Jump to content

Oslo skytesenter


Torbo

Recommended Posts

Enig med SKO der gitt. Og det blir litt lang pendlevei. :winke1:

 

Jeg skjønner at du ikke liker folka, men det blir på siden av det jeg spør om.

 

Hva, konkret, er det som gjør dette til en fast track til våpeneierskap? Hvis de følger reglene for karantene og aktivitet så er det vel likt som hos andre klubber da? Noen blir aktive medlemmer, mens andre ser man ikke igjen etter de har handlet. Det kan forekomme i alle klubber.

 

Altså, jeg har kun vært der inne én gang. Jeg kjenner ikke folka, men han jeg snakket med var svært hyggelig og hjelpsom. Det hadde ikke vært en klubb for meg selv om jeg hadde bodd i Oslo, men de har en fin butikk, og jeg handler gjerne der.

 

Det jeg prøver å genuint forstå er disse beskyldningene om at det er så mye lettere eller raskere å skaffe seg våpen der enn hos andre klubber. Mener du at de bryter reglene for karantene og aktivitet? I så fall er jo det alvorlige beskyldninger.

Link to comment
Share on other sites

Ingen som påstår at de bryter noen regler eller lover, men hele greia var rettet mot at du skulle kjøpe våpen fortest mulig og ellers legge igen mest mulig penger, uten at du fikk noen særlig nyttig skyteopplæring tilbake.

 

Hvorfor de trakk til seg diverse uhumske typer kan jeg ikke svare på, men har en mistanke om at skyldtes nettopp at det var lite sosialt fellesskap i "klubben".

 

Som sagt er dette nå noen år siden.

Link to comment
Share on other sites

Oslo Skytesenter er et AS - som du sier er det kommersielt - alle AS er lovpålagt å ha et styre/ generalforsamling, men du må selvsagt være aksjonær for å få denne innkallingen, ikke bare kunde.

 

En kunde kan dermed ikke påvirke firmaets satsningsområde og hvilken retning det skal ta ved en generalforsamling, eks slik som tidligere nevn her hvor klubb medlemmer prøver å holder igjen for utviklingen av klubben med eks digitale skiver. Det er fordelen man har som eier av et firma.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har en kollega som har tatt kurs der, og karantenetid, fasttrack ryktene dine er nok bare rykter. Han sier alt er under ordnung...

 

Endel av gutta der er nye i dynamisk miljøet, og alle er veldig hyggelige.

 

De er høffelige og det er godt miljø der, jeg skjøt stålbanen der for første gang i påsken og blåste jo ut en hel SHITLOAD med skudd i timesvis uten at det var noen sure miner, valuta for penga, plukket med meg hylsene mine og :)

 

Handla nesten 100k tennhetter av de over en tid og... og ymse kofferter og andre ting som er latterlig billig der, ene siggen min stammer til og med derfra.

Link to comment
Share on other sites

Hvis de er medlem av Norgesskytterforbund, er de også medlem av ett idrettsråd, skytterkrets samt idrettskrets. Da er de også medlem av NiF og må følge de regler som alle oss andre. Dvs ha årsmøter for medlemmer, regnskap etc...hvis ikke kan man som medlem heller ikke kjøpe våpen basert på medlemskap i en butikk !

 

K.

Link to comment
Share on other sites

Hva er grunnen til at du ikke turte å være der?
Tja, en sto og pratet om at han kom rett fra avhør og måtte "trene til møte med tysteren"...

 

Nei, det er jo absolutt ikke bra..

Når det er sagt, tar din skytterklubb/ditt jaktlag ansvar for alt du sier som privatperson?

 

Regner med at dersom denne personen kom rett fra avhør, så kommer han uansett ikke så langt i søknadsprosessen for å erverve eget våpen? (så sant han var mistenkt/dømt for noe når dette skjedde)

 

Ja, han kan jo leie våpen for å "trene til å møte tysteren sin" så mye han gidder på skytebanen mot betaling.

Men det kan han vel også gjøre i en hvilken som helst annen pistolklubb også så sant ikke de "riktige" personene fanger opp det han sier.

 

 

vi kan ta en prat om skytesenteret vi fantaboksen ;)

 

Hehe, ja jeg tror faktisk jeg har en liten mistanke om hva du mener i denne saken. :wink:

Men hadde jo selvsagt vært hyggelig å sette seg ned på banen med en kaffekopp. :D

 

Problemet er ikke kommersielle klubber.

 

Problemet er fast-track til innkjøp koblet med at deler av medlemsmassen ville vært, for å si det mildt, uønsket i en mer konvensjonell klubb...

 

Som Hassel sier vil dette igjen føre til ytterligere innstramminger, etter kjent mønster.

 

Nå er dette mer et spørsmål enn en uttalelse, men er det ikke NSF som har veldig strenge regler på hvem du kan bortvise fra banen?

Vi hadde ihvertfall en runde rundt dette på forrige årsmøte hvor jeg mener det kom frem at så lenge ingen brøt banereglementet, var åpenlyst beruset eller voldelig kunne man omtrent ikke nekte noen å være med på organisert trening.

 

Det eneste man egentlig kunne gjøre var å nekte når personen spurte klubben om anbefaling til våpensøknad.

 

Hvis jeg husker riktig og det ovenfor stemmer, så vil jo dette kunne være et problem i mange klubber.

Uansett er det min subjektive mening at det skal ganske mye til for å bli kastet ut av en klubb, på samme måte som at det er din subjektive mening at medlemsmassen i OSS er "uønsket". (nå kjenner ikke jeg personlig noen som trener der fast, så hva du mener med at de er "uønsket" kan jeg bare gjette på)

 

 

Forøvrig lurer jeg også på det Lindskog sier her:

 

Hvordan fast track til innkjøp? Karantenetiden er lik, aktivitetsreglene er like, det er ikke regler som klubbene setter. Hvordan skiller de da seg ut?

 

Det er jo akkurat like lett/vanskelig å skaffe våpen gjennom OSS som gjennom andre klubber så lenge de følger regelverket.

Eneste forskjellen er som du selv har påpekt at de selger våpen selv, og så lenge de ikke kjører høyere prisnivå enn andre vil jeg ikke påstå at det er et problem om de anbefaler noe fra sin egen butikk?

 

Ingen som påstår at de bryter noen regler eller lover, men hele greia var rettet mot at du skulle kjøpe våpen fortest mulig og ellers legge igen mest mulig penger, uten at du fikk noen særlig nyttig skyteopplæring tilbake.

 

Hvorfor de trakk til seg diverse uhumske typer kan jeg ikke svare på, men har en mistanke om at skyldtes nettopp at det var lite sosialt fellesskap i "klubben".

 

Som sagt er dette nå noen år siden.

 

 

Jeg tror ikke det er så mange skyttere her i landet som sier til en ivrig nybegynner med 20 treninger i løpet av et halvår at "nei, vent litt med våpenkjøp du gutten min..." uansett om du skal kjøpe våpen av dem direkte, eller på finn.no.

 

Hvis noen ikke får nyttig skytteropplæring tilbake er jo selvsagt det veldig dumt, men heller ikke dette er unikt for Oslo Skytesenter.

Min personlige oppfatning når man starter med pistolskyting er at du i mange klubber blir fulgt på første og muligens andre trening.

Her får du kanskje noen nyttige tips osv, men fra og med trening nr. 3 er du relativt på egenhånd (skyteteknisk altså) med mindre du faktisk oppsøker hjelpen selv.

 

Til slutt:

 

Jeg er på ingen måte "ridderen i den hvite rustning" som til enhver pris skal forsvare OSS, eller som er ute etter å motbevise alt negativt som blir sagt om den banen der.

 

Når det er sagt synes jeg vi skal tenke over at denne tråden skulle handle om erfaringer rundt kjøp av våpen på OSS, og denne diskusjone har nå strukket seg helt frem til sin sjette side.

 

Kort oppsummert kan vi konkludere med følgende:

 

-Et par av personene som har skrevet her inne har kjøpt våpen hos OSS

-De har ikke unormalt høyt/lavt prisnivå på våpen som det er mulig å prøveskyte før kjøp

-Det er en kostbar affære å bedrive egentrening på skytebanen til OSS

 

De resterende 4 sidene er jo fullt av bemerkninger om både det ene og det andre, men vi vet ikke helt hva "både det ene og det andre" faktisk er...

 

Mulig at de "pusher" våpen på nye skyttere, og om det er bra kan jo diskuteres det.

Jeg synes ihvertfall at det er et innlegg som har fått ufortjent lite anerkjennelse her inne og det er:

 

 

Noen vil betale lav kontingent, jobbe dugnad, selge lodd og skyte, gjerne på en halvferdig bane i en dryppsteinsgrotte eller en utendørsbane i skogen med utedass og vinterstengt vei.

Andre vil heller betale for å slippe dugnad, loddsalg og utedass.

 

Utrolig nok finnes det rom for begge sorter:-)

 

Hadde alle vært enige i det Chiefen skrev vil jeg tro at denne tråden fortsatt hadde vært på side 2. :lol:

Link to comment
Share on other sites

OSS er på ingen måte edt nyttt eller nyvinnede foretak. Det har en lang historie, fra opprinnelsen i Chritian Kroghs gate 16. De som har vært en stund i skyttermiljøet i Oslo og kjenner historien(e) er i overtall balnt de som er skeptiske til OSS. Ikke fordi det er en komerisell skytteklubb pr.se men på grunn av historien som ligger bak.

 

Et annet aspekt her, er selvsagt det at det kan ha skjedd endringer over tid, og mye av skeptikerenees "standpunkt" er en kronologisk utfordring, fremofr en reel utfordring. Dog, jeg har ikke fått endre grunninntrykket mitt, om at Skytesenteret på sikt, vil kunne skape en del trøbbel for sportsskytingen i kongeriket i fremtiden.

Link to comment
Share on other sites

Oslo Skytesenter er et AS - som du sier er det kommersielt - alle AS er lovpålagt å ha et styre/ generalforsamling, men du må selvsagt være aksjonær for å få denne innkallingen, ikke bare kunde.
Nå snakker ikke jeg om ASet, men den NSF tilknyttetde skytterklubben OSK, eller hva den nå heter i dag, altså alibiet for medlemsskap i NSF...
Link to comment
Share on other sites

La meg formulere det på denne måten:

 

La oss si du er medlem av en fotballklubb. Klubben har mange fine ballvegger du kan leie, i tillegg til medlemskontigenten, til å stå sparke mot. Klubben kan også leie deg fotballer til dette. Klubben er videre meget intressert i å selge deg fotballer, klubbdrakter og supporterutstyr, men ikke på noen måte intressert i å arrangere treningskamper, langt mindre delta i kamper mot andre klubber.

 

Er det flere som ville syntes dette er en merkelig måte å drive fotballklubb på, selv om det fraktisk er fullt lovlig?

Link to comment
Share on other sites

Nå snakker ikke jeg om ASet, men den NSF tilknyttetde skytterklubben OSK, eller hva den nå heter i dag, altså alibiet for medlemsskap i NSF...

 

Godt poeng. Dette vil jo være to forskjellige juridiske enheter hvor det ene er et aksjeselskap og det andre er et idrettslag tilsluttet NSF og NIF. Idrettslaget må da følge alle reglene til forbundet, har separat økonomi (Har klubben separat økonomi?) og drives av medlemmene uavhengig om treningene foregår på Oslo Skytesenter eller ikke. Sånn sett skal det jo innkalles til årsmøte, velges styre sammensatt etter NSF's regelverk osv

 

Jeg synes våpenbutikken til Oslo Skytesenter ser fin ut men vil da sammenligne kun den delen av virksomheten mot konkurrenter som Intersport og pvas. Idrettslaget er en litt annen greie.

Link to comment
Share on other sites

La meg formulere det på denne måten:

 

La oss si du er medlem av en fotballklubb. Klubben har mange fine ballvegger du kan leie, i tillegg til medlemskontigenten, til å stå sparke mot. Klubben kan også leie deg fotballer til dette. Klubben er videre meget intressert i å selge deg fotballer, klubbdrakter og supporterutstyr, men ikke på noen måte intressert i å arrangere treningskamper, langt mindre delta i kamper mot andre klubber.

 

Er det flere som ville syntes dette er en merkelig måte å drive fotballklubb på, selv om det fraktisk er fullt lovlig?

 

 

Denne analogien hadde holdt vann dersom det var mangel på vegger å sparke mot. Er en smule mer krevende å få utøvet vår hobby enn for fotballspillere.

 

Jeg ser helt klart hvor du vil hen. Det undergraver det etablerte systemet der frivillighet er i sentrum, men skal man bedømme ut frå oppmøte på våre dugnader så gir uansett 97% faen i dette, så da ser jeg ikke problemet med at OSS eksisterer og tjener penger . Tvert i mot, de bidrar til rekruttering. Det var en kommersiell skytebane i California som fikk meg til å undersøke skyting når jeg kom hjem, for så å bidra lokalt og reise rundt på stevner.

Link to comment
Share on other sites

Det har en lang historie, fra opprinnelsen i Chritian Kroghs gate 16. De som har vært en stund i skyttermiljøet i Oslo og kjenner historien(e) er i overtall balnt de som er skeptiske til OSS. Ikke fordi det er en komerisell skytteklubb pr.se men på grunn av historien som ligger bak.

 

Det hadde vært mer realt å fortelle rett ut hva det er som ligger i historien og skaper skepsis, istedet for dulgte hentydninger som ingen kan ta stilling til; og ingen heller kan forsvare seg mot.

Så er det et probem med historien/ historier fra Villmarkshuset, kom frem med den... eller la det hele ligge.

Link to comment
Share on other sites

Denne analogien hadde holdt vann dersom det var mangel på vegger å sparke mot. Er en smule mer krevende å få utøvet vår hobby enn for fotballspillere.
Et mer presserende problem med sammenlikningen er at politikerer, politiet, journalister og store deler av befolkningen generelt ikke ser på sparking av fotball mot en vegg som en stor samfunnsrisiko...

 

Jeg ser helt klart hvor du vil hen. Det undergraver det etablerte systemet der frivillighet er i sentrum, men skal man bedømme ut frå oppmøte på våre dugnader så gir uansett 97% faen i dette, så da ser jeg ikke problemet med at OSS eksisterer og tjener penger . Tvert i mot, de bidrar til rekruttering. Det var en kommersiell skytebane i California som fikk meg til å undersøke skyting når jeg kom hjem, for så å bidra lokalt og reise rundt på stevner.
Problemet mitt ligger heller ikke at noen tjener penger, det ligger i at de tilsynelatende gjør det uten noen spesiell tanke på vår idretts langsiktigte eksistens.

 

Holdningen virker å være at idretten eksisterer for å få våpen, ikke at vi må få ha våpen for å drive en (internajonal) idrett, noe som igjen vil medføre ytterligerer restriksjoner på våpeneierskap.

Link to comment
Share on other sites

Det hadde vært mer realt å fortelle rett ut hva det er som ligger i historien og skaper skepsis, istedet for dulgte hentydninger som ingen kan ta stilling til; og ingen heller kan forsvare seg mot.

Så er det et probem med historien/ historier fra Villmarkshuset, kom frem med den... eller la det hele ligge.

 

Det er relativt godt beskrevet i gjentagende tråder om temaet her på kammeret.

Link to comment
Share on other sites

Siden det er så mye kontroverser her at jeg føler for å bidra litt her.

Jeg velger for å gjøre dette oppsettet noe forståelig å bruke * for hver gang det er noe jeg har reagert på i ettertid, som fersk skytter er ikke alt veldig opplagt.

 

For lenge siden altså i 2008 ble jeg medlem i det som het Oslo Skyteklubb og som lå under Stensparken dengang, dette primært fordi det å komme seg til Løvenskiold uten bil fort utvikler seg til et større tiltak og sekundært fordi de ofte holdt kurs. Jeg ble anbefalt stedet av en kamerat som hadde et halvår lengre fartstid, og det var sentralt(At den karen ikke lengre er aktiv henger også sammen med stedet).

 

Så en dag i august 2008 troppet jeg opp til kurs, førsteinntrykket av stedet var at det var mørkt og litt kaldt men instruktøren virket kompetent. Den eneste kritikken jeg hadde ovenfor opplegget dengang var at det var litt mange personer(15 tror jeg) på denne ene instruktøren, vi hadde jo tross alt betalt godt for oss.

Kurset ga noe elementær innføring i sikkerhet gikk over to dager men en uke imellom om jeg husker riktig, forsåvidt greit nok men husker jeg savnet noe mer om hvordan en skulle fjerne en forkiling fra Ruger MKII.

På tampen av kurset ble det ganske godt markedsført for noe de kalte et "grovkurs", som ga tilgang på utlån av det jeg i dag kaller normale våpen.

 

*(Det er underlig med et innføringskurs i en idrett som aldri nevner de ulike disipliner,øvelser eller hva det avholdes konkurranser i. Det slår meg i dag som noe underlig at instruktøren stresser ovenfor enhver at det bare kreves 12 oppmøter over 6 måneder for å kjøpe våpen før han har fortalt noe særlig mer enn "velkommen")

 

Men det var når vi så ble sluppet løs på banen at problemene tårnet seg raskt opp på .22 banen de hadde, der stod det den første uken en haug med folk som slet med å fjerne forkilinger og disse pekte så og si over alt. Huske at jeg allerede første uken hadde oppdaget at dette kurset hadde flere mangler, men jeg var bestemt og var vel en av de mest aktive i klubben den høsten 2008. Og hadde som resultat av det fylt opp kravet for førstkommende"grovkurs" allerede etter noen uker.

*(Det manglet skyteleder. Du slipper ALDRI nybegynnere ut på banen UTEN tilsyn!)

 

Dette "grovkurset" var egentlig bare litt våpenporno blandet med en introduksjon i hvordan en skulle holde med to hender på pistol og revolver. Av litt snodige hendelser her var at instruktøren minnet oss om gjentatte ganger at det bare krevdes 15 eller var det 12 oppmøter over 6mnd for å kjøpe våpen, og da "vi var så godt på vei var det tull å gi seg nå". Og bestemte du deg over hva du ville ha så var det bare å komme i skranken å få vite hva som skulle skrives på denne søknaden. Ikke på noe tidspunkt hverken på "grov" eller "nybegynnerkurset" ble det informert om hvilke konkurransegrener NSF administrerer eller hvor en kunne finne terminlisten.

*Underlig at ingen forteller hva man skal med disse våpnene? Og er det å eie våpenet målet i seg selv?

 

Med kursene vel overstått og med høy aktivitet nede i fjellet der ble jeg etterhvert vitne til mye som skremmende oppførsel og ulovligheter. Blant annet kan det nevnes halvautorifler i .223 med laaaangt under 50cm pipelengde, Roni-kit til hauger av ulike pistoler. Folk som rigget seg en hinderløype med møblene(benker/stoler) de "lekte" praktisk/CS i, og hauger av usikker våpenhåndtering. Selv bumpfire med ulike innretninger var tydeligvis akseptert.

For det verste der var at det var en innendørs bane i en fjellhall uten noe som minnet om en skyteleder, folk kunne leke cowboy så mye de ønsket fordi skyteleder var erstattet av en kioskansatt. Det hører med i historien at det dukket opp et stusselig kamera en gang i 09.

*Hva som er galt her ser alle og enhver

 

For egen del toppet det hele seg helt i starten av 2010. Jeg hadde overtalt den eneste i familien som viste litt nysgjerrighet for sporten, min mor som en gang i livet jobbet i politiet til å bi med.

Det skulle bli en dag vi sent skulle glemme, vi ankom betalte baneleie og gikk inn i hulen.

Det var ikke mange mennesker der, men det var en skytter og to grupper der når vi ankom.

En gruppe på 3/4 hylte, skrek og moret seg med det som må betegnes som en helautomatisk 10/22. At vi var begge brydd over denne oppførselen var ganske tydelig og gjengen med ulovligheten valgte å fordufte når jeg ytret frampå til den skytteren som stod der at dette antagelig ikke var innenfor.

Det ga oss banen alene sammen med nevnte skytter et par ABC-gjeng karer, disse observerte ingen munningdisiplin og pekte overalt rundt seg. Når jeg sa ifra fikk jeg en brysk tilbakemelding og noen ukvemsord på et fremmed språk, ikke akkurat hva man forventer på en seriøs skytebane. Neste gjennomføring vel overstått valgte en av disse å "trikse" med revolveren bak standplass. Når jeg grep fatt i mannen og spurte hva i helvete han drev med, så valgte fandenskapet å peke på meg med revolveren å ta et tørravrekk. Der og da sprakk det for meg, og jeg ba dem om å dra før politiet kom.

Herrene forlot området under protest og kastet en neve med tomhylser på meg, ikke en oppførsel en ser ofte på skytebaner. Hører med til historien at den stakkars skytteren takket meg for å ha sagt ifra da han fant det for ubehagelig selv.

 

Dette var ganske ille får vi alle være enige om. Men det mest fantastiske var ca 30 sekunder senere, når jeg snakker med Skyteleder/kioskmedarbeideren om hva som nettopp har foregått. Han virker fullstendig apatisk og nekter egentlig å gjøre noe med det utover å "beklage opplevelsen min".

Og den dagen endte mitt medlemskap i "Oslo skyteklubb", og senere forsøk på å lure med se muttern til noe som smeller har alltid havarert med henvisning til denne dagen.

 

 

 

Og for de som lurer kan jeg bekrefte at jeg aldri i mine 2,5år som medlem fikk noen innkallelse til generalforsamling, i seg selv et grovt brudd på NSF's vedtekter.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Og det... er bare en side av saken. Den andre er alle de milonene sokm eier og konkursryter har underslått fra Norske leverandører.

Uten at jeg kan si noe håndfast, så biter jeg meg merke i at det ser ut som det som selges der er utenlandsimport og ikke fra de som sitter med service og lager i Norge.

Link to comment
Share on other sites

@PMagnus: Din historie er på ingen måte unik. Det eneste problemet jeg har med den, er at den ligger langt tilbake i tid, dreier seg om en klubb som ikke lenger eksisterer, på en skytebane som ikke lenger er i drift.

 

Min erfaring med Oslo Skytesenter begrenser seg til etter at de flyttet til Haavard Martinsens vei.

 

Jeg har vært innom flere ganger, og skutt der en gang; da i forbindelse med et utdrikningslag. De startet med skikkelig gjennomgang av sikkerhetsregler og sikker håndtering av våpen før vi gikk ned på skytebanen. Der ble våpen ladet av instruktør mens vi stod og ventet. Jeg opplevde instruksjonen som god, og relevant for opplegget som ble gjennomført, med fokus på nettopp sikkerhet. Mens vi stod der, var det en rekke andre skyttere som stod på de andre standplassene og skjøt; alle med god og sikker håndtering av våpen.

 

Hva angår de organisasjonsmessige, eksisterer som sagt ikke klubben som omtales av PMagnus lenger. I dag er det Stor-Oslo Skyteklubb som gjelder. Jeg noterer meg at de har innkalt til årsmøte på onsdag 27/05.

 

Jeg har ikke opplevd at det på kurs gis instruksjon i fjerning av forkilt ammunisjon. Samtlige kurs jeg har tatt har det blitt sagt noe slikt som at dersom det skulle skje, så henvender man seg til baneledelsen. Dersom man føler at man klarer å håndtere forkilingen selv, kan man gjøre det. Når jeg har fått forkiling, har baneleder da benyttet anledningen til å vise hva som skal gjøres, slik at jeg vet det til neste gang.

 

Hva angår grovkurset, eksisterer det fremdeles, men er nå gratis for medlemmer av SOSK som har noe fartstid på banen og har bestått sikkerhetskurset.

Link to comment
Share on other sites

Slik skal det selvsagt ikke være PMagnus, det er vi nok alle enige om. Særlig det siste episoden du forteller om er svært drøy, og noe jeg hadde reagert ekstremt sterkt på selv.

 

Dette som selvopplevde episoder har også mye mer verdi enn alle jeg-har-hørt greiene som har kommet tidligere, og er absolutt legitim kritikk.

 

Det er dog flere år siden og i et annet lokale. Er det de samme folka som jobber der og står for den daglige driften nå? Har muligens de som eier eller driver skjerpet seg og gjort det til et bedre sted i dag? Jeg for min del har som sagt bare vært der én gang (tidligere i år), og da sto alle normalt og skjøt fra standplass som på en hvilken som helst annen pistolklubb. Hvis det drives greit i dag så er det for meg ihvertfall mer relevant for diskusjonen enn hvordan det var for 5-6-7 år siden. For vi diskuterer vel hvordan det drives i dag?

Link to comment
Share on other sites

Jeg er helt enig i at mye kan ha skjedd på 5år, men nå er tross alt ledelsen den samme.

Og det bekymrer en del...

 

Når det er sagt så ser det nye lokalet greit nok ut de to gangene jeg har vært innom, og det var i det minste ansatte på banen den ene gangen jeg skjøt der.

Men igjen innbyr det ikke til tillit om at denne organisasjonen har sportens beste i tankene når blinkene det gjøres salg på er helfigur av menneske. Jeg kan også erindre en link jeg mottok til en noe forvirret serie skrytebilder med bevæpnede kokker og andre ansatte på Facebook.

 

Men premisset om at klubben ikke er den samme er jeg altså ganske uenig i da den selv påberopte seg kontinuitet i forbindelse med flyttingen i flere skriv de sendte til sine medlemmer. For ikke å snakke om at folk fra den "gamle" ble automatisk oppført i den "nye", noe som ikke går om det er to ulike idrettslag.

Men godt er det at de nå avholder årsmøte og med det åpner for litt demokratisk kontroll, avholdes det nå stevner der eller hvordan er det i dag?

 

 

@Razumny: Problemet den gang var at det ikke var noen skyteleder etter kurset var avsluttet og denne problemstillingen ikke fikk noe mer enn en overfladisk gjennomgang. Om du skulle rekke opp hånden den gangen hadde du nok stått der enda, husker en kar som kom inn med en ladd pistol som hadde låst seg inn på oppholdsrommet.

Altså var synden det totale fravær av tilsyn, det var jo bare en på jobb og betjening av kiosk krevde en mann.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Svarer på min siste der, linken på siden deres til konkurranse er død. Men etter å ha bladd fjesboken deres tilbake et par år ser jeg at de har hatt et felt stevne og en runde med stålmål. Begge i 2014 så jeg gir dem tvilen til gode i form av at de muligens ikke har lagt ut på FB tidligere.

Men de er altså ikke å finne i terminlistene, med det i orden skal jeg slutte å klage på denne siden av driften.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

...

Når jeg grep fatt i mannen og spurte hva i helvete han drev med, så valgte fandenskapet å peke på meg med revolveren å ta et tørravrekk.

Noe sånt har jeg aldri hørt om... Det er helt ufattelig...

 

...

@PMagnus: Din historie er på ingen måte unik.

Betryggende...

Link to comment
Share on other sites

...

@PMagnus: Din historie er på ingen måte unik.

Betryggende...

Selektiv sitering er en interessant ting; du risikerer å få det påpekt av den du siterer. Slik som nå. Du tar det jeg sier ut av sin rette kontekst, og gir innholdet en helt annen mening. Her er det jeg faktisk skrev:

 

@PMagnus: Din historie er på ingen måte unik. Det eneste problemet jeg har med den, er at den ligger langt tilbake i tid, dreier seg om en klubb som ikke lenger eksisterer, på en skytebane som ikke lenger er i drift.

 

Min erfaring med Oslo Skytesenter begrenser seg til etter at de flyttet til Haavard Martinsens vei.

 

Jeg har vært innom flere ganger, og skutt der en gang; da i forbindelse med et utdrikningslag. De startet med skikkelig gjennomgang av sikkerhetsregler og sikker håndtering av våpen før vi gikk ned på skytebanen. Der ble våpen ladet av instruktør mens vi stod og ventet. Jeg opplevde instruksjonen som god, og relevant for opplegget som ble gjennomført, med fokus på nettopp sikkerhet. Mens vi stod der, var det en rekke andre skyttere som stod på de andre standplassene og skjøt; alle med god og sikker håndtering av våpen.

 

Hva angår de organisasjonsmessige, eksisterer som sagt ikke klubben som omtales av PMagnus lenger. I dag er det Stor-Oslo Skyteklubb som gjelder. Jeg noterer meg at de har innkalt til årsmøte på onsdag 27/05.

 

Jeg har ikke opplevd at det på kurs gis instruksjon i fjerning av forkilt ammunisjon. Samtlige kurs jeg har tatt har det blitt sagt noe slikt som at dersom det skulle skje, så henvender man seg til baneledelsen. Dersom man føler at man klarer å håndtere forkilingen selv, kan man gjøre det. Når jeg har fått forkiling, har baneleder da benyttet anledningen til å vise hva som skal gjøres, slik at jeg vet det til neste gang.

 

Hva angår grovkurset, eksisterer det fremdeles, men er nå gratis for medlemmer av SOSK som har noe fartstid på banen og har bestått sikkerhetskurset.

Det gir et helt annet bilde av mitt utsagn enn det du søkte å oppnå. At jeg kommenterte at historien ikke er unik, er blant annet grunnet denne tråden, men også andre historier jeg har hørt i skyttermiljøet. Felles for dem alle, er at de utelukkende dreier seg om tide da de holdt til under Stensparken, og dermed har lite relevans for dagens situasjon som jeg, og mange andre med meg, opplever som betydelig forbedret fra det PMagnus forteller.

Link to comment
Share on other sites

Det må du gjerne synes, men da tar du faktisk feil. Selektiv sitering, slik det er eksemplisert over, er en uting, da man bruker opphavsmannens ord til å uttrykke det motsatte av det vedkommende sier. Det blir litt som å påstå at forskrift om forbudte skytevåpen og godkjente halvautomatiske skytevåpen lyder "Det er forbudt å erverve, eie eller inneha rifler". Det er strengt tatt sant at det står, men det er ikke alt som står, og unnlatelsen er såpass alvorlig at man altså snur på det som sies.

 

Jeg reagerer sterkt når noen siterer meg på en måte som tillegger meg standpunkter jeg ikke innehar; sitatet unnlater all kontekst, og får det til å virke som om PMagnus' utsagn, og min bekreftelse av at historien ikke er unik, er av nyere dato, hvilket det altså ikke er. Det er ufin debattpraksis, og står seg svært dårlig.

Link to comment
Share on other sites

Uten å være sikker, så tror jeg kanskje det var angående Oslo skytesenter, og at 5 år ikke er veldig lenge siden og at det samme styret visstnok sitter i dag.

 

Det PMagnus dro fram var slett ikke bra. Er ikke slik at dersom f.eks ett snekkerfirma skifter navn/sted, så hvisker de ut ufordelaktig kritikk.

Link to comment
Share on other sites

Å flytte, endre navn, eller andre krumspring sletter naturligvis ikke gammelt grums. Derimot kan man endre praksis, og min erfaring, for ikke å nevne den erfaring andre rapporterer om, taler til at det nok kan være tilfellet her. Jeg har, som nevnt, begrenset erfaring med dem, men kjenner flere som snakker godt om dem.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Arrogante og useriøse folk. Jeg meldte meg på kurs der, og betalte en god sum for et sikkerhetskurs. Det ble markedsført som å være fullverdig, men viste seg å bare være på 1/3 av det som NSF krever, altså 12 timer. Allikevel lå prisen over det de fleste pistolklubber krever for fullverdige kurs. Enkelte klubber opplyser om at de ikke aksepterer kurs under 12 timer, og OSS-kurset vil derfor i mange tilfeller være bortkastet. Da jeg mailet Willy Røgeberg som er daglig leder og eier, fikk jeg bare et svar tilbake som sa at de hadde strøket meg fra kurset, ettersom jeg var så kritisk. Noen refusjon av innbetalingen har så langt ikke kommet, og Røgeberg har heller ikke svart på ytterligere mailer fra meg. Det kan godt være at OSS tilbyr utmerkede tjenester, men måten de møtte meg som kunde på, er både merkelig og useriøs. Jeg vil derfor anbefale alle som vurderer kurs der, å sjekke erfaringer som andre har, av selskapet, og hvorvidt andre klubber du vurderer medlemskap i, faktisk godkjenner sikkerhetskurs som er såpass overfladiske som det OSS leverer. Som erfaren skytter og jeger med bakgrunn bl.a. som befal og skyteleder fra gammelt av, så ville jeg nok vært svært forsiktig med å basere meg på OSS og deres "univers" hvor de bl.a. har sin egen klubb med tvunget medlemskap om du tar kurs, så lenge det er såpass mange der ute som er kritiske til bedriften. De er også svært dyre, om penger spiller noen rolle.

Link to comment
Share on other sites

On 5/4/2020 at 6:47 PM, brunello said:

Arrogante og useriøse folk. Jeg meldte meg på kurs der, og betalte en god sum for et sikkerhetskurs. Det ble markedsført som å være fullverdig, men viste seg å bare være på 1/3 av det som NSF krever, altså 12 timer. 

 

Etter min erfaring skal du lete en stund for å finne en klubb som faktisk bruker 12 timer og utfyller hele kravet til NSF til sikkerhetskurs, dessverre. Jeg tok kurset over 2 kvelder, og brukte kanskje 6-7 timer totalt. Etter å ha lest reglementet i ettertid, skjønner jeg at kurset skulle vert litt annerledes, i en ideel verden. Vet også om klubber der du møter opp på trening, og får en rask intro om skyteleder har tid, og det er det... VET at du kan komme borti litt forskjellig, spesielt på små lokale steder. 

Link to comment
Share on other sites

På 6.5.2020 den 9.10, Panther skrev:

 

Etter min erfaring skal du lete en stund for å finne en klubb som faktisk bruker 12 timer og utfyller hele kravet til NSF til sikkerhetskurs, dessverre. Jeg tok kurset over 2 kvelder, og brukte kanskje 6-7 timer totalt. Etter å ha lest reglementet i ettertid, skjønner jeg at kurset skulle vert litt annerledes, i en ideel verden. Vet også om klubber der du møter opp på trening, og får en rask intro om skyteleder har tid, og det er det... VET at du kan komme borti litt forskjellig, spesielt på små lokale steder. 

 

Jeg søkte litt på nett og lengste kurset jeg fant for 2019 ble holdt av Asker Skyteklubb og hadde 10 timer over 3 dager (basert på timeplanen). Det jeg tok i ungdommen og så senere på nytt i voksen alder (i regi av skytterlag utenfor Oslo ) var begge på ca 6-8 timer fordelt over en lørdag og en søndag.

Kan du oppgi hvilke skytterlag som ikke godtar kurs på under 12 timer og som dermed (for ikke å diskvalifisere sine egne skyttere) selv holder 12 timers kurs? 

Link to comment
Share on other sites

Samme her, kurs over 2x3-4 timer.

50% kunne vært på nett, 30% var kaffeprat, og 20% (maks) var relevant.

 

Hvis det skulle vært holdt over 12 timer hadde det ikke tilført noe verdi. Måle kurs på bakgrunn av antall timer er bare tullete og høres ut som noe en byråkrat i Skatteetaten kunne funnet på.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 minutter siden, msteiro skrev:

Hvis det skulle vært holdt over 12 timer hadde det ikke tilført noe verdi. Måle kurs på bakgrunn av antall timer er bare tullete og høres ut som noe en byråkrat i Skatteetaten kunne funnet på.

 

Amen! Grunnleggende sikkerhetsregler er unnagjort på en halvtime. De fleste innehar normal sunn fornuft. Resten av kursingen bør foregå på rekruttreningene i karantenetiden som jo er obligatoriske.

Link to comment
Share on other sites

Oslo Pk har kurs over tre dager, som vel runder 11-12 timer. Vi godkjenner ikke kurs på vesentlig under dette - vel og merke gjelder dette nye uten eget våpen. har du eget våpen er kurslengde ikke tema.

 

Årsaken til at vi opprettholder kurs av såpass lang varighet er at vi ikke har kapasitet til å følge opp nye skyttere tett etter kurs, og for alles sikkerhet legger vi mye av drillen inn på kurset. Selv om de fleste har sunn fornuft, er det viktig at sikkerhetsreglene er drillet inn i muskelminnet.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tre grunnleggende regler for skyting:

1: Sikkerhet

2: Sikkerhet

3: Sikkerhet

Mange nybegynnere har null erfaring med skyting før de kommer til klubben.. Da er det utfordrende å øve inn rutiner for sikkerhet. Ikke skjønner de konsekvenser fullt ut, ei heller handterer de våpen godt nok. I seg sjøl en uheldig kombinasjon. Derfor er oppfølging over tid nødvendig. Og man bør være konsekvent og meget streng med å overholde sikkerhetregler. Meget. Nulltoleranse. Men ofte kommer folk med litt erfaring fra før, og som forstår mye om sikkerhet, og viser dette i handling. De kan heller få mer veiledning til å lære selve skytinga. Oppfølging over tid, er det som gjelder. Å "gjøre unna" et kurs på ei helg, tror jeg er helt bortkasta. Poenget er at sikkerhet er ferdighet som må innøves over tid. Må legge til at min bakgrunn primært er som pistolskytter. 

 

Mitt poeng er videre at nye skyttere bør få prøve forskjellige våpen, Ikke still dem opp med bare match .22 og forklar i detalj en perfekt skytestilling, med pusting, avtrekk og det hele. Det kan komme etter hvert. Ha fokus på trygg våpenhandtering og sikkerhet. Øving. Men la dem prøve forskjellige våpen, det er rekrutteringstiltak. Ingen nybegynnere kommer med mål å kjøpe .22 matchpistol til 25K og delta på første NM. Gi dem tid i trygge og sikre rammer.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

2 timer siden, ATnT skrev:

 

Amen! Grunnleggende sikkerhetsregler er unnagjort på en halvtime. De fleste innehar normal sunn fornuft. Resten av kursingen bør foregå på rekruttreningene i karantenetiden som jo er obligatoriske.

Sikkerhetsopplæring av voksne tar uendelig mye mer enn en halv time. Jeg holdt på å si at 12 er for lite. Alle har sikkert sunn fornuft, men få har innbygd "sveitserost-tenking" i denne, og de fleste holder glade og lykkelige i avtrekkeren hele tida, de skal jo ikke skyte. Peker gjør de også, den er jo ikke ladd (og uansett hr de ikke tenkt å skyte...)

Unger er mye enklere, man forteller dem det tre ganger, og så (prøver  iallefall) gjør de de. Voksne faller hele tiden tilbake til, "åj, men den er jo ikke ladd" eller noe sånt - det er verre jo eldre. Mye verre, og nesten verst om de har litt erfaring med våpen ifra før.

 

Kurset skal drille dette i praktisk gjennomføring, + lære folk å skyte, sånn grunnleggende iallefall, det er faktisk flere faktorer der også, og så skal en kanskje gå igjennom klasser, stevner, NSF struktur, våpenlovgiving - 12 timer går fort...

 

K

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hvis det hadde vært 12 timer med praktisk og ren teoretisk sikkerhet og våpenhåndtering, så er det noe annet, men det er like mye kultur som annet. Men i de fleste tilfeller er nok kursene fylt med store deler røverhistorier og ymse.

Link to comment
Share on other sites

44 minutter siden, M67 skrev:

Voksne faller hele tiden tilbake til, "åj, men den er jo ikke ladd" eller noe sånt - det er verre jo eldre. Mye verre, og nesten verst om de har litt erfaring med våpen ifra før.

 

Ikke vær så jævla politisk korrekt...

 

Vi begge vet at menn på 40 er mye verre enn kvinner på 40. Mange menn får en hardnakket prestisje rundt våpen som gjør det mye vanskeligere å instruere dem enn barn, som er vant å lære, eller kvinner, som imellom kakkel ikke føler seg krenket av at noen retter på stillingen deres. 😉 

 

12 timer er en start, men det tar mye lengre tid før sikre rutiner sitter. Vi menn lukker ørene ved første stenk av sølv i håret, og så går det bare nedover derfra. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Ja, grunnleggende sikkerhetsopplæring tar lang tid; slikt er gjerne en (livslang) prosess. Og så må man sjøl virkelig ta dette innover seg, og søke en forståelse av hvilke fatale konsekvenser bare «en liten» sikkerhetsglipp kan få. Les: Pedagogisk utfordring uansett. Særlig nåomdagen, hvor skyting, jakt og denslags ikke er helt akseptert politisk.

 

Nybegynneren har ikke videre behov for en innsikt i NSFs organisering og klasseføring for skyttere. Ei heller dypdykk i lovgivning. Et sikkerhetskurs bør inneholde en kombinasjon av sikkerhetsregler og skyting. Og være repeterende over lenger tid. Prioritering er å velge bort. Tenke sjøl.

Link to comment
Share on other sites

Og nå litt reklame for klubben min:

 

Lillestrøm og omegn pistolklubb sine sikkerhetskurs er på 23 timer over to helger (såvidt jeg husker). Da får man mye for kursavgiften på kr 3000,-.

 

I tillegg er det tett oppfølging de påfølgende 6 måneder med egen ukentlig skytetrening med 22lr tirsdager kl 2000 i Skedsmohallen.

 

Alle nye skyttere kan i tillegg delta på ordinære treninger til 4 av klubbens 5 grupper (svartkrutt, presisjon, western og metallsilhuett).

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...