Jump to content

Vaquero

Members
 • Content Count

  1,740
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  33

Vaquero last won the day on January 2

Vaquero had the most liked content!

Community Reputation

890 Excellent

Recent Profile Visitors

3,376 profile views
 1. Vaquero

  Mannlicher 1903. 6;5x54m

  Nydelig sak du har der, kaliberet ikke minst. Når jeg besøkte Norma på Åmtfors for flere år siden var jeg å besøkte stasjonen hvor de pakket ned pågående produksjon, 6,5x54 Mannlicher. En helt annen sak, jeg mener å ha sett nøyaktig samme riflemodell. En tidligere grunneier hos oss hadde en slik i .30-06. Historien var at han kjøpte denne i Oslo på 60-tallet og kaliberet var 9,3x62, han fant dette kaliberet noe upraktisk og fikk våpenhandleren til å endre til pipeskift 30-06. Han brukte den nesten aldri, senere angret han på kaliberendringen. Jeg mener han den gangen så for seg billig/gratis HV-ammo i 7,62x63. Det var jo den gangen HV brukte Mauser 98K endret til dette kaliberet.
 2. Vaquero

  Mosin Nagant

  Da fikk jeg endelig sluttført målingene med 7,62x54R Barnaul 185 grain. Dia.310" Jeg ble litt forundret over hvor stor forskjell det ble med min M44 og en bekjent sin New England Westinghouse M91. Forskjellene jeg henviser til er hvor store hastighetsforskjeller/variasjoner på utgangshastigheter det var med Barnaul og hjemmeladet ammunisjon. På begge riflene var hjemmeladet stabilt med små avvik. Barnaul ga store avvik i fart, fra laveste til høyeste v/0 668m/s til 795m/s. i Westinghouse (80cm.løp). Snittfart blir 731m/s. Polsk M44 med 51,4cm. løp: Barnaul ga meget jevn utgangshastighet på en serie. Laveste til høyeste måling var 720m/s. til 723m/s. Snitt ble 721m/s. Presisjonen var ikke imponerende med ca.10cm. samling på 60 meter mot hjemmeladet ca.3cm. Konklusjonen videre, jeg kjøper ikke Barnaul en gang til, derimot kunne det vært interessant å prøvd PPU Partizan. Jeg er på ingen måte avhengig av fabrikkpatroner, men likevel kunne det vært gøy å prøvd Partizan. For de som lurer på å lade om disse Barnaul-hylsene, glem det. Kjøp nye hylser med standard hetter.
 3. Vaquero

  Mosin Nagant

  Har man en kr.5.000,- - kr.10.000,- i bakhånd klart og en sannsynlig innvilgelse på lur så finnes det en del "SURPLUS-SNADDER". En pen Mosin-Nagant burde gå for kr.3.000,- 4.000,- Maks. Det var ikke mange årene siden en forhandler mobbet meg med en Arisaka type 38, i 6,5 Jap. Pent eksemplar i originalstand kr.1.500,- Jeg hadde søvnløse netter og umotiverte spasmer i flere dager. For et par år siden sto det en tipp topp original Springfield Krag i US 30-40, med reim. Den landet på kr.5.000,- hos samme forhandler. Blir det 8-våpen i jaktgarderoben kommer det to nye surplus-rifler inn i min garderobe, ingen Blaser i standard kaliber. En strøken Enfield No.4 står høyt på lista, ellers alt annet. Hvorfor ikke en nydelig Krag-Jørgensen karabin. En Krag burde være et standard-inventar hos en ekte nordmann med pent møblemang - innlagt vannklosset og flygel og seterdalsbunad med lærlapp over ræva. Kragen hører vel nesten med til drakten i festlige anledninger. Det er fortsatt en del Krag på lur i original stand for en overkommelig pris, pass på ! Tyskerne har allerede drevet med diverse oppkjøp her i landet av både det ene å det andre. Kragen må vi prøve å holde innenfor kongeriket. DFS har heldigvis ikke vandalisert alle. Denne har jeg ikke sett ute for salg, men jeg kunne tenkt meg en slik. GIAT er levert i både 7,5x54 og 7,62x51. Sikkert ikke under kr.10.000,-
 4. Vaquero

  Mosin Nagant

  I USA, ja. Nå skal ikke jeg utrope meg som takstmann her, her er noen summer jeg har sett og som er greie etter mitt syn, vil man ha noe spesielt må man betale mer enn en HV-MÆUSER i 7,62x63: Her i Norge er det for tiden godt uttørket på fine eksemplarer. Prisene er ofte hauset opp etter min mening. Gamle vrak av noen Mosin-Naganter er priset til det skammelige. Jeg ser i Canada tilbys det mye bra eldre infanteririfler til kanadiske dollar $250 - $950. Fortiden er det en forhandler i Hønefoss som tilbyr en ganske strøken Lee Enfield No.4 til kr. 8.000,- Jeg synes prisen er stiv, en tilsvarende rifle helt ubrukt ble tilbudt for kr.5.000,- for to år siden, (fra forhandler.) Gode gamle boltrifler i Norge fra WW2 ligger som oftest et sted mellom kr.3 -5000,- avhengig av våpentype og tilstand. Det ser ut som Canada ligger noenlunde likt som her. En strøken Mosin-Nagant PU 91/30 kan nok her i Norge gå for pluss/minus 10.000,- Mer enn dette er kjøperen litt ivrig i overkant. Jeg har observert greie eksemplarer av vanlige M/91 modeller og M/44 som er kjøpt for ca. kr.2.000,- til 3.000,- Jeg har noen eksempler fra min egen handel, tiden har gått fort...... For min Mosin-Nagant (Polsk prod.år 1954) året 1997 betalte jeg kr.1.000,- USKUTT tilstand. For min MAS-36 betalte jeg med frakt og alle avgifter ca. Kr.2.500,- Jeg fikk importtillatelse fra Tyskland. Rifla ble levert i uskutt stand i lagringsfett. En venn av meg kjøpte i året 2001 en Schmidt-Rubin K31, helt strøken for ca.kr.3.500,- Skulle jeg solgt disse to i dag hadde jeg nok fått mer enn det jeg ga for disse, det er pr. dato ikke aktuelt, tar dem med meg i graven.... Dette er en grei pris for en OK-tilstand for en Enfield. En bekjent kjøpte denne for ca. 2 år siden. Denne sniper-utgaven 98K er nylig solgt fra forhandler i Danmark for kr.12.500,- DK. Kaliber 8x57IS En annen bekjent av meg kjøpte disse to for ca.18 år siden. Mosin-Naganten her er typisk tilstand for "grei" sammenlignet med ofte verre tilstander, ca. Kr.1.500,- Enfield ble kjøpt for ca.3.000,- den gangen. Enfielden ble betraktet som stiv pris, også Mosin-Naganten. Jeg er ingen takstmann, men her var en liten prisguide....En kan ha mye glede av en slik veteran hvis man har plass i garderoben, alt må ikke være så innmari seriøst bestandig. En må ta seg litt tid til koseskyting også.
 5. Vaquero

  Mosin Nagant

  https://www.gunbroker.com/item/795684023 Nå er ikke dette en kjøp og salgside, men jeg tror det er realistisk å starte på kr.8.000,- uansett tror jeg det ikke hadde stoppet der. I et slikt "nisjemarked" hadde et slikt eksemplar godt for over kr.10.000,- Det jeg mener er at det er et marked for gode eksemplarer av Mosin-Nagant i Norge. Det er bare det at tilgangen har tørket ut. Kommer noen over et overskuddslager for en billig penge vil tilgangen presse prisene ned. Jeg tror at en importør hadde blitt kvitt 20 - 30 pene eksemplarer ganske greit. Det er utrolig morsomt se slike i aksjon på banen
 6. Vaquero

  Ulveforvaltning og rettsfølelse

  At disse finnes er ikke umulig, det finnes eksempler på alt som ikke er representativt for helheten. Jeg er selv ikke bonde og på den måten inhabil i spørsmålet. Jeg er kritisk til økt ulvebestand på bekostning av en tradisjonell næring hvor små familiegårder får det til å gå noenlunde rundt. Beitedyr er bra for landskapet vi jakter og ferdes i. Jeg er ikke for utryddelse av ulv, hvis det kan unngås. Hva jeg mener er ubetydelig i det store bilde. @høggern jeg leser at du er kritisk til de som mener noe, hva mener du selv om ulveforvaltning og om de som negativt blir berørt?
 7. Vaquero

  Ulveforvaltning og rettsfølelse

  Det stemmer det. Jeg er så heldig at jeg ble godt kjent med Hans G. Lund, bedre kjent som skolesjef på Little Norway (den norske flyskolen i Canada under krigen). I en lengre samtale fortalte han meg om stor ulvejakt på Finnmarksvidda hvor han fløy jegere og deltok under selve jakta. De jaktet med fly. Det ble benyttet det kjente tyske OP-flyet som Fieseler Storch Fi 156, en sakte-flyvende flott legende hvor de i dette tilfellet hadde ski som understell. Dette var opp mot 1950 tallet hvor også ulven ble offisielt utryddet på vidda. Den gangen var også dette med utryddelse selve målet, de klarte det. Se side 22 i linken: http://flyblader.com/onewebmedia/Nr 10 Storch.pdf ca. 20 år før Ola Elvestuen ble født
 8. Vaquero

  Kreative patroner

  Som @Chiefen.v-2 nevner, fra land til land og sted. En jeg kjenner som har vært en del i Afrika på jakt har nevnt for meg at noen forlanger minimum kaliber .400". Om dette var nasjonale bestemmelser eller grunneiere vet jeg ikke. Det finnes tråder om dette her på Kammeret.
 9. Vaquero

  Ulveforvaltning og rettsfølelse

  Muligheten for å forulykke for ULV - BJØRN - TERROR (i Europa) - LYNNEDSLAG - METEOR, er mikroskopiske. Sannsynligheten for at noen skades av våpen ( lovlige eller ulovlige) i feil hender er større enn å bli utsatt for ulveangrep. @asterix har et poeng når vi snakker om dagens ulvebestand. Jeg tror at dagens ulvebestand i Norge er potensielt farligere enn før. Jeg har snakket med folk som har hatt dem på gårdsplassen, ulven oppsøkte en Rottweiler som sto på menyen, det ble heldigvis ikke noe av. Denne familien hadde også små barn i hagen, riktignok ikke under selve ulvebesøket. Hadde jeg vært disse ville jeg si at dette var utenfor min komfortsone. Jeg tror også at en alt for stram fellingstillatelse medfører ulovlige fellinger og dårligere oversikt over hva som skjer. Noen folk på bygda sier lite.
 10. Vaquero

  Kreative patroner

  Jeg har fortsatt noen "Villkatter" til: Litt interessant å kikke på hva folk har fått til. Her er noen patroner med utgangspunkt i 30-06 Springfield hylser. #2 og #3 vet jeg egentlig ikke hva jeg skal kalle. Det er ikke .30-06 Improved Ackley eller tilsvarende .338-06. Disse to sistnevnte har lenger hylsehals med tilsvarende mindre hylsevolum. #2 og #3 stammer fra helt private kammer-brotsjer her i Norge. Det jeg mangler i samlingen min er .30-06 Improved Ackley og .338-06. dersom noen her har disse hadde det vært morsom med et bilde for sammenligning #6 Er spesiell, denne er laget av en .270 Win. hylse, hvorfor ikke fra en .30-06 er jeg usikker på, men 270 hylsen er ca.1mm. lenger enn .30-06. Om dette påvirker hylselengden til denne .416 patronen er jeg også usikker på. Villkatt fra .338 Win.Mag. #2 kan ikke sies annet enn at man har fått en .308 Norma Magnum ut av .338 hylse. Nils Kvale på Norma utviklet disse .308 og .358 Norma Magnum på 1959 -60 tallet. Disse er i utgangspunktet nedkortede .375 H&H.
 11. Vaquero

  Ulveforvaltning og rettsfølelse

  @høggern, nei. Lovlig våpeneierskap er godt utbredt i Norge og med lange tradisjoner. Trusselen fra disse våpeneierne finner ikke fornuftige argumenter for å avvikle dette. Turterreng har vi nok av i landet, vi har mye plass. Det handler om toleranse for andres seriøse aktiviteter, lovlige våpeneiere poserer ikke eller ferdes på en måte for å skape usikkerhet hos andre. Ulv har vi ikke så veldig mye av, men den har allerede i sitt korte inntog skapt en del unødig konflikt og påført andre stor skade. Jeg er ikke tilhenger av å utrydde all ulv, jeg mener at fellingstillatelser bør sitte noe løsere enn det den gjør i dag. Jeg har aldri sett en fotballkamp i mitt liv, jeg er positiv til sporten tross alle som jeg kjenner med påførte skader. For ikke å snakke om kostnadene for samfunnet med sykemeldinger og helseoppfølging fra det offentlige Det er en risiko med nesten alt, det må vi ha råd til. I disse sårbare tider (klima og mye annet) er jeg motstander av å bygge ut matjord og avvikle kjøttprodusenter som er spredt utover landsbygda vår.
 12. Vaquero

  Ulveforvaltning og rettsfølelse

  Jeg føler med de som opplever ulvenærvær som en belastning: De føler seg sikkert "rævkjørt" av storsamfunnet. Ikke bare fra norske politikere, men også Brussel blander seg inn i nordisk viltforvaltning. Når det gjelder rovdyr, ulv i dette tilfellet, så er de ute etter proteinkilder. Det er mye protein i tettbebyggelser og gårder som ligger avsides. Eks. Katter - hunder - sauer - menneskebarn smaker sikkert også godt. Dersom en ulv fatter interesse for nevnte bosteder ved flere anledninger så er det faktisk en utfordring (potensiell fare). Ulven jeg nevnte i innlegget lenger opp i tråden, og som avla en bonde flere besøk gjør ikke det for de den finner traktorer og annet ikke spiselig interessant. Begrepet problemindivider bør en kanskje utvide eller vurdere på nytt. Ulven er først og fremst et problem for de som har dette i fanget. I byene er de flinke til å sikre beboerne for ulike utfordringer fra naturen eller fra trafikk. enveiskjøringer - fartsdumper - innkjøring forbudt osv. I byene fjerner de glatt arbeidsplasser og annet sjenerende for å bedre miljøet/psykososialt for de som er berørt. Støyende skytebaner som aktiverer ekle dyremordere og våpengale folk bør legges ned, sjenerende og provoserende saker som må bort der folk hører og ser. Ulveberørte for ikke ta grep om sine belastninger. Rettferdigheten og makten tilhører det uberørte og uvitende flertallstyranniet.
 13. Vaquero

  Kreative patroner

  .375 Whelen er nok lite kjent i forhold til .35 Whelen: Som kjent er .35 Whelen en patron med skikkelig villkattopphav, den ble utviklet tidlig i 20 årene. Moderhylsen er .30-06 Springfield. Som mange andre patroner er 30-06 kilden til mye andre kreasjoner. .35 Whelen ble introdusert som industristandard av Remington i 1987, dermed var vilkattstatusen over. I 1951 var det en ny utvidelse av .30-06 patronen, en .375-06 som fikk navnet .375 Whelen. Hva disse patronene gjør som ikke 9,3x62 gjør kan en undres over: Når man ser på kulevektene til .375 Whelen så leverer 9,3x62 høyere fart og joule. De som velger å drive på med disse (jeg kaller det å gå over bekken etter vann) har andre motiver enn objektiv sunn fornuft. Det må være prosjektet med å gå en egen vei og holde på med nye utfordringer og jobbe med hylser og ladninger og målinger osv. osv. Det må være det som driver villkattfolket? En elg eller et tilsvarende vilt kan ikke annet enn å daue av et godt skudd med en god kule og skytter. Jeg har all respekt for de som holder på med villkatter, mange av dem holder et høyt og imponerende kunnskapsnivå. Det koster også en del å bygge om børser og tilvirke uvanlige kammer. Jeg har en del villkatter som jeg kort vil presentere i noen drypp.
 14. Vaquero

  Identifisering av kuler.

  Jeg kan prøve, det som hadde vært greit er om du tok et nytt bilde med alle sammen gjerne tuppen til den til høyre som kan se ut som en 6,5. Hadde du samtidig bekreftet kaliber og vekt på hver og en har vi kommet litt videre. Jeg bruker å "arkivere" kuler, samler litt på dem på lur.
 15. Vaquero

  338winmag med nye kuler

  Lekkerbisk
×