Jump to content

dufus

Members
  • Posts

    245
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by dufus

  1. Nei. Jeg foreslår at du leser teksten om igjen til du forstår den. Avsnittet du siterer handler om begrensninger på hva som kan puttes inn i FG-godkjent skap, av hensyn til eksplosjonsfare.
  2. Alle problemene du nevner her er vel åpenbare konsekvenser av forbudspolitikken? (Mulig du er ironisk/sarkasitisk eller noe, og at det har gått meg hus forbi..) Kvalitetskontroll kan vi selvsagt bare glemme når det kun er kriminelle som dekker den enorme etterspørselen. Mitt inntrykk er at GHB kjempeskummelt, og vanskelig å dosere selv med kjent innhold. Populariteten kommer vel av at det er enklere å produsere enn MDMA, som er relativt trygt. Grunnen til at folk dytter i seg badesalt, "syntetisk cannabis" og andre skumle eksperimentelle kjemikalier er vel først og fremst at de er eller har vært lovlige for bruker og/eller selger. Tilgjengeligheten er det heller ingenting å si på, alle som går inn for å kjøpe ulovlige rusmidler klarer det. Mindreårige har sannsynligvis lettere for å få tak i heroin enn øl.. Forestillingen om at dagens cannabis er særlig annerledes enn det beste hippiene hadde tilgang til er selvsagt bare tøys, men hyklere som røyket en del på 70-tallet faller kanskje for den slags rasjonalisering? Sett at vi plutselig klarte å gjøre en bedre jobb enn de som har dyrket og krysset frem denne planten i utallige generasjoner, så er heller ikke det noe problem. Renere cannabis tilsier at brukerene nå kan få i seg mindre skadelig plantemateriale og oppnå samme effekt. Trådstarter har jo fått svar på spørsmålet sitt (så bra som noen kan gi, i hvert fall), men jeg synes emnet er for viktig til å la innlegg som dette stå uimotsagt. Med fornuftig regulering kunne vi bli vi kvitt store deler av dagens kriminalitet, som enten handler om narkotika eller penger til/fra narkotika. Forsikring, politi og rettsvesen burde koste langt mindre, vi kunne sluppet en rekke lover som går på rettsikkerheten løs, og barrieren for at folk med rusmiddelproblemer søker hjelp blir lavere. Ved å fjerne profittmotivet gjennom fri heroin til narkomane ville rekruttering til de harde rusmiljøene synke som en stein, og livskvaliteten deres ville bli noe helt annet. Land det er naturlig å sammenligne oss med har nesten ikke overdosedødsfall lenger, og rusmisbrukere som ikke sliter med desperat pengemangel er faktisk relativt produktive. Her hjemme dør det godt over 200 årlig. Sikkert mange som "ikke vil betale for folk sitt dop", men lovlig heroin er nesten gratis, i hvert fall i forhold til kostnadene en kriminell narkoman påfører oss.
  3. Savage er flotte saker, men jeg ville unngått Axis. Den tilsvarer vel Remingtons 770.. To lapper ekstra så får du en Savage 111 trophy hunter med accutrigger og Weaver-kikkert. Liker Weatherby Vanguard S2 også. Alt fra Wby leveres vel med en grei presisjonsgaranti. Kjøp heller noe nytt og rimelig med garanti enn å riskere et utskutt gammelt spett fra finn sier nå jeg. Særlig når prisen godt kan være høyere for en brukt Tikka..
  4. En 16-åring med jegerprøve/avgift i orden kan jakte småvilt på egen hånd, jamfør §5 i forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst. Alder spiller ingen rolle med tanke på hvilke våpen du har lov å jakte med, og begge kaliberne du nevner er lovlige til småviltjakt. Se §15 - §17 for regler rundt våpen og ammunisjon til jakt.
  5. En del av innleggene her handler muligens om å forsvare for seg selv og omverdenen at en har betalt 15k+++ for et kikkertsikte.
  6. Også vi som eier lovlige våpen, som på ingen statistisk signifikant måte er representert i kriminalstatistikkene, har krav på rettssikkerhet. Kravet om forhåndsvarsling ved slike inspeksjoner handler vel om at politiet ikke når som helst skal kunne trenge seg inn i husstanden til hvem som helst av landets 500000 våpeneiere uten skjellig grunn til mistanke. Personlig synes jeg slike inspeksjoner høres ut som horribel bruk av ressurser. Jegere og skyttere som ikke oppbevarer våpnene sine i henhold til lovverk/forskrift er det vel langt mellom.
  7. Nå er det altså slik at ammunisjonsprisene avhenger av kaliber, og man velger selvsagt øvelser og våpen ut fra hva en har råd til å drive med. Både kalibervalgene mine og Shadow handler om å få mest mulig valuta for pengene, pluss noe som funker greit både i nsf og dssn sine programmer. En m&p hadde vært relativt rimelig og mest for gøy, men har ikke tatt meg råd til en sånn en. For evt. interesserte så endte jeg opp med en billig standard Ruger, og angrer litt på det. Den er nok ikke helt på linje med matchpistoler (eller x-esse) ergonomisk, og heller ikke like morsom som en SR22. Men driftssikker er den. Revolver og en morsom spesialpistol er fortsatt på vent. Takk for et verdifullt bidrag til samtalen.
  8. Er nok greiest å unngå alle typer varmint (altså skadedyr-) ammo når en skal spise det en skyter på. ser vi NTX i .17 hmr som treffer ei jordrotte. NTX er ammo som er laget for å brukes i våtmarksområder i USA, hvor blyammo er forbudt. Ikke så relevant i norge, og klimagevinsten er nok tilnærmet null (kanskje med negativt fortegn?). NTX veier litt mindre, og går dermed kanskje litt fortere? Det blir vel uansett ett fett. Kjøp det billigste, eller evt ei pakke med hver så du kan finne ut hva som funker best i våpenet ditt.
  9. Redfield revolution med lysåpning på 33 eller 40? Neppe verdens beste optikk, men garantien er bra mener jeg, og posteringsjakt på elg er uansett ikke det mest krevende mtp kikkertsikte..
  10. Stemmer nok det. Du har ikke lov å bruke/medbringe blyammunisjon på jakt, jfr. utøvelsesforskriften §17, men den er ikke ulovlig å eie. Eksempelvis er det vel enkelte lærduekonkurranser hvor utøverne har lov å skyte med bly. Diverse partier har jo lovet at de skal gjøre om blyforbudet, så jeg hadde beholdt de patronene selv om en ikke kan stole på valgflesk..
  11. XXL klarer som regel å gi en del rabatt for å få et salg. Så lenge de tjener på varen er det jo vinn-vinn om du kjøper hos dem i stedet for å gå til en konkurrent.
  12. Trenger ikke søke for å felle kråke og måke, nei. Men les hele forskriften, det er en del kriterier som må være på plass før skadefelling er greit. SNO/påtalemyndigheten kan rævkjøre deg grundig hvis du ikke klarer å bevise at du ikke har gjort noe galt. Nå om dagen prøver de å få straffet en sauebonde som skjøt i bakken for å skremme bort en aggressiv bjørn.
  13. Se "Forskrift om felling av viltarter som gjør skade eller som vesentlig reduserer andre viltarters reproduksjon": http://www.lovdata.no/for/sf/md/xd-19970901-1000.html
  14. Rifla det har vært en kontroverser omkring heter SR-22, og er altså et annet våpen i følge produsent. Denne tråden handler om 10/22, som har vært til salgs siden 60-tallet og derfor er godkjent ihht våpenforskriften. Rugers modellbetegnelse, som det finnes ca. 50 av, har null og niks med våpenets mekanisme å gjøre, men handler utelukkende om materialvalg, ergonomi og estetiske forskjeller, og altså om at det går an å ta av løp og forskjefte for enklere transport. IMO følger ikke POD eget regelverk her, og dette handler kun om å vanskeliggjøre våpeneierskap for landets jegere.. Jeg har dessuten vanskelig for å ta kammer-deltakere som stiller seg bak denne praksisen seriøst. At 10/22 med stokk av tre og plastikk, i rustfri eller blånert utførelse, og med tykt eller tynt løp må godkjennes separat blir bare latterlig. La oss ta med ungdomsmodell og tommelhullsstokk også, og gjenget + ugjenget løp, så er vi oppe i 36 varianter som må gjennom byråkratimølla for å få godkjent ett jaktvåpen. Jeg har ingen problemer med å tro at politiet faktisk arbeider slik, dog. Offentlig sektor generelt ser ut til å være 80% papirflytting og 20% effektivt arbeid. Gjerne noe som er enkelt og ser bra ut på statistikkene, som trafikkontroller eller oppsamling av narkomane.
  15. Har noen vært i kontakt med POD/politiet og fått klarhet i hvilke 10/22-modeller de mener er godkjent? K10/22-TD og 10/22-TDT er tydeligvis ikke det. Hva med 10/22-RPFLM, 10/22-RB, 10/22-RPF, K10/22RBPBTC, 10/22-T, K10/22TBBZCP, 10/22-CRR, 10/22-DSP, 10/22VLEH og 10/22-FS..? Det finnes ytterligere 40 forhandlerspesifikke modeller som kanskje blir litt vanskeligere å få tak i her til lands.
  16. Frukttrær er nesten alltid podet. En velger en grunnstamme som bestemmer størrelse/rotsystem og påvirker ytelsen til treet, men kapper denne rett over bakken og poder på skudd fra et tre hvor frukten smaker godt. Det går selvsagt an å dyrke fra frø også, men da har en ikke kontroll over genetikken og det tar årevis før en ser resultatet. Hvis du skal plante mange lønner det seg kanskje å kjøpe grunnstammer og pode selv, i stedet for å kjøpe ferdig podede kultivarer. Men det blir jo fort dyrt det også, om de ikke overlever. Det er visstnok ikke mulig å få stiklinger fra eple/pære/rogn og div. andre tresorter til å slå rot. Hvis du skulle klare det, så aner du heller ikke hvor stort evt frukttre blir. Har bare sett systemet brukt på blomster/grønnsaker, men der ser du godt om det virker eller ikke etter en uke.
  17. I stedet for å sette stiklingene rett i bakken og satse på at de gror kan det lønne seg å la dem danne røtter i vann først. Hvis du har tilgang til akvariumpumpe og luftestein, så fjerner (masse!) bobler i vannet risikoen for at de drukner. Vannpumpe og en boks full med små spreder-dyser i stedet for å ha stilken stående i vann funker også. Sikkert under en hundrelapp for alt du trenger fra ebay.
  18. dufus

    Ølbrygging

    Ølet er ikke nødvendigvis ferdig selv om det har sluttet å boble i vannlåsen. La det stå i 14 dager slik at gjæren får brutt ned mest mulig avfallstoffer etc. Du må selvsagt passe på at ølet fortsatt står mørkt, tett og at vannet i gjærlåsen ikke fordamper.
  19. dufus

    Ølbrygging

    Rehydrering av tørrgjær gir best resultat om du bruker rent vann, og temperaturen bør ligge på 35-40°C. Sukker er faktisk dødelig for gjæren før den har fått litt tid til å gjenoppbygge cellestrukturen sin, og anslaget er at 50-60% av cellene dør om du pitcher tørrgjær rett i vørter på 20 grader. Om du gjør det riktig overlever rundt 99%. En starter har lite for seg med tørrgjær. Pakkene inneholder som regel langt flere celler enn en pakke fersk gjær, og de dør heller ikke etter litt lagring. Som andre har nevnt så er nok coopers "lager" egentlig en ale, og det er flott for da kan du gjære ølet i (kald) romtemperatur. En lager trenger 8-10 grader, altså et kjøleskap eller lignende.
  20. Her finner du mange krutt sortert etter hastighet: http://www.frfrogspad.com/burnrate.htm Fra Norma ville jeg gått for 201.
  21. Jepp, og det funker faktisk bra. S2 kommer med presisjonsgaranti, og Marlin er sikkert ikke noe dårligere. Glem bedding så lenge rifla treffer greit, du risikerer t.o.m. at den blir verre. Evt. kan du se på Savage Stevens 200 som har frittliggende løp, men mye dårligere kolbe. Foreslår at du prøver å få holdt i og tar et par tørravtrekk med begge, og så går for den som passer deg best. Som can nevnte er avtrekket på XL7 fantastisk, men begge gjør helt sikkert jobben. Hvis du finner rifle i egnet kaliber med kikkert på finn til 2-3 lapper, så er kanskje det også verdt å vurdere.
  22. Spørsmålet er altså hva som er motivasjonen for å "håndheve gjeldende lov". Lovlige våpen misbrukes i svært liten grad, og i land vi kan sammenligne oss med (Canada) har de brukt dette som argument for å kutte ut store deler av våpenlovgivningen sin og redusert byråkratiet i stedet.
  23. Det jeg prøvde å påpeke med innlegget mitt var at det er du som snakker mest om den skumle makta på bakrommet og paranoia og konspirasjonsteorier.
  24. Det er da ikke snakk om mørkemenn bak stengte dører. Det er nokså utbredt å demonisere våpen og våpeneiere. Senest i dag gikk venstres Odd Einar Dørum ut og kalte 98% av de som kunne være interessert i å verve seg til et profesjonelt forsvar for cowboyer og "halvbrune våpenonanister". Aftenposten kjører stadig vekk artikler om våpenkriminalitet i USA, og hvordan Obama vil forby våpen der borte. De har nå kuttet ut kommentarfeltene, kanskje fordi det alltid var mange som gjorde oppmerksom på at denne våpenbruken nesten utelukkende er knyttet til kriminelle miljøer og den ødeleggende krigen mot narkotika. Mitt inntrykk er ihvertfall at det å eie våpen ikke er politisk korrekt, hverken i USA eller her til lands. Selv om skyting er norges tredje største idrett, og jakt er en sunn fritidsinteresse med lange tradisjoner, så er det ikke det første jeg snakker med ukjente om. Men greit; noe av det som skrives her inne på forumet kan nok skade anseelsen til landets jegere og skyttere.
  25. Remington har vel rykte på seg for varierende kvalitet i nyere tid, og 770 skal være en spesielt dårlig billigmodell. Savage er bra saker, og det finnes massevis av aftermarket-deler til Stevens 200. Stokken på Savagen er dårlig, men jeg kommer nok ikke til å bytte på min billig-rifle. Hvis du etter hvert får lyst så koster vel ny rundt en tusenlapp. Avtrekket funker greit når det er justert til det letteste, men jeg kunne godt tenkt meg en Savage med accutrigger i stedet.
×
×
  • Create New...