Jump to content

Bære våpen i naturen utenom jakt


UlvenKolbein

Recommended Posts

Tidligere i høst da jeg var paa rypejakt, traff jeg paa noen ungdommer som hadde vert paa tur i fjellet. den ene var hagle, men hadde ikke ammo med seg, påstod han. han hadde den med for aa trene og for aa faa "jaktfølelsen". dette fikk meg til aa undres: er det lovlig aa bære våpen i naturen(med ammo) bare fordi en skulle ønske det? Ungdommene kom fra områder som ikke var åpnet for jakt. hva er gyldig grunn til aa bære våpen i naturen? Har man lov til aa ta med seg børsa i fjellet for aa trene? for eg beskyttelse mot bjørn og andre predatorer?

Link to comment
Share on other sites

Vel, mon tro om ikke det lå noen ekstra store røde tyttebær i lyngen like ved der du møtte dem ;)

 

Er ingen jurist, men som grunneier ville jeg nok bedt om vettug forklaring på hvorfor noen skulle gå med våpen utenfor jakttid. Det samme gjelder nok kommunens oppsynsmenn og kvinner. Frakte våpen fra A til B, kan være eksempel på grei forklaring. Øve seg på å sikte etter fugl blir litt tynt..

Link to comment
Share on other sites

Dette forholdet er regulert i Viltloven:

§ 45. (ferdsel med våpen på annen manns grunn)

Ferdsel med skytevåpen eller fangstredskap er forbudt i utmark der en annen har jaktrett, med mindre det skjer i lovlig ærend, og våpenet bæres uladd.

Legg merke til "og", begge vilkår må være oppfylt. Og husk at oppsynsfolk med begrenset politimyndighet har anledning til å bruke tvangsmidler, herunder ransaking.
Link to comment
Share on other sites

Vel, mon tro om ikke det lå noen ekstra store røde tyttebær i lyngen like ved der du møtte dem ;)

 

Vel, på seg selv kjenner man andre? :D:D

 

Jeg husker fra min ungdom at jeg i allefall en sesong sensommeren/tidlighøsten gikk i jaktterreneget med tom hagle både for å undersøke om det var fugl i terrenget, og ev.få trenet på en og annen skuddsituasjon. Det falt meg ikke inn at det kunne være noe galt i det, og det gjør det forsåvidt fremdeles ikke.

 

Det ender vel opp med at den overivrige promillen av jegere som ønsker slikt må anskaffe plombert hagle for å unngå å bli mistenkeliggjort. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Har også gjort dette noen ganger med rifle og hagle. Men da for å tilpasse reima sammen med sekk og hvordan den blir med litt bevegelse i ulendt terreng. Har fått noen blikk av og til, men regner med at de skjønte tegninga når jeg tok av sekk og våpen for å justere reimer. Har heller ikke stått noe om våpendesperado i lokalavisa heller så... :-P

Link to comment
Share on other sites

Tror det er mindre farlig å prøve seg med "gynekolog på hjemmebesøk-forklaring" når naboen tar deg på fersken i ferd med å forlate huset hans enn å vimse rundt med våpen i andre sine terreng. Hvorvidt det er under, før eller etter jakten kan bli detaljer bare en obduksjon vil avdekke :twisted:

 

Oppriktig; Dette er noe av det farligste man gjør i fredelige Norge. Avtal slikt på forhånd.

Link to comment
Share on other sites

Spørsmålet er om det å bære våpen for å trene inn jaktfølelsen oppfyller kravet til "lovlig ærend" i viltloven. Den typiske situasjonen for denne bestemmelsen er jo at man bærer våpene igjennom andres terreng på vei til sitt eget. Sett i sammenheng med de relativt strenge reglene for våpentransport ellers, samfunnets økende skepsis til våpen og ikke minst den store muligheten for misbruk - tyvjakt - med en slik praksis, tror jeg både påtalemyndighet og domstoler fort ville komme til at det ikke er "lovlig ærend". Jeg ville ihvertfall ikke tatt sjansen på det - da er det enklere å alliere seg med en grunneier, forklare ærendet og traske rundt så mye man vil.

Link to comment
Share on other sites

Slik jeg ser det er det minst et par ting som er intressant i slike saker som denne.

-hvorfor bærer personen våpen? (aktverdig grunn, våpen uten ammo osv er vel forutsetninger for at dette skal være lovlig)

-hva har den som lurer på hvorfor personen bærer våpen egentlig med det å gjøre ? (han er grunneier, eller er oppsyn på vegne av grunneier er vel forutsetninger for at man har noe med det å gjøre?)

Link to comment
Share on other sites

No er det jo jakt på mink, mårhund,bisam vildsvin hele året i dette landet
Og kjøper man et småroviltskort på Inatur til 100kr, så kan man jo jakte på alle statskogs eiendommer. Det gir muligheten til å gå med børsa på skuldra i store deler av landet året rundt.
Link to comment
Share on other sites

Dette er litt nostalgi, og vel også en smule OT. En del av dere har vel fått med seg at jeg har noen år på baken etterhvert. I min grønne ungdom hadde den lokale jeger og fiskeforeningen leiet et jakterreng som lå ikke så veldig langt unna byen. Jeg var fremdeles ikke kommet i den alder at jeg var innehaver av førerkort og med tilgang til bil, men jeg var den stolte eier av en hagle. Løsningen ble å strappe hagla fast på bagasjebrettet på sykklen og per pedal forfrakte meg, fra heimen gjennom byens sentrum og ut til de forjettede jaktmarker. Jeg kan ikke huske at jeg noensinne ble avkrevd noen forklaring på hvorfor jeg syklet rundt med en hagle bak på sykkelen :lol:

 

Når jeg først er i gang med sykler, det var en gang far og jeg var på vei opp gjennom dalen til hytta, og vi møtte en av bygdas bønder på vei nedover. Det var en bekjent, så far stoppet og slo av en prat, og som rimelig var fikk bonden spørsmål om hvor han var på vei. Nei, han skulle nå ned til samfunnshuset i bygda, det var dans der den kvelden. Å dæven, sa fatter'n, vil du låne kniv? Trengs ikke, sa bonden, jeg har øks bakpå sykkelen :lol:

Link to comment
Share on other sites

Jeg kan ikke huske at jeg noensinne ble avkrevd noen forklaring på hvorfor jeg syklet rundt med en hagle bak på sykkelen
Det var nok fordi dette skjedde før nasjonens innbyggere hadde utviklet seg til å bli en gjeng urbane blautfisker (uttrykket endret - Jegermeistern), som driter i buksa hver gang de ser en mann med ett gevær. Hadde det bare vært mulig å skru tiden tilbake.
Link to comment
Share on other sites

Tja jeg hadde krevd en meget god forklaring om jeg hadde møtt en ukjent med våpen i terrenget hvor jeg jakter i feks juli måned.

Jakter på privat terreng og kjenner alle i foreninga, sitter også i styret i den foreninga som disponerer jakta og fungerer som oppsyn ved behov.

Om jeg noen sinne hadde møtt fremede på denne måten og de ikke kunne forklart seg meget godt og fortrinsvis med dokumentasjon ville jeg nok vurdert sterkt en tlf til onkel blå.

Har ingen myndighet til og sjekke noe som helst av lommer eller sekk, men jeg ville nok antatt at muligheten for at våpenbæreren hadde ammo med eller på seg for stor.

Er selv en ekstremt ivrig jeger og tilbringer all min fritid i skogen eller på fjellet men dra med meg våpen utenfor jaktsessong ser jeg ikke poenget med, er vel nokk negativt fokus på jegere og jakt fra før, tror ikke andre folk som bruker skog og fjell hadde satt pris på dette.

 

Smårovvilt kortet til Statsskog er noe av det beste de har gjort i mine øyne, men jeg tviler på at tanken bak dette var at folk kunne bruke det som en unskyldning til og ta med hagla på sommerens fisketur i tilfelle de fikk øye på en mink...

Link to comment
Share on other sites

men dra med meg våpen utenfor jaktsessong ser jeg ikke poenget med, er vel nokk negativt fokus på jegere og jakt fra før
Poenget måtte i så fall være, at folk over tid, ble vant til slike syn, og at man dermed fikk reversert den mediaskapte våpenskrekken som florerer i dagens samfunn. Sansynligvis for seint, men allikevel verdt et forsøk.
tror ikke andre folk som bruker skog og fjell hadde satt pris på dette.
Nei, du har nok desverre ødelagt hele toppturen for friluftsfolket hvis de får øye på at det henger et skytevåpen på sekken din.
Smårovvilt kortet til Statsskog er noe av det beste de har gjort i mine øyne, men jeg tviler på at tanken bak dette var at folk kunne bruke det som en unskyldning til og ta med hagla på sommerens fisketur i tilfelle de fikk øye på en mink...
Selvfølgelig var ikke dette tanken bak. Den dagen du må ha en skogbruksutdannelse for å få eie en motorsag, da ligger den vanlige "gode tanken" bak.
Link to comment
Share on other sites

[...]Smårovvilt kortet til Statsskog er noe av det beste de har gjort i mine øyne, men jeg tviler på at tanken bak dette var at folk kunne bruke det som en unskyldning til og ta med hagla på sommerens fisketur i tilfelle de fikk øye på en mink...

Om ikke meningen med ett billig smårovdyrkort var at folk som likevel reker rundt i skogen skulle kunne knerte en mink og en kråke litt sånn tilfeldig når det passet sånn, ja da er det vel ikke noe poeng med ett eget (billig) kort for slik vilt? Om du virkelig intereserer deg for målrettet jakt på noe så er det vel av liten betydning om jaktkortet koster 50,- eller 1675,-, om du derimot egentlig er ute på annet ærend uansett så vil ett billig rovviltjaktkort kanskje gjøre at du tar med hagla likevel.

Link to comment
Share on other sites

Jeg kan ikke huske at jeg noensinne ble avkrevd noen forklaring på hvorfor jeg syklet rundt med en hagle bak på sykkelen
Det var nok fordi dette skjedde før nasjonens innbyggere hadde utviklet seg til å bli en gjeng urbane blautfisker (endret, Jegermeistern), som driter i buksa hver gang de ser en mann med ett gevær. Hadde det bare vært mulig å skru tiden tilbake.

 

Yepp, hadde jeg gjort det i dag hadde det nok blitt minst Delta med tung bevæpning, avsperring av halve bysentrum og tipsing til TV2 og Dagbla' :lol:

Link to comment
Share on other sites

Den dagen du må ha en skogbruksutdannelse for å få eie en motorsag, da ligger den vanlige "gode tanken" bak.

 

Dagen har vel på mange måter kommet. Du skal faktisk ha dokumentert opplæring OG fullt verneutstyr for å kunne bruke motorsag i ganske mange sammenhenger allerede i dag. Verneutstyret er de bare dumt å ikke bruke, og har du ikke opplæring i bruk av motorsag så BØR du faktisk ikke bruke slikt utstyr, men DOKUMENTERT opplæring?? Det bør være lov å gjøre dumme ting, synes jeg! Og ønsker du å kappe av deg armer, bein eller hode så burde det faktisk ikke være forbudt!

 

Til Istmus, du er selvsagt mye (noe i allefall :lol: ) eldre enn meg, men jeg har vel allerede fortalt om at jeg som HV-ungdom i Bartebyen tok bussen til og fra ukentlige samlinger med MG-34 på skuldra og INGEN reagerte på det! Betalte ikke på bussen heller når man gikk i uniform. Verden har forandret seg MYE på 35-40 år!

Link to comment
Share on other sites

Når tid har MG blitt oppbevart hjemme hos HV-soldater?

 

På 70talet var dette vanlig. :winke1: Og jeg var ikke engang "vanlig HV soldat". Jeg var HV ungdom!

 

Hjemme hadde jeg Mauser Mk98 som jeg kjøpte fra HV da vi fikk AG3, og tjenestyevåpen som var AG3 og MG 34, begge med beredskapsammo!

 

 

Du skjønner det Chiefen, det var engang da dette landet besto av menn som ikke var skuggeredde og pisset i buksa ved synet av våpen! Og det er ikke så veldig lenge siden heller. :roll:

Link to comment
Share on other sites

I 94 (tror jeg det var), var det ett øyeblikk spørsmål om MG3en min skulle bli med hjem eller ligge på lager. Grunnet tyrker MG3, ble det først bestemt at MG enere skulle beholde AG3n og MG3ene skulle ligge på lager. Så kom tennålssaken og MG3 skulle kun ligge på beredskaps lagerene (om dette kun var lokale utslag eller vites ikke, men da jeg tok MG kurset var det forventet at den skulle lagres hjemme i følge det instruktøren da sa).

 

Uansett på siden det der, personlig liker jeg å dra med meg rifle eller haggle som motivator for å flytte på beina. Desverre er det ikke så enkelt som før, da var fjøra mer eller mindre fri, og ingen brydde seg med hva ungdommen drev med når det smalt. Nå ser folk ofte litt skjevt på en når en kommer tusslende med rifla over skuldra, det er greit nok når det gjelder hundeeiere i båndtvang tid i/ved saue gjerde. Men ellers så virker det som om folk bryr seg mindre og mindre des lengre ut i jakta man kommer (kansje blir de vant til synet?), så jeg tror det er sunt å vise seg så mye en kan med rifle på skuldra og smil i munnviken når en møter folk.

Link to comment
Share on other sites

Hei.

 

Når jeg var hv ungdom i samme by hadde vi ikke lenger ag3, schmeiser mp40 ol. Noe Hadelands drapene var var stærkt medvirkende til. Så nye restriksjoner etter alvorlige hendelser er ikke noe nytt. Vår Mauser m98, hang over skuldra når vi kjørte moped og ble med på bussen, når vi skulle på samlinger.

 

Over skuldra hang også hagla, når mopeden ble brukt til og fra ande-og skogfugeljakt.

Vi skjøt også leirduer på statsalmeningen, uten at vi verken så eller hørte noe til delta av den grunn.

 

Er ellers enig med Vingemutteren i at det blir mindre og mindre styr i media ang våpen og skyting, desto lengre ut i jakta vi kommer. Det har jo blitt tradisjon at det meldes om skyting og folk med våpen som lusker rundt, vært år når bukkejakta starter i august.

 

Så at det hjelper å vise seg med våpen i ny og ne er det ingen tvil om.

 

Jeg ser problematikken med at noen tusler rundt med gevær i andres jaktterreng, men jeg vil forbholde meg retten til å "tusle" rundt i eget terreng med børsa hele året.

 

Så kom dere ut og vis fram våpnene deres.

 

Roar

Link to comment
Share on other sites

Det var nok fordi dette skjedde før nasjonens innbyggere hadde utviklet seg til å bli en gjeng urbane blautfisker (uttrykket endret - Jegermeistern), som driter i buksa hver gang de ser en mann med ett gevær. Hadde det bare vært mulig å skru tiden tilbake.

 

Siterer bare denne, men jeg kunne jo gjerne tatt med flere av innleggene foran her. Det er gått så langt at det var nettopp (jeg husker ikke hvor, saken var referert i avisene) en større utrykning med væpnet politi, avsperring av området og søk etter en rapportert person som gikk rundt og siktet med en rifle. Det viste seg at det dreiet seg om et luftgevær :crazy:

Link to comment
Share on other sites

Jeg var ikke der, så selv om mitt "falkeblikk" er OK på litt avstand, så er det nok ikke veldig lett å se forskjell på litt avstand. Det var heller ikke hensikten med innlegget, det var å vise til hvor "jumpy" enkelte er blitt nå i forhold til våpen. Det er jo nok å vise seg et sted med en "våpenliknende" gjenstand for å uløse alarm og utrykning med Delta og blålys. Det er vel nummeret før man "av sikkerhetsgrunner" kaller inn skarpskyttere og helikopterstøtte fra Rygge også :lol:

Link to comment
Share on other sites

Jeg var ikke der, så selv om mitt "falkeblikk" er OK på litt avstand, så er det nok ikke veldig lett å se forskjell på litt avstand. Det var heller ikke hensikten med innlegget, det var å vise til hvor "jumpy" enkelte er blitt nå i forhold til våpen. Det er jo nok å vise seg et sted med en "våpenliknende" gjenstand for å uløse alarm og utrykning med Delta og blålys. Det er vel nummeret før man "av sikkerhetsgrunner" kaller inn skarpskyttere og helikopterstøtte fra Rygge også :lol:

 

Så om noen hadde siktet på deg med et gevær, så hadde du bare tenkt "pytt pytt, 99,99% av alle skyttere er jo lovlydige, så dette er ikke farlig", eller hadde du gjort det samme som de i saken, altså ringt politiet?

 

Det er mye sant i at folk har blitt for "jumpy" i forhold til våpen, men hendelsen du trekker fram er ikke noe godt eksempel.

Link to comment
Share on other sites

Så om noen hadde siktet på deg med et gevær
(Kuttet ned sitatet av forrige innlegg. Jegermeistern)

Nå ja, jeg kan faktisk ikke se noen sted at det sies at vedkommende SIKTET PÅ PERSONER, og da er det en helt anne historie enn det du penser det inn mot. Hvis noen sikter rett mot meg vil jeg selvsagt bli sur, men at noen i nærehetn sikter på brusbosker eller slikt på en måte som ikke umiddelbart virker farlig ville jeg da faktisk ikke bry med med!

Link to comment
Share on other sites

Nei, kun lov på svalbard.

Men er nok relativt vanlig å ha med et par slugs om man uansett er på jakt. Er nok ikke spesielt ofte man trenger det, men 64 gram ekstra å bære er det kanskje verdt om du føler deg litt tryggere? (Eller ønsker muligheten til å avlive skadet rein etc.)

Link to comment
Share on other sites

Varj skrev:

 

Så om noen hadde siktet på deg med et gevær, så hadde du bare tenkt "pytt pytt, 99,99% av alle skyttere er jo lovlydige, så dette er ikke farlig", eller hadde du gjort det samme som de i saken, altså ringt politiet?

 

Hvis vi tar 2011 var det foruten han der gærningen på Utøya 4 drap i Norge, 2 med hagle, 1 med revolver og 1 med pistol. Det var pr 24.11.2011 486 082 regstrerte våpeneiere, hvorav 42 439 var registrert avgått ved døden. Tar vi hensyn til det, og regner med herr Breivik, var det altså 5 personer som i 2011 begikk drap med skytevåpen. Beregnet på 443 643 levende våpeneiere betyr det at antall som begikk drap med skytevåpen var 0,001127 %, eller for å runde av litt, 0,01 promille.

 

Så, litt populært, 99,999 % av våpeneierne er lovlydige :mrgreen:

 

Jada, det er litt demagogisk, og det er jo (heldigvis) langt fra alle som gjør seg skyldige i et eller annet brudd på våpenlovgivningen som dreper folk, poenget er at det er for lite som skal til i dag før "noen" slår alarm når de ser noe som kan se ut som et våpen :evil:

 

Det som også var poenget i saken jeg refererte var, slik det er påpekt fra andre også, at vedkommende med luftgeværet visstnok ikke hadde siktet på folk, han hadde bare "siktet".

 

Jeg mimrer litt, jeg var med på min første jakttur da jeg var 6 år gammel, behørig satt opp med et rødt tregevær som skjøt trepropper (med fjærkraft) og Sigurd Skauns (norsk forfatter) feite, forspiste foxterrier som jakthund. Jeg gikk vel og siktet i hytt og pine og skjøt trepropper mot alt som så ut som det rørte på seg, og spekulerer over hva som kunne skjedd dersom jeg i dag hadde blitt observert i et mondent villastrøk :?::roll:

Link to comment
Share on other sites

Nei, kun lov på svalbard.

Men er nok relativt vanlig å ha med et par slugs om man uansett er på jakt. Er nok ikke spesielt ofte man trenger det, men 64 gram ekstra å bære er det kanskje verdt om du føler deg litt tryggere? (Eller ønsker muligheten til å avlive skadet rein etc.)

 

Jeg kom en gang over et skadeskutt reinsdyr på rypejakt, men kom ikke nær nok til å avlive det med hagla. Den gang var slugs ikke tillatt i Norge, men jeg lagde meg deretter "slugs" ved å skjære nesten gjennom pappen der hvor filtforladningen i patrona lå, jeg testet disse, og de gikk som en kule 70 - 80 meter før de begynte å spre. Etter at slugs ble tillatt har jeg alltid et par med, men har heldigvis aldri hatt bruk for dem. Derimot har jeg på reinsjakt to ganger skutt dyr som var skadeskutt, det ene hadde nok overlevd, det haltet, men hadde bare et streifskudd i det ene benet, men det andre hadde fått skutt av ene framleggen og haltet avgårde på 3 ben.

 

Blir du angrepet av bjørn (noe jag anser som ganske utopisk) hadde jeg nok heller forlitet meg på en hagleladning på kort hold fremfor å satse på å bytte patroner til slugs dersom bjørnen kom. Jeg har heller aldri hørt om tilfeller der dette kunne vært aktuelt, men jeg har hørt om folk som har blitt angrepet av elg og har felt elgen på kort hold (under 10 meter?) med hagle.

Link to comment
Share on other sites

Hei. Dere bor nok på feil sted i vårt langstrakte land. Jeg går rundt hus veggene med både hagle og rifle og ingen reagerer på det :lol: . Det gjelder å skyte noen skudd hver dag for da blir de holdt varme og ett skudd eller to blir ikke lagt merke til. Kan faktisk aldri huske at noen har reagert negativt :D .

Link to comment
Share on other sites

Jakter selv rev fra huset og skyter både kråke og nøtteskrike i hagen innimellom. Er heller ikke så mange år siden jeg putret rundt på mopeden med hagla på ryggen og dachsen i ryggsekken :D på vei ut i skauen for og jakte.

Møter folk rett som det er når jeg jakter og har aldri fått negative komentarer.

Hender folk spør hva jeg jakter og om det er jaktsessong nå, svarer alltid på spørsmål med et smil og får som regel lykke til og skitt jakt før jeg rusler videre :D

 

Men jeg har mine tvil om jeg hadde møtt samme godviljen om jeg hadde forklart at jeg var ute og trente til rådyrjakta i Mai måned.

Trådstarter skrev bære våpen i naturen utenom jakt og nei jeg personlig ville ikke gjort dette. Og jeg ville blitt skeptisk om jeg møtte en kar med våpen i skauen her jeg bor midt på sommeren. Holder til utenfor Drammen og det har vært noen episoder opp igjenom med uvettig våpenbruk i marka.

Dette har IKKE vært jegere eller i jaktsessong men folk flest har en formening om når det er sessong og ville kansje ikke satt pris på og møte en kar med børsa i neven når de var på badetur i om sommeren.

 

Selvfølgelig er det revejakt og minkjakt på sommeren men ingen av disse formene foregår vel i særlig utstrekning der sjansen for og møte folk er spesielt stor.

Link to comment
Share on other sites

Litt tilbake til det tråden handlet om, så har jeg faktisk vurdert å ta med rifla uten ammunisjon og sluttstykke når jeg trener med hunden (jämt). Mulig det er bare meg, men jeg syns hun fungerer bedre på jakt enn på trening. Tørrtrening blir liksom litt mer som en tur. Har forøvrig ikke gjort det så langt. Kan ikke tenke meg til at det skulle være noe problem bortsett fra en litt utvidet diskusjon med evt andre brukere av skogen. Vil noen ringe politiet så er onkel hjertelig velkommen til å være med hjem for å bevitne at sluttstykket faktisk ligger innelåst i våpenskapet hjemme.

Link to comment
Share on other sites

Dette forholdet er regulert i Viltloven:
§ 45. (ferdsel med våpen på annen manns grunn)

Ferdsel med skytevåpen eller fangstredskap er forbudt i utmark der en annen har jaktrett, med mindre det skjer i lovlig ærend, og våpenet bæres uladd.

Legg merke til "og", begge vilkår må være oppfylt. Og husk at oppsynsfolk med begrenset politimyndighet har anledning til å bruke tvangsmidler, herunder ransaking.

 

Er det å hente hunden et lovlig ærend? Har tenkt over det flere ganger når bikkja har jaget ut av terrenget. Kan jeg lovlig krysse grensa og gå etter losen, selvfølgelig uten patroner i børsa, for å koble bikkja? Eller må børsa settes igjen på grensa?

Link to comment
Share on other sites

Er det ellers utenom jakt lov å bære jaktvåpen til beskyttelse hvor det ferdes bjørn på fastlandet?

 

Vil nok ikke anbefale det nei! Virkelikg ikke!! Forøvrig er ikke bamsen så farlig at det er noe slikt behov. Den stikker av med en gang den merker at du er i nærheten, du vil mest sansynlig ikke se den engang.

 

Ja jeg mente at det ikke er lov, det er ikke bare unødvendig, du vil få store problemer med Onkel Blå hvis du blir tatt medbringende skytevåpen som forsvar mot bjørn.

Link to comment
Share on other sites

32-40 Win skrev:

Det var nok fordi dette skjedde før nasjonens innbyggere hadde utviklet seg til å bli en gjeng urbane blautfisker (uttrykket endret - Jegermeistern), som driter i buksa hver gang de ser en mann med ett gevær. Hadde det bare vært mulig å skru tiden tilbake.

 

Skulle vi skru tiden tilbake vil vi finne mange familier med total mangel på forståelse av hva et våpen er. For mange var eneste våpenopplæringen å se westernfilmer på kino.

 

De som vokste opp i forsvars/skytterlags familier opplevde jeg fikk en våpenoppdragelse som harmonerer med dagens holdninger.

 

Personlig har jeg aldri opplevd negative reaksjoner når jeg bærer våpen, jeg har heller ikke ønske eller behov for oppmerksomhet.

Link to comment
Share on other sites

Dette forholdet er regulert i Viltloven:
§ 45. (ferdsel med våpen på annen manns grunn)

Ferdsel med skytevåpen eller fangstredskap er forbudt i utmark der en annen har jaktrett, med mindre det skjer i lovlig ærend, og våpenet bæres uladd.

Legg merke til "og", begge vilkår må være oppfylt. Og husk at oppsynsfolk med begrenset politimyndighet har anledning til å bruke tvangsmidler, herunder ransaking.

 

Er det å hente hunden et lovlig ærend? Har tenkt over det flere ganger når bikkja har jaget ut av terrenget. Kan jeg lovlig krysse grensa og gå etter losen, selvfølgelig uten patroner i børsa, for å koble bikkja? Eller må børsa settes igjen på grensa?

 

Å hente hunden igjen under slike omstendigheter vil trolig anses å følge av den plikten du har til å vise aktsomhet etter hundeloven § 3. Altså klart et lovlig ærend.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ser litt forskjellige meninger på det her. Tidlig denne sommeren møtte jeg en jeger med hund og gevær når jeg var på fisketur. Fiskekompisen min mente han trener hunden sin på skudd.

 

Ikke at jeg har planer om dette, men kan noen dra på fisketur utenom jakt i skauen på statsgrunn med gevær eller ikke? Da mener jeg å bare ha den med seg helt uten grunn, og er det noen her i politiet som vet?

Link to comment
Share on other sites

Ikke at jeg har planer om dette, men kan noen dra på fisketur utenom jakt i skauen på statsgrunn med gevær eller ikke? Da mener jeg å bare ha den med seg helt uten grunn, og er det noen her i politiet som vet?
Er vel bare offentlig det er forbud mot.. I skog og mark er det lov å bære våpen.
Er dette så vanskelig, da? :shock:

 

Enda en gang, sitat fra Viltloven § 45: "Ferdsel med skytevåpen eller fangstredskap er forbudt i utmark der en annen har jaktrett, - ".

 

Om marka er privat, almenning eller statlig, har ingen betydning. Skytevåpen i utmark er knyttet opp mot jaktretten. Unntaket er "lovlig ærend" (korteste vei til eget jaktterreng, f.eks.), OG at våpenet bæres uladd. Alle andre tilfeller krever tillatelse fra den som har eller disponerer jaktretten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...