Jump to content

Vaquero

Members
 • Content count

  1,499
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  25

Vaquero last won the day on June 30

Vaquero had the most liked content!

Community Reputation

586 Excellent

Recent Profile Visitors

2,804 profile views
 1. Vaquero

  Er bøylerifler noe å ha?

  Jeg kjenner ikke kriteriene for å få innvilget våpen for isbjørnbeskyttelse på Svalbard, det er det nok av andre her på Kammeret som kan mye om. En Winchester mod.94 i .30-30 er ingen sensasjon i seg selv, men det jeg reagerte på var at rifla (.30-30WCF.) som ikke er godtatt for brunbjørn på fastlandet var innvilget for selvforsvar mot et så stort rovdyr.
 2. Vaquero

  Er bøylerifler noe å ha?

  Et morsomt våpenkort. Kun for beskyttelse mot isbjørn
 3. Vaquero

  Norske haglpatroner

  Jeg har aldri sett en 24 kaliber hagle: Det må ha eksistert en del av dem, både Raufoss og Nitedal produserte patroner i kaliber 24, helt til venstre en importert fra Belgia i aluminium hylse. Når @bubo nevner rust: Jeg har hørt mye rart, når jeg var guttunge for en halv menneskealder siden var det en hagleforhandler som fortalte oss guttunger at de i eldre tider tok litt saltvann eller lot være å pusse etter bruk av sortkrutt for å få litt gravrust i løpet. Dette mente gamlekara slipte hagl til bedre drepeevne. Jeg tror det var snakk om lange enkeltløpere til sjøfugljakt. Om dette er sant kan jeg på ingen måte bekrefte. Hagle og haglpatroner er egentlig ikke mitt felt, men jeg tar vare på litt forskjellig. @bubo og @Per-S er noen racere her, hvor har det blitt av @Veiding? Kaliber 16 og 12 er ment for sammenligning mot kaliber 24. Jeg har til og med Eley i kaliber 28, slike hagler har jeg heller aldri sett.
 4. Vaquero

  Norske haglpatroner

  http://www.kvf.no/vaapen.php?type=Ammo&weaponid=AMM0184 De står oppført her som messing-hylser, både kaliber 12 og 14 står her, kaliber 14 har jeg egentlig ikke hørt eller lest så mye om. Googler man er det nærmest ingenting å finne om kaliber 14.
 5. Vaquero

  Norske haglpatroner

  Raufoss kaliber 14: Haglpatroner er noe jeg ikke satser på i min samling, men jeg har en del jeg finner interessant å ta vare på. Jeg fant denne i min rotekasse, bokstavelig talt har jeg oversett denne i noen år. Er det noen her som kjenner til dette kaliberet og som kan komme med litt utfyllende historie/fakta? For sammenligning har jeg lagt ved to tyske messinghylser i kaliber 12. Disse hylsene har jeg fått av en som forteller at de stammer fra før krigen, hans far jaktet å ladet med slike patroner. Begge hysene ser ut til å benytte Berdan 6,45 mm. De måler: Kaliber 14 : Hylsen 63,15 x 19,35 Rim. 21,12 mm. Kaliber 12: Hylsen 62,78 x 21,23 Rim. 22,15 mm. Jeg kan putte 14 kaliberen inn i kaliber 12 hylsa.
 6. Vaquero

  Mosin Nagant

  Korrosiv ammo spiser løp, helt klart. Rust spiser biler og mye annet. Underdimensjonerte kuler gjør sikkert det samme (errosjon). Det er vel de færreste her som bør tenke på at kula har rett dim. i et rifleløp, så lenge en har kjøpt kuler i std dia. til std.dia. pipe, unntak er vel de som fomler seg frem til rett blykule, det siste er vel ikke sammenlignbart i denne teorien. Når vi skyter med kommunistpiper (i 7,62) og tilgang på .308" kuler så skjer det visse ting en bør vurdere. Jeg har sett You-Tube snutter om dette uten hårreisende utfall. For min egen del kan jeg det jeg trenger om min rifle og .311" - .312" kuler, dette duger til det jeg skal oppnå. Jeg har lenge tenkt på å kjøpe en pakke med Sierra Pro-Hunter .308", den er dønn lik samme kule i Pro-Hunter .311" Forskjellen er kun diameteren, perfekte kuler til å teste forskjell på ladning å hastighet, hva gjør diameter-differansen? Svaret har jeg neppe bruk for i praksis, er man nysgjerrig så er man det. Pipa mi måler et sted mellom .311" - .312", vanskelig å se eksakt. .312" kuler går bra uten nevneverdig trykkøkning. Fra venstre: # 1: Sellier & Berlott .311" 180grs. N-140 - 47,0 grain v/0 = 768 m/s. # 2: Sellier & Berlott .308" 180grs. N-140 - 45,0 grain v/0 = 683 m/s. Går dit høna sparker, avstand 60 meter, pluss/minus svarten på 1/2 meter skive. # 3: Sierra Pro-Hunter .311" 180grs. N-140 - 45.0 grain v/0 = 724 m/s. # 4: Sierra HPBT Match .311" 174 grs. N140 - 48,0 grain. v/0 = 765 m/s. Hastighetsforskjellen fra .308" kula og .311" kuler bør ikke bety gasslekasje mellom løp og kule, hvis det i det hele tatt er gasslekkasje. Det skulle vært morsomt å ladet 150 grain Pro-Hunter i 308 og 311 med samme krutt og kruttvekt å sett på skiva og lest av kronografen.
 7. Vaquero

  6,5x55 fra en svunnen tid

  Dette er riktignok ikke 6,5, men esken med innhold er jo morsom:
 8. Vaquero

  6,5x55 fra en svunnen tid

  Den grønne esken til @psg-1 er litt interessant å se baksiden på: Typisk fra denne tiden å bruke esken til notater, jeg har nok noen flere Norma esker og Raufoss liggende, jeg må bare psyke meg opp til å grave dem frem en dag. Posen fra Olsen-Maseng er tennhetter, tlf. nr. 11015
 9. Vaquero

  Mosin Nagant

  Jeg blir med på 100 patroner, jeg sliter ikke med tilgang på skudd. Jeg har godt med hylser og kuler, men morsomt med litt ferdigsydde og teste litt Partizan-hylser.
 10. Vaquero

  6,5x55 fra en svunnen tid

  Jeg har nok noen flere jeg også som er pakket ned. Norma-esker er nesten så omfattende over tidshistorien at det kunne vært en egen tråd...?
 11. Vaquero

  Mosin Nagant

  Når vi er inne på kommunistammo til mengdeskyting: Når jeg kjøpte min M/44 i 1997 var jeg i fyr og flamme, børsa var et uskutt kupp. Her skulle det lades og skytes, jeg kjøpte overskuddsammo hos Aaserud i Drammen for en billig penge, korrosiv dritt. Derimot tenkte jeg at hylsene kunne sikkert lades om et par ganger eller flere. Hettene var/er ikke helt standard, selv dagens nye Barnaul har samme hetter. Hetten er Berdan og måler 6,45 mm. mot normal standard som er 5,50 mm. Siden jeg i andre tråder her er flink til å påpeke andres tabber og å påfunn over ei ladepresse så har jeg her et eget svin på skogen. Jeg fikk kjøpt noen Dynamit Nobel (RWS) i rett diameter, 6,45 mm. Det var bare å klemme i vei, jeg hadde berdanhette-fjerner. Patronen så litt snodig ut, hetta kom litt langt inn i hettelommen. Ok, det fikk stå sin prøve. Det ble med ett skudd, aldri mer. Når trykket kom i hettelomma skjøt hetta fart mot tennstempelet som punkterte hetta perfekt (her snakker vi om hettas friflukt mot sluttstykkebunnen), jeg kjente et lite blaff og fant raskt ut hvorfor. Tennstempelet fikk en liten ubetydelig erosjon. Hadde jeg skutt en hel serie på fem skudd frykter jeg at tennstempelet måtte byttes ut. Snipp snapp snute så var eventyret ute for dette eksperimentet. Bortsett fra min omladning av originale militærpatroner så er disse børsene kjempegøyale å skyte med. Dere som ikke har en slik børse bør melde dere inn i "PARTIET" Berdanhetter i 6,45 mm. har jeg ennå, de blir nok aldri brukt for min del.
 12. Vaquero

  Hylseseparasjon..

  Jeg er helt enig, men det er også like viktig med tanke på jaktpatroner, En må ikke lade seg opp til et funksjonsproblem når storoksen skal legges ned. Vi har som regel energi så det holder og litt til.
 13. Vaquero

  Hylseseparasjon..

  Helt klart, bare så synd at hettelomma er litt XXL. Jeg kan faktisk utdype litt til under seansen som var. Vedkommende hadde også en annen eske med hjemmeladd, en 150 grs FMJ som var tung å kamre, han trakk seg fra å skyte den og tok patronen ut. Når denne patronen kom ut hadde kulen strukket seg ca.1 mm. lenger ut., den hadde kilt seg fast i riflebommene. Jeg fikk se på denne han hevdet som hadde strukket seg, jeg kunne ikke se kloremerker etter pipa. Konklusjonen fra oss begge var at det ikke fantes friflukt eller bevisst kontroll på dette. Som @boble nevner, varm dag og frisk ladning fikk nok dette til å tippe over til dette resultatet. Når det gjelder for lange hylser så har jeg sett folk skyte med hylser som er over 0,20 mm. maks lengde. Jeg har hjulpet et par skyttervenner med hjemmelading, de hadde aldri hørt om hylsekontroll med tanke på maks lengde., hylsetrimmer, hva er det? Her snakker jeg om jegere som har ladet noen få år til trening, så har det oppstått noen problemer. Budskapet er enkelt: Hold orden på hylsens tilstand og ladehistorie. Husk C.O.L. og friflukt. Hold deg innenfor oppgitte ladedate for aktuell kule. Denne hylsebunnen: Vitner nok om at hylsa har fått litt juling tidligere. Heldigvis våknet denne hjemmeladeren ved å si at han burde ta en gjennomgang med seg selv og hva som bør endres. Skytteren fortsatte dagen med NM60 (Nato) fra Raufoss, så han fikk skutt en del til slutt.
 14. Vaquero

  Hylseseparasjon..

  Jeg fikk en havarert tomhylse av sidemann på banen (.308Win.): Han var såpass gavmild at jeg fikk hylsa hvis jeg på tro og ære lovet å ikke lade den om. Han var usikker på hva det kunne være som forårsaket dette. Han hadde en Sierra Match 168 grain med 44,0 grain N-140 bak. (Oppgitt tabell max.42,8 grs. N-140). Han forklarte at han hadde skutt hylsene mange ganger, men visste ikke hvor mange ganger. Han hadde ikke trimmet dem. Jeg spurte om hvor mye friflukt han hadde, det visste han heller ikke. Han svarte meg at noen ganger går ting litt fort unna. Jeg har forsøkt å måle hylselengden med å skjøte på hylsehalsen, den måler da 51,35mm. Mulig hylsa har strekt seg litt i smellen og i separasjonen. Maks hylselengde er 51,20 mm. Trimmelengde 51,0 mm. Tennhetta hadde falt ut som vi ser, den faller inn i hettelommen med god klaring, uten å dytte den inn. Hylsebunnen viser høyt trykk. Tanken som slo oss er om ikke hylsene er for lange og at hylsemunningen presser mot overgangen til riflebommene, om mulig ingen friflukt i tillegg. Dette er alt jeg vet fra han som har ladet den, er det andre her med en teori?
 15. Vaquero

  Kreative patroner

  Du har sikkert helt rett, vedkommende som har gjort dette er ikke tilgjengelig for kommentar av naturlige årsaker. Dette kan umulig ha fungert etter ønske. Noen ganger dukker det opp noe hjemmekokt som får meg til å undres over hva/hvordan har vedkommende tenkt på. Noen ganger er det interessant å granske patroner en selv aldri ville laget selv eller puttet i eget våpen, heller ikke i andres våpen.
×