Jump to content

Ranger

Members
 • Content Count

  6,531
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Neutral

About Ranger

 • Birthday 06/08/1967

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Husk Vegaprøven 6. - 11. september 2016, for alle bassetrasene. Det er åttende året Norsk Bassetklubb arrangerer drevprøver på Vega, og vi har plass til 20-30 hunder. Påmeldingsfrist er 1. juli. Mer informasjon på Vegaprøvens facebookgruppe, https://www.facebook.com/groups/226796390675219/ Vi har booket et antall rorbuer som deltakere innkvarteres i. Velkommen!
 2. Nå blir det litt feil å sidestille en GBGV med maks mankehøyde på 44 cm med feks en russisk flekket støver på opptil 68 cm da. Det du egentlig sier, er at jaktchampionatet på en basset ikke henger så høyt som for en beagle i dine øyne. Vel vel…. La meg forsøke å forklare da. Når det gjelder drevtider på hare og jaktchampionat, så finnes det nok ingen basset som er blitt jaktchampion utelukkende på hare. De brukes for det meste på rådyr og dernest hjort, og har blandet interesse for hare. Anslagsvis bare 10% av alle drevprøvepremieringer på basset er på hare. Derfor snakker jeg videre her først og fremst om drev på klauvdyr. Basset er ingen støver eller beagle/drever, og skal ikke være det. Kort- til mellomlange drev i moderat tempo med rask retur om drevdyra drar ut, er essensen i disse rasene. Ikke om å gjøre å jage lengst mulig på viltet. Filosofien henger sammen med at det hundene driver med først og fremst skal være jaktbart for eget jaktlag, ikke nabojaktlaget. Med en prøvetid på inntil fire timer så skal hundene gjøre mye riktig på kort tid for å gjøre et topp resultat (da kreves flere enn én førstepremielos), sammenlignet med de opptil 8 timene NHKF-hunder har til rådighet. De 10 momentene bassetrasene dømmes etter virker å vektlegges mer i forhold til lostid enn hos NHKF-hunder, slik jeg har skjønt det. Lostid bør ikke være alt! En harehund kan godt få egenskapspoeng 1 på et moment, og likevel gå til førstepremie. Da ville en basset automatisk fått Graverende feil (G) og bli sendt hjem. Med poengsum 2 på et moment vil basset ikke kunne få førstepremie (maks er 6 poeng). For NHKF-hunder er egenskaper som samarbeid/kontakt og lydighet (sistnevnte bedømmes bare i konkurranse!) vektlagt lite (og hvorfor det…), mens dette teller mye mer hos bassetrasene. Drevmåte/fart er et eget moment hos oss, for å kunne "straffe" hunder som driver for fort. Det momentet er helt fraværende hos dere… 60 minutter er mer enn nok til å danne seg et bilde av hunden, da skal den kobles uansett om den vil drive mer, så får man heller se mer nøye på hvordan hunden jobber. Alt dette viser at det er forskjellige måter å tenke på når man skal vurdere hunders innsats på prøver, og at det er flere veier å gå. For basset og dachs har man valgt en mer skånsom tilnærming til denne type hundesport som ledd i avlsarbeidet. Like stort utbytte av jakta og opplevelsen har man likevel! Men nå kan vi stoppe stolpetissekonkurransen her ja, siden vi har kuppet tråden!
 3. Det er sjelden basset jager tiden ut uten å få tilsvarende premiegrad (1. premie), men jeg skal ikke si at det ikke har hendt. Det hender dog at basseter kan ha nok egenskapspoeng til 1. men ikke lostid nok, av forskjellige årsaker. Drevprøvereglene for basset er ganske like som for dachs, men ingen blåkopi. Det er litt forskjeller. Og det er absolutt ingen "enorm forskjell" på å drive 90 istedet for 60 minutter! For de fleste basseter jeg er i befatning med handler det om å greie å stoppe drevet etter 60 minutter, mer enn å greie 60 minutter. Jeg har dømt såpass mange drevprøver og sett såpass mange rådyr i drevet i årenes løp, at jeg er veldig glad for at kravet for basset ender på 60 minutter. En rask beagle som må drive 90 minutter for premiering av første grad stresser dyra en halvtime ekstra, og rådyr har dårlig kondis! Jeg tror nok at i framtiden tvinges det fram kortere drevtider for at vi i det hele tatt skal kunne holde på med denne typen hundesport, prøver og jakt. De langjagende hundene vil nok snart bli bannlyst av et stadig mer oppmerksomt publikum. Der har vi en utfordring med bassetene og, men Norsk Bassetklubb gjør iallfall sitt for at man ikke skal stimulere til lange jag. Lostiden begrenses derfor, mens man stiller ditto høyere krav til hundens arbeidsmåte (momentene) for å gjøre det virkelig bra på prøver. Man behøver ikke 90 eller 120 minutter drevtid for å se hvordan en småhund/harehund jobber heller, man bør heller vektlegge mer de egenskapene dommer ser i hunden. På den annen side har jeg og flere tatt til orde for at basseter bør opp på 60 minutter på hareprøver, for haren tåler det langt bedre! Da vi lagde drevprøveregler for den noe mer langbeinte Grand Basset Griffon Vendeen så ble kravet til den 60 minutter på hare, og den rasen får ikke jage rådyr og hjort.
 4. - Alpha 100 kan bare peile T5 og T5 Mini - Alpha 100 er dermed ikke kompatibelt med DC20, DC30, DC40 og DC50 - Alpha 100 vil "pælme ut" alle Astro 320 dersom et T5-bånd er i bruk i et jaktlag (Astro 320 får ikke kontakt) - Astro 220 kan peile alle bånd opp til og med DC40, men ikke DC50 og T5 - Astro 320 kan peile alle bånd inkludert T5 (kanskje ikke DC20, men hvem har det i dag?) Jobber nå i bransjen, og jeg ser at ytterst få hundefolk vil ha Alpha 100, de foretrekker Astro 320 med DC50 (fases dog ut) eller T5. Det medfører at vi får stadig påfyll av A320, og selger i grunnen lite av Alpha 100. Personlig synes jeg Alpha 100 er et småsleipt forsøk fra Garmin på å få oss til å handle noe nytt og dyrere, ved å ikke gjøre det kompatibelt med noe som helst annet enn T5-familien. Noe som ikke blir godt mottatt i jaktlag!
 5. Da ser du isolert bare på lostid, Ole-Johan? En basset skal ideelt sett "ikke være en drever" selv om de fleste lett jager like lenge. Det er 10 momenter bassetrasene skal bedømmes etter og få tilstrekkelig poeng på + lostid, før 1. premien er inne. Det er litt flere momenter enn hos harabikkjene? Ellers er svarene over korrekte. Bassetrasene må (som mange andre raser) også være utstillingspremiert før de kan stille på drevprøve, og minimumsalder på drevprøve er 9 mnd. Personlig synes jeg det hadde vært greit om bassetrasene også måtte ha førstepremie på drevprøve før NUCH utløses.
 6. Ranger

  Ødelagt PBGV

  Kjedelig hendelse, kanskje du kan spore på en annen viltart (feks rådyr) og se om bikkja er villig til å spore/jage det, før du tester på hjort igjen.
 7. Han med A220 vil ikke få inn DC50 og T5, og du med evt. Alpha 100 vil ikke få inn DC40 og DC50. Blir mye radioprat av sånt. Astro 320 er kompatibelt med både DC30, DC40, DC50 og T5. Eldre 320 må få programvareoppdatering for å få inn T5.
 8. Godt spørsmål Ole-Johan, og jeg lurer fortsatt på det samme spørsmålet jeg stilte for evigheter siden. Men jeg kjøpte Astro 320 og DC50, og gjorde en enkel kortholdstest med DC50 og mitt gamle DC30 opp mot Astro 320. Jeg la igjen A320 ved trappa og gikk "tisserunden" med bikkja med DC30 og DC50. I luftlinje ca 500 meter ut, med høye brøytekanter samt at veien var høyere i lende enn huset. Huset skjermet i tillegg håndenheten. DC30 begynte å "hakke" og datt etterhvert ut. DC50 hadde full dekning hver bidige meter av turen! Jeg brukte den lengste antenna på DC50, så DC30 hadde et handikapp, men den lange antenna er jo til for å brukes…
 9. Det er sikkert ikke umulig å få fram "jakta" i en 16 mnd gammel hund, men et mer åpent spørsmål er om kombinasjonen beagle/pointer kan skape en drivende hund. Hadde det vært en miks med støver så hadde muligheten vært god. Enda viktigere er: Hvor høy er bikkja oppå manken? Drivende hunder til hjortevilt får ikke ha mankehøyde høyere enn 41 cm.
 10. - Synes Jibrag oppsummerte det veldig bra her! Artig å lese andres erfaringer, noe av det stemmer med mine oppfatninger også. Som drevdommer har jeg dømt 5 av 6 bassetraser (Grand Basset Griffon Vendeen er ennå ikke stilt på prøver i Norge), og har sett basseter som i stor grad stilles på drevprøver fordi eierne mener hundene er klar for det. Det går som regel godt. I tillegg er vi ute med flere forskjellige bikkjer i jakta. Det er flere blodslinjer jeg liker sånn jaktmessig, og jeg har inntrykk av at bassetfolk har mer og mer fokus på utvikle søk og andre egenskaper som kan føre basseter til toppen av hierarkiet. Det er som sagt unge raser her på berget, i forhold til de mer etablerte. Det er ikke noe problem for en fauve eller en petit å jage rådyr i 3-7 timer (eller mer), men det er slett ikke ønskelig av hensyn til viltet og omgivelsene. Har man ikke greid å felle losdyret etter 1-2 timer, så er det like greit at bikkja returnerer eller lar seg kalle inn og kobles. Basseter har gode egenskaper når det gjelder å legge av om viltet drar langt ut, og disse egenskapene forsøker vi i Norsk Bassetklubb å ta vare på. De som kommer hjem og skryter på feisbukk at "bikkja trøkket på i 7 timers los i dag" har misforstått hele greia, og er dårlige ambassadører for oss hundefolk. Vi studeres med argusøyne av de som vil vårt kjære jakthundehold til livs. God påske!
 11. Du får hive deg med noen av bikkjene vi har her oppe da. 500-700 meter utslag i søket er ikke noe problem, stort lenger enn det ser jeg på som lite hensiktsmessig. Selv for en langbeint støver…
 12. VHF-antenna på DC-50: Kan den monteres i en DC-40 eller DC-30? Passer den?
 13. Enig med Ole-Johan; det er variasjoner innen alle rasene. Men at en over her skriver at bassetraser kan bli brukbare på rådyr synes jeg er en underdrivelse, for de kan bli meget bra på rådyr. Men her, som ved alle raser, så er det jobben hundeeier legger ned i hunden som for en stor del avgjør. Jevnt over er nok drever den rasen som er lettest å få til, da det skal endel til for at en "idiot" av en hundefører skal greie å ødelegge jaktegenskapene i den. Basset Fauve de Bretagne er bra bikkjer, om enn kanskje litt dårligere i losmål/losføring enn Petit Basset Griffon Vendeen (iallfall i snitt på de jeg har opplevd i skogen). Men de durer på og gir seg ikke lett. Dachs har ikke imponert meg, men jeg har sett altfor få til å danne meg noe sikkert bilde. Her i Skandinavia er bassetrasene i sterk framgang jaktmessig, men til den type jakt vi her nord bruker bikkjer til, så er bassetrasene ennå veldig "unge" i forhold til dachs, drever og beagle som har vært avlet til vår type jakt i mange flere generasjoner og antall. Det kan derfor være variasjoner i jaktegenskaper, som gjør det om mulig enda viktigere å velge fra rett kull. Snille og gemyttlige familiehunder er de iallfall. Det nytter ikke å gi noe entydig svar på hvilken rase som er "best" (og meningene er alltid forskjellige), du må heller gå inn på individnivå uansett rase og se etter de egenskapene som også kan tilfredsstille mor i huset.
 14. En beagle har harejakta i blodet, så får den sjansen så vil den nok jage hare og. Men er det ikke hare i terrengene dine, så er jo saken grei. Lykke til!
 15. Om jeg har noe i "pappen" vet jeg ikke, men har hatt samme problemet! Min hund var også veldig glad i elg i ungdommen, og kunne drive den /%#$%%"%#% elgen i en time. Ved 4-årsalderen begynte interessen å dabbe av, og det kulminerte i at jeg tror en elg gikk regelrett til angrep ved nærkontakt. Siden det bryr han seg ikke særlig om elg, kan i høyden "dytte" de unna med en 300-meters los, før han returnerer og finner seg et rådyr eller en hare istedet. Bikkja di bør få en verbal overhøvling ved elglos, og roses når den bryter av og kommer inn. Henting av valp i denne fasen bør unngås, men skjønner jo at du ikke vil valpen skal drive på med dette.
×
×
 • Create New...