Jump to content

Ole Brum

Members
 • Content Count

  893
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ole Brum

  Ruger mini 14

  Min forlot fabrikken i 2014 og har således et "romsligere" løp enn de gamle produsert før 1990. Den har ligget på lager til jeg kjøpte den for kort tid siden. Jeg kan tenke meg at en av grunnene til overgangen fra .308 til .311 har å gjøre med amerikansk "Product Liability" lovgiving. Hvis det ramlet inn mengder med billig suprplus østblokk ammo til USA måtte vel fanrikken ta hensyn til dette. Selv om forskjellen på .311 og .308 kun er bagatellmessige .003 eller 0.0762mm kan man nok tenke seg at det kan bli noe større trykk med den større kula i et .308 løp. Og med utenlandsk ammo med usikker/tvilsom opprinnelse er det vel ikke helt "borti skogen" at Ruger ønsket å sikre seg mot søksmål. Slike kan som kjent bli veldig kostbare i USA. Når det kommer til presisjonen så kan nok problemene som Gjest opplever med .311 ammo i like stor grad skyldes generelt dårlig kvalitet på ammoen som at våpenet ikke liker .311 kuler. Hvor motiverte arbeiderne som produserte dette var og hvor nøyaktig utstyret de jobbet med var kan man jo sette spørsmålstegn ved. Men om Gjest har testet dette med kontrollerte hjemmeladninger er det jo greit, da foretrekker hans våpen .308 kuler og ferdig med det. Feilfunksjon på denne "billig" ammoen fra østblokken kan nok gjerne skyldes de samme forhold ved produksjonen som jeg nevnte overfor. Det behøver ikke nødvendigvis bety at våpenet ikke liker ammo med .311 kuler. Rent prinsippielt ser jeg at .308 kuler kan "ri på bommene" i et .311 løp. Men igjen er det ikke store forskjellen på diameter på de to kulene. Erfaringer som jeg har hørt andre har hatt med "utskutte løp" ( dvs løp som er "romme" ) er at man kan få bedre presisjon med slike våpen hvis man senker hastigheten på kula. Teorien er at når kula ikke går så fort vil den lettere får grep i riflingen istedet for at den "rir på bommene". Det er mulig at det er noe slik som gjør at Gjest sine .308 går bedre enn .311? Mini14/30 er vel heller ikke våpen der man primært gåt for maks hastighet, men heller søker mot presisjon. Jeg skal uansett dra noen samenlignbare ladninger i begge kulestørrelser for å se hva som fungerer best. Ser umiddelbart for meg at hastigheten på .311 kuler vil bli høyere enn med .308 kuler med samme kruttmengde. Gjest skriver jo også at hans ladninger forutsetter mye kruttgass for å fungere skikkelig. Kan tenke meg at dette skyldes at noe kruttgass evakuerer mellom bommene på siden av kula. Thats my 2 cents!
 2. Ole Brum

  Ruger mini 14

  Nå "datt jeg av" her Gjest. Du sier at de tidlige (gamle) utgavene av Mini 30 har løp i 310-311 og at de nye med serienummer 58XX.... kommer med piper i .308. Hvilket er motsatt av hva Ruger sier i mailen til meg. ( min er nummer 58XXX ) Eller mener du at pipene i våpen i serien 58XX er laget for bruk med BÅDE .308 kuler og .311 kuler? Ruger sier jo i mailen at bruk av kuler i størrelse .308 vil gi dårligere presisjon. Jeg må innrømme at jeg ikke helt forsto hva du mente??
 3. Ole Brum

  Ruger mini 14

  Kjøpte nylig en Ruger Mini30 og sendte Ruger en mail og spurte hvordan det var med diameter på løpene. Svaret var som følger: This serial number was shipped March 2014. - The first production Mini-30 had a bore size of .308-.309, after several years of production; the .310-.311 bore size was manufactured in 1990 on the Mini-30. However, you can use the .308 diameter bullet in the rifle, but it may not be as accurate. Med andre ord vil tidlige Mini30 ha .308 løp mens nyere, som min skal ha .311. Det betyr at man må lete kuler ikke i bolken .30 kaliber men i .311 eller .303 sortimentet. Dette kan som Ruger selv sier ha betydning for presisjonen. Jeg glemte å spørre om riflestigning, men vil gå ut fra at den er tilpasset "surplus ammo" og det betyr kulevekter rundt 120- 130 grains.
 4. Nå er ikke jeg amerikaner så jeg skal spare folk for det vanlige US motto: "Våre bønner går til familien". Men uansett kan man jo sende en vennlig tanke til de pårørende som helt sikkert har en vanskelig tid uansett hva og hvorfor! Tar som en selvfølge at den lokale klubben er seg sitt ansvar bevisst her!! Det neste er at jeg også tar som en selvfølge at det involverte forbundet ( jeg vet ikke hvilket det er ? ) nøye går gjennom saken når Politiet er ferdig med sin etterforskning og at dette forbundet informerer sine klubber og andre forbund som igjen må informere sine klubber, om hva som gikk galt og hvorfor. Så får folk i klubbene sette seg ned og diskutere hva man kan gjøre for å unngå at noe slikt skjer igjen! Jeg håper også at vi kan slippe offentlig "fingerpeking" mot folk som driver en annen skyteform enn det "vi driver selv"! Skyttermiljøet i Norge er relativt stort, men vi er små i den offentlige debatten likevel, så det er spesiellt når slike tragedier rammer utrolig viktig at vi holder sammen. Som tidligere sagt så er vi heldigvis forskånet fra at slikt skjer ofte. Da jeg googlet "oppland skyteulykke" kom denne saken først og deretter var det et vådeskudd under jakt fra 2007 som var neste oppslag. Isolert sett veldig bra, men med et nesten samlet mediekorps som prøver å mistenkeliggjøre oss er det viktig å holde tunga rett i munnen nå, og gjerne unnlate å kommentere i media. Ringer lokalavisa og ønsker en kommentar så henvis dem til forbundet ditt!! Og husk: SIKKERHETEN ER DITT ANSVAR !!!!!
 5. Det finnes varianter over dette temaet. Min sønn bor langt unna på grunn av jobben. Han er folkeregistrert hjemme hos mor og far slik at leiligheten han bor i er "pendlerbolig". Han har våpenskapet i "pendlerboligen". Vi snakket med vårt lokale våpenkontor og de la bare inn en merknad om at våpenskapet og våpnene var i "pendlerboligen", det var ikke noe problem med dette sett fra våpenkontorets side.
 6. Du kan jo selge dem til meg, BILLIG!!
 7. En meget kjedelig historie for trådstarter. Og et meget alvorlig tema.......! Det har faktisk med sikkerhet å gjøre!! Og da er det helt utrolig hvordan "Ruger#1" klarer å spore av hele temaet og "sabotere" tråden! Skamme seg!
 8. Ha du bløffer! Man "mister" startkortet for å kunne stille som eneste deltaker i A!! Slik er det i alle fall hos oss!! Dog er det bare noe vi kun spøker med for ingen bryr seg om resultatene, heldigvis! Det viktigste er ikke å vinne men å være med å smelle!!
 9. Ole Brum

  Revejakt Vadsø

  Skuddpremie på rev i Øst Finnmark er det vel ikke. men det er jo oppfordret til avskyting av rødrev for å bedre fjellrevens muligheter her oppe. Sørg nå bare for at du ikke skyter feil sort!! Reglene for jakt i Varangerhalvøya Nasjonalpark er jeg ikke helt sikker på så det bør du også sjekke.
 10. Kjøper du en "delepistol" er jeg interessert i å kjøpe av deg et par av nr. 61.
 11. Ole Brum

  Whisky

  Nå er alkoholreklame forbudt men det må jo være lov å forsiktig antyde at den "slett ikke er dårlig"! Jeg hadde en, for en stund siden! :crazy: Den bør kunne leske både Speyside elskere og Islay folket. På en måte moderat og snill men samtidig med særpreg og karakter.
 12. Ole Brum

  Whisky

  Nå snakker vi om whisky verd i alle fall et sted mellom 150K og 200K så jeg tror mine skotske gener sier NEI! Men det er lov å prøve seg..........
 13. Ole Brum

  Whisky

  Ulempen med å samle på whisky har akkurat slått meg ganske hardt i hodet. Min egen alder tatt i betraktning og hvor mye whisky jeg har "samlet" og hvor mye ( lite! ) jeg egentlig drikker av brennevin så har jeg vel valget mellom å bli alkoholiker før jeg kryper ned i furupenalet eller å la arvingene få slåss om herlighetene! Begge alternativene synes meg lite greie! Nei man må drikke jevnt og ikke la lagrene bli for store!
 14. Det finnes høyt plasserte politifolk som har alternativer til beslag og inndragning. Generalsekretæren i Interpol har denne "løsningen": https://reason.com/blog/2013/10/22/armed-citizens-may-be-the-solution-to-te?utm_campaign=naytev&utm_content=564ac1a2e4b03b613da8b593
 15. Blygass7damp som avgis i rommet er nok ikke veldig helsebringende. jeg ba fastlegen om å få målt blynivået i blodet før innesesongen begynte. Hun sa dette var en veldig ( virkelig veldig! ) kostbar analyse som hun ikke hadde lyst til å bestille. Planen var å sjekke før og etter inne sesongen, for på den måten å se hvorvidt det skulle være grunn til bekymring. Er det noen som vet noe om realitetene i kostnader ved slike analyser??
×
×
 • Create New...