Jump to content

boble

Members
  • Posts

    1,419
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by boble

  1. For meg er den viktigste grunnen til å feste reima på stå at den ikke skal dingle. Den gir, som @bardp sier, lite støtte. Det litt kinkige med å bruke den for å få press i skuldra er at det lett kan bli for mye press og skjeftet føles for kort. For meg betyr det at kolbekappa ruller på skuldra. Jeg har før brukt den for å låse vinkelen i albuen. Da skjøt jeg med venstre hånd relativt langt fremme, ca på magasinutløser. Det problemet ble borte ved å fjerne blyet jeg hadde i fremskjeftet og få tyngdepunktet bak.
  2. Ja, tabeller over relativ brennhastighet kan være så ymse, det har du helt rett i. Jeg har brukt de to mest i 9,3x62 og 8x57is, en del i 30-06 og 308, i 6,5x55 med 100 grs kuler fra Sierra, Norma og Lapua og 222 av mangel på bedre egnet. Med moderate ladninger kan de nok være like, den største forskjellen ser jeg opp mot max. I 6,5x55 med 100 grs kuler er ladninger som er trygge med N140 ca to grains over max med 202.
  3. Den tabellen setter 202 like ved 203b, og det høres ikke helt riktig ut. Jeg har ladet mest 200 grs Nosler CC og 196 grs Norma Vulkan og Oryx i 8x57is, og med de ligger jeg 2 grs lavere med 202 enn N140. Ladebokens utgave 2 og 3 er en del freskere enn de senere.
  4. Hvilken utgave av Ladeboken? De har roet seg en del hakk siden den gang de anbefalte å slå av høreapparat for å slippe å høre kruttkorn knuses når man satte kuler og å ha med en dugelig vedkjepp på skytebanen for å slå opp hevarmen... Siden Norma anbefaler rundt 48-49 grs 202 (som er et raskere krutt) for tilsvarende kulevekt ville jeg startet med en føler på 48 grs og ladet meg kjapt oppover derfra.
  5. @Per-S Om man skal ha felthold har du selvfølgelig rett. Jeg tenkte mer på lokale anlegg hvor det ofte er nok med to baneløp. Mulig noen har såre tær, de får eventuelt gå i seg selv, men det er et vanlig problem at både enkeltpersoner og organisasjoner - også offentlige - først ikke vil engasjere seg, prøver å ri to hester og senere kommer og klager på at de ikke får det tilbudet de vil ha. Fordi plansøknaden var sendt tre år før, og banen planlagt to år før det igjen, så får man ikke gjort så mye.
  6. @Per-S stort sett enig, med unntak for at man ikke skal undervurdere plassbehov for en god dynamisk-bane med 180 grader skyteretning. DFS-baner er skivebredden pluss tan(6°) på hver side, ca 35 meter for 10 skiver på 200 m.
  7. Regjeringen har utgitt en veileder for bygging av skytebaner, ført i pennen av anleggsavdelingen i DFS. Det er et godt dokument med detaljer om farlige vinkler, støyskjerming, massetype for voller og gryteferdige skisser for skalerbare standplassbygg. Skive- og anvisersystemene er standardkomponenter. Dette er enkelt å følge. Jeg mener man for enhver pris må unngå at skytebaner skal driftes over samme budsjett som barnehager og sykehjem. Når man ser hvor dårlig det har stått til i Forsvaret de siste 30 årene, og hvor lite tilgjengelige Hærens baner er for sivile, så kan ikke de heller drifte det. Den beste løsningen slik jeg ser det er at frivillige organisasjoner drifter, offentlige aktører leier seg inn på langsiktige kontrakter. Og som en tidligere skytterkonge og nestleder i LO sa det, gratispassasjerer og haleheng skal ingen ha sympati med.
  8. Jeg har heller aldri skjønt det der. I 1995 lagde jeg meg en klikktabell ut til 800 m. Den stemmer fortsatt, den, og ladningen er fortsatt Norma DL i 880 m/s. Bonus, jeg husker kneppene utenat nå. Jeg merker siktet med null i høyde og side hver gang jeg skifter pipe, og det første jeg gjør etter å ha skutt ferdig en serie er å skru tilbake til null. Innskyting er jo gøy det, men om jeg trenger det har jeg enten ny pipe eller slått noe skjevt.
  9. Det er ikke *så* vanskelig å oppfylle miljøkravene i en ny skytebane. Det handler om kontroll på pH og overflatevann. Angående DFS, ja, utvilsomt viktig, det er kanskje derfor man konkret arbeider for å bedre kontakten mellom HV lokalt og skytterlagene.
  10. Jeg har sett verre. Mye verre.
  11. Kongsberg er kanskje ikke akkurat Apple, men det er ingen heksekunst å sette opp fra scratch og de leverer grei dokumentasjon. Skulle jeg satt opp en ny bane hadde nok det spilt inn.
  12. Det er ikke alt som kan gjøres med Excel og Instagram, vet du. Som @Chiefen.v-2 sier, det beste er å henge i hæla på en som allerede kan det og ta det derfra. Det hjalp meg å sitte og plages en stund. Og velsigne deg som vil lære, alt for ofte blir det to som lærer programvaren og 20 som aldri helt kommer i gang.
  13. Ja, du har selvfølgelig rett i at den gamle forskriften er opphevet. Imidlertid er det den og ditto veileder våpenkontorene har brukt ved befaring. Men ja, du har rett i at seksgraderskravet er endret til fire.
  14. Hvor bratt opp skytes det egentlig? Jeg spør fordi jeg aldri har vært på toppjakt. Hvis man skyter på 100 m hold og treet er ti meter høyt blir vinkelen knapt seks grader - og det er ikke spesielt bratt...?
  15. En advokat fakturerer deg mellom 2 og 5000 kr timen, men kan han temaet går det ikke mange timer. Selv om det virker som en open and shut case må du ha en som kan ordlegge seg juridisk. Advokater har en helt annen språkforståelse enn oss andre, og for at du ikke skal bli felt på semantikk flisespikk vil jeg anbefale deg på det sterkeste å bruke advokat.
  16. For å tone flagg og fortsette tråden, jeg har også brukt N-140 til feltladninger med lett kule, men da i M67 og ikke Krag. I motsetning til med N-160 er det lett å få opp trykket og unngå sot, men det er også lett å lade hardt. Jeg bruker kanskje 50 skudd i året på koseskyting med Krag-karabin. De lader jeg med 123 grs matchkule og akkurat nok N-550 til at det ikke soter. Tilfeldigvis er det også baneladningen min i Sauer. Hvis du er bekymret for at du skal ut i den hvite delen av kartet, så slå en kule ut av fabrikkammo og vei ladningen. Da kan du anslå hvor raskt krutt de har brukt.
  17. N-160 er finfint til Krag-ladninger med 9,3-10,1 g kule i 6,5x55 og litt slappe ladninger med 180+ grs kule i 30-06. Til alt annet synes jeg det enten ikke får opp arbeidstrykk eller gir for lite gassvolum i forhold til ladningen. For lette kuler i Krag ville jeg prøvd URP.
  18. Jeg kan ikke snakke for alle, men ihvertfall to nedarvede Krag'er i min familie ble oppbevart nedgravd og bortgjemt fra mai 1940 til 1945, og det synes på dem. Jeg tør ikke å skyte 6,5 med så mye gravrust på kasse og sluttstykke som de har.
  19. Eller bare dårlig smurt. Olje blir borte fra spennflatene på noen få ladegrep. Jeg bruker molybdenfett på mine, det hjelper forbausende godt.
  20. Jeg tror og håper forslaget fra TSU faller. Det kom alt for kort tid før skyttertinget. TSUs forslag kom etter årsmøtene, så ombudsmøtene hadde egentlig ikke noe mandat til å mene noe, og dermed har ikke skyttertinget noe å stemme ut fra. Skrik og skrål på Facebook og fora er ikke noe å styre en organisasjon etter. Jeg mener det er ganske sjanseløst å komme med forslaget så sent, nå kan det tidligst behandles i 2026.
  21. Iht Skytebaneforskriften er kravet til sikker høyde seks grader. Om sikringshøyden bak er ti meter fra skivene og 60 meter fra standplass skal den være 6,3 meter. Etter forskriften er nok høyden ok, men det finnes jo alltid en tante som synes det ser farlig ut.
  22. Nå er jeg ikke unaturlig glad i kost og skrubb og såpevann, men heller det enn å brenne 2-300 kroner i ammo for å unngå rust... Jeg bruker å stikke munningen i varmt zalovann, og dra opp vann med pussestav med fille. Pussepropp funker sikkert også. Varmtvannet fordamper fort, så oljer jeg. Den gamle RA-ammoen har forresten forbausende god presisjon. Slår man ut kulene står de ikke tilbake for moderne helmantel.
  23. Og om du skyter den skal du pusse med såpe og vann etterpå. RA49 er god ammo som holder tier i min m98 men korrosiv som fy. Billig og god ammo til 8x57is er enkelt å lade selv.
  24. Ja, det kan du ha rett i. Det er kanskje feil å snakke om genetikk. Uansett står poenget mitt om at små og få okser gir sen bedekning som gir sene kalver som er små når vinteren kommer.
  25. Jeg er ikke biolog, så dette er bare egne observasjoner og bro science. Men jeg mener å se at voksne kyr (ikke kviger) avviser ungokser tidlig i brunsten. Når vi har hatt små okser har vi fått små kalver året etter. De oksene som er store nok til å hevde revir ser ut til å holde seg med to, maks tre kyr. Flere rekker de ikke å varte opp. Men de største oksene, skovlelg på over 300 kg slaktevekt, ser ikke ut til å hevde revir. De farter rundt og tar det de vil ha, og jeg tipper de bedekker mye mer enn to kyr hver. Så nei men ja, de sent fødte kalvene blir voksne om de overlever vinteren, men skal du ha genetisk stor elg så tror jeg du må spare store okser.
×
×
  • Create New...