et gamlehjem, så er det min avgjørelse og ingen andre om hva jeg skal gjøre med det!

 

Er det noen som er uenig i dette?

Fordi vi endte opp i en relativt heftig diskusjon og tonen ble allt annet en hyggelig, enn slik vi hadde i begynnelsen.

Jeg skal skrive hva denne diskusjonen gikk på, når dere har svart på spørsmålet ovenfor!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Joda, dyre er ditt, og du kan bruke det til hva du vil.

Men det ligger jo i Norsk jakttradisjon og ta godt vare på viltet i eftertid. At du får negative reaksjoner på det som vil oppfates som lemfeldig omgang med kjøttet er ikke særlig overaskende.

Lar du slaktet ligge igjen i fjellet er det jo også nærmest forsøpling.

Link to comment
Share on other sites

Så lenge du tar med deg dyret hjem ser jeg ikke at oppsynet har noe med saken å gjøre.

 

I Norge er det normen å bruke kjøttet fra dyret til menneskemat og ta vare på ressursene. Det er en tradisjon jeg støtter fullt og helt, en tradisjon som gir oss jegere respekt og anseelse i samfunnet forøvrig.

 

Slik jeg ser det er trofejakt både smakløst og tåpelig, men det er jo lovlig.

Link to comment
Share on other sites

Nå vet jeg ikke hvor trådstarter vil med innlegget sitt.

For min del kan en gjerne drive trofejakt, men viltet skal og utnyttes til mat.

Vi legger minst muligt igjen i terenget, helst graver vi det ned, slik at vi ikke forer opp flere predatorer.

Link to comment
Share on other sites

Nå regner jeg med at diskusjonen går ut på at du bare ville ha skrotten, og la resten ligge. Jeg mener at du ikke kan dra en paralell til dette og feks kværne opp kjøttet og gi det til et gamlehjem.

 

Ikke rart det er mye ravn/kråkefugl og andre predatorer, når det skal være buffet store deler av reinsjakta.

Link to comment
Share on other sites

Hva jeg gjør med dyret er min sak og ingen andres!?

Forutsatt at du tar med allt (!) kjøtt og at det blir menneskemat er det din sak. Om indrefileten brukes til suppekjøtt er ditt problem.

 

Det som forundrer meg er hvordan en trofejeger kan være fornøyd med en sølvren?

Link to comment
Share on other sites

Slik ser jeg på det. Så lenge jeg tar med meg det kjøttet som er brukans til menneskeføde, så synes jeg ikke at andre skal bry seg mere om det at det ligger igjen noe som blir kastet uansett. Fra årets jakt. Bukk skutt med nosler i .30-06. Mye av bogen var skutt i stykker både på inngang og utgang. Dette var strengt tatt ikke noe og dra med seg ut av terrenget i det hele tatt, men ble tatt med uansett sånn at det er nevnt.

Link to comment
Share on other sites

Satt på spissen: Om jeg maler opp alt sammen til kjøttdeig, om jeg selger kjøttet for 10,-kg, eller 200,-kg... Om jeg gir det bort til naboen eller et gamlehjem, så er det min avgjørelse og ingen andre om hva jeg skal gjøre med det!

 

Jeg er enig (selv om jeg ikke har noen egen hang til trofejakt). Går man på trofejakt er det jo greit å gi bort kjøttet, hvis du donerer bort kjøttet til det lokale gamlehjemmet kan det sågar hende at trofejegere blir møtt med litt mer respekt og forståelse ved et senere tidspunkt. Hvis du tar med geviret og lar resten råtne, ja da kan du finne noe annet å samle på som ikke krever at du tar livet av noe. Slakteavfall er det vel ingen som bærer ned fra fjellet, men det kan jo være greit å grave det ned?

Link to comment
Share on other sites

Du har selvfølgelig rett i at dyret er ditt, og at du juridisk sett kan gjøre hva du vil med det.

 

Som på alle andre områder i samfunnet er loven kun én av de tingene du oppfører deg etter når du jakter. Like viktig er det at du oppfører deg på en måte resten av samfunnet og andre jegere kan akseptere. Det er noe som heter moral, ære, respekt og etikette. Hvis jegerstanden opptrer umoralsk og mister samfunnets respekt og anseelse har vi et stort problem. Du sier det ikke direkte, men dersom diskusjonen gikk på å la dyret ligge igjen for å råtne mener jeg du er på ville veier i din jaktutøvelse. Du har din juridiske rett i behold, men er lang utenfor det moralske og respektfulle.

 

Du har også juridisk rett til å gå inn på supermarkedet og fylle handlevognen breddfull med indrefilet, for så å kaste det rett i containeren på utsiden. Det er noe du selvfølgelig ikke gjør fordi det ville bryte med følelsen av hva som er riktig og galt. Jeg regner også med at du hjelper damen med barnevogn inn på bussen, ikke hiver søpla di i naturen eller raper ved middagsbordet.

 

Dersom du av en eller annen grunn ikke har mulighet til å bære kjøtt ut av fjellet, gjør du en avtale med noen som kan hjelpe deg. Stein ned kjøttet og merk det godt (eller lagre punktet på GPS'en), og la noen komme å hente det gratis. Det ville være helt OK i mine øyne, og jeg ville gjerne tatt meg en tur på fjellet for å hente ned 60-70 kg førsteklasses menneskemat.

 

Hvis jeg var grunneier eller oppsynsmann og fant en halvråtten storbukk i fjellet med hull i bogen og avkappet hode, ville jeg ikke nølt med å svarteliste den ansvarlige jegeren for evig og alltid!

Link to comment
Share on other sites

Jeg ser flere her sier at viltet skal utnyttes til mat... Hvor i loven står det at jeg det?

Jeg snakker her kun om hva loven sier, ikke hva man tror, syntes, tenker, moral etc.

 

Saken er:

Jeg syntes reinsdyr ikke er noe godt, og gadd derfor ikke å bære med meg mer en høyest nødvendig!

Jeg spurte derfor om oppsynsmann ville ha noe kjøtt, og han så på meg med store øyne. Jeg sa det som det var, og han sa da rett ut at jeg måtte ta med meg alt kjøttet. Og det skulle han påse at jeg gjorde!

Slik han fremla dette, så ble ikke jeg spesiellt lett å ha med å gjøre, og om jeg var i minste tvil om hvor mye jeg skulle bære med meg ut. Så ble det hvertfall til et minimum umiddelbart!

 

Tok derfor bare med meg 1-lår, og fileene. Samt trofeet selvfølgelig! Resten ble lagt i ei kløft og steinet.... Oppsynet holdt på å gå helt i frø, hvor han skulle anmelde meg for misbruk av viltkjøtt? Jeg sa da at jeg har betalt for dette kjøttet av min egen lomme, så hva jeg gjør med det skal du ikke tenke så mye på!

 

Jeg var nå lei hele mann, så jeg ba han ordrett om å gjøre akkurat hva f han ønsket!

For meg er det trofeet som er viktigst, og kjøttet kommer i 2.rekke. Hvertfall på reinsdyr, da jeg ikke liker smaken på kjøttet fra dette dyret. Er sikkert flere her inne nå som ikke liker det jeg akkurat skrev, men det for stå sin prøve!

Link to comment
Share on other sites

Du blir vel ikke rammet av lovverket.

Jeg personlig har ingenting i mot trofejakt dersom man utnytter ressursene på dyrene.

 

Personlig blir jeg mer imponert over de reinsjegere som jakter timesvis innover fjellet, for deretter å slite med seg dyret hjem igjen, enn de som sitter med høyt hevet cognac-glass hjemme med et pent gevir på veggen. Vel vitende om at de forlatte et fint slakt fordi de ikke hadde ork til å frakte det hjem... :roll:

Link to comment
Share on other sites

Rent juridisk ser jeg ingen problemer.

Og hvis trådstarter ikke vil bære ut kjøttet er det hans eget valg.

Hvorvidt vi andre hadde gjort det samme eller ikke er så sin sak.

Men om vi sier at det blir feil for oss,

så synes jeg ikke at vi i samme åndedrag kan beskylde trådstarter for å ha gjort en feil.

Han har gjort noe jeg ikke hadde gjort, men det er fremdeles riktig for ham.

Skjønner folket hva jeg mener her?

Link to comment
Share on other sites

Kunne vært interessant og vite hvor du har jaktet.

I jakt kontrakten for Rondane Sør står det:

 

3. Kontroll av felte dyr

Alle hoder med underkjever av felte dyr skal fremvises for oppsyn eller dertil oppnevnt

person for kontroll innen 48 timer etter fellingen.

Framvisningen og kontrollen av felt dyr skal skje til oppsynet hos den rettighetshaver hvor dyret blir felt.

Oppsynet kan kreve at dyret skal veies, og dyret må da framstilles i en slik stand at vanlig slaktevekt kan fastslås. Det må ikke være mer oppdelt enn det som er nødvendig for å frakte det ut av fjellet.

 

11. Fare for å skyte brunstbukk

Det oppfordres sterkt til ikke å felle eldre bukk etter 20. september, da sjansen etter denne dato er svært stor for at dette dyret er i brunst. Det har forekommet at slikt kjøtt legges igjen i fjellet. Jaktoppsynet vil kunne pålegge å transportere slikt kjøtt ut av fjellet.

 

Her er det to punkter som gjør at jaktoppsynet kan pålegge deg å bringe dyret ut av fjellet.

I de fleste kontrakter står det vel at dyret skal veies.

Antar også at du har signert en jaktkontrakt og godtatt reglene som står i den ?

Link to comment
Share on other sites

Hvordan er det mulig å gjøre seg upopulær i en slik situasjon ?

 

Du kunne gitt bort kjøttet til oppsynsmannen, eller bedt ham ringe noen som ville komme og hente det.

Hvis du ivaretok kjøttet på best mulig måte, kan jeg ikke forstå at ikke oppsynsmannen spurte deg om denne muligheten.

 

Jeg tror derfor at det er ting som ikke har kommet frem i denne tråden.

Du skriver hva du tok med deg, og at du steinet ned resten.

Dette kan bety to ting :

1. Vommet ut, og tok vare på alt på best mulig måte. -To steinrøyser ??

2. Skar enkelt av det du tok med deg, og steinet alt, med vominnhold utover kjøttet ??

Link to comment
Share on other sites

I mine øyne er du hverken trofeejeger, jeger eller noe som helst annet en en stor tullebukk.

 

Kjøttet skal ned fra fjellet, punktum finale. Klarer, eller gidder du ikke det, bør du finne deg noe annet å fordrive tida med.

 

Håper regelverket sjerpes på linje med det de har i Canada. Trofeet skal ut sist, er ikke kjøttet nede før trofeet, blir alt inndratt, plus utestengelse i 2år.

 

My 5 cent's.

 

Nils-Ole

Link to comment
Share on other sites

Jus og etikk....

Juridisk sett så har denne "jegeren" sannsynligvis sitt på det tørre (forutsatt at vilkår i jegerkontrakten er oppfylt ref. veiing og eventuelle bestemmelser om at kjøttet skal fraktes ut).

Etisk sett så er imidlertid jegeren virkelig ute å kjøre. Slike holdninger er i full konflikt med alt som har med tradisjonell norsk reinsjakt å gjøre, og slike holdninger er med på å bryte ned anseelsen jakt har i det norske samfunnet. Har full forståelse for at oppsynet blir forbannet i en slik situasjon.

Jeg mener det er helt essensielt at jaktkort fordeles på en rettferdig måte der det er kamp om disse, men i slike tilfeller synes jeg faktisk det ville være greit om fjellstyrer/rettighetshavere kunne "snakke sammen" og sørge for at denne "jegeren" hadde liten sjanse for å få reinskort igjen...

Link to comment
Share on other sites

I mine øyne er du hverken trofeejeger, jeger eller noe som helst annet en en stor tullebukk.

 

Kjøttet skal ned fra fjellet, punktum finale. Klarer, eller gidder du ikke det, bør du finne deg noe annet å fordrive tida med.

 

Håper regelverket sjerpes på linje med det de har i Canada. Trofeet skal ut sist, er ikke kjøttet nede før trofeet, blir alt inndratt, plus utestengelse i 2år.

 

My 5 cent's.

 

Nils-Ole

 

+1

Link to comment
Share on other sites

Det er jammen ikke rart det lages regler i hytt og pine for å holde oss jegere i tøylene.

Eller, jeger og jeger :roll: Var vel en her for noen år siden som ble tatt på

fersken når han var å dumpa to rådyrbukker uten hode i fjæra. Har ikke sett

han siden...

Link to comment
Share on other sites

Ærlig talt! Ved felling av matvilt SKAL kjøttet ivaretas på en eller annen måte. Om en spiser det selv, selger det, gir det bort er det samme. MEN å la kjøtt ligge igjen å råtne er hårreisende! Hvis det virkelig er en god del trofe "jegere" i Norge som bedriver slikt, er det på tide med en lovendring som pålegger foredling av felt vilt.

 

Om du har loven på din side er en ting, men de etiske retningslinjene bør veie like tungt.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ser flere her sier at viltet skal utnyttes til mat... Hvor i loven står det at jeg det?

Jeg snakker her kun om hva loven sier, ikke hva man tror, syntes, tenker, moral etc.

 

Så du er villig til å overse hva andre folk tror, synes, tenker og mener er moralsk/etisk riktig så lenge du har loven på din side? Da kan du etter mitt syn vurdere litt selvransakelse angående både dine meninger og hobbyer.

Link to comment
Share on other sites

Det har man vel full rett til å gjøre på samme måte som jegere flest driter i hva NOAH og andre syns og mener om det å drive å drepe dyr for fornøyelsen

 

Om slaktet blir igjen i fjellet , går det jo i den store resirkulsjonsprosedyren minst like effektivt som om det blir med hjem og legges i frysern, men som de egoister vi er unner vi ikke naturen å få det den har minst like mye rett på som oss

Link to comment
Share on other sites

Jeg vil anta at de som aldri fikk noen villreinsjakt i år er glade for å lese hvilken stor jaktopplevelse som utspant seg på fjellet for deg Gaggball?

 

Det er forskjell på å ha rett, få rett, og gjøre rett. Hvordan er det egentlig mulig å lage en kvalm situasjon ut av slikt - gi bort kjøttet da for søren!!

 

Villreinjakta er utfordrende, men mye av utfordringen ligger faktisk i å berge hjem kjøttet også. Man slakter ikke en fornybar ressurs bare for moro skyld. Jeg skal ærlig innrømme at jeg håper du blir skikkelig sulten en dag, og finner ut at du ikke kan spise hverken penger eller kjepphester...!

 

Selv jakter jeg også for trofeet innimellom, men på matvilt skal man også ta vare på kjøttet. Tenk i det minste på opininonen når det gjelder jakt - det er flertallet som bestemmer hvordan vi som er i sterkt mindretall skal jakte fremover.. Det kan være greit å ha noen venner blant vanlige folk om ting skulle bli tilspisset i framtida.

Link to comment
Share on other sites

1) det finnes ingen lov som sier at man ikke kan være skikkelig, skikkelig, rasshøl om det er det man vil være.

 

2) det finnes heller ingen lov som sier at vi ikke kan synes du er en bæsj, selv om du holder deg innenfor loven.

Link to comment
Share on other sites

I mine øyne er du hverken trofeejeger, jeger eller noe som helst annet en en stor tullebukk.

 

Kjøttet skal ned fra fjellet, punktum finale. Klarer, eller gidder du ikke det, bør du finne deg noe annet å fordrive tida med.

 

Håper regelverket sjerpes på linje med det de har i Canada. Trofeet skal ut sist, er ikke kjøttet nede før trofeet, blir alt inndratt, plus utestengelse i 2år.

 

My 5 cent's.

 

Nils-Ole

 

+1

Link to comment
Share on other sites

Jeg er helt enig med de fleste her og hiver meg på hylekoret. Elendig vurdering (med mindre det var en brunststinkende bukk) å la kjøttet ligge fordi en ikke liker kjøtt, ikke orker å bære, ikke klarer å bære og en kun ønsker å pynte opp skryteveggen med et middelmådig gevir. Interessant å lese at de fleste (heldigvis) med selvfølgelighet følger loven. For meg er det tegn på karakter å innrette seg etter loven selv om en ikke er enig i loven. Som en god nr 2 er det å ta konsekvensen som en mann om en ikke vil forholde seg til loven. Nå er det som det er sagt at flere neppe ulovlig å la det utsøkte kjøttet bli mat for rev og ravn og kun bære med seg disse gevirpinnene hjem til skryteveggen. Men det er så inni natta forkastelig. Det er et hån mot de som sulter og det ødelegger for jaktas omdømme. Vi er alle ambassadører for jakttradisjonen i Norge. Det skal lite til å rive ned det som er bygget opp over lang tid. Det er etter mitt syn helt fair å være trofèjeger, men ta nå med kjøttet hjem og gi det vekk til folk som setter pris på slikt, før du pynter opp stua

Link to comment
Share on other sites

Resten ble lagt i ei kløft og steinet....

 

Jeg jakter ikke rein, så derfor spør jeg!

Steinet?

 

Jeg tenker på å "kle" slaktet med stein, slik at andre dyr ikke kommer til, samt at "urbane" turister ikke ser slaktet.

Er dette riktig tolket?

Link to comment
Share on other sites

Man får bare håpe at rettighetshaverene har gangsyn nok til aldri mer selge kort til slike "jegere", samme hvor mye de betaler...

Cash is King :mrgreen:

 

Så du er villig til å overse hva andre folk tror, synes, tenker og mener er moralsk/etisk riktig så lenge du har loven på din side? Da kan du etter mitt syn vurdere litt selvransakelse angående både dine meninger og hobbyer.

Hva naboen måtte mene, er for meg uintersant! Bare jeg holder meg innenfor loven!

 

 

- gi bort kjøttet da for søren!!

Oppsynet fikk jo muligheten til gratis kjøtt! Men skulle absolutt ha meg til å bære ut alt sammen.

Link to comment
Share on other sites

Du Gaggball..

 

Jeg har ikke for vane å involvere meg i slike tråder..Jeg ser tross alt, med tilfredshet, at majoriteten av forumets jegere uttrykker mine meninger på en fullt ut tilfredsstillende måte..

 

Det kan være at ditt opphold blant nyrike tvilsomme individer øst for folkeskikken har påvirket dine holdninger i en uheldig retning og at du i utgangspunktet egentlig innehar de kvaliteter som gjør at vi norske tradisjonelle jegere er et brorskap. Kan jeg derfor anbefale at du returnerer hjemlandet ditt for et litt ydmykt studieopphold?

Det er tross alt en grunn til at Norge ennå innehar en alment akseptert jaktkultur..reinsjakten har faktisk en ubrutt tradisjon tuftet på denne kulturen siden vi gikk i skinn fra disse dyrene..

 

Om du så ønsker å få aksept for de holdningen du forfektet tidlig i denne tråden..Hvorfor ikke gjøre det blant dem som synes slikt er beundringsverdig?..Øst for anstendigheten?

Link to comment
Share on other sites

Jeg skjønner fankern ikke hvilken glede folk har av å trolle. Og jeg skjønner fankern ikke hva folk som Gaggball har på jakt å gjøre. Jeg søkte reinsjakt uten å få i år.

 

(edit: slettet frustrasjonsutbruddet)

 

Og til moderatorene - dette har ikke noe med skittkasting å gjøre. Dette er et berettiget svingslag til forsvar for jegerstanden.

Link to comment
Share on other sites

Synes hele denne tråden strengt tatt burde vært slettet.. Det å skjære hodet av et dyr, for så å legge kjøttet igjen er så hinsides alt jeg har lært av normer, regler og jaktmoral at jeg eier ikke ord.. Når du mener at du har loven på din side, og at du driter hundre null i hva andre mener, så tenker jeg at gud hvor glad jeg er for at sammfunnet ikke bare består av typer som deg! Et samfunn har Regler som en skal følge, og i tillegg til disse normer som en bør følge, og slik er det med jakt også. Hvis samfunnet hadde bestått av kun folk som bare følger de reglene som er fastsatt, og gir blanke i hva en i tillegg burde følge av normer som er godtatt av resten av samfunnet hadde Norge gått til grunne. Godt at det virker som resten her inne tenker som meg, for hvis ikke hadde jeg slutta med all jakt.

Link to comment
Share on other sites

Det kan være at ditt opphold blant nyrike tvilsomme individer øst for folkeskikken har påvirket dine holdninger i en uheldig retning og at du i utgangspunktet egentlig innehar de kvaliteter som gjør at vi norske tradisjonelle jegere er et brorskap. Kan jeg derfor anbefale at du returnerer hjemlandet ditt for et litt ydmykt studieopphold?

Opphold i øst har gitt meg mye glede. Dessuten er jeg rett som det er i hjemlandet mitt!

 

 

Synes hele denne tråden strengt tatt burde vært slettet.. Det å skjære hodet av et dyr, for så å legge kjøttet igjen er så hinsides alt jeg har lært av normer, regler og jaktmoral at jeg eier ikke ord.. Når du mener at du har loven på din side, og at du driter hundre null i hva andre mener, så tenker jeg at gud hvor glad jeg er for at sammfunnet ikke bare består av typer som deg! Et samfunn har Regler som en skal følge, og i tillegg til disse normer som en bør følge, og slik er det med jakt også. Hvis samfunnet hadde bestått av kun folk som bare følger de reglene som er fastsatt, og gir blanke i hva en i tillegg burde følge av normer som er godtatt av resten av samfunnet hadde Norge gått til grunne. Godt at det virker som resten her inne tenker som meg, for hvis ikke hadde jeg slutta med all jakt.

Stengt? Hvorfor det, bare fordi du ikke er enig i mine holdninger?

Ja, jeg forholder meg til loven, og hva den sier. Ikke hva "naboen" sier, tenker, tror, syntes. Om man skal innlemme personlig moral, etikk, så vil det alltid bli forskjell i en eller annen grad. Da dette er personlig!

Link to comment
Share on other sites

Satt på spissen: Om jeg maler opp alt sammen til kjøttdeig, om jeg selger kjøttet for 10,-kg, eller 200,-kg... Om jeg gir det bort til naboen eller et gamlehjem, så er det min avgjørelse og ingen andre om hva jeg skal gjøre med det!

 

Satt på spissen: tror ikke det er direkte ulovlig å kutte av hodet med gevir av en reinsbukk, og la kjøttet ligge igjen. Rammes neppe av noen paragraf fordi lovverket ikke omfavner en såpass (her i Norden) utenkelig mulighet.

Har hørt om en mellomting, der dyr har vært felt i svært ulendt terreng langt fra veg, og hvor bare de bedre delene av slaktet har blitt brakt hjem av jegeren. En sløsing det også, slik jeg ser det.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...