Jump to content

Vaquero

Members
  • Content Count

    2,148
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    47

Vaquero last won the day on January 10

Vaquero had the most liked content!

Community Reputation

1,349 Excellent

Recent Profile Visitors

5,673 profile views
  1. Jeg mener at disse er slugs for kaliber 12, alle sammen. De to første kommer fra industriproduserte tenger, også den diabolo til høyre. En kompis av meg har ladet og skutt mye med de to, den helt til venstre og høyre. De tre tunge i midten er jeg usikker på opphavet til, de ser litt hjemmelaget ut. Alle disse går gjennom mine trangboringer, men jeg har ikke lyst til å skyte slugs med min sideligger. Jeg er litt usikker på om det er lurt, munningene måler 17,80 og 17,60 mm. Rundkula er den jeg viser lenger opp i tråden med støpeblokka. Slugs nr.1 fra venstre er den "Lee" som @spindriftvis
  2. Jeg har ikke peiling på Kammerladere så jeg bare spør: Kan de 5 kulene til venstre være egnet til 4'''? De måler litt forskjellig pluss/litt minus 12mm. Den kula/kulene til høyre har jeg vist før for noen år siden, den er tre delt. Jeg har lenge klødd meg i hodet til hvilken børse? patronhylse går dårlig her. Han jeg fikk alle disse fra (mange år siden nå) var veldig aktiv med kammerladere. De to helt til venstre ser ut til å være kaldpresset, alle har forøvrig dype hulbaser. Legg merke til "tappen" som vises på den kula som er bakerst i trioen.
  3. Jeg leser i boka "Skytevåpen benyttet av Forsvaret før 1859" at 18 Lødig er 16,80mm. Betyr det at denne blokka jeg har her kan brukes? Kula veier i rent bly 415 grain. Interessant tema egentlig. Har ofte tenkt litt på Kammerlader. Dere som eventuelt skyter med 4''', hvor mange millimeter bruker dere på kula? Boka sier at kaliberet blir 11,76 mm. Jeg har noen kuler i samlingen jeg mistenker kan være tiltenkt 4'''.
  4. Med første øyekast kan den minne om Gewehr model 1871 (Mauser). Alle disse fra 1870-årene ligner på hverandre. Jarmann - den franske Chassepot og Gras. Vetterli-Vitali. De fleste kom som enkeltskudd, etter hvert ble noen innlevert for omgjøring til magasinrifler. Mange av disse riflene bærer preg av en samtidsinspirasjon/likheter, også patronene så like ut. Jeg har en nederlandsk Beaumont mod.1871/78. Denne ble også bygget om til et Vetterli-magasin. Jeg hadde planer om å sette i stand rifla for litt koseskyting, fikk tak i et Die-Sett som har noen feilmarginer, men kan gå likevel med forsikti
  5. Det er mye søtt og smått en kan støpe til: En dansk venn som skrev en del tidligere her inne hadde en .17 Hornady Hornet som han støpte kuler til. Kula veier 32 grain. Jeg satte en 320 grain .458" ved siden av for sammenligning, 320 grain kula skulle gi 10 stk. slike småtasser. .17" og 32 grain trenger ikke så mange kilo bly for at du har i flere år fremover. Nå blir det jo blyforbud til jakt i Danmark, så spørs det hva rifla blir brukt til da. Ellers er det jo flere som støper til .22 Hornet. .17 Hornady Hornet er basert på .22 Hornet hylse.
  6. Har en bror som har et mindre skap han ikke får opp på første forsøk, må lirke å jobbe litt. Så dette er nok ikke et helt uvanlig eksempel.
  7. Siden vi har en tråd om gamle jaktkuler så fikk jeg lyst til å trekke frem denne "dansken": Jeg har vist denne patronen tidligere i en annen tråd, dette er en 11x51,5, M1867/96. Den er omtalt med ekspanderende prosjektil. Patronen er riktig nok ikke beregnet til jakt, men for avlivning av dyr, eks. ved gårdsbranner o.l. Det var det danske brannvesen som hadde de gamle Remington 1867 modellene i utrykningskjøretøyene helt opp til 1960-tallet en gang. Mine patroner er pakket i eske fra 1953. Det spesielle her er at prosjektilet har et 5 mm. hagl innmontert, det er ikke et stålhagl. Patronen
  8. Takk for flere gode innspill og bevisstgjøring @1937M98 @uMtuli@vavlo@M67, jeg tror disse buskene har sett sin siste sesong. Jeg vil trolig kappe dem opp til våren og brenne rasket. Denne uken blir det så mye snø at de vil legge seg under snømengdene, (som vanlig på denne tiden). Synd for deg uMtuli, det var noen fine stokker der som ble fjernet i sommer. De som ville ha disse buskene blir stadig eldre og fraværende, buskene har irritert meg i ca.5 år da jeg ble bevisst på giftegenskapene. Jeg har ikke funnet døde dyr som følge av beiting. Rådyrene har kommet fast hver november - januar på nat
  9. Artikkelen er fra 2011, etter dette en gang sto det i en avis om en dødsulykke der nede i Midtøsten et sted hvor noen hadde sendt en skur med 7,62x39 opp i luften. Det var under en bryllupsfeiring. En stakkar fikk ei kule med fatalt utfall. Jeg tror ikke en slik våpenbruk er til etterfølgelse her i landet, eller andre steder hvor det bor folk.
  10. https://forskning.no/spor-en-forsker-fysikk/spor-en-forsker-er-det-ufarlig-a-avfyre-vapen-opp-i-luften/781856
  11. https://www.vetinst.no/sykdom-og-agens/barlindforgiftning-hos-radyr-og-elg Jeg har en skikkelig godt vokst barlind i hagen, på landstedet. Jeg var der en tur nå i helgen å kunne bekrefte som vanlig at rådyrene beiter der. Særlig i november t.o.m. januar er det hardtråkket rundt busken. Jeg har lenge tenkt på at dette er en giftig plante og burde kanskje vurdere å fjerne den, andre i familien vil beholde disse buskene. Er det andre her inne på Forumet som har erfaringer rundt rådyr og barlindforgiftning? Jeg er litt betenkt når jeg leser linken øverst i innlegget.
  12. Perfekt treff avgjør selvfølgelig, men 30-30 WCF er ikke godkjent for storvilt i Norge. Våre enegikrav har vært velfungerende i mange år hvor 6,5x55 har ligget nederst på skalaen. Hva har dem ikke skutt med 30-30 på andre siden av Atlanteren, Grizzly - Moos - Isbjørn osv. Jeg tror ikke kalibereter er perfekt uansett, men det er en annen diskusjon.
  13. Når vi tenker på elgjakt så kan det ikke være feil å gå opp til kaliber .30, dersom det skulle bli blyforbud på jakt så har kaliber .30-kuler en helt annen matchvekt. Det er ikke gitt at man treffer perfekt hver gang. Jeg har skutt mye elg med rifler jeg har behersket godt, ikke alle skudd var like perfekte. Stort sett har det godt riktig for seg heldigvis. Nå diskuteres det mye om 6,5 og blyfritt alternativ og redusert kulevekt. 6,5x55 har fungert bra i generasjoner på nordisk storvilt, stort sett med velprøvde 10 grams kuler med blykjerne.
  14. Det er i så fall hærverk på kulturminner. Fantastiske bilder, nærmer kommer man ikke objektene uten å måtte samle på dem selv. Interessante funn du har gjort her, at kobberinnsatsen var hul regnet jeg nesten med.
  15. Raufoss produserte 7,62x63 i årene som følge denne linken: http://www.kvf.no/ammo-762x63.php Jeg fikk lyst til å vise to hylser fra en 1952 Lot, det var flere fra denne esken som sprakk. Eks. R A 43 er Remington som @Ei tohi varjatanevner. Jeg fikk litt lyst til å vise en fransk 7,62x63 som har helt lik måte å sette hetten på som Remington fra 1943. Denne måten å sette fast hetter på er ellers lik alle 7,5x54 Mle (Mas) patroner jeg har sett. (typisk fransk).
×
×
  • Create New...