Jump to content

Bukken

Members
  • Posts

    432
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Bukken

  1. Enda en sånn prosjekttråd som gjør Kammeret verdt å være på! Tidlige Winchester m70 Classic er kjent for varierende kvalitet, på min sitter underbeslaget som det skal men de siste sifrene i serienummeret på sluttstykket ser pinadø ut som de er risset inn med spiker.... Ellers er geværmodellen akkurat sånn som man oppnår etter å ha spandert astronomiske summer på en Mauser, bare lettere, vanligvis rettere, og selvsagt billigere. En av detaljene jeg liker best er at hevarmen, min store kjepphest, er utformet slik at man kan montere en kikkert lavt uten å klakke oppi okularet. Jeg har en 3-9x40 på min, og hevarmen har likevel mer klaring enn pipa. Mange andre i geværbransjen burde ha dratt på studietur til New Haven den gangen på 90-tallet.
  2. Den køstomstokken så interessant ut, hva slags opprinnelse har den?
  3. Før du lader opp patroner til børsa bør du basere kuleinnkjøpet på måling og ikke merking. Tyskerne brukte trange 7,92-løp i brytevåpen lenge etter krigen, jeg så en Bühag o/u med løp for .318 kuler fra så sent som 1954. Man kan saktens lure på hvorfor de holdt på med en utdatert løpsdimensjon så lenge, mest nærliggende er vel å anta at lageret av gamle piper skulle brukes opp.
  4. Omsmiing vil ikke gi lav hevarm, da trenger du kapping og sveising. Jeg fikk det gjort hos Børselars på min M59, det ble satt på en hevarm fra Brownells. Jeg må likevel ha medium ringer, og sammen med mauserens utforming blir det såpass høyt at det er et godt mellomrom fra Butler Creeken ned til pipa selv med 48mm linse. Hvor lave montasjer klarer dere andre å bruke på mauserens deres da?
  5. Du kan ha QR baser på en Remington og det finnes superlow ringer, disse er meget lave. Men Remington har klønete utforming på hevarmen som gjør at du normalt må opp i low ringer for å unngå å slå oppi okularet. Hvis du gnager av hevarmen litt kan det bli tilstrekkelig klaring. Remington-folka burde gått på kurs hos hovedkonkurrenten, de har bedre utforming på hevarmen. På min mod 70 har jeg delte qr-baser, superlow ringer og med 40mm linse er det akkurat lysning ned til pipa.
  6. Bryggepåbudet i Gulatingsloven er velkjent og mye omtalt, men årsaken bak er mindre påaktet. Hensikten var at allehånde myndighetspersoner, prester, biskoper, skattefuter og militære skulle ha utsikter til å forlange traktement når de kom rekende på uinvitert besøk.
  7. Englenes andel heter det som blir borte av ølet fra man setter det til man skaker opp. I år synes jeg de har vært tørstere enn vanlig, men jeg har ikke noe godt sammenligningsgrunnlag siden det er første året jeg får et vellykket brygg hjemme. For all del, jeg unner dem alt sammen når de har velsignet brygget i stedet for å la det skjemmes. Har noen andre av forumets bryggere lagt merke til noen utvikling i hvor tørste englene har vært?
  8. Ingen forskjell på min. Ikke bekymre deg i utrengsmål, dette ordner Rafdalen.
  9. Noen som har prøvd å røyke ferdigmalt? I gamle dager var det alltid en liten røyksmak på ølet siden maltet ble tørket i røykhus, eller på turken som det heter. Jeg luktet på noe ferdig røykmalt i fjor, men det luktet røykt flesk så det ble ikke brukt. Turk er tilgjengelig. Noen som har prøvd?
  10. Du er inne på noe her. Imidlertid er det mange som rett og slett liker det ølet de får med rare meskestiger og brødgjær. Naboen ble overtalt til å slippe oppi ordentlig ølgjær et år, Safeale 04 tror jeg det var. Da gikk ølet mye lenger ut enn med brødgjæren, men naboen syntes i motsetning til meg at brygget ikke smakte helt som det burde. Året etterpå ble det Idun igjen. Han og jeg ser ulikt på dette.
  11. Jfr diskusjonen ovenfor om håndgranater så melder Aftenposten i dag at de som befant seg i bilen, da de såkalte hovedmenn ble pågrepet, ikke var skarpe. Edit: granatene altså. Man kan videre bemerke at de pågrepne, uten å ha utsatt noen for fare eller ubehag, eller hatt slik hensikt, risikerer langt strengere straff enn det enkelte av våre medmennesker har fått etter å ha skutt en kollega i fot eller rumpe.
  12. Med 15000 i budsjett på bare rifla har du masse muligheter. Min egen preferanse er Winchester mod 70, men kun aktiv klåing og prøving kan gi deg svaret på hva som føles riktig for deg. Ved å velge 6,5 har du dessuten løsningen klar dersom muligheten for større vilt dukker opp på kort varsel eller tante blå har ørten måneder behandlingstid.
  13. Rådene om Winchester er gode og tiltredes. En fordel med Winchesteren som sjelden nevnes er at den har en bra utformet hevarm som ikke slår oppi okularet selv med superlow kikkertringer. Jeg vet ikke hvordan det er med CZ og Ruger, men f eks Remington er klønete I forhold og fordrer høyere montasjer. Våpnene må klås på en del slik at du får en følelse av hvordan vekt og balanse er. En m70 Featherweight er litt lite framtung etter min smak, jeg har en Sporter i 3006 lagt ned I en Featherweight stokk og det er den rifla jeg bruker mest. Men ikke hør på meg, hør heller på alle fornøyde Featherweight-brukere siden 1952.
  14. For å gå på topic, i samlerundskriv våpen pkt 3.8.5 står det uttrykkelig at politiet ikke har hjemmel til å forlange medlemsopplysninger fra en klubb, og at en henvendelse om slikt må ses på som en anmodning. Da min klubb fikk slik anmodning, klippet jeg ut dette punktet fra samlerundskrivet og limte inn i svaret, der jeg høflig takket nei til å utlevere komplett medlemsliste.
  15. Er det ikke noen marinemann har som kan kaste lys over temaet? Amerikanerne droppet reimbøylen tidlig som Niki skriver, min Colt er fra 1918 og har den ikke. Derimot er det bøyle på min S&W M&P fra 1940, og den er laget på forsvarskontrakt, med stempling US Property og initialene til inspektør Guy H Drewry. Har det vært delte meninger om fangsnorens fortreffelighet, eller har bøylen kommet til senere, da våpenet var I bruk hos nasjonaliststyrkene I Kina?
  16. Bukken

    Ny jaktrifle

    I din situasjon ville jeg lett etter en Winchester modell 70 Classic, den med lang utdrager og kontrollert mating. Gjerne en Featherweight, de har lett pipeprofil. Denne rifla har kryssmatet magasin og ikke noe klønete rettmatet styr som både er fiklet å lade og gjerne stikker ut av stokken. Pipa er gjenget inn på ordentlig vis og ikke krympet eller limt, så det går an å få byttet på vettugt vis. Sikringen er 3-posisjons og en industristandard i seg selv. Hevarmen er lav og fin så du kan bruke superlow kikkertringer uten å slå oppi okularet. Med å montere kikkerten ordentlig nedpå får du et mye bedre balansert våpen enn hvis du bruker toetasjes montasjer. Min mod 70 er en 3006, men de finnes også I 308 og 6,5. Prøveskyting er et must, særlig i 6,5. Den eneste jeg kjenner med mod 70 I dette kaliberet var veldig fornøyd med presisjonen, men jeg har også hørt ubekreftede rykter om det motsatte. Prisen er gunstig i forhold til de fleste europeiske alternativ. Men så var det å få tak i en. Jeg ser at Nordskog har den kun i 3006, men det kan jo hende andre har de kaliber du ønsker.
  17. Etter hva jeg leser fra andres tester av SSG08 er valget et som gjør at brukerne kan konsentrere seg om jobben og slippe å bekymre seg over verktøyet. Har kun skutt med SSG69 selv men 08 ser lovende ut.
  18. Bukken

    Fintuning av røyking

    Nokre år sidan eg har elda på turken no, men prinsippa er dei same. Røyking skal ikkje berre gi smak, det skal og konservera. Åren (or, older) er viktig her. Kvifor vil ikkje hjorten ha barken av åren? Jau, det er fordi det er noko i han som ikkje er heilt bra å ha i seg. Midt i jaktterrenget mitt er det ein åre med tannavtrykk etter ein unghjort som har smakt på barken og funne ut at dette var ikkje noko godt. Alt må lærast. Og dette som er i årebarken, saman med saltet, er med på å verna kjøtet, flesket og fisken me røyker mot alt fanskap som elles er ute etter maten vår. Denne biten er mindre viktig her i Noreg no, men smak gjerne på islandsk hangekjøt ved anledning. Når dei eldar på turken er det på alvor.
  19. Jeg drister meg til a bumpe denne, blant alle de kunnskapsrike her er det vel noen med brukererfaringer?
  20. Bukken

    Ølbrygging

    Broderen og jeg brygget i helgen men slet med marginal effekt på gassblusset. Kan man øke effekten ved å borre grøvre høl i dysene?
  21. Svenskemauseren er velkonstruert og en av de sterkeste mekanismer fra sin tid. Bråtavis av dem er fortsatt i bruk og det ville ikke ramle Norma inn å lade fabrikkpatroner i 6,5x55 som ikke kan brukes i m96. Så lenge du holder deg til samme makstrykk som fabrikkpatroner er det bare å brenne løs, forutsatt at børsa er i god stand. At den er stemplet 1941 tror jeg ikke har noen betydning, jeg har aldri hørt at svenskenes mausere ble dårligere i løpet av krigen slik som tyskernes. Jeg hadde en i 30.06, en kraftigere patron. Stiga hadde for å få langt nok magasin fjernet gods bak nedre låseklakk, og endel slike i akkurat det kaliberet er i Sverige kjent for å ryke. Mitt eksemplar derimot ga ingen problemer selv om hjemmeladningene til tider var preget av ungdommelig pågangsmot.
  22. Min søken etter jungelkarabin fortsetter. Jeg var for en stund siden i kontakt med en kar som hadde annonsert en Savage 219 i 30/30. Avstand og manglende anledning gjorde at det ikke ble noe av å se på og prøveskyte jernet, men etter det jeg har lest meg opp på er Savagen fornuftig konstruert og brukbart utført. Har noen brukererfaringer med en sånn? Er avtrekket konstruert slik at det kan justeres til brukervennlighet?
  23. Var det ikke en videresendingstjeneste stateside man kunne bruke for å ha en us shipping address?
  24. I går eftermiddag satt jeg og døste i solsteiken på verandaen med et tomt glass ved siden. Da kommer fruen med de bevingede ord: Vil du ha mere øl? Jeg er en heldig mann.
  25. Det var en riktig vakker stokk. Hvordan har du fått til dette?
×
×
  • Create New...