Jump to content

ko-stens

Members
  • Posts

    5,250
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    9

ko-stens last won the day on January 23 2022

ko-stens had the most liked content!

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ko-stens's Achievements

GrandMaster

GrandMaster (15/17)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • 10 years in
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

301

Reputation

  1. Har prøvd å lese meg litt opp på dette med alder og skumringssikte, men trenger nok å få det inn med teskje... Jeg og en kompis, begge 54 år, skal over til Vestlandet noen dager i oktober, og det er ikke særlig måne når vi skal dit, så det blir nok fort litt mørkt utover eftan. Vi kjenner ikke terrenget, og vi aner ikke når jaktlaget (vi skal være gjestejegere) jakter på døgnet, men vi må jo regne med at de ikke bare jakter midt på dagen. Han har kun ett sikte i dag, en Vortex Strike Eagle 1-6x24. Han er svært fornøyd med dette siktet, for øvrig! Han har kun brukt det til elgjakt, men har sluttet med det nå. Kanskje han blir med en og annen tur som gjestejeger på laget han har gitt seg på, men det er i det blå akkurat nå. Han trenger et sikte som kan fungere greit i skumring, men som også er kjekt på dagtid til rådyrjakt, da han skal begynne med det til høsten. Sannsynligvis blir han å bruke en kombi til den slags, med Vortex-siktet på, men kjekt å ha rifla i beredskap også. Hva slags forstørring kan være det ideelle på rifla for han? Han er nødt til å se i den lavere delen av prisskalaen pga hyttekjøp som rasker til seg det grøvste av kontoen... Taket er på maks fem tusen, så utvalget av god optikk er ganske snevert, men det finnes jo av og til noen brukbare alternativer. Han har for øvrig litt redusert syn og bruker briller, om det har særlig betydning. Han har sett på Vortex Crossfire 3-12x56 med lys. Men trenger han et så stort sikte? Dvs med så stort objektiv? Han kan jo ikke få utnyttet lyset før ved 10x forstørrelse eller noe slik, og da blir det syltynt med synsvidde. Jeg har i farta funnet (på Finn) en Minox ZX5 2-10x50 med lys. Kunne ikke dette vært et vel så bra alternativ? Har også funnet en Docter Basic Unipoint 1,5z6x42. Kan dette være et enda bedre alternativ? ELLER, er det like greit bare å bruke det han har? Trenger egentlig ikke tips til hva slags merke han bør gå for, bare hva som kan passe best av størrelse, rett og slett. Merke får følge prisen!
  2. Jeg bruker vanlige briller med progressivt glass. Er nærsynt, langsynt og har skjeve hornhinner! Det går greit, men de er litt små, så det er lett å se over dem når jeg legger kinnet på kolben. Ser ikke mye mer enn løpet, for å si det sånn. Jeg hadde litt store type pilotbriller før, med lyst glass ala kjørebriller. Disse var bedre å bruke da de dekket mye mer og ga mer behagelig lys. De hadde kun styrke, selv om jeg burde hatt progressivt glass der og. Irriterende at jeg klarte å ødelegge dem… Får investere i nye. De hjalp greit, i hvert fall.
  3. Tror jeg fant løsningen! Det var dårlig rype, og den var såpass at han ikke ville ha noe annet i munnen heller. Masse trening med wienerpølsebiter og en skikkelig tørket rype jeg fikk låne gjorde susen! Da begynte han å apportere igjen. Tok det stegvis, og til slutt satt det godt. Gjorde et forsøk til med den jeg har tørket, men da ble det tilbakeslag, og nye pølsebiter måtte til. Så nå er den arkivert i søpla… Fikk fatt i to «profftørkede», så nå er det å sette i gang med mer trening og oftere. Han er ikke overivrig, men vi får det til. Krisen er i hvert fall avverget slik det ser ut nå
  4. Akkurat passe frustrert, for "guttungen" (tre år gammel breton) vil plutselig ikke apportere lenger! Det gjelder både tørket rype og fersk/opptint rype. Han apporterer dummy påmontert vinger. Samtidig holder han rypa når jeg plasserer den i munnen på han, og han går også med den til jeg vil han skal slippe. Det er bare at han ikke vil hente den til meg. Han bare rygger unna og vil ikke. Godbiter hjelper heller ikke. Vi har trent på apport siden han var valp, og alt har gått etter boka. Derfor har jeg heller ikke vært på apportkurs og fått bevis på det. Det har jo ikke vært nødvendig. Før kunne jeg gjemme rypa i skogen, og han ga seg ikke før han fant den, selv langt unna, og kom løpende for å avlevere i hånda mi. Perfekt, med andre ord. Hva i all verden har skjedd, mon tro? Det er en stund siden jeg har prøvd rype, siden jeg bare lånte og måtte levere tilbake (tok et år det da), men nå vil han altså ikke. Det verste er at jeg skal på et par fuglehundprøver etter hvert, og jeg trodde alt var i skjønneste orden, siden han har apportert dummyen som bare det, og tørket fugl gikk like bra, men akk... Kan jo bare glemme premie slik det er nå, i hvert fall på skogsfuglprøve! Nå er det vanskelig med premie på prøver uansett, men det er jo kjedelig om alt går bra, helt til apporten... Har vurdert å gi opp prøver i høst, men siden jeg aldri har vært på noe slik før, kan jeg jo ta en som trening, om ikke annet! Det finnes sikkert ingen "quick fix" på det her på kort tid, men om noen har tips, slik at det med litt flaks kan fungere sånn noenlunde, sier jeg takk for det! Så får jeg finne et apportkurs i rimelig nærhet...
  5. Demper med minst 8 mm hull passer. Diameter på .308-kula er 7,82 mm.
  6. Her er den jeg fikk montert på Varipointen. ASV+ heter den,som tidligere nevnt. De gamle hadde tape man kunne bruke i stedet for ordinær merking. Denne nye har metallringer som kan byttes ut.
  7. Send epost til richard.sjem@zeiss.com. Han kan svare på en del spørsmål, og han svarer raskt (i hvert fall har jeg fått svart raskt). Jeg betalte ca 3 600,- for ASV+ til Varipointen min (fra 2009). Den ble sendt til Tyskland for service og fiks av lys. Mulig det gjorde det dyrere. Totalen ble på 5 200,-. Om det var verdt det...? Tja... Men siktet ser i det minste ut som fabrikknytt. Det skulle ta 6 - 8 uker, men det tok mye kortere tid enn det. Ser at Skitt Fiske tar samme pris for ASV+. Kanskje det er billigere med andre ASV-typer? 1 600,- hørtes veldig billig ut.
  8. Send e-post til Zeiss Norge. De kan svare deg på det. Er usikker på om det går på de tidlige Victoryene, altså Diavari V. Det går på de som har Victory på siden av okularrøret.
  9. Har en FW149 på Grendelen min. Demper greit, men gir dårligere presisjon med den montert enn uten. Sitter en LW-pipe på 50 cm på rifla. Synes også den er forferdelig vond å få fra hverandre for rens, pga det koniske bakstykket. Kanskje noen har tips til hvordan få den fra hverandre? Kan med andre ord ikke si meg strålende fornøyd selv, annet enn med vekten.
  10. Jeg hadde en Bergara BA13TD enkelskuddsrifle en stund. Veldig god rifle, egentlig. Litt tungt avtrekk, men veldig presis. Solid bygget og tight og fin. Ikke så lett som en skulle tro, selv med kompakt størrelse. Det var ingen problem å skyte links med denne. Kolben er nøytral, og det eneste som er høyre på denne, er en tapp som er skrudd inn på høyre side på hanen, slik at man ikke sliter med å få trukket den tilbake under kikkertsiktet. Okulardelen havner jo rett over. Denne kan skrus ut og skrus inn på venstre side. Jeg vurderte å bytte pipe på min og sendte epost til en børsemaker om det (tror det var Rafdal). Det var litt komplisert, da de må lage, evt fjerne og tilpasse fra eksisterende pipe, forskjeftefestet og festet til baskylen. Det blir fort dyrere enn ønsket. Se bildet hvordan det ser ut. Jeg har hatt tre rifler i .222, Brno Fox, Sako Vixen og Bergaraen (pluss en Antonio Zoli kombi med .222-pipe). Alle på ca 50 cm. Det fungerte helt fint. Var aldri noen problemer med kuler, annet enn at de ikke likte BT-kuler fra 55 grs. Slet fælt med Hornady og Partizan 55 grs fmj-bt. FB-kuler gikk bra, også 62 grs Norma rådyr blyspiss. Jeg skjøt mest med Lapua 55 grs sp og fmj og V-max 40 grs, om jeg ikke husker feil. Har prøvd så mye rart at jeg gikk helt i surr. Om 1:14 stabiliserer GMX 50, vet jeg dessverre ikke. Rakk aldri å prøve den før jeg solgte den siste. Bergaraen.
  11. Prøv denne: https://www.landro.no/beretta/115465/beretta-brx1-rettrekker-308-win-51cm-gjenget-m14x1 Denne kan lett gjøres om fra høyre til venstre. Da slipper du å tenke på problemet!
  12. Tror jeg skroter demper på børsa jeg. Det ble en orrhane i Sverige til slutt. Fikk den på 205 meters hold med Scenar L120, med N530 bak seg. 9 knepp på ASV'en etter å ha tittet på Zeiss-appen. Bra treff (kanskje en liten cm lavt?) og kulepennhull gjennom fuglen. Pussig nok lettet fuglen og forsvant. Det hang bare igjen noen dun i lufta. Kompisen så den tapte høyde og gikk ned ca 300 meter unna. Vi trasket i vei over myra (ville ikke klart å komme noe nærmere, så da prøvde jeg). Av en eller annen merkelig grunn gikk jeg rett på fuglen i tetta. Den hadde buklandet og lå død. Jeg fant ingen skader på den, så grublet fælt på hvor den var truffet. Ikke noe blod engang! Hvor jeg traff fant jeg ikke ut før etter at jeg fikk bilde av den fra utstopperen. Jeg leverte den til utstopping fordi den var så fin og blåsvart. Fin blåhane på 1,3 kg. Han sendte meg bilde, og det ser riktig så pent ut, selv om kula har gått gjennom begge filetene. Til sammenligning skjøt en kamerat en orrhane før jul, med 6,5x55 og Norma jaktmatch på 183 meters hold. Den datt ned ferdigvommet og vrengt... Mulig feil kule på han, men det var den han fikk anbefalt i butikken. Men jeg innbiller meg at Grendelen er hakket snillere altså! Skulle gjerne ønsket meg litt mer knall og fall da. Det første bildet: Buklandingen. Det andre bildet: Tullingen i egen person. Det tredje bildet: Hvor treffet var. Litt blodslått i inngangshullet. Det siste bildet: Slik jeg tenker fuglen skal bli til slutt (lånt fra nett). Henges på veggen.
  13. Denne bør også ses nærmere på, Zeiss Victory Diavari 2,5-10x50 med lys: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=246815968
  14. Hadde sett nærmere på Vortex HD LHT 3-15x50, tror jeg. Koster ikke altfor skjorta, er kompakt og lett og har nok mer enn god nok optikk til nevnte bruk. Den har ikke FFP, men hvor viktig er det på inntil 300 meter? Litt pussig retikkel, hvor lodrett stolpe fra senter og opp "mangler", men hvor viktig er akkurat den stolpen? https://www.jaktfall.no/produkt/optikk/vortex-kikkertsikter/razor-hd-lht-1/vortex-razor-hd-lht-3-15x42-hsr-5i-mrad Bruker selv en Zeiss Victory FL 4-16x50 til fugl. SFP og enkelt 4'er-retikkel. Holder i massevis til mitt bruk. Det er to ulemper med det, vekt og bredde, men det går da det og. Kjøpte det brukt for det samme som nevnte LHT. Kan jo hende det dukker opp noe pent brukt av "toppmerker" til god pris og
×
×
  • Create New...