Jump to content

TOTALFORBUD iht forslag til AP landsmøte 2013


Jollis

Recommended Posts

Vi vet jo at det ikke stod i forslaget til ny lov, men det ble tenkt på og det er vel ikke første gangen det har vært nevnt.

Men at det blir løsningen for halv auto / håndvåpen tja.... kan jo skje.

 

Jeg er i hvertfall ganske overbevist om at det forslaget som etterhvert kommer til å bli behandlet i stortinget ikke vil være likt det som ble lagt frem av komiteen.

Men hvor radikalt endret det blir, det vet jeg ikke......

 

Mindretallet i våpenlovutvalget ønsket tidsbegrenset våpenkort (pod, representanten fra tromsø og psykologen). At de kommer til å følge mindretallet i nesten alle tilfeller er jeg ikke i tvil om.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Synes det er synd om de fjerner Ruger Mini-14 bare på grunn av symbolpolitikken.

 

Ruger Mini-14 er en billig og driftsikker rifle, og er en grei rifle for førstegangskjøpere av halvauto (i allefall min mening) og personer som kanskje ikke har råd til å legge 15000-20000-30000 kroner i en rifle (for eksempel studenter), eller for de som bare jakter noen få ganger i året.

Link to comment
Share on other sites

Mindretallet i våpenlovutvalget ønsket tidsbegrenset våpenkort (pod, representanten fra tromsø og psykologen). At de kommer til å følge mindretallet i nesten alle tilfeller er jeg ikke i tvil om. (Kuttet ned sitatet. Jegermeistern.)

Det er det jeg har sagt flere ganger, vil du ha en peiling på hva lovforslaget til Stortinget vil bli, se på dissensene der spesielt Steinar Talgø (fra POD) og Astrid Nielsen, politiadjutant fra Tromsø, er i mindretall. Jeg tror at når Justisdepartementet skal skrive proposisjonen (lovforslaget til Stortinget) vil mye av premissene hentes fra POD.

Link to comment
Share on other sites

Bøler kan ikke ha tenkt igjennom dette.

Dette blir jo glimrende for alle som vil sile søkere til stillinger og ellers skaffe seg en kjapp indikasjon på hva slags person men møter.

 

Scenario.

 

"Jakter du eller driver med sportsskyting?"

 

Søker: "Huh???"

 

"Du får et stort ansvar i denne jobben og personer i de to nevnte kategorier er vurdert etter de strengeste krav samfunnet kan stille utenom militære ansettelser.

Vi har ikke lov til å gå så langt inn privatlivet som vi ønsker derfor er det fint om du kan dokumentere aktivitet og våpeneierskap."

 

Søker: ?????

 

"Er du godkjent her er du stødig nok for oss. "

 

Blabla osv

 

Ok jeg vet dette blir sært men jeg ser mulighet for kjapp siling i en del utvelgelsesprosesser her.

Tror ikke dette ville vært i tråd med partiets filosofi.

Link to comment
Share on other sites

Tror ikke det bare er Ap som er ute å kjøre her, se bare på refleksreaksjonen til FrPs representant. Øyeblikkelig og nærmest permanent beslag av våpen fra alle som er i kontakt med psykiatrien, tenk det. Da blir nok terskelen for å søke hjelp for psykiske problemer lavere skarru se :eh:

 

Der er vel minst en fra legestanden her på Kammeret, som kjenner til hvordan legene tenker om dette - tar jeg mye feil når jeg hevder at § 23 i Lov om helsepersonell i seg selv åpner for at helsepersonell kan varsle politi osv. når de får kjennskap til forhold hos en pasient som gjør det åpenbart at vedkommende er en fare for seg selv eller andre?

Link to comment
Share on other sites

Syns også at Per Sandberg gikk unødvendig kraftig ut her ...."noen som er i kontakt med psykiatrien".

Han har tydeligvis ikke heller tenkt nøye nok igjennom denne saken, selv om han hadde noen gode poenger.

 

På den annen side finns det jo eksempler på at leger har gått god for pasienter som i ettertid har begått skadeverk og drap med våpen.

Vanskelig balansegang dette her, og som flere nevner, kanskje vil det forhindre at at enkelte søker hjelp i redsel for å miste våpelisensen sin.....

Savner den gamle gode lokale lensmannen som kjente sine medborgere og tok aksjon basert på sundt bondevett, men den tiden er ugjenkallelig forbi.

Link to comment
Share on other sites

Det er vanskelig å skulle være lege, da spesielt fastlege, og bygge relasjon med mennesker for så å "dolke de i ryggen" når det kommer til førerkort og våpeneierskap. Derfor ønsker de ikke å ta det ansvaret, noe som er trist.

Link to comment
Share on other sites

Litt interessant er det at i siste nummer av American Rifleman retter også NRA søkelyset på problemet med at personer med psykiske problemer ikke blir fanget opp av samfunnet slik at en kan forhindre at de begår drap med våpen.

 

"In virtually every case there where signs that those around them should have noticed"

De fleste skolesyktinger og massedrap både i USA og Europa er utført av personer med psykiske problemer som nærmiljøet visste om, allikevel ble det ikke tatt aksjon eller reagert.

 

Som Hr. Varj viser til blir det kanskje en avveinig mellom å være en lojal lege/ venn/ nabo, kontra det å ta et ubehagelig standpunkt, men som i neste omgang kan forhindre store tragedier både for offer og gjerningsmann/kvinne.

Link to comment
Share on other sites

Tror ikke det bare er Ap som er ute å kjøre her, se bare på refleksreaksjonen til FrPs representant. Øyeblikkelig og nærmest permanent beslag av våpen fra alle som er i kontakt med psykiatrien, tenk det. Da blir nok terskelen for å søke hjelp for psykiske problemer lavere skarru se :eh:

Omtrent det samme mange på kammeret ønsker. Jeg tror det vil virke MOT sin hensikt.

Link to comment
Share on other sites

Det er vanskelig å skulle være lege, da spesielt fastlege, og bygge relasjon med mennesker for så å "dolke de i ryggen" når det kommer til førerkort og våpeneierskap. Derfor ønsker de ikke å ta det ansvaret, noe som er trist.

 

Siden "våpenkort" ser ut til å sidestilles med førerkort kan man jo se på hvordan legene praktiserer dette.

 

Jeg kjenner 2 personer som mistet førerkortet etter legebesøk.

 

Nr. 1 Mann 49 år svimet av og var borte i 25 minutter en lørdags formiddag.

Fastlegen tok førerkort og kjøreseddel på buss. Nå etter 3 1/2 år er han omskolert og kjører gaffeltruck. Han fikk etter mye masing og testing tilbake førerkort på bil og motorsykkel etter 2 år. Kjøreseddel har han fått beskjed om å glemme.

Det er ikke påvist noe sykdom eller lidelse som tilsier inndragelse av førerkort.

At mannen 7 dager før hendelsen kom hjem fra 3 ukers reise i fjerne østen og hadde hatt en runde med reisemage ble ikke sett på som en mulig forklaring.

 

Nr.2 mann 50 våknet om natta og kunne ikke føle/røre ene foten.

Ble redd, kom seg opp og til legevakt.

Fikk igjen førlighet når han stod opp og kledde på seg.

Han har nå vært på en bråte undersøkelser og ingen feil er funnet.

Ett år uten førerkort og ganske frustrert over en fylkeslege som ikke vil melde han frisk.

 

Det kan se ut som leger ikke har problemer med å ta førerkort fra folk.

Det virker som det å friskemelde/godkjenne en person er det ansvaret som er for tungt.

Link to comment
Share on other sites

Vi som er over den første ungdommen husker vel en institusjon som het Reitgjerdet, for kriminelle sinnsyke. Den ble nedlagt etter en kampanje der bl.a. psykiater Harald Reppesgård var toneangivende. Da det vel var besluttet nedleggelse var det ingen fagpersoner som ville stå for det, så nevnte Reppesgård steppet inn og ble sjef for avviklingen. Noen år etterpå angret han seg visst, jeg hørte et intervju med han på NRK der han uttrykte at nedleggingen ikke var fulgt opp at den forutsatte oppbyggingen av "sterk-avdelinger" i fylkene (de kostet penger må vite, som flylkene måtte hoste opp selv, Reitgjerdet var det Staten som betalte for). Resultatet var en "Slepp fångarna loss, det er vår" aksjon der folk som absolutt skulle vært under kontroll ruslet rundt i samfunnet som tikkende bomber. Reppesgård fortalte i intervjuet at han personlig kjent til 7 drap som var begått av tidligere Reitgjerdet-pasienter som ikke var blitt tatt vare på i eget lokalsamfunn men bare var sluppet løs.

 

Den legesjekken som Våpenlovutvalget ser for seg skal ta modell av legesjekken du må gjennom for å få førerkort. Den er omtrent av den type som "Bottolf" (dere vet han som hadde vært i Marinen :lol: ) omtalte: I millitæret sjekker man ikke øya lenger, man bare teller'em :twisted:

 

Skal en legekontroll av egnetheten til å inneha våpen være en forutsetning for å få kjøpe våpen første gang må det antagelig en grundig psykisk evaluering til, av en helt annen grundighet enn legesjekken for å få førerkort. For det første kan jeg ikke se at den nødvendige faglige kapasieteten for dette finnes, bare av den grunn er det helt utopisk. Og, så kommer faren inn for at en psykiater (for det må det vel være?) kan tenkes å vegre seg mot at en person veies og finnes i orden for å inneha våpen, og når han går ut og plaffer ned en haug med unger så kommer spørsmålet: Hvordan i all verden kunne legen godkjenne denne personen? Bedre da å si nei i utgangspunktet, eller helt nekte å utstede slike attester.

 

Er det noen som tror at herr Breivik hadde blitt stoppet fra å kjøpe sin Glock og Mini-14 om han først hadde blitt fremstilt for en legekontroll?

Link to comment
Share on other sites

Bare en tanke - dette her dukker opp i forbindelse med et mer eller mindre velfundert krav om tidsbegrensede våpenkort, som vi for øvrig har sett erfaringene med i Sverige.

 

Det er altså meningen at det skal gjøres en psykiatrisk vurdering ved hver fornyelse. Hvordan i alle dager skal det være kapasitet til det?

Link to comment
Share on other sites

Vel, våpenkort på pistol og revolvere er vel i teorien tidsbegrenset hvis man tar i betraktning at man har ett aktivitetskrav for å kjøpe og fortsette å eie våpen. Er bare politiet som ikke kontrollerer om skyttere oppfyller kravet.

 

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Nja, ikke helt riktig. Det er nemlig slik at politiet kan tilbakekalle våpenkortet dersom behovet ikke er tilstede. Dersom det blir slik at det skal tilbakekalles dersom behovet ikke er tilstede (sånn som flertallet ønsker det) så blir det en annen debatt.

Link to comment
Share on other sites

[....]Den legesjekken som Våpenlovutvalget ser for seg skal ta modell av legesjekken du må gjennom for å få førerkort. Den er omtrent av den type som "Bottolf" (dere vet han som hadde vært i Marinen :lol: ) omtalte: I millitæret sjekker man ikke øya lenger, man bare teller'em :twisted: [...]

Det eneste vi kan være sikker på er at en slik legesjekk ikke blir gratis... Se på legesjekken for klasse 3/S/R- dykkere og sjøfolk: 1500,- for "host!, OK, pust! OK, fis! OK... Neste!"

Link to comment
Share on other sites

bjortork

Det er altså meningen at det skal gjøres en psykiatrisk vurdering ved hver fornyelse. Hvordan i alle dager skal det være kapasitet til det?
Jeg tror planen er en elektronisk, nett-tilknyttet sonde, som automastisk registrerer og sender humørsvingningene dine til myndighetene. Denne skal implanteres analt, så da kan du jo kjenne etter med din egen finger, om kapasiteten er der. :lol:

 

Men ta det med ro. Kommuniststaten har sympati for enkeltindividet. Hvis du syntes det blir grisete å kjenne etter med fingeren, finnes det et skjema på NAV hvor du kan søke om å få dekt deler av kostnadene for et par gummihansker. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Vel, våpenkort på pistol og revolvere er vel i teorien tidsbegrenset hvis man tar i betraktning at man har ett aktivitetskrav for å kjøpe og fortsette å eie våpen. Er bare politiet som ikke kontrollerer om skyttere oppfyller kravet.

 

+1

Link to comment
Share on other sites

Med unntak av unntak for de som har holdt på en mannsalder, og/eller barn/husbygging, er jeg klart +1

 

Ordlyden bør endres til skal, og så listes unntakene opp.

 

Min erfaring er at ordlyd som sier kan ikke er godt nok i dagens forvaltning, skal må inn, og unntakene må inn. (Så mye som mulig av skjønn må bort, når politimestrene uansett ofte ansetter personell som mangler basis kunnskap for å bruke skjønn.).

 

I tillegg blir vi kvitt stikkprøvekontroller som unnskyldning for ikke å gjøre noe som helst hos de forskjellige politikammer. Med mulighet til pålagt rettet kontroll av de som faller ut, tar man tak i tingene der det begynner å skli ut, og med den det gjelder. Det er effektiv bruk av ressurser.

 

Eksisterende våpenlov er god den, men den må justeres. Og da i hovedsak for å fange opp forvaltningens unnfallenhet og mangler.

 

Tidsbegrensede våpenkort vil bare generere unødig resursbruk, og vil garantert ikke fange opp nok til at det blir vert det.

Link to comment
Share on other sites

Med unntak av unntak for de som har holdt på en mannsalder, og/eller barn/husbygging, er jeg klart +1

 

Kvifor? Er det snakk om tusenvis av potensielle terroristar her, eller er det berre litt moralisme ute og går?

 

Eg er redd at det å bruke store ressursar på å følge opp aktiviteten til alle som har sportsvåpen her i landet er fullstendig vekkasta. Det er ikkje dei med ein nedstøva GSP eller feltrevolver innerst i skapet som utgjer noko trussel.

 

Ja, det *er* eit aktivitetskrav og politiet har anledning til å inndra våpenkortet til dei som ikkje oppfyller dette. Men det må vere lov å vere litt pragmatiske også. Det er nok også grunnen til at politiet ikkje har prioritert dette.

Link to comment
Share on other sites

Ordlyden bør endres til skal, og så listes unntakene opp.

Min erfaring er at ordlyd som sier kan ikke er godt nok i dagens forvaltning, skal må inn, og unntakene må inn.

Det som er sikkert er at dersom kan blir byttet med skal (noe som sannsynlig kommer til å skje) så blir ikke unntakene listet opp. Det blir desverre enda en ulykke for skyttersporten :(.

Link to comment
Share on other sites

Hva mener du skal bli en ulykke for skytesporten?

At de som ikke har behov for våpen (altså ikke bruker dem til det de er ervervet til, i løpet av en lengre periode) Må innlevere eller oppta aktvitet?

 

Nei, men at man risikerer å levere inn våpen pga man ikke har vært aktiv nok et år (f.eks "barn/husbygging" som vingemutteren nevner).

 

Nå driver jeg bare med pistolskyting (for øyeblikket) og har bare 2 våpen så dette rammer nok ikke meg, men de som har flere og er mosjonskyttere/sportsskyttere og mangler en trening må selge seg ned.... ser det for meg :lol:.

 

Og før du sier at så sære er de ikke, vel kanskje ikke de fleste steder, men de finnes (spesielt i Tromsø).

Link to comment
Share on other sites

Dette er faktisk regulert i forskriftene per i dag, så jeg ser ikke poenget med å krisemaksimere dette heller.

Jeg frykter til at det bidrar til mer rot og misforståelser en noe annet.

Jeg vet at det er strengt i Tromsø, men jeg å tilbakekalle et våpenkort på grunn av et års manglende aktivitet er neppe noe som vil holde vann legalt.

Link to comment
Share on other sites

Så... Du baserer altså

Det som er sikkert er at dersom kan blir byttet med skal (noe som sannsynlig kommer til å skje) så blir ikke unntakene listet opp. Det blir desverre enda en ulykke for skyttersporten .
med oppfølging
Nei' date=' men at man risikerer å levere inn våpen pga man ikke har vært aktiv nok et år (f.eks "barn/husbygging" som vingemutteren nevner).

 

Nå driver jeg bare med pistolskyting (for øyeblikket) og har bare 2 våpen så dette rammer nok ikke meg, men de som har flere og er mosjonskyttere/sportsskyttere og mangler en trening må selge seg ned.... ser det for meg .

 

Og før du sier at så sære er de ikke, vel kanskje ikke de fleste steder, men de finnes (spesielt i Tromsø).[/quote']

 

Nei den kom bare ut i avisen, var vel i Januar en gang. Husker ikke i detaljer hva det stod men fikk inntrykk av at de gikk ganske langt på flere måter. De gode nyhetene må være at at det blir gjort noe med dødsbo der borte.

Altså en vag avisartikkel, som ikke har noen eksempler eller tilfeller av misbruk / urimelig streng bruk av lovverket?

De kampene vi skal kjempe, må være ekte og basert på det som faktisk er sant. Ellers vil vi brenne all energi og troverdighet med å bjeffe opp feil tre i feil skog.

Link to comment
Share on other sites

Kuttet sitatet av forrige innlegg (det ble mye spart serverplass!). Jegermeistern.

 

Jeg har aldri sagt at det er ulovlig at de ber deg å selge ned hvis du ikke oppretholder ditt aktivitetsnivå, heller har jeg ikke sagt at forbundene må jobbe for dette, men jeg står for det jeg har sagt etter å ha lest artikkelen. Selv jegerne blir oppfulgt. Men kanskje det er slik det burde være at man selger ned til fire når man man mangler en trening og to etter to år eller mer. Kanskje det bør være slik at jegerne blir oppfordret til å selge sine våpen hvis de ikke har vært i skogen på fem år. Kanskje jeg heller skal passe mine egne saker, dette angår tross alt ikke meg.

 

Jeg må nesten få lov å spørre deg om du har lest artikkelen som jeg refererte til siden du kaller den for vag?

Link to comment
Share on other sites

Nei, jeg har ikke lest den og du har ikke henvist til den. Derfor er den vag. På meg virker det som du trekker konklusjoner mer eller mindre ut av løse luften og forstyrrer det arbeiodet som faktisk pågår vedrørende fremtiden for skyttersport i Norge.

Det er en kjennsgjerning at Tromsø PK har hatt en til tider streng linje (som også er tydlig i forarbeidet til forslaget om ny våpenlov, hvor politets representant nettopp var fra Tromsø) men å bruke dette til å trekke generelle konklusjoner og fremtiden er unødig. Tromsø's syn representerte da de-fact mindretallet og er ikke en del av forslaget til ny våpenlov.

Link to comment
Share on other sites

Nei, jeg har ikke lest den og du har ikke henvist til den. Derfor er den vag. På meg virker det som du trekker konklusjoner mer eller mindre ut av løse luften og forstyrrer det arbeiodet som faktisk pågår vedrørende fremtiden for skyttersport i Norge.

Det er en kjennsgjerning at Tromsø PK har hatt en til tider streng linje (som også er tydlig i forarbeidet til forslaget om ny våpenlov, hvor politets representant nettopp var fra Tromsø) men å bruke dette til å trekke generelle konklusjoner og fremtiden er unødig. Tromsø's syn representerte da de-fact mindretallet og er ikke en del av forslaget til ny våpenlov.

Bare for å pirke litt: Tromsø PK er Tromsø Pistolklubb. Dersom man mener Troms Politidistrikt, bør man heller skrive Troms Politidistrikt da det nok er de som har en streng praksis.

Link to comment
Share on other sites

Jeg er fra Tromsø og har besøkt pistolklubben flere ganger de kveldene de har åpent for at ikkemedlemmer får prøve seg. Gratis om man har med egen ammo, og man betaler ikke for lån av våpen. Jeh fikk spørsmål om jeg hadde skutt før, svarte ja og det var "weapons free" for meg og fruen... Hvor de har en streng linje må være definert innad i klubben. Nå er bygutta noen sære tullinger hele gjengen så det lan vel fort oppfattes sånn. Gamlingene i klubben som har bært der de kveldene jwg har besøkt de har dog vært svært imøtekommende og alldeles hyggelige.

Link to comment
Share on other sites

Bare for å få det på det rene, ingen har sagt, ment eller opplevd Tromsø pistolklubb som strenge på noe.
Nei, jeg har ikke lest den og du har ikke henvist til den. Derfor er den vag. På meg virker det som du trekker konklusjoner mer eller mindre ut av løse luften og forstyrrer det arbeiodet som faktisk pågår vedrørende fremtiden for skyttersport i Norge.

Det er en kjennsgjerning at Tromsø PK har hatt en til tider streng linje (som også er tydlig i forarbeidet til forslaget om ny våpenlov, hvor politets representant nettopp var fra Tromsø) men å bruke dette til å trekke generelle konklusjoner og fremtiden er unødig. Tromsø's syn representerte da de-fact mindretallet og er ikke en del av forslaget til ny våpenlov.

 

?

Link to comment
Share on other sites

Johan Herman Wessel:

 

 

Der var en liden Bye, i Byen var en Smed,

Som farlig var, naar han blev vred.

 

Han sig en Fiende fik; (dem kan man altid faae,

Jeg ingen har, det gaae

Min Læser ligesaa!)

Til Uhæld for dem begge to

De træffes i en Kroe,

De drak (jeg selv i Kroe vil drikke;

For andet kommer jeg der ikke.

Anmærk dog, Læser! dette:

Jeg immer gaaer paa de honette.)

Som sagt, de drak,

 

Og efter mangen Skieldsord, hidsig Snak,

Slaaer Smeden Fienden paa Planeten.

Saa stærkt var dette Slag,

At han saae ikke Dag,

Og har ei siden seet'en.

 

Straks i Arrest blev Smeden sat.

En Feldskiær faaer den Døde fat,

 

Og om en voldsom Død Attest hensender.

Den Mordere forhøres og bekiender.

 

Hans Haab var, at han skulle hisset gaae,

Og der Forladelse af sin Modstander faae.

Men hør nu Løier! netop Dagen,

Før Dom skal gaae i Sagen,

Fremtriner fire Borgere

For Dommeren; den mest veltalende

Ham saa tiltalede:

 

«Velviseste!

Vi veed, paa Byens Vel De altid see;

Men Byens Vel beroer derpaa,

At vi vor Smed igien maae faae.

Hans Død opvækker jo dog ei den Døde?

Vi aldrig faaer igien saa duelig en Mand.

For hans Forbrydelse vi alt for grusomt bøde,

Om han ei hjelpe kan.» -

« Betænk dog, kiere Ven! der Liv for Liv maa bødes.»–

«Her boer en arm udlevet Bager,

Som Pokker snart desuden tager.

Vi har jo to, om man den ældste tog af dem?

Saa blev jo Liv for Liv betalt.»–

«Ja,» sagde Dommeren, «det Indfald var ei galt.

Jeg Sagen at opsette nødes;

Thi i saa vigtig Fald man maae sig vel betænke,

Gid vores Smed jeg Livet kunde skienke!

Farvel godt Folk! jeg giør alt, hvad jeg kan.»–

«Farvel velvise Mand!»–

 

Han bladrer i sin Lov omhyggelig;

Men finder intet der for sig,

Hvorved forbuden er, for Smed at rette Bager;

Han sin Beslutning tager,

Og saa afsiger denne Dom:

(Hvem, som vil høre den, han kom!)

 

«Vel er Grovsmeden Jens

For al Undskyldning læns,

Og her for Retten selv bekiente,

Han Anders Pedersen til Evigheden sendte;

 

Men da i vores Bye en Smed vi ikkun have,

Jeg maatte være reent af Lave,

Ifald jeg vilde see ham død.

Men her er to, som bager Brød.»

 

«Thi kiender jeg for Ret:

Den ældste Bager skal undgielde det,

Og for det Skedte Mord med Liv for Liv bør Bøde,

Til velfortiente Straf for sig

Og ligesindede til Afskye og til Skræk.»

 

Den Bager græd Guds jammerlig,

Da man ham førte væk.

 

Moral

Beredt til Døden altid vær!

Den kommer, naar du mindst den tænker nær.

 

 

Det er jo slik debatten går i dag, vi skyttere er "bakeren", og politiet og "øvrigheta" (som var de som virkelig feilet) er "smeden" og går fri, det har for store konsekvenser for de som sviktet 22. juli å bli stilt til ansvar for svikten, da er det letter å ta "bakerne".

 

Men, gjør dette Norge til et sikrere samfunn? Jeg tror ikke det.

Link to comment
Share on other sites

Hva er egentlig grunnen til denne plutselige viljen til å gjøre noe med våpenkontroll?

ABB var jo forsåvidt en pådriver, men så sterk?

 

ABB må nesten ta brorparten av skylden, men skoleskytinger i andre land er nok også en faktor.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...