Jump to content

202 outback

Members
  • Posts

    1,412
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by 202 outback

  1. Tror ikke jeg ville brukt tiden min på fuglejakt i dette terrenget. Finnes knapt fugl utenom noen rugder under trekket. Men terrenget er et greit terreng for en fersking som vil ha tilgang på hjortejakt for en billig penge.
  2. Til dette programet er det bare til å ta tommelen opp. Jeg tror det er første gang jeg ser gode jakt situasjoner på TV der skudd og felt vilt hører sammen, samt at ingen dyr blir skadeskutt. At NRK har baller til å vise slikt på tv er bare helt fantasttastisk og viser de er på rett vei. Lier Hansen jakter på gode privat terrenger på vidda hvor jaktpresset ikke er større en at han kan se litt mellom fingrene på om hunden ødelegger en jaktsituasjon eller to, det kommer alltids en ny jakt situasjon til en så dyktig jeger som han er. Å få tid og mulighet til å bo noen uker på Hardangervidda under reinsjakta, med rifle og fiskestang er en drøm jeg håper å få realisert med årene. Håper vi får flere slike programmer i årene som kommer
  3. Disse karene har sikkert lest noen av innleggene i denne tråden, og fått en god ide før de reiste oppover. Der har de kunne lese at en del jegere som synes dette er helt greit, og at de som uttaler seg imot slikt er sutrepeiser
  4. Det er ingen vits å krangle mer om rundballe jakt er lov eller ikke. Jeg mistenker at dette er grums som kommer i kjølevannet av at kvotene ikke lenger er fornuftige, samt ikke lenger står i forhold til bestanden. Vi får heller prøve å påvirke at kvotene blir i samsvar med det som er fornuftig hjorteforvaltning i årene fremover.
  5. Fin bukk du har filmet mork. Selv var jeg heldig å få knipset et bilde av denne kjempen med min iphone når jeg gikk tur for noen uker siden. Dette er nok en av de største bukkene jeg har sett. Den bar preg av å være gammel og var nesten helt hvit i pelsen med mørk bakdel. Beklager kvaliteten, om det i det hele tatt går ann å se noe. Bildet er tatt på 30-40 meter hold Ps. den står mitt i bildet litt til høgre. Trykk på forstyrr og vider på forstyrelses glasset, og vips kan den beskues
  6. Jeg kjenner også jegere som har terreng i fjaler. De tar heller ikke ut så mangen løyver som i artikkelen til jakt og fiske. Grunnen er at bestanden har gått så mye tilbake at de klarer knapt å felle halvparten så mangen hjort, som de felte for 5-6 år siden.' Derfor er det ingen vits å ta ut så mangen papirløyver selv om muligheten er til stede. Men de løyvene som de ikke benytter er det andre grunneigare som overfører til sitt jaktfelt. Dette er store grunneigare som leier ut jakt i stor stil, samt sitter på giftig innmark spesielt sent i jakta som nå.
  7. Du har PM. Ommrådene i dag som har en slik høg tildeling er ofte ommråder med mye utleie jakt. Predikanter fra Bondelaget har hatt sine misjons reiser gjennom fylkene, og predikert om muligheten til å tjene mest mulig penger på utleie av jakt, samt en hjortebestand som vokser inn i himmelen. Det er utarbeidet forslag på hvordan det kan hentes maximalt med penger ut av hvert løye som blir tildelt. Helst skal jakten starte i juli og vare til jul, slik at flest mulig jegere får besøke ommrådene å legge mest mulig penger igjen. Dette skal være kjærkommende penger til bøndene, når tilskuddet fra staten på det ordinære jordbruket er blitt redusert. Problemet er at når grunneigarene er blitt vant til disse høge kvotene (pengene), skal det mye til for å få fornuften til å sette føringer for anntallet fellingsløyver fremover. Det er ofte de samme grunneigarene som bestemmer kvotene i storvaldene, som leier ut jakt i stor stil også. kall dette gjerne for distrikspolitikk, for det har lite og ingenting med fornuftig hjorteforvaltning å gjøre
  8. Hjorten har gjort stor skade på rundballer mangen plasser. Det er helt greit å ta ut dyrene som har spesialisert seg på dette. Men å kjøre ut (sprette opp) rundballer på strategiske plasser for å felle dyra, kan ikke være noe annet en ulovlig. Personlig synes jeg kolleskytingen om someren er mye mer uetisk en rundballejakt. Den er også mer uetisk en jakt fra bil med lys for dens saks skyld. Jeg må si at jeg synes det lukter mer og mer humbug over hjorteforvaltningen i dag. Budskapet om at bestanden tåler alt av uttak må gå gale. Leste siste nr av jakt og Fiske der det står om hjortejakt i fjaler. 31 løyver på 2800 mål var tildelingen i valdet de jaktet. Slike kvoter er ikke uvanlig lenger. Ingen må bli overasket om det plutselig er tomt etter noen år med slike kvoter. Selv med en storbukk anndel på 15% i tildelingen, vil det mest sannsynlig også være flere løyver en storbukker i ommrådene med så høge kvoter. Jeg tror det er på høg tid for den oppegående delen av grunneigare/jegere sette ned forten på den galskapen som nå foregår. Heldigvis er det en god del av disse også.
  9. Jeg kjøpte meg zeiss 6-24x56 FL ret 60 til jakten i år. Jeg er veldig fornøyd med siktet til skumringsjakt, og det er selfølgelig sylskarpt i optikken. Jeg snakket med en zeiss impotør, han sa det var bedre linser til skumringsjakt på zeissen en på heinsholdten. grunnen var at skumringegenskaper ikke er så prioritert på et sikte til militært bruk, som til et jakt sikte. Jeg har ikke kommet skikkelig i gang med langhold enda, kun noen runder på 300 meteren, derfor skal jeg ikke utale meg om langholdsegenskapene.
  10. Jeg ser det ligger noen brukte halvautoer på finn.no Hvordan er det med eierskifte på disse riflene nå ?
  11. At det er mangen nye faktorer som har bidratt til å holde fellingstallene høge, tross minkende hjortestamme mangen plasser støtter jeg fult ut. Problemet er at dette bare har innvirkning på kort sikt. Det neste mulige tiltaket jeg kan komme på er lovlig jakt fra bil med kunstig lys. Dette for å holde fellingstallene noenlunde høge i noen år til, i ommråder hvor det nå går raskt nedover. Når det skytes ned skadedyr (voksene koller) i juli og august hadde jeg ikke blitt litt overasket om det blir akseptert slike metoder for å bli kvitt hjorten. Dette er tross alt mer humant en sommerjakt også, hvis det blir utført på riktig måte. Med dagens overgangsordninger i storvaldene, samt vanvittige kvoter er det i prinsippet ingen begrensninger på hvor mangen dyr som blir skutt over store ommråder. Her er det jo en vanvittig forskjell når det gjelder de begrensningene som var for ca 10 år siden. Nattjakten er også mye mer brukt en tidligere, dette virker også inn på effektiviteten på jakten. Et jaktfelt som jeg har jaktet i (ikke i år) som er et foreningsvald, har skutt alle hjortene som er felt de to siste årene om natten fra tårn ( 9 stk i år). Her ser jeg at nybegynnere starter jegerkarieren med nattjakt og store zeiss kikerter. Personlig jaktet jeg i over 10 år før jeg skjøt en hjort om natten. Jeg tror det er på høg tid å snakke imot en del såkalte hjorteforskere, samt de utsendte repesentanter fra bodelagene med sine formaninger om høg inntjening og en hjortestamme som vokser rett inn i himmelen. Det gjør den definnetivt ikke.
  12. Steike ta, for en skyting, også med en sauer Hva det filmtriks tro ? Utrolig bestand med villsvin på disse jaktmarkene
  13. Mener du at nedslaget på kula ikke skal være nærmere en 15 meter i fra linja mellom postene ? Det høres fornuftig ut, men når dyr kommer veldig nærme, å det koker i kålen som på filmsnuten, er jeg skeptisk. Jegeren som skyter på hjorten har lyddemper. Er det forbudt overalt i polen, eller fins det unntak
  14. Takker Jeg tenkte det måtte være ulykker med denne type jakt. Flaksen kan ikke alltid være større en forstanden, selv i polen. Når det arrangeres turer fra, eks safari managment eller lignende er det i hovedsak skandinaviske jegere ? Er sikkerheten ivaretatt sett med Norske øyne ?
  15. Jeg må si at jeg er blitt litt fristet til å prøve en tur til polen på drivjakt. En minkende hjortebestand i områdene der jeg jakter, setter også igang en beredskap om å finne andre alternativer til jakt i årene som kommer. Derfor har jeg sett litt på youtube om drivjakter i polen. Jeg må mildt sagt si jeg er litt skeptisk til det jeg ser i noen av situasjonene. Jegere som står med hundre meters mellomrom i helt flatt landskap og skyter villmann på løpende dyr. Kanonader på villsvintog der kun et dyr ligger igjen virker også totalt fjernt fra den barnelæren vi har her hjemme.
  16. Jeg har observert en del annonser om salg av hjorteløyver i disse dager. Jeg har en snikende følese om at dette er ommråder som har lav fellingsprosent og lite dyr i terrengene i år. Får håpe jeg tar feil.
  17. Selv om du tilhører et storvald, kan ingen andre i storvaldet påtvinge seg retten til å jakte på din eiendom. Overgangsordninger er kun gjeldene dersom begge parter, eller alle partene i storvaldet er enige om en slik ordning. Du har din fulle rett å trekke deg ut av storvaldet etter endt jakt i år, bare det blir varslet en gitt tid før jaktstart neste år. Jeg tror datoen er 1 mai. Skal du danne eget vald, må søknaden inn før samme dato, med evnt underskrifter fra grunneigar på andre eiendommer du knytter til valdet. Om du får danne eget jaktvald kommer an på om eiendommen er stor nokk i forhold til arealet som kreves i kommunen. Dette arealet er ikke alltid det samme som minstearealet kommunen bruker til å beregne anntall fellingsløyver som blir delt ut. Arealet det blir delt ut løyver etter er helt ned mot 100 mål i enkelte kommuner. jeg tviler på en får godkjent vald på denne størrelsen. At det blir kontroll av felte dyr i valdet deres, er noe som må være bestemt inntert i jaktvaldet. Jeg tror dette må være noe som er utarbeidet i felleskap av alle grunneigare. Jeg personlig synes dette er fornuftig. Det er nok av plasser der jaktfeltene ikke snakker sammen før etter jaktslutt, og kontrollen er som kjent fraværende med hjortejakt contra elg og rein.
  18. Jeg mener å ha hørt om jakt på dåhjort til Finland. Mulig jeg tar feil
  19. Jeg kappet løpet på min 308 til 45 cm. Hjorten stuper like greit med dette løpet, som med sakoen i 30,06 og orginal løp. Men Jeg angrer litt på jeg kappet ned så mye som til 45 cm, 48 cm hadde holdt. Grunnen er rask rekyl og litt smell, selv med demper (a,teck maksim). Uten demper er den ganske frisk. i 30,06 ville jeg strengt tatt ikke kappet under 50 cm.
  20. Jeg mente ikke at bestanden i hele landet var tilbake til 70 talls nivå om to år, men i våres kommune. Men Jeg ser tendensen i andre kommuner rundt oss også, dette er den samme hjortestammen. Jeg tror heller ikke det bare tar to år å redusere bestanden til 70 tals nivå, nedturen begynte i 2007. Når det først snur kan det gå fortere en du tror. Når det gjelder forkynningen av den store hjortestammen, var ikke dette ment spesefikt om deg. Det er nok av de som har profilert seg i media med dette budskapet.(i større media kanaler en kammeret) Nå er jeg så heldig at jeg også har jaktet i et ommråde med stabilt mykje dyr i over 20 år. Dette er ikke kommunen jeg refferer til når det gjelder nedskyting av bestanden til 70 talls nivå. I dette ommrådet blir hjorten forvaltet som rotter av bøndene i nabovaldet. 17 dyr pluss 6 skadedyr har blitt tatt ut årlig de siste tre årene på et ommråde på 3000 mål av nabovaldet. Vi har klart oss med 19 løyver på to år på et større terreng. Jeg tør påstå at bestanden her er halvert her på 3 år, men det er fortsatt et bra ommråde enda.
  21. Hjortestammen har ikke hvert for stor alle plasser, selv om det er noen som prøver å fokynne dette budskapet. Det virker som om det er blitt en prinsipiell fanesak for mangen, også for de som ikke har et forhold hverken til gardsdrift elle hjortejakt. Hjortestammen har hvert for stor i en del kommuner, og er det nok i flere kommuner enda. Det som er problemet mangen plasser nå er at bestanden har gått kraftig ned, men anntall løyver blir opprettholdt på et kunstikt høgt nivå (papirdyr). Og til dere som tror at resultatet av dette blir store sunne dyr, GLEM DET. i disse ommrådene er det lett for at det som det byr seg en mulighet på, blir skutt grunnet få felte dyr i forhold til kvota. Dette er dårlig forvaltning. De som har den beste forvaltningen i dag er oppegående grunneigare, med en god hjortebestand der en kan skyte ut kvoten med tanke på kvalitet. Det dark walley skriver støtter jeg fult ut. Vi hadde en innleid sunhordalending som var med og utarbeidet den første bestandsplanen, når det ble opprettet storvald i kommunen for 5 år siden. Den største utførdringen vi nå står ovenfor er å få redusert økningen i hjortestammen var budskapet. Anntall løyver i bestandsplanen ble fastsatt på bakgrunn av slike innspill. Det har ikke hvert så vanskelig å redusere bestanden her i kommunen i alle fall. To år til med slike kvoter og vi et tilbake til 70 tallsnivå. Hva vitsen med det er skjønner ikke jeg, selv om noen synes det er en større utfordring med jakten ved å gå hele høsten, for kun observere noen få dyr.
  22. Dette er den store utfordringen med hjorte forvaltningen. Hvilken av ommrådene skal danne grunnlag for forvaltningen fremover ? Blir det de plassene som har mye dyr, tror jeg du kan glemme at bestanden tar seg opp igjen i ditt hjemme ommråde på en stund. Poenget mitt er uannsett at det snakkes om flere ommråder som sliter med lite dyr i disse kommunene i år, en det som var vanlig for noen år siden.
  23. Høres ut som en grei regel for å sikre storbukkanndelen. Men jeg har aldri hørt om denne modellen før, og tviler derfor på om dette er vanlig blandt grasroten av grunneigare i hjorte Norge
  24. Det er helt sikkert riktig det du skriver. Men mangen klinker nok ned bukken de får foan seg tidlig i jakta nå også. Det er kort og godt et så stort anntall løyver at det er mulig å skyte ned det en ser veldig mangen plasser i dag. I tillegg er det mulig for de som er tidlig ferdig å få flere løyver fra felt som ikke har skutt dyrene, eller andre typer overgangsordninger i storvaldene. Jeg er utrolig spent på fellingstallene i år. Vi hører om mangen jaktfelt i flere kommuner nord for Bergen (Hordaland/ytre sogn) som melder om kraftig nedgang i bestanden. Hvist dette er riktig er det store spørsmålet, får det konsekvenser for tildelingen de nærmeste årene. Jeg har en følese av at det er vanskelig å snu slikt, får håpe jeg tar feil.
  25. Jeg har hørt om flere jaktlag som sliter i Lindås ommrådet. Jeg hørte om et meget godt terreng i Lindås med rundt 20 løyer som har knapt har sett et eneste dyr i år. Men dette er en kommune som har delt ut veldig mangen skadedyrsløyver sommerstid i en årrekke, samt økt kvotene langt over det forsvarlige så det er ingen bombe at det minker dramatisk. Radøy og Askøy har vel også merket mye av det samme som du beskriver. Men det finnes (desverre) ommråder i disse kommunene som hjorten klumper seg. Der bankes det nå ned mye dyr grunnet overgangsavtaler i storvaldene. Jeg ser desverre mørkt på utviklingen fremover.
×
×
  • Create New...