Jump to content

Stans i behandling av søknader på halvatomatiske rifler


Taffin

Recommended Posts

I motsetning til i DN, så er de aller fleste profesjonelle i Psykiatrien, nettopp det, profesjonelle. De ville aldri tillate at deres fagfelt ble besudlet med upresise diagnoser eller synsing.

POD ville fått så skinkene blånet om de roter seg bort i psykiatrien.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Slemmo, jeg vet ikke om du virkelig har tenkt over forslaget ditt.

 

Tror nok ikke at det var en "vinter deperasjon" som var det slemmo mente var grunn nok for indragning av våpenkort med innlegget sitt.

Må si meg enig i at ved alvorlige psykiske lidelser som schizofreni,paranoid og o.l

er man vel ikke egnet for og inneha våpen. Men tipper det er noe form for rutiner på det i dag, håper jeg.

Tror heller ikke det er noen fare for lege/politi tar i fra noen våpen for en god gammeldags "vinter deperasjon" og skulle man være såpass deprimert/pykotisk at de gjorde det så tipper jeg det er på sin plass eller?

Hva vi tror er irrelevant. Om vi åpner for å få et eget punkt for psykatri er det vel ikke lenge før vi får et eget punkt for alder(senilitet osv kan gjøre at man glemmer å låse våpenet inn), et for samlivsbrudd(da er jo mange i en dyp personlig krise) og kansje et for dårlig økonomi (da er man vel mer tilbøyelig for å selge våpen ulovlig for å tjene penger).

Her er en uendelig mengde muligheter for innskrenkinger. Hvorfor skal vi foreslå masse ting som ikke gjelder oss selv i øyeblikket for at det skal se ut som vi yter noe?

 

Det er liksom greit å ofre de med psykiske lidelser?

Nå er vi i samme gata som å si: "jeg har ikke mini 14 å det gjør ikke meg noe om den blir forbudt".

Link to comment
Share on other sites

Må si meg enig i at ved alvorlige psykiske lidelser som schizofreni,paranoid og o.l er man vel ikke egnet for og inneha våpen.

 

Så hvorfor skal folk snakke om psykiske lidelser? Problemet er ikke de, men konsekvensene de har for skikkethet til å eie våpen. Å henge seg opp i "psykiske lidelser" vil bare medføre mer pes for mange tusen jegere og skyttere som har litt å stri med uten å være til fare for noen som helst. Tenk hva konsekvensen må være for en kar som ser på jakta som eneste lyspunkt i en ellers håpløs tung høst og vinter...

Vold, utagerende adferd, rus, etc, alt det der er greie momenter å ta opp. Men samlebetegnelsen "psykisk" er for stor og omfatter så utrolig mange lidelser som ikke er problematiske.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror organisasjonenes oppgave må være å argumentere for at restriksjonene på våpeninnehav i Norge er strenge nok som de er og få myndighetene til å forstå at det faktisk ikke er i vår leir problemet ligger.

Hvor ligger problemet?

 

6-7 timer etter at jeg skrev noe om alkohol i denne tråden så skjer dette:

 

http://www.dagbladet.no/2011/08/28/nyheter/pistol/innenriks/kriminalitet/17854035/

Pågrep mann som skjøt rundt seg med pistol

 

Politiet i Oslo pågrep natt til søndag en 53-årig mann som skjøt rundt seg med pistol i et boligområde på Holmlia i Oslo. Ingen ble truffet av skuddene.

 

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 2.43. Mannen ble pågrepet noe senere i nærheten av boligen sin.

 

- En nabo meldte om at mannen skjøt ved rundkjøringen på Asperud, men han trodde ikke mannen skjøt etter noen personer. Ved pågripelse var han beruset og i besittelse av tre etthåndsvåpen, sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til NTB.

 

53-åringen hadde lisens på alle våpnene og har ifølge Grøttum ikke vært tatt for lignende episoder tidligere. Politiet beslagla også noen kniver og en armbrøst mannen hadde med seg.

 

(NTB)

 

"hadde lisens på alle våpnene" betyr vel at personen sannsynligvis enten er konkurranseskytter, offiser, poilitmann eller våpensamler? Noe som gjør at jeg tror han er i det som kalles "vår leir".

Link to comment
Share on other sites

En liten tankevekker:

NJFF sitter i den nye regjeringsoppnevnte våpenlovutvalget og informasjonssjef i Norges Jeger og Fiskerforbund Espen Farstad har uttalt følgende:

 

NRK.NO Publisert 01.08.2011 20:19. Oppdatert 03.08.2011 16:53.

Farstad tror ikke jakt i Norge ville blitt «lagt dødt», dersom man forbød halvautomatiske rifler.

 

NRK.NO Publisert 03.08.2011 22:37. Oppdatert 04.08.2011 17:20.

Trenger man halvautomatiske rifler til jakt i Norge?

Espen Farstad svarer:Det klarer jeg ikke å svare ett hundre prosent på.

 

Publisert torsdag 04. august 2011 kl. 07:44.

Espen Farstad i Norges jeger- og fiskeforbund mener at jakt i Norge ikke ville blitt «lagt død» om man ikke kunne brukt halvautomatiske våpen.

Men noen jegere mener det kan være bedre med en halvautomatisk rifle, for å kunne ta et raskere oppfølgingsskudd, sier Farstad til NRK.

 

Poenget mitt med og ta med uttalelser fra Espen Farstad i Norges jeger- og fiskeforbund er at jeg vil vise at "vår" jakt og skytterpartner helst ikke vil uttale seg om noe som helst, før de har loddet stemningen blant de ulike politiske partiene, dvs samstemt i forhold til saken.(politisk sett)

Farlig å tolke inn hva andre mener og tror basert på enkelthendelser. Det kan også tenkes at Farstad har vært svært tilbakeholden med å svare fordi ivrige journalister har vært svært interessert i å gjøre sensasjons saker ut av ting.

Blir du spurt om norsk jakt vil opphøre om halvauto blir forbudt, så er det egentlig umulig å svare noe annet en : Nei....

derfor er det vel svaren blir mer difuse.

Link to comment
Share on other sites

Det er et klassisk retorisk grep -

 

Har de sluttet å slå deres kone?

 

Man kan ikke gi et svar som har validitet, da spørsmålet gir alle svarmuligheter muligheter for tolkning.

Hadde han svart JA, ville det vært lett å motbevise siden så mange jakter uten halvauto, men å svare nei på det aktuelle spørsmpålet er ikke det samme som at man mener det er en god ide å forby halvauto.

Link to comment
Share on other sites

Men er det noen som har hatt godkjent søknad fra før tragedien, og denne stansen av behandling av søknader,

som har fått problemer med å erverve halvauto?

Har selv en godkjent søknad som er 2mnd gammel, som sier at jeg kan kjøpe meg ei rifle til Praktisk.

Lurer fælt på om jeg bør skynde meg å handle for å være sikker på at jeg kan få praktisere denne sporten i framtiden også.

Eller er det, som noen mente i tråden her, allerede for seint og at forhandlerne har blitt oppfordret til å stoppe salg av slike rifler?

Link to comment
Share on other sites

Jo, politidirektøren har vel foreslått det?

Eh...nei?

derimot er det naturlig nok kommet signaler om at man skal se på halvautorifler og lovgivingen. Men det er altså slettes ikek et forbud.

Det er så viktig at vi faktisk diskuter på fkata - og ikke på hva vi antar at andre har gjort eller mener.

Link to comment
Share on other sites

Subjektivt tror jeg det er lurt av "kammerfolket" å lytte til Hassel og hans likesinnede der han søker objektive argument som tåler en debatt( og som får den ikke våpenglade politiker til å lytte) når " forbudsraset kommer"...

Faktum er at man trenger ikke halvautomatiske rifler ( og hagler) til jakt...argument som forteller at man MÅ ha halvautomat til jakt vil enkelt tilbakevises og sette jaktutøvelsen i dårlig lys.

Og man ikke ha halvautomater(rifle/hagle) konkurranseskyting...

Hvorfor skal man da få ha halvautomatiske rifler/hagler?...Det er her man trenger en god argumentasjonsrekke basert på bla skadepotensiale mot fordeler/ ulemper halvauto kontra andre våpen har til jakt og konkurranse.

Til jakt kanskje rene jakt halvautomater uten løse magasin...

Til NFPS kanskje tiden nå (etter ABB) vil vise at tiden for praktisk rifle med halvautomat er forbi...

 

 

Jeg tror faktisk at Grevlingen har et poeng her. Siden de vi diskuterer med ikke har noen som helst peiling på våpen, tjener det lite å gå i tekniske diskusjoner med dem. De må tvinges inn i en prinsippiell debatt der de må forsvare sine argumenter ut fra problemstillinger som folk flest kan relatere til. Om man stiller det norske folk spørsmålet; Bør halvautomatiske våpen forbys?, vil etter all sansynlighet de fleste svare ja. Til og med mange medlemmer på Kammeret. Om man derimot stiller spørsmået; Er det greit at spesifikke gjenstander forbys, om de har vært brukt i en kriminell handling?, ville vi antagelig få mindre følelsesladde svar - folk ville rett og slett tenkt seg om, og forstått at slike lover kan man jo ikke ha - de kan jo ramme hvem som helst...!

Mener noen virkelig, at ABB ville toet sine hender om han ikke hadde tilgang på en lovlig ervervet Ruger Mini14?

Og om man så kan bli enige med at han nok ikke hadde det, men skaffet noe annet, er det da ikke på tide å innrømme at man faktisk ikke oppnår noe annet ved en slik lov, enn å begrense anstendige menneskers utøvelse av en hobby?

Link to comment
Share on other sites

Men er det noen som har hatt godkjent søknad fra før tragedien, og denne stansen av behandling av søknader,

som har fått problemer med å erverve halvauto?

Har selv en godkjent søknad som er 2mnd gammel, som sier at jeg kan kjøpe meg ei rifle til Praktisk.

 

 

Snakket med Romerike politikammer, torsdag eller fredag, før helgen og Allerede innvilgede søknader, er det bare å handle på....

De gikk iallefall ikke tilbake på allerede godkjente innvilgelser, så bare å handle mens det fremdeles er mulig.....

Link to comment
Share on other sites

Mange argumenterer for å redusere tilgjengelighet på enkelte våpentyper for å få beholde andre, og de fleste er vel enige i at det bare vil vare til neste tak med ostehøvelen "så e det på an igjen."

 

Jeg tror ikke man kommer noen som helst vei med å måtte argumentere for hver enkelt mekanismetype, hver "type utseende", hver magasinkapasitet osv.

Dette vil bare bli en masse byråkratisk visvas basert på føleri og personlige preferanser.

Vil man ha våpen blant sivile i landet så mener jeg man får ha som utgangspunkt at det er individets holdninger, etiske og moralske, som forhindrer uvettig og ulovlig bruk.

Dersom man mener det er for lett å bli jeger eller skytter så bør man kanskje heller se på reglene for dokumentasjon og erverv samt holdningsskapende arbeid, ikke så mye på HVA og hvor mye man faktisk erverver da skadepotensialet vil være der uansett og ikke engang vil være i nærheten av å forsvinne selv ved totalforbud.

 

I en spisset situasjon som det som skjedde i sommer er det soleklart at våpenet ikke var tilfeldig valgt, vi som benytter slikt til daglig er klar over hvilke kapasiteter et slikt våpen innehar men om det ikke hadde vært tilgjengelig via jeger-registeret ville det utvilsomt ha blitt anskaffet alternativt utstyr via andre kanaler.

Mulig mange ikke ser på det som et argument, men min mening er at om jeg skulle være iskald massemorder ville jeg søke å skaffe utstyr minste motstands vei dog uten å la meg stoppe av eventuelle regler/forbud, i så fall ville minste motstands vei bare være litt vanskeligere men fremdeles fullt mulig og gjennomførbar.

 

Uansett hvordan man snur og vender på det, jeg finner ikke ett vektig argument for å innføre flere lover og regler overhodet.

De som eksisterer holder i massevis overfor "vanlige folk flest" og de andre som likevel ikke bryr seg eller velger å trosse loven kan man, så lenge man ikke har implementert en "unlawful intentions warning transmitter" i hjernebarken ikke gjøre annet enn å ETTER(på)forske, å tro noe annet er i beste fall naivt...

Link to comment
Share on other sites

Men er det noen som har hatt godkjent søknad fra før tragedien, og denne stansen av behandling av søknader,

som har fått problemer med å erverve halvauto?

Har selv en godkjent søknad som er 2mnd gammel, som sier at jeg kan kjøpe meg ei rifle til Praktisk.

 

 

Snakket med Romerike politikammer, torsdag eller fredag, før helgen og Allerede innvilgede søknader, er det bare å handle på....

De gikk iallefall ikke tilbake på allerede godkjente innvilgelser, så bare å handle mens det fremdeles er mulig.....

 

 

Ønsker tilbakemelding på hva andre har opplevd, i den nærmeste fortid.

 

Jeg fikk en stk. våpensøknad stemplet innvilget i postkassen 4 dager før melding gikk ut til landets politidistrikter om stans i behandling av slike søknader.

Våpenet ble bestillt via forhandler som bestillte hos offisiell norsk importør, våpensøylen.

 

Ved purringer om leveringstid, viser det seg at våpensøylen ikke kan bekrefte leveringstid, og beklager at halvautomatiske våpen blir stoppet i tollen, og får ikke tas inn til landet.

Er dette nye opplysninger, eller finnes det i en annen tråd også?

 

Det jeg luerer på er hvilket lovverk tollvesenet kan hvile en slik avgjørelse på?

 

 

 

 

 

 

g

Link to comment
Share on other sites

Helt alvorlig, hvis jeg (HYPOTETISK) en en gal jævel og setter meg bak rattet i min Skoda og pløyer gjennom et 17.mai-tog og dreper og skader mange, skal det bli forbudt å eie/selge Skoda?!!! Det som skjedde er helt forferdelig, men hvorfor skal det alltid "gjøres noe" i de politske fløyer, se statistikken på hvor mange som drepes med våpen i året her i landet og spør deg selv om vi kanskje skulle forbudt biler i stedet. Kall det gjerne en litt provoserende fakkel, men dette irriterer i hvertfall meg, uavhengig om jeg selv eier eller ønsker å erverve halvautomatisk rifle.. Godt eksempel er Felleskjøpet, de hev seg rundt og gjorde det vanskeligere å kjøpe gjødsel, selv om Behring Brevik hadde alle papirer i orden hva anskaffelse av store mengder gjelder! Om det finnes så gale mennesker som nevnte person igjen i Norge, vil denne personen dessverre alltid klare å skaffe seg våpen gjennom kriminelle nettverk eller i utlandet, den eneste forskjellen her er at han gikk inn for å skaffe det lovlig...

Denne jævelen har ødelagt så mange liv at det bare skulle mangle at det ble satt søkelys på våpen osv, men jeg syns den politiske argumenteringen har glidd helt over på usakeligheter "bare-for-å-gjøre-noe"...

Link to comment
Share on other sites

Nå er det vel nesten ikke vært et politisk tema, og veldig få politikere har sakt noe om daken. (- IMT og to till). Det jeg husker av hva Storberget har sagt var vel at det jobbes med våpenloven. (Og det viste vi jo alle).

 

Men jeg savner litt mere info. fra møte/ne som har vært mellom organistasjonene.

Har de vært i dialog med POD også?

Link to comment
Share on other sites

Helt alvorlig, hvis jeg (HYPOTETISK) en en gal jævel og setter meg bak rattet i min Skoda og pløyer gjennom et 17.mai-tog og dreper og skader mange, skal det bli forbudt å eie/selge Skoda?!!!

 

En slik argumentasjon holder neppe. Anders Behring Breivik skal ha forsøkt å kjøpe illegale våpen, før han ble medlem i klubb og fikk kjøpe våpen legalt. Han hadde neppe jublet om du forsøke å selge ham en Skoda under bordet i stedet for :wink: . Han hadde neppe hatt særlig bruk for den heller til sitt formål. Det hadde neppe andre terroristgrupper heller, om man forsøke å selge dem Skodaen, stekepanner, motorsager, kniver eller andre ting som er farlige når de er ute etter skytevåpen... En bankraner vil nok heller ikke bli like glad for en Skoda i stedet for et våpen, ikke en gateraner heller forresten.

 

Jegere og skyttere forsøker ofte å dra sånne paralleller til andre ting som er farlig, for å vise at våpen ikke er farligere/ikke behøver å reguleres bedre enn andre ting. Jeg tror det blir en form for kvasilogikk som ikke fører noe sted hen. Skytevåpen er åpenbart egnet til krig og terroristvirksomhet på helt andre måter en Skodaer, rett og slett. Mor Nille er altså ingen sten, selv om Jeppe kan få det til å høres logisk ut. Jeg tror nok at denne formen for argumentasjon vil virke lite relevant for de aller fleste og at det ikke gagner skytteres sak å stå på dette.

Link to comment
Share on other sites

Jegere og skyttere forsøker ofte å dra sånne paralleller til andre ting som er farlig, for å vise at våpen ikke er farligere/ikke behøver å reguleres bedre enn andre ting. Jeg tror det blir en form for kvasilogikk som ikke fører noe sted hen. ........

.......Jeg tror nok at denne formen for argumentasjon vil virke lite relevant for de aller fleste og at det ikke gagner skytteres sak å stå på dette.

(Jeg har klipt i innlegget. Håper jeg blir tilgitt.)

 

Jeg er helt enig med Skaubjønn her. Jeg tror slik argumentasjon gjør at de som får det servert ikke tar noen meninger man kommer med seriøst. Man prøver å ufarliggjøre skytevåpen ved å sammenligne de med ting alle bruker i hverdagen. En argumentasjonsmåte nesten alle klarer å plukke fra hverandre veldig lett.

Det gjør at vi taper diskusjonen selv om vi kan ha mange andre gode argumenter. Mener jeg.

Link to comment
Share on other sites

Salongrifler har vært nevnt før, men ikke hagler.

Er du sikker på at det nå også gjelder hagler?

 

Virker ikke som det jeg skrev i sted kommer opp.

 

Men var det jeg ble fortalt av en som jobbet i butikken der. Han hadde fått en e-post forrige uke fra politiet om at det var midlertidig stans på halvautomatiske hagler også. Noen andre som har hørt noe lignende?

Link to comment
Share on other sites

Dette er helt feil.

 

Jeg ringte Svendsen i POD for å dobbeltsjekke, og det er kun halvautomatiske rifler det er midlertidig stopp på, inntil videre.

 

Alle andre våpen gjelder samme regler som før. Ja, jeg spurte spesifikt om halvautomatiske hagler også, og nei, ingen stopp på dem.

 

Be lokalt Politi ringe Direktoratet for å få avklart situasjonen, lokalt Politi har tydeligvis misforstått instruksen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg håper da virkelig de fleste tok denne argumentasjonen med en teskje humor, det var i hvertfall intensjonen. Når det er sagt har Norge en av (om ikke-) verdens strengeste våpenreguleringer (HELDIGVIS), noe jeg er så for som det er mulig å bli! Hadde det vært mer "alle skal kunne forsvare seg" og USA-tankegang hadde "alle" måttet kjøpe seg våpen fordi naboen og i hvertfall han som bryter seg inn har det, og den spiralen er ingen tjent med. (Les; 10.000 drap hver år i junaitn). Nei, jeg prøver vel heller å utbasunere at hadde denne personen kjøpt seg et ulovlig våpen, så hadde det nå ikke vært noe diskusjon hvorvidt halvautomatiske våpen er mer farlig enn andre, men hvorvidt tollvesenet hadde gjort jobben sin osv (heimvernslager, you name it...). For å sette hele diskusjonen litt på spissen, roet temperamentet seg VELDIG fort rundt ekspanderende ammunisjon da folk forsto at dette er essensielt på det aller meste av jakt. JEG føler temperaturen er litt for høy ennå til at endel mennesker skal diskutere et totalforbud rundt et bord fordi noen ikke får ro i sjelen før "noe har blitt gjort" for å forhindre at noe slikt noen gang skal skje igjen.

Begynn med å gjenopprette HV-016 som på død og liv skulle legges ned fordi slike ting aldri skjer i Norge så vi ikke kunne ta oss råd til det! Gjør konkrete ting, og hjelp folk til å forstå at denne terroristen hadde et så klart mål i sitt syke lille hode at han uansett ville kommet langt med en hendig boltrifle også!

 

(Beklager hvis jeg provoserer noen nå)

Link to comment
Share on other sites

Nei, vi har virkelig ikke en av verdens strengeste våpenlover...

Det er vel omtrent 1.2 millioner våen i privat eie i Norge såvidt jeg husker (?!). Alle kan får kjøpt våpen, bare man er jeger eller skytter. Forsøk å gjøre det i Kina (der folk flest bor..), India, Nord Korea eller Albania.... Vi er laaaangt unna toppen i strenghet i Europa også. I england er det et sant helvete av et byråkrati. Jeg var på jakt der nettop, og lærte at man får ikke skyte rev med en .308 for eksempel, den er for kraftig til denslags :shock: . Det er søknader med bilde og attester for allverdens ting, og vanskelig å få tillatelse til å kjøpe våpen. Forsøk i Nederland eller Belgia, ikke helt lett der heller. Frankrike også visstnok. Det er altså helt feil å påstå at vi har en av verdens strengeste våpenreguleringer.

Link to comment
Share on other sites

uansett ville kommet langt med en hendig boltrifle også!

 

Hysj, er ikke sikkert POD har tenkt i de baner enda!

Jeg er forøvrig også enig med de som sier at våpenlovgivningen til nå ikke har vært blandt de strengeste i verden, selv om jeg ikke vet om det er helt rett å sammenligne våre lover med f.eks Kina og Nord-Korea? Likevel så er det kanskje her man skulle rettet søkelyset, istedet for å forby seg ut av denne tragiske hendelsen, så skulle man heller økt kravet til å få innvilget våpensøknaden? Å eie våpen er ingen rett, men noe du må kvalifisere deg til...

Men jeg er redd for at POD bruker 22.07.11 som et påskudd til å stramme løkka til oss jegere/skyttere, nå har vi "sett hva en gjerningsmann kan gjøre med et slikt våpen".

Link to comment
Share on other sites

Ønsker tilbakemelding på hva andre har opplevd, i den nærmeste fortid.

 

Jeg fikk en stk. våpensøknad stemplet innvilget i postkassen 4 dager før melding gikk ut til landets politidistrikter om stans i behandling av slike søknader.

Våpenet ble bestillt via forhandler som bestillte hos offisiell norsk importør, våpensøylen.

 

Ved purringer om leveringstid, viser det seg at våpensøylen ikke kan bekrefte leveringstid, og beklager at halvautomatiske våpen blir stoppet i tollen, og får ikke tas inn til landet.

Er dette nye opplysninger, eller finnes det i en annen tråd også?

 

Det jeg luerer på er hvilket lovverk tollvesenet kan hvile en slik avgjørelse på?

 

Jeg handla fra Danmark.

Godkjent søknad er godkjent, min gjekk glatt igjennom tollen.

Link to comment
Share on other sites

Prata akkurat litt med ny daglig leder på en av de lokale våpenforhandlerne i byen. Det har i det siste vært "møter minst en gang i uka" med det stedlige politi hvor det har blitt informert om hva som skal selges og ikke. Så tydelig at våre venner i POD er aktive her...

Link to comment
Share on other sites

Skal vi våge å gjette på utfallet av "tenkepausen" til POD ifm. halvauto rifler til jakt ?

 

Jeg tipper det blir en gjennomgang av "godkjentlisten", der våpenet, istedet for å "ikke ha et militært preg", skal ha et "typisk sivilt preg" istedet. Og i tillegg blir det forbud mot å eie magasiner med større kapasitet enn f.eks. 5 skudd. Da har man i praksis fjernet alt som kan forbindes med "massakren på Utløya" fra hyllene - uten at det rammer de jegerne som foretrekker et våpen med automatisk omlading.

 

Noe slikt ville vært et fornuftig utfall av noe som kan virke som en noe panikkartet reaksjon. Men vi får se - det som er litt synd er at NJFF virker lite interresert i å kjempe for å få beholde halvauto som jaktvåpen i Norge. Hvis det er en våpentype som burde forbys til jakt, er det enkeltskuddsvåpen, som ikke har noen mulighet til å kunne levere et raskt oppfølgningsskudd.

 

Når det skal avgjøres hvilke våpen som skal brukes til jakt, må det være hensynet til en human og sikker jaktutøvelse som må veie tyngst, ikke tradisjon eller politisk markeringsbehov.

 

 

Endret: Fjernet setning om DNs motstand mot halvauto - en ren misforståelse.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

mulig denne artikkelen er linket til tidligere , men jeg har ikke lagt merke til den før nå..:

mye desinformasjon samlet på få linjer! (bortsett fra #2 som er udiskutabel)

 

http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7731586

sitat:

En halvautomatisk rifle kjennetegnes av tre ting:

De er presise.

De lader fort, fordi de lader seg selv. Man slipper å manuelt dra tilbake sluttstykket, noe som sparer tid.

De har stor ammunisjonskapasitet. Selv om det i Norge kun er tillatt å ha en patron i kammeret, og to patroner i magasinet til jakt, får man kjøpt magasiner med plass til opp til 30 patroner over disk i Norge. I tillegg er det enkelt å sette sammen magasiner. På den måten kan man ha 90 til 120 skudd lett tilgjengelig.

Link to comment
Share on other sites

Allt dette kan vel vare riktig i en modern halvauto rifle. Nå har forsåvitt ikke alle stor magasinkapasitet, mend et finnes dem som har det. Nå er det nok heller ikke snakk om 120skudds magasin, men att man på vanlig militär måte, teiper sammen to eller flere magasiner.

 

Dem er presise, vises vel med att det brukes halvauto 7,62x51 og .50 halvautorifler militärt. Selv en god AG3/HK G3/AK4 er presis med riktig ammo.

 

Dem skyter skudd nr 2 raskere grunnet att dem er halvauto..

Link to comment
Share on other sites

Blir uansett feil å framstille det som om halvauto er ekstra presise i forhold til andre våpen, er jo det som er greia i den artikkelen.

Blir det framstilt som de er "mer presise enn andre våpen"?

Slik jeg leser det er bare "de er presise" skrevet. Å det kan jo stemme.

Link to comment
Share on other sites

At halvauto kjennetegnes ved god presisjon kan vel vanskelig tolkes uten at man sammenligner med andre våpen?

 

Sammenlignet med hva? Hvorfor må det sammenlignes? Står ikke at den er "mer presis enn".

Jeg vil påstå at min AG3 er presis. Å det er en halvauto. Trenger jeg sammenligne den med noe for å påstå den er presis? ;)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

At halvauto kjennetegnes ved god presisjon kan vel vanskelig tolkes uten at man sammenligner med andre våpen?

Grunnen til at noen ser seg nødt til å påpeke at halvauto-rifler har god presisjon er vel den bakstreverske nikkersadelen som stadig vekk hevder det motsatte.

 

På sviktende grunnlag, selvsagt; det finnes mindre presise halvautoer der ute, akkurat som det finnes enkeltskudd- og boltrifler som ikke samler verdt filla.

Link to comment
Share on other sites

Men kjennetegnes AG'en med at den er presis? Er det det som er mest beskrivende når det gjelder våpenet? Eller halvauto generelt? Om noe kjennetegnes ved noe så trodde jeg det skulle bety at tingen var spesielt bra i forhold til andre ting i samme kategori.. Mulig jeg er på bærtur her? Uansett så er det ikke SÅ viktig for meg om det er det ene eller det andre men hadde jo vært gøy å vite om jeg har misforstått hele betydningen av et relativt vanlig ord. Ikke helt usannsynlig det :lol:

Link to comment
Share on other sites

Alt er relativt. ;)

Jeg sa ingenting om AG3 generelt. Viktig å lese hva som skrives. AG3 i dag kjennetegnes feks ved at mange av våpnene begynner bli slitne etter opptil 40 års hard tjeneste, noe som går utover feks presisjonen på en god del av dem. Nye ubrukte AG3 er vanligvis presise våpen.

 

Men til topick. Hva som menes med "Presise" er nok relativt. Jeg vil påstå at halvautomatiske rifler som produseres idag generelt ikke kjennetegnes ved å være upresise.

(selvfølgelig finnes det endel upresise halvautomater, men de fleste av disse er militærvåpen type AK47 osv.)

 

Forresten er det vel ikke nødvendigvis det mest beskrivende for våpenet som er ramset opp i artikkelen. Det er noen beskrivende egenskaper (kjennetegn).

Link to comment
Share on other sites

... Og DNs motvilje mot halvauto er ren uforstand, etter min mening. Hvis det er en våpentype som burde forbys til jakt, er det enkeltskuddsvåpen, som ikke har noen mulighet til å kunne levere et raskt oppfølgningsskudd.

 

Når det skal avgjøres hvilke våpen som skal brukes til jakt, må det være hensynet til en human og sikker jaktutøvelse som må veie tyngst, ikke tradisjon eller politisk markeringsbehov.

 

Tror vi må passe på hverandre her, hva tror du alle med enkeltskuddsrifler, kombier og drillinger mener om sånne argumenter? Da kunne vi like godt fått et offentlig typegodkjent jaktgevær med standard ammunisjon og siktemidler.

At jeg ikke selv er bruker av halvauto til jakt betyr ikke at jeg argumenterer mot det. Ja til mangfold!

La oss håpe at de som har påvirkningskraft og de som skal fatte beslutninger i denne saken gjør et godt stykke arbeid :)

 

JJ

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...