Jump to content

Vaquero

Members
 • Content Count

  1,812
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  35

Vaquero last won the day on March 13

Vaquero had the most liked content!

Community Reputation

966 Excellent

Recent Profile Visitors

3,619 profile views
 1. Litt mer tysk 9mm. Å samle på bunnstempler kan bli omfattende, jeg for min del holder en lav profil der. Mange gjør dette og setter seg inn i krigs og industrihistorien, det finnes kostbare og fine bøker om et spesielt kaliber osv. Mye kan man også få svar på ved å søke opp "Headstamps" + kaliber og land. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_military_headstamps#Germany_(12) Disse eksemplene jeg viser til her illustrerer variantene på produsenter, ulike materialer på hylser - kuler - tennhetter. Løsninger som skulle holde kostnadene nede. Å produsere hylser og kuler i stålmaterialer sliter også ekstra på produksjonsverktøyet kontra kobber og messing. Den tyske okkupanten i Europa holdt våpenindustrien i gang som f.eks. i Norge, Raufoss og Kongsberg leverte til okkupasjonsmakten. Et eksempel på mitt bilde har jeg til venstre plassert en 9mm. patron merket ch: DWM Lüttich FN- Herstal, Liege i Belgia, denne er produsert i stålmateriale både hylse og kule. Patron nr.2 fra venstre har kostet på seg en ren messinghylse, kula derimot henger godt på magneten. Resten blir lakkerte stålhylser hvor kulene også biter seg fast på magneten. De to helt til høyre har kuler i plettert stålmantel, en omfattende produksjonsmetode med varmevalsing hvor stålkjernen får et tynt pletteringsmateriale på begge sider, (beskrevet i boka til Nils Kvale). I hovedsak var det dette de tyske soldatene fikk utlevert for å gjøre "jobben".
 2. Da var det en til fra W.Britain, en tysk Fallschirmjaeger med Panzerfaust: Soldaten er ellers bevæpnet med en MP38, Schmeisser. I belte har han også en P`08 Luger. Begge disse våpnene er som de fleste vet i kaliber 9mm. Parabellum. Jeg har valgt å ta frem de gamle stålhylse-patronene som har dukket opp hos mange fra ulike hold, mange av oss som har kommet over disse i dag velger å ikke skyte med dem. I 1942 hvor disse er produsert var disse patronene de vanligste de tyske soldatene fikk utlevert, som med 7,92x57 var det mange ulike produsenter for 9mm. Ulike legeringer i kuler og hylser. Ved å se på årstallet på hylsen kan en nærmest følge råvaretilgangen til den tyske industrien. Soldaten har ikke tidsfestet årstall eller hvilken front/scenario. Nå de siste 14 dagene har jeg svidd av kr.2.600,- på fem soldater. Jeg har to godbiter til på vei fra USA, dette blir en US Marins Sniper og en Vietnamesisk Sniper. De var de siste in stock. Jeg kjøpte de siste før det ble for sent , scenario Vietnam 1968. Jeg legger dem ut når de kommer, de har også en høy prisklasse.
 3. I dag leverte nissen en pakke i postkassa til en liten gutt , ( i en voksen skrott.) Det er helt klart en forskjell når man går skikkelig opp i pris, i dag fikk jeg to nye soldater fra W.Britain. Denne soldaten kommer inn i hyllen for 7,92x57 samlingen. Soldaten i dette tilfellet er en tysk Volksgrenadier i hvit parkas som kneler med sin K-98 Mauser. Jeg har valgt frem en 7,92x57 fra 1940, patronen er produsert av "Metallwerk Wandhofen GmbH, Schwerte /Ruhr; Westfalen." Patronen med sin spesielle gylne overflate har sikkert mange her sett flyte rundt i landet vårt (de dukker stadig opp fra kjeller og loft). Hylsen hugger skikkelig tak i magneten. Etterhvert ble det også rene godt synlige stålhylser, sorte eller mørke grå, lakkerte. Kobber/messing ble en edel råvare som måtte erstattes der det gikk. Det er sikkert flere her inne på Kammeret som kan mye om 7,92x57, det er et samlerfelt for noen som går skikkelig i dybden. Jeg for min del har byttet bort og gitt bort mange esker og patroner av dette slaget, jeg må begrense meg på noe. Denne soldaten er flott forseggjort, den er ikke utgitt med et årstall eller hvilken front. Volksgrenadier med Mauser K-98.
 4. Her er en delPrado-figur til, "Private Special Service Force": Soldaten illustrerer scenarioet i Anzio (Italia) 1944. Figuren er bevæpnet med en Thompson M1928 og Colt 1911, begge våpnene er i kaliber .45acp. Jeg har funnet frem en interessant .45acp-patron. Denne er fra EC 1942. Produsenten er "Evensville Ordnance Planet", som navnet røper Evensville , Indiania. Fabrikken var en Divisjon of Chrysler - Playmouth som produserte .45acp med stålhylser fra 1942 - 44. Det var nok et høyt forbruk av disse patronene i Europa og ellers frem mot krigens slutt. Denne patronen med stålhylse er ikke uvanlig i samlinger. I venstre hånd holder han et kokekar, på brystet har han en håndgranat festet til kryssremmene.
 5. Jeg har fortsatt en del delPrado-figurer som jeg kjøpte inn for noen år siden: Fra andre produsenter er det er fire figurer på vei fra UK og USA, de er svindyre, vi får se om den store prisforskjellen er synlig. Jeg fikk lyst til å vise frem en israelsk infanterist fra Jom kippur-krigen i 1973: Denne figuren er i grunn ganske detaljert, han er bevæpnet med et maskingevær av typen FN MAG (belgisk). Dette maskingeværet var standard i den israelske hæren i årene 1960 til utover 1990. Kaliberet er kjent for de fleste av oss, 7,62x51. Som MG-patron er den ganske potent og brukt i et stort antall ulike MGer. Mange har denne patronen som sitt samlerområde, her er det mange varianter og produsenter å samle på. Produsert av delPrado. Han bærer et fotoapparat rundt halsen.
 6. Denne typen overvåking er helt greit dersom det er snakk om narkotikadepot eller annet alvorlig kriminelt som er gjemt. Denne griseskrotten viser at byråkratiet tar seg frekt til rette som på mange andre områder. Folk er til for byråkratene, ikke omvendt. Byråkratisk stalking kan vi nesten kalle dette, folk flest må nok regne med mer av uønsket oppmerksomhet og tilnærming fra det offentlige, dessverre.
 7. @Fredrik k skriver N-140. Jeg deler den påstanden i kort pipe, jeg har skutt litt med N-540 i 51cm. pipe. Det samlet en 170 grains kule bra, men mye munningsflamme. Kuler i vektklassen 150 grain pluss minus balanserer godt med N-140 i 50cm. pipe. Ellers har grei erfaring med Norma-11, verdt å prøve.
 8. Ingen tvil om at du har lest og orientert deg mye om ukurante patroner, ikke minst Afrika-patroner. Har jeg lest deg rett så har du enn del praktisk erfaring om dette. Du burde dele litt om patronkunnskapene dine her i "PATRONSAMLING". Det er bare gøy å lese det enkelte har snappet opp om spesielle ting.
 9. Patroner har jeg, tsjekkiske soldater blir det verre med. Det er franske - britiske - USA - tyske - Zulu-krigere - Vietnam som det er lettest å få tak i. Dårlig med svenske.... Siden jeg hadde kamera fremme: Jeg har vist disse franske tidligere (har noen flere franske til), det kommer senere noen fra fremmedlegion av høy kvalitet. Med tanke på disse franske lurte kona på hva jeg skulle med Kardemomme-krydder og Timian-krydder, kjøpte spesielt for å ta bilder. Jeg svarte til undervegetasjon og ørkensand. Det var like før hun ringte 113 for å rekvirere en spesialambulanse for hjerneslag, jeg klarte å ro det hele i land, jeg er ubrukelig på kjøkkenet. Disse to franske her har jeg plassert fra venstre en legionær 1957, det var da det gikk for seg i Algerie. Legionæren holder en maskinpistol MAS 38, kaliberet var en 7,65 longue (19,5mm. lang). Mitt eksemplar har stålhylse fra 1942. Patronen helt til venstre er ment for sammenligning, det er en 7,65x17 (.32acp.) som de fleste er vant med. Denne er også fra 1942 med stålhylse, tysk DWM. Til høyre har vi en fransk stridsvogn-kaptein fra 1939 - 40 med en revolver i hylster, Modèle 1892 (ble brukt 1892 -60). Kaliberet på denne revolveren var 8mm. French Ordonance. Patronen kom opprinnelig med svartkrutt, senere i røksvakt, mitt eksemplar er fra 1935. Begge disse våpnene ble produsert av det franske arsenalet Manufacture d àrmes de Saint-Etienne. Disse figurene er også fra delPrado.
 10. Dette piffer opp samlingen, "scenic diorama" med figurer som viser våpen patronen er til: Jeg hadde tidligere en tråd i 2015 om "patroner og figurer", der er alle bilder borte så jeg tenkte å løfte dette frem på nytt. Jeg er en voksen man som ikke har kommet helt ut av sandkassa. Nå har jeg bestemt meg for å utvide samlerskapet (nytt og større skap) med låsbare glassdører. Her vil jeg få mer plass til å boltre meg, sette sammen samlingen med illustrerende soldatmodeller relatert til historien og våpentyper. Jeg har også et stort modellutvalg av historiske militærkjøretøyer som frisker opp. Jeg har en rekke soldatfigurer fra tidligere, men nå har jeg bestemt meg for å samle inn så mye som mulig. Jeg har mange temaer på gang fra flere gamle og nye konflikter, bl.a. Vietnam står på lista osv. Dette blir kostbart, et par figurer i postkassa blir fort kr.1.200,-. Det får heller stå sin prøve. De fleste figurene som jeg har i dag er fra delPrado, disse er å få for under kr.100 stk. på markeder i London, på nett blir det gjerne 15£ eller 15$. Går man opp et hakk i pris kommer også kvaliteten der etter, betraktelig bedre med figurer fra Thomas Gunn eller W.Britain. De to siste leverer fantastiske modeller/figurer. Jeg har to figurer på vei fra England fra W.Britain, dette er to tyske østfrontsoldater som etter bilder er fantastisk godt malt med detaljer og naturtroe, langt bedre enn delPrado. Jeg kommer til å legge ut disse i tråden her med aktuelle patroner etterhvert som de blir kjøpt inn. Håper at noen finner det litt underholdende....? I dag kom en pakke fra USA med en russisk soldat fra delPrado: Paratrooper Sov.Naval Inf. URSS-1980, soldaten er bevæpnet med en Dragunov SVD Sniper rifle. Fra tidligere har jeg også en delPrado-figur med en: NVA-soldat, Vietnam-1975, han er bevæpnet med en Kalashnikov AK-47. Denne kom i posten i dag Dette er delPrado-figurer, det vil bli spennende å sammenligne disse mot W.Britain som er på vei fra UK. delPrado
 11. Du kan å vet mye @Bunkeren, du burde ta flere bilder og skrive mer.
 12. Esken inneholder 15 stk, patroner X 4 rader = 60 Patroner. At de er til Madsen stemmer nok. Uansett hvordan man prøver å stable/vende kaliber 12 eller kaliber 16 haglpatroner så passer ikke esken. Bunnstempel. Jeg sjekket ikke alle, men det ser ut som alle har samme bunnstempel, ja. Håndskriften Krag løs, om den er skrevet på fabrikken eller i ettertid må forbli en gåte. Det er verdt å merke seg at det ikke er skrevet med kulepenn. Edit: Eller var det så smalhans at de tok de treproppene som fantes på lageret at de satte dem i hylser med ladning for Krag og skrev det med blyant på fabrikken....Papirtape for haglpatroner ? Din eske bubo er uten blyantskrift.
 13. Det er alltid gøy når folk har ryddet og kommer med noe de vil bli kvitt: Nå nylig fikk jeg en eske med 6,5x55 trepropper, det flyter fortsatt mye av disse rundt om kring her i landet. Som oftest er de i papirpakker a.10 stk. knyttet med hyssing, eller småesker. Spesielt er det mye norsk og svensk i 6,5. Ofte ser vi 7,92x57, både norsk og tysk. Denne esken jeg vil vise her var ny for meg, det er litt pussig å se hvordan den er pakket med papirtape som har merking for haglpatroner kaliber 16. Det står også røksvake - hagl nr.3. Jeg kan opplyse om at esken var uåpnet når jeg fikk den, jeg brøt forseglingen. Patronene er som man ser merket RA - 1943, jeg har samme type patron fra før som er stemplet RA-1942. Det er mye som tyder på at disse er produsert under krigen og at man brukte det man hadde av papp og papir for pakking. Innholdet bærer preg av tiden og ugunstig lagring. Dette er en original eske med papirtape som har avvikende tekst/trykk. Esken er mottatt i uåpnet stand, jeg brøt forseglingen - fy og skamme meg.... Ellers er det mye å komme over av trepropper: Fra før har jeg litt forskjellig i ulike kaliber, interessant å samle på det man ikke har fra før. Særlig utenlandske, 6,5 norske og svenske takker jeg stort sett nei til, det blir for mye å samle på. Jeg har en spesiell trepropp i 303 British, det er en eksesser-patron. Denne eksesser-patronen har ingen bunnstempel, den har huller i hylsen som viser et rødt materiale innvendig, mulig treverk. .303 British eksesser. Ingen bunnstempel eller tennhette, her ser vi at hylsen er for Berdan-hetter. Oftest har jeg sett hylser i Boxer-hetter (skarpe).
 14. Hva gjør man ikke for vitenskapen, (og en danske ) Jeg har åpnet 30-30WCF patronen og tatt ut hette og krutt. Hettene er like i diameter på alle patronene, de måler likt med dagens LR-hetter. Kruttet i denne patronen er en tydelig rørtype. Normalt består dagens Boxer-hetter av 3 komponenter: Hettekapsel og tennsats + ambolt. Denne patronen har en hette som består av 4 komponenter: Hettekapsel med senterhull, en innvendig kobberhette med W-logo - tennsats og en ambolt. For sammenligning tok jeg et bilde med en nymoderne Remington LR (til venstre). Kruttet veier 24,0 grain. Adapter for SR tror jeg ikke, det er forskjell på å vite å tro. Jeg mener dette er fabrikkladet ammo. Den omtalte tennhetten til høyre.
 15. Jeg har noen eldre Winchester patroner med en noe eldre hettevariant: Er det noen her som vet litt om når disse tennhettene gikk ut av produksjon ? Jeg mistenker at disse patronene kan være fra før 1940 årene, mulig 1920 - 30 ? Senter delen av hettene har en W-logo, for Winchester. Kulene er også preget inn med en W. Jeg har forsøkt å finne ut når disse kan være produsert uten å lykkes, jeg har ingen esker som kan avsløre tidsepoker.
×
×
 • Create New...