Jump to content

boble

Members
 • Content count

  494
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

50 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. boble

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  Jegerklassen skyter ikke på LS. Og jo, om du så lakkerer stokken sjokkrosa med små Minions-klistremerker og har kolbekappe der det står "Sauer suger" så kan du stille i jegerklassen. Forresten, jeg bruker å få stygge blikk når jeg skyter jaktfelt eller på løpeelg uten lyddemper, for ikke å snakke om alle de morsomme kommentarene når jeg kommer på leirduebanen med sideligger. Men istedenfor å bitche om det gjør jeg som i oppropsteltet, holder kjeft, gjør mitt beste - og gleder meg til kaffe og vafler etterpå.
 2. boble

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  Jeg skjønner ikke helt hva du trekker deg opp over. DFS har et regelverk for hva som er tillatt og ikke hva angår våpen og utstyr i nasjonale og regionale mesterskap. Dette er en stemningsrapport fra en som står i våpenkontrollen på årets Landsskytterstevne, og ære være ham for det, han bruker av ferien sin til å kontrollere at alle deltakerne stiller med likt utgangspunkt. Det han har tatt på kornet, og som folk utenfor DFS kanskje ikke forstår, er stemningen i oppropsteltet, når avtrekket er veiet og funnet tungt nok, når stillheten og stundens alvor har senket seg og man vet at om få minutter gjelder det. Da stiller alle likt, sluttsummen får man ene og alene stå ansvarlig for, og dét med et halvt tusen tilskuere rundt storskjermen bak standplass. Jeg likte artikkelen, den var et fint skråblikk på et av landets største idrettsarrangementer.
 3. boble

  Hodelykt, hva skal man velge?

  Siden du spør... Nja, det er ikke så unaturlig at det skjer under rette forhold. Silisium gir ir-lys hvis man drar nok strøm med høy nok spenning gjennom en pn-junction. Etterhvert som man har gått til finere geometri, dvs 180 => 90 => 65 => 22 nm er det blitt relativt enkelt å generere uønsket IR ved å dra for mye strøm i en for liten transistor. I en digital krets er det ikke noe problem, men det er verre om lyset plukkes opp og blir til elektron igjen i en adc eller annen samplet krets. En effektforsterker på f.eks en radiochip kan lyse ganske bra opp under mikroskop, men fordi det er IR ser man det normalt ikke.
 4. boble

  Hodelykt, hva skal man velge?

  Du trenger ikke slowmo. Mobilkamera og litt store baklys, så ser du det. Det er blitt en industristandard at lykter skal ha minimum 100 Hz og en gitt minimum duty cycle, jeg mener det er 20%. Normen har blitt frekvens på noen hundre Hertz. Jeg designer ikke LED-drivere utenom ved rene uhell i silisium, så jeg kan ikke mye om det. Men i hovedsak er det vanlig å dimme med PWM. Det er også en dårlig idé å la en (hvit) LED stå og koke mye effekt lenge uten kjøling, derfor switches de gjerne for ikke å svi det fosforiserende laget. Til sist er det vanlig å ha én driver for f.eks fire LED'er og kjøre hver med 25% duty cycle. Slik sparer man komponenter (kostnad) noe som er viktigere enn de fleste klarer å forestille seg. Som du sikkert vet har fosforiserende materialer en viss tidskonstant, derfor blir det ofte en 'afterglow' om man switcher fort. Det hjelper for å minske bunnene i lyset, noe som igjen gjør at høyfrekvent switching er bra. Samtidig tar påslaget litt tid (sammenlignet med en RGB-LED), så man må ikke switche for fort. Regulerbar, kontinuerlig strøm vil gi kontinuerlig lys, men det vil ofte komme fra en step-up regulator som så dropper en strøm ned igjen via en LDO. Det gir tap i konverteringen (kortere batterilevetid) og flere komponenter (høyere pris) og er derfor ikke spesielt attraktivt.
 5. boble

  Hodelykt, hva skal man velge?

  Her tror jeg du har misforstått hvordan en lysdiode virker. Lyset er et rent produkt av strøm over båndgapet, og spenning større enn båndgapsspenningen går i praksis til varme. Skal man regulere lyset ut fra en LED må man regulere ladning per tid som går gjennom, og med forsyning fra batteri er det enkleste å slå av og på strømmen. Om man bruker puls-bredde- eller puls-tetthetsmodulasjon er det samme så lenge frekvensen er hundretalls hertz eller mer. Det er for øvrig ikke bare kinaprodusenter som gjør dette feil; et av de tyske premiummerkene leverte i årevis biler med 80 Hz PWM på LED hovedlys. Du kan trygt si at det skapte problemer.
 6. En tommelfingerregel er at Fed 210 til 215 utgjør et grain krutt i 6,5x55. Tror ikke du merker noen forskjell med den ladningen.
 7. boble

  Dagens annonse på finn.no

  Muligens litt verre oktoberklima i Salten enn på Haugalandet. Goretex er en nødvendighet snarere enn luksus.
 8. boble

  Dagens annonse på finn.no

  Jeg leste nedover beskrivelsen din og tenkte, ja, jo, alle lukter jo ikke gran og feltjakkene har blitt sjeldne... Helt til slutsalvan. Der tok du oss alle med jegerbevis på kornet. ☠️
 9. boble

  grauwolf.net

  Har som privatperson kjøpt hylser fra Reimer Johannessen ved tre anledninger. Aldri noe tull eller spørsmål for å få dem til Norge.
 10. boble

  Forbud mot macheter

  Såvidt jeg husker var det senere næringsminister for AP Odd Eriksen som avvæpnet ham, så dette har de tydeligvis jobbet med lenge innen partiet. Det er ting som går gal vei i enkelte miljøer i Oslo, og JB skal ha honnør for at han faktisk snakker høyt om det, for dét er det ikke alle i hans parti som gjør. Men her er han åpenbart på villspor.
 11. boble

  Storviltprøven 2018

  Lang og tynn er jo nærmest definisjonen av storviltkravet med 6,5 i Krag. Forsåvidt minner konseptet sild i Krag meg om min beste makrelloppskrift; skåret i biter og brukt som agn...
 12. boble

  Pistol kaliber 22 - S&W41

  Ingen halvautoer har vel godt av å slamre og gå mye HV-ammo typ Stinger eller Yellow Jacket og de gir unødig mye munningsvipp. Hvis du får tak i Remington Target standard velocity så prøv. Den er den litt hissigere enn CCI std, men ikke som minimag, og har ganske lite fett.
 13. I 1237 angrep mongolene Rus-riket og knuste det i rekordfart. De raste vestover og sørover, helt til Wien og over Balkan. De drap for fote, brant og utslettet byer, førte de overlevende vekk som slaver og i nær 200 år var Europa øst for Donau styrt fra Mongolia. Den siste av de store nomadearmeene som virkelig herjet i Europa og Midtøsten var ledet av Timur Lenk. Da han døde i 1405 hadde han, avhengig av hvilken kilde man tror, 15 til 17 millioner mennesker på samvittigheten, eller 5% av verdens befolkning. Jeg unnskylder på ingen måte den kolonialismen som foregikk i Afrika, men å påstå at 'aldri før har noen gjort som europeerne' er direkte feil.
 14. boble

  Hylseseparasjon..

  Synd at du lovte å ikke lade den om mer; har har du en helt gratis kandidat til å bli frest ned til 45 ACP. Det ser ut som om biten som falt av er revnet på langs også? Det kan være at messingen er sprø pga mange omladinger. Støtter teorien om liten friflukt og heit ladning på varm dag. Hylselengde 0,15 mm over maks har jeg ofte uten at det går galt, så jeg tror ikke det er hele problemet.
 15. boble

  Kreative patroner

  Ja, hva man ikke fikk til i gamle dager... Litt google-fu sier meg at RWS Berdan-hetter er 2,65-2,8 mm høye, mens Boxer er ca 3,2 mm. Så det er ikke HELT umulig at det går. (Merk; ikke at det går bra, bare at det går)
×