Jump to content

Bly

Members
 • Content Count

  2,391
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

Bly last won the day on August 15

Bly had the most liked content!

Community Reputation

407 Excellent

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg sier nå som jeg alltid har gjort, elektroniske skiver med sensorene og ledninger som ligger over skivevollen har ingen ting å gjøre på en bane med jegeroppskyting. Det er et alt for «dugnadskrevende prosjekt» til at det går rundt på fornuftig vis 😉. Alle som holder på med å «lappe» skivene blir demotivert når den ca. nypreparerte skiva som er stabla på plass etter ledning lodd, ny sensor og mye gaffateip blir skutt ned ca 2 timer senere.
 2. De fleste har så lite kontroll på skytinga at vi snakker uansett om +10 cm både hit og dit. Det er stort sett sånn at man må ofte må bruke middeltreffpunktet på 20+cm grupper når man hjelper den «jevne elg jeger» med å stille på kikkerten. De som er i stand til å skyte alle skudda på en «klisterlapp» spør ikke om denne problemstillingen😉. De har nemlig allerede funnet ut hvordan de skyter inn og treffer akkurat der de vil. Og noen cm hit eller dit feilanvisning på elektronikk er neppe det som gjør at en jeger bommer på en elg 25m unna som står med bredsida til. Det er ikke meningen å være ufin, men mitt råd til nesten alle er skyt og tren mere! Da lærer man sin egen begrensning, våpenets begrensning, elektronikkens begrensning, og man er i stand til å se et helhetlig bilde og vurdere hva som faktisk betyr noe for den jakta man skal gjennomføre.
 3. Hvis man er usikker på kronografen må man justere fart etter faktisk treffpunkt. Med dagens tilgang på nøyaktige ballistikk kalkulatorer og kjennskap til kulas BC er det en enkel operasjon. De fleste kalkulatorene har også en egen funksjon for dette. Det er ingen vits å bruke kronograf til langholdsammo om den ikke gir riktig nok målinger.
 4. Jeg er allerede i tvil om jeg klarer meg med bare 6x? 2,5x utgår. Hadde denne vært tilgjengelig https://www.swfa.com/swfa-ss-2-5-10x32-ultralight-rifle-scope.html så hadde det kanskje vært en god kandidat? Men en fast 10x hadde nok vært optimalt om man kunne fått en under 300 gram. Jeg skal primært bruke den til rypejakt i fjellet. Siden jeg egentlig jakter med hagle er tanken at terskelen for å ha med rifla som backup i sekken er minst mulig, eller «lettest mulig» og kompakt nok til å gå ned i sekken 😁. Nå er ikke rifla ferdig riktig enda. Det blir nok noen runder i fresen for å tynne ut litt metall. Jeg må kanskje også lage en lås til bakstokken slik at den ikke kan komme løs av seg selv. Så blir det sikkert også litt lakk både her og der. Dette er prototyping 😉. Jeg har selvfølgelig fått flere ideer og tror kanskje det er mulig å få til en konstruksjon som veier et sted mellom 1 og 1,5kg basert på en S&L Legacy, men det er opp og langt fram om det noengang blir.
 5. Rifla er enkeltskudd. Jeg skyter 80 gr MK i .223 med den, og de er for lang til magasinet, og egentlig nesten for lang til låsekassa. Jeg så ikke et poeng i å ha magasinet. Røret fungerer perfekt som kinnstøtte. Egentlig er konstruksjonen overraskende ergonomisk å skyte med. Om noe så er pistolgrepet litt kort. Lillefingeren havner på undersiden, men dette valget er gjort med vilje for å ha en lavest mulig profil på konstruksjonen. Bare rifla veier; 1865 gram. Kikkertsikte, en Leupold fast 6x, veier 270 gram. Ringene er Sako i stål og unødvendig tung. De kan muligens slankes? Vi får se? Ca. 415 gram for å se det som skal skytes. Med 40 cm pipe smeller det noe helt for jævlig, så jeg har spandert 180 gram til å ta brodden av smellet. Hausken MD35 fikser det, men er ingen effektiv lyddemper. Pussig nok er ikke MD45 noe bedre subjektivt vurdert. MD45 er bare større og 80 gram tyngere.
 6. Det er nok ikke så annerledes i dag. Jeg bruker i alle fall alltid 100 m som nullpunkt 😎
 7. Prosjekter har en tendens til å bli liggende når det er varmt i været, men jeg har fått testa «krykka» litt gjennom sommeren. Det ser ut som om den fortsatt skyter like bra som før makeoveren 🤗. Det er selvfølgelig helt jævlig å skyte med så lette rifler 🥴. Vekta har gått meg helt til hode, så jeg har funnet den letteste kikkerten jeg kunne oppdrive og demperen er vel den nest letteste på markede. Så nå er jeg nede på magiske: 2430 gram. ....og enda er det vel mulig å hente litt mere 😁
 8. Som @ladebenkensier, kan du ikke med sikkerhet konkludere med at kronografen viser feil basert på samlinger på 100 m. Nå skyter jeg ikke så ofte samlinger på 100 m lengre siden jeg synes det er bortkastet ammo, men jeg har gjort det nok til å se 10 skudd samlinger på 10-15 mm med ammo som har ES på 20-30m/s og som er ubrukelig til langhold.
 9. Vanlig kronograf, gammel kronograf? De trenger ikke være dårlig av og verken være vanlig eller gammel. Jeg har begge, pluss en til 😉 (Med forbehold om at vi snakker forbi hverandre. Jeg skjønner ikke poenget ditt? Du må gjerne forklare); Det å jakte på lav ES (og tildels SD) har lite med tallet i seg selv å gjøre. Det handler faktisk om hva som skjer med kula på tur mot målet. I prinsippet er det bare det som teller. Jeg skyter mye med en magnetospeed montert på løpet for å ha en referanse til hva som skjer med kula, og det gir nesten uten unntak en forklaring på hvorfor kula treffer lavt eller høyt i målet. Jeg har ingen interesse av å «mikse» til verken en lav ES (eller SD). Jeg vil vite hvor kula faktisk tar veien. ES (og SD) er resultatet av faktiske observerte hendelser! Så til poenget mitt; Hvis du har en kronograf du ikke «stoler på» så har ES og SD ingen verdi uansett hvordan man vrir og vender på «regnestykket». Da kan man bruke den som en «referanse på ca. fart» og la det være med det.
 10. @CadtekDu får spørre @M67 om han synes det stemmer bedre med virkeligheten slik? Jeg er nå ikke i tvil om at de kronografene jeg har testet både er nøyaktig og har presisjon nok til at det er uproblematisk å lage ladninger basert på de dataene jeg får ut av kronografen. Og det stemmer pussig nok med virkeligheten både på elektronikk, papir og stål. Vil du sikre deg mot «målefeil» er det bedre å gjøre som Litz: https://youtu.be/9rsFgdd3ssY
 11. Jeg vet fint lite om labradar annet enn at jeg hadde lyst å knekke den over kneet og hoppe på den da jeg prøvde den 🙄. Nok en jævla kronograf som ikke kan brukes til hagla😴. Jeg skal ikke ha en sånn 😖. Nå er denne testen fra Litz gammel og han har sikkert gjort noen nye, men den sier litt om hva man kan forvente fra kronografer; http://www.appliedballisticsllc.com/Articles/ChronographChapter.pdf Jeg har linket til den før, også.
 12. @fredriko13,9x1 er vel mere riktig 😅
×
×
 • Create New...