Jump to content

Maksimal skyteavstand på jakt


M67

Recommended Posts

Støtter den. Det eneste som vil "avgjøre" denne saken er at noen langholdsskyttere legger ut en filmsnutt der det oppgis avstand, og håper at en eller annen byråkrat biter på...

8)8)

 

 

Nettopp, faktisk noe jeg foreslo for en del sider siden også....... Så langt er det ingen som har meldt seg frivillig til å ta den kampen.... :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 377
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mitt forslag, steng tråden. Dette bærer ingen vei.
Støtter den. Det eneste som vil "avgjøre" denne saken er at noen langholdsskyttere legger ut en filmsnutt der det oppgis avstand, og håper at en eller annen byråkrat biter på...

Spørsmålet er vel hvilken avstand man skal velge, kliner man til med 1000 meter er vel utfallet rimelig klart. Det ligger jo en lovende tråd ute nå, men der er avstanden bare 256 meter enn så lenge... 8)8)

Dette er faktisk ingen "pisse-konkurranse", så du kan bikke den inn igjen nå....

 

Dette handler om frie menneskers rett til å utøve det de selv finner som meningsfull jakt, med all nødvendig omtanke for dyra (hva som skal til har vi terpet på gjennom 15 sider nå så jeg har lagt vekk t-skjea for nå), og det er tydeligvis veeeeldig vanskelig for deg å se at andre faktisk kan tenke en smule annerledes? Hvorfor det? DET syens jeg er et mer betimelig spørsmål akkurat nå!

Link to comment
Share on other sites

Så er det ett element til som bør tas med inn i diskusjonen:

Jeg mener at viltet bør ha en sjanse til å slippe unna, for at jakten skal være "fair". Vi bedriver jakt og ikke slakt.

Denne 'sjansen' mener jeg kun gjelder frem til jegeren bestemmer seg for å skyte. I det øyeblikk opphører sjansebegrepet fullstendig. Jeg vil faktisk si det så sterkt; -at i fra det øyeblikk skal viltets sjanse være lik null! Frem til det tidspunkt kan det ha så mye sjanse det vil, men etter er den eneste gode jaktmoral å redusere denne 'sjansen' til null!

 

Jeg har rett og slett ikke sansen for det! og jeg tror at det store flertallet av befolkningen har omtrent samme oppfating.
Kan du ikke bare stå for dine egne meninger og snakke for deg selv, uten å gjøre billige forsøk på å ta alle andres oppfatning til inntekt for deg selv? :roll:
Link to comment
Share on other sites

Maksimal skyteavstand må være på det holdet det aktuelle kaliber/kule klarer kravet til anslagsenergi. Skyter en jeger med 6,5x55 på 350m hold MÅ han jo vite at kula ikke holder tilstrekkelig KJ. Det blir jo nesten som å skyte med .243 på storviltjakt. Man VET at den ikke holder kravet. Så da er det bare å sette seg ned med kalkulatoren gutter 8)

Link to comment
Share on other sites

Hei folkens!

 

Har fulgt med tråden litt, og synes den begynner å ta av for enkelte. Det er virkelig gøy å se hvordan enkelte lirer ut den ene meningen etter den andre, og folkemassen hisser seg opp. Og hvor gøy det må være....... :wink:

 

Hvorfor ikke bare stikke fingeren i jorda, og godta at alle mennesker er forskjellige ( og godt er det ) og la de som ønsker å skyte dyr på langt hold få lov til å gjøre det.

Vi er alle ansvarlige for de valg enn tar, og må stå for disse når oppgjørets time kommer, hvis dere skjønner........

Og de som ikke komfortabel med det skyte på lange hold, skyte på de hold de mener er forsvarlig for sitt erfaringsnivå.

 

Denne diskusjonen har vært tatt opp tidligere, og dere kommer ikke til å ennes om en gylden middelvei.

Det eneste den fører med seg er irritasjon/frustrasjon for enkelte.

 

Dette er min personlige mening for denne tråden. Lykke til videre....... :roll::roll:

 

Mvh

TRG-22

Link to comment
Share on other sites

Hvorfor kan man ikke skyte mere fordelt over hele sommern enn di pålagte 30??

 

Jeg aner ikke. Kanskje fordi kravet er så latterlig simpelt? Uansett, det er DER dere må begynne.

 

Å snakke om langholdsjakt nå er som å kreve 120-grense på smale vestlandsveier (eller krøttErsti 18).

Link to comment
Share on other sites

Hvor går grensene?

Kammereglene er i alle fall greie, å kalle noen for sosialister i en nedsettende tone er klare regelbrudd.

Slikt klarer det fleste å unngå om de tenker litt før de sender.

 

Men grensene for hva vi diskuterer?

Vi kan gjøre som Raudnakke anbefaler, tenke oss om hva som gagner NOJS best, fremstå som så politisk korrekte som mulig slik at "de rette" leserene oppfatter oss som en grepa gjeng.

Men hva er da igjen av forumet? Hvem gidder å bidra da? Og hvor seriøse fremstår vi, når det bare er tenåringer igjen her inne?

 

Hvor grensen går for langholdsjakt er ikke så intressant, nemlig for at en slik grense fjerner forståelsen fra promlemstillingen.

Man må faktisk forstå at klare grenser ikke løser problemene her, siden uansvarlig jakt kan utøves på alle mulige avstander. Vi er stappfulle av dobbeltmoral, selv om det for mange nok bunner i manglende forståelse. Ingen her vil skyte på dyr i fart, men snakker samtidig om oppfølgingsskudd. Kan man da jakte i skog? Tror noen at de, når de ikke trener på det, er i stand til å gi gode oppfølgingsskudd på et dyr i fart mellom trærne når man er kokt i hodet over å ha satt et dårlig førsteskudd?

Og mens vi snakker om skudd i fart og dobbeltmoral, kan man ikke i norge faktisk ta skyteprøven på bevegelig mål?

 

Man kan klart dømme folk som skyter inn i flokk, skyter feil dyr, for mange dyr og som ikke setter inn nødvendige ettersøk og tilsvarende uansvarlige hendelser, men utgangspunktet bør være at man stoler på at jegeren vet hva han gjør når han sender førsteskuddet.

Om ikke vi gjør det, bør vi forby all jakt.

Og skal der dømmes for dårlige skudd, er det totalt fjollete å si at dårlige skudd innefor en viss avstand er greie, mens de over skal straffes.

 

Så enkelt er det faktisk.

Link to comment
Share on other sites

@Stykkjunkeren

 

Nå skjønner jeg egentlig ikke helt hva du sikter til. Mener du at 18 år gamle sjåfører hadde krasjet mindre dersom det var deres egen oppfattelse av hva de var kompente til som skulle satt farta?? I trafikken har vi alt en lov som er meget spesifikk på hva vi kan/ikke kan gjøre. Desverre finnes enkelte som ikke følger denne - men mener du at den ikke burde vært der i utgangspunktet?

 

Tvert imot, det jeg mener er at vi allerede har mer enn nok lover og regler her i landet, faktisk såpass at vi knapt kan lansere stort mer regulering av samfunnet uten at Orwell får rett og vi havner i "1984" for alvor.

Hvis man tar for seg lover, regler, forskrifter og bestemmelser som eksisterer i dag ser man at de setter et rammeverk som skulle være mer enn tilstrekkelig om bare folk holdt seg innefor dem.

På riksveiene er det max. fartsgrense 80 km/t med mindre 90 km/t er skiltet, om en 18 åring ryker av veien i 120 km/t så er det ikke fartsgrensene som er feilen.

Likeledes står det i grunnloven at det er forbudt å ta livet av sine medborgere, det er faktisk såpass forbudt at man kan bli straffet med 20 års fengsel for det....likefullt er det enkelte som bryter denne loven.

Lover og regler angående jakt og fangst i Norge er ganske spesifikke, så spesifikke at man ikke har mulighet til å gjøre noe feil om man ikke bryter dem.

 

Om man forbyr 18 åringer å kjøre bil så vil det mest sannsynlig bli 21 åringer som ryker av veien i 120 km/t der fartsgrensen er 80 km/t.

Om man forbyr innehav av kniver og pistoler så vil mord og drap likefullt bli begått med alt fra spader og gjerdestaur, til sakser og hoppetau.

Om man forbyr jegere å avfyre skudd mot elg og hjort på over 200 meters avstand så hindrer det ikke blingsete elgjeger Olsen å vomskyte en elg på 30 meters hold i tjukke skauen.

 

Vi kan regulere og forby oss bort fra endel mulige faktorer som kan medføre ulykker, drap og skadeskyting, men vi klarer aldri å regulere BORT de samme ulykkene, drapene og skadeskytingene.

Med mindre vi regulerer bort den menneskelige faktor og forbyr tilfeldighetenes spill. :roll:

 

Løsningen tror jeg koker ned til noe så prosaisk og forslitt som holdninger.

Link to comment
Share on other sites

Jakt for meg er å overliste dyr(snik, hund, lokking etc), og ta vare på de skuddsjansene som byr seg innenfor MINE vurderinger av MINE skyteferdigheter, utifra MIN jakterfaring på det gitte tidspunkt,med det våpenet jeg der og da har i hendene. Under rådende feltforhold. ( Noen her som tror at skudd på 300 meter er mulig i tett tåke?)

 

Når jeg sender avgårde en kule, er det MEG som har ansvaret, og som må ta følgene av utfallet. Er det noen som ikke har det slik...?

 

Egentlig burde jeg vært på heia etter hjorten å samlet erfaring enn å sitte her, men siden jeg skal på jobb om 1 time la gå :? For det er ERFARING som teller. Skytetrening, viltobservasjoner, timer i felt. Etter endel innlegg i denne tråden, tror jeg flere hadde vært tjent med det, enn å legge ut teoretiske betraktninger og moralistiske pekefingre om hvordan en skal jakte og overliste dyr for trofeer på veggen eller kjøtt i fryseren.

 

I år er forresten min maksimalavstand jeg med 99,9% sikkerhet kan gi et sikkert førsteskudd betraktelig redusert; Av div. årsaker har jeg ikke 8-10 jaktfeltstevner bak meg(1), har ikke 1500-2000 treningskudd på hold fra 20 til 600 meter i feltmessige stillinger(ca.100 utenom de obligatoriske). Så jeg håper at gammel rutine likevel sitter litt igjen, slik at jeg kan få et eller annet med god samvittighet likevel.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ikke lagt vekk teskjeia, så jeg prøver igjen:

 

Jeg synes det er greit å forholde meg til verden rundt meg, ihvertfall innimellom. Derfor er jeg mer opptatt av storsamfunnets syn på langholdsjakt enn synet til den lille gruppen som driver med dette. Med storsamfunnet mener jeg her særlig jaktoppsyn, påtalemyndighet, direktoratet for naturforvaltning, domstolene, pressen ( den fjerde statsmakt..) og befolkningen generellt. Og her tar jeg høyde for at de KAN legge så mye vekt på personlige egenskaper at de ikke synes det er noe problem at en beviselig dyktig skytter feller et rådyr på 400 meter. Men jeg har mine tvil, jeg tror det er i størrelsesorden 100 ekstra meter, ikke 800 ekstra meter.

 

Samtidig er det ett viktig demokratisk prinsipp at man kan jobbe for en sak i håp om å endre opinionen. Men da tviler jeg på "anarki taktikken" som enkelte langholdsjegere forfekter er den mest effektive. ( type JEG gjør som JEG vil, og driter i hva andre sier...)

 

 

Mine egne meninger om langholdsjakt er også uinteressante. De som virkelig brenner for dette kan jo ta en "Are Fosjord"

 

Hvem vet, kanskje det ikke går som jeg tror? Det var jo kvinnegruppen Ottar som sørget for at vi kan nyte usladdet porno i mannebladene etter at de dro en stakkars pornoredaktør for retten, og tapte så det sang :lol::lol:

Link to comment
Share on other sites

Maksimal skyteavstand må være på det holdet det aktuelle kaliber/kule klarer kravet til anslagsenergi. Skyter en jeger med 6,5x55 på 350m hold MÅ han jo vite at kula ikke holder tilstrekkelig KJ. Det blir jo nesten som å skyte med .243 på storviltjakt. Man VET at den ikke holder kravet. Så da er det bare å sette seg ned med kalkulatoren gutter 8)

 

 

Og der kan det jo hende at vi fikk svaret på spørsmålet som tråden dreier seg om, maksimal skyteavstand på jakt.

 

Kravene om anslagsenergi er jo ganske spesifikke, holder ikke prosjektil på 10 gram eller mer minst 2200 Joule på 100 meter så er det ikke godkjent til storviltjakt, en logisk konsekvens er jo at prosjektilet må klare minst 2200 Joule på en hvilken som helst gitt avstand for å være godkjent til jakt på langt hold... :roll:

Link to comment
Share on other sites

Fossdal: Jeg er svært ening med deg her. Spesielt dette:

 

Hvor grensen går for langholdsjakt er ikke så intressant, nemlig for at en slik grense fjerner forståelsen fra promlemstillingen.

Her er du inne på kjernen av problemstillingen og grunnen til at jeg er i mot en definert grense. Men jeg tror økt fokus på denne jaktformen nå vil medføre det. Og siden en slik grense fort kan tolkes som en velsignelse og gjøre tiltale for uvettig jakt på lange hold vanskeligere må de også sette grensen lavt.

Link to comment
Share on other sites

Jeg stilte spørsmål om hvor grensen går - ingen har konkretisert det så langt.

 

Da skal jeg fortelle hvor min grense går.

Det er på den avstand jeg under de rådende forhold med angjeldende våpen med tilnærmet 100% sansynlighet kan levere et dødelig skudd.

 

Så enkelt, men likevel så vanskelig at vi har en tråd på 16 sider.

Link to comment
Share on other sites

Da skal jeg fortelle hvor min grense går.

Det er på den avstand jeg under de rådende forhold med angjeldende våpen med tilnærmet 100% sansynlighet kan levere et dødelig skudd.

 

Så enkelt, men likevel så vanskelig at vi har en tråd på 16 sider.

 

Så om forholdene er så optimale at grensen din er 700 meter en dag, har du ingen betenkeligheter med å ha med en kompis som filmer og kommenterer og legger dette ut på nettet?

Link to comment
Share on other sites

@Streken og andre:

 

Du bør rette dine skyts mot dem som tigger om reaksjoner fra myndighetene ved å stille slike spørsmål på Norges største nettsted for jegere og skyttere. Ikke dem som ironiserer over spørsmålene, slik jeg gjorde.

 

Jeg har ALDRI ment at det burde være en tallfestet og absolutt maksimal skyteavstand på jakt. Jeg har aldri moralisert overfor eller dømt noen langholdsjegere ut fra dette. Tvert imot: Frem til nå har jeg tidd helt stille i denne tråden! Og hvis du ser litt etter før du poster, vil du se at sist jeg kommenterte langholdsjakt ga jeg Poacher velfortjent ros i den angjeldende tråden. ;) Vet du hvorfor jeg har holdt meg unna også tråden vi er i nå? Det er fordi jeg har dyp respekt for jegere som har slike ferdigheter, og som kjenner sine begrensninger bedre enn de fleste andre jegere.

 

Men her inne er det altså en rekke brukere, f.eks. Per-S, som insisterer på å ta hele den såkalte "debatten" i offentlighet. Som trygler om et mer eller mindre absolutt svar på et konkret spørsmål, basert på en problemstilling som i stadig sterkere grad synes å være mer konstruert og problematiserende for problemets skyld. Akkurat dette gir meg en rar smak i munnen.

 

Folkens, det er lov å være smart hvis vi vil beholde et lovverk med rom for skjønn m.h.t. skyteavstander. Det er nemlig dette lovverket som gir langholdsjegere en viss rett til å utfordre grenser i noen grad. Denne tråden (hvis hovedformål synes å være å tematisere en ev. maksimal skyteavstand på jakt) er, med sine bidrag fra enkelte brukere, kun egnet til å framkalle lovreguleringer jeg ikke ønsker. :(

Link to comment
Share on other sites

Så lett slipper du ikke unna Per s!

 

Om optimale forhold er 700 meter en dag, tør du gjøre dette rett foran nesa på oppsynet på reinsjakt? Eller er maks avstand: Det er på den avstand jeg under de rådende forhold med angjeldende våpen med tilnærmet 100% sansynlighet kan levere et dødelig skudd, og sjangsen for at oppsyn/ politi ser meg er minimal?

Link to comment
Share on other sites

Hallo.

Dette med grenser for skuddhold. Pr i dag så er det jo som kjent ikke definert noen grense for hvor langt man drøye skuddholdene. Det ville jo være meget uheldig da vi ikke kunne bruke vår sunne fornuft og vår evne til å vurdere hva som er best her og nå. Ergo vi har fått frihet av myndighetene. Dette frihet under ansvar. Det fine pr i dag er jo også at ingen blir hengt for å gjøre en tabbe, det er jo menneskelig å feile. Skulle det bli sånn at skyting på dyr i bevegelse og mot dyr på meget lange hold blir utbredt så spørs det hvor lenge det varer. Trur eg. Foresten er det så veldig gæli med litt moralisme og en pekefinger i ny og ne da? Så kanskje ting ikke sklir ut!

 

Med jegerhilsen Bingo

Link to comment
Share on other sites

Max skyteavstand på jakt?

Svaret er 39 meter!

Begrunnelse: en jeg kjenner fikk en hjort på post, skled i det han trakk av, og bommet. Avstanden ble målt til 40 meter.

Hadde hjorten vært nærmere, altså 39 meter, ville det etter all sannsynlighet gått bra, rent teoretisk.

 

Og fra i dag av, og inntil videre skal alt jeg skriver i dette forum være innihelv... politisk korrekt.

 

Mvh

20mm cannon

Alias Cannonball (Mauser 68)

2cm (Reinhardt)

Link to comment
Share on other sites

Jeg vil heller ha et bra avfyrt skudd på lenger hold der det er kontrol lover situasjonen, enn et dårlig skudd avfyrt under stress, uroligheter på korte hold .

 

Hersketeknikkene har nådd et lavmål her, mange som burde gå i seg sjøl og si "er dette verdig et menneske" ?

 

Maks avstandene er det ingen fasit på, det er terrenget, omgivelser, vær, vind, jegers humør, skyte form , treningen og komponentene på rifla, samt trening, terping og kjenne rifla og seg selv på de holdene . Det er bare et svar på det hele, finn din egen makshold, alle har sin egen.

 

Spiller ingen roller hva kula heter, bare den blir plassert effektivt og sikkert gjentatte ganger på div, hold.

 

One shot, one thrill

Link to comment
Share on other sites

Skyteavstand er nå en ting. Jeg tror sannelig man må ta skrittet fullt ut med en eneste gang

 

* 3 stk nøytrale inspektører, med hver sin avstandsmåler, og en 4 mann tl å verifisere avstand.

* Ha 2 stk ettersøksekvipasjer i beredskap ( det kan jo tenkes den ene ikke er brukbar)

* Ha 2 stk skyteledere i beredskap, og like bak deg som reserveskyttere.

* Dersom det kommer kolle og kalv - skyt kalven først, og kolla dagen etter, for å unngå rettslig forfølgelse.

* Direktelinje til metrologisk institutt, som forhåpentligvis har oversikt over lysstyrke i det aktuelle jaktområdet.

* Representant fra SNO tilstede, som kan rapportere fortløpende, og aller helst "live"

* Fellingen rapporteres til Fylkesmannens miljøavdeling, og som kan benytte resten av høsten/vinteren til å vurdere din sak.

* Mattilsynet bør vel også kontrollere kjøttet.

* Etter endt jakt, leveres børsa og ammunisjon til POD`s sentrallager.

 

Har jeg oversett noe da mon tro?

 

Sjitt jakt.

Link to comment
Share on other sites

Mange nevner filming av jakt/skyteavstand.

Film er et veldig sterkt medium. Myndighetene oppfordrer folk til ikke å være ærlige. Hvis noen filmer "et eller annet" som en haug synsere ut i fra egne ferdigheter ikke liker, og som har makt i kraft av sin stilling, lager sak av det. Han som nå er dømt til "Grovt dyreplageri" av å filme en ulveflokk nå er et godt eksempel, og alle husker hjortejegeren med noen hjort på noen sekunder...

 

Derfor blir moralen slik; Det som DU oppfatter som heeeelt greit, og som du vil dele opplevelsen med, oppfatter andre som lovbrudd. Skal du filme jakt, må det være et 100% politisk korrekt skudd med påfølgende umiddelbar død. Hvis elgen med et perfekt lungeskudd løper 100 meter og du ikke tømmer magasinet etter den(forøvrig må alle de skuddene også sitte perfekt), så sitter du som dyremishandler nokså kjappt. Hvis det da ikke er en profesjonell reportasje i NRK om jakt, eller en safari i Afrika der ville dyr løper som gale foran jeepen da...DA finnes unntak(ytringsfrihet eller noe sånn)

 

Det som ingen ser er mao. greit. Jeg kan egentlig ikke huske en eneste tråd der noen har lagt ut en filmsnutt, det være seg minkjakt med hund ol. som ikke noen har en helt annen oppfatning av enn filmeren.

 

Så da er vel saken grei; Snakk engelsk på filmer(eller ikke film), kall Hardangervidda for Canada, 330 meter for yards, og du slipper unna...kanskje :roll:

Link to comment
Share on other sites

Har jeg oversett noe da mon tro?

 

 

Joda.

 

Obligatorisk trening på godkjent bane minimum 4 ganger i mnd gjennom året for å vise at man er kvalifisert.

En ekstra miljøavgift som kompensasjon for alle miljøskadene jegere forårsaker

Avgift for å dekke de kostander til oppsyn m.m. som du lister opp.

I tillegg bør det vel også inkluderes en bevæpnet politimann til å eksportere jegeren og passe på så han ikke går beserk.

Luftambulanse i beredskap ved evt ulykker

Avgift for luftambulansen

Selvfølgelig betale mva på kjøttet.

 

hva mer mangler?

Link to comment
Share on other sites

Beklager elendig quoteteknikk, mitt er uthevet inne i qoutefeltet.

@Streken og andre:

 

Du bør rette dine skyts mot dem som tigger om reaksjoner fra myndighetene ved å stille slike spørsmål på Norges største nettsted for jegere og skyttere. Ikke dem som ironiserer over spørsmålene, slik jeg gjorde.

Inegn tigger om reaksjoner fra mydighetenes side. Man forsøker å diskutere for å om mulig komme fram til noen almenngyldige svar. Ironien din er kjempefin. Virkelig.

Jeg har ALDRI ment at det burde være en tallfestet og absolutt maksimal skyteavstand på jakt. Jeg har aldri moralisert overfor eller dømt noen langholdsjegere ut fra dette. Tvert imot: Frem til nå har jeg tidd helt stille i denne tråden! Og hvis du ser litt etter før du poster, vil du se at sist jeg kommenterte langholdsjakt ga jeg Poacher velfortjent ros i den angjeldende tråden. ;) Vet du hvorfor jeg har holdt meg unna også tråden vi er i nå? Det er fordi jeg har dyp respekt for jegere som har slike ferdigheter, og som kjenner sine begrensninger bedre enn de fleste andre jegere.

 

Du har jo bidratt med sånn fin ironi, da. Det er jo kjempefint, og flott.

 

Men her inne er det altså en rekke brukere, f.eks. Per-S, som insisterer på å ta hele den såkalte "debatten" i offentlighet. Som trygler om et mer eller mindre absolutt svar på et konkret spørsmål, basert på en problemstilling som i stadig sterkere grad synes å være mer konstruert og problematiserende for problemets skyld. Akkurat dette gir meg en rar smak i munnen.

 

Jeg har også påpekt at denne debatten er litt ujevn, blant annet hva gjelder kunnskapsnivå. Jeg antar det er det du mener med anførselstegnene. Jeg kan forøvrig ikke se for meg Per trygle om noen ting som helst. Skerpings.

Appropo rar smak i munnen, sist gang det var et utpreget problem hos meg var den gangen noen fikk så ørene flagret for noen geiter som ble skutt. Også den gang ble det satt krav fra allmenheten om fullstendig etterettelighet og ingen ironi eller antydninger til skjemt eller morro fra ”vår” side. Motdebatantene fikk ingen slike krav mot seg, de brukte isteden kreftene sine på å sende ut bekymringsmeldinger til diverse etater, og å tipse diverse aviser. Det hadde vært morro å vist hvem det var, sånn for morro skyld.

 

Folkens, det er lov å være smart hvis vi vil beholde et lovverk med rom for skjønn m.h.t. skyteavstander. Det er nemlig dette lovverket som gir langholdsjegere en viss rett til å utfordre grenser i noen grad. Denne tråden (hvis hovedformål synes å være å tematisere en ev. maksimal skyteavstand på jakt) er, med sine bidrag fra enkelte brukere, kun egnet til å framkalle lovreguleringer jeg ikke ønsker. :(

 

Det er lett å lese det slik at dersom kammerets medlemmer ikke holder seg innefor det som er allment akseptert, så vil sannsynligvis myndighetene sørge for at det blir lover og regler som regulerer det hele. Muligens hjulpet av noen av kammerets medlemmer ? Det virker som det er en del som mener at det er helt greit. Endel som ikke synes det er helt greit legger seg allikevel opp i en posisjon for å kunne si ”hva var det jeg sa”

Felles er det imidlertid at det beste for alle er å holde kjeft. Lat som ikke internett finnes. Knip raspeballene sammen og håp på det beste. Kjempeopplegg. Så om noen påstår at dette bør diskuteres åpent, så er det deres feil? Kjempeflott Omega, du er et fyrtårn.

Link to comment
Share on other sites

Så lett slipper du ikke unna Per s!

 

Om optimale forhold er 700 meter en dag, tør du gjøre dette rett foran nesa på oppsynet på reinsjakt? Eller er maks avstand: Det er på den avstand jeg under de rådende forhold med angjeldende våpen med tilnærmet 100% sansynlighet kan levere et dødelig skudd, og sjangsen for at oppsyn/ politi ser meg er minimal?

 

Jammen helledussen, Tikka! Du synes ikke at du blander kortene litt nå?

 

PerS beskriver sin komfortsone, det er ikke det samme som at han utøver det i prsaksis.

Langholdsskyting/jakt har blitt introdusert her på forumet av meget kompetente skyttere, og har blitt nedsablet av langt mindre kapable skyttere. Først og fremst for manglende forståelse, i tillegg til frykt for hva øvrigheta måtte mene om saken.

 

Selvsagt er presentasjon viktig, og den kunne av enklete vært bedre, men langt mer ødleggende har hylekoret vært, som stempler dette nord og ned.

 

Selv øvrigheten skjønner nok at de ikke forstår langholdskyting, men de trenger de jo ikke, når nesten alle kammerdeltakerene fordømmer det. "Selv deres egne, osv".

 

Jeg har i denne saken ikke endret syn på langholdsjakt, men fundert litt videre på hvor "sikker" og "human" tradisjonell jakt er. Satt opp mot hverandre mener jeg man skal være kansje uvitende for å virkelig mene at jakten blir mer "human" om vi setter en maksgrense nær det lavmålet av jegerstanden klarer å prestere.

 

Om en fersk jeger sender et skudd på 350 meter fordi han har lest om det på Kammeret, eller om han skyter etter en elg i flukt fordi han har hørt om Løpende Elgbane på Jegerkurset, hva er forskjellen?

 

Til syvende og sist er det jegerens egen etikk som avgjør, og ingen "grenser" kan bestemme det.

Link to comment
Share on other sites

Joda, ser den Fossdal. Men jeg ville bare utfordre PER S litt på om det var så enkelt som det hørtes ut for. Jeg synes enkelte av langholdsjegerene har vert såpass tøffe i trynet i denne tråden, at det er litt pinglete at de ikke tør stå for det de gjør...

 

( TESKJEMODUS: om de mener alle andre er idioter/ sosialister/ moralister som ikke forstår at det går an å felle et reinsdyr problemfritt på 500 meter, hvorfor er det ingen som tør gjøre det foran nesa på oppsynet?)

 

Forøvrig tror jeg ikke man får en maks grense inn i lovverket av et slikt stunt, selv lovgiverene ser nok at dette er for vanskelig å fastsette. Men vi får kanskje opparbeidet rettspraksis på det ( om vi trenger det :?: )

Hjortefilmen resulterte ikke i en minimumsgrense på antall hjort på antall sekunder, men dommen vil nok bli retningsgivende når en tilsvarende episode skjer, og politi vurderer om de skal anmelde et forhold. ( håper derfor anken resulterer i frifinnelse!)

Link to comment
Share on other sites

LETT OMSKREVET TESKJEMODUS: om de mener alle andre er idioter/ sosialister/ moralister som ikke forstår at det går an å kjøre problemfritt i 150 km/t, hvorfor er det ingen som tør gjøre det foran nesa på politiet?

 

Bare det faktum at du stiller spørsmålet gjør at du for meg fremstår som en som overhodet ikke har forstått hva diskusjonen går ut på... :!:

 

(Egentlig en litt "dum" sammenligning av meg - all den tid det faktisk er fastsatt fartsgrenser i lover/forskrifter, mens det ikke er det for skyteavstander under jaktutøvelse...)

Link to comment
Share on other sites

Jo det skal jeg fortelle deg TikkaT3, det er fordi på reinsjakt er det faktisk satt en form for grense! Der har det vært en form for "rettspraksis" at når du krysser 200m så starter du å være i gråsonen, og passerer du 250m ender det i beste fall med reprimande, uansett utfall..

Villrein er faktisk en av hjorteviltartene som egner seg MINST til virkelig langholdsjakt(400m+), for de står veldig sjelden stille. De kan ligge stille litt, men der stopper det jammen meg...

 

Hjort, elg, rådyr, de er alle mer "rolige" i adferden, dessuten står de ikke tett i flokk... På reinsjakta må man i 9 av 10 tilfeller ta et kjapt skudd når et dyr fristiller seg fra flokken. Kjappe skudd er heller ikke forenlig med langholdsjakt etter mitt syn..

 

Hvorfor skal langholdsjegere måtte forsvare aktiviteten sin i forhold til andre jaktformer? Hva gjør at "vår" aktivitet ikke skal kunne underlegges individets dømmekraft, når ALL annen jakt blir det? Og vi trenger ikke få gjentatt dette med bevegelse i siste millisekund, det uventede vindpustet etc............ :roll: Folk driver med drivjakt, og det er helt greit? Skadeskyting på langhold vil være mindre enn ved drivjakt. Likevel denne forskjellen??

Uventede ting skjer på annen type jakt også, uten at det blir diskutert på 17 sider... så om denne tråden blir stengt er det neppe noe tap..

Link to comment
Share on other sites

Hjort, elg, rådyr, de er alle mer "rolige" i adferden, dessuten står de ikke tett i flokk... På reinsjakta må man i 9 av 10 tilfeller ta et kjapt skudd når et dyr fristiller seg fra flokken. Kjappe skudd er heller ikke forenlig med langholdsjakt etter mitt syn..

 

Dette viser det komplekse i at jakt er forskjellig rundt om i landet, selv innenfor hver kategori av dyr; 9 av de 10 rein jeg skutt har stått rimelig dørgende stille, alene utenfor flokken. Noen beiter rolig, mens andre står og halvsover, noen ligger osv. Reinsjakt i sør betyr også kuppert terreng, og gode muligheter for å snike seg inn på sådane dyr. Tror ingen av "mine" har vært over 200 meter. Snittet har vel vært 50-70 meter, men uansett; Oppførsel til dyr varierer veldig alt ettersom. Jakt er herlig komplekst ja :)

Link to comment
Share on other sites

Hei..

 

Veit ikke helt dette her..

Min erfaring er at det er eit få tal som behersker vind og kulebane utover 250m..tung jaktkule.

Prøv å sette opp en c15 (20 x 15cm) figur hver 50m fra 100m og utover.

og det er et skudd som teller.. et skudd i skiva.. bom er skadeskyting,.

Vansklighetsgraden blir utrolig mye større utover 250m

Og egentlig så burde blinken vært mindre etter min mening pga bevegelse..

Eg sier ikke at det er en grense på 250m men utover 250m så er det mange faktorer som vil

vanskliggjøre eit godt plasert skudd.

 

mvh

Link to comment
Share on other sites

Prøv å sette opp en c15 (20 x 15cm) figur hver 50m fra 100m og utover.

og det er et skudd som teller.. et skudd i skiva.. bom er skadeskyting,.

Vansklighetsgraden blir utrolig mye større utover 250m

Og egentlig så burde blinken vært mindre etter min mening pga bevegelse..

Eg sier ikke at det er en grense på 250m men utover 250m så er det mange faktorer som vil

vanskliggjøre eit godt plasert skudd.

 

mvh

Du er inne på noe her...

Men, det som kan være vanskelig for meg og mitt utstyr, kan være overkommelig for andre med sitt utstyr.

Det viktigste er vel at man er sikker på at skuddet treffer der det bør, og da kommer individuelle forskjeller fram...

Link to comment
Share on other sites

Har fulgt debatten fra sidelinjen, men jeg lurer på en ting.

Hvordan vudrerer dere langholdsskyttere/jegere vinden på hold fra 500m+?

Når jeg er på jakt blir jeg stadig overrasket over hvor mange retninger vinden kan ha på forskjellige plasser i terrenget, vill ikke dette ha stor innvirkning på så lange hold?

Ser at dette har utviklet seg til mer og mer en hakkespett tråd, men før det, var det en spennende tråd å følge med på! :D

Link to comment
Share on other sites

drister meg inn med en litt topic/off topic kommentar. anslagskravet på 100 meter er 2200 Joule med min 308 med oryx-kule faller jeg under 2200J etter 125 meter... med min 45/70 derimot kommer jeg ikke under anslagskravet før etter 300 meter. no er jo det større sjanse å skadeskyte med en 45/70 på 300 meter enn med en 308, men poenget mitt er vel kanskje at om man klarer å treffe blinken, og faktisk lage hull i den også på en kilometer, så er det nødvendigvis ikke kraft nok i kula til å avlive storviltet. burde det ikke være en sammenheng mellom presisjon og restkraft i kula som avgjør hvor langt det er forsvarlig å skyte elgen? Kula skal jo faktisk entre masknrommet og romistere litt der inne før elgen faller.

Link to comment
Share on other sites

Som sportsfisker ble jeg veldig inspirert av dette med lange hold. Så sist jeg var på fiketur (havfiske), måtte jeg jo bare prøve.....

Fant dypt vann og slapp ut alt jeg hadde av snøre på snella. Ble bommtur gitt.... :lol::lol: (Tror det var for mye strøm avdrift på jiggen..?)

 

Er usannsynlig morsomt med disse popkorntrådene. :lol::lol:

 

Snurr film....

Link to comment
Share on other sites

[...]anslagskravet på 100 meter er 2200 Joule med min 308 med oryx-kule faller jeg under 2200J etter 125 meter... [...]

 

Tror du har misforstått et vesentlig punkt; det er ingen som snakker om å knalle elg på 1000m med .308win. Bare som et eksempel, så har en .338LM ladet med 300gr Scenar over 2200J på 1000m. MEN før noen misforstår med vilje(!); jeg sier ikke at noen skal skyte elg på 1000m med Scenar! Ikke på 2m, heller. Ønsker bare å poengtere at det finnes andre verktøy enn .308win og 6.5x55

Link to comment
Share on other sites

Ønsker bare å poengtere at det finnes andre verktøy enn .308win og 6.5x55

Ojojoj!... Her trår du litt i salaten! :mrgreen:

Det kan virke for mange her inne at det er bare disse alternativene (og kanskje 3006 da) som er reelle alternativ! :lol:

Kan jo ikke komme å antyde noe annet da?

Vi skal jo holde samme mal alle sammen, både verktøyet og måten vi bruker dette på, det er jo det beste...

Link to comment
Share on other sites

Anslagsenergikravet er satt for 100 meter. Utover dette så faller vel kule og kalibervalg inn under Jakt og fangst skal utøves på slik måte at viltet ikke utsettes for unødige lidelser

En må altså passe på å ha en kule som en er sikker på har god nok penetrasjon og ekspansjon i forhold til hastigheten kula har på den avstanden en skyter.

 

Så lenge folk har et edruelig forhold til sitt eget utstyr og ferdigheter så ser ikke jeg helt problemet med å strekke holdet utover jegerprøveboka sine 150 meter. Men det som er sikkert er at en ikke skal ta lange skudd uten å ha trent på det på forhånd. Det skal ikke komme som en overraskelse at kula di har 70 cm lavere treffpunkt og 30 cm vindavdrift ved 3 m/s sidevind om en tar et skudd mot vilt på f.eks. 350 meter.

 

Jeg synes også det er synd at denne debatten har dreid seg mye om skyting på 1000 meter. Det er hele 850 meter med økende vanskelighetsgrad fra 150 til 1000 meter. Det positive med en debatt som dette er at det kommer frem at det å skyte sikkert på lengre hold krever litt mer enn å måle avstanden med sin nye lasermåler og sikte like langt over som det står på ammoesken. Da er det stor sannsynlighet for at ting ikke går helt etter planen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville ikke komme med ytringer rundt dette ettersom jeg sikkert er like umoralsk som Poacher. Alt etter hvordan andre/majoriteten ser det. Foresten morro å se en tråd som blir så lang på så kort tid.

 

Jeg har drevet aktivt med jaktfelt og elgbane i hhv. 18 og 12 år. Det har gått noen tusen skudd. Og ser helt klart for meg hvor mine begrensninger ligger. Jeg er helt klart mer komfortabel med å skyte et sikkert og godt treff på f.eks. en elg på 500m eller en rev på 200-250m som står i ro, uten tanke på oppfølgning, enn noen av de nevnte artene i fart på f.eks. 50-150m. Uten tvil.

 

Syns forøvrig det er betenkelig å sette en teoretisk max avstand for storvilt på 150-200m. Når det ikke er uvanlig å skyte rype, storfugl, ender, rev på 100-150m. Og gås på 200m.

 

Det er tatt opp tidligere i tråden og jeg har nevnt det i andre tråder. At det er mer betenkelig at jegere som sliter med skyteprøven får jakte overhodet. De 30 obligatoriske treningsskuddene burde hvert fjernet og skyteprøven gjort noe vanskligere.

 

Det er få ting som er så uforutsigbart som nettopp jakt og skyting. Ekstremt mange variabler. Finnes ingen kontrete grenser for noe. Om det ikke var uforutsatte hendelser hadde det vel ikke hvert så intresangt.

 

 

Så til noe som ikke omhandler saken. Bare for å si det. Jeg er så "umoralsk" at jeg har snøskuter og er for barmarkskjøring med ATV, bil og traktor. Så får de som mener noe mot det bare hyle. Men ikke ta det opp i denne tråden.

Link to comment
Share on other sites

Har fulgt debatten fra sidelinjen, men jeg lurer på en ting.

Hvordan vudrerer dere langholdsskyttere/jegere vinden på hold fra 500m+?

Når jeg er på jakt blir jeg stadig overrasket over hvor mange retninger vinden kan ha på forskjellige plasser i terrenget, vill ikke dette ha stor innvirkning på så lange hold?

Ser at dette har utviklet seg til mer og mer en hakkespett tråd, men før det, var det en spennende tråd å følge med på! :D

 

Nå svarer jeg utifra langholdsskyting på BLINK(!) Det er vanskelig(umulig) å gi et kort svar, men siden du spør skal jeg prøve kort.

 

Vind ved standplass og de første 100 meter gjør at kula allerede da begynner å skjene, og betyr mest. 90 graders vind påvirker mest, 45 grader er "3/4" vind, og så videre nedover. Vind forfra fører til lavere treffpunkt og bakfra høyere. På 500+ har kulehastigheten sunket betraktelig, så vinden påvirker mer her, men uansett er det de første metere som påvirker mest. Så er det terreng...vinden følger terreng som vann i en elv, med bakvinder, turbulens etc. alt etter som.

Det kreves mer og mer av skytteren jo lengre hold, da det er mer å ta hensyn til. Vind kan måles på standplass med måler, men utover det må en se på greiner, gress, bølger i vann, vindflagg osv. Men det er utrolig hvor godt trent en blir når en trener...Omtrennt som å tippe avstander og derretter måle, tippe vekt på elger og deretter veie.

 

Tenk på følgende; Har du sett på sirkusartister der det står fire i høyden på en løpende hest, og han på toppen gjerne står opp/ned på ei hand...Er det noen som tror de greier dette med "elgprøven"? Dvs trene 10 min 1 gang i året? For vanelige dødelige ser dette komplett umulig ut, men for de få som er villige til å trene for å beherske dette...

 

Prøv dette;

 

skjønner... :wink:
Link to comment
Share on other sites

Er det bare jeg som reagerer på at når det er snakk om langholdsskyting så er det plutselig legalt å avfyre skudd mot liggende vilt? Det er greit at disse skytterne kan mye om vind og gress som svaier osv, men har de også full kontroll på hjorteviltets indre organers plassering når et dyr ligger? Jeg bare spør.....

Link to comment
Share on other sites

Viktig poeng! Her er det verdt å merke seg at hjerte og lunge bytter plass med tykktarmen. Hold derfor på bakre del av dyret....

 

Nei spøk til side, vi har noe som heter mellomgulv, og det kan jo bule litt. Nå vil lungene beholde posisjonen sin ganske bra, og man går for å treffe gjennom kjernen på bogområdet uansett, så det er vel strengt tatt ikke noe stort problem?

Link to comment
Share on other sites

Det at man på jegerprøven lærer at man ikke skal skyte på noe særlig lengre hold en 100 meter, tror dere ikke dette vil være et punkt påtalemyndighetene ville brukt i en eventuell rettsak der en hadde vært tiltalt for å skyte på feks 700 meter. Skjønner selvfølgelig at dette ikke er en maks avstand i følge norsk lov, og mener heller ikke at det skal være det.

 

mvh

Sauerhansen

 

"popcorn og cola" :wink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...