Hedmarkingen Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Dersom du kunne laget din egen (realistiske) FR, hvordan ville den sett ut? Altså: er det noen mangler eller savn i dagens variant av felt rasjon/strids rasjon? Trådstarter mener: Jeg tror at problemet med mange av produktene i FR'en er at det er karbohydrater av sukker. De er kortvarige, for stort inntak vil faktisk øke syredannelse i muskulaturen samt at det fordriver vann. Man må ha karbo, men de kommer i bedre form og farge, og kan kombineres med andre egenskaper (f.eks elektrolyttdrikke). Rosiner er bra, men burde vært kombinert med nøtter (fett og salt). Jeg vil også ha mer utvalg av tørket frukt og mer fiber. Fiskerettene kan man droppe. Jeg vil også ha med tørket kjøtt ala beef yerky,samt stormfyrstikker med medium lengde. Elektrolyttdrikke vil jeg også ha med,samt drops med flere smaker. Videre burde "pålegget" være mer variert enn kun flykræsj, tunfisk og syltetøy. Tubeost er godt,selv om den kan se ulekkert ut. Kjeksen burde vært i alle pakkene (dvs frokost, lunsj og middag),samt at den kunne ha inneholdt havre. Zip lock pose for søppel etc hadde og vært en lur ting. Mer utvalg av menyer/retter for å unngå matleihet. Feltrasjonene har en offisiell holdbarhetstid på tre år, det begrenser dessverre hva som er i menyene. Derfor kunne man muligens lage egne rasjoner der man går litt ned på holdbarhetskravet for å kunne få bedre utvalg av retter og tilbehør. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tika Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Det aller meste av ønskene dine er allerede oppfylt i de nye tropiske feltrasjonene. Disse brukes i int.ops og på sommerhalvåret i Norge. Standard Drytec FR benyttes på vinteren, og når man trenger mer kalorier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frank_oyvind Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Standard FR har en åpenbar svakhet. Den forutsetter at hver mann er oppsatt med sin egen vannkoker. Når et lag skal spise så er det et enormt behov for varmt vann. Hvis alt dette vannet skal komme fra for eksempel smeltet snø, ja så tar det fryktelig lang tid. Det jeg savner i FR er litt mere "ferdig" mat. Mat man bare kan putte i lomma, og så raskt kunne putte i munnen i en kort stridspause. Energybaren er et eksempel på en slikt, og den duger. Dagens FR forutsetter full sigøynerleir meg koking og styring for å få i seg litt graut. Og, enig med forrige taler. Kutt ut den jævla fisken. 40 grader pluss i ørkenen og Sei i Rømmesaus (Sei i Helvete)??? Min drømme FR: Flere slike Barer - gjerne med nøtter. Skje (det har jeg sett i noen av de nye) Dasspapir Mere kaffe Bedre kjeks Kan kuttes ut: Solbærtoddy er for barneskirenn Kamoladen suger lut Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Droppe det frysetørka kjøtet. Grøss. Svampaktig og ekkelt. Ellers byrjar det å sjå ganske så bra ut. Vatn kan vera eit problem, mykje kan løysast om ein kokar vatn når ein kan og får på termos. Ligg unna solbærtoddyen min. Ikkje noko får meg opp som det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mauser68 Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Vakumpakka smalahove med nepestappe, burde være mulig å få til i 2013, meir havrekjeks, fleire energibarer, og så burde dei ha innebygd varmelement i posene med varmmat, for å kutte ut det forbanna vasskokingshysteriet, det tar for lang tid og er utpraktisk i ein reel krigssituasjon og ikkje gløym tubeost og knekkebrød.. Puh... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
1983 Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Finnes jo fr som varmes av seg selv, der man kun tilsetter en liten desj vann for å aktivisere varmeelementet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chopper Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Det som ville forbedre fr betydelig er ganske enkelt.... 3 småposer salt i hver rasjon. Sa kan man salte middagen, den påståtte saltsnacksen som har en total mangel på salt. I tillegg kan man i kampens hete når alt er som tyngst, drysse en pose salt under tunga og la det smelte der. Makan til energiboost får man ikke. Dessuten binder saltet væske i kroppen og problemer med dehydrering blir marginalt. Har lommene full av saltposer når man er ute på tur Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Plukker alltid med meg salt og pepperposer på kafeer; noen sånne i sekken er aldri feil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per-S Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Vakumpakka smalahove med nepestappe Jeg går for denne, men bare dersom du har heimebrygg med. Litt multekrem som desert gir energi (karbohydrat/fett). Når du får lagd disse så vil jeg prøve et par stk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noraf Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Salttabeletter blir aldri feil. Brukt mye energibrød på tur (hjemmelaget type), samt gomlepose med tørket frukt, salte nøtter, og rosiner i Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hassel Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 HAr spist 16 år gammle drytech - funka fint og døde ikke (og ja... det var sei) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pripyat Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Vakuumpakka smalahovud hadde blitt en vinner på rypefjellet, når Anne-Christine og Kristiane smetter ned i X5en for å hente turmaten mellom de harde øktene. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barerobert Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 (edited) Mitt bidrag: FR slik de er i dag, men med mere kjøtt, fisk, kylling etc. Fordi nå er det for det meste karbs, karbs og atter karbs. Greit at man trenger energi, men uten nok aminosyrer i kosten nedsettes den kognitive evnen. Edited January 20, 2013 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pripyat Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Beef Jerky og en pose med feite nøtter bør da funke? Ellers husker vi vel alle hva Lars monsen sverger til? "Fettet, det har jeg på kroppen. Proteinene,de finner jeg i naturen ( fisk/kjøtt). Så da tar jeg med carbs" Han er fan av bamsemums Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barerobert Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Ikke bare litt heller, mener å ha lest/hørt/sett på tv en plass at han hadde mer enn 4 poser med seg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Dagens FR er egentlig bra, men det burde vært mer kjeks, nøtteblanding, energi bar, og frokostblandingen bør være laget slik at man kan spise den tørr. Altså mer man kan spise uten å koke vann. Tropisk rasjon har jeg bare sett, ikke spist. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
V111 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Drytecrasjonene passer godt på HV-øvelse. Der har vi god tid til å koke vann Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hassel Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Om noen har alt for mye drytech (gjerne sei i rømmesaus) så er det bare å sende det til meg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Gringo Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Jeg savner frysetørret RSP. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jegermeistern Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Etter diskusjonen å dømme, planlegger noen av dere å tilegne dere Angrepets eiendom på urettmessig måtte, for bruk i sivil sammenheng. Fy skamme seg! Når man skal vurdere sammensetningen av krigsrasjonene, må dette gjøres "med krig for øye". Da må smålige hensyn til smak og behag for bortskjemte sofakrigere vike for stridens alvor. Dette er utstyr til å gjenopprette fred, med alle midler: Vakumpakka smalahove med nepestappe, burde være mulig å få til i 2013 - Helt klart! Mer sauekjøtt må inn i rasjonene, det styrker synet, så man blir bedre til å sikte på fi! Har du noen gang sett en ulv med briller? Man må også få inn gamalost, rakfisk, gammelsalta sei, ridderost og gravet kjøtt og fisk i rasjonene. En internasjonal boks med surstrømming fra Sverige bør også være obligatorisk. En trussel om å åpne alt dette samtidig, vil få enhver fiende til å finne fram det hvite flagget! (Joda, jeg er klar over at slikt vil være et eklatant brudd på forbudet mot kjemisk krigføring, men - - ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Etter diskusjonen å dømme, planlegger noen av dere å tilegne dere Angrepets eiendom på urettmessig måtte, for bruk i sivil sammenheng. Fy skamme seg! Når man skal vurdere sammensetningen av krigsrasjonene, må dette gjøres "med krig for øye". Da må smålige hensyn til smak og behag for bortskjemte sofakrigere vike for stridens alvor. Nettopp derfor ønsker jeg mer man kan spise uten å måtte koke vann først. Min erfaring som soldat sier at man noen ganger ikke har tid eller mulighet til å skaffe varmtvann. Da blir halvparten av dagens FR kun pulver... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frank_oyvind Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Når man skal vurdere sammensetningen av krigsrasjonene, må dette gjøres "med krig for øye". Da må smålige hensyn til smak og behag for bortskjemte sofakrigere vike for stridens alvor. Dette er utstyr til å gjenopprette fred, med alle midler: Nå er jeg ikke sikker på om du ironiserer her? Bør soldatens mat smake høgg slik at man skal "kjenne krigens alvor"? En termos med vann rekker ikke til en hel dagsporsjon med FR. Det betyr at en kriger må sette opp sigøynerleir to ganger i døgnet for å koke vann. Alternativt må hver mann ha med seg to termoser vann. Selv gode gamle RSP kunne man sprette og sluke kald på et minutt eller to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hassel Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 MMMMMMMMMMM..... RSP, MMMMMMMM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mS Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Hva med mer "myk hermetikk" (dvs. varme og/eller strålesterilisert i plastpose isteden for metallboks, men fremdeles 5år+ holdbarhet så lenge embalasjen er hel) De veier litt mer enn frysetørket, men kan til gjengjeld spises kald og for alle tilfeller der man uansett må frakte med seg (drikke)vann vil det være likegyldig om noe av dette vannet er i middagen isteden for i en flaske. En annen forbedring ville være å revurdere feltrasjonens utforming litt oftere, dagens feltrasjon er vel fremdeles basert på at Norge skal stille 1 million mann med knappetelt og bommulsuniform, væpnet med M98F1, AG3 og spisse pinner den dagen "Ivan" vil flytte grensen vestover. De løsningene på fôringsprobelmet som passer til det senariet vil neppe være særlig egnet til hva Forsvaret (eller Angrepet ) driver med i dag. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Feltforpleiningskonseptet me har no er tilpassa ein moderne manøverarmé. Det er difor kvar mann pakkar sin eigen mat som til dels kan etast på kort varsel. Ludviksekk og leggings-æraen baserte seg på vaskekte feltkjøkken langt pokker i vold ute i skauen, komplett med kokk og kokeplater. Utruleg lite mobilt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 MMMMMMMMMMM..... RSP, MMMMMMMM Skore opp grovt med bajonett, steikt lett og vendt inn i luftig potetmos. Utanfor sjudukaren hylar snøfokken. Mmm. Ein kan knapt ha det betre når ein fyrst har det jævlig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chiefen.v-2 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Om det er feltrasjon for bruk ved forsvar av Norge (altså her i Norge-ikke forsvar av Norge i langtvekkistan) så holder det at de mobiliserte tar med matpakke for 2 dager; etter det vil da ha krav på samme forpleining som som de russiske soldatene.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hassel Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Ein kan knapt ha det betre når ein fyrst har det jævlig. Må ikke glemme en liten klunk med tuxi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjuagutt Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 En termos med vann rekker ikke til en hel dagsporsjon med FR. Det betyr at en kriger må sette opp sigøynerleir to ganger i døgnet for å koke vann. Alternativt må hver mann ha med seg to termoser vann. Selv gode gamle RSP kunne man sprette og sluke kald på et minutt eller to. Dagens FR kan også nytes kald, da i form av med kaldt vann. En evner å ha den mengde vann klar til ca enhver tid, sommer som vinter. I verste fall kan en spise maten tørket som den er. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
73alfa Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Less is more... Altså, enkelte ting kan gjøres bedre ved å fjærne ingredienser. For meg personlig er det ihvertfall to ting jeg gjerne skulle se forsvinne. 1.Kanel. 2.Rosiner. Ja, jeg vet at rosiner skal være fryktelig bra når det virkelig kniper. Men, for min del så kniper det aldri så mye at kroppen min slutter å funke uten disse rosinene. Kanelsmak fikk jeg nok av (les: for mye) som barn, så det fremkaller fremdeles brekningsrefleks hos meg. Frokostblandingene til Drytec synes jeg faktisk er ganske så geniale, med tanke på at de kan benyttes med kaldt vann og dermed bli omtrent som gryn med melk. Men, da det alikevel følger med en pose med rosiner, så kunne disse godt ha vært fjernet fra frokostblandinga så kunne folk heller tilsette etter eget ønske. Hvis samtidig kanelen også forsvant, så ville dette ha blitt en særdeles bra frokost! De nye tropiske pakkene synes jeg er en forbedring! Særlig med tanke på at det er beef-jerky i de, og også litt ekstra krydder i from av noe som ligner på tabasco. De nye godteri-barene er også sneisene synes jeg. Det er også bra at det følger med zip-lock-pose til søppel etc samt skje. Ellers så savner jeg faktisk den gamle vegetar-pastaretten, fordi den var ganske godt krydret, og hadde mye smak. Per dags dato så føler jeg at det er litt vel mye ris-baserte retter, og i overkant mye fisk. Potetmos viste seg da å funke fint i slike pakker (lapskaus etc). Nøtter er fint, og må gjerne være del av feltrasjone Som nevt tidligere i tråden, så er jeg enig i at det kanskje også burde tenkes litt i retning av mat som ikke MÅ ha varmt vann. Enkelte ganger kunne det være hensiktsmessig med noe mat som kan spises kald, uten tid til tilberedning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
heman Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Om det er feltrasjon for bruk ved forsvar av Norge (altså her i Norge-ikke forsvar av Norge i langtvekkistan) så holder det at de mobiliserte tar med matpakke for 2 dager; etter det vil da ha krav på samme forpleining som som de russiske soldatene.... Veldig sant! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
høggern Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Pøh! Sist vi ble invadert var det fra sør mot nord. Da var hele sørnorge tapt på 4 uker. Gjett hvor det stoppa opp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Ja, det var sant, det gløymde eg: få attende lapskausen! Og gjerne som middagspakke i staden for lunsjpakke som sist. Potetmosbasert mat med røykt tørka kjøt funka knallbra, kjøtet blir mykje betre enn dei svampaktige greiene (grøss) som ein brukar ellers. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frank_oyvind Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Som nevt tidligere i tråden, så er jeg enig i at det kanskje også burde tenkes litt i retning av mat som ikke MÅ ha varmt vann. Enkelte ganger kunne det være hensiktsmessig med noe mat som kan spises kald, uten tid til tilberedning. Husker du SR63 og kakeblokkene som fulgte med der? De kunne man spise uten å tilsette vann. Da slapp man å drite også. Rene kinderegget. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oysteinlarsen Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Eg dreiv og laga ein masse skotsk fruktkake no før jula. I oppskrifta eg fann stod det at forfattaren hadde latt ein av kakene sine stå i atten månader før han åt den (utruleg kva masse sukker, lang steiketid og pensling med whisky kan gjera). Kanskje eg skulle ha bakt ein og skaffa meg ein vakuumpakkemaskin. Ei tjukk skive med Dundee cake inneheld sikkert seks hundre kaloriar, og det er jo faktisk ei forbanna god kake attåt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stykkjunkeren Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Hadde kanskje vært en tanke om en av posene, enten lunsj eller middag, bestod av type MRE istedenfor den vannkrevende hovedretten av i dag. Ellers kommer jeg ikke på noe særlig negativt, selv sei i rømmesaus glir ned her, på tross av at jeg absolutt ikke er noen fiskeentusiast. SP63 og kakeblokkene...urk! "Dette mine herrer kalles kakeblokker, de ser ut som sponplater, har samme konsistens som sponplater, og de smaker gudhjælpe meg som sponplater, gnag av små porsjoner og skyll ned med mye vann!" Sitat fra Løytnant Mathiesen iført kokkelue. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hassel Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Give me cake or death Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
1983 Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 De tropiske rasjonene som brukes der det faktisk er krig trenger jo nesten ikke vann. Og det lille vannet de trenger behøver ikke være varmt. Det funker, men maten blir jo ikke veldig varm da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SofaBamse Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 ...og nå fikk jeg lyst til å smake på disse kakeblokkene... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stykkjunkeren Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Tro du meg SofaBamse, du har IKKE lyst til å smake på disse kakeblokkene Kan forresten nevne at de ble levert som livbåtrasjoner i gamle dager, da under betegnelsen "Brødblokker" og like uspiselige. Det var noen som hevdet at det var et middel for å hindre at mannskapet gikk i livbåtene og ga opp skipet før det var absolutt nødvendig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hassel Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 Kakeblokkene er i stor grad det som brukes som nødrasjonet til sultkatastrofer og slikt. Skulle gjerne hatt noen kilo jeg... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaffekopp1 Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 kan da ikke være så ille disse kakeblokkene... har jo overlevd mors hjembaka brød som kan brukes som murstein så kakeblokker skulle være penøtts! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.