Jump to content

Tungtvannstabbe..


Torf

Recommended Posts

Skyttere, jegere og andre som har god kunnskap på et, eller flere områder, bør nok overse slike "glipp" og fokusere på historien. Ellers blir nok opplevelsen av en historie/film helt ødelagt og en får ikke noe utbytte av det. :)

 

Kan vel ikke forvente at de ansvarlige (eller skuespillere) har kompetanse på alle områder. Og skaffe rådgivere på alt, er vel også utopi. Mange år siden jeg sluttet å irritere meg over slikt. Når det gjelder denne filmen, synes jeg den så langt har vært ok. i forhold til effekter. Og hva er galt med rifla, det ble brukt mye forskjellige våpen under krigen. Så, hva så?

 

Håper bare at denne filmen fremstiller historien, bedre enn de foregående filmatiseringer. :) Så langt, er det vel bra, slik jeg husker det som er skrevet om aksjonen.

Link to comment
Share on other sites

Annen tabbemoro:

 

Den største tabben i noen Bond-filmer skjer i Diamonds Are Forever. Under biljakten i Las Vegas kjører Bond Mustangen sin på to hjul gjennom et trangt smug. I andre av smuget kommer Bond ut på de to andre hjulene.

 

Vi lever godt med den tabben :lol: Så én feil børse klarer vi vel?

Link to comment
Share on other sites

Jeg forutså at dette ikke kom til å være historisk korrekt, så jeg gadd ikke begynne å følge med. Jaggu fikk jeg rett.

Og ja da, det er en dramatisering, det er ikke så farlig, man må være entusiast for å se feilene, osv.. osv...

Men det hadde pinadø vært artig om det ikke gikk vinter og votter mellom hver gang noen faktisk gadd å gjøre ting skikkelig også. :evil:

Link to comment
Share on other sites

Hadde tatt opp første episode, men når jeg hørte at de hadde diktet opp en henrettelse for dramatikken sin del.. ja, så kom det ett lite sukk før jeg slettet den.

 

Hadde ett lite håp om at de kunne legge fantasien til side. Det er respektløst, når målet enten er økonomisk eller for å bevist omskrive historien.

Småfeil som årgang på bil og feil rifle bryr jeg meg lite om, noe helt annet når hendelser diktes på.

 

Burde ikke være veldig vanskelig å hyre inn en dyktig historiker.

Link to comment
Share on other sites

Heldigvis har media tatt tak i saken!

Kvinne saksøker Wikipedia for å ha avslørt slutten

Gamle menn og krigs­historikere har hatt sine 15 minutter den siste uken.

 

Personlig liker jeg serien veldig godt. Historien kan jeg, så det å se en annen versjon gjør meg ingenting. Er verre for damen, som må høre på hver gang jeg kommenterer feil.

Link to comment
Share on other sites

MorganKane, de styrtede britene ble jo faktisk henrettet kort tid etter, var det ikke 3 dager eller så? Så at dette er fri fantasi er jo å ta hardt i. Som "the director" sa i et intervju her om dagen, flere av komandosoldatene ble skutt i ansiktet, skulle de vist det?? Plutselig ville serien fått 18 års grense og raskt blitt lite interessant for mange. Jeg er så langt godt fornøyd med det jeg har sett, til tross for de nevnte glipper og avvik fra historien. Dette er som tidligere nevnt en dramaserie, ikke en dokumentar. Jeg håper bare de ikke lar noen av sabotørene dø, slik det skjedde i filmen med Kirk Duglas, DET er historieforfalsking det! Da kan heller en Nagant være en Krag for anledningen......

Link to comment
Share on other sites

Når en først er i klagemodus; hvorfor skal norske skuespillere som regel snakke med så "grumset" og utydelig stemme?

Bla Dennis Storhøi som mumler og mumler på beste radioteatermaner, slik at en gamling som meg med svekket hørsel ikke får med gullkorna han serverer.

Dette i motsetning til de øvrige tyske og engelske som har klar stemme og tydelig diksjon.

 

Ja ja...noe skal en jo få gremme seg over, hvis ikke hadde det ikke vært morsomt :wink:

For øvrig er det helt grei underholdning.

Link to comment
Share on other sites

Kalstad venter med spenning i om siste ledd i aksjonene mot tungvannet blir omtalt i TV-serien.

Den siste aksjonen skjedde 20 februar 1944, med senkningen av passasjer- og godsfergen DF Hydro på Tinnsjøen.

I historien omtales det store antall drepte på følgende vis: "14 nordmenn og 4 tyskere". Historien tier om at disse 14 "nordmennene" var konfirmanter i tidlig tenåringsalder, jenter og gutter, på veg for "å gå til presten" for konfirmasjonsforberedelse.

Dette er et tragisk kapittel i historien om tungtvannet, som historikere, også norske sådanne, etter beste evne, forsøker å koste under teppet.

 

Hele aksjonsserien mot tungvannet var egentlig ubegrunnet. Tyskerne var langt unna å kunne lage en eksplosivladning basert på spaltbart materiale. Det har etterretninger etter krigen tydelig vist.

Konfirmanetene på Tinnsjøen døde helt forgjeves. Man kan neppe forestille seg sorgen og smerten til de pårørende.

 

http://no.wikipedia.org/wiki/Tungtvannsaksjonen" target="_blank

 

 

Sabotasjeaksjonen var et vågalt vågestykke, men dets betydning for utfallet av 2. verdenskrig er sterkt overdrevet. Trolig hadde aksjonene ingen betydning.

Link to comment
Share on other sites

Det er lett å være klok i ettertid. Jeg foretrekker å se på slike avgjørelser ut fra den informasjonen man hadde (eller burde hatt). Og isolert sett er det vel få enkeltaksjoner som hadde noen effekt på krigens utfall, betyr det automatisk at de var unyttige? Eller var noe av poenget å gi fienden motstand på alle fronter?

 

Selvfølgelig er det trist når barn dør, men i en krig som kostet opp mot 80 millioner liv er ikke 14 unger noe tungtveiende argument.

Link to comment
Share on other sites

Det er mange aksjoner som fremstod som kritiske, men i ettertid har vist seg å ha liten betydning for utfallet. Det forandrer ikke det faktum at de, på det tidspunkt de ble planlagt og gjennomført, virket å være viktige nok til at man anså det som nødvendig. At det ville gå med norske liv ved en senking av fergen var de fullt klar over, men det gikk vel med flere liv da fabrikken ble bombet første gang, og det ble vurdert til at vaktholdet var for sterkt på resten av reisen til at en aksjon ville la seg gjøre. At tyskerne var så langt unna en atombombe var vel ikke grunn nok til ikke å forpurre deres planer enda litt. Man må ikke forveksle hva de visste da med det vi vet nå.

Link to comment
Share on other sites

Senkningen av fergen, hvor de ansvarlige tok livet av barna, som sabotørene visste skulle om bord, burde vært vurdert opp mot bestemmelser om krigsforbrytelser mot barn av sivilbefolkningen.

Dette, sammen med angrepet på Bjerkvik, er av de mest skammelige og hensynsløse forbrytelser mot norsk sivilbefolkningen utført i Norge under krigen. Selv tyskerne gjorde ikke verre ting enn dette.

 

Tyskerne brente deler av bebyggelsen i Finnmark, men de varslet forut slik at sivilbefolkningen kunne komme i sikkerhet. Beskytningen av Bjerkvik, av hovedsakelig engelske krigsskip, kom uten forvarsel. En krigsforbrytelse mot sivilbefolkningen.

Link to comment
Share on other sites

Kalstad, du får lese enda litt mer historie så kan du gjøre deg opp en mening til slutt om det var de alierte eller Tyskerne/med følgesvenner som utførte flest angrep/drap på sivile krigen sett under ett. Tror du vil konkludere med at tyskerne vant den konkuransen med god margin. Siden du først trekker inn andre saker for sammenlikning. Hva med de alierte sin bombing av Dresden? Det var ren terrorbombing, kall det gjerne et takk for sist. Alle de ansvarlige bak den bombingen var veldig klar over hvem som kom til å bli mest rammet av bombene! Betyr dette at vi skal akseptere sivile tap i krig? Naturligvis ikke, men det er en iboende egenskap i moderne krig at også sivile liv vil gå tapt. Det var kanskje mer realt for noen hundre år siden da soldatene stod på geledd, skulder ved skulder og sivile holdt seg unna de værste kampene.....

Link to comment
Share on other sites

Beskytningen av Bjerkvik, av hovedsakelig engelske krigsskip, kom uten forvarsel. En krigsforbrytelse mot sivilbefolkningen.

En av de største allierte krigsforbrytelsene i Norge er i forbindelse senkningen av fangeskipet Rigel hvor ca 2500, flesteparten russiske krigsfanger, omkom. Selve senkningen var ikke en krigsforbrytelse men det at flyene fortsatte å skyte alt som som rørte seg i vannet etterpå var. Livbåtene ble skutt til pinneved med 20mm maskinkanoner selv om de var stappfulle med folk.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Tyskerne brente deler av bebyggelsen i Finnmark, men de varslet forut slik at sivilbefolkningen kunne komme i sikkerhet.

 

Så snille var dei ikkje i Telavåg, der heile den mannlege befolkning vart sendt til konsentrasjonsleirar før bygda vart brent ned. Litt over halvparten av dei kom tilbake.

Link to comment
Share on other sites

Miitt inntrykk så langt er at serien er god, selv om det er endel unøyaktigheter. Jeg håper NRK sender filmen fra 1948 etter at serien er ferdig, da det må være den mest "autentiske" versjonen. Det er vel vanskelig å helgardere seg mot moderne ting, men det burde vel være såpass militærhistorisk kompetanse involvert at man klarer å få tidsriktige våpen. Når det gjelder de engelske kommandosoldatene, viste filmen fra 1948 en tysk offiser i et kontor som studerte kart med engelsk tekst mens man hørte kommandorop og et antall nesten samtidige geværskudd utenfor, for å vise at de var blitt fanget, forhørt og henrettet. Jeg synes det ga et bedre bilde enn en fra Gestapo som henviste til "førerens ordre" og krevde dem henrettet på stedet. Hvem kaster bort en mulighet til kanskje å få mer informasjon ut av fanger på den måten?

Link to comment
Share on other sites

normal_Airspeed_Horsa.jpg

Det er flere småting som fanges opp av flere som kjenner til våpen og detaljer, det betyr generelt lite for denne "dramaserien", jeg synes det er bra som det er.

Men egentlig så hadde vel ikke Airspeed Horsa gliderne de sorte og hvite stripene som kom senere i forbindelsen med D-dagen 6. juni 1944. Da hadde alle fly denne markeringen for anledningen.

Men som sagt, det betyr ikke noe. De fleste ser ikke det mange av oss andre legger merke til uansett.

Link to comment
Share on other sites

Hadde tatt opp første episode, men når jeg hørte at de hadde diktet opp en henrettelse for dramatikken sin del.. ja, så kom det ett lite sukk før jeg slettet den.

Hadde ett lite håp om at de kunne legge fantasien til side. Det er respektløst, når målet enten er økonomisk eller for å bevist omskrive historien.

Småfeil som årgang på bil og feil rifle bryr jeg meg lite om, noe helt annet når hendelser diktes på.

Burde ikke være veldig vanskelig å hyre inn en dyktig historiker.

Filmen om Max Manus begynner også med en solid bløff.

Link to comment
Share on other sites

Selv tyskerne gjorde ikke verre ting enn dette.

 

Jeg er HELT enig med Kalstad, for første gang i historien.

#sarkasme.

Vel, Kalstad mente i Norge, siden det var Norge han snakket om. Nazistene begikk uhyrligheter, særlig andre steder. De så på oss som halvegs "ariere" og behandlet oss litt "bedre" enn andre folkeslag. Påsto de selv.

 

Tilbake til topic:Tyldum innrømmer at serien er krydret med litt ekstra dramatikk (som Kon-Tiki), for seerinteressens og dramatikkens skyld. I beste fall en halv-dokumentar da.

 

Forøvrig slutter Kalstad aldri å la seg forundre over at noen i det hele kan være uenig med ham.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Å kalle senkningen av en ferge i en militæraksjon for en krigsforbrytelse fordi en god del sivile omkom er vel å ta litt i?

Å komme med etterpåklokskap om aksjonene var nødvendig er litt vissvass i mine øyne. I en krigssituasjon har man ofte ikke den fulle og hele oversikten, men må handle på det grunnlaget man har.

Link to comment
Share on other sites

Senkningen av fergen, hvor de ansvarlige tok livet av barna, som sabotørene visste skulle om bord, burde vært vurdert opp mot bestemmelser om krigsforbrytelser mot barn av sivilbefolkningen.

Dette, sammen med angrepet på Bjerkvik, er av de mest skammelige og hensynsløse forbrytelser mot norsk sivilbefolkningen utført i Norge under krigen. Selv tyskerne gjorde ikke verre ting enn dette.

 

Tyskerne brente deler av bebyggelsen i Finnmark, men de varslet forut slik at sivilbefolkningen kunne komme i sikkerhet. Beskytningen av Bjerkvik, av hovedsakelig engelske krigsskip, kom uten forvarsel. En krigsforbrytelse mot sivilbefolkningen.

Her er det mye intressant.

Bagatellisering av det du kaller "brenning av deler av bebyggelsen i finnmark", hvor mange prosent ble brent egentlig? I hjemkommunen min ble totalt 1 hus og 1 kirke spart. Bare som et eksempel.

Link to comment
Share on other sites

Det var kanskje et ordspill på "finnmark-svidd-a" ? :wink:

Kansje. Om man benytter ordspill så er en smiley eller fem lurt å slenge på.

 

Det jeg synes er fantastisk er den totale uvitenhet det virker som mange har om krigen, avogtil virker det som mange tror de største belastningene var at man hadde rasjonering på tobakk og kaffe.......

 

Men denne tråden handler jo ikke om de små ting, den handler jo egentlig om den enome historieløsheta som må herske når det ble brukt en mosin nagant i tungtvannsserien. Det er nesten et værre overtramp mot historien enn om de tyske soldatene hadde vært utstyrt med AG3. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja, dette er virkelig en skandale. Ikke bare slurves det med viktige rekvisitter, det har kommet meg for øret at ikke alle scener er filmet på rett sted eller samme dato. Sikre kilder forteller også at det ikke engang har blitt gjort noe forsøk på å gjenskape de faktiske vær- og lysforholdene, og det har tilogmed blitt hevdet at enkelte skuespillere brukte moderne undertøy under innspillingen.

 

At slikt kan skje i verdens rikeste land er hårreisende, her må politikerne på banen og sørge for at slik ikke skjer i fremtiden!

Link to comment
Share on other sites

Vel, det er noen som gidder å sjekke utstyrslista. Følgende sitat er tatt fra Snipershide's omtale av "American Sniper" som kommer på kino hvert øyeblikk:

 

"The weapons and equipment used is always a big deal to gun guys. I am here to say Clint Eastwood took the time to get the equipment right. The SEALs use a lot of different rifles and they were all spot on. From the Mk12 to the 300WM, even the GA Precision Gladius had a nice roll to play. Long time Sniper’s Hide members will know the name A.J. Brown. He was responsible for the SEAL rifles and George Gardner of GA Precision provided the GAP Gladius. Sure the reticles were not correct, but it was close enough for government work. None of it takes away from the movie and is part of the entertainment value. I just wish my targets were as big and as close during sniper school."

 

Clintern får det til :-)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...