Jump to content

ko-stens

Members
 • Content count

  4,872
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

ko-stens last won the day on April 20

ko-stens had the most liked content!

Community Reputation

44 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. ko-stens

  Lettvekts .223 til rypejakta

  Det vil jeg ikke anbefale. Riflestigningen i .222 i denne rifla er 1:14. Det er mer eller mindre standard i alle .222'er. Det er mulig det er lett å kamre om, selv om det er mer enn bare hylselengden som er forskjellig mellom .222 og .223, men man får jo fremdeles 1:14. Da er jo poenget borte.
 2. ko-stens

  Lettvekts .223 til rypejakta

  Jeg har en slik rifle i .222, men noen lettvekter er den definitivt ikke. Veide min uten sikte, men med kolbeforhøyer i silikon med patronholder i elastisk stoff, og vekta stoppet på ganske nøyaktig 3,2 kg. På hjemmesiden til Bergara står det at den veier under 3 kg. Det stemmer ikke med min, i hvert fall. Kan hende vekta blir nærmere 3 blank uten det jeg veide med, men når man legger på sikte med ringer, blir vekta fort 3,5 kg. Hiv på grei demper, og plutselig er den nærmere 4. Uansett, jeg har en fordi det er omtrent umulig å få tak i links .222 med liten låskasse uten å måtte selge ei nyre for å få råd. Skulle jeg hatt en lettvekter i .223, tror jeg at jeg ville sett på Howa Mini lettvekter. Den veier i følge Jaktdepotet 2,55 kg. En halvkilo mindre enn Bergaraen, og den har mulighet for raskt oppfølgingsskudd i og med at man slipper å fikle med løse patroner. Hadde jeg ikke vært linksskytter, hadde det kanskje stått en slik i skapet i stedet, i 6,5 Grendel. Edit: Ser på nett at riflestigningen er 1:9.
 3. ko-stens

  Beverjakta 2018

  Ble ingen bever på oss i år. Reiste ut en tur på fredag ettermiddag/kveld, lørdag morgen og kveld. I dag ble det ingen tur. Verken frøkna eller jeg gadd å stå opp, og kveldsøkt blir for sent i dag. Fredag så vi ingen dyr. Lørdag morgen kun et plask, mens det på kvelden begynte å skje ting. Da var ikke frøkna med. Fant først en post i tetta med utsikt mot andre siden av elva. Ikke noe der, men ti meter nedenfor meg derimot. En diger en som seg utover før den plasket voldsomt og forsvant. Ble nok var meg. Flyttet meg til en mer oversiktlig plass på en høyde utover en rolig bukt i elva. Etter en liten stund kom en halvstor bever rett mot meg, svingte av og svømte nedstrøms 200 meter før den gikk på land på motsatt side. Tenkte å prøve å komme meg innpå, men plutselig kom en til rett mot land der jeg var. Den gikk nesten på land og. Opp med rifla og trådkorset rett på, 15 meter unna, men jeg liker ikke helt slike situasjoner da jeg heller vil beveren skal være på land. Den rygget ut og svømte ti meter og la seg til ro 25 meter unna inntil en bjørk i vannkanten. Kunne skutt da og, men igjen... Jeg lot være, og litt etter forsvant den. En grunn til ikke å skyte var at den ikke gikk på land, men en annen grunn var at den var så liten. Begynte nesten å lure på om det var mink... Men den var jo ganske kraftig i forhold. Fjorårsunge? Flere dyr så jeg ikke, men det ble jo både spennende og artig lell. Jeg MÅ jo ikke skyte noe for å ha en fin opplevelse. Ellers i løpet av helga har vi sett flere orrhøner og røy, pluss en diger tiur, to harer, to rådyr og en stor elgokse. Sistnevnte vadet over elva 100 meter nedstrøms i kraftig, flomstor elv. Brød seg katta om oss. Blir nok mange spir på denne. Må være en av de kraftigste elgene jeg har sett. Artig syn. Så om det ikke ble fangst, har vi fått mange fine småopplevelser på kjøpet. 😊 Så får en håpe på mindre elv og bedre vær neste år. Det regnet en god del og, og det var surt og kjølig, pluss at elva var for stor til å komme til på gode plasser fredag og i går morgen. I går kveld var været bra, med sol og mange grader varmere, og elva hadde faktisk gått ned noe. Kanskje det hadde noe å si? Var rett og slett bare kos å være ute, se bever (og andre dyr) og høre på fuglelivet. Gir ro i sjela det! 😊 Lite bilde for å vise litt beverherjing. Var flere steder det så slik ut. Liten tvil om at det er god bestand i den elva!
 4. ko-stens

  Beverjakta 2018

  Reiser av gårde litt utpå dagen i dag og tenkte å bruke helgen på å se etter beveren vi har tillatelse på. Men, det ser kanskje ikke så lyst ut? Er meldt regn i bøtter og spann i dag og i morgen, ser jeg på Yr.no. Det er kanskje ikke så krise, men jeg frykter det er stor vannføring. Her på Østlandet begynner det å bli seriøs vårflom, og elva vi skal i er neppe noe unntak. Hvordan er det med beveraktivitet når elva går diger som bare det?
 5. Må da være sikrere å sende pakka som verdibrev med forsikring? Det koster noe mer å sende, men man får da tilbakebetalt verdien dersom pakka bli borte, så vidt jeg forstår. I følge Bring kan man sende gjenstander med verdi inntil 40 000,-. Går ut i fra at dette er en ganske sikker måte å sende på og at man får igjen mer enn ved vanlig pakkesending? https://www.bring.no/vilkar/post/verdibrev/vilkar-for-verdibrev Nå er det vel ganske usikkert hva et sluttstykke er verdt, men det kan jo fort bli noen tusenlapper ut av det.
 6. ko-stens

  Beverjakta 2018

  Jakta her er til 15. mai, så har hele neste helg på oss. Var en kjapp tur forrige søndag midt på dagen bare for å se etter spor. Det var det ganske mye av, men det var også ganske mye snø her og der og is i elva. Et par steder har beveren rasert ganske mye, så det skal bli spennende å se om de innfinner seg til helgen. Om det er noen der da, for jeg frykter det kan ha vært tjuvjegere på ferde. Ferske spor etter folk flere steder inn mot der beveren har drevet på, og masse ølbokser slengt rundt i tillegg. Dette er en lett tilgjengelig elv med bil, så det skulle ikke forundre meg om noen slike har vært der og skutt dyr. Har sendt epost til jaktforeningen og sagt fra. Kan jo hende de følger med litt, men det er såpass øde til at det skal litt til for å bli fersket. Får håpe jeg tar feil og at det bare har vært nysgjerrige folk.
 7. ko-stens

  Service hos Zeiss

  Ser ut som om det kan finnes et alternativ: https://www.bring.no/sende/post/med-kvittering/verdibrev-med-forsikring
 8. ko-stens

  222 cal hvilke kuler skal jeg velge?

  Har prøvd Hornady fmjbt 55 grs i Brno Fox og Sako Vixen. Ville ikke gå godt i de to hos meg. De var ikke hardt ladet, og løpet på begge var 50 cm. Vet ikke om det kan ha noe å si. Ellers, støtter siste taler. Lapua og Norma sin 55 grs fmj er trygge saker.
 9. ko-stens

  .222 på rådyr - marginalt eller helt innafor?

  Masse gode innspill her. Kjøttødeleggelse har jeg ikke tenkt så mye på, men Lapua 55 SP og Norma 62 er vel ikke loddet?
 10. ko-stens

  Lading til brno fox

  Avtrekket er fra Timney, egentlig til Mauser M98, men fikk høre at det gikk an å tilpasse. Rafdal våpen gjorde jobben, og det ble en veldig god forbedring. Derfor én avtrekker og ikke to.
 11. ko-stens

  .222 på rådyr - marginalt eller helt innafor?

  Var en kjapp tur innom Landrø i går i jakt på lerduepatroner i kal 16 (og jammen hadde de det). Spurte etter god kule til rådyr, og de mente at Rhino 50 grs kunne være et bra alternativ. Den sopper seg bra og holder godt sammen, sa de. Googlet litt og kom jammen inn på kuletesten som Kjell Olav hadde for ti år siden med kuler til .223. Det de sa på Landrø stemmer i hvert fall med testen der. Legger ved bilde fra den tråden. Fra venstre mot høyre: Norma 62 sp, Barnes X 53, Rhino 50 SS og Winchester 64 SP. Sistnevnte tviler jeg på vil gå bra med 1:14-stigning, men Rhinoen ser i hvert fall ut som en veldig god kule. De er for øvrig skutt i telefonkatalog. Kan nok fort hende det blir den til høstjakta.
 12. ko-stens

  Lading til brno fox

  Får sitere meg selv. Ser ut som om du er i ferd med å få en riktig trivelig børse ut av rifla di. Jeg har etter hvert gått mer og mer over til N120 selv. Bruker mest Nosler Varmageddon 40 grs og Norma fmj 55 grs nå. Har også Lapua 55 fmj og sp liggende, så det blir litt frem og tilbake hva jeg bruker av både kuler og krutt. N120 bruker jeg til 40 grs-kulene, mens jeg fremdeles bruker Norma 201 til tyngre kuler. Grunne til at jeg gikk over til Norma 55 fmj, var rett og slett at jeg ikke fikk tak i Sako-kula. Får se om jeg klarer å spore opp noen når jeg går tom for Norma. Legger ved et bilde av børsa jeg hadde. Satte på et beist av et sikte, en Zeiss Classic 3-12x56 med lys og ASV. Laget også kolbeforhøyer i kydex kjøpt på Ebay. Solgte for øvrig hele sulamitten ikke lenge etter at den ble slik som på bildet.
 13. ko-stens

  lyddemper til 222.

  Hadde Hausken mini og etter hvert en Sonic 35 på Fox'en jeg i sin tid hadde. Var 50 cm løp på denne. Sonicdemperen denpet betydelig bedre og ga mindre forskjell i treffpunkt uten demperen på. Måtte utvide plastringen bak på demperen for å få den på, men med fil gikk det greit. Det var for øvrig 1/2×20UNF på min og. Idag har jeg en annen .222. Der bruker jeg en Hausken JD228 for .308. Ikke optimalt, men billigst. Fikk gjenget den im fra 5/8×24 til 14:1, som X-Bolt .308'en jeg har. Da bruker jeg samme demper på begge. Bør vel kjøpe egen demper til 222'en etter hvert, med 6 mm hull i stedet for 8 mm. Er usikker på hvor stor forskjellen er og om det er verdt å koste på egen til småtten.
 14. ko-stens

  Beverjakta 2018

  Jammen tok jeg ikke feil, gitt. Har fått beskjed i dag at jeg får kort på èn bever. Det holder. Får håpe frøkna kan få muligheten til å få felt det da. Hadde vært artig. Hun er i hvert fall klar! Om vi ikke får bever, håper jeg i hvert fall vi får sett dyr og opplevd litt spenning! Er noen sleipinger i den elva jeg skal jakte. Ble feks. rundlurt av en ung en gjentatte ganger for to år siden. Utrolig spennende og artig. Da jeg ga opp denne, reiste jeg til et annet sted langs elva, rett ved en avkjøring hvor det stod et par containere. Der drev mor og unge i strømmen. Mor spiste, ungen tullet rundt. Tipper det var en ettåring. Skulle til å ta frem rifla, men endte i stedet opp med å sette meg og se på dem i stedet, sju, åtte meter unna og filmet med mobilen! Ga meg like god opplevelse det. Ikke hadde det blitt den store naturopplevelsen heller, å skyte ti meter unna trafikken på hovedveien mellom Trysil og Østby. Hadde rett og slett ikke samvittighet til å skyte heller. De hadde det jo så koselig... Noen ganger lurer jeg på om jeg burde funnet meg en annen hobby! 😊
 15. ko-stens

  .222 på rådyr - marginalt eller helt innafor?

  Ok. Takker for gode innspill. Tenkte ikke på at jeg var i ferd med å gå i 6,5x55-til-elg-fella, men gjort er gjort! Søkte litt her på forumet, men fant ikke noe i farta, så da ble det en "marginal-tråd". Håper på forståelse for det da. Skal en ta størrelsesforhold i betraktning, ser det jo veldig greit ut med .222. Ca 1 000 joule, eller hva det nå heter, på 20 kilo rådyr høres jo ut som vanvittige saker sammenlignet med 3 000 på 300 kilo, men en kan vel ikke bare se på det, vil jeg tro. Uansett, etter innspillene her, virker det jo som om jeg tar storviltprøva med .222en likevel. Det beste er om jeg får skutt et rådyr under gode forhold, så får jeg skaffet meg litt førstehåndserfaring! Jeg gjør uansett alt for å holde meg under 100 meter. Det jeg skjøt i fjor var ganske nøyaktig 80 meter unna. 83 mener jeg at gps'en sa. Synes rådyret er lite nok når jeg skyter på rådyrblink 100 meter unna på skytebanen. Er det 150 meter unna får jeg prøve å komme meg nærmere. Jeg MÅ jo ikke skyte heller, så litt ekstra spenning med smygjakt gjør ingenting. Får jeg ikke noe den gangen, kan det hende det skjer neste gang. Og blir det ikke noe i løpet av sesongen, har jeg i hvert fall hatt fine opplevelser.
×