malt Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 HighPower liker det du skriver meget fornuftig, sitter å koser meg med ein Macleod's. Denne Whisky'en blei introdusert for meg på kenrin sitt laderom. Men ved ein feil så opp gav han den til å vere Robert Burns så då blei det drukke litt av det. Men var ikkje heilt einige med han om smaken på det han sa var RB.Og når dei slutta med RB på polet måtte eg finna ein ny singel malt å då fant eg dei rette sakene Dvs: Macleod's (Til mitt forsvar på kor for eg ikkje kjente forsjel på RB og Macleod's så er det berre vagt minne etter ein hyggelig kveld med kenrin ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ole Brum Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 @Ole Brum: Jeg skal ikke motsi deg på Upper Ten, men når jeg kan legge på 30 kr og få en Robert Burns Single Malt produsert ved Isle of Arran Distillery blir det nok ikke til at jeg prøver det ut med det første Robert Burns er forøvrig høyst drikkendes. Nå er det vel litt unfair å sammenligne blended whisky med single malt da. Skjønt en single malt ville kanskje ikke være det første jeg ville lure i en novise på whisky da, den krever en bruker som vet å sette pris på den. Men 12 år gammel Upper Ten er faktisk et funn hvis man liker blended. Nå finnes den kun i bestillingsutvalget så det er mange som knapt vet at den finnes. Jeg "ramlet over den" helt tilfeldigvis. Mitt lokale pol hadde bestillt en kasse ved en feil, jeg kjøpte en flaske prøvde den og kjøpte de siste 11 flaskene neste dag! Antakelig det beste whiskykjøpet jeg har gjort på Polet. Det er en av de yngste whiskyene jeg har og derfor har jeg ikke dårlig samvittighet for å konsumere den "uten god grunn". Når fluidiumet har ligget 25-40 år på fat synes jeg det krever "litt begrunnelse" før jeg spretter flaska. En annen whisky med få års lagring som også er meget drikkbar er Aberlour 10 år. Nå må det sies at jeg har et spesiellet forhold til Aberlour destilleriet, så jeg er nok noe forutinntatt der. Det største "problemet" med whisky sammenlignet med f.eks cognac er den enorme variasjonen fra merke til merke og innbyrdes innefor samme destilleri. Cognac er cognac på en helt annen måte enn whisky som slett ikke er det samme uavhengig av merke. Og så kommer selvsagt personlige preferanser inn i bildet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted April 8, 2012 Share Posted April 8, 2012 Skjønt en single malt ville kanskje ikke være det første jeg ville lure i en novise på whisky da, den krever en bruker som vet å sette pris på den.Den vil jeg motsi deg på - jeg vil si den beste tilnærming du kan ha til en novise er å skjenke vedkommende en MacAllan 12YO, og gjøre det før konsum av andre drikkevarer sammen med en forklaring om å ta seg god tid og ikke minst kjenne på etterdsmaken. Robert Burns er forøvrig ikke en krevende malt, og utmerket egnet for nybegynnere, men den har ikke den kompleksiteten og ettersmaken som karakteriserer de dyrere og virkelig utsøkte.Jeg foretrekker forresten, i likhet med skottene, whiskyer med kortere lagringstid. Lagringen frem til rundt 25 år (iflg. en representant for Oban Distillery) tilfører til en viss grad fylde, men jo lenger den lagres, jo mer taper den av de finere smaksnyansene. Detmest ekstreme smaksfyrverkeri jeg har prøvd var en spesialtappet Laphroaig som var 5 år gammel single cask. Hadde dessverre ikke råd til å ta med meg en flaske Men uansett, dette koker ned til personlige preferanser, og der finnes ikke fasitsvar. Hvis du kommer på Kammersmellen og har med deg en Upper 12, så smaker jeg gjerne på den. Jeg har sikkert med meg noe lurt selv også Det største "problemet" med whisky sammenlignet med f.eks cognac er den enorme variasjonen fra merke til merke og innbyrdes innefor samme destilleri. Cognac er cognac på en helt annen måte enn whisky som slett ikke er det samme uavhengig av merke.Det skyldes nok at hvis du ser på produksjonsprosessen, så er cognac et industriprodukt mens whisky, i hvert fall maltwhisky, er kunsthåndverk. Cognac er faktisk ikke noe annet enn brandy som er destillert i en bestemt fransk by og godt markedsført. Der er mye annen brandy i verden som er mer spennende. Selv er jeg tilhenger av MADMADS' lov: Whisky er for menn, cognac er for franskmenn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted April 13, 2012 Share Posted April 13, 2012 Ardbeg går nye veier: http://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.8070041 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geewee Posted April 13, 2012 Share Posted April 13, 2012 Her har vi forskning med rett fokus! Spennende Fruen kom faktisk hjem fra bytur med en Ardbeg Corryvreckan i dag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
balderman Posted August 14, 2012 Share Posted August 14, 2012 Noen som har prøvd den Old Smuggler wiskey'n? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tailgunner Posted August 15, 2012 Share Posted August 15, 2012 Tidligere har jeg holdt meg til 15 års Bowmore men nå har jeg begynt å kjøpe denne hver gang jeg reiser hjem fra sjø. Billigwhisky.. 350 kr litern fra skipshandleren Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Sitter og nipper til en Highland Park "Leif Eriksson". Slett ikke verst. http://www.highlandpark.co.uk/the-tasti ... f-eriksson Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Argus Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Oyoyoy, jeg kommer til å få "uvidenhets-kjeft" her, men jeg synes faktisk Tullamore Dew er kjempefin, spesielt med tanke på pris er den en super følgesvenn i skogen og fjell, da det ofte blir et par ekstra:) Ikke for mye røyk, klar og fin og ikke for tung. Fåes på alle pol. http://www.tullamoredew.com/default_main.asp" target="_blank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikko Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Vil tro at hvilken Whisky som er "god" avhenger av hvem du spør. Noe Whisky er "ren", og noe er ""blended", dvs blandet av forskjellige sorter. I en blended Whisky som heter f eks " 18 years" er den eldste Whiskyen 18 år, de andre kan være yngre. Upper Ten som blir nevnt her er såvidt jeg husker en "blended" Whisky, altså en blandet Whisky. Det betyr at er du heldig kan den inneholde ingredienser fra de dyreste ryre, sammen med mer billige Whiskyer. Selv liker jeg de med en dempet smak, og også amerikansk bourbon. En Whisky jeg virkelig setter pris på er en elg-Whisky jeg kjøper i Finland. Tror det er det finske vinmonopolets egen tapping av reste-.Whisky. Fin etikett med elghode på, rolig og behagelig smak, og behagelig pris på ca 150 kr for en hel flaske. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 @Mikko: Du har misforstått aldersbegrepet for whisky litt. Her er en oppsummering av endel begreper: - Whisky er pr. definisjon kornbrennevin som er destillert i minst to trinn og har vært lagret på eikefat i minst tre år. - Rådestillatene deles i to klasser, grain-whisky der satsen er brygget på nær sagt hvilken som helst sort korn, oftest hvete, bygg eller mais, og maltwhisky der satsen er brygget på maltet bygg, altså byggkorn der spiringsprosessen er startet men avbrutt før spiren trenger ut. - Langt de fleste whiskyer er blandet av flere komponenter for å gi konsistent smak og aroma på tvers av produksjonsserier, kommer tilbake til unntaket lenger nede. - En whisky som er blandet av begge typer komponenter kalles blended. - En blended whisky med overbekt av maltwhisky-komponenter kalles gjerne en deluxe blend eller premium blend. - En whisky blandet kun av maltwhisky, men gjerne fra flere destillerier kalles pure malt, blended malt eller vatted malt. - En whisky balndet av kun maltwhisky fra ett destilleri kalles single malt. - En whisky som er tappet uten blanding kun fra en tønne kalles single single malt, single cask eller single barrel. - Skotsk whisky lagres utelukkende på brukte tønner, enten sherry- eller bourbon-tønner. Komponentene i en blanding kan komme fra begge typer tønner. Glenmorangie-destilleriet har også spesialproduksjoner der de har brukt andre typer tønner, bl.a. portvin og madeira. Typen tønne påvirker både smak og farge. - Hvis det oppgis lagringsalder betyr det at ingen av komponentene i blandingen har vært lagret kortere tid enn oppgitt alder. - Noen whiskyer tappes på årgang, da er alle komponentene destillert i oppgitt år, og tapping og blanding gjort når tappemesteren anser dem som modne. - De fleste standardtappinger er justert til 40% alkoholstyrke ved tilsetning av vann. - Endel destillerier leverer også whiskyen utynnet, dette kalles cask strength. Slike whiskyer ligger typisk på 48 - 70% avhengig av type og lagringstid. Disse skal tilsettes vann før de drikkes. De tappes ublandet for å bevare mer av smak og aroma, dette frigjøres når vannet tilsettes. Uten vann smaker de omtrent bare råsprit. Hvor mye vann som brukes er en smakssak og forskjellig fra type til type. Mange justerte tappinger vil også heve smaken ved å tilsettes en liten skvett vann. - Maltwhiskyer deles inn smaksmessig etter produksjonsdistrikt. Der er minst like stor variasjon mellom distriktene for maltwhisky som der er for rødvin. Er du i tvil, sammenlign en MacAllan (Speyside), en Springbank (Campbelltown) og en Laphroaig (Islay). - Argus nevner røyksmak over, dette kjennetegner først og fremst skotske maltwhiskyer fra vestkysten og øyene utenfor, spesielt Islay. Irsk whisky som den nevnte Tullamore Dew er normalt bortimot fullstendig uten røyksmak. Røyksmaken kommer av at spiringen av byggkornet stoppes ved at kornet tørkes over brennende torv. Hvor sterk røyksmak sluttproduktet får avhenger bl.a. av mineralsammensetningen i torven, derfor følger dette mye hvilket distrikt whiskyen kommer fra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ranger#44 Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Flott innlegg HighPower! I dag blir det nok Laphroaig quarter cask på meg. En favoritt til hverdag og fest! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 ...Laphroaig quarter cask... En favoritt til hverdag og fest!Høres ut som vi har ganske lik smak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gullvingen Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Har lagt min elsk på Macallan, hatt den som favoritt i mange år. http://www.aperitif.no/Vintips/polliste ... s-Old-7600 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 MacAllan er lett å like. Rund i alle kanter, og med kompleks og lang ettersmak. Den har en velfortjent plassering i toppseksjonen av de fleste smaksrangeringene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobble Posted August 20, 2012 Author Share Posted August 20, 2012 [- Endel destillerier leverer også whiskyen utynnet, dette kalles cask strength. Slike whiskyer ligger typisk på 48 - 70% avhengig av type og lagringstid. Disse skal tilsettes vann før de drikkes. De tappes ublandet for å bevare mer av smak og aroma, dette frigjøres når vannet tilsettes. Uten vann smaker de omtrent bare råsprit. Hvor mye vann som brukes er en smakssak og forskjellig fra type til type. Mange justerte tappinger vil også heve smaken ved å tilsettes en liten skvett vann. Jeg er litt uenig i denne. Er enig i at mange whiskyer endrer karakter til det bedre, med en skvett vann(dog ikke alle) Men at alle cask strengt må ha vann er jeg veeeldig uenig i;) har en aberlour abunad på ca 60% som ikke trenger d, null råsprit preg og fullt mulig og drikke uten vann.. samme med en cask strenght Glengoyne, denne er bedre uten vann, synes jeg;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Ingen regel uten unntak heter det jo Vann i cask strength regnes i hvert fall som hovedregelen, men selvfølgelig, prøv både med og uten og bruk det du liker best for hver enkelt type. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pondoro Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Mine to favoritter er Lagavulin 16 years og Laphroig Cask Strenght.. Sistnevnte er helt utrolig god....MÅ ha i en skvett vann for å få fram den gode smaken.. Ellers støtter jeg utsagnet: "- Whisky er for menn, cognac er for franskmenn....." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest graahund Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 hvis denne ikke er god fins det ikke whiskey som er god PederR, da jeg var 17 år viste vi knapt hva wiskey var. Det gikk i dobbeltrensa og hjemmebrent. Var ikke gamle nok, men det dret vi i. Tydelig at tidene forandrer seg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flanged Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Kjem til å ta med meg ein Chivas Royal Salute til jaktkoja no under hjortejakta. Skyt eg ein fin bukk, så blir flaska tom og jakta innstilt påløpende dag ! Forresten så fungerer den litt billegare utgåva Famous Groose ypperleg til kos. Han går òg til sår og surkla hals Ps: eg drikk/nyt whiskey'n bar ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
proud Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Kan anbefale... etter min smak! The Glenlivet .. "Nádurra" single malt, 16 years, First Fill American Oak, 48% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Argus Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 @Mikko: Du har misforstått aldersbegrepet for whisky litt. Her er en oppsummering av endel begreper:- Whisky er pr. definisjon kornbrennevin som er destillert i minst to trinn og har vært lagret på eikefat i minst tre år. - Rådestillatene deles i to klasser, grain-whisky der satsen er brygget på nær sagt hvilken som helst sort korn, oftest hvete, bygg eller mais, og maltwhisky der satsen er brygget på maltet bygg, altså byggkorn der spiringsprosessen er startet men avbrutt før spiren trenger ut. - Langt de fleste whiskyer er blandet av flere komponenter for å gi konsistent smak og aroma på tvers av produksjonsserier, kommer tilbake til unntaket lenger nede. - En whisky som er blandet av begge typer komponenter kalles blended. - En blended whisky med overbekt av maltwhisky-komponenter kalles gjerne en deluxe blend eller premium blend. - En whisky blandet kun av maltwhisky, men gjerne fra flere destillerier kalles pure malt, blended malt eller vatted malt. - En whisky balndet av kun maltwhisky fra ett destilleri kalles single malt. - En whisky som er tappet uten blanding kun fra en tønne kalles single single malt, single cask eller single barrel. - Skotsk whisky lagres utelukkende på brukte tønner, enten sherry- eller bourbon-tønner. Komponentene i en blanding kan komme fra begge typer tønner. Glenmorangie-destilleriet har også spesialproduksjoner der de har brukt andre typer tønner, bl.a. portvin og madeira. Typen tønne påvirker både smak og farge. - Hvis det oppgis lagringsalder betyr det at ingen av komponentene i blandingen har vært lagret kortere tid enn oppgitt alder. - Noen whiskyer tappes på årgang, da er alle komponentene destillert i oppgitt år, og tapping og blanding gjort når tappemesteren anser dem som modne. - De fleste standardtappinger er justert til 40% alkoholstyrke ved tilsetning av vann. - Endel destillerier leverer også whiskyen utynnet, dette kalles cask strength. Slike whiskyer ligger typisk på 48 - 70% avhengig av type og lagringstid. Disse skal tilsettes vann før de drikkes. De tappes ublandet for å bevare mer av smak og aroma, dette frigjøres når vannet tilsettes. Uten vann smaker de omtrent bare råsprit. Hvor mye vann som brukes er en smakssak og forskjellig fra type til type. Mange justerte tappinger vil også heve smaken ved å tilsettes en liten skvett vann. - Maltwhiskyer deles inn smaksmessig etter produksjonsdistrikt. Der er minst like stor variasjon mellom distriktene for maltwhisky som der er for rødvin. Er du i tvil, sammenlign en MacAllan (Speyside), en Springbank (Campbelltown) og en Laphroaig (Islay). - Argus nevner røyksmak over, dette kjennetegner først og fremst skotske maltwhiskyer fra vestkysten og øyene utenfor, spesielt Islay. Irsk whisky som den nevnte Tullamore Dew er normalt bortimot fullstendig uten røyksmak. Røyksmaken kommer av at spiringen av byggkornet stoppes ved at kornet tørkes over brennende torv. Hvor sterk røyksmak sluttproduktet får avhenger bl.a. av mineralsammensetningen i torven, derfor følger dette mye hvilket distrikt whiskyen kommer fra. Stemmer det ikke også HighPower, at det BARE er Single Cask som er fra ett og samme fat? Alle andre whiskeyer er blended, mer eller mindre, men alle er smakt til av en "master taster" eller noe på destilleriet mener jeg å ha lest. Leste en whiskey bok der det sto at til og med 18år single malt osv bare skal inneholde en viss prosent faktisk 18år gammel whiskey, resten er "blended" etter somelièrens nese for å være mest mulig lik merkets tidligere linje. De sjeldne og nye, er da ofte utprøvinger og personlige favoritter til enten eier eller nevnte mestersmaker...? (Husker bare utdrag, men er jeg ikke inne på noe HP? Også var det noe med at "Whisky" er skotsk og "Whiskey" er amerikansk eller irsk?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted August 20, 2012 Share Posted August 20, 2012 Single Cask, Single Barrel og Single Single Malt er de betegnelsene jeg kjenner til at brukes på whisky som kommer fra kun en destillasjon. Slike tappinger har vanligvis håndskrevet etikett der det er påført dato for destillasjon, dato for tapping, nummeret på tønnen den er tappet fra og hvilket nummer flasken er av hvor mange flasker tappet fra den tønnen. Til slutt er den signert av tappemesteren. Uttrykket blended betyr egentlig at produktet er en blanding av både grain- og maltwhiskyer. Hvis den er blandet kun av forskjellige maltwhiskyer er det korrekte uttrykket vatted malt whisky, men jeg har sett flasker merket som blended malt. I begge tilfeller er det et uavhengig tapperi som blander whiskyer fra forskjellige leverandører for å skape sin egen smak. En Single malt består kun av maltwhiskyer og kun fra ett destilleri. Men angis det lagringstid på etiketten betyr det at alt som inngår i blandingen har vært lagret på eikefat minst så lenge som angitt. Tilfredsstilles ikke dette oppgir de ikke alder. De har heller ikke lov å kalle produktet whisky før det har ligget tre år på eikefat. OBS!Jeg refererer regelverket i Skottland, det er skotsk maltwhisky som er feltet jeg har gått i dybden på. Det er godt mulig at de har andre regler i Irland, Canada og andre steder de produsererer varene. Det språklige stemmer - whisky i Skottland og Bretagne, whiskey i Irland og Canada. Andre produksjonssteder tror jeg jeg skal la være å kommentere Forskjellen henger nok sammen med de opprinnelige dialektene av gælisk ordet er utledet av. På skotsk gælisk heter det uisge beatha, som betyr gudenes drikk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deerhunt Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Må bare si at jeg har mine favoritter fra Islay og særlig vil jeg nevne relativt ukjent en og det er Smokehead, vanlig type er svært god, men i helga åpna jeg ei 18 års Smokehead Extra Black og den toppa det jeg har smakt til nå Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Høres ut som jeg må en tur på polet... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kires Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Virker som det er en del her inne som har litt erfaring med whisky:) Er det noen dere vil anbefale for en nybegynner? Er i tilvenning og har lite peiling på hva som er bra\dårlig osv. Er vel greit å starte med en som ikke er så altfor kraftig men gjerne litt røyksmak. Noen gode tips? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Kan foreslå en rute: - Start med MacAllan. Den er dyr, men en Speyside-whisky av absolutt toppklasse. Rund og fyldig, lite til ingen røyksmak, umulig å mislike. - Fortsett med Cragganmore. Fortsatt Speyside, ikke helt samme kvalitetsklasse som MacAllan, men fortsatt meget god og litt skarpere i kantene. - Prøv så Glenmorangie fra Northern Highlands. Et lite kvalitetssteg opp fra Cragganmore og en helt annen smakskarakter. - Gå deretter til Highland Park fra Orknøyene. Igjen toppklasse. - Gå nedover vestkysten til Talisker fra Skye. Her begynner røyksmaken å gjøre seg gjeldende, men den er langt fra de mest ekstreme. - Fortsett vestover til Islay og prøv f. eks. Laphroaig, Ardbeg, Caol Ila eller Lagavulin. Her er det røyk og damp og tjærebredde kaistolper. - Ta skrittet fullt ut og prøv Laphroaig Quarter Cask. Ta deg god tid, begynn med å bruke nesen. Disse whiskyene drikke bare, evt. med en liten dråpe vann. Is er totalforbudt i skotsk maltwhisky. Ta en liten sup, ikke ha det for travelt med å svelge, og når du har svlget, ta deg tid til å kjenne på ettersmaken. En av de mest fremtredende egenskapene ved en god maltwhisky er en lang og kompleks ettersmak som gjerne utvikler seg over tid. Laphroaig Quarter Cask er et stjerneeksempel her - der utvikler smaken seg i 10 - 15 minutter. Hvis du skal smake flere i samme seanse, ta små smaksprøver så du ikke døyver ned sansene. Drikk et glass vann og spis gjerne en liten skive hvitt brød imellom for å rense ganen. Lykke til ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Argus Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 ...eller du kan ta deg en bolle, litt tørka kjøtt og en "tullamer" i skogen etter tøm-våpen-kontroller Nei, igjen all kred til HP for flott innlegg, men han er nok enig i at dyre dråper er bortkastet rundt leirbålet en disig kveld i skauen, skjønt en ikke trenger legge på mange kronene for å komme litt oppover kvalitetstreet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Pleier vanligvis å ha med meg en lerke med Laphroaig eller Caol Ila... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
300 win mag Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Kan også anbefale Laphroaig triple wood og Lagavulin distillers edition natural cask strength til andre røykwhiskyfans Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobble Posted August 21, 2012 Author Share Posted August 21, 2012 Lagavulling Destillers edition er en av mine absolutte favoritter... den er så sykt god at jeg plutselig fikk lyst på ett glass her og nu.. synd jeg er på jobb Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Jeg er vanligvis tilhenger av røysterke wiskyer, med et hint av sjølik og kaistolpe, men her i sommer fikk jeg smake Tomintoul Portwood Finish og ble svært positivt overrasket (nå skal det sies at jeg er ganske så glad i portvin). http://www.tomintouldistillery.co.uk/to ... rtwood.htm" target="_blank Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Argus Posted August 21, 2012 Share Posted August 21, 2012 Kommer nok til å prøve meg på en Glenmorangie nestegang, har etterhvert hørt mye bra om den, både her og ellers Er jeg helt utav det hvis jeg nevner gode gamle Glenfiddich? Synes den er sikker også jeg, både 12 og 15 års.. Men så har jeg sjeldent og aldri smakt skikkelig på flere whiskeyer samme kvelden (i hvertfall ikke i "smakbar" stand), og da kan en jo faktisk ikke skryte på seg å være veldig god på å skille de forskjellige heller. Blir dessverre stort sett "den som står i skapet" eller den noen har med (Selv om det er O.T. vil jeg gjerne anbefale godtfolket å prøve skikkelig ren vodka i glasset også, fikk meg en stor overraskelse da jeg dristet meg utpå etter oppfordring fra en kollega.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kires Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Hjertelig takk for utfyllende svar HighPower og andre. Da skal jeg prøve meg på den første og se hur det går:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 (Selv om det er O.T. vil jeg gjerne anbefale godtfolket å prøve skikkelig ren vodka i glasset også, fikk meg en stor overraskelse da jeg dristet meg utpå etter oppfordring fra en kollega.) ren vodka kan være drikkendes det også - men da må det være noe russisk/polsk beregnet til formålet. Smirnoff/Absolut osv smaker jo bare kjemisk hvis man ikke drukner smaken i blandevann Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Vise ord fra ivara. Prøv gjerne også å drysse litt malt svart pepper på overflaten på russisk vodka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Okhotnik Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 (Selv om det er O.T. vil jeg gjerne anbefale godtfolket å prøve skikkelig ren vodka i glasset også, fikk meg en stor overraskelse da jeg dristet meg utpå etter oppfordring fra en kollega.) ren vodka kan være drikkendes det også - men da må det være noe russisk/polsk beregnet til formålet. Smirnoff/Absolut osv smaker jo bare kjemisk hvis man ikke drukner smaken i blandevann OT dette også, men: Kan anbefale Russkii Standard og Beluga vodka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukken Posted September 5, 2012 Share Posted September 5, 2012 Sitter hjemme med feber og sår hals, men eneste drammen jeg har i hus er noe gin og en etterhvert årgangslagret stygg, hjemmebrent serbisk slivovits. Sistnevnte er så stygg at jeg i senere tid kun har servert den for å overbevise den oppvoksende generasjon om at det er lurt å vente til man er voksen med brennevin. Hvorom allting er, i feberørska sitter jeg og tenker på en tur jeg hadde med jobben nå i vår. De fem team skulle ha et sosialt innslag hver. To av teamene klarte ikke å komme på noe. Ett team fremførte et egenkomponert dikt, og et annet fremførte det kjente skuespillet "Rødhette". Jeg arrangerte kurs i whiskysmaking. For å gjøre det enkelt for de av deltagerne som ikke har greie på emnet i det hele tatt, handlet jeg inn en godt røykt hebrider, en mer nøytral standardskotte, en lettbent ire og en breikjefta amerikaner. Jeg hadde tenkt å kjøpe Laphroig, men budsjettet gjorde at jeg begrenset meg til MacLeod's, for øvrig en positiv overraskelse og et bedre valg til et innføringskurs. Videre ble de øvrige kategorier representert av Famous Grouse, Jameson og Jim Beam. Som leserne skjønner var ikke poenget å gjøre konkurransen vanskelig, men heller å gi et grunnleggende innføringskurs. Jeg fikk meg noen aha-opplevelser selv, da MacLeod's var et nytt bekjentskap, og overraskende smaksrik og god. De øvrige hadde jeg ikke smakt på årevis, Famous Grouse var en liten skuffelse, mens Jameson og Jim Beam tilsvarte forventningene. Da jeg utpå kvelden smakte på en Jameson med kaffe, lurte jeg på hvor mye sukker synderen hadde hatt oppi. Svaret var ingenting, men irene selv er nok ikke uskyldige der. Jim Beam, derimot, er kun drikkandes i kaffe etter min ringe oppfatning, kaffen klarer såvidt å døyve det emne maispreget. Alt oppsummert ble det en meget vellykket kveld, med utelukkende positive tilbakemeldinger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skogsmann Posted September 7, 2012 Share Posted September 7, 2012 Kvelden har blitt holdt av lenge til endelig å starte med rydding i leiligheten, men da synet festet seg (som hver dag den siste mnd) på alle søplesekkene og pappeskene som opptar alt som kan kalles horisontale flater under dette taket, måtte jeg ty til sofaen og manne meg opp og legge en slagplan på hvordan starte med å plassere alt på sin rette plass. Dette trengte jeg en trøstedrikk på, men så komme problemene. Hva skal en ta..? Tenkte å 'bare ta en liten en', men var noen smaker jeg ville sette opp mot hverandre, så; her sitter jeg da, to timer senere med fem glass og disse på bordet Laphroaig 10 YO Glenfiddich 15 YO Bowmore 12 YO Oban 14 YO The BenRiach 20 YO De pappeskene får vente til i morgen. Mye bedre dette... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puma Posted September 7, 2012 Share Posted September 7, 2012 Helt enig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulfhedin Posted September 8, 2012 Share Posted September 8, 2012 ...eller du kan ta deg en bolle, litt tørka kjøtt og en "tullamer" i skogen etter tøm-våpen-kontroller Nei, igjen all kred til HP for flott innlegg, men han er nok enig i at dyre dråper er bortkastet rundt leirbålet en disig kveld i skauen, skjønt en ikke trenger legge på mange kronene for å komme litt oppover kvalitetstreet Må si meg uenig. Rundt leirbålet en disig kveld i skauen synes jeg er en perfekt anledning til å drikke de beste dråpene man har. Sist hadde jeg ei lerke med en hjemmeblendet malt av Highland Park og Ardbeg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MADMADS Posted September 12, 2012 Share Posted September 12, 2012 – Whisky kan redde titusener av liv Et biprodukt kan være redningen for millioner av mennesker. http://www.ba.no/nyheter/article6229879.ece En god grunn for å drikke og kjøpe mer Whisky. En form for U-Hjelp og miljøvern MADMADS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted September 12, 2012 Share Posted September 12, 2012 Save the world, SLAINTHE ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Argus Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 http://www.klikk.no/mat/drikke/article787123.ece" target="_blank Arti lesning for oss litt ned på kvalitets treet Men for å sitere HighPower på en serdeles klissvåt (regn altså) jaktdag, så skal en ikke lenger opp enn 5-600,- for det store mangfoldet av god whisky, så får det være opp til folk flest om de vil doble prisen en gang i blandt. OT; ser samme siden har en fin artikkel om ølsorter vi MÅ prøve "http://www.klikk.no/mat/drikke/article787026.ece" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HighPower Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Får bare tilføye at de whiskyene som ble testet var polets 20 mest solgte, det btyr ikke nødvendigvis at de beste i testen når opp blant de som ligger rundt 30 - 60. plass på salgstoppen. Salgstall og kvalitet har sjeldent noe en til en forhold. Og det er langt fra sikkert at de dyreste er de beste - man betaler for lagringstid, og whisky taper seg i kvalitet etter et antall år. De lengst lagrede er rene salgsgimmicker, skotter drikker sjeldent whisky som er lagret lenger enn 12 - 18 år. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ranger#44 Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Tester som inneholder Jack Daniels og Jim Beam, blir som en rifletest der de kun tester spretterter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ivara Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Og det er langt fra sikkert at de dyreste er de beste - man betaler for lagringstid, og whisky taper seg i kvalitet etter et antall år. De lengst lagrede er rene salgsgimmicker, skotter drikker sjeldent whisky som er lagret lenger enn 12 - 18 år. har merket det samme, f.eks med Lagavulin og Laphroaig, 21 års utgavene ga meg ingenting ekstra ift. feks Lagavulin 16 eller Laphroaig quarter cask Smakte forresten Famous Grouse Snow Grouse på nachspiel på fredag. Merkelig sak , var noe der som ikke stemte helt..! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobble Posted September 16, 2012 Author Share Posted September 16, 2012 Smakte forresten Famous Grouse Snow Grouse på nachspiel på fredag. Merkelig sak , var noe der som ikke stemte helt..! Mener og ha lest at denne er spesiallaget for og kjøles nedi fryser for så og shottes, kan jo være derfor denne smaker merkelig;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seawolf Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Fikk smake Snow Grouse under villsvinjakta i Skåne nå nylig, og det ble bare med det ene lille glaset. Hadde dette vært en blindtest ville jeg ikke tippet whisky i det hele tatt.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted September 16, 2012 Share Posted September 16, 2012 Snow Grouse er beregnet å drikkes sammen med Caffe Lathe. Helst på de hippe cafeene i hovedstaden. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.