Egil Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 Dau gris! Uhh, harding du... Sjølsprukke da? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ErikD Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 Juleaften = Rype. (Selv om jeg også slenger med en tiur i år, ettersom det blir litt for mange mennesker til de rypene jeg har i frysen) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G.Larson Posted December 21, 2008 Share Posted December 21, 2008 Bruker vanligvis røkt pinnekjøtt av sau. I år skal jeg for første gang prøve røkt pinnekjøtt av hjort. Er det noen som har erfaring med pinnekjøtt av hjort her inne? Prøvde for noen år siden pinnekjøtt av elg og det var kjempegodt. Ikke skyld på meg om julemiddan din ikke faller i smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted December 21, 2008 Author Share Posted December 21, 2008 Skjørtejeger, pinnekjøtt av hjort kan anbefales med god erfaring. Så trur ikkje du blir skuffa der. Men eg personlig vil nok i grunn foretrekke pinnekjøtt av ungdyr eller kalv, men det går sikkert fint med eldre dyr også. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pilAR Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 varm- og kal'kun! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagl Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Juleaften iår er første året vi feirer i eget hus (selv om vi har bodd her i 6 år...), så da bestemmer VI!. Det blir Julegrøt midt på dagen, risengrynsgrøt med mandel.. Til middag; ribbe, julepølse (både kjøpt, og IKKE MINST hjemmelaget..), medisterkaker (både kjøpt og hjemmelaget). Surkål, mandelpotet, brun saus... Til drikke: juleøl (Falcon), Juleakevitt, Rødvin Førstedagen har jeg ikke bestemt meg, mulig skogsfugl. Andre, tredje og fjerde skal vi bort. Så blir det lutefisk, og kanskje en bevergryte i romjula. Nyttårsaften har vi ingen store tradisjoner, men har ofte hatt kalkun. Vi får se på det. Kan like gjerne bli elgstek med alt tilbehør. Synd jaktsesongen er så langt framskreden, men begynner å glede meg litt til jul jeg også nå... Mvh Dagl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hjortejeger Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 På julafta vert det urøykt pinnekjøt her i gården. Heimelaga dampepølse, mandelpotet, kålrabistappe og surkål attåt. I glasa vert det Mack juleøl av det mørke slaget og Gammel Oppland, sjølvsagt. 1. juledag er det hjortesteik med ein god skysaus og heimedyrka poteter og grønnsaker. Vin: Desderi Superiore Barbera d`Asti 2004 Dessert vert riskrem med saus av frosne jordbær køyrd i matmølle 2. juledag er det lettsalta lange med heimedyrka poteter, grønnsaker og ribbefett. Vin: Ricotier Chinon 2006 Utover i jula held det fram med lutefisk, smalahove, kveite og kalkun På nyttårsafta er det på nytt pinnekjøt Så det er ei matorgie utan like God jul til alle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Så det er ei matorgie utan like :D Så sant som det er sagt! Og jeg har jo vært opptatt av helse og sånt en 50 års tid - - men ta det bare rolig, folkens - det er ikke så viktig hva man eter, og evt. drikker, mellom jul og nyttår. Vil du tenke på helsa, så vær litt nøyere med hva du spiser mellom nyttår og jul! Man prøver jo å kombinere familietradisjonene fra "begge sider" i jula - og da kan det bli tett mellom bordsetningene! Men dette er det som har vært opplegget de siste åra: Midt på dagen på julaften er det gjerne risgrøt. Til middag er det urøkt pinnekjøtt (sau), med kålrotstappe og svakt heimebrygga øl til. Desserten er ex-madammens heimelagde sitronfromasj - krevende sak! Is i reserve - moltekremen hører heime på juledag og nyttårsaften. På juledagen er det elgsteik - men da en oftest er bra mett etter middag og alskens julegodter til langt på natt dagen før, hender det at steika blir satt til kjøling, og spist som kald ut på kvelden! 2. eller 3. dagen blir det kveite - i år dessverre ikke sjølfanga! Og en eller annen dag i romjula blir det nok griseribbe - for å se hvor sprø en kan få svoren! Ser at noen av dere har mølje i løpet av dagen... Da det ikke er jeg som jobber i grytene hjemme så må jeg bare få spørre hva det er for noe? Spesielle steder i Norge hvor dette er vanlig? Ikke hørt om det før.. Har en venn som spiser mølje. Jeg kan godt tenke meg at det ikke er så veldig godt, siden det hovedsaklig er basert på flatbrød og kjøttkraft (kjøttmølje). Har også hørt at man ofte spiser fiskemølje i Troms og der omkring. "Lævermølja" er/var kvardagskosten under torskefisket - torskelever med masse feit (tran), med det heimelaga flatbrødet til, eller brutt i stykker og rørt sammen med lever, feit og fiskebiter. Eventuelt også med "møssmør" (prim/brunost), og sirup/brunsukker!! Det tilsvarer vel omtrent skogsarbeidernes "sluring" ernæringsmessig. Skikkelig forsyning av energi, omega-3 og A- og D-vitaminer! Når fiskerne var heime, skulle de ha en finere versjon, med kjøttkraft i stedet for leverfeit. Jeg er oppvokst med den retten, men kan styre min begeistring for den som julemat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sniper-two Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Ribbe, akevitt. rødkål og poteter...riskrem. Vilt spises hele året og passer ikke til jul etter min mening. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrMju Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 2. juledag er det lettsalta lange med heimedyrka poteter, grønnsaker og ribbefett. Vin: Ricotier Chinon 2006 God jul til alle Ribbefett til fisken, den var ny for meg. Kunne du utdjupa den litt. Hadde vore morro og prøvd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
merkel95s Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Takk for svar jegermeistern. Kan vel ikke si at det er noe som frister når jeg får høre hva det er, verken til julemat eller under torskefiske.. For min egen del er jeg forsiktig med å spise for mye i løpet av dagen, da det må være rikelig med plass i magen til selve julemiddagen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slemmo Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Ribbe og pølser julaften, pinnekjøtt, kalkun, torsk osv resten av jula. Hvor er det man kan jakte på denne villsauen forresten?.....har ikke sett noen bestand av den her på østlandet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magnum_mauser Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 2. juledag er det lettsalta lange med heimedyrka poteter, grønnsaker og ribbefett. Vin: Ricotier Chinon 2006 God jul til alle Ribbefett til fisken, den var ny for meg. Kunne du utdjupa den litt. Hadde vore morro og prøvd. Dvs att når du lager pinnekjøtt, så sparer du litt av fettkrafta som blir igjen i kjelen etter damping, denne varmer du opp og har over fisken. Snadder Her er det lettsalta brosme med ribbefett og lettsalta flesk som er slankekosten i romjula Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Innante Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Det er velsigna godt med anten fersk eller saltsprengt torsk etter alt flesk og feit-mat i jula. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hjortejeger Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Dvs att når du lager pinnekjøtt, så sparer du litt av fettkrafta som blir igjen i kjelen etter damping, denne varmer du opp og har over fisken. Snadder Her er det lettsalta brosme med ribbefett og lettsalta flesk som er slankekosten i romjula Set du panna med ribbe og kraft kaldt, så stivnar ribbefettet. Det er berre å bryte i bitar, smelte på svak varme i ei panne og ause over ferdigrenska fisk og potetet. Det skal du berre prøve MrMju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bris Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Her har min bedre halvdel trumfet igjennom and som julemiddag. Hvilken art det dreier seg om vet jeg ikke men pleier å smake fantastisk! Med dansk kone blir det altså danske tradisjoner i Norge... Var særs skeptisk i begynnelsen da det alltid har vært pinnekjøtt for min del, men da jeg smakte for første gang for noen år siden var det gjort. Vil faktisk påstå at and med tilbehør er bedre enn pinnekjøtt - og så klarer jeg å spise mye mer mat og! Og uansett så blir det pinnekjøtt minst to - tre ganger eller i juletiden... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 For min egen del er jeg forsiktig med å spise for mye i løpet av dagen, da det må være rikelig med plass i magen til selve julemiddagen Det er vel det som er problemet - hvordan skal en få plass til alle godsakene! Sjøl om en kommer seg ut på fysisk aktivitet (dessverre ikke jakt!), er det vanskelig å få plass til alt, og enda verre å få forbrent alle kaloriene! En kamerat av meg (yrkesfisker) går opp 10 kg i løpet av jula, når han blir sittende innomhus og spise fra morgen til kveld. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
revejeger1971 Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Jeg blir vel sittende her på jobb i jula, og må pent ordne min egen julemat, så nå har jeg kuttet opp årets pinnekjøtt av hjort og lagt det i en kasserolle til utvanning. Skal vannes ut til i morra, og så må jeg teste om det er bra eller ikke. Frykter det er en smule salt, så det kreves en liten smaksprøve Men...det må vel tåles... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaktjan Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Røde pølser.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wbrochs Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Ovns stekt fersk lammeribbe med surkål og hjemmelagde kjøttkaker. Fantasisk godt!! Til dessert blir det dronning Maud pudding. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rypert Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Pinnekjøtt, kålrabistappe og poteter Riskrem med rødsaus til dessert Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Truls Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 Pinnekjøtt, kålrabistappe og poteter Riskrem med rødsaus til dessert pluss Gammel Opland, Ringnes pilsener og rognebærgele, minus riskrem og rød saus, pluss multer, fløte og sukker Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted December 22, 2008 Share Posted December 22, 2008 De som ennå ikke har bestemt menyen til julaften, kan jo prøve denne oppskriften fra i fjor! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Burgsmuller Posted December 23, 2008 Share Posted December 23, 2008 Ribbe medister kaker og pølse til middag med noen pressede poteter fra Løten i små glass å jule øl fra en statelig butikk + hjemme brygget øl. Multer til dessert med en passende vin til. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Haraball Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Og så ble det reinsdyrlår i år oxo, meget godt, så blir det ribbe m.m. i dag, God Jul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 kjøttdeig med stekt potet brun saus og maccarena. alt toppet med pistasj is. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyribergets O`Luna Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Helstekt rådyr lår og kjøttkaker av rådyrfarse! Fantastisk mat . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joggen Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Pinne kjøtt!!!!, ellers skulle jeg ha rådyrlår til 1 event 2 dagen. Tok ut av fryseren, å la på trappen da jeg skulle i kjelleren. Da jeg kom opp var de vekk. Trodde kona hadde lagt dem tilbake i fryseren, men det hadde hun ikke. Så sporene i snøen, at reven hadde tatt begge lårene, å stukket til skogs. Lærte en lekse der!!!!!. Rart han tørr, for jeg har en Groendael hann, og han hadde fikset den reven lett hadde han vært ute. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puma Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Juleaften er det ribbe som står på menyen. 1 dag koldtbord med "rester" fra dagen før...... 2 dag laks Så kommer vilt utover i romjulen som toppes med rådyrlår på nyttårsaften Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sigurd2verud Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 TIUR! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.