Jump to content

HJORTEJAKTA 2009


lawb

Recommended Posts

  • Replies 630
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

da er første jakthelg over.

Torsdagen ble det jaktet oppe hos meg og vi fellte en Spissbukk.

 

Fredagen reiste Kruttungen og undertegnede til Sogn. Nå skulle Kruttungen på post for første gang.

Fredag kveld gikk uten å se dyr.

Lørdag morgenpost, drev i liene, og kveldspost uten å se dyr.

Hva pokker? Ikke hjort her som det vanligvis bugner? HMMM.....

 

Søndag morgen klarnet det og vi drog på morgenpost på bøen. På vei til post ser vi 3 dyr på ca. 80 mtr.

Kruttungen ned i kne og sikter seg inn. Håpet at han husket "kalven først". Kunne ikke si et ord pga at dyra hadde sett oss.

Dyre trippet nervøst avgårde 50 mtr. Junior beholdt roen. Dyra stoppet opp og kalven var fri. 5 sek. gikk og det smalt. Kalven gjorde 2 byks og seg sammen.

Kolla og fjorddyret ruste ut, men visste ikke helt hvor de ville. Snudde og kom tilbake, og stoppet opp nært kalven. PANG! Fjorddyret løp 50 mtr. og datt.

Kolla var nå i villrede. Virret fram og tilbake og stoppet et par ganger, men ikke lenge. Junior sikta rolig uten å slippe skuddet. Kolla løp først opp bøen, men snudde så og løp ned igjen. Der stoppa hun med bredsiden til. Jeg tellte til både 5 og 10 før Junior slapp skuddet. Faen så rolig han var. (Husker selv mine første dyr, og eg var allt annet enn rolig).

Kolla løp 70-80 mtr før hun fallt. 3 dyr, 3 skudd, første gang på hjortejakt med børse. 3 perfekte bogskudd.

(Bilde av jeger'n kommer så snart server'n her tar imot bildet).

 

Det hører med til historien at 5 andre dyr stod og fulgte med oss da Kruttungen skjøt. Nytt på jakten var demper på børsen, og det var rimelig effektivt.

Link to comment
Share on other sites

Då har eg skote to bukkar i dag på ettersøk.

Den første var ein bukk som eg tok kontrollsøk på i gårkveld i litt før klokka 23.

Klokka sju i dag starta eg på att, jegeren, eg og den svarte Ferrarien, Ingo.

I åttetida smalt det og så drog eg dyret ned til vegs for kunden og køyrde det heim.

Seinare i dag fekk eg melding om nytt søk.

Den svarte Ferrarien glei gjennom bregner, gjørmejord og rasebjørk til han gav meg melding:

"Er skyttaren klar?"

Då er det mindre enn hundre meter. Rifla ned frå aksla og: Kvar er dyret?

Det sler ikkje feil.

Bukk nummer to gjekk i runddans ned over bakken.

Det blei søk etter fire dyr denne helga.

Link to comment
Share on other sites

Åpningsdagene resulterte i to fjorbukker - ca 50 kg begge to. Godt med dyr. Hadde med meg eldsteguten på 9 på smygjakt på lørdag. Vi kom oss innpå ei kolle på ca 20 meter, men guttungen ville ikke at jeg skulle skyte - så den fikk gå. Det hadde nok en viss sammenheng med at han også var med i fjor, og hørselverna lå igjen i bilen. Det ble nok en litt voldsom smell, og han frykta nok det samme denne gangen. Fredag var skodde og 30-40 meter sikt - ikke de beste vilkårene for jakting. Synd det er jobb i morgen - skulle gjerne hatt mange flere dager fri!

 

Bø-dyra er allerede sky som F&¤% ettersom bøaene våre ligg langs veien. Det er mange som skal "telle" om kvelden og natta - en uting spør du meg..

Link to comment
Share on other sites

Hadde første tur på hjortejakt i dag tidlig (søndag), endte opp på post også (selv om jeg trodde jeg kun skulle være med for å se på, men jeg hadde jo med rifla så... :wink: ). Gjorde så mange feil, at det var like greit dyra trekte ut andre veien. Så fikk jeg tid til å sitte å analysere ting å forbedre (alt ifra knepping av vindstopp over glidelåser, slik at hempene ikke klirrer mot kolben, til valg av post og plassering av post i forhold til trekkrute og skytevinkler).

Jeg trodde jeg hadde satt meg greit til, men da det lysnet, så så jeg at jeg hadde plassert meg såpass feil, at jeg kun ville kunne få skudsjangs på dyr rett i mot, og kansje i høyfart (uaktuelt for en fersking). Men ytterst lærerikt var det.

 

Fant også ut noe jeg ikke viste om hjorten, den spiser vist lassevis av rognebær i tillegg til gress her (gikk igjennom mageinnholdet på en par dagers gammel vom).

Link to comment
Share on other sites

Guest graahund

Ja, da er dagen kommet for meg og. Reiser nå om en drøy time og blir borte ca. ei uke. Skal bli artig detta her, selv om den gløden jeg hadde som ung nå er borte. men morro er det lell. :D

Link to comment
Share on other sites

Da var min første økt over, ble 3 fine bukker, en 8 takker (kl:o6,58, 10-9) , en 9 takker og en 10 takker (felt samtidig 11-9 kl 07.02 ca), skal prøve og legge ut bilder i løpet av dagen om jeg får tid, men nå må jeg komme meg tilbake til parteringen..

Kjekt og se andres bilder, gratulerer

 

(Ble litt usikker jeg nå, 10 takkeren min hadde knekt en tapp, kunne se at det var en tapp men tuppen manglet, teller dette da som en 10 takker eller blir det en 9? Kan tydelig se at det har vært en 10 takker)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Da har jeg kommet hjem etter 4 dagers jakt på Tingvoll halvøya. Jeg har aldri jaktet hjort, det samme gjaldt 3/4 deler av jaktlaget, så vi valgte å jakte på bøen så vi var sikre på og skyte riktige dyr. Området vi jaktet i var tett av hjort, og allerede første kvelden hadde flere av oss gode sjanser på kolle og kalv. Vi valgte og holde igjen og heller konsentrere oss om å få ett vurderingsgrunnlag for størrelse og slag på dyra. Torsdag kveld ble det skutt en kalv, og fredagsmorgenen ei kolle.

Jeg var heldig og fikk se en skikkelig kronhjort på torsdagskvelden, holdet var oppimot 180 meter, og etter det jeg kunne telle var det minimum en 12 takker, kroppen var grov, denne kom aldri på skuddhold og var vel på bøen en 10 minutters tid før hele bølingen dro av bøen som en viss mann var i helene på de.

 

normal_Hjortejakt_Gjemnes_2009_026_%5B1024x768%5D.JPG

Førstemann innpå i 1830 tida.

 

På Fredagskvelden trakk jeg en god post, var på plass rett før 1800, og satt meg til og vente.

I halv 8 tida kom det fire spissbukker utpå bøen 100 meter unna meg, disse fikk snart selskap av to til som kom løpende fra overkant av det ene jordet jeg satt ved. Jeg hadde plassert meg ved ett bekkedrag imellom to jorder, og hadde ikke like god oversikt over jordet som lå bak meg, så jeg bestemte meg for og konsentrere meg om jordet foran inntil videre.

Etter en stund kom ei singel fjorårskolle over jordet, to av spissbukkene satte kursen for den mens de fire som var igjen grasset og slappet av. Etter hvert som det begunner og mørkne hører jeg att det knekker litt i tetta nedenfor jordene, spissbukkene blir tydelig nervøse og forsvinner til den andre siden av jordet.

 

Jeg ser att det er kommet dyr utpå bøen bak meg, og sniker meg ned i bekkefaret og legger meg med rifla på kanten av bøen, finner dyrene i siktet og vurderer dyrene. underveis blir jeg var en skygge i kanten nederst mot myra, det er en fin bukk!

Hjertet gjør noen hopp, men jeg roer meg og venter på at den skal komme skikkelig ut på bøen, vi har blitt enige om at vi tar bukk fra 6 takker og oppover, og denne har 10. jeg melder om 6 takker over radioen, og ligger med bukken i siktet i noe som kjennes ut som en evighet før den stiller seg fri med bredsiden til. Jeg trekker av og ser at bukken stivnet ett sekund før den drar oppover bøen en 25 meter med hodet høyt før den stopper opp, jeg skyter ett oppfølgingsskudd og den går rett i bakken.

Jeg reiser meg og er forberedt dersom den reiser seg igjen, men alt er stille. Jeg går bort til dyret og teller de ti takkene og oppgraderer bukken over radio til de andre. Det tar litt tid før de kommer med traktoren, så jeg pakker sakene på posten og trekker over til dyret og setter meg. Etter 20 minutter kommer jeg på at jeg ikke har tatt bilde, og nå har det begynnt og mørkne...

Blitsbilde ble ikke helt hundre, men jeg var fornøyd med min første hjort:

 

normal_Hjortejakt_Gjemnes_2009_042_%5B640x480%5D.JPG

 

Nofish

Link to comment
Share on other sites

Da var hjortejakta del1 over for denne gang. Har vært 5 dager med jakt hele den lyse delen av døgnet, men noen skikkelig skuddsjanse ble det aldri. Har vært like før 4 av 5 dager men det har endt med "stang ut" for min del. Nå skal jeg ikke tilbake hit før i slutten av November så jeg håper at faren sparer minst et løyve fram til den tid.

 

Her er et assortert utvalg av poster jeg har hatt:

10092009199.jpg

14092009202.jpg

14092009203.jpg

14092009204.jpg

14092009205.jpg

Link to comment
Share on other sites

Skaut min første hjort i går, ein bukk som mest sannsynlig har hatt 6-8 tagga, men mesteparten var knekt.

 

Dyret datt rett ned i smellen, men stoppa ikkje der...Posta på toppen av eit bratt gjel, så den ramla ca 200m i kollbøtte nedover ura. Det hadde visst blitt sagt om plassen at "om du leite plassen rundt med lykt og lupe, så finne du ikkje j****are plass!" :wink:

 

Flott start, kan jo håpe at den satte standarden 8)

Link to comment
Share on other sites

Store hjortar kan springe langt...... Iallefall om treffpunktet ikkje ligg innanfor "sirkelen" Følg linken: http://www.fjordingen.no/default.asp?pa ... 5,1〈=1

 

Når det kjem til slaktevekta som står i reportasjen så har eg veldig lite tru på dette. Eg var sjølv og såg dyret, og er rimelig sikker på at denne bukken ikkje er over 140 kg. Tok nokon bilder sjølv av dyret, og sjølvsagt er det eit flott dyr, men som sagt så er eg av den meining at denne ikkje er så stor som mannen i ettersøkslaget meinar. Ein må tenkje på at dette dyret har lege i vatten ei stund, og det påverkar sjølvsagt tyngda. Uansett så blir det berre spekulasjonar, ettersom ein ikkje slaktar hjorten og veg den skikkelig. Eg har tru på at slaktevekta på denne ligg mellom 115 - 135.. Men det er kanskje mange som meinar litt på forumet også :)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Då er tråden rydda litt for innlegg som onhandla diskusjoner om bøjakt, på forrige side. La denne tråden her inneholde hjortejakta og den kosen og spenningen den står for, uansett jakttype.

Dersom det er interessant med diskusjon rundt dette med bøjakt, så ta kontakt med undertegnede, så skal eg flytte over innlegga, i ein eventuell tråd om dette.. Men la denne tråden være fri for sånt.

 

Ellers fortsatt god hjortejakt folkens, og ikkje vær beskjeden med bildene.. :)

Link to comment
Share on other sites

Her er gutta mine.

 

bdwco9.jpg

Første som falt, min 3 hjort i livet.

 

Her er de 2 neste, falt nesten akkurat på samme plass som den første, 1 døgn senere, med bare minutters mellomrom. Min 4 og 5 hjort i livet.

21d0we9.jpg

 

Jeg valgte ikke og skyte de 2 siste i bogen men høyere opp, rett under ryggraden, dette tipset fikk jeg av en gammel jeger som påstod og ha skutt over 50 hjort. Han mente dette var en veldig fin plass og treffe på. Jeg syns forsåvidt det jeg også iom at begge hjortene datt rett ned i skuddet, men har dette noen bakdeler? Når jeg slaktet kunne jeg se at jeg såvidt hadde vært borti ryggraden på den ene men ikke den andre (2 cm under), syns også det var lite kjøttødleggelser og lite søl. Er dette alikevel dumme skudd?

 

Som jeg skrev tidligere i tråden hadde 10 takkeren knekt en tapp, er dette da en 10 takker eller en 9 takker?

Link to comment
Share on other sites

Fine dyr. Høge skudd er positivt med at du får de rett ned. Spesielt om kvelden er dette en fordel da du slipper at de springer langt. Bakdelen kan være at du av og til skyter bom/over. En sjelden gang kan du oppleve at de spretter opp igjen, bare lammet av ryggtakkskudd.

 

Du får telle takkene. Er det 9 du kommer til så er det jo 9. Potensielt kunne det være en 10-takker, men så lenge den ene er vekk, er det 9 takker. Bare mi personlige mening.....

Link to comment
Share on other sites

Har vært ute fire kvelder/ettermiddager på rad. Ingen hjort til nå, men det kommer seg vel. Er jo leeenge igjen ennå. Har derimot hatt nærkontakt med både rev, ugler, mus, orrfugl, røyskatt og en mår. Opplever mye ute selv om det ikke faller dyr...

 

God jakt videre folkens!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...