Jump to content

sveiobonden

Members
  • Posts

    47
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by sveiobonden

  1. Her får man ulike svar fra ulike tjenestemenn i samme etater. Jeg reiser 3-4 turer i året, og har blitt kontrollert av tollere på begge sider av grensen. I mappen min har jeg med følgende: -Utskrift av av betalt jegeravgift til Svenske stat -Utskrift av tolldeklarasjonen for våpen, der demperen står oppført på egen linje under våpenet. -Et skriv fra politiet, signert og stemplet med teksten "I Norge trenger man ingen spesialtillatelse for å erverve eller inneha lyddemper. Norske statsborgere som har slike dempere har altså tillatelse til å inneha lyddemper ihht til Norsk lovverk" -våpenkort (og eu-pass, men eu-passet er ikke nødvendig) -vaksinasjonskort for hundene og "eu-pass for hunder, katter og ildere" med signatur fra veterinær om at hundene har fått ormekur for for "Revens dvergbendelorm" dagen før jeg reiser. Og jeg må da returnere innen 120 timer etter denne vaksinen. Ellers må de få ny vaksine i Sverige innenfor fristen som er mellom 24 og 120 timer før hjemreisen. Og om du ikke skal svette litt ekstra når du kjører gjennom tollen på vei hjem, så skal du kjøre på rødt og betale 12,5 i mva pr kg kjøtt du har med hjem fra egen jakt. Du kan ta med inntil 70 kg kjøtt fra egen jakt, i tillegg til de 10 kg taxfree kjøtt du kan ta med. Blir ønsket god tur videre hver gang. Som prinsipp innen jakt, mellom Norge og Sverige, gjelder "Har du lov hjemme, så har du lov her" Som kontrapunkt kan nevnes at Svenskene ikke trenger skyte årlig storviltprøve for å jakte storvilt i Norge.
  2. Vi startet jakta med felling etter ca 2 timer etter jaktstart natt til lørdag. Utover helga ble det ytterligere 2 fellinger, slik at vi endte på 2 spissbukker og ei lita kolla i løpet av helga. Her er en av spissbukkene, som hadde slaktevekt på 55 kg. Tatt i Vats i Vindafjord.
  3. 5 bukker og en gås til nå. Fellinger bukker kl: 05.45 05.55 06.30 09.30 19.30
  4. Da er vi i gang! Først ute i våre terreng er en gjeng fra Bergen som allerede har tatt 2 stk før klokken rakk og bli 06. Bilder kommer etterhvert.
  5. Fikk dette svaret fra landbrukskontoret i Sveio. "Hei og godt år! I Sveio har me skotpremie på rev og mink. (Vaksne dyr). Kommunal skotpremie på vaksen rev er kr. 350,- For vaksen mink er skotpremien kr. 100,- Kan opplysa at Sveio sauavlslag har gjeve skotpremie på vaksen rev gjennom mange år. Skotpremien deira har vore kr. 200,- pr. rev. Det er årsmøtet til Sauavlslaget som løyver desse midlane. Ein kan såleis oppnå ein skotpremie for rev på ialt kr. 550,- Hugs fredningstid for rev i yngeltida. Her kan det vera høve til å gje dispensasjon, om rev tek bufe (lam). Mvh Dagfinn F. Bjørge"
  6. For Tysvær kommune har jeg fått oppgitt følgende: Voksen rev: Kr. 225.- Revunge: Kr. 75 Mink: Kr. 150.- I tillegg betaler de lokal sau og geitavlslaga ut tilsvarende premie som for voksen rev.
  7. Da nærmer det seg slutten på årets jakt. 15 desember er det kroken på døren for hjortejakta i Tysvær og Vindafjord. Vi har 9 løyver igjen fordelt på 4 terreng (4 + 2 + 2 +1) Siste uka nå er det muligheter for måneskinn, og jaggu kom det ikke sporsnø også. Hvis noen har lyst på en post på et jorde eller være med på drev, så ta kontakt på sveiobonden@hotmail.com Gratis jakt siste uka i år.
  8. Det er mange gode svar her. Som mange kjenner til så fikk vi litt pepper for noen år tilbake, og folk fra mattilsyn og andre autoriteter som uttalte seg til media uten å sjekke opp i fakta på forhånd. Jeg skal også ta selvkritikk for litt sleivete formuleringer på diverse nettsider MEN: Alt vilt er fredet og kan kun jaktes i de tider det blir fastsatt jakt. MEN Villsau er ikke vilt, selv om navnet på rasen inneholder ordet "vill". Det betegner bare at det er den sauerasen som genetisk sett har mest til felles med de eldste ville rasene. Villsau er tamdyr. På lik linje med alle andre saueraser, kyr, hester, hunder, katter osv. Det er ikke tilatt å selge jakt på tamdyr. Men dyreeier, eller den som opptrer på vegne av dyreeier kan slakte/avlive husdyr under visse betingelser. Ingen kan feks nekte deg å skyte hunden eller katten din om du vil det. Eller slå ihjel kattunger. Men avliving skal skje i henhold til dyrevernsloven. Dyra skal påføres minst mulig lidelse. Det hender fra tid til annen at dyr på beite blir så sky at de ikke lar seg fange inn. Både sau, geiter, ungdyr av storfe etc, at det til slutt ender med at de skytes. Dette er det åpning for i lovverket, slik en annen bruker her refererte til. I den saken som flere her har henvist til som gjaldt meg, var det en bonde som hadde mistet kontroll på sin flokk, og flokken var spredd over flere naboeiendommer. Eieren hadde gjort flere forsøk på å fange de inn uten å lykkes. Disse villsauene blandet seg inn og ødela avlen for andre bønder som hadde andre raser. Mattilsynet hadde også pålagt eieren å fange disse inn, pga brudd på diverse regler om husdyrhold som gikk på manglende vaksinering, øremerking osv. Så det var i alles interesse å få bort disse sauene. Vi solgte jaktkort på rådyr og hjort i disse områdene, og saueeier sa at vi kunne hjelpe han med å skyte disse, men at vi da måtte kjøpe kjøttet. Vi opplyste til de som kjøpte dagskort for hjort og rådyr, at de kunne hjelpe å skyte disse sauene. Vi tok ingen betaling for å skyte sauene, så vi solgte altså ingen jakt på tamdyr slik det fremkom i avisen. Jeg pratet også med mattilsyn og leder i dyrevernsnemda etter at dette var kommet på trykk i avisen, og konklusjonen ble til slutt at vi ikke hadde gjort noe ulovlig, men de var redde for at vi skulle bidra til en feilaktig oppfatning om at villsau var fritt vilt som kunne skytes hvor som helst. Konklusjonen i ditt tilfelle er altså at ja, du kan hjelpe en saueeier som ikke får sanket sine sauer inn med å skyte dem for ham. Under de betingelser som en annen bruker her listet opp. "I visse situasjoner kan det være aktuelt å skye villsau på avstand for å unngå lidelser for dyr. 1.Dersom de har gått seg skårfast og ikke kan berges ned. 2.Dersom enkeltdyr er spesielt ville, og ikke lar seg fange og håndtere på normalt vis og ønskes fjernet fra flokken. 3.Dersom villsauhold er kommet ut av kontroll skal avvikles."
  9. 1. dagen startet med flere observasjoner, men ingen felling. 2, dagen falt første dyret kl 17, og deretter gikk det slag i slag frem til det kl 21 hadde falt totalt 5 stk.
  10. Det er nettopp fordi jeg har kjøpt opp jeg kan åpne og tilby jakt til alle som ønsker. Tidligere var det veldig vanskelig for noen utenfra å for eksempel ta en jakthelg i Sveio.
  11. Om sveiobonden har 30+ hjorteløyver så kan det ikke være mange lokale jegere som slipper til. Hvor mangen rådyrløyver har han da? Jammen glad jeg ikke bor i den kommunen. Betale for rådyrjakt..Nei her skal grunneierne bare være glad til å noen skyter ut disse dyra som er skadedyr med tanke på avling, gjærder, de store problemene med flått osv osv. Og i tillegg får grunneiger levert halve dyret på døra! Om grunneiger i tillegg tar betalt så er det nesten toppen på frekkhet...det var bare min mening Sveiobondens hjorteløyver er fordelt på flere kommuner. Tildelingene i kommunene som ligger rundt Haugesund var på totalt ca 3300 hjorteløyver (2009 tall), Så om sveiobonden har ca 30 løyver, så er dette en ganske liten prosent, så det er plenty igjen til resten. Sveiobonden har i 2011 4 hjorteløyver i Sveio, 8 i Tysvær og resten i Vindafjord. I vindafjord er det totalt ca 1000 løyver. Av rådyr har sveiobonden 8 i vindafjord, 11 i tysvær og 2 + fri jakt i sveio. I utgangspunktet er jakt hos sveiobonden åpen for alle som har papirene i orden. Både lokale og utenforstående. Det hele fungerer som et spleiselag hvor man betaler etter hvor mye man jakter. Noen lokale jegere har også inngått egne avtaler der de jakter gratis mot å bygge jakttårn og drive ulike former for viltstell.
  12. Det er nok noe for sent med tanke på brunst og lokking. Men dyra er jo i skogen også når de ikke er i brunst, og litt forsiktig kontaktlåt kan det kanskje være hjelp i. Siste observasjon av bukk var nå på fredag, ca kl 18 om ettermiddag/kvelding.
  13. sveiobonden

    Viltkamera

    Regner med det er en del forskjeller fra produsent til produsent, men er det noen som kan svare meg på hva som vanligvis er lengste hold kameraene går av? Hadde en gjest som satt på post og så på 2 rådyr på et jorde, men da vi skulle sjekke kamera var dette tomt. Når vi gikk imot kamera, så vi at det ble rød blits, men først når vi var ca 5-6 meter rett foran. Hadde nå håpet det skulle ta bilder av dyra som gikk på jorde 20-30 meter foran.
  14. Jeg burde kanskje ikke blande meg inn her, men latt diskusjonen leve sitt eget liv, men noen ganger kan det være greit å oppklare litt også. "Til lags åt alle kan ingen gjere" heter det i et ordtak. For noen er terrenget for nære vei, for andre blir det for langt å gå fra veien. Vi skal vel kanskje la det være opplest og vedtatt at område "Haugalandet" har en brukbar bestand av både hjort og rådyr. La oss sammenligne Haugalandet med et hus med 7 etasjer. Etasjene er kommunene Haugesund, Karmøy, Tysvær, Bokn, Vindafjord, Etne og Sveio. Om hvert vald i hver kommune er et rom med en dør, så var det for noen år siden et hus med mange låste dører for de fleste av oss. Jeg har låst opp noen dører i ulike etasjer. Man får innpass i et jaktterreng på samme vilkår som om du selv har kjøpt jaktretten hos grunneier. Vel, dette stemmer ikke helt, for etterhvert har vi bygget en del tårn, prøver å legge tilrette med kjølerom, vinsj, hugger ut lysninger osv for å lette mulighetene for jakt. Jeg håper at de som er misfornøyde er så konkrete som mulig med hvorfor de er misfornøyde, slik at vi stadig kan bli bedre. Det er nå 7-8 år siden det hele startet, og vi lærer litt nytt for hvert år hvordan gjøre det bedre. Men enkelte ting kan vi ikke gjøre noe med. Feks ser jeg at en viss bruker ovenfor ikke anbefaler opplegget. Han reiste hjem fordi bonden på en av områdene hadde kjørt ut møkk, og at det i et annet område kom to jenter ridende forbi der han satt på post. Som jegere må vi stå med luen i handa og være litt ydmyke. Vi er en sekundær bruker av jorbrukseiendommene. Hvis vi skal begynne å diktere bonden i hvordan han skal drive gården sin, så blir vi nok fort bedt om å dra dit peppern gror.... Og skal vi begynne å jage bort bærplukkere, hestejenter, turgåere osv, så er vi med på å skape jaktmotstandere. Skogen er for alle, og vi må tilpasse oss allmenheten, og ikke omvendt. Money talks and bullshit walks? Hva legger du i det? Tar vi overpris? Såvidt jeg vet er vi det rimeligste alternativet av de som selger dagskort. Og jeg for min del blir opprinnelig glad for hver gang en jeger får en flott opplevelse med en felling. Dette har på ingen måte vært noen gullgruve økonomisk sett. Stort sett er det såvidt det går irundt balansemessig mellom det som betales ut til grunneiere for løyvene, og det som kommer inn ved salg av dagskort. For deg som kommenterte at vi besitter langt bedre terreng enn vigdarvatnet, så vil jeg først si at de som har jaktet rådyr til nå i år har skutt 2 bukker i nettopp dette terrenget, og de har observert både hjort og rådyr. Nå skal det sies at når vi fikk dette terrenget for en del år siden så drev begge grunneierne stort med sau, samt at det gikk en flokk villsau på selvstyr i område. Etter et par år sluttet den ene grunneieren med sau, og nå har også den andre sluttet. I tillegg ser det ut til at villsauproblemet er borte.
  15. Hos oss er det blitt 3 bukker på 4 dager. Den første falt 10/8 ca kl 17, for en gjeng fra Kvinnherad. En liten gaffelbukk. Nr 2 falt 11/08 ca kl 22.00 for to karer fra oslo/lillehammer. Nr 3 falt 13/08 ca kl 22.00 for en kar fra Bergen. En spissbukk som ble lokket inn med Buttolo. Forøvrig er det sett godt med dyr. Vi har også laget et facebookgruppe der vi leghger ut bilder fra årets jakt, samt fra viltkamera vi har ute. http://www.facebook.com/groups/193634690694588/
  16. Jeg har aldri vært hos Åkrafjorden jakt, men i prinsippet er jeg positiv til det de driver med. Med et bredt spekter av tilbud blir det mye å velge blant. Mange her fremhever at de er et fordyrende mellomledd osv. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle. Om man betaler 1800 kr dagen og skyter en hjort som man betaler 90 kr kiloen for, så kan det godt tenkes at man kommer under den prisen man ellers ville måtte betale for et løyve. Altså har åkrafjorden tapt penger på akkurat denne jegeren. Tilsvarende blir det, og må det nødvendigvis være, noen som ikke får dyr. Disse betaler kun for den eller de dagene de jakter, og betaler ikke for kjøtt. Det er igrunn samme prinsippet som Norsk tipping bygger på. Noen må tape litt for at andre skal vinne. Dersom alle fikk igjen innsatsen, hverken mer eller mindre, så ville jo ingen tippe.... Men jakt er ikke bare flaks... Det er en kombinasjon av dyktighet og flaks. Dyktighet og kunnskap om å være stille... kamuflere seg... velge de riktige stedene å poste, etc. Men uansett hvor dyktig man er, så gjelder også en viss porsjon flaks. kanskje ingen hjorter gikk akkurat den veien den dagen... Om man kjøper et terreng og et løyve for 3-10 000 kr, så er man heller aldri garantert å få sine dyr. Jeg kjenner flere jegere som mot slutten av jakta stresser litt med å gå på jakt for å få dyret. Da mister jakta sjarmen og kosen. Man går ikke på jakt fordi man har lyst, men man føler at man må ut for å ta dyret sånn at man ikke taper alle pengene man har betalt for løyvet. Jeg er etterhvert blitt kjent med ganske mange jegere. Jegere er som folk flest. Forskjellige! Noen liker toyota, og andre liker mercedes. Noen vil jakte i bratte lier, andre vil sitte i tårn i jordekanten. Noen vil sove ute i fjellduken og være klar når det lysner, andre vil sitte på hytta og ta noen pils med kompisene når de endelig er fri fra hjemmets mas og forpliktelser, også kommer heller jakta i andre rekke litt utpå dagen. Noen vil ha store bukker til å henge på veggen, andre vil ha det mest velsmakende kjøttet fra ungdyra. Noen vil ha hjelp, andre vil klare seg selv. Så bra at vi er forskjellige! Å så bra at det finnes noen tilbud for enhver smak, og pris....
  17. 7 hjort på 7 dager... Vi holder bra statistikk sålangt. "kun" 24 løyver igjen nå... Legger ved noen bilder
  18. Vannvittig bra start på jakta hos oss i dag. Foreløbig 6 hjort på 6 dager. Totalt 31 hjort på kvoten fordelt på 9 terreng. Gratulerer til Jaktlaget Eskedal fra Larvik, Egeland fra Mandal, Høylund fra Tønsberg og Landås fra Kristiansand. Legger ved bilde av en av de to bukkene Espen Landås og laget skjøt på Sandvik i dag. I skrivende stund holder de på og sliter og drar de dyrene ut.
  19. Grunnet årets harde vinter var vi spente på hvordan dette hadde påvirket rådyrbestanden. Heldigvis var all frykt ubegrunnet. Tvert imot har vi aldri sett så mye dyr i terrengene som nå. Bare første jaktdag ble det observert 4 hjort, 9 rådyr og en rev i de 3 av våre 9 terreng hvor vi hadde folk ute. Resultatet ble 1 bukk. Etter 6 dager med jakt har vi nå fått 5 bukker. Legger ved et bilde med representanter fra 2 av jaktlaga og 3 av bukkene. Bildegalleri på www.sveiobonden.no kommer noe etterhvert
  20. Er det noen begrensninger tidsmessig på når man kan jakte hjort med hund? Når det gjelder rådyrjakt med hund så er det jo kun etter 25. september. Jeg har oppfattet det slik at man kan jakte hjort fra 10 september, men diskuterte dette med jaktoppsynet som mente det var 1. oktober. Finner ingen forskrifter angående dette på nettet. Fint hvis noen har en link.
  21. Nytt oppdatert galleri på http://sveiobonden.no/2009.htm
  22. Ny bukk i dag Oppdatert galleri på http://sveiobonden.no/2009.htm Vinterpelsen er på vei...
  23. Legger ved noen bilder fra jakta så langt...
×
×
  • Create New...