Jump to content

BC.Airn

Members
 • Content Count

  714
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  16

BC.Airn last won the day on July 2

BC.Airn had the most liked content!

Community Reputation

478 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sett deg godt ved skytebenken. Bruk gjerne trekket fra en sovepose, stapp det trekvartfullt, legg et handkle over (blir kruttslam). Hold henda mellom pistolen og underlaget, og la pistolen bevege seg i rekylen. Bruk god tid. Ganske enkelt å få gode samlinger, faktisk. Testa bl.a fripistol slik for ei god tid tilbake, fikk små samlinger på 25meter´n. Så bra at jeg holdt innom åttern på femtimeter´n i konkurransesammenheng enhånds, opp mot 540 poeng på det beste. Langt de fleste i sentrumsområdet, men noen slengere, som jeg kjente var min feil. Fripistoler er rene konkurransemaskiner, laget med snevre toleranser. Flere .22 patroner gav klikk i dette våpenet, og de kunne jeg ikke bruke. Men andre fungerte perfekt, og gav akseptabel presisjon. For halvautomater er det viktig å la pistolen bevege seg i rekylen, ikke hold igjen. Om du skrur fast i en Ransom Rest, (om du er så heldig å ha en), vil du se at våpenet beveger seg også her. Om du har tilpassa innsats for skjefteplater, så er dette klart å foretrekke, og den beste måten å teste på. Poenget er at når du gjør slike egne tester, med eget våpen og flere ammotyper, så blir du også trygg på deg sjøl. Og det er viktig psykologisk, noe vi kjenner til ved mental trening. Trygghet og positivitet, sant. Bare ett (sikkert av mange) svar. Min erfaring, og presiserer at dette gjelder pistoler, jfr trådens tema. Med det store utvalg i ammo, er du garantert å finne noe som gir deg ønsket funksjonalitet og presisjon. Lykke til!
 2. Nei, mener sjølsagt ikke det. Enkelte produksjonsserier av ammo er dårlige, det kan vises i klikk, uforklarlig treff og slikt. Helt klart. Ikke lenge siden Norma hadde en serie .308 som klikka fælt. Fiocchi hadde en batch med .32S&WLong for litt sida (XXL). Og ryddet opp i dette. Men poenget er at rimelig ammo kan gå godt i andre våpen, sant. I andre våpen, for andre med andre presisjonskrav er dette «godt nok». I denne «sonen» er folk forskjellige. Det diskusjonen går på, sant. Personlig bruker jeg skikkelig ammo, treffer rimelig godt. Har meget god råd til det. Men ser at andre har andre behov. Greitt å få rydda unna misforståelser.
 3. Ethvert våpen har sine egne preferanser for ammo. Diskusjonen går på en forståelse av dette. Enhver må sjøl sette presisjonskrav. Ofte er det viktigste at våpenet mater og fungerer, kombinert med ønsket presisjon. Dét er hva tråden omfatter, og som mange innlegg viser en konstruktiv forståelse av. I en diskusjon er det grunnleggende viktig å vise respekt for andres synspunkter, og søke forståelse.
 4. Så var vi der igjen, ja: Alt dreies til DFS, presisjon, stevner….sukk…
 5. Positivt at fabrikken står fram og tar ansvar ihvertfall. Men slikt skal ikke skje, er vel noen som "skal gjennomgå interne rutiner" på fabrikken nu...Krysser alle fingra (i behold alle, er jo mausermann) for at ingen skader seg 🤠
 6. Akkurat som forventet. Positivt at du oppdaterer i saken, slik at også andre kan få lærdom. Også i klubben hos oss opplever vi dette. Med konstruktiv konsekvens at man bytter ammo seg imellom, og alle er fornøyde. Thx, Man 💪
 7. Fornuftig innlegg. Akkurat her vektlegges funksjon over topp presisjon. Akkurat hva skyting handler om; Forskjellige behov. Derfor er det noe underlig at enkelte stadig poengterer dette med "presisjon" som overskygger alt.
 8. Akkurat. La derfor noen andre prøve den i sine våpen, kanskje de blir riktig fornøyde. Okei?
 9. Akkurat. Opplest, vedtatt, helt kjent og vanlig for oss som skyter med .22 pistoler (og andre halvautomater). Ikke alle pistoler går med all ammo. Om akkurat den ammo´n gjør at akkurat den pistolen ikke virker på halvauto – så passer ikke den ammo´n i den pistolen. Men det er ingen grunn for å si «drittammo». Nettopp fordi den fungerer etter hensikten/behovet i andre pistoler. Denne forståelsen er basis for alle som skyter (i hvert fall halvauto) .22 våpen. Noen hovedkrav for skyting med .22lr tør være: Funksjon (at våpenet virker/veksler), presisjon (godt nok til formålet), pris (billig for uformell plinking). Skytterens våpen og behov bestemmer hvilke kriterier som skal vektlegges tyngst ved valg av ammo til spesifikt våpen. At skyttere innen NSF, DFS DSSN eller plinkeren har forskjellig behov og krav tør være åpenbart.
 10. Akkurat, og da ville diskusjonen hatt en form for mening. Men hvor ofte ser man diskusjoner basert på slike presiseringer herinne? Sjelden eller aldri? Her generaliseres gjerne, og det er utfordringen. For uansett: Om noen tester ammo i ett spesielt våpen, så gjelder fremdeles resultatet for akkurat dette våpenet. For dette behovet. Du har helt rett, og jeg er fullstendig enig med deg. Noen herinne er dedikerte, skyter titusenvis av skudd i året, og konkluderer ut ifra egne behov. Hvor er de andres stemmer i diskusjonen? De som har andre behov? Ikke skyter aktivt 24/7, ikke er så gode og ikke har ekstremkrav til utstyr og presisjon? Det er ofte diskusjoner for de særs dedikerte, og stemmer for dem. Men alle de andre? De kan ikke ta feil, da rimelig .22 ammo selges i enorme mengder, og folk skyter med den. Og kjører brukt RAV4... Så mange skyttere kan ikke ta feil - de kjenner egne behov. Som nok er rett så forskjellige fra en aktiv DFS-skytter. Å forstå andres behov er kanskje vel så viktig som å snakke egen sak, men vanskelighetsgraden er nok noe høyere. Vi er alle skyttere, sant.
 11. Akkurat. Slik mange kjører Toyota RAV4. Andre Volvo XC60. Noen igjen BMW elbil. Biler velges ut fra egne behov, krav, økonomi, komfortkrav osb. Slik også med våpen og ammo, funksjonalitet, presisjon. Skyttere har forskjellige krav. Hvert våpen har sine preferanser. Den «toppresisjonen/toppkvaliteten» noen få snakker om herinne – de fleste er kanskje ikke ute etter den? Hva som er «godt nok», er hva de fleste tenker på. Var på skyting her forleden: CCI .22lr var det som lå på benkene. Folk var fornøyde. Tilfredsstilte åpenbart deres krav i hvert fall. Hvilket er poenget, hold på det. Ingen benkeskyttere eller landslagsfolk. Bare "vanlige" hyggelige skyttere. Viktig at hver enkelt tester sjøl, finner noe som dekker egne behov. Eksempelvis: Eley Tenex til 4.20 er sikkert helt topp. Jevnere og bedre enn CCI Standard til 0.70. Som en XC60 kan være bedre enn en RAV4. For noen. Om man trenger det. Men om man sammenlikner ukritisk, så blir konklusjonene så feil. Siden mange av leserne herinne sikkert også kan være ganske ferske/har lite erfaring/er nybegynnere er det viktig å være kildekritiske. Grad av presisjon skal speile det reelle behovet. For en nybegynner er det kanskje bedre å kjøpe mye rimelig ammo, skyte mye, trene mye, øve seg? Etter hvert vil behovet endre seg. Og for å unngå unødige innlegg: Det er hevet over enhver tvil at for eksempel Eley Tenex er CCI std overlegen med objektivt langt bedre kvalitet. Ellers enig med deg i at det beste er å prøve seg fram sjøl, som ellers i livet.
 12. Er det ikke litt vanskelig å skulle kategorisere ammo og LOT´er som dårlige eller gode? All den tid .22 våpen gjerne er «kilne» mtp funksjon og presisjon? Det som betyr noe, er vel hvordan eget våpen fungerer? Altså at sidemannens «godammo» ikke nødvendigvis er det for ditt våpen, sant. Og omvendt. Og så er det jo forskjell på krav man stiller: «Greitt nok for meg», mens andre må ha det «de beste bruker». Vil anta at langt storparten herinne er vanlige skyttere, med langt under titusen skudd i året, og skyhøye presisjonskrav. Viktigste at våpenet fungerer med ammo, og går tilfredsstillende (individuelle krav). .22 ammo er omtrent gratis, og gir store muligheter for testing. Kanskje er det den billigste som funker best i (ett av) dine våpen. Joda, man kan lese tester til man sovner. Artikler fra andre (betalte) "våpenjournalister", og bli troende... Interessant, men prøv sjøl, uansett. Om én LOT går fint, kan en annen LOT av samme ammo gå dårlig, gi feilfunksjon/klikk. Er jo derfor det er lurt å kjøpe mengder når du finner en LOT som er god i ditt våpen. Min erfaring er hovedsakelig med handvåpen, så det er sagt. Test sjøl – i eget våpen. Kan ikke gjentas for ofte. Er ellers med gamle pistoler som med halvgamle gubber: Krever gjerne hardere ladning for å fungere, både i hylsa og i glasset 🔞
 13. Sikkerhet er viktigst. Både for omgivelsene og deg sjøl. Liv og helse er altfor verdifullt og kort til å utsette omgivelsene for farlige eksperimenter. Eller for å spare noen kroner derogda. Om du virkelig forstår at dette kan være farlig, så kjøper du lyddemper som du vet fungerer. Om du ikke har råd i dag, så vent til du får råd. Jeg ville ikke stått og skutt ved siden av en kar med slik «eksperimentiell» lyddemper. Han burde sendes heim sporenstreks.
 14. Thx - snakker sjølsagt om 1894 👌 Men etter mine erfaringer er fabrikkammo ganske lik i pris for nevnte kaliber. .45 colt får du fra 4.75 kroner skuddet, omtrent samme som for .44 magnum. .357 magnum kanskje fra fire kroner+. Gjerne om du kjøper tusen skudd. Landrø, for eksempel. XXL noe i samme gata. Prisforskjellen i nevnte kaliber bør i praksis ikke være utslagsgivende, etter min mening. Men for all del: Ei krone her - og noen få øre der.... Jeg har handlet/handler "noen" skudd opp gjennom årene... Erfarer at den eneste handvåpenammoen som er gratis, er .22lr. Og den ammoen som er nesten gratis er 9mm.... Ellers er .45 Colt en nydelig (og kanskje undervurdert) patron i bøylebørse. Herlig rekyl og god "punch".
 15. Marlin 1894 Cowboy i 45 Colt kan være verdt å kikke på i bruktmarkedet. Får den både med 22 og 24 tommers åttekanta pipe. Føles mer tyngde foran, mer stødig enn de korte, brukbar presis også. Kurant å montere kikkertsikte på også, om du vil. Ellers er jo Uberti/Pedersoli sine1873 kopier av de livligste og korrekte, særlig livlig er den korte «Trapper´n» med 16 tommers pipe. Men sjølsagt greier du deg ikke med bare ei bøylebørse, bare starten dette…Lykke til 🤠
×
×
 • Create New...