Jump to content

Vaquero

Members
 • Content count

  1,444
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  23

Vaquero last won the day on April 15

Vaquero had the most liked content!

Community Reputation

526 Excellent

Recent Profile Visitors

2,553 profile views
 1. Vaquero

  Madsen M47

  Dette er en lite sett og omtalt rifle: Jeg hadde ment denne tråden som et spørsmål til vår danske venn på Kammeret @Chickenthief. Er denne riflen å se på danske skytebaner? Denne riflen blir omtalt som: "Den siste". Den siste boltriflen konstruert for militært/infanteri bruk. Den ble som årstallet nevner konstruert i 1947, produsert i ca.6000 eks. som skulle være eksportert til Colombia i 1958. Kaliberet var .30-06 Springfield. Colombia mod.1958. Rifla er meget spesiell og snedig konstruert, portet pipe m.m. Danmark har eksportert mange kjente våpen som maskinpistoler og maskingeværer tatt i bruk verden over, noen er bedre kjent i Norge og ellers. Denne M47 har jeg selv aldri sett, men en del av disse har tydeligvis havnet som "surplus" i USA. M47 ble ble produsert frem til 1958 i følge kilder.
 2. Vaquero

  Gi barna et skytevåpen.

  Jeg kjenner en ung gutt som skyter i DFS, rekrutt. Skytingen har endret gutten mye til å bli mer moden og ansvarsfull, fokus på sikkerhet, fokus på sin egen konsentrasjonsevne, egne mål. Han har funnet et miljø og sin greie i livet. Dette er noe han ikke legger av etter få fraværsdager på trening og stevner etter snart to år. Også voksne trenger skyting som en arene for å koble bort alt annet som maser i hodet, gleden ved å være i et miljø som har andre temaer enn jobb og familie. (EGENTID), dette er viktig for noen som trenge det. Ikke alle trives med lagidrett. Skyting er en sunn form for meditering. For barn er det en opplysende motvekt til underholdningsspill. Barna er skyttersportens fremtid, vi må alle bidra til å rekruttering innen alle skyttergrener.
 3. Vaquero

  Blyammo, nok en gang...

  Tilgi meg for å skrive om noe jeg ikke har inngående kunnskap om: Jeg har lest et sted om at romerne var tidlig ute med VVS. Tilogmed med vannklosset. Der det var jordbåren varme som hadde sine separerte rør fra varme kilder som fungerte som varmtvannsberedere (vulkansk aktivitet). Kaldt vann hadde sine kilder, separerte rør/kildesystemer. At de varme rørene med bly inkl. andre forhold ga litt fart på blyinnhold i vannet? I tillegg kommer sikkert andre forhold. Blygruver/uttak i eks. Romania hadde/har arbeiderne der en stygg lav levealder og dårlige helseforhold forøvrig. Bly er giftig under visse forhold. Mye tyder på at vi skyttere som forbrukere ikke forurenser mye hvis vi skal tro målinger i vår favør. Andre bruker tall til sitt favør. Politikere og byråkrater skal bruke forskningsmaterialet/tall til en eller annen beslutning. Deretter følger hvem som vinner i et flertallstyranni, hva er mest politisk korrekt i dag og i morgen....? Sannheten/rettferdigheten kommer i siste rekke.... Uansett frykter jeg at skyttere/jegere lett blir lettvint slakteavfall i et byråkratisk slaktehus der aktørene vil styrke sin egen status og berettigelse. Det stilletiende og døve uberørte flertallet lar det skje. Fantastisk demokrati. Flertallet får det som de vil, men de har ikke dermed alltid rett.
 4. Vaquero

  Blyammo, nok en gang...

  Bly er helseskadelig hvis det tas opp i kroppen: Ut fra det jeg har lest fra diverse historietidsskrifter så er det nevnt fra arkeologer om vannrør av bly, romerne hadde det. Romerske menneskeskjelletter fra steder hvor de har funnet vannrør av bly har vist store mengder bly i levningene. Samtidig kan jeg nevne at jeg har lest om tidligere hermetikkbokser om at de har hatt et stort materialvalg med tinn og bly hvor dette har fått helsekonsekvenser. Tidligere hermetikk har innledningsvis vært i glass, senere i metall. Norsk hermetikkhistorie startet i 1841, men hermetikken var kjent tidligere, Napoleon er nevnt om stridsproviant. Det jeg tenker mest på er skip som er frosset inne i ismasser hvor mannskap har vært lovpriset hermetikk over tid, hermetikk (tidligere 1800 tallet) som hadde store mengder bly i maten. Funn av nedfrossede lik har vist store forekomster av dette tungmetallet. Fintsvevende blypartikler på innendørsbaner er de fleste av oss kjent med, jeg har hørt om hårreisende verdier på de mest aktive innen dynamisk skyting innendørs fra noen år tilbake, i tilfluktsrom med stor stevneaktivitet og medlemmer som trente flere ganger i uken uten ventilasjonsanlegg. Jeg kjenner en som skjøt 50.000 skudd i året med .45 acp og støpte kuler. Han hadde stygge blodverdier. Det meste av det som avfyres her i landet er på skytebaner hvor blyet blir håndtert på ett eller annet vis. At det vi skyter ut i naturen kan umulig ha noen nevneverdig effekt. Etter det jeg har hørt om skytebaner så er det ikke noen hårreisende resultater på avrenning og dens målinger etter bly. Forsvarets ammo har til tider mye annet kjemisk i ammunisjonen enn det vi sivile har. Jeg føler at det er noen som har sin agenda med å ekstremtolke vår aktivitet med å finne syndere og fremstå med tabloide overskrifter og samtidig være miljøhelter.
 5. Vaquero

  Blyammo, nok en gang...

  Jeg er ikke kjemiker, men hvordan vil du tolke disse kulene @M67? Interessant det du skriver der. Disse kulene her har jeg nevnt i en annen tråd i "Patronsamling, Der sto et slag i 1814". Kulene her er plukket fra et område med dyrket mark ved Sanne og Solli i Østfold hvor det sto et slag mellom svensker og nordmenn den 10. august 1814. At alle disse kulene stammer fra slaget tviler jeg noe på, men at en eller flere her gjør det tror jeg. En ting kan vi legge merke til er at jeg ikke finner spor av at disse har vært i riflet løp, jeg er rimelig sikker på at flere av disse har befunnet seg i jorden/terrenget der i over 200 år. De er i god befatning med et hvitt belegg, det ser ut til at lite av disse har gått inn i kretsløpet. Dette hvite med bly vet jeg ikke hva heter, hvitt fra bly ble tidligere brukt i hvitmaling.
 6. Vaquero

  Blyammo, nok en gang...

  En bør ikke ta alle sorger på forskudd, men dersom det skulle komme et kompromissløst forbud mot bly i 22LR har mange et stort problem: Selvfølgelig vil det tvinge seg frem bedre alternativer enn CCI Copper-22. Uansett kan det umulig love godt for DFS med sine rekrutter på 100 meter. 15 meter innebane kan mulig gå greit. Ungdommen i dag har nok av andre fritidsalternativer, spørs om dette ikke blir kroken på døra. 22LR våpen kan i verste fall dø ut med tanke på seriøs bruk. CCI Copper-22 har en kulevekt på 21 grain, mot vanlig blykule på 40 grain. Stinger er heller ikke til å skryte av på 100 meter med sine 32 grain kuler i bly. Svartkruttfolket må vel finne ut en løsning med alternative kuler i en myk sabot/kapsel?
 7. Vaquero

  Blyammo, nok en gang...

  Hverken kobber eller mikroplast er miljøvennlig, det blir ikke vektlagt i denne runden. Neste kontingent med byråkrater gjør noe med det i neste runde, (de må bevise at de har evnen til å gjennomføre noe). Jeg håper at det tar så lang tid at jeg har "lagt på røret" for godt. Når det skjer går jeg som spesialavfall grunnet tungmetaller i skrotten etter mye innendørsskyting😈
 8. Vaquero

  Blyammo, nok en gang...

  Jeg gleder meg allerede som en unge på 5 år på julaften. Hva skal vi med fiender når vi har slike venner i politikken og i byråkratiet? En genistrek på å få bukt med antall skyttere og skytebaner og alt annet som følger med oss. Skjerpede våpenlover blir overflødig hvis de får til dette. Min tillit er meget stor til Brussel og andre "ruslebiffer" i diverse korridorer og møterom, dette får de til med glans Jaktdepotet har CCI Copper som bestillingsvare og Holstad våpen har dem på lista til en knallpris på bare kr.3,20 stk. Jeg kommer til å prøve på å få tak i 100 skudd for å teste ut med salongrifla og en 22 revolver jeg har. Får jeg tak i noen vil jeg kronografere litt og legge ut her om resultatet ut til 100 meter. Hvis andre skulle ha noen erfaringer eller skaffer det, legg ut en liten tråd. CCI Copper oppgir v/0 1850 fts. Det er mange snutter om denne patronen på Youtube.
 9. Vaquero

  Blyammo, nok en gang...

  Finnes det alternativ til bly for 22LR? Blyfri 22LR har jeg ikke sett eller hørt om.
 10. Det er få der ute som ønsker flere av oss (kan det virke som) Vi angripes fra mange hold, hold ut folkens. Barn og ungdomsarbeide i vår regi blir viktigere og viktigere, motangrep må være rekruttering. Få barn og unge bort fra LCD-skjermer og ut i naturen og på skytebaner. Gjennom disse kan vi få nye politikere - byråkrater - vettuge politifolk med flere. Større toleranse og forståelse for det vi befatter oss med. Mange skytterlag og jegerforeninger er viktige kulturaktører i lokalsamfunnet, og for de som ikke bruker tilbudet er lokalene til leie for folks viktige markeringer som: Dåp - Konfirmasjoner - Bryllup - Begravelser. Ikke minst en viktig baneeier for politi og HV. Noen vil ha flere av oss.....
 11. Jeg forstår at enkelte her blir frustrerte over overskrifter av ymse slag i pressen: Å ta med seg en kniv på fly er ikke lurt, dette er allmennforståelse for oss som reiser, dessuten er det godt skiltet før sikkerhetskontrollen. Samtidig når vi leser innlegg her på forumet så er det rimelig mye frustrasjon blant brukerne her, jeg selv er nok litt i overkant oppfarende, har nok sikkert forpestet flere tråder på godt og vondt. Vi er friluftutøvere under press, det kan ingen bortforklare. Mange av oss inkl. meg selv føler oss halvkriminelle når vi tar med oss kniven ut døra, i en sekk eller annet., liggende i bilen osv. Friluftututøvere står sterkt i vår kultur og i samfunnet forøvrig, fiskere - jegere - speidere - turgåere. Likevel når det skrives med store bokstaver tatt med kniv, vi andre føler oss litt rettsløse, vi også har til tider en kniv et sted, vi føler at vi stadig befinner oss i en gråsone. Lovlydige med aktverdig behov liker ikke uklare grenser og begreper. Mange av oss føler presset fra lovgiverne og andre interessegrupper: # Vi har kniver. # Vi har våpen. # Vi har for mange våpen. # Vi har ammunisjon. # Vi har skytebaner. # Vi lager støy. # Vi skyter på dyr. # Vi bruker bly. # Vi forurenser sjøen med pastforladninger. # Vi blir forsket på for å forklare at vi er til skade. # Har jeg glemt noe? Alt dette er under press, blir vi byråkratisk trakassert? Har vi blitt et ubeskyttet mobbeobjekt? Kan hvem som helst slenge fra seg påstander å gyve løs på oss uten å stilles til ansvar? Kan den som håndhever loven på eget skjønn gjøre oss straffeansvarlige? Det er ikke rart at mange av oss blir litt oppjaget. ER VI I FERD MED Å BLI FLUA I SUPPA? Jeg kan skyte inn her at kona er tatt med kniv i sikkerhetskontrollen. Hun har så mye skrot i vesken at hun mangler kontroll. Det var en lomme/foldekniv som ble tatt i beslag. Heldigvis uten andre konsekvenser enn at den gikk i skroten, ingen overskrift i pressen
 12. Vaquero

  9.april

  Det var noen skjebner fra den tiden, under og etter krigen: Jeg hadde krigsseilere i min slekt som seilte under første og andre verdenskrig, broren til farmor overlevde flere torpedringer under begge konfliktene, fem er nevnt. Den jeg tenker spesielt på er en tidligere nabo, "Einar" het han. Han slapp unna med sol og varme under krigen, seilte på stillehavet. Einar ble tatt som krigsfange og satt lenge i japansk fangeleir. Han hadde en kone og en datter her hjemme, de så han først etter en lang tid etter at freden kom til Norge. Det første som møtte ham ved hjemkomsten var en datter som hadde giftet seg med en tysk soldat. Dette ble tungt å akseptere for Einar, datteren og hennes ektemann fant det lettest på flere måter å flytte til Canada. Der ble det både barn og barnebarn etterhvert. Datteren med ektemann kom første gang tilbake til Norge tidlig på 80 tallet, det var et par ukers opphold med en viss forsoning. Krigen og etteropplevelsene satte sitt preg på Einar, han var en skikkelig "introvert". Han sa minst mulig og satt for det meste inne. Jeg så ham nesten aldri ute. Han døde et par år etter at datteren var her. Einar og hans enke fikk aldri oppleve barn og barnebarn, de krysset ikke Atlanteren til Norge. Det ble med bilder og brev.
 13. Vaquero

  Ladedata Lapua fmj 123 grs i 308?

  100 grs. HPCE har jeg prøvd: Til KV-59 og til MAS-36, til KV-59 var den ment som rekrutt til en 14 åring som skulle lære seg å bruke KVen. For guttungen har jeg har kun testen den med N-130, 35,0 grain og N-133 med 42,0 grain. Disse ble ikke kronografert. Jeg kronograferte disse 100 grain HPCE-kulene med N-133 43,0 grain v/0 966m/s. og N-133 45,0 grain v/0 1006 m/s. Denne 100 grain HPCE kula ser ganske lik ut som 123 grain CE-kula, men den har sin skjulte vekt med lite bly. Stikker man en nål ned i hullspissen stikker nålen ned 12 mm. før den treffer blykjernen. Den er sikkert som du skriver @Mas-36 perfekt med N-110 til en guttunge
 14. Vaquero

  Ladedata Lapua fmj 123 grs i 308?

  Det funker som bare det: Jeg har skutt mye med denne kula til ulike .30 kalibere. I .308 Winchester har jeg skutt denne med KV-59 som har en pipelengde på 70,5 cm. Jeg har brukt tabellen som Mas-36 nevner, det går utmerket. Jeg har holdt meg innenfor tabellen til 125 grain-kula. 123 grain FMJ Lapua og 48,0 grain N-140 ga meg v/0 906 m/s. C.O.L. 66,30 mm. (jeg noterte ikke hylsefabrikat.) Presisjonen er meget bra på disse kulene. Det finnes en variant til av disse kulene, "Cutting Edge" som gir et nydelig utstanset hull i skiva. Disse CE-kulene vil jeg anta er noe brutale på elektroniske skiver, gnager godt, jeg bruker dem kun mot papp. TS nevner N-160 og MRP, utelukk disse, det blir for tregt.
 15. Vaquero

  Er bøylerifler noe å ha?

  Jasså DoctoRoy, gikk du i kjelleren? Bare for å plage deg og psAico litt så fant jeg frem kameraet for å dokumentere at jeg faktisk har to havarerte FTXer liggende, to av fem like hvor tre er kastet. Den gangen jeg hadde disse fuktige avisene slengte jeg like godt inn en 125 grain Mega med Mas-36 (kaliber 7,5x54), som nevnt fikk jeg v/0 895 m/s med denne. Jeg skjøt kun et skudd med denne, en av en ble funnet med restvekt 72,3 grain. 125 grain Mega er ganske robust i dette tilfellet. Jeg har lenge lekt med tanken på å lade 150 grain Mega til min Winchester m/94. Litt skryt vil jeg gi FTXen, de gikk godt i børsa Skutt fra kjøkkenvindu på mitt landsted mot fuktige avisbunker 20 meter unna. Kjekt med ekstra ladepresse på kjøkkenbordet på landstedet langt inne på skauen og med kronografen på utsiden av kjøkkenvinduet.
×