Jump to content

HJORTEJAKTA 2009


lawb

Recommended Posts

Hepp Hepp.

Da er jakta hjemme over.

Snek meg innpå som Hiawata. Pustet i siktet, måtte pusse, og da sto den der med bredsida til. PANG - KLASK. He-he morsomt med demper gitt.....

Den la seg ikke ned så jeg gav den et ekstra. Det viste seg unødvendig. Den var nok død, bare ikke klar for det....

 

Etter skudd, reiste det seg en større som lå i myren. :evil:

 

normal_Bukken-pa-Totland.jpg

 

Ja ja nå er det jobbing. Dyret er kommet i garasjen. Skitt jakt folkens.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 630
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Har vært ute hver dag siden den 10. Både tidlig og seint, men står fortsatt uten dyrefall. Riktignok har vi skote 4 av de 5 hjortene vi har på valet, men den står gamlingen og best'n for. Har ett fritt dyr igjen, men er ønskelig med en bukk.

 

Jeg har bare sett ei fjor kolle når jeg har vært på jakt, men har vel egentlig ikke hatt en sikkelig sjanse på den. ( utenom stående på 150 meter, det blir litt vel i overkant )

 

skal snart til frisøren, men klør mest for å komme meg ut i skauen igjen!

Link to comment
Share on other sites

Ah deilig å endelig være i gang! Lørdagskvelden var første tur på bøen, noe som resulterte i en flott 11 takker. Men helga var ennå ung. Ute igjen på søndagsmorgen, 16 dyr gikk å beita på bøen, men de gikk tett,og ingen skuddsjangser meldte seg. Så tok en tur opp i skogen bak bøen. En stor tolvtakker og to nitakkere kom tuslende oppover stien. Tolveren fikk gå, men den ene nitakkeren stilte seg perfekt til, og skuddet gikk. To flotte dyr på to dager,og jakta er bare 6 dager gammel. Ser frem til helga igjen :D

Link to comment
Share on other sites

Kom nettopp inn fra løa. Gikk ut 2050 og da gikk det tre dyr på 100 m. Kolle, kalv og mulig fjorkolle. Men var ikke sikker nok til at jeg tok sjansen. Og dessuten er det ikke så mange dyr innpå, så det blir feil for meg å ta de som er der. Håper de drar med seg flere innpå snart. Lysmessig kunne jeg skutt, men avhengig av at dyret detter på innmark. Var ikke så veldig langt til skogkanten, så det også var med på at jeg holdt igjen. Men kjekt å sitte å studere de ei stund da.

 

Skal ta morgenjakta seriøst i helga, og da er det bedre forhold.

Link to comment
Share on other sites

Det er jo nevnt her tidligere i tråden, men skriver litt jeg også.

 

Jeg har for første gang i år vært på ordentlig hjortejakt......har besøkt sveiobonden. Dette er noe jeg har gledet meg lenge til, det å prøve hjortejakt. Så etter noen runder på nettet og litt telefoner ifjor høst landet vi altså hos sveiobonden i Sveio.

 

Gledet meg som nevnt til dette, men var også veldig spent på hvordan dette var. Både hjortejakt og hvordan det var hos sveiobonden.....

 

Vi var 3 stk som reiste oppover onsdag 9.sept. med forhåpninger og spenning i kroppen som alltid når man reiser på jakt. Vi hadde håp og ønske om få skutt et dyr hver......eller i det minste et dyr så vi hadde med kjøtt hjem igjen. Og det fikk vi :D

 

Etter gjort unna det formelle med papirarb. osv. gikk turen ut i terrenget vi skulle jakte i for å se på aktuelle poster og tips...og som forventet var det flott natur og slik jeg sett for meg hjorteterreng.....

 

dsc0025yp.th.jpg dsc0029yk.th.jpg

 

En resultatløs førstemorgen ble det…..men vi utforsket terrenget litt mer etter økta. Vi bestemte oss for å prøve jordene på kveldsøkta da det var observert hjort der tidligere.

 

Og det skulle vise seg være lurt….det resulterte i min første felte hjort…..en spissbukk

 

dsc0042ff.jpg

 

Dagen etter ble resultatløs, med litt dårlig vær og ingen sett hjort. Kun en rev som ble felt på tampen.

 

Så på fredag kveld ble det bestemt og kjøre et drev med hund på lørdag….og det var vi interesserte i og gjøre. Men dette skulle være i et annet terreng. Og hvilket terreng!! Akkurat så bratt, vilt og brutalt som en østlending kan drømme om….

 

dsc00063tq.jpgw1024.png dsc00065nt.th.jpg

 

Så det var med store forventninger man gikk på post før drevet……men til litt forundring var det ingen hjort i drevet. Vi ble derfor anbefalt og smyge oss nedover igjen til bilene i bunnen, istedenfor og bli kjørt ned. Vi sa ja til dette…uten egentlig vite hva vi gikk til….

 

Det var styggbratt nedover…noen steder vanskelig å gå nedover….men det skulle vise seg være verdt bryet  Etter slitt seg nedover halvveis…..så satt jeg meg ned og skulle puste ut….av med hatt, camo, hansker og kikkert….puh….men hva f…..80mnedenfor meg står det da en hjort!!?!? Opp forsiktig med kikkert….jo vist står det hjort der….ikke bare en men 3 hjort står og beiter. De har ikke sett meg eller merket meg. Jeg smyger meg litt nærmere etter fått på utstyret igjen….kommer inn bak en busk på ca. 60m. Her tenker jeg…..prøver finne skytestilling, men vanskelig få inn ok skudd utenom stående….så opp bak busken. Finne bogen på fjorårskolla og lar Barnes TSX kula gjøre resten av jobben. Dyret detter i skuddet men ruller en 150 meter før det stopper….etter kommet ned til dyret så begynner jobben med få det helt ned….etter x liter svette, noen brannsår etter tauet og ”litt” slit så er vi ved veien…..Må si jeg var rimelig utslitt etter den turen ned, men det var verdt det! :D

Og for en avslutning på hjortejakta!

 

dsc000692.th.jpg

 

Vel tilbake på hytta….satt man der meget fornøyd og deilig ”utslitt”…..sjelden har ølen smakt bedre!

 

Etter stått opp på søndag, spist og lastet bil og henger med utstyr og kjøtt var det over for denne gang. Skulle gjerne hatt med tid….

 

Men vi var enige om at dette hadde vært en meget flott tur…..og med bra service og terreng. Opplevd jakt på jordene, jakt med hund og smygjakt. Og med 2 dyr hjem. Ikke mye mer vi kunne tenkt på som manglet…..og med folk som virkelig ønsket vi skulle få med oss dyr hjem.

 

Hjortejakt blir det garantert mer av på meg……det ga en opplevelse man fort kan bli avhengig av!

(ser det ble litt kaos med bildene men....bare fikse hvis noen kan det...)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Skaut min første hjort i går, ein bukk som mest sannsynlig har hatt 6-8 tagga, men mesteparten var knekt.

 

Dyret datt rett ned i smellen, men stoppa ikkje der...Posta på toppen av eit bratt gjel, så den ramla ca 200m i kollbøtte nedover ura. Det hadde visst blitt sagt om plassen at "om du leite plassen rundt med lykt og lupe, så finne du ikkje j****are plass!" :wink:

 

Flott start, kan jo håpe at den satte standarden 8)

 

 

Gratulera :!: kor detta va då? bilder?

Link to comment
Share on other sites

FMH: Gratulere, kjekt det ble uttelling for dere. Fikk ikke tid til noe bukkejakt hos sveiobonden i år, men blir nok til neste år igjenn...

 

 

I går kveld fikk jeg skutt min første hjort for i år, en lite fjorårs kolle på 35kg slaktevekt. Skutt med hjemme ladet Nosler Accubond 165grains, hjerte skudd.

 

Den kom gående ned fra lia på vei mot bøen, jeg plaserte meg ved ein høyde der jeg vet dyra må passere for å komme på bøen. Etter ca 10min på post kom den på ca50m.

 

Gleder meg nå til helgen, endelig tid til morgen jakt da...

Link to comment
Share on other sites

19/9 kl. 0615:

 

Fjorkolle på 51 kg.

Hold ca. 110 m.

Våpen var Tikka Sporter .308w m/ Woodleigh 165 grs.

Traff høyt i bogen og ungdyret ramla rett ned.

Var 8 dyr i flokken.

Naboen hadde bukk og kolle innpå, men de stod forkjært til.

Nå er vi i gang. :D

IMG_4189.JPG

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hjortejakt er en ny jaktform for meg, men har nå endel løyver i ett terreng med ikke alt for høy bestand (er mest elg) Har ett par jorder som jeg kan sitte på, og i helgen gikk det en enorm bukk i 6 tiden om morgenen som desverre ikke kom på skuddhold.

 

Har fri noen dager så har planer om å hilse på den igjen men ser det er meldt endel regn. Er hjorten værsjuk av seg eller kommer den på jordene under alle værforhold?

Link to comment
Share on other sites

Hei. har vert på hjortejakt for første gang nå, har vert med noen erfarne karer. De har brukt elghund til og drive dyra før om åra, men jeg hadde med meg drevern min for og prøve den på hjort. Det ble en kjempesuksses, det ble skut 2 hjorter for den iløpet av 3 loser. Er det noen som bruker drever på hjort eller har erfaringer med det.Vi erfarte att hjorten gikk fine runder, nesten som rådyr bare att det var når den gikk ut så gikk den litt lengre enn rådyra pleier før den gikk fine runder igjen. Hunden min er innjaged på hare så det ble veldig fine loser, må si det frister og prøve igjen. :D

Link to comment
Share on other sites

Guest graahund

Kom hjem fra hjortejakta i går kveld. Blei ei 1,5 års kolle og det var det jeg skulle ha. Hadde ellers en fantastisk tur i sammen med fruen :D:D (Det går ann og ha med sin bedre halvdel) :D

 

DSC00041.jpg

Edited by graahund
Link to comment
Share on other sites

Ønsker å dele en jaktopplevelse med dokke som var heilt speiell. Er ikkje spesielt flink til å skrive historier, men forsøker så godt eg kan ;)

 

Kom tilbake til Oslo natt til mandag etter ein fantastisk langhelg på jakt. Vi var fire stk som skulle jakte hjort i lag i et terreng uti i fjorden. For å komme oss dit var vi avhengig av båtskyss. Ettersom det blei søravær, bestemte vi oss for å ligge i lavvo innerst i Furnesdalen og opp på en høgde slik at vi kunne kikre ned i dalen fra eine sida. Alt låg til rette; det blei væromslag dagen vi kom opp i terrenget, då blir det ofte meir bevegelse i hjorten og han trekker oftare ut av skogen og inn dalen for å beite. I tillegg gjekk vindretninga ned dalen, dermed føler hjorten seg trygg når han trekker innover dalen med vinden i mot. Vi kunne dermed sitte nokre høgdemeter over på eine sida av dalen med full oversikt viss hjorten trakk innover. Dette skulle vise seg som ein riktig strategi. Allereie fredags kveld viste det seg ei kolle med kalv i kikkerten. Det var fortsatt bra lys og dyra gjekk ovenfor skoggrensa. Vi hadde vinden fra sida, og dei kunne derfor ikkje lukte oss når dei gjekk nede i dalen. Eg og en kompis forsøkte å gå oss innpå, men det viste seg at dyra var urloige for noke og trakk derfor rolig inn i skogen igjen.

 

Laurdag morgon såg vi både kolle med kalv og en fin hønjel, men heller ikkje da kom vi oss i posisjon. På kvelden kikra eg og brodern opp en stor bukk og ei kolle på motsatt side av dalen. Vi bestemte oss for at eg skulle forsøke å snike innpå. Eg måtte derfor krysse dalen så langt inne som mulig for ikkje å støkke dyra, og tok en råsjans med tanke på at vinden gjekk nedover og eg måtte krysse på oppsida av dyra. Det gjekk likevel bra heilt til eg var ca 100m unna. Då snudde vinden og gutta som guida meg inn måtte gi meg beskjed på radioen at dei fekk trekken av meg før eg fekk sett dei, og sprang dermed rett til fjells.

 

Skuffa som eg var, satt eg meg ned og fant fram melkesjokoladen i sekken. Eg begynte å få dårlig batteri på radioen og ga derfor beskjed til gutta om at eg skrudde den av i nokre minutt. Da sjokoladen var spist opp og eg hadde roa meg ned, satte eg på radioen igjen. 2 sek etterpå roper brodern på radioen om at det går tre dyr på oppsida av skoggrensa, der vi hadde sett kolla med kalven tidligare. Dei hadde tydeligvis forsøkt å fått tak i meg ei stund, og han var en smule irritert i stemmen :P Eg kasta opp kikkerten og fekk auge på dyra 50 høgdemeter nedom meg litt legnre inne i dalen. Dei gjekk på eit åpe område. Dro på meg sekken og sneik meg nedover mot elva. Da eg kom ned, var elva perfekt skjulested. Eg løfta hode rolig over kanten og såg kalven på ca 200 meter. Fordi det var så ekstremt åpent fram til dyra, blei eg nødt til å åle på magen mens gutta heile tida fortalte meg reaksjonen på dyra på radioen. Dermed kunne eg ligge i ro når dei såg mot meg. Eg kom meg innpå 160m. Da satte eg opp tofotern og gjorde meg klar. Det blei nokre nervepirrande minutt før eine dyret viste seg framfor meg. Eg såg det var ei yngre kolle. Fordi eg var usikker på avstanden, la eg trådkorset høgt i bogen på kolla og trakk av umiddelbart. Dyret kasta seg bakover og låg livløst i blåbærlyngen. Det viste seg for å være en 2,5 åring på 50 kg slaktevekt. Dei to andre sprang og stoppa på godt over 200 meter. Sikta kort tid på dei, men fant ut at det var for stor sjanse å ta. Dessuten var vi på godt over 800 høgdemeter og dyret skulle parterast og bærast ned dagen etter. Like etter begynte det å bli mørkt, så vi blei nødt til å vomme ut dyret med hodelykt og lot det ligge med skinne på over natta. Dagen derpå flådde vi og parterte dyret før vi starta den lange og tunge turen ned til sjøen i den stupbratte fjellsida. Der fekk vi båtskyss inn igjen til sivilasjonen. En fantastisk tur kor alt stemte.

 

eim349.jpg

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

Hadde vert interessant å vite kva erfaringer dokke har med det at hjorten trekker mot vinden (?) Vi har erfart at hjorten aldri tar sjansen på å trekke innover dalen i åpent terreng viss trekken går inn dalen. Da holder den seg i staden langt nede i dalen og høgt i fjellsida, mot fjorden. Men vinden må være stabil over lengre tid. Blei på turen enda meir oppmerksom på kor viktig det er å planlegge jakta utfra korleis vinden er. I det andre terrenget vårt jakter vi mest på bøen. Der virker det som at vinden har lite eller ingen betydning når den kommer utpå bøen...

Link to comment
Share on other sites

Mi erfaring er at hjorten heilt klart fortrekker å gå mot vinden dersom den har mogelegheit til det. Då har den so godt som full kontroll på kva den har framfor seg. Og som du seier, vinden er vannvittig viktig på hjortejakt!

 

Hos oss er det etterkvart snarare regelen enn unntaket at hjorten spring gjennom drivar-rekka og forsvinn bakom. Uansett korleis vinden står, egentlig.

 

Men ingen regel uten unntak, og i alle fall ikkje på hjortejakt. Her kan egentlig alt skje. Av og til kjem hjorten rett på deg sjølv om du har vinden midt i ryggen, og av og til er hjorten umogeleg uansett kor ideell vinden er...

Link to comment
Share on other sites

Vi har samme erfaring som du refererer til. Hjorten overlater ingenting til tilfeldighetane viss han er usikker. Sjøl om han går mot vinden trekker ikkje hjorten på samme måte som reinen,men holder seg gjerne i samme område over lengre tid. Dessuten må hjorten finne seg i å noken gonger gå med vinden som f. eks når han skal tilbake til dagleie etter ei natt med beiting.

 

Apropo driving. Dette var noke vi gjorde mykje for nokre år sida. Dei siste åra har vi erfart at mykje tid med kikkert er ofte langt meir effektivt. Finn ein dyr, er sjansen for å komme seg i posisjon og få en skuddsjans langt større enn om hjorten kjem i 120 nedover en bratt skråning. Dessuten har det blitt meir dyr i terrenget ettersom dei lever ett langt meir roligare liv no enn før. Vi har erfart at skyt vi ikkje dyra som kjem på drevet, tek det ofte opptil veker før dei kjem tilbake i vårt terreng. Dette gjelder spesielt i slutten av september da dyra ofte er på trekk til brunstplassane sine og treng ro til å finne seg til rette i det nye området. Vi nytter kikkert 90% av jakta. starter å kikre gjerne 2-3 timer før det begynner å skumre. Da har dei allereie komt seg på beina og er i ferd med å trekke til beiteområdet sitt. Da har man god tid til å legge en strategi for korleis man skal avskjære dyra i tide når det fortsatt er bra nok lys.

 

Kjør på med erfaringer folkens. Ingenting er meir lærerikt. Mork, er du også her? :P

Link to comment
Share on other sites

Hei!

Jeg leser alt med vått øye. Vind er vår beste venn og værste fiende. Har et område der vinden aldri er stabil. Samme hvor jeg kommer inn fra så dreier vinden. Og det er ikke tilfeldig at hjorten også holder til her. Ellers er det ikke typiske daler i terrenget jeg jakter i. Mest bratte lier ned mot sjøen. Her er vinden oftere stabil, men ikke alltid. Har vindvimpler tre plasser oppi lia som jeg ser fra gården. Disse viser av og til ulike vindretninger. Spesielt den øverste. Der kan vinden ha en helt annen retning enn de lenger ned. Innover seterlia er vinden også ofte anderledes enn i lia mot fjorden.

 

Vi bruker også mye kikkert. Finner ikke sjelden dagleiene. Starter å bruke kikkerten i det det lysner og en time framover. Rett som det er at vi ser dyr da. Men som regel legger de seg så låkt til at det med få jegere er hjortens premisser vi jakter på.......

 

Ellers takk for fin historie! :D

Link to comment
Share on other sites

Jeg har erfaringer med jakt i et terreng der det går en mye brukt tursti gjennom terrenget.

Har ved noen anledninger sneket meg innpå hjort som garantert har været av meg, men siden de sikkert har blitt vant med menneskelukt og de ikke så / hørte meg kom jeg på skuddhold.

 

I en litt annen del av terrenget der det aldri er folk er opplevelsen en helt annen. Selv om det helt sikkert er de samme dyrene som holder til der løper de det remmer og tøy kan holde dersom de får været av mennesker.

 

Jeg mener dette tyder på at dyrene vet hvor det er "normalt" med menneskelukt og hvor de ikke er vant med menneskelukt.

Link to comment
Share on other sites

Har vert på skogen to ganger til no, resulterte i ein 6tagger 10sep og ein 10tagger 19sep. :) Fekk unge den 31aug, så har spolert all jakta mi fram til nå...

Men kjerringa begynner og sjønne at eg må få begynne og jakte no, da eg har over 20løyver i gjenn :)

Skal legge inn bilder då eg finner kabelen til fotoaparatet :)

No e brølinga i god gang på jaktterenget mitt og :)

 

 

Gratulerer med fin bukk sunnmørsjegern!!!

Link to comment
Share on other sites

13 kilo det var lite.... Veit om kommunar som har lagt "skrapevekt-grense" på kalv på 20 kilo. Sjølv skaut eg kolle og kalv onsdags-kveld. Var på bøen kl 1930 og det vart ein "jobb" for å komme innpå 100m. Kalven som eg skaut var 18 kilo, kolla 62. Smyg-jakt er forresten ein framifrå spanande jaktform. Sjekke vinden, finne ut rute, komme seg innpå dyra, og faktisk greie å skyte begge to... Det er ei oppleving som set i kroppen ei stund. Iallefall til det neste dyret ligg ;)

 

Eg har til no hatt eit framifrå jakt-liv. Starta opp som jeger i 2000, og kolla som eg skaut sist vart nr. 56 ! Personlig er eg veldig happy med det resultatet. Har notert ned alle dyra som eg har skutt i eit .xls dok. klokkeslett, plass, skytestilling, vekt, skot-plassering, hald, veiret, ant. dyr, m.m. Faktisk litt kjekt å sjå tilbake på dette, for det er slik at jegerhistoriene forandrar seg med åra. Noterar også ned dyra som dei andre jegerane i feltet mitt skyt. På denne måten så kan "fakta" halde forma litt lenger....

Link to comment
Share on other sites

Har selv skutt slike "skrapdyr" (kalv på 12 kg), og i de kommuner jeg jakter i, har storvaldene tildelt en "ekstrakvote" for skrapdyr. Imidlertid har man enkelte steder en ordninger med dato - dvs f.eks at man kan ikke får godkjent "skrapdyr" på kalv, før f.eks etter 1. okt.

Har sett at grensen for kalv er f.eks 16-17 kg, ungkolle/spissbukk under 40 kg, og voksent dyr under 50 kg.

 

Dette er en meget god ordning, og burde vært en ordning som alle burde hatt. Viltstell i praksis.

Link to comment
Share on other sites

Ble en bukk på meg også denne sesongen her på Smøla, mye hjort å se her på øya for tiden, også en del store bukker. Valdet vårt har 2 kalver igjen på kvota som er i alt 9 dyr tilsammen, så nå skal jeg på snikjakt etter de. Blåser fælt her nå, så det er godt jakt vær.

 

 

24092009199.jpg

 

24092009200.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...