Jump to content

338 Lapua Magnum fra eska til hjortelia


KnuteriK

Recommended Posts

Jeg er ikke av den typen som skriver så veldig mye her inne, men jeg følger likevel mye med(Ja, jeg burde sikkert skrevet litt selv. Men har liksom ikke noe å tilføre enn hva som har blitt gjort tidligere :roll: ). Og det er sånne tråder som dette som gjør turen innom Kammeret.no til en fryd.

 

Kan ikke si noe annet enn jeg er IMPONERT over pågangsmot, presisjon og perfeksjonismen din, her har mange endel å lære. Og jeg vil bare takke for at du vil dele dine historier med oss andre her inne. Lykke til videre, både med jakt, trening og tuning av rifle. Dette er en enorm motivasjon ihvertfall for meg, og sikker mange andre her inne.

 

Nok en gang, TAKK!

 

-Jonas

Link to comment
Share on other sites

Det skal ikke være enkelt her i verden.

 

Vel, uansett, i morra BLIR det skyting på 2km. Garantert.

I tillegg har jeg nå fått Oktokopteret opp og gå, og venter bare på noen dingser som gjør at jeg kan filme mens jeg flyr og ser fra kameraet på kopteret og dermed fly ut til blinken og være tilstede når kula kommer, selv om jeg er 2 km unna med rifla.

 

Så nå blir det en helt annen dans når det kommer til filmer. Regner med å være oppe og gå ila neste uke.

Har lånt utstyr og kopter, men det skal gå bra.

 

Det er noe ala dette, men litt større:

 

Link to comment
Share on other sites

Det kommer til å bli veldig bra.

HD kamera på kopteret og mitt gamle kamera ved standplass, splitscreen forhåpentligvis. Har fått deltidsjobb når jeg har fri fra offshore, som pilot for et firma som driver med grafikk og reklamefilmer, så der er det muligheter for å lære mer om redigering og effekter. Blir spennende.

 

Men først av alt, litt knalling på 2048 meter, uansett vind. Det er meldt sol, så sikten burde være god. Det er bare å håpe på treff :)

Link to comment
Share on other sites

Jeg har jo lekt med ballistikken i dette,

2000m er så langt, at en får 1-2 klikk forskjellig løsning, alt etter om en tar hensyn til at det er tynnere luft på toppen av kulebanen eller ikke...

1m/s utgangshastighet utgjør et klikk, en ES på 5 kan altså gi en høydevariasjon på 1m. Og et klikk for 3m feil avstand.

Det er 11klikk for spindrift, 3 for Coriolis, sideveis, og 0-2 i høyden, avhengig av retningen en skyter. 1° opp/ned gir et klikk forskjell i høyde.

Flytiden er 4.25 sekunder, og skulle en observatør ved målet høre smellet, så er det 2 sekunder etter nedslaget. Om KnuteriK vil høre nedslaget, så må han lytte godt 10.25sekunder etter at han skjøt...

 

Og det verste er, jeg tror han har kontroll på det.

 

K

Link to comment
Share on other sites

For å skyte griselangt og ha en sjangse for å treffe så må en se på detaljene. De "enkle" tingene som korrekt avstand, lufttrykk, temperatur, spindrift, coreolisdrift, skytevinkel osv må være på plass.

Da gjenstår:

  • 1.kunne skyte
    2.ha full kontroll over gjennomsnittsutgangshastighet på kula og minimal hastighetsvarisjon mellom skuddene
    3.Å kunne forutse vinden 2 km ut i teigen de kommende 4 sekundene :)

 

Men det skal være sagt at skyting på hold under 1000m ikke er så hokus pokus som en først kan tro før en har prøvd det. Ta med en kamerat og gå ut og prøv dere på 5-600 meter om dere har mulighet. Det er moro, og dere vil raskt se at dere treffer ganske ofte. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja, da er det gjort, og det gjorde godt.

TRAFF gjorde jeg også. :)

 

Er meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeget fornøyd med meg selv, og skal ha meg en cognac etter jakta i kveld.

Jeg gjorde en hel del forberedelser, de kom desverre ikke med på film, da jeg ikke hadde mye strøm på kameraet. Kameraet ble brukt til spotting av dyr oppe i fjellet idag, var ikke alle som hadde kikkeret, så da brukte jeg kameraet så alle fikk se hjort. ;)

 

Jeg målte vind i nærheten av målområdet. Den lå på jevne 2 m/sek.

Som jeg sier på filmen, tror jeg også at vinden vil blåse 2 m/sek inn mot steinen, og det gjorde den.

 

Jeg la inn in AB følgende.

Avstand: 2043 meter.

Angle: 4 grader

Hpa: 1019

Temp: 12

Hum: 50%

Vind: 1 m/sek ( Det var nesten helt dødt)

Vind retning kl 1

Spin Drift: On

Coriolis: On

Latitude: 62.35 deg

Azimuth: 258 deg

 

Soliution: 103.6 MOA Up----414 clicks

1.5 MOA Left----6 clicks

 

MV = 852 m/sek

 

 

Skudd nr 1 treffer ca mellom kl 1 og 2 i forhold til hvit flekk som det siktes på.

Skudd nr 2 treffer mer eller mindre samme sted som skudd nr 1. Man ser godt røykskyen.

 

Kompenserer så 1mao venstre, selv om man ser at det blåser fra høyre mot venstre og sikter igjen på den hvite flekken.

Treffer rett over, kanskje 20-30 cm, er litt usikker, men i samme høyde som de 2 første skuddene.

Konkluderer med at jeg har veldig jevn MV, og ES er under 5 på disse patronene, mener den lå på 4 da jeg sjekka sist.

Hvorfor jeg treffer til høyre på de 2 første skudda, skal jeg ikke uttale meg om, men 1 korreksjon og jeg var rett på sideveien. Hadde jeg kneppa 2 knepp ned, så hadde jeg muligens vært i den hvite flekken.

 

Planlegger å teste dette en gang til, og få med litt flere personer, med kamera ved stein, og evnt en 300 meter skive. Da kan jeg skyte 5 skudd på papp og se samlingen.

 

Kos dere med den lille snutten :)

 

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Skal prøve å snike ut noe papp i morra, været ser meget bra ut så da bør det gå ann å få noen runder på 2km slik at jeg får målt en samling.

Har vært på jakt i hele dag, men dyra ligger i skogen. De kommer ut ca 1830 om kvelden, og da gidder jeg ikke begynne med noe langhold nede i bygda, for mange nysgerrig Per'r. Best å skyte på formiddag når folk er på jobb. I morra tidlig kan det by seg en sjangs, så vi får se. :)

Link to comment
Share on other sites

Ja, jeg er fornøyd med høydespredningen. Vi har jo diskutert den før ;)

Laderutinene gjenspeiler seg tydligvis, lav ES får man ved å være litt mer tålmodig ved benken, og jeg har sett 3 tallet så lenge jeg holder meg under 10 skudd.

Sist jeg kronograferte hadde det rota seg en Norma hylse inn i Lapua pakken, og siste skuddet, som var Norma hylsa, dro ES'n opp fra 3 til 7.

570 kruttet brenner jevnt, og iflg mine data ligger det mellom 0.6 og 0.7 m/sek hastighetsøkning/senkning pr grad. MEN, når det er vamere enn 15 varme grader, så øker det til opp mot 1.2 m/sek. Så det er ikke konstant. Jeg treffer nemlig litt høyt når det er sånn 20 pluss i lufta. Men mellom 5 og 15, som det er mest av her på øya, så er jeg rett på.

 

Ble ikke noe skyting idag, det var noen skole klasser som hadde utedag ikke langt unna der jeg skyter, så da lot jeg være. Jeg må i tillegg pønske ut en måte å få opp blinken på, det er ingen trær der jeg kan spenne den opp. Så jeg må feste den på 2 lange lekter. Presenning er handla inn, 1.7x2.2 meter, optimistisk kanskje, men vi får se.

Link to comment
Share on other sites

Litt gode nyheter er ikke feil.

Fikk innvilga min søknad på 408 Cehytac idag, så da blir det ny gun :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Saken er, som mange kanskje har fått med seg, at jeg for en tid tilbake ble anmeldt for uforsiktig omgang med skytevåpen, ved å bedrive skyting i utmark på mine stålmål.

Jeg møtte i konfliktrådet, der vi naturligvis, ikke ble enige.

Saken ble gjenopptatt, jeg fikk status som mistenkt, og var på mandag inne i et nytt 2 timer langt avhør, regisert av politijuristen i Ålesund.

Fremla saken som den er, la frem mine skriftlige tillatelser fra grunneier, og viste til tidligere kontakt med politi, og synfaring med politiet i fjor.

Fikk telefon nå kl 0900, om at saken er henlagt, og at jeg kan gjenoppta skytingen. Stålplatene mine kunne jeg hente på politikontoret.

Så det må jeg si er gode nyheter, da er jo på en måte denne saken en liten milepæl hva denne type aktivitet angår, under de rette premisser, selvsagt.

 

Så idag blir det en tur opp i lia og få opp platene igjen.

 

Det er jo en fare for at "mannen" vil anke avgjørelsen, men iflg politiet blir en sånn anke mest sansynlig avslått.

 

Ha en strålende høst dag, i kveld er månen passe høyt oppe, så da blir det en tur ut i natta.

Link to comment
Share on other sites

Så det må jeg si er gode nyheter, da er jo på en måte denne saken en liten milepæl hva denne type aktivitet angår, under de rette premisser, selvsagt.

Du fortjener etter min mening mye kred for akkurat dette. Graden av seriøsitet, fokus på detaljer og ønsket om å gjøre ting ordentlig også utover selve skytingen er forbildelig.

 

Jeg håper at alle som leser denne tråden reflekterer grundig over hvordan du takler disse utfordringene og ikke bare fokuserer på den (rett nokk svært inponerende) lade-/skytetekniske utviklingen din. Det kreves dessværre svært få feiltrinn av andre for å rive ned noe slikt som du forsøker å bygge opp.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Gratulerer med utfallet av den tullesaken du ble utsatt for. :D Det er nettopp den dedikerte seriøsiteten, detaljfokuset og grundigheten som går igjen gjennom hele denne tråden, som gjør tråden så interessant og facinerende for meg ihvertfall. :wink: Det er bare å bøye seg i støvet, og ønske lykke til videre! :D

 

Gleder meg til å høre dine grunner for, og valg av, nytt ildjern!!

 

Måtte denne tråden leve lenge, lenge, lenge. :mrgreen:

 

En stor takk til deg Knut Erik. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...