Jump to content

Vaquero

Members
 • Content Count

  1,638
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  29

Vaquero last won the day on October 7

Vaquero had the most liked content!

Community Reputation

780 Excellent

Recent Profile Visitors

3,243 profile views
 1. Vaquero

  Kreative patroner

  Vi kan ikke utelukke noe som helst om hva som har foregått her på berget: Den gangen AG3 var plassert i de tusen hjem foregikk det nok litt av hvert, rev og rådyr om ikke det som større var. Først og fremst er det grunn til å anta at det var folk med mindre tilgang og interesser for å investere i egne jaktvåpen, de falt for fristelsen til å gripe etter det de hadde, dette hørte jeg om da jeg var guttunge mens jeg lytet til de voksne. Det er nok mange rådyr som har vært utsatt for 22LR også. Folk jaktet også med HV-Mauseren, og uregistrerte slippvåpen som Enfield og US-Karabiner. Når det gjelder en StG44 så har disse først og fremst vært i hendene på folk med utvidet interesse og tilgang på flere våpen, dersom de i tillegg har kompetanse til å lage en patron som den du har er det folk med iver langt over snittet. Slike folk har som regel det de trenger for lovlig jakt og kvier seg for fallhøyden ved å bli tatt for ulovlig våpenbruk og jakt. Avvik forekommer... Den gangen jeg og en annen planla å lage patroner til StG44 av 7,62x63 hylser tror jeg at den eneste kula som var å få tak i her i landet var en Sierra .323" 125grs. i SP , som den du har, den kula ser ut til å være ute av sortimentet i dag. I dag produserer Partizan ammo for Stg44. Den patronen du har er morsom, ta vare på den. Putt den i lomma den dagen de flytter deg til et sykehjem, så har du noe å imponere med til oldebarn og pleiere Den rifla jeg siterer til er i dag dessverre destruert for flere år tilbake. De minker på samme måten som US-Karabiner.
 2. Vaquero

  Kreative patroner

  Jeg tror neppe at noen hadde i tankene at de skulle jakte med den, det var nok tilfeldigvis en kule som passet i diameter og vekt, som igjen var tilgjengelig og hadde tilfeldigvis en blyspiss. Jeg og en annen for mange år siden landet på samme løsning med tilgjengelige komponenter. Det ble i praksis aldri noe av prosjektet.
 3. Vaquero

  Er bøylerifler noe å ha?

  Interessant med tanke på trykk: Nå har ikke jeg lest meg opp til dette kaliberet, men hva ville en omgjort .444 Marlin hylse veie og hvilket volum? Hva tåler 444. hylsevegger opp mot originale .356 hylser? Jeg har forsøkt å finne ut hvilket trykk .356 Win. har som SAAMI-Standard, men jeg forsto ikke SAMMI sin beskrivelse. Jeg ser at .358 Winchester har trykk rett over 50.000CUP. Jeg har sett litt på Hodgdon sin hjemmeside og forsøkt å sammenligne tilsvarende kuler og krutt, .358 Wiin. oppgis i trykk, men ikke .356Win. Mulig det kan være lurt å følge med litt på hylseutvidelser og trykkvurderinger med .444 Marlin-hylser? Ta det litt pent i starten? Hva mener dere som har holdt på en stund med .356 Winchester? Jeg tok med .35 Rem. for sammenligning, .358 Win. er en .356 Win. uten krave, For de som ikke visste det. Samme Die-sett går. Jeg tviler på om ladningene og trykk går om hverandre?...
 4. Vaquero

  Er bøylerifler noe å ha?

  Du er nok inne på noe der, det er minst jobb med 444 Marlin. 7x57R har rand-diameter 13,43mm. Hylsebunn tykkest 11,93mm. (Mye skulder å flytte på) 8x57R har rand-diameter 13,27mm. Hylsebunn tykkest 11,81mm. (Mye skulder å flytte på) 444 Marlin har rand-dia. 12,88mm. Hylsebunn tykkest 11,80mm. (Må være minst jobb?) .356 Winc. har rand.dia. 12,88mm. Hylsebunn tykkest 11,80mm. (Mye likt fra 444 Marlin) En annen ting er at 7x57R og 8x57JR er tenkt brekkvåpen og har ikke spor i hylsa for kloa til ekstraktoren. Ser vi på .356 hylsa så har den et markant spor rett over kraven til utkasteren-ekstraktoren . Dersom Marlin-hylsen trenger en liten omgang i en dreiebenk skulle ikke det være det helt store? Dersom det er forsvarlig med gods der. 8x57 og 7x57 trenger muligens å redusere kravediametern? For meg som ikke er helt inne i dette så ser det ut som mer jobb med brekkvåpenhylsene enn 444 Marlin? (NB. Mitt eksemplar av .444 Marlin er et dårlig eksempel, den har en .44 Rem.Mag. Kule, uff-uff.)
 5. Vaquero

  Er bøylerifler noe å ha?

  Når det gjelder mitt prosjekt med diopter på Winchester mod.94 så har jeg prøvd litt forskjellig. Når jeg kjøpte rifla ny brukte jeg de originale skur og korn siktene som de var i flere år, så ville jeg ha et tydeligere korn, litt tykkere og med markant flat topp. En venn som var verktøymaker laget et slikt til meg i aluminium som jeg malte sort. Det var bedre, men jeg var stadig sjenert av kornklakken som skjermet mye av lysåpningen og målet jeg siktet på. Det ble for mye greier som ikke hadde noe i siktebilde å gjøre. Så bestilte jeg et nytt korn fra "Skinnersights" i USA, gikk til en børsemaker for å bli kvitt kornklakken. Han fikk det nye kornet og freste inn et spor til det nye kornet. Dette ryddet opp i unødige objekter i siktebilde. På grunn av synet mitt kunne jeg tenke meg et tykkere korn, det skal ikke mye til. Jeg har samme korn på Marlin og kornklakk, dette forstyrrer ikke på samme måten, merkelig nok. Jeg har et Lyman diopter-sikte på min Winchester, der det originale baksikte satt monterte jeg en "Dovetail Sight Blanks", det ble litt penere. www.skinnersights.com Lyman sikte. Dovetail Sight Blanks. Det nye kornet uten klakk. Når det gjelder ammunisjon har nok eierne av en .356 Winchester noen utfordringer: Har man 400 hylser er man godt på vei, kuler må en finne ut av, eventuelt finne støpte løsninger. Jeg ser at Speer har kulene i sitt sortiment, disse bør en få tak i og bygge seg opp et lager i tilfelle tørke. Hylser er sikkert også en utfordring, jeg vet ikke hva andre har gjort ut fra andre hylser som baser. Det spesielle med .356 Win. er den tykke hylsebunnen, stor forskjell fra de andre hylsene i samme hylsekrave-familien. Jeg ser at Hjemmelading.no selger Starline-hylser til 38-55WCF. i enkeltvis, men de har samme tykkelsen som .30-30 og de andre.
 6. Vaquero

  Er bøylerifler noe å ha?

  Gratulerer! Det ser ut til at du var heldig med en pen stokk. Frontsikte/kornklakken på min hadde ikke skrue, den var loddet på. Jeg fjernet kornklakken på min fordi den skjermet mye av sikten for dioptersikte. Jeg fikk en børsemaker til å fjerne denne (varmearbeid) med nytt korn rett på løpet i et utfrest spor. Diopter er jo ikke tema for deg ser jeg. Håper du legger inn noen ord når du har skutt noe vilt med den, gjerne litt om dine erfaringer med ladninger. Hylser bør en bygge seg opp et lager av til denne .356en. Kuler er det også lurt å sikre seg når tilgangen er der. Har man valgt et sært kaliber må en bite i det å investere i en del ekstra for å holde den gående. Det koster å være kar... Et lite tips for å få hylsene til å holde lenger: Ikke press hylsen mer enn du må i size-dien. Ikke kjør den til kontakt med hylseholderen., da strekker hylsen seg mye mer og du må trimme oftere = kortere levetid på hylsa. Klarer du å kamre hylsen normalt ved at du stopper pressa/sizeing 1,5 - 2mm. før du når hylseholderen kan du spare hylsa mye. På min .30-30 Winchester og .45/70 Govt. stopper jeg sizing 1,5 - 2mm. før jeg treffer hylseholderen og jeg trimmer hylsene sjelden og de kamrer glatt. Ti omladninger er ingen problem i mitt tilfelle.
 7. Vaquero

  Lokkefor til rådyr

  Her er ting jeg ikke har tenkt på, godt å vite om. I en butikk på Svinesund selger de luktstoffer til hjortedyr. De finnes i ulike varianter, noen er beregnet på grevling og villsvin - rev osv. Som jeg forstår så er dette noen en bør holde seg unna. Hva disse stoffene er laget av vet ikke jeg, jeg har ikke studert dette nærmere. Jeg forsto det slik at mange nordmenn handlet slike stoffer.
 8. Vaquero

  Støpe kuler til 45acp

  Njaaa. Dette er uansett ikke godt råd for en som ligger i startgropa for å velge kuleblokker og finne ut av ladninger med marginalt hylsevolum. Den 200 grain kule du henviste til er en sikker vinner, den går godt og er lett å lade til. Det samme med Graakall sin RN-kule. Det er greit å starte der først, normale settedybder og hylsevolum.
 9. Vaquero

  Støpe kuler til 45acp

  Jeg enig i det og har testet det selv, enkelte revolverkuler passer litt dårlig i 45 acp. Noen av dem kan være litt for butte i front, eller annet som forstyrrer materampa. At en kule har krymperille for revolver betyr ikke nødvendigvis at du ikke kan bruke den i 45 acp. Den sorte 250 grain kula for revolver, nr.4 fra høyre i bilde måler .454", jeg ville ikke brukt den i 45 acp, Egentlig en annen diskusjon.
 10. Vaquero

  Støpe kuler til 45acp

  Det er mye å velge i: Det er flere gode forslag her fra folk som har testet ut blykuler i .45 acp. Jeg har prøvd litt forskjellig selv og høstet erfaringer fra andre som har grunn til å mene noe. Dersom du vil gå for 228 (230) kula anbefalt av @Graakall så er den et sikkert funksjonsdyktig alternativ, jeg har skutt noen tusen av dem. Når det gjelder 200 grain swc er den til @aps et godt forslag, den går godt. Jeg har tatt frem noen av de jeg har i mitt arkiv. (Jeg samler på alle kuler jeg kommer over.. ) Grunnen til at jeg trekker inn .45 Colt revolver er at jeg vil vise at det er noe forskjell på revolverkuler og pistolkuler. Revolverkuler har som oftest en krymperille lengst frem, ikke nødvendigvis alltid en krymperille. Innledningsvis bør du styre unna revolverkuler i .45 acp. Jeg har merket to kuler 195 grs og 200 grs med rød stjerne som er samme kuler, de har jeg brukt med godt resultat i både revolver og pistol. Som du ser er revolverkuler designet annerledes.
 11. Vaquero

  Er bøylerifler noe å ha?

  .348 Winchester og deres rifle mod.71 er et spennende klassisk konsept. @Foxterrier Flott for de som har denne rifla at noen løfter frem fabrikkprodusert ammunisjon . Det kan til tider se kleint ut med ladekomponenter også. Om jeg ville ervervet en slik rifle i dag for jakt tviler jeg på. Det som spøker er tilgangen på kuler i dette sære kaliberet dersom EU får til et forbud mot bly i jaktpatroner eller generelt blyforbud. Om det vil komme alternativer til bly i denne versjonen blir spennende å se hvis det verste skulle skje. Det som er interessant når vi kikker på denne .348 patronen så har den samme rim/rand diameter (15,30mm.) som .50 Alaskan og 45/70 Govt. En patron som .50 Alaskan i en Marlin 1895 som YouTube-snutten under her viser ville vært fristende. Jeg falt litt for den .50 Alaskan og 45/70 Govt. har samme hylselengde, 53,30mm. .50 Alaskan er en .348 hylse med samme hylsediameter i bunnen, rettet ut og kortet ned. .45/70 er slankere i diameteren. Jeg er ikke skuddredd, men jeg er pingle nok til å ha kledd meg litt mer enn T-skjorte....
 12. Den enkelte politibetjent er like frustrert som alle oss andre borgere, budsjetter - organisasjon - oppgaver - prioriteringer - ledelsen - og hva vi ellers kan komme på: UP får ofte gjennomgå som en feilprioritert oppgave. Jeg kjenner en i UP som kjører uniformert motorsykkel, disse er det veldig få av. Han kjører 20.000 km. i året og trives med det. Han er en mikroskopisk brikke i en stor etat. Det blir ikke oppklart flere voldtekter eller annet om han settes til noe annet, det blir feil. Hans spesifikke oppgave er nødvendig. Når det gjelder de som står i dritten i første linje som de fleste av oss ville slippe, de har mye å stri med. Egen sikkerhet - dårlig lønn - indre fiender som gladelig vil finne ut om de har brutt et prinsipp eller andre spilleregler. Journalister - advokater - publikum - kjeltringer som vil fremstå som offer. Egne kollegaer som er bedre på å levere interne avvik og protokoller enn kampen mot tunge kriminelle. Det kryr av historier. Et av mange (litt morsomme) tilfeller jeg kjenner til er en politimann som så vidt klarte å takle et knivangrep, det var en kjent vanekriminell. Politimannen (en røslig kar) handlet på lynraske reflekser. Det ble en Swingdance etterfulgt av en tett tango opp mot et nettinggjerde hvor kjeltringen ble presset mot nettingen for å sette på håndjern. I fengslingsmøte dagen etter satt han der sammen med dommeren og advokaten til kjeltringen. Kjeltringen hadde et kraftig rødt nettingmønster dekkende over halve ansiktet, (etter gjerde). Det ville ta noen dager før dette forsvant, advokaten satte alt inn på å forfølge politimannen for sin stakkars klient. Jeg tror alle her på kammeret setter pris på hvordan politiet løser oppgavene til det beste for oss alle, de gjør sitt i beste mening. Byråkratiet bruker/misbruker dette korpset til mye vås ingen er tjent med, det skjønner politimannen i gata også.
 13. Det er et parti på stortinget som har foreslått det, en politiker i et annet parti har beskyldt politidirektorat for å bedrive stat i staten. Byråkratiet har blitt en eskalerende kraft til byrde (nesten ute av kontroll). Drivkraften i byråkratiet er sterkere enn de bremsene som blir forsøkt satt inn. Det er trist å sitte maktesløst å se på dette. Vi lever i ny tid - Forbudstiden. Partiynlingene roper i overvekt på nye forbud, når de endelig er for noe, så er det for et nytt forbud. Det er letter å stenge for noe enn å åpne for noe. Muligheter går i minus.
 14. Vaquero

  Hvem skrev dette? (Visdomsord!)

  En passende replikk i disse "Fake News-tider". Hvem sa dette? Ikke vanskelig å forstå, det var replikkenes mester over alle, etter min mening
 15. Vaquero

  Hvem skrev dette? (Visdomsord!)

  Har ikke lest Frantz Rosenberg, han var en fin mann. Mannen som sådan har vært under styrt avvikling de siste 40 årene, det er noen få igjen av oss her på Kammeret, men se opp for dårlige kopier.... En side fra boka til Nils Kvale
×