Jump to content

Bly

Members
 • Content Count

  2,276
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Bly last won the day on March 4

Bly had the most liked content!

Community Reputation

290 Excellent

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg har forsåvidt prøvd dette før både på denne Sakoen i 223 og på en eldre Sako i 308, og på begge har det ikke vært et merkbart problem i forhold til å skru pipa inn med 100 Nm. Forskjellen er vel stort sett litt merkbar forandring på headspace om man bruker halspressa hylser om hverandre. Jeg har jo også erfart at det å skru av lyddemper kan medføre at pipa kommer løs i stedet. Men jeg har egentlig aldri forsøkt og skyte grupper hvor pipa er skrudd inn og ut mellom hvert skudd. Det får bli en test med denne rifla når den er ferdig. Kanskje kan det bli en tråd ut av det?🤓
 2. Joda, helt vanlig pipebrystning. De muffegreiene er laget med andre (mindre) gjenger (stigning) og med et litt annet fokus på toleranser. Men jeg har tro på at det funker likevel? Ulempen er at grove gjenger har lettere for å skru seg opp, så det stiller nok litt mere krav til brukeren.
 3. @Henrik123Det blir veldig eksperimentelt😉 Jeg hadde tenkt å være så drøy at jeg skal prøve og skru pipa inn og ut for håndmakt, slik at jeg kan dele rifla opp i enda kortere biter ved ulike transportbehov i små eller store ryggsekker under transportetaper i terrenget når man ikke aktivt jakter. Jeg er usikker på hvordan dette kommer til å påvirke presisjon og repeterbarhet, så det må prøves ut. Pipa er jo egentlig ment skrudd inn med 100 Nm.
 4. Etter en runde med testing av forskjellige laminater har jeg bestemt meg for å prøve kombinasjonen to lag med 200 gsm (0,4mm) karbonfiber lagt med 45 grader på hverandre på hver side av 2 mm Lantor Soric kjerne. Her er formen på forhånd behandlet med slippmiddel og jeg har lagt ned de to første lagene med 200 gsm karbonfiber som har 45 graders vridning på hverandre for å øke stivheten i alle retninger. Jeg bruker en kompositt spray (klister) for å få lagene til å ligge fast på hverandre. Lantor Soric duken er klippet til slik at jeg får en kjerne der hvor jeg ikke skal kutte i stokken etter montering. Close up! Det betyr at jeg "fyller/bygger opp" områder som ikke har Lantor Soric kjernen med flere lag karbonduk for å få ca. samme tykkelse. Så legger jeg ned de to siste lagene med karbonduk, igjen med 45 graders fiberretning i forhold til hverandre. For å få en ferdig flate til å lime mot bruker jeg en duk kalt peel ply. Så lager jeg en pose/vakuumbag for å legge det hele inni. Riktige materialer til dette er alfa omega for ikke å plages. Forma med karbonduk legges inn i posen sammen med et infusjonsnett og kontakter for å montere innløp og utløpsslange i. Også suger man vakuum på hele greia, og håper at alt er tett. Hvis posen ikke holder vakuum er det ingen vits å fortsette. Det resulterer bare i en mislykket del. Når man er sikker på at posen er tett er det på tide å suge inn epoxy. Her er den ferdig blandet og på forhånd vakuumert for å få ut luftbobler som oppstår under blanding. Så åpner man krana og epoxyen suges inn i (og gjennom) delen. Her er epoxyen ca. halveis. Etter herding er det bare å plukke fra hverandre alt som ikke tilhører selve skalllet. Og få av peel ply'en er ofte litt av en utfordring og krever mange dråper med svette og mye bannskap. Etter noen runder med repetisjon har man opptil flere eksemplarer av forskjellige skall. De to som er "ultralett" ligger i midten og har et annet mønster i vevet enn de andre.
 5. "Sa(i)ko" prosjektet har ligget på is en liten stund, siden jeg har prioritert å gjøre ferdig en "Ugly stock" til en kompis, som for så vidt også nesten kan betegnes for en slags lettvekter. STR front stokk på rett under 500g er ikke spesielt tungt for klassen. Jeg ble også superfornøyd med lakken som er inspirert av Gunwerks. "Kamo/mønster" er påført med svamp også er det klarlakk på toppen https://youtu.be/ucGPVcslzcI?t=120 Manners gjør kanskje akkurat det samme på sine karbonstokker? Her er et bilde av lakken i bedre lys; Men tilbake til det egentlige lettvektsprosjektet. Selve låsekassedelen til Sakoen begynner å ta en eller annen form. Her er det i prinsipp lim på biter av kompositt i hytt og pine slik at det til slutt kanskje får en form? Med låsekassa og avtrekk ser det hele da slik ut foreløpig; ..... Så da må jeg vel finne på en slags avtrekkerbøyle og pakke det hele pent inn i noe karbon?
 6. Bly

  6,5x55 hylser

  Her er ei typisk eske jeg kjøper når jeg vil ha nye hylser; https://www.landro.no/lapua/100853/lapua-6-5x55-9-0g--139grs-800m-s-scenar Når jeg skyter de over en kronograf så kommer de ut i alt fra 790-810 m/s og faktisk av og til også med enda mere spredning. På 400 m utgjør bare det 6-6,5 cm høydespredning helt alene før vind og vær har fått herje litt medkula. Også har du stinkerene i pakken som plutselig kommer ut i 782 m/s eller 817 m/s, og 10 cm begynner å bli realiteten. Plukker du 5 tilfeldige skudd og sender de ut av pipa er sannsynlig selvfølgelig til stede for at de to stinkerene som befinner seg i pakken ikke er blandet de 5. Og selvfølgelig er det den gruppa som, JOHO! , var 5 cm som går i huskelista over hva den fantastiske ammoen kunne levere. Feltammo løser selvfølgelig litt mere av problemet siden den kommer ut i høyere fart, i hvert fall på moderate hold. På 1000 m suger den antagelig like mye? Men jeg er nå i utgangspunktet helt enig i at det er en nokså unyttig øvelse i å lage super ammo for å skyte 400 m på frihånd. Jeg hadde i hvert fall ikke orket det.
 7. Bly

  6,5x55 hylser

  Det er vel sånn omtrendt "fabrikkammo" rett ut av eska 😉..., og grunnen til at jeg lader selv i stedet for å plages 🙄
 8. Det skal jeg fortelle deg! Du har vel ikke lyst å stå ute i regnvær å gjøre opp en bukk? Klart du må vite om det er fare for nedbør før man gjør noe så dumt som å plante ei kule i et dyr. 😎 Kommer det ikke sånne skyer med regndråper på «storskjermen» inni DS’en om trykket er synkende?
 9. Bly

  Ny hagle

  I steden for å lese Dagbladet se heller disse; Beretta 686: https://youtu.be/ekjbgWBecgg Browning 525: https://youtu.be/Z291HmpNIWw
 10. Spør du meg, så ville jeg spurt om hvilken type jakt tenker du på? For jeg ville valgt forskjellig avhengig av hva jeg så for meg å bruke rifla til. På støkkjakt ville jeg ikke hatt noe annet enn et helt tradisjonelt grep som alle jaktrifler og hagler har.
 11. Hadde røpunktet enn vært montert slik at man så gjennom det med venstre øye mens man hadde høyre i kikkerten så kunne jeg kanskje, muligens på en riktig så bakfull dag, være med på argumentasjonen 😂 Men jeg velger å holde en knapp på noe annet. Og jeg sier ikke hva 😉
 12. For min del er det i hvert fall ikke Arca rail og en million justerbare dingser som er løsningen. Jeg vil heller ha riktig balanse og god for meg ergonomi. Kanskje er det noe som sitter spikra i hode fra hagleskyting? Bare for å ta et eksempel. En trend jeg ser er f.eks at noen setter et rødpunktsikte på toppen av kikkertsikte. Da får jeg meg bare ikke fra å tenke; hvor dårlige rutiner har egentlig skytteren på å legge seg bak rifla eller hvor dårlig kontroll har skytteren på hvor rifla egentlig peker siden han må ha en rødpunkt for å klare og finne målet i sikte? Løsningen er såre enkel, dit jeg ser når jeg er i kontakt med rifla er dit rifla peker. Klarer man da ikke å finne målet i kikkerten er enten kikkerten ubrukelig eller så er skytteren urutinert og har liten kontroll på kobling kropp og rifle. Selv med en kikkert på høy forstørring burde koblingen være helt uproblematisk.
 13. Jeg er på bølgen «less is more»! Så det jeg fokuserer på er hva kan jeg fjerne fra rifla av skrot og mannskit. Mindre stæsh som tar bort fokuset, ræl som kan gå til helvete og potensielt kludre til skytinga 😉. Så det store spørsmålet er; hva trenger jeg egentlig?
 14. Bly

  Ny hagle

  Dagbladet??? Oi! Her får du Blaser F16 sporting med 76 cm pipe for rett over 30 000,-😵 https://www.skittjakt.no/blaser/173750/blaser-f16-sporting-skjeftemål-38-50 Jeg har ikke godt av å se på hagler 😰
×
×
 • Create New...