Jump to content

Fossdal

Members
 • Content Count

  788
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Fossdal treffes veldig enkelt på tlf 90866577. Når Fossdal ikke svarer, er han i havet på jobb. Treffes på mail bfossdal (at) slb.com Prosjektet ble aldri realisert, en dag - kanskje.
 2. Jada, joda, det er mye som kan kjøpes. Jeg kan jo også bygge en ny tjenerbolig og ansette en polsk familie som vaktmestere. Men nett nå er det snøfreser under 15000,- det er snakk om. Takker for tips, folkens.
 3. Nå gå det mot vinter, og fruen er impregnert. Da kan man ikke godt forvente at hun skal måke 100 m vei når jeg er offshore. Så da trenger jeg en snøfres. Markedet er stort, og prisene varierer fra 7000,- til 50000,- Hvor stor trenger man egentlig, hva bør man ikke kjøpe, osv? Noen med erfaring å dele?
 4. Men atte Høggeren, da. Det er vist flere som misforstår med vilje er? Tråden omhandler opprinnelig et løp med en stuck patron, og er et perfekt eksempel på hvor ille det kan bli. Tråden utviklet seg til et generelt spørsmål om hvordan man fjerner en stuck patron. Selv om du er en rutinert skytter med lang fartstid, er det vel en viss sjangse for at jeg, med like lang fartstid som børsemaker, kansje har sett litt flere slike tilfeller enn deg? Man kan ikke alltid slå sluttstykket på plass i en slik grad at det er forsvarlig å prøve å skyte ut kulen, og kommer man i en slik posisjon, blir jobben garantert mye mer omfattende og evt dyrere enn om man stopper i det man møter unormal motstand.
 5. Joda, jeg forstår at slikt virker støtende på mange, men jeg hverken respekterer eller tollererer det. Mener du at vi skal rette oss etter alle som blir støtt for ett eller annet, totalt utenom all logikk og folkeskikk? Om vi skal rette oss etter denslags folk, hvor tror du vi ender? Hvor skal jeg hente min jaktglede, når alle jaktens premisser er lagt av folk som ikke liker eller forstår jakt, og som ser ned på meg som jeger?
 6. Jeg tror faktisk at Grevlingen har et poeng her. Siden de vi diskuterer med ikke har noen som helst peiling på våpen, tjener det lite å gå i tekniske diskusjoner med dem. De må tvinges inn i en prinsippiell debatt der de må forsvare sine argumenter ut fra problemstillinger som folk flest kan relatere til. Om man stiller det norske folk spørsmålet; Bør halvautomatiske våpen forbys?, vil etter all sansynlighet de fleste svare ja. Til og med mange medlemmer på Kammeret. Om man derimot stiller spørsmået; Er det greit at spesifikke gjenstander forbys, om de har vært brukt i en kriminell handling?, ville vi antagelig få mindre følelsesladde svar - folk ville rett og slett tenkt seg om, og forstått at slike lover kan man jo ikke ha - de kan jo ramme hvem som helst...! Mener noen virkelig, at ABB ville toet sine hender om han ikke hadde tilgang på en lovlig ervervet Ruger Mini14? Og om man så kan bli enige med at han nok ikke hadde det, men skaffet noe annet, er det da ikke på tide å innrømme at man faktisk ikke oppnår noe annet ved en slik lov, enn å begrense anstendige menneskers utøvelse av en hobby?
 7. Enkelte ganger, ja, men for folk flest som ikke har den feelingen på sluttstykket som f.eks du har, mener jeg fremdeles det er best å ikke gå denne veien.
 8. Nettopp for å unngå situasjoner slik som den i denne tråden. Det finnes alltid gråsoner, og jo mer erfaring jo mer forståelse, men jeg har opplevd sluttsykker som ikke går helt i lås selv ved hard banking. Slike tilfeller som beskrevet i denne tråden er ganske vanlige. Om man, når man kjenner uvanlig motstand, stopper og tar tak i problemet, kan det faktisk være nok med lett tapping fra en pussestokk for å få ut patronen. På generelt grunnlag anbefaler jeg fremdeles så lite vold som mulig.
 9. Ingen her inne skal ha dårlig samvittighet for at de har postet innlegg om viser at de invisterer i godt utstyr og trener for å bli gode skyttere. Sakens kjerne er at enkelte mennesker mener våpenets utseende bør være avgjørende for dets lovlighet. Hverken mer eller mindre. Og det er det synet vi må forlange at de gir en redegjørelse på.
 10. Hva gjør man? For det første gjør man IKKE som Høggeren foreslår. Man bruker ALDRI makt for å få ned hevarmen. Opp, javel, men aldri ned. Alle slike faste hylser kommer av at folk har brukt for mye makt, i stedet for å stoppe og tenke, om sluttstykket ikke stenger som det skal. For det andre dunker man IKKE med en pussestang. Sansynligheten for at man lager stygge merker i pipen er nesten 100%. Dette for at stangen kiler seg mellom kule og løp. Stangen er for tynn, og blir for bøyelig og svak til å gi konsise slag på patronen. Det man gjør er å skaffe en stang som er så tykk som mulig uten å gi friksjon i løpet, polerer kantene, stapper stangen inn og dunker bestemt. Da kommer patronen ut. Om man har forsøkt vedkubbemetoden til Høggeren først, er fremgangsmåten den samme, men nå er det slett ikke sikkert at patronen kommer ut. Da gjør man som andre sier, heller inn tynn olje og lar stå en stund. Da dreper man i alle fall kruttet, selv om tennhetten fremdeles kan være i live. Man dunker igjen, noe kraftigere. Kommer hylsen fremdeles ikke ut, bør man overlate greiene til en børsemaker. Selv bruker jeg en hul fres som settes i bakdokka på dreiebenken, pipen i chuck'en og freser vekk godset runt hetten. Man tar ut pipen, heller ut kruttet, setter inn en kammerbrotsh, snurrer litt rundt og vips sitter hylsen fast på brotshen. Dra brotshen ut, rengjør kammeret, inspiser for evt skader, sett inn pipen og hut deg på skytebanen. Og så håper jeg du har lært at du aldri bruker makt på å stenge et sluttstykke.
 11. Joda, men spørsmålet er om Kammeret blir et bedre forum for jegere og skyttere av at vi tar denne debatten her. Det er flott at folk engasjerer seg politisk, men om det går på bekostning av at forumets medlemmer ryker i tottene på hverandre og slutter å tilføre forumet fagrelatert ekspertise, er min påstand at det ikke er verdt utgiften. Skal man først bruke tiden til å debattere samfunn og politikk, er det vel bedre å gjøre det på et sted hvor man faktisk når ut til publikum, i stedet for de 2-300 faste sliterene her inne?
 12. Når man tillater at en slik problemstilling skal defineres av utseende, er man på rimelig ville veier. Man kan dra paralleller til en viss politiker som ville forby "Rambokniver". Da opererer man med tanken om at utseende på en gjenstand påvirker brukeren. Et "militært" utseende våpen gjør brukeren mer krigersk. En Rambokniv gir brukeren mer lyst til å utføre vold enn en kjøkkenkniv. Tilgangen på antall våpen påvirker hvor mye brukeren ønsker å skyte. Mao, våpen gjør brukerene korrupte. Enten må de inrømme at de mener akkurat det, eller innrømme at de ikke aner hva de snakker om. Det finnes ytterliggående politikere som inrømmer slike holdninger, men jeg tviler på at et statlig organ tørr å ytre slike standpunkter, selv i dagens Norge. Om det likevel skulle sje, burde det vekke øynene på ganske mange. Skal de ha noe som helst og fare med må de gå på funksjon av ammunisjon og våpen, men hva kan man egentlig tilføye? Forbud mot helautomat og begrenset magasinkapasitet er allerede innført, så det eneste de kan oppnå er å gjøre noe dobbelt så ulovlig som før. Militær ammo er også forbudt. De kan altså forby halvautomatiske våpen, men hvorfor det? Inbiller de seg at 22.7 ikke kunne vært gjennomført med en boltrifle? Kan de ikke fatte, at alt som hendte på Utøya allerede var forbudt? Til grevlingen1, så er militære våpen oftest tilrettelagt skytestillinger med fast støtte, som ikke godtas i jaktskyting som konkuransegren. Men som derimot anbefales for human avliving ved jakt. Du blander altså jakt og et regelverk for konkuranseskyting, jeg håper du ser forskjellen. PS: Når Arrowmaker blir kalt sofajeger, viser det mye om hvor langt forumet har forandret seg! Han prøver, som jeg oppfatter det, å provosere fram argumenter vi faktisk kan bruke i debatten mot DN og POD
 13. Spørsmålet er vel ikke om vi bør ha nettstedet, men om hva som bør diskuteres. Om det er ødeleggende for forumet at det diskuteres politikk og samfunn, kan man jo bare utestenge alle slike debatter - det er mer enn nok steder for denslags. Vi er fra alle samfunnslag og fra alle politiske leire. Det er ikke tvil om at for egen del, har min motvilje mot forumet kommet som et resultat av å debattere i tråder som omhandler politikk og samfunn. Jeg orker ikke å debattere med folk jeg anser å være idioter, noe man også tar med seg inn i mer fagrelaterte tråder. Jeg husker Morten Vinjes motvilje mot at vi på Sluttstykket ikke fikk debattere Våpen i samfunn. Og jeg var helt enig med han - dengang. I utgangspunktet så jeg kammeret som et sted der vi kunne påvirke i alle fall skytterene og jegerene til å forstå hva som faktisk foregikk i samfunnet, og i så måte samkjøre oss i debatter mot politiske vedtak som evnt gikk i mot våre intresser. Men, hånden på hjertet, når overbeviste du sist en politisk motstander med argumenter? Man kan få folk til å gi seg grunnet manglende kunskap til å gi et godt motsvar, men det er ikke det samme som at de har blitt overbevist. Folk lever etter hjerte og følelser, ikke med hode og logikk. Det finnes alltid en forskningsrapport eller en meningsmåling som passer akkurat DITT syn. Hvorfor da ødelegge forumet med denslags? Jeg er medlem på et klokkeforum der alt annet enn klokker ikke får diskuteres - så der diskuterer folk klokker...! Kammeret har mistet svært mange av de gamle brukerene. Og dermed mistet fantastisk mye fagkunskap. Men veien fremover kan reddes ved å begrense brukerenes mulighet til å bli uvenner pga politiske holdninger. Ved å ha klare regelverk som begrenser hva som skal diskuteres. Ved å ha moderatorer som modererer etter regelverk, i stedet for etter synsing og meninger. Det kan ikke ta forumet tilbake til fordums storhet, i alle fall ikke på kort sikt, men det kan gjøre at det fokuseres på jakt, våpen og skyting. Og dermed bli såpass interessant at seriøse folk gidder å bli medlem, at de gamle sliterene som fortsatt henger med slipper å fortvile, og kansje til og med få tilbake noen av de gamle som gikk sin vei?
 14. Det er ikke tvil om at Ignorant setter fingen på rette stedet. Børsemakere er ikke akkurat kjent for å tenke nytt. Dagens fagprøve i norge består fremdeles av å lage en sidelås!! Bevares, det skal man kunne gjøre, men når de står et år og trener på å smi en bladfjær, er det vel ikke vanskelig å forstå at fokus er på feil sted. Det er minst en hel dags arbeid å lage en bladfjær. Samme fjær kan bestilles fra Amerika for 10$ og krever en times tilpasning. Norges børsemakerlaug kjempet en innbitt kamp for at vi med utdanning fra USA skulle ta det norske fagbrevet selv etter 20 år i faget, det sier litt om evnen til å tenke nytt. Det er da soleklart at cnc-maksiner er framtiden skal man drive effektivt. Da jeg måtte ta valget om å slutte eller satse, var det ikke tvil om at videre drift på heltid ville innebære en betydlig fornying av både maskinpark og rutiner. Men jeg orket ikke begynne på nytt, og mitt nåværende verksted holder meget høy standard for hobbybruk. Jeg er ikke i tvil om at man kan slå like gode gjenger på en manuell benk som på en cnc-maskin, men det tar tross alt 10 ganger så lang tid. Men man skal huske på at det er en del arbeid med demontering og montering av løp og mekanisme jeg ikke vil anbefale en hvilken som helst mekaniker å sette i gang med. Det samme gjelder selvsagt ved mange andre børsemakerjobber. Vi er inne i en overgangsalder for børsemakerfaget. De som henger med klarer seg, de andre forsvinner. Selv Holland&Holland bruker nå cnc-maskiner på det meste utenom den aller siste tilpasningen. Veldig mye gammelt håndarbeid forsvinner med de gamle børsemakerene, men slik er det i mekanikerfaget som helhet. Når jeg tenker på hvilke kunskaper som går i graven med min gamle far, blir jeg helt dårlig. Men slik er livet, money talks.
 15. Børsemakerfaget, ja. Hvorfor blir børsemakere sm de blir? Hvem klare å leve av faget? Om man ser på utdanningen her til lands, så tar de altså en fagprøve som var foreldet for 50 år siden. Så skal de ut og invistere mye penger i et bra verksted. Så skal de konkurere med alle mulige hobbymakere som jobber nesten gratis. Så tar man på seg for mye, jobber 12-16 timers dag, kommer bakpå med levering, begynner å sky telefonen... Ikke alle havner der, men utrolig mange. Børsemaker i dag må tenke nytt. De har alt for dyre verksteder til å holde bare en mann i arbeid. De må ta det man må ta for at ting skal gå rundt, om ikke må de slutte. Det gjorde jeg. Alt for mange står og jobber alene. Det i seg selv er ikke sundt, og det er dårlig økonomi. Alt skal gjøres av en person, alt fra støvtørking, vaske vinduer, gjøre kontorarbeid, vedlikeholde maskinparken, mer kontorarbeid, ringe leverandører som ikke leverer. Og så jobbe på våpen. Har man da lært at man skal file i to dager i stedet for å bestille delen fra USA, blir det slitsomt. For ikke snakke om å gnåle i telefonen dagen lang. At børsemakere får telefonskrekk er ikke rart, så mye dill som folk skal gnåle om. Mange ringer og forventer utfyllende svar uten at de har tenkt å levere våpen i det hele tatt. Bevares, det var mange gode år, og jeg traff mange hyggelige mennesker. Men jeg ble helt utbrent på slutten, orket ikke mer. Jeg vet jeg skuffet en del mennesker med treig levering, og det er lite hyggelig å tenke på. Jeg holder på å selge de gamle lokalene mine og flytter verkstedet hjem på gården. Driver fremdeles, men aldri mer på heltid, aldri mer ta på meg arbeid jeg ikke har lyst på. Jeg skal bygge børser og kose meg. Hjelpe gamle kunder i nød. Men jeg kommer aldri til å arbeide billigere enn de som lever av det på heltid, som enkelte hobbymakere gjør. Å sitte å jobbe 50 timer for å ta en tusenlapp - tvi vøre. Det er et ballespark på alle børsemakere som strever til livets opbehold. Vet du om en bra børsekamer, så støtt ham så godt du kan. Kansje dine barn også får oppleve en slik. Vet du bare om dårlige børsemakere, så selg driten og kjøp nytt. Da er det meningen at de skal dø ut.
×
×
 • Create New...