Jump to content

Hva mener kammer folket er riktig straff ?


LAD

Recommended Posts

Jaktlaget har en kvota på en økse (fire tagger) og ei kvige. En nok uerfaren jeger som skytter sitt første dyr og det viser seg etterpå at kviga var kua (162 kg.) istedenfor kvige (135 kg.). Ettter ca. halv time på samme post kommer en økse fire tagger og denne samme jeger skytter denne også og årets kvota var fullt :) . Dagen da jakta pågikk var masse regn hele dagen. Kua er skutt på litt over 100 m mens øksen var skutt på ca 15 m. Hva mener dere hva vil være riktig straff for denne jegeren som er skutt ei ku som veier 27 kg over tillatt vekt?

Mvh

LAD

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

For en del år siden var det en jeger her som skjøt ei ku (som det ikke var jakt på) i stedet for kvige. Prosedyren i driftsplana sa at det skulle betales x antall kroner for overvekta, basert på snittvekt kvige/ku i M&R. Tror "straffen" ble nærmere 7000,- for skuddet. Ellers enig at det ikke er enkelt å skille mellom disse kategoriene. Men er man usikker, blir det kanskje lettere å holde igjen skuddet om man vet at slaktet kan bli ekstra dyrt.....

Link to comment
Share on other sites

Standar prosedyre dette, blir det snakk om at det kommer en bot for overvekt til jaktlaget, så tar summen å deles likt på antalet på laget. neste gang skjer det noen andre.

 

straff til skytter, vis det hadde vært meg hadde det vært straff nok å se vekta og vite at det blir ekstra utgift på laget.

Link to comment
Share on other sites

Dere driver å spekulerer på straff? Håper igrunn du tenker på en litt humoristisk "straff" som nevnt ovenfor her. Hvis ikke, synes jeg det i hele tatt er rart at folk gidder å jakte med dere.

 

Om det hadde blitt et "straffegebyr" på vårt lag, ville jeg tatt det som en selvfølge at den deles imellom alle jegerne. (De skal vel ha kjøtt de og?)

Link to comment
Share on other sites

+1 t settanes ainn og kimjorgen

 

Desverre har vi i tillegg ungdyr/halvannenåring....Ingen vektproblematikk..

 

Å drive å skille dyr på antall tagger,mnja.Hvis trofejakt lager problemer for bestandskultivering,så kanskje..

Men å drive på å skille dyr på vekt er så fabelaktig toskete :roll: ,at personen som kom på det ; sku ha vært piska på baillan me ei hånk me frosen auår,evt en flisåt vaier..(oversettelse: skulle ha vært pisket på pungen med en hank med frosset uer,evt en flisete wire) :D

 

Å i tillegg ilegge straff,håpløst,da bør det ihvertfall være noe a là kaffekoker og frokostkokk.

Link to comment
Share on other sites

Dette er vel typisk nybegynner feil, og jeg kunne sikkert gjort det selv.

Går ut i fra den skyldige var ganske spak etter "tabben", og det er straff nok mener jeg.

Hadde det vært meg, så skal jeg lovet at jeg var ganske så forsiktig neste gang jeg hadde muligheten.

Ett eller annet sleivspark for å rippe opp i gammle sår, er likevel på sin plass, men kun om personen har selvironi nok til å takle det.

Link to comment
Share on other sites

Håper også at dette er tatt opp med tanke på en "humoristisk" straff som flere har vært inne på.

Dette er sånt som skjer og vil skje med slike avskytnings regler som dere opererer med.

 

Hvis dere under fullt alvor skal straffe denne stakkarn håper jeg at ingen av dere som skal dele ut denne straffen skulle finne på å gjøre en lignende feil vurdering noen gang :winke1:

Link to comment
Share on other sites

Hvorfor det? Syns svara her har vært veldig ensidig og reflektere det fleste sin holdning til at sånn kan skje. Så lenge det ikke er brudd på sikkerheten så finnes det mye man blir tilgidd for

Jeg ordla meg nok litt vel knapt her ser jeg :oops: ... Altså, det jeg mente var at åpningsposten her, og holdningen til at uerfarenhet skal straffes, byr meg imot. Svarene videre utover i tråden har i stor grad vært av langt mer positiv karakter. Således er det altså ikke tråden i seg selv, men bakgrunnen for den, som jeg egentlig henstilte til.

De øvrige svarene nedover i tråden synes jeg i all hovedsak er svært oppløftende. :)

Link to comment
Share on other sites

For å fylle på svaret mitt litt.

 

Om jeg hadde vært den uheldige. Så hadde jeg pent nekta å tatt imot noe "straff" (med mindre det er skrevet i forkant av jakta)

 

Om laget skal pønske ut noe i ettertid, kan aktuelle jeger bare takke pent nei, pakke sekken å dra hjem. Så får han bruke resten av tiden på å finne seg et mer realt jaktlag til neste år. Det hadde iallefall JEG gjort :roll:

Link to comment
Share on other sites

STRAFF!!!!!!

 

Nå er jeg ikke helt med, er det jaktlaget som skal finne på en straff til en jeger i eget lag???

Med 27kg i pluss burde laget være fornøyd.

 

Er det grunneier som skal straffe laget for en feilskyting??

Da burde laget slaktet på samisk vis og sørget for at dyret er under 135kg, framfor å rapportere det.

Det er å lage ris til egen bak. Og evt. enda straffe skytter i etterkant av egen avgjørelse.

Link to comment
Share on other sites

Da burde laget slaktet på samisk vis og sørget for at dyret er under 135kg, framfor å rapportere det.

 

Det er dette som skjer, statistisk sett er hodyrene i norge fordelt jevnt opp til 150 kg, mens ingen veier mellom 150 og 160 kg, før igjen vi får hodyr på 165 kg og oppover. Disse snodige utfallene forplantet seg etter som vektgrensene forandret seg, når vektgrensa ble satt til 140 kg, var skogen plutselig tom for kuer i vektklassen 140-155 kg. Det er tydeligvis like vanlig å lyve på vekta som det er uvanlig å ha straffereaksjoner på å skyte feil dyr. Av og til lurer jeg på om det er like greit å gå tilbake til steinaldermetoden med å tildele ku, kalv og okse igjen, når folk gi fa*n uansett...

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Har bare skummet tråden, men er det ikke rettet avskyting, man skyter og retter etterpå slik at rapporten blir slik viltmyndighetene ønsker og alle er fornøyde.

Hele diskusjon er helt på trynet, som viltforvalter i en kommune vil jeg si det slik : trekk ei ku neste år og gi et ungdyr istedet, hvis det er så forb... viktig. Har man navn og nummer på dyrene så de vet akkurat hva som finnes innen et geografisk område??? Og vet man akkurat hva som er rett å ta ut?? Hva med trekk og forflyttninger??

Det neste nå blir nok kalver kun på mandager, 4 taggere på tisdager o.s.v. og forvaringsdom om man gjør den minste feil.

Link to comment
Share on other sites

Straff bør ikke forekomme overfor ferske jegere, det er nå min mening.. Dvs, litt internjustis som det med wisky'en, som er nevnt, er greit nok.

 

Å se forskjell på ku og kvige er vanskelig selv for erfarne jegere, det er ikke alltid at kviga er stutt og kompakt, og det er ikke alltid at kua er lang i trynet.

 

Har selv skutt feil, for en del år siden skaut jeg ei 2,5 års ku i stedet for halvannet års. Var ei gjeldku, men likevel feil den gangen.

 

I år hadde vi ett litt spesielt tilfelle av feilskyting på laget, en kar med litt over 40 år på elgjakt skaut en halvannetåring som kalv. "Kalven" kom sammen med mor (kua), og var betraktelig mindre enn mora. Den passerte 2 andre poster, som begge bedømte den til å være kalv, før den kom på skytteren. Han hadde god tid på seg, og bedømte den til å være kalv, og dermed falt skuddet.

 

Da vi kledde av dyret fant vi ut på tennene at det var en halvannetåring (deling på 3dje jeksel). Men helt til dette var alle på jaktlaget enige om at dette var en kalv :oops:

 

Det skal sies til skytters forsvar at kua var ekstremt stor, og halvannetåringen liten.

Poenget mitt er at selv meget erfarne jegere kan ta feil...

 

Vi fikk ordnet med nabovaldet, så kvoten på viltstellområdet ble ikke feil.

 

Forøvrig er jeg en ihuga Karlmar-modell-entusiast, og det er flere med meg. Så her holder vi på å innføre Karlmar-modellen, og da slipper vi dette med kvige eller ku, da er det kun snakk om ku uten kalv, dvs vi kan skyte unna gjeldkyr også....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...