Jump to content

sveiobonden

Members
  • Posts

    47
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

sveiobonden's Achievements

Contributor

Contributor (5/17)

  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

  1. Her får man ulike svar fra ulike tjenestemenn i samme etater. Jeg reiser 3-4 turer i året, og har blitt kontrollert av tollere på begge sider av grensen. I mappen min har jeg med følgende: -Utskrift av av betalt jegeravgift til Svenske stat -Utskrift av tolldeklarasjonen for våpen, der demperen står oppført på egen linje under våpenet. -Et skriv fra politiet, signert og stemplet med teksten "I Norge trenger man ingen spesialtillatelse for å erverve eller inneha lyddemper. Norske statsborgere som har slike dempere har altså tillatelse til å inneha lyddemper ihht til Norsk lovverk" -våpenkort (og eu-pass, men eu-passet er ikke nødvendig) -vaksinasjonskort for hundene og "eu-pass for hunder, katter og ildere" med signatur fra veterinær om at hundene har fått ormekur for for "Revens dvergbendelorm" dagen før jeg reiser. Og jeg må da returnere innen 120 timer etter denne vaksinen. Ellers må de få ny vaksine i Sverige innenfor fristen som er mellom 24 og 120 timer før hjemreisen. Og om du ikke skal svette litt ekstra når du kjører gjennom tollen på vei hjem, så skal du kjøre på rødt og betale 12,5 i mva pr kg kjøtt du har med hjem fra egen jakt. Du kan ta med inntil 70 kg kjøtt fra egen jakt, i tillegg til de 10 kg taxfree kjøtt du kan ta med. Blir ønsket god tur videre hver gang. Som prinsipp innen jakt, mellom Norge og Sverige, gjelder "Har du lov hjemme, så har du lov her" Som kontrapunkt kan nevnes at Svenskene ikke trenger skyte årlig storviltprøve for å jakte storvilt i Norge.
  2. Vi startet jakta med felling etter ca 2 timer etter jaktstart natt til lørdag. Utover helga ble det ytterligere 2 fellinger, slik at vi endte på 2 spissbukker og ei lita kolla i løpet av helga. Her er en av spissbukkene, som hadde slaktevekt på 55 kg. Tatt i Vats i Vindafjord.
  3. 5 bukker og en gås til nå. Fellinger bukker kl: 05.45 05.55 06.30 09.30 19.30
  4. Da er vi i gang! Først ute i våre terreng er en gjeng fra Bergen som allerede har tatt 2 stk før klokken rakk og bli 06. Bilder kommer etterhvert.
  5. Fikk dette svaret fra landbrukskontoret i Sveio. "Hei og godt år! I Sveio har me skotpremie på rev og mink. (Vaksne dyr). Kommunal skotpremie på vaksen rev er kr. 350,- For vaksen mink er skotpremien kr. 100,- Kan opplysa at Sveio sauavlslag har gjeve skotpremie på vaksen rev gjennom mange år. Skotpremien deira har vore kr. 200,- pr. rev. Det er årsmøtet til Sauavlslaget som løyver desse midlane. Ein kan såleis oppnå ein skotpremie for rev på ialt kr. 550,- Hugs fredningstid for rev i yngeltida. Her kan det vera høve til å gje dispensasjon, om rev tek bufe (lam). Mvh Dagfinn F. Bjørge"
  6. For Tysvær kommune har jeg fått oppgitt følgende: Voksen rev: Kr. 225.- Revunge: Kr. 75 Mink: Kr. 150.- I tillegg betaler de lokal sau og geitavlslaga ut tilsvarende premie som for voksen rev.
  7. Da nærmer det seg slutten på årets jakt. 15 desember er det kroken på døren for hjortejakta i Tysvær og Vindafjord. Vi har 9 løyver igjen fordelt på 4 terreng (4 + 2 + 2 +1) Siste uka nå er det muligheter for måneskinn, og jaggu kom det ikke sporsnø også. Hvis noen har lyst på en post på et jorde eller være med på drev, så ta kontakt på sveiobonden@hotmail.com Gratis jakt siste uka i år.
  8. Det er mange gode svar her. Som mange kjenner til så fikk vi litt pepper for noen år tilbake, og folk fra mattilsyn og andre autoriteter som uttalte seg til media uten å sjekke opp i fakta på forhånd. Jeg skal også ta selvkritikk for litt sleivete formuleringer på diverse nettsider MEN: Alt vilt er fredet og kan kun jaktes i de tider det blir fastsatt jakt. MEN Villsau er ikke vilt, selv om navnet på rasen inneholder ordet "vill". Det betegner bare at det er den sauerasen som genetisk sett har mest til felles med de eldste ville rasene. Villsau er tamdyr. På lik linje med alle andre saueraser, kyr, hester, hunder, katter osv. Det er ikke tilatt å selge jakt på tamdyr. Men dyreeier, eller den som opptrer på vegne av dyreeier kan slakte/avlive husdyr under visse betingelser. Ingen kan feks nekte deg å skyte hunden eller katten din om du vil det. Eller slå ihjel kattunger. Men avliving skal skje i henhold til dyrevernsloven. Dyra skal påføres minst mulig lidelse. Det hender fra tid til annen at dyr på beite blir så sky at de ikke lar seg fange inn. Både sau, geiter, ungdyr av storfe etc, at det til slutt ender med at de skytes. Dette er det åpning for i lovverket, slik en annen bruker her refererte til. I den saken som flere her har henvist til som gjaldt meg, var det en bonde som hadde mistet kontroll på sin flokk, og flokken var spredd over flere naboeiendommer. Eieren hadde gjort flere forsøk på å fange de inn uten å lykkes. Disse villsauene blandet seg inn og ødela avlen for andre bønder som hadde andre raser. Mattilsynet hadde også pålagt eieren å fange disse inn, pga brudd på diverse regler om husdyrhold som gikk på manglende vaksinering, øremerking osv. Så det var i alles interesse å få bort disse sauene. Vi solgte jaktkort på rådyr og hjort i disse områdene, og saueeier sa at vi kunne hjelpe han med å skyte disse, men at vi da måtte kjøpe kjøttet. Vi opplyste til de som kjøpte dagskort for hjort og rådyr, at de kunne hjelpe å skyte disse sauene. Vi tok ingen betaling for å skyte sauene, så vi solgte altså ingen jakt på tamdyr slik det fremkom i avisen. Jeg pratet også med mattilsyn og leder i dyrevernsnemda etter at dette var kommet på trykk i avisen, og konklusjonen ble til slutt at vi ikke hadde gjort noe ulovlig, men de var redde for at vi skulle bidra til en feilaktig oppfatning om at villsau var fritt vilt som kunne skytes hvor som helst. Konklusjonen i ditt tilfelle er altså at ja, du kan hjelpe en saueeier som ikke får sanket sine sauer inn med å skyte dem for ham. Under de betingelser som en annen bruker her listet opp. "I visse situasjoner kan det være aktuelt å skye villsau på avstand for å unngå lidelser for dyr. 1.Dersom de har gått seg skårfast og ikke kan berges ned. 2.Dersom enkeltdyr er spesielt ville, og ikke lar seg fange og håndtere på normalt vis og ønskes fjernet fra flokken. 3.Dersom villsauhold er kommet ut av kontroll skal avvikles."
  9. 1. dagen startet med flere observasjoner, men ingen felling. 2, dagen falt første dyret kl 17, og deretter gikk det slag i slag frem til det kl 21 hadde falt totalt 5 stk.
  10. Det er nettopp fordi jeg har kjøpt opp jeg kan åpne og tilby jakt til alle som ønsker. Tidligere var det veldig vanskelig for noen utenfra å for eksempel ta en jakthelg i Sveio.
  11. Om sveiobonden har 30+ hjorteløyver så kan det ikke være mange lokale jegere som slipper til. Hvor mangen rådyrløyver har han da? Jammen glad jeg ikke bor i den kommunen. Betale for rådyrjakt..Nei her skal grunneierne bare være glad til å noen skyter ut disse dyra som er skadedyr med tanke på avling, gjærder, de store problemene med flått osv osv. Og i tillegg får grunneiger levert halve dyret på døra! Om grunneiger i tillegg tar betalt så er det nesten toppen på frekkhet...det var bare min mening Sveiobondens hjorteløyver er fordelt på flere kommuner. Tildelingene i kommunene som ligger rundt Haugesund var på totalt ca 3300 hjorteløyver (2009 tall), Så om sveiobonden har ca 30 løyver, så er dette en ganske liten prosent, så det er plenty igjen til resten. Sveiobonden har i 2011 4 hjorteløyver i Sveio, 8 i Tysvær og resten i Vindafjord. I vindafjord er det totalt ca 1000 løyver. Av rådyr har sveiobonden 8 i vindafjord, 11 i tysvær og 2 + fri jakt i sveio. I utgangspunktet er jakt hos sveiobonden åpen for alle som har papirene i orden. Både lokale og utenforstående. Det hele fungerer som et spleiselag hvor man betaler etter hvor mye man jakter. Noen lokale jegere har også inngått egne avtaler der de jakter gratis mot å bygge jakttårn og drive ulike former for viltstell.
  12. Det er nok noe for sent med tanke på brunst og lokking. Men dyra er jo i skogen også når de ikke er i brunst, og litt forsiktig kontaktlåt kan det kanskje være hjelp i. Siste observasjon av bukk var nå på fredag, ca kl 18 om ettermiddag/kvelding.
  13. sveiobonden

    Viltkamera

    Regner med det er en del forskjeller fra produsent til produsent, men er det noen som kan svare meg på hva som vanligvis er lengste hold kameraene går av? Hadde en gjest som satt på post og så på 2 rådyr på et jorde, men da vi skulle sjekke kamera var dette tomt. Når vi gikk imot kamera, så vi at det ble rød blits, men først når vi var ca 5-6 meter rett foran. Hadde nå håpet det skulle ta bilder av dyra som gikk på jorde 20-30 meter foran.
×
×
  • Create New...