Jump to content

Bly

Members
 • Content count

  1,899
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Bly last won the day on May 9

Bly had the most liked content!

Community Reputation

118 Excellent

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hvis det er hastighet som teller holder jeg en knapp på Thomas Haugland metoden 😉 Blåtann og anna mannskit på batteri kan bare gå hjem og legge seg...😬
 2. Jeg har ikke orket å lest om produktet siden jeg så reklamevideoen først og trakk konklusjonen ubrukelig umiddelbart . Det som slår meg med en gang jeg ser retikklelet i kikkerten er; hvordan skal man forholde seg til vind? Er det snakk om FFP eller SFP retikkel? Edit: Så en "tube" til; https://www.youtube.com/watch?v=iNJ0UeikS8s Her får man da litt mere forklaring, men jeg ser fortsatt begrensninger med vind
 3. Bly

  Lette fjellsko.

  Det er jeg helt enig i! Spørsmålet er om det finnes lette sko som tåler bruk og holder tett om du skal gå gå gjennom våt myr, klatre litt i steinur, kanskje gå litt i sne og sludd og subbe gjennom tette kjerr på en og samme tur? Jeg har prøvd et nokså begrenset utvalg av sko, så jeg vet ikke egentlig ikke. "Lette tekniske" sko med kevlar og alle mulige membraner fra Scarpa og La Sportiva som jeg har testet holdt ikke lenge for meg. Av det jeg har prøvd så holder jeg en knapp på lær og impregnering med sno seal og lærfett. Men det kommer jo med prisen litt mere vekt. Vet man at turen bare skal gå i fint og tørt terren er det vel ingen ting i veien for å velge "joggesko" eller tilsvarende.
 4. Bly

  Lette fjellsko.

  Det er kanskje ikke helt utenkelig at vi har forskjellige oppfatninger av hva man skal gjør på jakt? Jeg verken løper eller går langrenn. Mulig du gjør noe annet..?
 5. Bly

  Lette fjellsko.

  Det er greit at det er dokumentert, men man må se på andre sammenhenger også. De to gir ikke samme belastning på kroppen, og det er det som er hele poenget. Energiforbruk betyr jo egentlig ingen ting om man ender opp med "utmattende" belastning. Kropper er ikke like og for noen vil det ene alternativet være bedre enn det andre. Det er "store" muskler som løfter beina også! Uansett er det slik at går du med tunge sko så vil muskulaturen for tilpasse seg det. Det tar mye lengere tid for kneledd og sener til å tilpasse seg mere vekt på ryggen. Tyngere sko er i mine øyne egentlig bare en vanesak. For 5-10 åra siden gikk jeg med dobbelt så tunge sko som jeg gjør i dag, og det var ikke et problem eller noe jeg reflektere over før jeg kjøpte lettere sko. På sommeren går jeg innimellom "lette fjellturer" med "fingersko" for å belaste annen muskulatur, og de veier ingen ting? Kanskje 100 gram? Det er en brutal følelse å ta på seg 8-900 gram sko etterpå, men følelsen går fort over.
 6. Bly

  Lette fjellsko.

  Nå har man de største musklene i fotene, og for en fot som i utgangspunktet faktisk er en rimelig tung del av kroppen er ikke 400 gram vekt å snakke om. Selvfølgelig bruker man mere energi med tyngere sko, men så skal det også tilføres energi på en tur i form av "drivstoff". Hvis man tenker på belastning av leddet sener, som for folk over 20 år er det som man faktisk blir "sliten" av på en lang jakttur, så er det mye bedre at føttene løfter noen 100 gram ekstra, enn at hele kroppen må holde oppe noen flere kilo. Når muskulaturen i føttene begynner å bli sliten så utsettes knærne for mye mere belastning om ryggsekken er tung enn om skoene veier litt ekstra. Spesielt når man går bratt nedover som man ofte gjør i fjellet. En annen ting er jo også at fluktskyting med hagle lider mere av tung sekk enn tunge sko. Det er selvfølgelig best med lette sko og lett sekk, jeg har bare problemer med argumentasjonen om at 800 gr mere sko tilsvarer 4 kg ekstra i sekken. Sekk og sko er to helt forskjellige ting og kan ikke sammenlignes. Det er bare et salgstriks for skoselgere som vi som kjøpere ofte sluker rått.
 7. Bly

  Lette fjellsko.

  4 kg ekstra i sekken merker jeg, men 400 gram ekstra per fot må jeg virkelig bruke godvilje for å kjenne. Jeg synes det er mye bedre å ha sko som tåler det terrenge jeg går i enn lettvektere som "punkterer" første gangen du trør inn i en spiss stein eller stubbe. En lærstøvel varer 2-4 ganger lengere enn "tøysko", så jeg sparer egentlig nokså mye penger på å bruke lær. Dessuten har moderne lærstøvler blitt noen gram letter enn de var for 10 år siden, da typisk vekt lå på 12-1500 gram per sko. Nå er 800 mere vanlig.
 8. Bly

  Lette fjellsko.

  Hmm! Kan ikke si jeg merker noen forskjell annet enn å bli våt på beina☹️
 9. Bly

  Lette fjellsko.

  Merker du forskjell om du går med 800 eller 400 gram?
 10. Jeg gjør litt research før jeg hiver meg på et nytt carbonchassis prosjekt til STR, og lurer på om det er noen som har et MDT ESS chassis og er villig til å måle litt med et skyvelær? Jeg er ute etter høyde og bredde på den delen av bakstokken som skrus fast i selve chassiset. Jeg har satt rød ring rund partiet hvor jeg lurer på høyde og bredde.
 11. Jeg har vært veldig fornøyd med klær fra Klattermusen med unntak av den jakka jeg kommenterte. Nå skal det sies at jeg ikke har kjøpt noe nytt fra Klattermusen det to siste åra siden utvalget i butikkene har vært begredelig for merket. Det har blitt Fjellreven i stede, men jeg synes ikke de lager noe bedre klær, og i tillegg er de ekstremt dyr i forhold til kvalitet.
 12. Jeg har en tidligere variant av den jakka 2.0, og synes det er det dårligst plagget jeg har kjøpt fra den produsenten. Hvis vi begynner med det som er positivt, så er hetta fantastisk på alle måter. Resten har jeg ikke sansen for. Nå har min model den idiotiske skrå glidelåsen, som skrår feil vei for en høyreskytter. Det blir alt for mye løst stoff på høyre side med åpen jakke. Det ser jeg at de takk og pris har gått bort fra. Eneste plassen skrå glidelås hadde noe for seg er i halsen. Det tettvevde stoffet puster ikke bedre enn at jeg blir våt av egen vannproduksjon, og da har jeg en våt jakke. Det eneste jakken fungerer til er å holde ute vinden. Vann innenfra og utenfra er stort sett bare sorgen, og ikke tørker det heller. Man kan selvfølgelig imregnere, men da er null pusting. Så er det det som imponerer meg minst. Sømmene slites utrolig fort. Det har jeg aldri opplevd det på Klattermusen før denne jaka. Normalt har sømmene vært tilnærmet uslitelig på alle andre plagg jeg har hatt fra merket. De strammedingsene på armene ser lure ut, men er egentlig bare sorgen. For det første går de opp, og det som kanskje er mest irriterende er at de subber og henger seg i klærne siden de er på innsiden av armene. Også er dette en kort jakke med sine pluss og minus!
 13. Bly

  Hagle- Får man det man betaler for?

  Jeg har som deg begynt med med rett kolbe, og av og til skutt bra. Av og til skutt dårlig. Jeg har vært helt avhengig av å sikte. Det betyr at jeg aldri har vært i stand til f.eks å skyte skeet hvor tempoet er høyt. Først når jeg skjønte sammenhengen mellom tilpasning og intuitiv skyting forsto jeg hvor viktig tilpasninger er. Jeg har desverre gått den vanskelige veien. Jeg har brukt årevis på å få til skytingen og plages fortsatt siden jeg har uvanen med "siktebilde" innebygd i ryggmargen. Når jeg vet det jeg vet i dag ville jeg begynt en helt annen plass om jeg kunne. Plassen er å starte med riktig instruksjon i montering og en hagle som passer med riktig montering. Hvem kan det? Ikke vet jeg, men en nybegynner med fersk jegerprøve kan det i hvert fall ikke. Mitt tipps er å oppsøke en hagleinstruktør og be om hjelp 🙄
 14. Bly

  Hagle- Får man det man betaler for?

  Uansett hvordan man vrir og vender på det så må skytteren være i stand til å montere hagla likt fra gang til gang. For å få til det må man ikke nødvendigvis skyte. Men det er grusomt kjedelig å tørtrene uten "pang", selv om det er billigste løsning. Men så er det et men med hele greia, for det lønner seg å starte med en hagle som er tilpasset. Hvis ikke blir man aldri ferdig med problemene.
 15. Bly

  Hagle- Får man det man betaler for?

  Det er sikkert det lureste å få hjelp av noen som kan det med tilpasninger av hagle 🤔. Så er det trening og trening, og atter trening. Kjipt, men sånn er det bare. Eneste grunnen for å kjøpe en ny hagle er hvis den ikke kan tilpasses, ikke virker, eller at det blir økonomisk ufornuftig å tilpasse i forhold til hva hagla har av verdi.
×