Jump to content

boble

Members
 • Content Count

  516
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

56 Excellent

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. boble

  Boltkule med vandring.

  Du vil ha en spinner på hevarmen?!? Kan du ikke sette et kulelager mellom hevarm og kule?
 2. boble

  Jegermangel kan gi hjorteinvasjon

  @32-40 Win. Ah, gode, gamle Dick Feynman! Antyder du at begge snakker for menigheten? At de snakker elegant og klarsynt for de innvidde og kaudervelsk for alle andre?
 3. boble

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  På felt gjøres det slik, ja. Men det funker dessverre ikke på bane. Og ja, flammedemper er mindre problem enn brems. Et typisk banestevnene på Østlandet trekker 250-300 deltakere, går over tre -fire dager og krever et kjempetak av klubbene. Terskelen for å legge på noe ekstra er nokså høy. @M67; nei, det gjør de ikke, men det er heller ikke gitt hvor AR-skyttere evt skal skyte. Jfr debatten om hvilke klasser som skal skyte 100 og 200 m.
 4. boble

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  Mye av det du skriver er det lett å være enig i. Men som jeg skrev over, jo, det er et problem å putte inn AR'er og i vanlige lag. Tolvåringer som får fønet håret av 16" løp og brems tar ikke gode avtrekk spesielt lenge. Og ingen liker å få sand blåst inn i aua i konkurranse. Om valget står mellom rekruttering eller å avholde stevne for andre organisasjoner vet jeg hva jeg velger. Men, som @Chiefen.v-2 sa det, still på årsmøtet, ta verv, så kan du påvirke.
 5. boble

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  Kult! Du skal ikke se bort fra at jeg har både montasje og rødpunkt liggende og slenge i en skuff. Det har vært en del forandring, men jeg tror ikke den er spesielt synlig fra utsiden. Jeg ser poenget ditt med utveksling. Som stevnearrangør er man på nåde fra majoriteten av deltakere, og jeg skal love deg bråk om en femteklassing får brennende messing i hasene eller nakken på grunnlaget. Eller en rekrutt får et 16" løp med komp på naboskiva. Så istedenfor å by opp til krangel og omskyting blir det til at man spør som meg, hvorfor skal vi arrangere for dem? De lagene jeg har vært med i har vært smidige mot egne medlemmer og hatt åpen/jeger/halvauto-klasser på interne stevner. Men på åpne stevner tror jeg ikke man skal forvente det.
 6. boble

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  Men, @slemmo, hva har DFS med å holde stevner for DSSN? Har dere ikke ervervet våpen for å skyte DSSN? Kan jeg komme på et hvilket som helst av deres stevner og skyte med det jeg har for hånden, eller må jeg forholde meg til gjeldende reglement? Eller er problemet at DSSNs medlemmer ikke gidder å arrangere stevner selv...?
 7. boble

  Var virkelig dette nødvendig av DFS?

  Var ikke det omkvedet man hører fra DSSN? "Hvorfor er det ikke noen som arrangerer stevner jeg kan komme og skyte?" 😀 Debatten om 5,56 har lenge kjedet meg; organisasjonen gjorde et valg, fra årsmøter til ombudsmøter til Skyttertinget. Enten jeg var enig eller ikke støtter jeg det valget som majoriteten gjorde og går videre. Og skyter. Trening og konkurranser. Både inne og ute. Om jeg skyter 6,5 eller 5,56 har ikke så mye å si, det er likt for alle. Og jeg mistenker at de som er skuddredd for rekruttammo er mest redd smellen - og den er lik for 5,56.
 8. boble

  Jegermangel kan gi hjorteinvasjon

  Salgsverdien av kantarellene du kan plukke innen rimelig tid en nok betydelig lavere enn verdien av en elgokse med 300 kg slaktevekt. Og om du fisker så store mengder på én gang at det har kommersiell betydning er ikke det ok for 'hainn stat'. Så, for å snu litt på spørsmålet mitt, hva vil du si er rimelig å betale for et slakt på 100, 200 eller 300 kilo? Hva er det verdt å sikre familien to års kjøttforbruk? Og før du svarer, er det du som gjør husholdningens matvareinnkjøp i det daglige?
 9. boble

  Jegermangel kan gi hjorteinvasjon

  De fleste av oss har vært der med trang økonomi og lite tid, og det noen slitsomme år. Det ene eller det andre pleier å ordne seg til man er femogtredve. Sjelden begge. Men hvis du synes fellingsavgift pluss åtti kroner kiloen for kjøttet er dyrt, hva mener du ville vært passende pris å betale fellesskapet for at du og ikke naboen din får høste klimanøytralt, økologisk kjøtt fra frittgående vilt?
 10. boble

  Fenomenet "napping" / skuddredd

  Klikkpatroner er bra for å påvise napp, men det kreves ofte mer for å trene vekk napping. Jeg har lykkes med å avlære skuddredsle hos ungdom ved å la dem skyte tre skudd (ikke fem, og ihvertfall ikke ti) med 30-06 og så rett på med 6,5x55. Plutselig føles sauer og rekruttammo som et lite puff, ikke et eselspark sammenlignet med 22 som de har skutt vinteren lang. Av samme grunn har jeg sett at det er gunstig å skyte med det rekylsterkeste først, f.eks for ungdommer som trener både 6,5 og 22. Poenget er at problemet langt på vei er mellom ørene; tror man at 'nå gjør det vondt' så krymper man seg. Jeg har ingen quick fix, men mengdetrening og tilvenning fungerer, tørrtrening fungerer og mental avspenning og fokusøvelser fungerer.
 11. boble

  Ny skytebane

  NSF sentralt har en banekonsulent som jeg oppfatter som både oppegående og hjelpsom. Han har oversikt over krav til ventilasjon, kulefang og veggtykkelse og jeg vil anbefale å kontakte ham for hjelp med planleggingen.
 12. boble

  Dagens annonse på finn.no

  Sako har ihvertfall lagd L461-kasser uten magasinåpning. Mer stål, stivere kasse for BR.
 13. boble

  22lr og ant. skudd

  http://skytterlinken.mamutweb.com/newsdet119.htm Denne testen ble gjort på 15 m, og kun CCI holdt ikke innertier på 25 skudd. Sitat: "Så lenge man bruker anerkjente merker som RWS, SK, Eley eller Lapua, kan man finne gull blant gråstein." Det er nok verre på 50 m, men jeg syntes det var forfriskende å lese en artikkel som sier at man helt fint kan vinne med ammo til under ei krone skuddet.
 14. boble

  Nytt verktøy fra NINA...

  Dersom Økokrim bruker noen som sakkyndig bør vedkommende jaggu ha systematiske studier å vise til. 😉 Jeg tror jeg svarte greit på det siste spørsmålet ditt over, men: Modellen som presenteres tar tydeligvis ikke for seg spesielle tilfeller som utras i nedoverbakke, påskutt eller stresset dyr osv. Så den er ubrukelig for å se på enkeltfellinger. Det tror jeg vi alle kan være enige om. Det den sier noe om er forventet utras for en serie av mange fellinger. Man kan sammenligne forventet utras med statistikk for et område eller jaktform (feks drivjakt, bøjakt eller snikjakt) og si noe om hva som gir mest effektiv felling. Eller forklare hvorfor elgoksene i Rana går lengre enn de i Storelvdal før de legger seg.
 15. boble

  Nytt verktøy fra NINA...

  @Joika: Jo, jeg tror det. NINA ønsker å analysere hyppigheten av skadeskyting av vilt. Da må de selvfølgelig først definere hva 'skadeskyting' betyr. Så lenge modellene brukes som forutsatt i paperet gir det mening, og de er mye bedre å forholde seg til enn en definisjon tatt ut av luften som at 'hjortevilt er skadeskutt om det kommer mer enn 300 meter' eller '...man ikke finner det på to timer.' Slik jeg forstår artikkelen er ikke intensjonen å forfølge enkelte jegere, men å si om skadeskytingsprosenten er så høy at man må gjøre noe med krav til kaliber/anslagsenergi/kuletype som brukes, evt jegeropplæring og skyteferdigheter. Artikkelen påpeker flere ganger at modellen er generell (altså ikke bare for skandinaviske forhold). Elementet om fluktstrekning kommer inn ganske overfladisk på slutten. Innen akademia er det uvanlig å publisere et fullstendig forskningsarbeid på én gang. Det vanlige er at for eksempel en doktorgrad stykkes opp i 3-4 publikasjoner for å gjøre dem mer håndterbare og jeg antar at denne artikkelen bør sees i sammenheng med annet arbeid fra NINA. Det er også uvanlig at ett paper blir stående som Den Hele og Fulle Sannhet. Det blir motsagt, nye studier gjøres og publikasjoner kommer ut og konsensus justeres. Modellene som vises i denne artikkelen er helt sikkert ikke perfekte, men de gir et grunnlag for å jobbe videre.
×